Fantomski problem kod paljenja compa. help!

poruka: 24
|
čitano: 4.431
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav forumašima!

Dakle imam par godina staru konfiguraciju: intel quad 6600, asus P5 deluxe, 2GB rama, 2x 250 GB barracude.... OS je win XP SP 2

Problem je ukratko sljedeći: trenutno komp ne želi uopće "dignuti sistem" (ne dolazi ni do BIOS-a) .

Komp je namijenjen audio/MIDI produkciji. na prijašnjoj adresi stanovanja (zg- Dugave) sve je bilo odlicno.

Seljenjem u veliku goricu, pocinju problemi da se komp pali ponekad sam od sebe (bez mene u blizini manjoj od 2do 3 metra), onda polako se počinju pojavljivati "BLUE SCREEN-ovi",

ponekad za vrijeme neke radnje, ponekad sami od sebe, par minuta nakon sto je komp dignuo win xp sp2 i ne radi ništa.

ponekad mogu raditi komplicirane i CPU-intenzivne stvari bez problema.

Onda dolazi novi simptom. stisnem power switch i komp uopće ne ulazi u bios. nakon 20 minuta probam opet i onda opet sve  radi o.k.   da bi za cca pola sata opet popusio blue screen.....

onda sam odlucio reinstalirati OS i nakon formatiranja c-particije i stavljanja windoza stvar je bila par dana OSJETNO  bolja.

nakon što sam poceo stavljati programe za audio produkciju i sl. komp je umro. tj. ja ga "upalim" on zasvijetli ledicom i cuje se da radi ventilator unutra ali ne gori led-dioda koja oznacava da je hd-drive u uporabi i on tako stoji, ne dolazi ni do biosa. gumb za restart ne cini nikakvu razliku nego ga moram ugasiti drzeci power switch cca 4 sekunde.

moram napomenuti da nikakv hardware nije mijenjan u odnosu na stanje dok je konfiguracija radila, nikakvi novi driveri, ništa.

Svaka pomoć bi mi dobro došla!

nisam guru za kompove ali nisam ni totalna truba. komp je slagan u Linksu, kao i moja prijašnja dva kompa i imam samo pohvale za njih.

do prije par mejseci radio je besprijekorno.

da li je moguće da je riječ o nekakvom virusu? jer, nakon friške instalacije sa avg-om sam nasao dosta malwarea na ne-sistemskim particijama koji sam onda pobrisao.

Koje su mi opcije?

unaprijed zahvaljujem!

k.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Fantomski problem kod paljenja compa. help!
kreko75 kaže...

Pozdrav forumašima!

Dakle imam par godina staru konfiguraciju: intel quad 6600, asus P5 deluxe, 2GB rama, 2x 250 GB barracude.... OS je win XP SP 2

Problem je ukratko sljedeći: trenutno komp ne želi uopće "dignuti sistem" (ne dolazi ni do BIOS-a) .

Komp je namijenjen audio/MIDI produkciji. na prijašnjoj adresi stanovanja (zg- Dugave) sve je bilo odlicno.

Seljenjem u veliku goricu, pocinju problemi da se komp pali ponekad sam od sebe (bez mene u blizini manjoj od 2do 3 metra), onda polako se počinju pojavljivati "BLUE SCREEN-ovi",

ponekad za vrijeme neke radnje, ponekad sami od sebe, par minuta nakon sto je komp dignuo win xp sp2 i ne radi ništa.

ponekad mogu raditi komplicirane i CPU-intenzivne stvari bez problema.

Onda dolazi novi simptom. stisnem power switch i komp uopće ne ulazi u bios. nakon 20 minuta probam opet i onda opet sve  radi o.k.   da bi za cca pola sata opet popusio blue screen.....

onda sam odlucio reinstalirati OS i nakon formatiranja c-particije i stavljanja windoza stvar je bila par dana OSJETNO  bolja.

nakon što sam poceo stavljati programe za audio produkciju i sl. komp je umro. tj. ja ga "upalim" on zasvijetli ledicom i cuje se da radi ventilator unutra ali ne gori led-dioda koja oznacava da je hd-drive u uporabi i on tako stoji, ne dolazi ni do biosa. gumb za restart ne cini nikakvu razliku nego ga moram ugasiti drzeci power switch cca 4 sekunde.

moram napomenuti da nikakv hardware nije mijenjan u odnosu na stanje dok je konfiguracija radila, nikakvi novi driveri, ništa.

Svaka pomoć bi mi dobro došla!

nisam guru za kompove ali nisam ni totalna truba. komp je slagan u Linksu, kao i moja prijašnja dva kompa i imam samo pohvale za njih.

do prije par mejseci radio je besprijekorno.

da li je moguće da je riječ o nekakvom virusu? jer, nakon friške instalacije sa avg-om sam nasao dosta malwarea na ne-sistemskim particijama koji sam onda pobrisao.

Koje su mi opcije?

unaprijed zahvaljujem!

k.

kolko sam procito jel mi se zuri :S...mogu ti rec da je problem u stabilizaciji utičnice 220V u stanu/kuci provjeri sa voltmetrom racunalo je jako osjetljivo na to no ipak kako to
da unutar napajanja kompa stablizaor to en popravi..vjerojatno je napajanje kompa dogada se to akd mjenjas lokaciju ude vlaga u komp ili se kondenzira :S!
http://ubizec.net46.net/forum http://www.ubizeccorporation.bloger.hr Posjeite forum za gaming,programiranje i izrada igara and hacking!
16 godina

ako je disk (u raidu) oštećen, tako se ponaša, tj. ponekad pali/ne pali... otvori kućište i poslušaj zvukove diska (spin-up).

Može biti i do napajanja, kablova i vrijeme radi svoje.

Pokušaj nekako eliminacijom, prekopčavanjem, ako imaš 2xRAM samo 1x itd. Nema smisla ponavljati instalaciju windowsa dok ne otkloniš problem, povećevaš rizik da se disk ošteti svakim BSODom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen

Otvori komp, izvadi sve kartice, ištekaj sve konektore, vrati sve nazad, resetiraj BIOS. Zna se dogoditi da nekad pri transportu oslabi neki kontakt. Također sam viđao i da se komp pali kad se neonka upali ili ugasi. Ovo drugo sam riješio samo ponovnom spremanjem postavki BIOS-a. Može biti i do same lokacije, tipa neki izvor EM smetnji može raditi takve probleme, ali bi morao biti prilično jak, možda čak neispravno uzemljenje.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Puno hvala na odgovorima!

Mozda nisam bio sasvim jasan, ali meni je komp  radio sasvim  o.k. kojih pola godine nakon preseljenja i onda su polako počeli problemi.

@ ubizec - i ja sam pomislio da je neki problem sa utičnicom, pa sam povukao produžni kabel iz najdaljeg kuta stana misleći da će to možda nešto promijeniti, ali ništa.

da napomenem, zgrada u kojoj živim je stara kojih 30 godina, u urednom je stanju, 120 stanara, nitko se na ništa ne žali (hoću reći da nisam u potleušici u kojoj sam struju dovukao sa obližnje bandere na crno).

definitivno ću ispitati napon u utičnici i postupiti shodno tome.

na ovom mjestu bi morao još napomenuti da u istoj sobi imam i drugi komp (stari p4 za internet), koji radi skroz o.k.i još hrpu druge elektronike sa kojom je sve u redu.

@ ihush - moj grijeh, nisam napisao da hd driveovi nisu spojeni u RAID nego "klasično", no definitvno ću eksperimientirati sa RAM pločicama.

mislio sam da ću se instalacijom čistog OS-a riješiti adwarea, virusa i sl, i tu me muči zašto je par dana radio sa čistim windozima i onda crko.

@ Mrblc - iskreno nisam siguran da budem znao vratiti sve kablove na mjesto ako ih išćupam, no zato ću ih sigurno "pročačkati" i tako bar djelomično isprobati iako sumnjam da je to problem , jer sprava stoji na mjestu već 10 mjeseci, a od toga je radila ok barem 6 mjeseci.

Meni se također događalo da nakon što isključim neki MIDI kontroler koji je na istoj "letvici" kao i komp, da se komp upali i počne dizati.

Također se znao upaliti nakon što bih po uključenju strujnog kabla upalio onaj gumbić "0/1" na zadnjoj strani kućišta kompa(bez da sam dirao prednji on/off prekidač).

na koji način restartam BIOS? - vađenjem baterije i prespajanjem jumpera?

što se tiče EM zračenja: oko kompa je sva sila elektronike, na jedno metar od njega je veliki subwoofer (10 inča) sa pojačalom, ali on je tu bio oduvijek, i  u starom stanu također.

Ima li u mom slučaju smisla odnjeti komp u neki drugi stan, u drugi kvart, da tamo možda probam ponaša li se drugačije?

puno hvala!

krešo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

E još nekaj kod kabela za struju,kad veliš da si u nekj staroj zgradi pogledaj da li u toj utičnici koju imaš ima uzemljenja,jer ako nemaš uzemljenje u produžnoom kablu ti se stvara induirani napon na žici od uzemljenja pa ti to može biti uzrok restartanju i samom paljenju kompa.

Drugo komp ti se još može paliti ako ima imaš u kompu obični 56k modem,a nisi u biosu isključil mogučnost dizanja sustava prek mreže(meni se je to događalo).

Uz ako nebreš doći u bios onda ti je problem sigurno hardverski ili struja nema treće opcije.Visusi ti ne mogu spriječiti paljenje kompa i ulazak u bios.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Dobro su ti rekli....ili je do struje ili je hard pred otkazom Namigiva sumnjam da je išta drugo!

-Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with experience -
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

pogledaj jel itko umro u toj kući/stanu prije i jel je bio gamer/informatičar...

pozovi svećenika nek izbaci vraga koji ti pali/gas komp ...

šala

najvjerojatnije hard...i netko je već spomenuo nestabilnu struju ti u kući...potenc. uvali i provjeri

www.ddoxy.blogspot.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne bi se zbog harda sam palio. Do ploče je 99% sigurno. Meni za taj problem s paljenjem uopće nije trebalo resetirati BIOS već samo ući u BIOS i izaći na Save and Exit, to je već riješilo problem, ali sigurnije je resetirati na jumper. Konektore ne moraš sve povaditi pa vračati, možeš samo jednog po jednog mrdati.

Provjeri i botune za paljenje i restart. Može biti da se komp pali jer je botun neispravan pa i najmanji pomak, recimo malo mrdneš stol kad ideš ištekati kabel, napravi spoj. Ukoliko botun od restarta zablokira, komp se neće bootat, a ako botun od paljenja dobija spoj, onda ga ugasi par sec nakon paljenja.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže...

Ne bi se zbog harda sam palio. Do ploče je 99% sigurno. Meni za taj problem s paljenjem uopće nije trebalo resetirati BIOS već samo ući u BIOS i izaći na Save and Exit, to je već riješilo problem, ali sigurnije je resetirati na jumper. Konektore ne moraš sve povaditi pa vračati, možeš samo jednog po jednog mrdati.

Provjeri i botune za paljenje i restart. Može biti da se komp pali jer je botun neispravan pa i najmanji pomak, recimo malo mrdneš stol kad ideš ištekati kabel, napravi spoj. Ukoliko botun od restarta zablokira, komp se neće bootat, a ako botun od paljenja dobija spoj, onda ga ugasi par sec nakon paljenja.

Plavi ekran bi ukazivao na probleme sa hardom/memorijom, mada nišata nije sigurno....probaj isključivati dio po dio pa češ doči do riješenja.....skeniraj hard na bs, napravi analizu i popravak eventualnih grešaka, napravi defragmentaciju, a prije svega pogledaj sve spojeve, također kako je gore rečeno ispravnost prekidaća....
-Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with experience -
17 godina

Možda se nekaj odspojilo kod transporta (kad si se selil) - malo vjerojatno ali moguće

Provjeri sve komponente dal su na svojem na mjestu i dal drže kak treba.

"You must take your opponent into a deep dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one." -Mihail Talj
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

IMAŠ DUHOVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cool

što se tiče paljenja, kad je u pitanju nekvalitetno napajanje (iz iskustva) zbog kojekakvih kolebanja u naponu komp se zna sam upaliti

što se tiče čudnog ponašanja, može biti piratski software ako ga koristiš.

sve u svemu nema pravila i može biti svašta, najbolje odspoji sve komponente i  ponovo spoji sve osnovno, pa ako radi sve stabilno, onda dodaji druge stvari (tipa drugu pločicu rama, drugi hard.....)

LP

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2009 13:19 (livadasb).
17 godina
protjeran

kakve veze ima piratski softver sa paljenjem (iznenadnim) kompa....jaoooooo

www.ddoxy.blogspot.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
doxy kaže...

kakve veze ima piratski softver sa paljenjem (iznenadnim) kompa....jaoooooo

Kako ništa ne znaš.....pa sa piratskim software-om dolaze gusari koji rade pomutnju na palubi Smijeh
17 godina
neaktivan
doxy kaže...

pogledaj jel itko umro u toj kući/stanu prije i jel je bio gamer/informatičar...

pozovi svećenika nek izbaci vraga koji ti pali/gas komp ...

šala

najvjerojatnije hard...i netko je već spomenuo nestabilnu struju ti u kući...potenc. uvali i provjeri

nek uvali poenciometar u uticnicu pa ce on skup s potenciometrom zasvijetlit ko u betlehemuOsmijeh...struja se mjeri Ampermetrom a napon Voltmetrom da se nbi spajali potenciometri !Smijeh
http://ubizec.net46.net/forum http://www.ubizeccorporation.bloger.hr Posjeite forum za gaming,programiranje i izrada igara and hacking!
17 godina
protjeran

nisam električar, građevinac sam pa mi oprostite

lol

znam da neki takav metar je i da skoro isto izgledaju

www.ddoxy.blogspot.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

POzdrav i hvala svima na puno ideja i sugestija, puno ste mi pomogli!

evo sam izvadio bateriju sa matične i sa jumperom restartao cmos ili što li već .... nisam baš doma sa tim pojmovima ;-))...

i eureka - komp se diže dolazi do biosa,  loadam default postavke i pocinju se dizati windozi ali tu dolazi do BSOD. ako dizem windoze u safe modu onda se digne ok, jedino mi ne radi miš (usb je, pa cu morati potraziti stariji tip).

e sad, da li bih ja sad trebao fleshati bios, posto znam da su to momci u linksu radili kad su slagali mašinu zato što nešto nije bilo kako treba (memorija cini mi se), odnosno da li se vađenjem baterije bios restarta na tvorničke postavke ili na one koje su ostale od zadnjeg

fleshanja??

hvala svima

k.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kaj se tiče flasha-nja biosa,to ti je ovak,pogledaj u pripučniku od matične,ili na netu dal ti taj bios koji imaš trenutno podržava sve komponente koje imaš u kompu i da li je bios stabilan(ovo pogledaj na netu).

Ako ti bios podržava sve komponente i niko nema sa njim i tom matičnom problema onda ne trebaš flashati bios jer najvjerojatnije neš imal nikavu korist od toga.

Bios se u večini slučaja flasha,kad je neka veća promjena u njemu,pa pogledaj na stranici proizvođača kaj sve je promjenjeno u novim  verzijama biosa pa se sam odluči.

Kaj se tiče BSOD-a kaj ti piše na njemu,zakaj se je Windows zruušil.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
BSOD se moze javit i zbog oštečenaj windowsa!zato reinstall frisko ap vidi sta ce bit!
17 godina

Drago mi je da sam ti bar malo pomogao sa savjetom kliranja biosa, mada kada to napraviš/napravio si nema potrebe za loadanjem optimalnih postavki, jer samo kliranje biosa automatski to radi....sljedeči korak kako je rekao i kolega iznad neka ti je stavljanje friških windowsa.....sve si povadi i stavi na kakav vanjski hard od važnih podataka, ostalo sve formatiraj!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne, reset BIOS-a loada failsafe, a ne optimalne postavke (barem je tako bilo na pločama na kojima sam ja radio), pa je preporučivo učitati optimalne. Flash BIOS-a ti nije potreban, osim ako je poznato da se takvi problemi javljaju upravo zbog BIOS-a, ali tada bi ti se počeli javljati od kad imaš komp. Falsh BIOS-a bi sad čak bio nepotreban rizik, jer ako je neka komponenta neispravna, nema garancije da će flash proći kako treba.

Definitivno pokušaj reinstalaciju, te nakon toga najnovije drivere stavi.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo sam vas poslušao i instalirao čiste windoze, stavio nove drivere i  stvar sad radi skroz o.k. nadam se da će tako i ostati.

Probao sam i pročačkati konatkte na matičnoj i kućištu i čini mi se da je sve u redu oko toga (nisam ništa upitno našao).

Napajanje je marke "hiper"  i  daje 530W, dakle 130w više nego što sam izračunao sa onim kalkulatorima wataže ovisno o konfiguraciji.

voltmetar nažalost nemam,  ali ću ga definitivno posuditi i provjeriti napon u zidu.

kaj se tiče potenciometra, nekak mi je prevelika vlaga u zraku i nemam dovoljno debele gumene džonove za tak nekaj ;-))

U svakom slučaju, puno hvala svima na savjetima, puno ste mi pomogli!!!

pozdrav.

krešo

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

krešo u vezi miša,

sigurno ti je isključeno u biosu  kako si ga resetirao, uglavnom trebaš imat negdje opciju da ti tipkovnica/miš budu pod naponom (usb)

svaka mat. ima drugačiji naziv, uglavnom traži, već češ skužiti

16 godina
neaktivan

baš ti fala na savjetu za miša. bio sam se snašao sa nekim starim ps/2 mišem, ali ovako je puno elegantnije!

pozdrav.

k

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice