Čudan zvuk u kompjuteru

poruka: 18
|
čitano: 2.802
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Čudan zvuk u kompjuteru

Pozdrav svima!

U zadnje vrijeme čujem neko čudno klikanje iz kučišta. Prvo sam mislila da je problem u ruteru, pošto je zvuk (klik) identičan zvuku nakon resetiranja rutera kad se ponovo konektira (kao uključivanje/isključivanje prekidača). Međutim sad više nema rutera, al klik je svejedno ostao i sad je jasno da dolazi iz kučišta. Događa se u sasvim nepravilnim periodima, nekada svakih par minuta, a nekada se ne čuje danima (makar sam 24/7 na kompu xD). Prije tjedan dana je klikao svakih par minuta, međutim kad je buraz došao pogledat o čem se radi i otvorio kučište, nije se čulo baš ništa, i bio je mir skoro cijeli tjedan, a danas opet klika.. Također ako sam na internetu primjetim da mi zašteka kad se desi taj klik, ne znam jel to kako povezano, al već sam luda zbog toga..

Jel ima tko kakvu ideju šta bi to moglo biti? 

P.S. poslušala sam sve moguće zvukove koje hdd može proizvoditi na youtube i ostalim forumima, međutim ni jedan zvuk nije sličan ovome.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Čudan zvuk u kompjuteru

Hard disk ti umire.

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: Čudan zvuk u kompjuteru

Na temelju čega si zaključio da je hdd? Nije ni slično zvukovima koje proizvodi umirući hdd

15 godina
Čudan zvuk u kompjuteru

Kad počne klikati otvori ga i slušaj otkud dolazi taj tvuk pa ćeš 100% znati ali ako ti komp šteka kad klika onda je vjerojatno HDD. Imao sam taj slučaj kod sebe, kad je počeo klikati nije radio više od tjedan dana i krepao na kraju. Skini HDD Sentinel i provjeri mu stanje, kao i HD Tune pa napravi error scan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 11:37 (vrinho).
Moj PC  
2 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Čudan zvuk u kompjuteru

@vrinho

Ok, znaci, kao prvo ne klika on konstantno nego bude jedan klik svakih nekoliko minuta, kad se desava. Tako da se ne stigne provjerit odakle dolazi tocno, osim da sjednim i zurim u maticnu cijeli dan...

Kao drugo ne steka komp...zasteka internet(tako bar seka kaze)...zato smo mislili da je problem ruter. Ali kao sto je receno, rutera vise nema.

Klikanje je pocelo nakon zamjene ventilatora na procesoru, tako da moze biti da je ventilator, ali onda opet, zvuk nije slican ni tome...nije kontinuiran nego samo jedan klik...

@zzz

Hvala na elokventnom doprinosu ovoj temi. :P

0 0 hvala 0
15 godina
ja buraz kaže...

@vrinho

Ok, znaci, kao prvo ne klika on konstantno nego bude jedan klik svakih nekoliko minuta, kad se desava. Tako da se ne stigne provjerit odakle dolazi tocno, osim da sjednim i zurim u maticnu cijeli dan...

Kao drugo ne steka komp...zasteka internet(tako bar seka kaze)...zato smo mislili da je problem ruter. Ali kao sto je receno, rutera vise nema.

Klikanje je pocelo nakon zamjene ventilatora na procesoru, tako da moze biti da je ventilator, ali onda opet, zvuk nije slican ni tome...nije kontinuiran nego samo jedan klik...

Onda je vjerojatno do ventilatora ali kako bi samo internet zaštekao zbog toga mi nije jasno. Kako internet zašteka, izgubi se veza, neće učitavati stranice, browser ne reagira?

11 godina
neaktivan
@vrinho
Zasteka mmo lol. Ne znam morat ces cekat moju dragu sestru da objasni.
Nije ni meni jasno, da.
15 godina
Čudan zvuk u kompjuteru

Provjeri još je li dobro stegnut vent i da li mu možda nešto smeta u radu, možda žica ili nešto sl. zapinje.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
kikica1989sk kaže...

Bez puno zaje..., pogađanja, slušanja nečega što može radit more i more zvukova, lijepo

provjeri ispravnost HDDa pomoću ovoga tutorijala.

Stavi slike na forum, a onda idemo dalje.

ps. vent. da ga zaustaviš na par sekundi ne može uzrokovati zastajkivanje računala da ga je..

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act ---- 29.11.2010= Barcelona-Real Madrid 5:0
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 12:28 (Valentin17).
12 godina
Valentin17 kaže...
kikica1989sk kaže...

Bez puno zaje..., pogađanja, slušanja nečega što može radit more i more zvukova, lijepo

provjeri ispravnost HDDa pomoću ovoga tutorijala.

Stavi slike na forum, a onda idemo dalje.

ps. vent. da ga zaustaviš na par sekundi ne može uzrokovati zastajkivanje računala da ga je..

..potpuno se slažem...HDD će uskoro otkazati ....pa da dodam da preporučujem dok još radi prekopiraj na vanjski disk , usb-stick  ili isprži podatke koje nebi htjela izgubiti.

To klikanje sam više puta čuo tokom godina i svaki put je bio HDD, krajnji slučaj je kad klika a ni bios ga ne prepoznaje , normalno ni system se tada nemože dići niti možeš ikakav podatak spasiti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 15:59 (AF139).
14 godina
neaktivan

Hvala burazu koji vas je informirao dok sam ja bila na poslu :)

Teško je skužiti štekanje interneta/kompa, pošto to traje samo sekundu-dvije. Jedino sam mogla to primjetit na loadu stranica i u MMO kad se sve smrzne na tu sekundu-dvije koliko traje klik. Ne znam dal je povezano al uvijek se poklopi.. Već sam prebacila podatke na prijenosni HDD za svaki slučaj... Valjda neće krepat prije neg plaća stigne xD. BTW evo sad ne klika zadnjih par sati... Blah 

Evo slika od ovih programa:

Sentinel: http://i.imgur.com/hKN5eWy.png

HD Tune: http://i.imgur.com/5h2DGdi.png

HD Tune scan (full, nisam radila quick scan): http://i.imgur.com/8X2pWok.png

Čudno mi je da je Sentinel na 15%... Pa komp je star samo dvije godine :(. Nadam se da to nije zbog trial verzije :/

15 godina
Čudan zvuk u kompjuteru

Ne štima HDD očito, dobro da si prebacila na prijenosni. A nema veze što je star samo 2. godine, komponente znaju odapeti i nakon tjedan dana što ih kupiš, događa se. Samo mi je malo čudno što HD Tune kod full scana nije pokazao bad sectore.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Ponovila sam ga dva puta i uvijek dobijem ovaj rezultat, ni meni to nije jasno :/

17 godina
odjavljen
vrinho kaže...

Ne štima HDD očito, dobro da si prebacila na prijenosni. A nema veze što je star samo 2. godine, komponente znaju odapeti i nakon tjedan dana što ih kupiš, događa se. Samo mi je malo čudno što HD Tune kod full scana nije pokazao bad sectore.

Ako disk ne valja, ne mora nužno odmah biti bad sectora.

Disk ima određenu marginu unutar koje može seliti oštećene sektore prije nego što prijavi bad sector (to je onaj parametar reallocated sector count). Malo je mehanika diska u banani.. Ugl, backup svega, bitno držati na ext. HDDu/stickovima/cloudu pa kad krepa, krepa. Za sada radi...

My name is Legion... For we are many!
15 godina
kikica1989sk kaže...

Ponovila sam ga dva puta i uvijek dobijem ovaj rezultat, ni meni to nije jasno :/

Takav kad košta cca. 300 kn danas, cca. 400 kn je model od 1 TB.

Kupiš, zamjeniš i sve 5, a ovo što se tiče crkavanja, novi može doći neisprava iz kutije bez

problema, BACKUP BITNIH STVARI JE OBAVEZAN UVIJEK, BIO DISK STAR ILI NOV, NEBITNO,

U OBA SLUČAJA SE NE MOŽE TOČNO ZNATI KAD ĆE SE POKVARITI.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act ---- 29.11.2010= Barcelona-Real Madrid 5:0
14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
kikica1989sk kaže...

Takav kad košta cca. 300 kn danas, cca. 400 kn je model od 1 TB.

Kupiš, zamjeniš i sve 5, a ovo što se tiče crkavanja, novi može doći neisprava iz kutije bez

problema, BACKUP BITNIH STVARI JE OBAVEZAN UVIJEK, BIO DISK STAR ILI NOV, NEBITNO,

U OBA SLUČAJA SE NE MOŽE TOČNO ZNATI KAD ĆE SE POKVARITI.

Slažem se, uvijek je dobro imat backup jer nikad se ne zna. Ja sam platila tu grešku samo jednom i neću više..

Ionak sam planirala upgrade kompa na 8 ili 16 GB RAMa, a izgleda da ću i HDD morat odmah uzet pa sam valjda mirna iduće dvije godine xD

Uglavnom, hvala svima na pomoći, pravi kavaliri {#}

15 godina
kikica1989sk kaže...

Ionak sam planirala upgrade kompa na 8 ili 16 GB RAMa

Za 90% toga danas je dovoljno 8 GB RAMa, 16 GB se isplati samo ako se baviš npr. obradom slika, videa,

3D modeliranjem ili neki sl. poslom.

14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
kikica1989sk kaže...

Ionak sam planirala upgrade kompa na 8 ili 16 GB RAMa

Za 90% toga danas je dovoljno 8 GB RAMa, 16 GB se isplati samo ako se baviš npr. obradom slika, videa,

3D modeliranjem ili neki sl. poslom.

A tak sam si i mislila, hvala na savjetu :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice