BIOS prepozna procesor i dalje ništa

poruka: 7
|
čitano: 1.241
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
BIOS prepozna procesor i dalje ništa

Znači, ovo mi se već drugi put desilo u roku od dva-tri dana - upalim komp, počinje POST, pronađe se procesor - i dalje ništa.

Pritisnem restart gumb na kućištu, opet ništa. Pritisnem drugi put i tek onda je boot izveden do kraja (pojave se memorija, diskovi itd.) i na kraju Windowsi.

Jel to neki problem s matičnom? Ili s BIOSOM? Komp je star oko pet godina. Nikad se nisam bavio flashanjem BIOSA i sličnim stvarima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: BIOS prepozna procesor i dalje ništa
real01 kaže...

Znači, ovo mi se već drugi put desilo u roku od dva-tri dana - upalim komp, počinje POST, pronađe se procesor - i dalje ništa.

Pritisnem restart gumb na kućištu, opet ništa. Pritisnem drugi put i tek onda je boot izveden do kraja (pojave se memorija, diskovi itd.) i na kraju Windowsi.

Jel to neki problem s matičnom? Ili s BIOSOM? Komp je star oko pet godina. Nikad se nisam bavio flashanjem BIOSA i sličnim stvarima.

Tu ti može biti dosta stvari od matične, rama, procesora, pa čak i neispravnog porta... Uglavnom ako je komp radio 5 godina onda vjerojatno nije do biosa. Možeš probati resetirati ili napraviti flash, ali mislim da to nije to. Odspajaj uređaj po uređaj pa vidi što se događa. Testiraj ram memtestom ako budeš mogao doći do boota

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2014 7:14 (igy).
12 godina

...a ponekad i kad je baterija biosa na izdisaju

17 godina
neaktivan
igy kaže...

Tu ti može biti dosta stvari od matične, rama, procesora, pa čak i neispravnog porta... Uglavnom ako je komp radio 5 godina onda vjerojatno nije do biosa. Možeš probati resetirati ili napraviti flash, ali mislim da to nije to. Odspajaj uređaj po uređaj pa vidi što se događa. Testiraj ram memtestom ako budeš mogao doći do boota

Baš sam nedavno (pred par dana) testirao memoriju temeljito jer mi se pojavio BSOD, ali ispalo je da je memorija OK, nije bilo nikakvih greški.

Eh, sad to resetiranje i flashanje... Malo se toga bojim jer sam nedavno isto tako pokušao updejtati drajere za matičnu (grafika, zvuk), pa je dotično prošlo neuspješno, tj. prekinulo se.

A i čitao ja po netu i u manualu od matične da s time čovjek mora biti oprezan.

Diskove sam također otpojio kad je bio BSOD i ostavio samo sistemski i još jedan za back-up, pa sam ih poslije sve vratio.

Bio bih sretan da je samo baterijica u pitanju, kao što kaže AF139.

A, opet, nakon što sam ga danas upalio, evo dosad (cijeli dan) normalno radi.

Da, shvaćam da je najzeznutije kad komp malo radi dobro, a drugi put šteka - znači da se negdje krije problemčić - možda maleni, a možda kardinalni...

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2014 20:37 (real01).
17 godina
real01 kaže...

- problem može biti bilo što, npr napajanje, MBO.. ili neki klimavi kabel. Provjeri dali sve sjedi dobro-čvrsto, pritisni sve kontakte, memoriju, VGA...

- kad bi preciznije vidio do kojeg dijela POSTa dođe.. npr inicijalizacija RAMa, nakon tog HDDa.. možeš pokušavati više puta, npr disk ima poseban zvuk (spinup) kod paljenja, sve ostalo bi bio problem, kao i redosljed npr paljenja lampica na tipkovnici, beep za OK.. to sve možeš ocijeniti jednostavnim paljenjem dali sve ide jednakom (normalnom) brzinom ili u nekom trenu stoji (duže, sekundu-ili-više..) pa nastavi itd.

To sve se radi bez bootanja win, najlogičnije je ubaciti neki boot medij (i njega postaviti za boot kao prvi).

AF139 kaže...

...a ponekad i kad je baterija biosa na izdisaju

-baterija i kompletan CMOS nemaju veze s ovim simptomom. Poremetio bi se datum, u najgorem slučaju promijenila bi se postavka HDDa na default i možda nebi bootao (ali tad reset ne pomaže). Baterija služi samo pamćenju postavki i vremena dok je PC ugašen, nakon paljenja možeš bateriju isčupati, sporedno (ne preporuča se..)

real01 kaže...
.

A, opet, nakon što sam ga danas upalio, evo dosad (cijeli dan) normalno radi.

Da, shvaćam da je najzeznutije kad komp malo radi dobro, a drugi put šteka - znači da se negdje krije problemčić - možda maleni, a možda kardinalni...

-ako nisi siguran, ne diraj. BIOS nije problem (mada ne znači da flash nije poželjan, recimo da u ovom slučaju bolje ne.).

sve se mora jednom pokvariti, možda je vrijeme za backup ako imaš bilo što važnijeg, jer lako se može desiti da više ne upališ.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- problem može biti bilo što, npr napajanje, MBO.. ili neki klimavi kabel. Provjeri dali sve sjedi dobro-čvrsto, pritisni sve kontakte, memoriju, VGA...

- kad bi preciznije vidio do kojeg dijela POSTa dođe.. npr inicijalizacija RAMa, nakon tog HDDa.. možeš pokušavati više puta, npr disk ima poseban zvuk (spinup) kod paljenja, sve ostalo bi bio problem, kao i redosljed npr paljenja lampica na tipkovnici, beep za OK.. to sve možeš ocijeniti jednostavnim paljenjem dali sve ide jednakom (normalnom) brzinom ili u nekom trenu stoji (duže, sekundu-ili-više..) pa nastavi itd.

To sve se radi bez bootanja win, najlogičnije je ubaciti neki boot medij (i njega postaviti za boot kao prvi).

Kod bootanja, sve uobičajeno. Čuje se i onaj jedan beep, kao i obično.

Baš sam sad provjerio kablove od diskova. Naime, gledam ja i vidim da mi 'fali' jedan disk - nemam ga u My Computeru.

Pa zgasim komp, i prođem sve SATA kablove redom, na oba kraja (na matičnoj i na diskovima), učvrstim ih. I gle čuda, pojavi se disk!

Vjerojatno je onda to bilo za problem, ali pratit ću i situaciju dalje.

17 godina
real01 kaže...
..

Pa zgasim komp, i prođem sve SATA kablove redom, na oba kraja (na matičnoj i na diskovima), učvrstim ih. I gle čuda, pojavi se disk!

Vjerojatno je onda to bilo za problem, ali pratit ću i situaciju dalje.

-da, obično sve bolje radi kad je priključeno (kontakt..) ili što bi reko Mujo, ''.. - upališ motorku?''{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice