Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.769
|
čitano: 3.380.246
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
8 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Opet ovo žvakanje.... sa obzirom da većina nas upgrejda komp u prosjeku svakih 5-6 godina, kolika je vjerojatnost da kod tog upgrejda nečeš upgrejdat i matičnu, što znači da je pitanej socketa totalno nebitno. 

Moj PC  
2 1 hvala 0
14 godina

Nadam se da Stjepanj prati temu pa evo jedan video za njega, uostalom sretna nova godina svima ;)

Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina

Evo u ovoj krizi sa radnom memorijom najbolje 14600k i ddr4 nikakvi vanilla ryzeni kao 7500f,7600x,7700 i 9600x...

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Video od hardweare unboxed gdje pokazuje da je ryzen 5500 bolji od i5 12400f je laz, evo dolje tri SS covjek testirao tri igre kao i HU cyberpunk, marvel rivals i warhammer totalno obrnuta prica.Znaci da ga netko kenja, e sada tko kenja ? Da li kenja HU koji je samo ubacio brojeve u tablice kako njemu pase ili kenja ovaj lik koji vrti LIVE pokazuje brojeve i mjenja komponente pred kamerom i pokazuje postavke BIOS-a..

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.1.2026 13:55 (MGloc).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Stevo ga usro jer evo njegovog testa sa starim gpu. 12400kf sa ddr4 jači od ryzena5600 a kamoli ryzena 5500.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ak ste pogledali video rezultati su zadnjom verzijom windowsa koja svim ryzenima diže performanse.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)

Moze biti da mi je zato rzyen 3600 radio katastrofalno ovisi kako ga koji windows update pogodi kao lotto.

10 godina

Ajmo , predstavljen je Panther Lake za laptope na CES-u, članak:

https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/intel-doubles-down-on-gaming-with-panther-lake-claims-76-percent-faster-gaming-performance-new-x-series-chips-deliver-up-to-12-xe3-cores

Na najjnovijiem Intelovom, nadam se comeback, procesu proizvodnje 18A.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 mjeseci
Dragi ljudi, bez obzira na to jeste li fanboy Intela ili AMD-a, činjenica je da je Intel, dok nije bilo Ryzena, naplaćivao oko 100 eura po jezgri. Poanta je da je dobro dok se oni međusobno natječu, jer mi kao korisnici tada dobivamo bolje procesore s više jezgri i threadova.
AMD i Intel nemaju istu arhitekturu i nema smisla tvrditi da jedan od njih „ne valja“. I Intel i AMD imaju dobre procesore. Ono što želim reći jest da dok god postoji konkurencija, mi kao korisnici prolazimo bolje.
Graba
Moj PC  
6 0 hvala 1
8 godina
Venaras kaže...
Dragi ljudi, bez obzira na to jeste li fanboy Intela ili AMD-a, činjenica je da je Intel, dok nije bilo Ryzena, naplaćivao oko 100 eura po jezgri. Poanta je da je dobro dok se oni međusobno natječu, jer mi kao korisnici tada dobivamo bolje procesore s više jezgri i threadova.
AMD i Intel nemaju istu arhitekturu i nema smisla tvrditi da jedan od njih „ne valja“. I Intel i AMD imaju dobre procesore. Ono što želim reći jest da dok god postoji konkurencija, mi kao korisnici prolazimo bolje.

Šteta da Nvidija nema konkurenciju sa grafičkim karticama, jer letargija sa AMD strane je lagano tragikomična pošto si zeleni mogu dozvolit radit doslovno šta im padne na pamet jer imaju skoro pa monopol (93% tržišta).

Ali najluđe je kad pomisliš da je cijelo IT tržište u svakom segmentu palo na jednog do max 2 igrača, počevši od ASML kao jedinog proizvođača za UV litografiju, TSMC i Intela kao jedine igrače za fab proizvodnju, Samsung i SK Hynix kao većinske proizvođače memorija (tu je još i Micron kod nand), Nvidiju skoro kao jedinog proizvođača grafičkih (ok TSMC u biti proizvodi za njih), kod HDD su to WD i Seagate u debeloj večini... i sve nekako ide prema tome da će za 10ak godina biti samo jedan igrač u svemu i onda smo naj.... osim ako Kinezi ne iznenade (pod tim ne mislim a okupaciju Taiwana )

17 godina

Što se tiče korištenja za AI koji je sveprisutan u svemu nema, no za igranje nije baš tako, Amd je tu i te kako konkurentan te kako su kolege rekle plačao bi jadnu rtx 5070 12gb i 1000e da nije Amd.ovih kartica.

Ne zamaraj se previše i uživaj samo...

14 godina

Izgleda da je buđet gaming nikad bliže za nezahtjevne korisnike bit će to top https://www.guru3d.com/story/rumor-intel-nova-lake-xe3p-igpu-targets-up-to-gain/

0 0 hvala 0
8 godina

Opet me lovi upgrejdatitis 

Najvjerovatnije nema smisla ali trebam potvrdu, uglavnom, dali bi išta vidljivo dobio sa upgrejdom sa 12700k na 14700k ili možda čak 14900k jer je razlika u cijeni cca 80 ojra. Kod 14900k me najviše brine hlađenje, jer sada sa 12700k kojeg imam UV - max vuče oko 180W i max temp je oko 65-68C. Sad, 14700 je malo topliji ali 14900k je konkretno topliji. Ako se ga ograniči na max 210W dali gubi puno performansi, ili ako ga netko ovde ima kako ste ga ukrotili temperaturno i minimalno izgubili konja.

Ma, kako sam rekao, najvjerovatnije mi nije potreba ali kako ovo sranje sa memorijama i svim drugim se neće uskoro riješit, što znači da će bilo kakav značajniji upgrejd pričekat sigurno još min 2 godine (ako ne i više), nekako me srbi. Plus to ministar financija još nezna za ovu ideju

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
nikonja kaže...

Najvjerovatnije nema smisla ali trebam potvrdu, uglavnom, dali bi išta vidljivo dobio sa upgrejdom sa 12700k na 14700k ili možda čak 14900k jer je razlika u cijeni cca 80 ojra. Kod 14900k me najviše brine hlađenje, jer sada sa 12700k kojeg imam UV - max vuče oko 180W i max temp je oko 65-68C. Sad, 14700 je malo topliji ali 14900k je konkretno topliji. Ako se ga ograniči na max 210W dali gubi puno performansi, ili ako ga netko ovde ima kako ste ga ukrotili temperaturno i minimalno izgubili konja.

Ma, kako sam rekao, najvjerovatnije mi nije potreba ali kako ovo sranje sa memorijama i svim drugim se neće uskoro riješit, što znači da će bilo kakav značajniji upgrejd pričekat sigurno još min 2 godine (ako ne i više), nekako me srbi. Plus to ministar financija još nezna za ovu ideju

Kakvi Srbi sad, jebem mu miša... 

Gdje ćeš na tzv. degradatore!? Joj, joj... Ali dobro, dobio bi značajan porast performansi sa prelaskom na 14900K. Mada sve ovisi o načinu korištenja, tj. za što se koristi računalo.

8 godina
Izzy kaže...
nikonja kaže...

Kakvi Srbi sad, jebem mu miša... 

Gdje ćeš na tzv. degradatore!? Joj, joj... Ali dobro, dobio bi značajan porast performansi sa prelaskom na 14900K. Mada sve ovisi o načinu korištenja, tj. za što se koristi računalo.

50% obrada videa i fotografija, 30% nabijanje igara i 20% razno - ništa posebno iskreno nego eto čisto da imam potencijalno za malo duže vremena nekakav mir. Ma degradacija 14 serije me ne brine više jer su je "navodno" popravili sa zadnjim verzijama bios-a i updejtom microcoda tako da sa blagim UV u teoriji nebi trebalo bit problema....

Ali nisam još tamo.... možda bolje da se strpim još malo i živim u nadi da će još pojeftinit iako gledam da u zadnnjih pola godine nisu jeftiniji niti eura.... zanimljivo!

16 godina
nikonja kaže..'C.

Meni je prelazak donio solidno povecanje performansi sa RTX4070Ti Super. Ali to je bio sa 12700K na DDR4 i B660 maticnom na 14700K sa DDR5 i Z790 maticnom. Pa je tu onda dosta razlike osim samog CPU.

Tu ne govorim da su sami frameovi skocili nesto jako puno nego su puno stabilniji (manje razlike min-max).

Sto se tice obuzdavanja temperatura vrlo jednostavno - undervolt i to je to. Osim ako se ne pogodi stvarno los bin primjerak svi se uglavnom mogu jako zestoko undervoltat.

Imas MSI plocu, a na MSI forumu imas dosta uputa kako to odraditi. Vrijedi i za tvoj 12700K isto tako. Evo jedan poprilicno dobar: https://forum-en.msi.com/index.php?threads/guide-how-to-set-good-power-limits-in-the-bios-and-reduce-the-cpu-power-draw.400270/

Ja osobno sam isao na max spustanje AC/DC loadline, LLC na 4 i onda max undervolt koji je stabilan, pa mrvicu gore (za nekakav headroom). Prvenstveno jer nisam htio gasiti CEP, a i moze se bolje rezultate dobiti. I fino funkcionira, R23 ce ga pod zracnim hladnjakom dignuti do 92-94'C sto je valjda najgori scenarij jer ga zakuca na 253W PL, u igrama i slicno nece ni prismrditi tim temperaturama.

I pri tome nije nista "izgubio konja", naprotiv performanse su porasle jer CPU niti ne prilazi termalnom limitu, niti power limitu (osim u R23, ali zato nabaci 36k score), znaci moze max turbo boostat u nedogled.

To je za 14700K, ne znam kako bi bilo ukrotiti 14900K na zraku jer to je ipak puno toplija u gladnija zvijerka.

Van gaminga, bilo kakav productivity bi donio osjetan porast, ovisi o koristenju.

Da li se isplati li ne to ti samo znas, mada kako si na DDR4 memoriji, sa ovim suludim cijenama RAM-a to ti je jedino nacin da napravis upgrade, a da te ne kosta oba bubrega :)

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:40 (Mauro).
16 godina
nikonja kaže...

... možda bolje da se strpim još malo i živim u nadi da će još pojeftinit iako gledam da u zadnnjih pola godine nisu jeftiniji niti eura.... zanimljivo!

Mislim da ti nece ni Raptor Lake ni Ryzen 5xxx tako skoro pojeftiniti jer su oni "zadnja" mogucnost nadogradnje na DDR4 platformama, sve novije trazi prelazak na DDR5 platformu, a on je trenutno nenormalno skup.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
4 godine

Ja sam  i7 14700K na 33200 score, ali mi ne prelazi u C23 temperatura 78C .

Mogao sam kao Mauro, no tih 3000 mi ne znače ništa u audio produkciji i malo gejmingu, a ne moram razmišljati o zagrijavanju i naponima. Max 1,28v

合気道 五段 Me, myself and I

0 0 hvala 0
14 godina

Ma uzmi 14700K i memoriju zategni na 3800mhz ako si na ddr4.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice