Te komponente koje su se kvarile - jel to bilo samo od casual služenja sa kompom (filmovi, internet, i sl) ili je bilo kao poslijedica gaminga ili overklokanja, koliko uopce realno utjece klokanje i gamiong na ''kvarenje komponenti'' jer neki pisu - igram stalno i nikad problema ili nesto u smislu da klokanje umanjuje vijek trajanja komponenti (cpu i gpu) za nekih 10-15% sto je zanemarivio u principu, i jos jedna stvar da se vratim na ''cviljenje'' koliko je ono zapravo znak da je komponenti dosao ''kraj'' (slucaj zvucnika, napajanja ili monitora)
To nema pravila.
u 8 godina otisla su mi 4 napajanja,2 maticne,1procesor (amd),1 ram i 7grafickih
Šta tebi kučište služi kao stol za pića?
Po mojim iskustvima (kada kazem mojim onda mislim i na ljude koje poznajem itd).... procesore i ram-e je najteze pokvariti (pogotovo vrijedi za procesore), imam sam cesto doma hrpu starih rama i nije se pokvario niti jedan... sve ugl radi tip top, procesori takoder, nikada problema.
Po mojim iskustvima najvise crkavaju GPU, maticna i napajanje... i ne, nije zbog prasine i pregrijavanja (npr. crklo mi je dva puta neko MS napajanje kada je nestalo struje, a znam i puno ljudi kojima se dogodila identicna stvar, tu su crknute ploce itd) ali isto tako imam jos dva MS napajanja (stara preko 4-5 god) i rade jos uvijek bez ikakvih problema. HDD-i su lutrija.... ima ih starih koji jos uvijek rade, a neki noviji su vec crkli.
u 8 godina otisla su mi 4 napajanja,2 maticne,1procesor (amd),1 ram i 7grafickih
Šta tebi kučište služi kao stol za pića?
jednom mi crklo napajanje i za sobom povuklo 7000kn vrijedan hardver...
Koliko je vrijedilo/koštalo to napajanje i zbog čega je crklo?
Meni je do sada 1 šroteks od napajanja krepao prije par godina,5 WD Blue 500gb diskova(rade 3mj i samo stanu naponi svi ok i kablovi nikad naglo gašenje),2grafičke i zvučna na matičnoj,ostalo ništa to je od 2002godine pa sve do sada krepalo.Uglavnom ništa strašno.
Ne sjecam se,uglavnom,tad je 512mb rama kostalo 350kn,a kamoli maticna i proc...Moguce da je bilo ms-ovo
Ne sjecam se,uglavnom,tad je 512mb rama kostalo 350kn,a kamoli maticna i proc...Moguce da je bilo ms-ovo
pronasao sam racun,ram sam platio 690kn,a napajanje.je.ms
pronasao sam racun,ram sam platio 690kn,a napajanje.je.ms
Pa onda si si i sam bio kriv ako si birao komponente, spajat 7000 Kn na MS Ind...
Jbg,nije bilo izbora,uostalom,nisam ja slagao konfu...

U servisu imam najviše PSU-a i HDD-a :)
razmišljam o kupnji novog računala i svih novih komponenti ali često mi kolege kažu ma uzmi polvni proc grafu ovo ono...
nisam nikad volio polovne stvari, ali sad razmišljam bil se bilo bolje zaletiti u uzet neke stvari polovne sa nešto garancije ili ić ipak na novo?
hvala
razmišljam o kupnji novog računala i svih novih komponenti ali često mi kolege kažu ma uzmi polvni proc grafu ovo ono...
nisam nikad volio polovne stvari, ali sad razmišljam bil se bilo bolje zaletiti u uzet neke stvari polovne sa nešto garancije ili ić ipak na novo?
hvala
naravno da uzmes novo ako imas mogucnosti jer je najsigurnije i ne razmisljas sto je netko s tim radio prije tebe, i imas full garanciju,
a kod uzimanja polovnog uzmi samo ako ima dosta garancije (ne da sutra istjece i sl.), pogotovo hdd, grafa i ploca... i ako je povoljna cijena..
a proc. mozes bez beda polovni posto je to jedina stvar koja se ne kvari sto god mu radio (mislim na normalne radne uvjete).. inace u 10 godina servisiranja imao sam samo 2 slucaja neispravnog procesora (oba amd).
najvise kvarova uvjerljivo su bila ona shit ms napajanja, zbog kojih i ponesto drugo rikne, pa onda ploce i hdd-ovi..
hvala
naravno da uzmes novo ako imas mogucnosti jer je najsigurnije i ne razmisljas sto je netko s tim radio prije tebe, i imas full garanciju,
a kod uzimanja polovnog uzmi samo ako ima dosta garancije (ne da sutra istjece i sl.), pogotovo hdd, grafa i ploca... i ako je povoljna cijena..
a proc. mozes bez beda polovni posto je to jedina stvar koja se ne kvari sto god mu radio (mislim na normalne radne uvjete).. inace u 10 godina servisiranja imao sam samo 2 slucaja neispravnog procesora (oba amd).
najvise kvarova uvjerljivo su bila ona shit ms napajanja, zbog kojih i ponesto drugo rikne, pa onda ploce i hdd-ovi..
Tako nešto i gledam, naći polovni proc koji još ima nešto gare, a sve ostalo više manje novo
Hvala na konstruktivnom odg.
Ja mislim da trebas uzeti sve novo osim grafe i procesora obzirom da su na grafe garancije 2-3 godine isto kao i na procesore, sad su izasli hasweli te 7 serija nvidia grafa pa ce biti ivy bridgea i5 i i7 sa garama i nvidia recimo gtx 660ti i radeona 7870 ili cak 7950 po prihvatljivim cijenama
Ja mislim da trebas uzeti sve novo osim grafe i procesora obzirom da su na grafe garancije 2-3 godine isto kao i na procesore, sad su izasli hasweli te 7 serija nvidia grafa pa ce biti ivy bridgea i5 i i7 sa garama i nvidia recimo gtx 660ti i radeona 7870 ili cak 7950 po prihvatljivim cijenama
haswell je out ali i5 ne pada...:(
a rada bi upiknut 7950, ali teško da ću do toga uspjet.
budem malo pratio oglase, hvala
Dali če moje naviatec napajanje od 500W držati? imam komp star 10dana
Dali če moje naviatec napajanje od 500W držati? imam komp star 10dana
Ako su ove komponente u iz tvoj PC onda ce ti drzati bez problema.