- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ajde da se i ti makneš sa toga FXa već jednom.
Samo i nisi izabrao neku ploču, Gigabyte se nije pokazao dobar kao npr. ASUS ili MSI,
recimo ja bih na tvome mjestu prije gledao odličnu MSI B450 Gaming Pro Carbon AC.
.
Samo i nisi izabrao neku ploču, Gigabyte se nije pokazao dobar kao npr. ASUS ili MSI,
...
giga se nije pokaza dobar po failure rate-u?
ploća je odlićna i garantiram ti da taj vrm može bez problema isporućit bar tri puta više vati nego hladnjak kojega koristiš može disipirat na sobnoj temperaturi..
recimo ja bih na tvome mjestu prije gledao odličnu MSI B450 Gaming Pro Carbon AC.
Asus nema dobrih Ryzen ploča, barem ne ispod 1600 Kn. A nisam htio dati puno više za ploču nego za procesor ili RAM.
B450 Gaming Pro Carbon kao i X470 Gaming Pro Carbon, kada sam uzimao, morao bih koji tjedan čekati. Doslovno u nijednoj trgovini, u nijednom skladištu ih nije bilo, od svih odgovor više-manje isti - mora uvoznik iz Njemačke dovest, a to će trebati (kako koja trgovina kaže) od 10 do 15 radnih dana. Svugdje je za njih online pisalo da ih ima. Onda sam prešao na treći izbor (par ploča), i pogodi - nema ni njih. Na kraju sam se dvojbio između B450 Tomahawk koju bih čekao do 5 radnih dana ili X470 Aorus UG koju sam imao dva dana nakon narudžbe. Presudilo je znatno bolje audio rješenje, bolja mreža (Intel), bolji layout ploče i jači čipset (iako je VRM lošiji) te to što sam sve dijelove mogao u jednoj lokalnoj trgovini dobiti čak i povoljnije nego online. Morao sam kupovati bez puno čekanja kako bih iskoristio godišnji za slaganje svega, uz posao bih se zafrkavao danima).
Za sada sam zadovoljan, 1600X na ploči radi dobro, RAM isto kompatibilan i bez frke na 3200, grafa više nije bottleneckana u Battlefieldovima - ne trza mi kad se zapuca u mom smjeru, užitak igrati.
Prije nego se bacim na skidanje i ponovno stavljanje hladnjaka da pitam prvo ovdje.
Je li moguće da bios ne očitava dobro temperaturu procesora? Komp pod Moj Pc, bios mi konstanto pokazuje temperaturu od ~55 stupnjeva bez obzira na to jel proc na stocku ili klokan, pa čak i kad stavim cpu fan na full speed.
To sam tek jučer primjetio, pa sam išao instalirati sve moguće third party programe i svi prikazuju normalnu temp u idleu (oko 30 stupnjeva) i max temp do 60 stupnjeva pri opterećenju. Stavio sam i zadnji bios, nema promjene.
Asus nema dobrih Ryzen ploča, barem ne ispod 1600 Kn.
Kako da ne, X370 Prime Pro ili kako vec mi se pokazala super, ryzen 1700 clockan rendera na njoj non-stop i za sad nikakvih problema ni rusenja, vrm temperature odlicne, xmp 3ghz radio od prve, sve tip top...
Asus nema dobrih Ryzen ploča, barem ne ispod 1600 Kn. A nisam htio dati puno više za ploču nego za procesor ili RAM.
B450 Gaming Pro Carbon kao i X470 Gaming Pro Carbon, kada sam uzimao, morao bih koji tjedan čekati. Doslovno u nijednoj trgovini, u nijednom skladištu ih nije bilo, od svih odgovor više-manje isti - mora uvoznik iz Njemačke dovest, a to će trebati (kako koja trgovina kaže) od 10 do 15 radnih dana. Svugdje je za njih online pisalo da ih ima. Onda sam prešao na treći izbor (par ploča), i pogodi - nema ni njih. Na kraju sam se dvojbio između B450 Tomahawk koju bih čekao do 5 radnih dana ili X470 Aorus UG koju sam imao dva dana nakon narudžbe. Presudilo je znatno bolje audio rješenje, bolja mreža (Intel), bolji layout ploče i jači čipset (iako je VRM lošiji) te to što sam sve dijelove mogao u jednoj lokalnoj trgovini dobiti čak i povoljnije nego online. Morao sam kupovati bez puno čekanja kako bih iskoristio godišnji za slaganje svega, uz posao bih se zafrkavao danima).
Za sada sam zadovoljan, 1600X na ploči radi dobro, RAM isto kompatibilan i bez frke na 3200, grafa više nije bottleneckana u Battlefieldovima - ne trza mi kad se zapuca u mom smjeru, užitak igrati.
Tomahawk poprilicno najbolja ploca za 6 jezgri, sve iznad ici na X370/470.
Asus x370 pro ti je 100eur na mindfactory, bolja od bilo koje 450ke po meni najbolja kupovina danas.

Zašto? Imaš ploča na B450 chipsetu koje imaju bolji VRM od nekih x370/470 modela.
ps. malo sam šokiran ovom izjavom, to je isto kao da kažeš da za i9 9900k treba uzeti samo MSI Godlike ili ASUS/Gigabyte Extreme,
a ploča tipa Aorus Pro "vozi" taj procesor bez problema i košta 3 puta manje.
šalu na stranu mislin da se nebi trebalo gledat ko ovi po youtubu i slićno koja je ploća za 6 koja za 8 jezgrene verzije, limit vrm-a na najjeftinijoj b450 ploći je 250+W pobogu triba to i ohladit.
bilo 6 ili 8 jezgri 1 ili druge generacije isto vam se piše bez bar aio vodenog nula bodova za oc. druga je prića stock brzine tu je ryzen stvarno odlićan po iskoristivosti ali kod oc sve pada u vodu..
di god ćitam previše se zamaraju ljudi s vrm-om a bilo bi vam puno puno bolje dat 500kn manje za ploću pa kupit neko vodeno.
inaće svima uvik preporućim bolje i skuplje ploće baš radi vrm na bilo kojem soketu ali ryzen am4 vrm specifikacija je brutalna zbog fijaska s am3 pa imamo situaciju da vrm na ploći od 550kn može dat 250+W.
Zašto? Imaš ploča na B450 chipsetu koje imaju bolji VRM od nekih x370/470 modela.
ps. malo sam šokiran ovom izjavom, to je isto kao da kažeš da za i9 9900k treba uzeti samo MSI Godlike ili ASUS/Gigabyte Extreme,
a ploča tipa Aorus Pro "vozi" taj procesor bez problema i košta 3 puta manje.
Vrlo jednostavno, high end cpu treba ici na bolju plocu u ovom slucaju 370/470 platformu.
Ako mislis clockati Ryzen 7 na 350 plocama i gledati visoke brzine ram memorije (sve iznad 3ghz) za to je X platforma.
Za i9 9900k uzeti ista osim najbolje je suludo, koliko se to cudo grije i kako przi VRM, koji genijalac trebas biti da to stavis na jeftinjaka srednje klase.

šalu na stranu mislin da se nebi trebalo gledat ko ovi po youtubu i slićno koja je ploća za 6 koja za 8 jezgrene verzije, limit vrm-a na najjeftinijoj b450 ploći je 250+W pobogu triba to i ohladit.
bilo 6 ili 8 jezgri 1 ili druge generacije isto vam se piše bez bar aio vodenog nula bodova za oc. druga je prića stock brzine tu je ryzen stvarno odlićan po iskoristivosti ali kod oc sve pada u vodu..
di god ćitam previše se zamaraju ljudi s vrm-om a bilo bi vam puno puno bolje dat 500kn manje za ploću pa kupit neko vodeno.
inaće svima uvik preporućim bolje i skuplje ploće baš radi vrm na bilo kojem soketu ali ryzen am4 vrm specifikacija je brutalna zbog fijaska s am3 pa imamo situaciju da vrm na ploći od 550kn može dat 250+W.
I izvući dodatnih 200mhz sa 600kn investicije.
radi se o tome da na lošem hlađenju nema baš nikakvoga smisla vrm sa sto fazi a iste pare si potrošia.
znaci imas 200mhz za 600kn ili 0mhz za 600kn pa ti biraj.
radi se o tome da na lošem hlađenju nema baš nikakvoga smisla vrm sa sto fazi a iste pare si potrošia.
Ne imaš dovoljno dobar procesor i bez dodatnog troška u vezi VRM-a, razno raznih vodenih i podvodnih sistema. Znači b450, 2600, i rx 580 pali i vozi.
slažem se s tobom da je najbolja solucija za bilo koji ryzen jeftina ploća, samo sam doda da ko oće klokat bolje uzet jeftiniju ploću s boljim hlađenjem nego skuplju ploću a jeftinije hlađenje.
Kod "obicnih" ryzena voda bas ne dolazi do izrazaja, jeftin zracni cooler je u vecini slucajeva dovoljan za 24/7 napone tj <1.4V.
Tek sa Threadripperom voda totalno dolazi do izrazaja i to iskljucivo custom loopovi, najbolji 360mm AIO-i su i preko 30°C losiji od brutalnog custom loopa sa clockanim 2990WX....
Za i9 9900k uzeti ista osim najbolje je suludo, koliko se to cudo grije i kako przi VRM, koji genijalac trebas biti da to stavis na jeftinjaka srednje klase.
Daj ne siri idiotarije, svaka Z390 ploca je dovoljno dobra da 9900K ne throttlea u gamingu. To sta ce se pregrijat kad vrtis avx2 prime i slicne stvari je za 99.9% populacije potpuno nebitno.
Asrock ITX Z390-ka ima 5 fazni vrm vrhunskih komponenti i bez problema clocka 9900K i preko 5ghz...
imam ja jos bolju ideju!
0 investicije za hladjenje - cak 600 kn ustede i bijednih 200mhz nize performanse!
Meni u konzoli radi savršeno, legneš na krevet, stisneš tipku na gamepadu i igra krene i to sve GOTY verzije
Vidio si i sam, kad se spoje Naughty Dog i AMDov hardver dobiješ igraću poeziju. Nestrpljivo se čeka Ryzen u PS5.
Vidio si i sam, kad se spoje Naughty Dog i AMDov hardver dobiješ igraću poeziju. Nestrpljivo se čeka Ryzen u PS5.
Doslovce dobijes poeziju, jer 30 FPS-a sa dropovima je kao da listas knjigu.
Doslovce dobijes poeziju, jer 30 FPS-a sa dropovima je kao da listas knjigu.
TLOU mi je valjda najbolja igra ikada i radi na konzoli u glatkih 60 Za ovena 30 fpsa treba malo navikavanja okica ali igre su tak dobre da je šteta umrijet a ne odigrati ih nikada.
I sve to na amd hardveru za 1440 kn komplet, plug and play...da se usereš od sreće
Edit; pričam ovo kao tvrdokorni PC gamer i u principu mrzitelj konzola...onda znaš koliko je sati
Edit 2; i sad opet jedva čekam vikend da uhvatim vremena za igranje...alo, jedva čekam a ne da igram nekaj preko kurca ili iz navike...razlika nebo i zemlja. Koliko će me držati nemam pojma, ali trenutno je tak
Daj ne siri idiotarije, svaka Z390 ploca je dovoljno dobra da 9900K ne throttlea u gamingu. To sta ce se pregrijat kad vrtis avx2 prime i slicne stvari je za 99.9% populacije potpuno nebitno.
Asrock ITX Z390-ka ima 5 fazni vrm vrhunskih komponenti i bez problema clocka 9900K i preko 5ghz...
Baš, još je i srednju klasu stavio kao "NO".
Cijela Gigina linija od elite do ultra je za 5+ Ghz.
Jedva čekam testove R5 3600g jer napokon dolazi odlična zamjena mom I7 4790k.
Niži takt ali više jezgri sa solidnom grafikom. Često nemam ili mijenjam grafičku karticu pa mi je integruša važna stavka.

Znači bratu sam na novi laptop (ideapad 330 sa r5 2500u) instalirao win10 3 puta, svaki put različite instalacije i wi fi i touchpad nisu radili. Proba sam sa svojega ubuntua na usbu bootat i dalje isti problemi. U windowsu bi detektiralo nepoznate uređaje i probleme s wi fi kontrolerom ali ne bi se moglo rješiti
Uputio sam ga na servis da je dobio defektan laptop ali oni su pred njim instalirali novi windows 10 i sve je radilo normalno. Navodno da nisam nešto namjestio u biosu a svaki put bih sve vratio na default.
Sad meni nije jasno jesam li ja nešto stvarno fulao ili oni nešto u servisu kod instara muljaju, jako bih volio znati
Edit: ni prilikom instalacije nije radilo također

Ako nisu instalirani driveri moguce da nije radilo.
napokon stigao novi BIOS za Crosshair VI Extreme, koji dolazi sa AGESA 1.0.0.6
malo sam testirao naspram prethodnog BIOSa koji dolazi sa AGESOM 1.0.0.4 (ili 3, ne znam vise)
sa starim BIOSom, RAM mi je isao na max 3200MHz, dok sa novim ide na 3400MHz (probao sam 3466 sa fast timinzima, ali dobivam BSOD - trebalo bi se malo igrati sa timinzima da vidim hoce li raditi 3400+MHz):
BIOS 6301
AI tuner: default
PE: default
3200MHz, 1.4V, 14-14-14-14-28 1T
XFR2 & PBO enabled
All core boost: 4141MHz
Single core boost: 4340MHz
AIDA64 memory latency: 66.7ns
memory read speed: 50563MB/s
Cinebench: 1898
LinpackExtreme standard benchmark, 1 run: 226.3138 GFlops, time: 23.570
CPU-Z benchmark
Multi: 5130
Single: 483.2
Total War 2 Warhammer benchmarks
Campaign: 65.3 fps
battle: 53 fps
skaven: 61.2 fps
Total War Rome 2 benchmark: 73 fps
BIOS 6401
AI tuner: default
PE level 2 (CPU voltage goes up to 1.456V max with -0.1V offset)
3400MHz, 1.41V, 14-14-14-14-28 1T
XFR2 enabled, PBO not present in BIOS
All core boost: 4189MHz
Single core boost: 4339MHz
AIDA64 memory latency: 62.9ns
memory read speed: 53688MB/s
Cinebench: 1905
LinpackExtreme standard benchmark, 1 run: 227.7889 GFlops, time: 23.417
CPU-Z benchmark
Multi: 5146
Single: 482.4
Total War 2 Warhammer benchmarks
Campaign: 68.2 fps
battle: 55.8 fps
skaven: 62.8 fps
Total War Rome 2 benchmark: 76.1 fps
po ovome nema neke razlike izmedju 3200MHz i 3400MHz sa istim timinzima, tako da se ne morate bedirati ako vam memorija radi na sporijem taktu..
Svaka cast za testiranje, sve iznad 3000mhz daje malu razliku iznad ako se ide ako imas dobre latencije.
Ja na 350 ploci mogu 3200 bez problema, moze i vise po biosu biosu nisam testirao ali sweet spot je bas na 3k