Posjedujem ASUS-ovu plocu M2NPV-MX sa integrisanom grafičkom karticom.U skorije sam vrijeme dobio PCI-Exp graficku karticu polovnu Gigabyte GV-RX16P128P-RH sa X1600Pro chipom i pasivnim hladjenjem.Uspio sam pokrenuti novije igre,neke od njih i presao medjutim u zadnjih nekoliko dana počeo se dešavat čudan problem.U Fallout 3 računar se recimo samo ugasi,što se bas jutros dogodilo.Uključio sam ponovo računar i primjetio da je napon na +12V koje se očitavao u HW Monitoru u BIOS-u preslab pokazivao je samo 10.3V i cesto se mijenao do 11V.Odpojio sam se uredjaje,imam napojnu od 500W koja je dosla sa kucistem i pprovjerio napone od 12V digatalnim mjeračem napona.Naponi su bili OK kretali se oko 12V.Međutim kada sam odpojio veliki ATX konektor sa ploče primjetio sam da je na žutoj žici (u onoj plastici) došlo do pregrejavanja,potamnilo je.
Pipao sam vrlo često grafičku na pasivnom hladnjaku i bila je vrela.Neznam da li je uzrok tome ova graficka,da li da je mijenjam ili da pokusam sa ugradnjom aktivnog hladnjaka na nju,ako ću time išta postići bez kupovine nove grafičke.
Sada je ona izvađena vratio sam se na integrisanu i napon j konstantan izmjeren sa Asus Utility (oko 12V).
Napominjem da nikakve probleme nisam imao sa gasenjem računara u normalnom radu sa PCI-Express grafičkom.Molim pomoć i hvala.