Acer Aspire 5520 - neobičan hardverski problem...

poruka: 21
|
čitano: 12.030
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav...

Imam laptop Acer Aspire 5520 koji naravno - pravi probleme, tj. vrlo se čudno ponaša... Problem traje već neko vrijeme, jednom je bio i na servisu zbog tog problema... Uglavnom, ovako ide priča, a simptomi su malo kompleksniji...

Sve je počelo, više niti ne znam kad točno... Laptop se pregrijavao i to jako... Nakon par minuta rada laptop bi se zablokirao i na ekranu bi se pokazivali čudni artefakti (kao djelić slike koji se ponavlja preko cijelog monitora i tvori dijagonalni pattern - također, ukoliko je zvuk radio, u trenutku blokiranja čuo bi se također ponavljajući loop jednog djelića tog zvuka (ugl, zvučalo je kao trrrr, a ponekad bi uhvatio i npr. cijelu riječ pjesme pa ju ponavljao)... Laptop je još tad bio pod garancijom, na servisu su rekli da su sredili problem, a ono što su (samo) napravili je bilo da su ga samo očistili i zamijenili termalnu pastu...

Problem je naravno nestao... Kasnije, laptop je normalno radio, sve dok... 

Već je bilo prošlo neko vrijeme, naravno ponovno se počeo malo grijati, ali radio je normalno... Onda su se počeli pojavljivati problemi opet... Pregrijavanje, i totalna blokada sustava, samo se sad umjesto artefakata na ekranu pojavljivalo nešto drugo, a to je kao da je cijeli sustav smrznut i prikazuje jednu statičnu sliku (vidi se kursor, ali ne može se pomaknuti, sat se vidi, ali se isto ne miče... uglavnom, zamrznuta slika, ali isti loop sa zvukom kao u prethodnom slučaju)... Ono što sam primjetio je da se laptop blokirao odmah istog trenutka kad bi se prebacio s punjača na bateriju... A dok se na punjaču blokirao nakon par minuta do sat-dva rada... Uglavnom, otvorio sam ga, unutra je naravno bilo dosta prašine, ja sam to maknuo sve i očistio... Problem je (prividno) nestao...

Ne grije se, radi normalno, bez zamrzavanja, sve dok radi na punjaču... Iste sekunde kad se prebaci s punjača na samo bateriju on se smrzne (kao gore opisano) i nužno ga je prisilno isključiti... Također i dok je na punjaču, pri prebacivanju power planova (energy saver, balanced, high performance) iste sekunde bi se ponovno zablokirao... Nije bilo do sustava jer se ista stvar pojavljivala na Windowsima 7 (pri prebacivanju power planova i pri isključivanju s punjača) te na Ubuntu sustavu otprilike nakon sat-dva vremena rada bez obzira na punjač...

Također, dok je na punjaču pod Windowsima 7 znao se zablokirati samo nakon recimo pola sata gledanja nekog video sadržaja...

No, prije par dana pokušao sam ponovno reinstalirati sustav (zbog nečeg drugog, ne zbog ovog) i Windows 7 installer se zablokira nakon početka instalacije (dvije tri minute od početka instalacije)... Također, installer od Viste zamrzne se već pri bootanju...

Windows 7 se zamrzne u 50% slučajeva tako da se samo zamrzne slika, a u drugih 50% slučajeva tako da se ponavlja pattern sličan onome iz prvog slučaja... (Samo da napomenem, naravno, nikada se nije pokazao 2 puta isti pattern, uvijek slični - čini mi se da ovisi o onome što je bilo prikazano na ekranu u vrijeme zamrzavanja)

No sad, iznenađenje... Pokušam instalirati Windows XP, kad ono radi (iako nisam sretan zbog toga, jer već od izlaska Viste tj. od početka 2007. ne koristim XP i jako mi je neugodno koristiti ga...). Problem sa zamrzavanjem totalno nestao... Radi normalno na bateriji, s multimedijom, ne blokira...

E sad, znam da problem ne bi trebao biti softverski, jer se isti problem pojavljivao (originalno, 1. put) na Windows Visti, zatim drugi put na Windows 7 i više instalacija Ubuntu OS-a (na eksternom disku, ako je važno)... Znači, na više različitih instalacija različitih operativnih sustava... No XP normalno radi... o.O

Pitanje: Što može prouzročiti ovako čudne simptome? Kako da uspijem riješiti problem kako bih mogao instalirati Windows 7 bez zamrzavanja? 

Hvala unaprijed.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
RE: Acer Aspire 5520 - neobičan hardverski problem

ja sam imao iste probleme s acer aspire 7520g .

izgleda da win xp ne koristi u pocetku intezivno grafiku i  u pocetku je sve  ok dok ne instaliras nesto graficki zahtjevnije

rastavi komp i pogledaj graficku u kakvom je stanju

sve dobro očisti od prašine tj.ispuši komprimiranim zrakom i obavezno ocisti stavi kvalitetnu pastu od grafickog procesora.

takodjer  provjeri venitilatore.

moj su laptop tako rijesili u servisu

15 godina
neaktivan

Tvoj laptop ima koju godinu. Zato i radi "dobro " na XP-u. Flashni ga na novu verziju sa njihove stranice . Ako dobro čitam ima tamo samo Vistine drivere. Sa novim flashom bi ti radila i 7ica i razne verzije Linuxa. Da je do grafe . . .?  Učini i kako je pisao i kolega

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

imaš na službenim stranicama novu verziju V1.33 BIOS-a flashaj ga i probaj onda instalirat Win7 ukoliko na stranicama nema drivera za win7 instaliraj one za vistu!

14 godina
neaktivan
bubii kaže...

ja sam imao iste probleme s acer aspire 7520g .

izgleda da win xp ne koristi u pocetku intezivno grafiku i  u pocetku je sve  ok dok ne instaliras nesto graficki zahtjevnije

rastavi komp i pogledaj graficku u kakvom je stanju

sve dobro očisti od prašine tj.ispuši komprimiranim zrakom i obavezno ocisti stavi kvalitetnu pastu od grafickog procesora.

takodjer  provjeri venitilatore.

moj su laptop tako rijesili u servisu

Hvala, isprobat ću...  Već sam ja njega otvarao i mijenjao pastu ali na CPU... Iznad grafičkog procesora (ako je to ono na sredini puta heatsinka između procesora i ispuha) ima nešto, ali osjećaj je onako da je malo tvrđe i smeđkasto, te kad dižem heatsink to ostaje na heatsinku, a GPU je čist... Na njega da stavim pastu?

TONYA_ kaže...

Tvoj laptop ima koju godinu. Zato i radi "dobro " na XP-u. Flashni ga na novu verziju sa njihove stranice . Ako dobro čitam ima tamo samo Vistine drivere. Sa novim flashom bi ti radila i 7ica i razne verzije Linuxa. Da je do grafe . . .?  Učini i kako je pisao i kolega

Moj laptop je prije koju godinu dobro radio i na Visti...

Memphis kaže...

imaš na službenim stranicama novu verziju V1.33 BIOS-a flashaj ga i probaj onda instalirat Win7 ukoliko na stranicama nema drivera za win7 instaliraj one za vistu!

Flashao sam i pokušao ponovno no nije uspjelo... A što se tiče drivera za Win 7, postoje, samo na siteu su naveli da imaju za download samo one koje Win7 automatski ne povuče s neta... :)

Hvala svima na pomoći... :)

16 godina

skini si Windows 7 Upgrade Advisor i provjeri sa njime da li su ti sve komponente kompatibilne sa windows7 vjerovatno ti neke komponente ne podržavaju win7  program će ti izlistat u kojoj je problem!

14 godina
neaktivan

NIje tema bila aktivna odabno ali evo da je ja malo refreshiram.

Imam slican problem. Naime moj hp compaq nx5000 se smrzava kao ovaj Acer. Na punjacu radi sve kako treba, međutim, kada ga stavim na bateriju, malo i gotov :)..:Zamrzne i nema nego 5-6 secundi drzat dugmic i ugasiti ga :)...

POksuao sam sa raznim OS, isto se desava. I na windows XP i na Windows 7 koji je jedva radio na njemu a tako i na Ubuntu... Neznam sta bih...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Acer Aspire 5520 - neobičan hardverski problem
premier kaže...

NIje tema bila aktivna odabno ali evo da je ja malo refreshiram.

Imam slican problem. Naime moj hp compaq nx5000 se smrzava kao ovaj Acer. Na punjacu radi sve kako treba, međutim, kada ga stavim na bateriju, malo i gotov :)..:Zamrzne i nema nego 5-6 secundi drzat dugmic i ugasiti ga :)...

POksuao sam sa raznim OS, isto se desava. I na windows XP i na Windows 7 koji je jedva radio na njemu a tako i na Ubuntu... Neznam sta bih...

To ti baterija rikava. A što se događa kad vadiš bateriju i ostaješ na punjaču? A kod smrzavanja može bit uzrok, kao prvo hard disk ako ima bad sector testitaj sa HD Tune sa sporim skenom kod erora da utvrdiš da nema bad sektora, ako ima bad sectora vrijeme ti je da nabaviš novi hard disk. A drugo memorija ( testiraj s Memtestom da utvrdiš nema erorra ali testiraš sa po jednim keks memoriju pa ako jedna pravi probleme makneš u stranu a ispravni ostaviš. Ako nakon testa ram i hard disknema errora onda bi moga bit hardverski problem jer neka ploač pred rikavanjem.

R.I.P EnlightenedPhoenix 24,06,2011
14 godina
neaktivan

Trenutno imam instalirano na njemu Ubuntu 10.10. Mogu li ti alati posluziti za provjeru HDD-a i memorije. Postoji li neki nacin?

Akio je na bateriji i zamrzne, i kada stavim punjac a izvucem bateriju i dalje stoji zamrznuto... Nista se ne mjenja

0 0 hvala 0
15 godina

opće je poznata stvar da acer 5520 su kvalitetom užasni laptopi. kvarova na sve strane sa tom serijom...

sama plastika i konstrukcija je užas i zbog toga dolazi do kvarova ,

pucaju lemovi na matičnim pločama i grafičkim karticama ,

zbog pregrijavanja rikavaju memorije i chipseti.

izuzev vjerojatno ponovnog popravka u servisu ,

aposlutno nikaj drugo nemožete napraviti da ga popravite u kućnoj radinosti (osim ako nemate potrebni alat).

ako ga primate po sredini a ne na stranama (sa obje ruke!) ,dolazi do savijanja i kućišta i matične i najčešće tada dolazi do kvarova...

znači imate laptop koji je ili bolje ostaviti na jednom mjestu ili vrlo,vrlo pažljivo rukovati s njim...

a jedan od funkcija mu je mobilnost....krasno{#}

IMHO ,popravi i prodaj dok još vrijedi koju kunu ,i moli boga da kupac nije upućen u detalje tog laptopa {#}

napokon dočekao DNF!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

vrx-imas li kakvo rjesenje za mene?

0 0 hvala 0
15 godina
premier kaže...

pa u biti,sam sebi si odgovorio ,izgleda da te zafrkava baterija ,jer ako lap uredno radi dok je na punjaču -znači nije do laptopa.

e sad ,dal je bateriji s vremenom pao kapacitet ili baš sama baterija zafrkava ili napajanje baterije na laptopu,neznam...

iako mislim da je prije do istrošenosti baterije.

"najjednostavnije " bi bilo da možeš probati sa kakvom drugom dobrom baterijom ,čisto da eliminiraš laptop u potpunosti.

napokon dočekao DNF!
14 godina
neaktivan
vrx kaže...
premier kaže...

pa u biti,sam sebi si odgovorio ,izgleda da te zafrkava baterija ,jer ako lap uredno radi dok je na punjaču -znači nije do laptopa.

e sad ,dal je bateriji s vremenom pao kapacitet ili baš sama baterija zafrkava ili napajanje baterije na laptopu,neznam...

iako mislim da je prije do istrošenosti baterije.

"najjednostavnije " bi bilo da možeš probati sa kakvom drugom dobrom baterijom ,čisto da eliminiraš laptop u potpunosti.

Samo stavi da ti sviraju neke pjesme ,valjda se nece ugasiti , i kalibriraj bateriju , znaci pusti bateriju da se istrosi do kraja i onda je bez paljenja laptopa puni 6-8h , nemogu ti garantirati da ce ti baterija odnosno da ce ti problem biti sreden ali vrijedi pokusati.

edit:podigni ga malo od povrsine da se baterija ne grije previse,da uspjesno napravis ovaj postupak gore

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.7.2011 16:39 (HP4520s).
14 godina
neaktivan

@vrx-upravu si...Mislim da bi to bilo najbolje, ali gdje pronaci bateriju. Posto je malo starija pila, nece ici bas tako lako...

@hp, pokusat cu to da uradim, trebao mi je takav neki prijedlog da pokusam sta sa baterijom da izmanipulise. Da li  postoji neki nacin za ispitivanje baterije-neki softverski alat il nesto sl?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
premier kaže...

@vrx-upravu si...Mislim da bi to bilo najbolje, ali gdje pronaci bateriju. Posto je malo starija pila, nece ici bas tako lako...

@hp, pokusat cu to da uradim, trebao mi je takav neki prijedlog da pokusam sta sa baterijom da izmanipulise. Da li  postoji neki nacin za ispitivanje baterije-neki softverski alat il nesto sl?

Imtec battery mark

14 godina
neaktivan
HP4520s kaže...
premier kaže...

Imtec battery mark

Za Ubuntu? :)

14 godina
neaktivan
premier kaže...
HP4520s kaže...
premier kaže...

Imtec battery mark

Pokusaj! {#}

14 godina
neaktivan
HP4520s kaže...
premier kaže...
HP4520s kaže...
premier kaže...

Imtec battery mark

Pokusaj! {#}

Nemogu naći džabe, svugdje se plaća {#}

14 godina
neaktivan

e sta se desilo s ovim hp-om. Ispraznio sam bateriju skroz, sinoc je napunio sa ugasenim laptopom i uplaim ja maloprije i radi na baterije sve kako treba dok.. sve dok nisam otisao na internet...heh..dok sam poceo, 10 sekundi i gotovo-zamrznuo se :-S... Ne kontam. Interesantno, zar ne?

0 0 hvala 0
15 godina
premier kaže...

e sta se desilo s ovim hp-om. Ispraznio sam bateriju skroz, sinoc je napunio sa ugasenim laptopom i uplaim ja maloprije i radi na baterije sve kako treba dok.. sve dok nisam otisao na internet...heh..dok sam poceo, 10 sekundi i gotovo-zamrznuo se :-S... Ne kontam. Interesantno, zar ne?

jep,skorz interesantno ,ponovo si otkrio da te zafrkava baterija :), ipak wifi posrče malke više štroma ,ne :D

napokon dočekao DNF!
14 godina
neaktivan

Posrče više čega? {#}...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice