Kompjuter me htjede ubiti!

poruka: 24
|
čitano: 4.077
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav!

Buduci da mi napajanje pisti kada je kompjuter ugasen, prije spavanja gasim napajanje. Uvijek, vec dvije godine.

Pistanje prestane i ja zaspem.

Makar, veceras se dogodilo nesto cudno.

Stavio sam prst na bocnu stranicu i zaaap, plavi bljesak i bol u prstu.

Sinoc je sve bilo u redu.

Koji vrag?

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Polij djubre vodom.

23 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

To napajanje bi trebalo imati 36mj. jamstva, odnesi ga na servis i opiši problem, zatraživši testiranje. Solved.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Vjerojatno kod isključivanja sticka nisi koristio opciju safely remove hardware pa ti se sad osvećuje preko starijeg brata! {#}

BTW, dude srsly, previše i predugo si riskirao sa tim napajanjem!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kada vidiš plavi bljesak (ili u nekim slučavjevima bijeli dim) da izlazi iz bilo kojeg uređaja koji je pogonjen električnom energijom, to si vido kako taj uređaj napušta njegova duša. Kako ćeš utvrditi da si baš vidio dušu uređaja?

To je jednostavno. Stavi ga na vagu i ako je lakši za 21 gram onda je sigurno bila u pitanju duša uređaja.. {#}

A sad ozbiljno.. po mojem iskustu vrisnilo napajanje..

I da stvarno zašto nisi odnio napajanje na servis kad si skužio da zuji dok je računalo ugašeno?

1 0 hvala 0
12 godina
protjeran

otvorio sam samo radi naslova {#} {#}

HOW ABOUT NO

23 0 hvala 0
18 godina
Re: Kompjuter me htjede ubiti!

Ček, jel ti izbacila sklopka tj nestalo struje u kući u tom trenu?

Mislim ono, ako ti je komp dobio napon na "masu" ili da se bolje izrazim ako ti je kućište došlo pod napon uzemljenje je moralo odraditi svoje kao i fidova sklopka ako ju imaš (a valjda imaš).

Jesi siguran da nije u pitanju statički elektricitet koji se ispraznio kada si dotaknuo metalni dio kućišta?

Koliko je jaka bol u prstu bila, je li se prst zgrčio?

Što je sad na kraju s napajanjem, jesi li šta probavao, npr corsair psu test?

Ako misliš da je komp dobio struju na kućište, onda bolje ništa ne diraj dok sve dobro ne provjeriš.

Naime, napon na kućištu može više-manje oštetiti sve komponente u računalu jer je sve na neki način u kontaktu s kućištem (nije samo procesor i ram).

Twitter: @191x7
18 godina

Da li imaš i je li ti ispravno uzemljenje? Ako nema uzemljenja, napajanje je tako napravljeno da "baca" višak na kućište.

Moj PC  
2 1 hvala 0
18 godina
Ivan(4) kaže...

Da li imaš i je li ti ispravno uzemljenje? Ako nema uzemljenja, napajanje je tako napravljeno da "baca" višak na kućište.

Ako nije u pitanju statički elektricitet kojeg je imao na tijelu/ruci/prstu onda mu, ako je se stvarno radilo o naponu na kućištu, ne valja uzemljenje u utičnici (ili ga nema).

Ovo što kažeš "napravljeno da "baca" višak na kućište" je u potpunosti krivo. Napajanje je napravljeno tako da je njegov kavez uzemljen tj da se spaja na uzemljenje.

Ne ide tu nikakav višak ako je napajanje ispravno.

Twitter: @191x7
14 godina
191x7 kaže...

Što bi bilo ako bi se ovo dogodilo? Da mu je skopka izbacila u to vrijeme? Nemogu nikako povezat.

Ubi bene, ibi patria.
14 godina
neaktivan

Naslov je pravi novinarski, bolji od vecine bugovskih ;))

saluna stranu nemoj uospte da se razmisljas sta je i zasto radio. Vadi to dok nije ubilo i tebe i ostatak compa. 

Uopste nemoj razmisljait sta zasto i kako. 

Osim ako bas volis zivot na ivici pa cekas dan da vidis ko ce prvi stradati ti ili ostatak compa :)

Poz

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=32977
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pošto više ne odgovara, izgleda da je Komp dovršio posao :D

Ajmo sad malo logički, ako je bacilo iskru, to je znči istosmjerna struja najveće voltaže 12 V. Teško da bi to izbacilo fidovku. A da te kresnula izmjenična 220V.. nema tu baš nekog iskrenja. To koda te netko primi za prst i protrese ga 50 puta u sekundi gore dole :) Dok skužiš što se događa došlo ti je već do lakta :D I boli poslije ko sam vrag. 

Tako da pretpostavljam da te opalio statički elektricitet. Ali riješi ti to.. nema on kaj pištat kad je komp ugašen.. Pištanje obično proizvdi kondenzator.. kao kod nekih miševa.. a pošto je nabijen, možda ima potrebu se izbit na nečijem prstu ili sl. :)

Možda komp neće tebe ubiti, ali pobit komponente oko sebe bi mogao :)

sretno

http://www.youtube.com/user/Bambytalica
15 godina
neaktivan
Caesar et Brutus kaže...

To napajanje bi trebalo imati 36mj. jamstva, odnesi ga na servis i opiši problem, zatraživši testiranje. Solved.

Bilo je na servisu pred cca. godinu dana i sve je bilo u redu.

Nemam problema pod opterećenjima niti inače do eto sinoć.

Napominjem, bol nije bila jaka, kao statički elektricitet.

geothia kaže...

Kada vidiš plavi bljesak (ili u nekim slučavjevima bijeli dim) da izlazi iz bilo kojeg uređaja koji je pogonjen električnom energijom, to si vido kako taj uređaj napušta njegova duša. Kako ćeš utvrditi da si baš vidio dušu uređaja?

To je jednostavno. Stavi ga na vagu i ako je lakši za 21 gram onda je sigurno bila u pitanju duša uređaja.. {#}

A sad ozbiljno.. po mojem iskustu vrisnilo napajanje..

I da stvarno zašto nisi odnio napajanje na servis kad si skužio da zuji dok je računalo ugašeno?

Bilo je napajanje na servisu, sve prošlo u redu.

Kulo Vi Britania kaže...

otvorio sam samo radi naslova  {#}  {#}

Zato i je takav :)

191x7 kaže...

Mislim ono, ako ti je komp dobio napon na "masu" ili da se bolje izrazim ako ti je kućište došlo pod napon uzemljenje je moralo odraditi svoje kao i fidova sklopka ako ju imaš (a valjda imaš).

Jesi siguran da nije u pitanju statički elektricitet koji se ispraznio kada si dotaknuo metalni dio kućišta?

Koliko je jaka bol u prstu bila, je li se prst zgrčio?

Što je sad na kraju s napajanjem, jesi li šta probavao, npr corsair psu test?

Ako misliš da je komp dobio struju na kućište, onda bolje ništa ne diraj dok sve dobro ne provjeriš.

Naime, napon na kućištu može više-manje oštetiti sve komponente u računalu jer je sve na neki način u kontaktu s kućištem (nije samo procesor i ram).

Uzemljenje imam, naravno. Fidova sklopka su osigurači(oni na klik)?

Prst se nije zgrčio, malo me samo zabolilo. Kao i statitčki elektricitet kad dotaknem nešto metalno.

Ne znam što je s napajanjem. Sad sam ustao i prvo sam mislio otkopčat diskove i probati - jedino mi oni vrijede.

Ivan(4) kaže...

Uzemljenje imam, a da je ispravno, ne znam - trebalo bi biti :)

mirkoj kaže...

Naslov je pravi novinarski, bolji od vecine bugovskih ;))

saluna stranu nemoj uospte da se razmisljas sta je i zasto radio. Vadi to dok nije ubilo i tebe i ostatak compa.

Uopste nemoj razmisljait sta zasto i kako.

Osim ako bas volis zivot na ivici pa cekas dan da vidis ko ce prvi stradati ti ili ostatak compa :)

Poz

Prije ću ja garant. Ovaj je prošao sve i svašta i klikće i štekeće pod opterećenjem(nisu ventilatori), a radi k'o urica.

PaoloDP kaže...

Pošto više ne odgovara, izgleda da je Komp dovršio posao :D

Ajmo sad malo logički, ako je bacilo iskru, to je znči istosmjerna struja najveće voltaže 12 V. Teško da bi to izbacilo fidovku. A da te kresnula izmjenična 220V.. nema tu baš nekog iskrenja. To koda te netko primi za prst i protrese ga 50 puta u sekundi gore dole :) Dok skužiš  što se događa došlo ti je već do lakta :D I boli poslije ko sam vrag.

Tako da pretpostavljam da te opalio statički elektricitet. Ali riješi ti to.. nema on kaj pištat kad je komp ugašen.. Pištanje obično proizvdi kondenzator.. kao kod nekih miševa.. a pošto je nabijen, možda ima potrebu se izbit na nečijem prstu ili sl. :)

Možda komp neće tebe ubiti, ali pobit komponente oko sebe bi mogao :)

sretno

Nije me streslo 220V, sigurno.

Jedino me brinu diskovi, da ne bi crkli. :(

14 godina
neaktivan

sve me strah otvoriti neki od nasih portala jer ocekujem naslov tipa:
masakar u sisku! kompjutre pobio obitelj tijekom sna! (a bio je miran i povucen)

edit: preduhitrio me chutac.. izgleda da je ipak ziv
edit 2: chutac kako mozemo znati da si to ti?! mozda je komp preuzeo njegov acc/identitet?! {#}

sloven sam, belac, slobodni strelac. za svaki slucaj, jos uvek samo svoj.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2014 9:15 (b4rt!mej).
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
b4rt!mej kaže...

sve me strah otvoriti neki od nasih portala jer ocekujem naslov tipa:
masakar u sisku! kompjutre pobio obitelj tijekom sna! (a bio je miran i povucen)

U igrama je bio povučen i nije pokazivao znakove snage.

15 godina
neaktivan

Možda je vrijeme da ti ubiš njega prije nego on ostale. Ne znam kakvu konfiguraciju imaš, ali nekih 300-500kn bi trebalo riješiti sve probleme. Ali znam, ne može si bilo tko to samo tako priuštiti. A da probaš za test uključit ga na utičnicu negdje drugdje u kući/stanu? Samo da vidiš da li pišti. U servisu očito nije pištao.

http://www.youtube.com/user/Bambytalica
15 godina
neaktivan

Nije mi problem dati za novo napajanje.

Čekam da ovo crkne da si kupim novi komp.

Ako bih i uzimao, uzeo bih nešto za fx8320, R9 280X, 8GB RAM-a i još diskova i tak'.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

koliko gluposti je nabrojano a 100% je samo statički elektricitet jer je vjerovatno pred spavanje skinio majcu ili đemper :) Za 1 mm varnice je potreban napon od preko 1000v a to nema u nijednom power pack-u .

Što se tiče stalnog pištanja visoke frekvencije NIKAD nije to do kondenzatora već do namotaja transformatora ili jedne od prigušnica jer ako je opterećeni bakreni namotaj u izmjeničnom  magnetnom polju on počne titrati i pritom proizvodi taj "pisak" ....a ako je dobro zaliven izolacijskim lakom ili ljepilom nebi se smjelo to čuti. Isto se može čuti ako je jezgra koja je sklopljena oko namotaja transformatora slabo bila zaljepljena te se uslijed godina zagrijavanja odljepi dio ili se bilo koji komadić metala nađe u tom magnetskom polju i titra.

12 godina
neaktivan
Caesar et Brutus kaže...

napajanja imaju 12 mjeseci jamstva

14 godina

Imao sam i ja takav problem, probaj prisloniti ispitivac na metalni dio kucista dok ti je pc upaljen ako ti ispitivac zasvjetli znaci da ti je kuciste pod naponom...to ti je problem do uticnice ili nije nulovana ili nije uzemljena(to je problem kod starijih el.instalacija). Ja sam svoju kutiju spojio na uticnicu za koju znam da je nulovana i vise nisam imao taj problem da me pecne struja. :-)

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2014 9:59 (brka911).
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kompjuter radi i prije paljenja sam ištekao sve i probao i nije bilo peckanja!

Radi već sat vremena i sve je u redu :)

Vjerovatno statički samo

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina

Skynet?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

To mozes provjeriti sa duspolom ili mjernim instrumentom mozda ti je se stvorio neki mali indukcijski napon koji npr ispitivac nemoze otkriti.Ako imas nekog elektricara blizu sebe i ako znas raditi sa ta dva uredjaja lako moze saznati u cemu je problem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

chutac

- Kažeš da ti napajanje pišti, i to već dugo, pa to ti je trebao biti već prvi znak da nešto s istim nije u redu,

platio si ispravan uređaj, pa onda taj uređaj mora biti ispravan, a ne poluispravan.

- Kao što je već netko rekao, ako imaš garanciju, odnesi ga, pa neka ga detaljno pregledaju i istestiraju.

- Jer niti bi smjelo pištati, a kamoli "probijati" (ako su instalacije ispravne) na kućište, ostavljajući to kako je

ne riskiraš samo da spališ nešto još, nego još bitnije, riskiraš da se tebi nešto dogodi (ne daj Bože).

EDIT: Vidim da neki koriste temu za zaje..., meni ovakve stvari nisu baš smiješne, a niti zabavne.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2014 12:05 (Valentin17).

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice