Pozdrav...
Imam laptop Acer Aspire 5520 koji naravno - pravi probleme, tj. vrlo se čudno ponaša... Problem traje već neko vrijeme, jednom je bio i na servisu zbog tog problema... Uglavnom, ovako ide priča, a simptomi su malo kompleksniji...
Sve je počelo, više niti ne znam kad točno... Laptop se pregrijavao i to jako... Nakon par minuta rada laptop bi se zablokirao i na ekranu bi se pokazivali čudni artefakti (kao djelić slike koji se ponavlja preko cijelog monitora i tvori dijagonalni pattern - također, ukoliko je zvuk radio, u trenutku blokiranja čuo bi se također ponavljajući loop jednog djelića tog zvuka (ugl, zvučalo je kao trrrr, a ponekad bi uhvatio i npr. cijelu riječ pjesme pa ju ponavljao)... Laptop je još tad bio pod garancijom, na servisu su rekli da su sredili problem, a ono što su (samo) napravili je bilo da su ga samo očistili i zamijenili termalnu pastu...
Problem je naravno nestao... Kasnije, laptop je normalno radio, sve dok...
Već je bilo prošlo neko vrijeme, naravno ponovno se počeo malo grijati, ali radio je normalno... Onda su se počeli pojavljivati problemi opet... Pregrijavanje, i totalna blokada sustava, samo se sad umjesto artefakata na ekranu pojavljivalo nešto drugo, a to je kao da je cijeli sustav smrznut i prikazuje jednu statičnu sliku (vidi se kursor, ali ne može se pomaknuti, sat se vidi, ali se isto ne miče... uglavnom, zamrznuta slika, ali isti loop sa zvukom kao u prethodnom slučaju)... Ono što sam primjetio je da se laptop blokirao odmah istog trenutka kad bi se prebacio s punjača na bateriju... A dok se na punjaču blokirao nakon par minuta do sat-dva rada... Uglavnom, otvorio sam ga, unutra je naravno bilo dosta prašine, ja sam to maknuo sve i očistio... Problem je (prividno) nestao...
Ne grije se, radi normalno, bez zamrzavanja, sve dok radi na punjaču... Iste sekunde kad se prebaci s punjača na samo bateriju on se smrzne (kao gore opisano) i nužno ga je prisilno isključiti... Također i dok je na punjaču, pri prebacivanju power planova (energy saver, balanced, high performance) iste sekunde bi se ponovno zablokirao... Nije bilo do sustava jer se ista stvar pojavljivala na Windowsima 7 (pri prebacivanju power planova i pri isključivanju s punjača) te na Ubuntu sustavu otprilike nakon sat-dva vremena rada bez obzira na punjač...
Također, dok je na punjaču pod Windowsima 7 znao se zablokirati samo nakon recimo pola sata gledanja nekog video sadržaja...
No, prije par dana pokušao sam ponovno reinstalirati sustav (zbog nečeg drugog, ne zbog ovog) i Windows 7 installer se zablokira nakon početka instalacije (dvije tri minute od početka instalacije)... Također, installer od Viste zamrzne se već pri bootanju...
Windows 7 se zamrzne u 50% slučajeva tako da se samo zamrzne slika, a u drugih 50% slučajeva tako da se ponavlja pattern sličan onome iz prvog slučaja... (Samo da napomenem, naravno, nikada se nije pokazao 2 puta isti pattern, uvijek slični - čini mi se da ovisi o onome što je bilo prikazano na ekranu u vrijeme zamrzavanja)
No sad, iznenađenje... Pokušam instalirati Windows XP, kad ono radi (iako nisam sretan zbog toga, jer već od izlaska Viste tj. od početka 2007. ne koristim XP i jako mi je neugodno koristiti ga...). Problem sa zamrzavanjem totalno nestao... Radi normalno na bateriji, s multimedijom, ne blokira...
E sad, znam da problem ne bi trebao biti softverski, jer se isti problem pojavljivao (originalno, 1. put) na Windows Visti, zatim drugi put na Windows 7 i više instalacija Ubuntu OS-a (na eksternom disku, ako je važno)... Znači, na više različitih instalacija različitih operativnih sustava... No XP normalno radi... o.O
Pitanje: Što može prouzročiti ovako čudne simptome? Kako da uspijem riješiti problem kako bih mogao instalirati Windows 7 bez zamrzavanja?
Hvala unaprijed.