Pristup programiranju na primjeru osnovnog zadatka

poruka: 5
|
čitano: 1.150
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan

Općenito, je li potrebno za svaku od vrijednosti uvoditi zasebnu varijablu, ili ih možemo pisati direktno u obliku izraza ?

Npr ako sa sumom 3 broja kad je izračunamo, kasnije trebamo nešto raditi (bilo što npr ispitati je li djeljiva s nečim)

- je li neophodno da uvedemo varijablu sum kojoj ćemo pridružiti a+b+c,  ili možemo samo pisati (a+b+c) u nastavku?

konkretno na primjeru zadatka - je li točnije desno rješenje na slici, ili se može jednostavno ovako kao na lijevoj strani?

(nemam u txt formi nego ovako sliku)

Da li je ovo na desnoj strani možda kvalitetniji "programerski" pristup u smislu logike koji pokazuje bolje "programersko" razmišljanje,

odnosno logika nekoga tko bi bio bolji materijal za programera?

Pitam jer bih ja rješio ovako kao na lijevoj strani

hvala i pozdrav svima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.8.2018 22:32 (Tomo22).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Pristup programiranju na primjeru osnovnog zad

-da/ne.. tj još ne razmišljaš kao programer :)

npr, variabla je kvalitetnije rješenje, uobičajeno.. ali se za alokaciju rezervira-troši ram.. pa kad jednom izračunaš neku vrijednost (pogotovo složeniji izračuni) tad štediš vrijeme (preskačeš) za ponovno računanje iste vrijednosti.. ali trošiš ram i teoretski povremeno gasiš-odbaciješ varijable pa ih i koristiš lokalno-globalno (u nekoj rutini ili za vrijeme rada aplikacije)...

ali danas je ram resurs o kjem se ne treba previše razmišljati (osim kad je to važno) i svaki normalan programer danas troši ram koliko god može.. pa tako appsi bahato keširaju npr web.. ali istovremeno dobiješ na brzini ako isit sadržaj ponovo zatrebaš.

kod starijih cpua je vrijeme izračuna u ciklusima (takt) bilo značajna stvaka (vrijeme/brzina) dok to današnji parisc jezgra melju u tisućinki.. i uopće nije problem nekom i7 cpu zadati višestruke mmx npr vektore koje će obaviti bez znojenja pa i korištenjem gpua.. a današnji gpu ima više rama nego što j eto prije desetljeća imala neka radna stanica. Zato, svaki primjer (školski) uzmi s tim vremenskim odmakom.. i ako je tad vrijedilo neko pravilo, danas je stanje (možda) drugačije. .. primjeri i pravila koja se koriste su ugl iz doba dinosaura, ali istovremeno, dobra su to pravila.

Što god, oba načina su ok ako rade ono što je potrebno, jer to je prvi zakon appsa-programiranja, tek drugi zakon je izbor/optimizacija ili nešto specifično.. i tad se ovisno o slučaju/potrebi odlučuješ za jedno ili drugo (ili neko treće/hybrid) rješenje.. kao što je to npr primejr izbora sort algoritma ovisno o količini i tipu podatka kojeg sortiraš... buble, quick, shell.. kad to počneš tako koristiti, ne kao sveto pismo, nego kao optimum, tad si na dobrom putu.. na lošem bi bio kad bi sad osgovor ''a ili b'' uzeo kao pravilo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Uz već rečeno, sjeti se da će taj kod trebati održavati, i to najvjerojatnije netko tko ga nije pisao.

Tako da je ponekad dobro ići nauštrb "optimizacije" prema čitljivosti. Jer vrijeme je novac, a čitanje koda sat vremena da shvatiš što je pjesnik htio reći je gubljenje vremena ako je moglo biti napisano da se vidi iz aviona.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.8.2018 12:53 (Dr. Zoidberg).
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Slazem se i s hushom i sa Zoidbergom

No mislim da postoji nesto sto niste spomenuli

Gotovo sam siguran da je ovdje bolje uvesti varijablu sum i da bi i s njom i bez nje dobio identican program zbog optimizacije koju compiler radi

Compileri su danas jako napredni i po scopeu "varijable" (namjerno u navodnicima) znaju hoce li ona biti u Cacheu i hoce li ju se spremati u RAM bezobzira na to htio ti to ili ne

You have to be odd to be number one
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Re: Pristup programiranju na primjeru osnovnog zad
Kolko sam skužio, kod je isti samo je na desnoj strani iskomentiran. Treba uvijek ostavljati komentare jer nikad ne znaš gdje će taj kod ići i tko će na njemu radit.

Također s j d nema potrebe da budu unutar loopa, samo duže kodu treba da odradi posao
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.8.2018 12:33 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice