AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.803
|
čitano: 6.857.985
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
XXX kaže...

Ja tak nadogradio sebi prošli tjedan...valjda nemam muda labudova

JazTwoCents objašnjava početnicima kako zbildati ryzen gaming pc i povećati mudo do neslućenih razmjera...

za muda premotati na 29:07

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobe...
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.12.2018 12:17 (Louis Pluto).
9 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Zamrla originalna tema "Chat tema ljubitelja hardvera", šteta kaj su je splitali zbog klinaca

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
EricCartman kaže...

Zamrla originalna tema "Chat tema ljubitelja hardvera", šteta kaj su je splitali zbog klinaca

Polako, sve bude došlo na red. 

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
7 godina
neaktivan
Dal da uzmem sad r5 2600 ili da čekam za novi zen 2 r5?

0 0 hvala 0
8 godina
dodojug2 kaže...
Dal da uzmem sad r5 2600 ili da čekam za novi zen 2 r5?

Sad ti je bolje u svakom slučaju pričekati. Za dva tjedna je predstavljanje treće generacije tako da R5 2600 može samo ići dolje cijenom, a ako ta treća ne bude zadovoljavajuća na bilo koji način za tebe, uzmeš ovog r5 2600. Win - win

11 godina

Jel za moj Ryzen 7 2700X, u napajanju u kontrolnoj ploči treba bit balanced ili mogu stavit visoke performanse?

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.12.2018 21:54 (playjob).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
playjob kaže...

Jel za moj Ryzen 7 2700X, u napajanju u kontrolnoj ploči treba bit balanced ili mogu stavit visoke performanse?

ako voliš da ti procesor radi non stop na max, onda da. računaj i ventilatore i buku. i sve ostalo što dolazi uz zagrijavanje.

mislim da je nepotrebno osim ako nemaš neki specifični razlog.

17 godina

Playboj : Pogledaj kakve su novosti oko novih drivera, ali ako sve radi ne treba raditi update bez veze ako ti to nece pomoci da imas bolje perfomanse. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 0:54 (Patrick_cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
ranko091 kaže...
playjob kaže...

ako voliš da ti procesor radi non stop na max, onda da. računaj i ventilatore i buku. i sve ostalo što dolazi uz zagrijavanje.

mislim da je nepotrebno osim ako nemaš neki specifični razlog.

meni je na high performance a u biosu sve power saving opcije kad ostavim upaljene svejedno pada klok.
mislim da u ovom slućaju hardver regulira klokove i mislim da je to bolja/brža solucija od balanced power plana bez obzira šta je patchan.

edit: nakon bios update-a nemogu trotlanje nikako ugasit, ili je neki bug u biosus power stateovima ili sam nešto zaboravia iako sam sve provjeri 3 puta.  ovo mi ide na živce ... iste postavke slika u privitku ljevo prije desno sad..

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 9:10 (dabar_solta_V2).
14 godina

Probajte baciti Superposition Benchmark sa "balanced" i "high performance", ja znam da je kod mene bila dosta osjetna razlika u rezultatu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Pa napravite prečac na radnoj površini za Power options i prebacite si na High performance kad igrate ili radite nešto zahtjevno, kad surfate prebacite opet na Balanced da spušta klok kad nije potrebno i riješena stvar...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Vidim da ima 72 razlicita misljenja pa koji je onda optimalan power plan da kazem ovom frendu? Naravno bez ovih strategija i preporuka tipa "mijenjaj postavke u biosu kad igras i kad surfas"...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
war3_tft kaže...

Vidim da ima 72 razlicita misljenja pa koji je onda optimalan power plan da kazem ovom frendu? Naravno bez ovih strategija i preporuka tipa "mijenjaj postavke u biosu kad igras i kad surfas"...

Jednostavno je. Za najbolje performanse - High Performance. Za uštedu energije i malo lošije performanse - Ryzen Balanced. Osim ako nije potreban i zadnji frame najbolje je ići na Balanced. (Ili možeš staviti minimum CPU state na 99%, pa tako dobiješ barem nešto uštede.)

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 12:23 (NiramX).
16 godina
neaktivan
dabar_solta_V2 kaže...

meni je na high performance a u biosu sve power saving opcije kad ostavim upaljene svejedno pada klok.
mislim da u ovom slućaju hardver regulira klokove i mislim da je to bolja/brža solucija od balanced power plana bez obzira šta je patchan.

edit: nakon bios update-a nemogu trotlanje nikako ugasit, ili je neki bug u biosus power stateovima ili sam nešto zaboravia iako sam sve provjeri 3 puta.  ovo mi ide na živce ... iste postavke slika u privitku ljevo prije desno sad..

neznam kako kod tebe, ali razlika između balansiranog i high performanse nema. sad sam ručno unio minimum cpu 100%, i na balanced radi na 1.275v 3.8ghz non stop, ne pada. promjenim na 5% padne na 0.9v 2.00ghz.

tako da što se mene tiče razlika je samo u imenu preseta, a postavke unutra podesiš kako tebi paše. mada ne vidim svrhu da cpu i kad ništa ne radi troši max struju bezveze, nije da mu treba 5 minuta da se ubrza do max.

13 godina
protjeran
NiramX kaže...

Jednostavno je. Za najbolje performanse - High Performance. Za uštedu energije i malo lošije performanse - Ryzen Balanced. Osim ako nije potreban i zadnji frame najbolje je ići na Balanced. (Ili možeš staviti minimum CPU state na 99%, pa tako dobiješ barem nešto uštede.)

Sta to znaci da u balanced postoji drop u performansama naspram high? Nema nacina da se ponasa na nacin da u idle spusta clock, a kad je pod opterecenjem iskoristava puni potencijal?

14 godina
protjeran
war3_tft kaže...
NiramX kaže...

Sta to znaci da u balanced postoji drop u performansama naspram high? Nema nacina da se ponasa na nacin da u idle spusta clock, a kad je pod opterecenjem iskoristava puni potencijal?

Iskorištava puni potencijal, ali također i spušta performanse u Balanced modeu, a u tome je problem. Razlike ima, ali je veoma malena.

16 godina
ranko091 kaže...

neznam kako kod tebe, ali razlika između balansiranog i high performanse nema. sad sam ručno unio minimum cpu 100%, i na balanced radi na 1.275v 3.8ghz non stop, ne pada. promjenim na 5% padne na 0.9v 2.00ghz.

tako da što se mene tiče razlika je samo u imenu preseta, a postavke unutra podesiš kako tebi paše. mada ne vidim svrhu da cpu i kad ništa ne radi troši max struju bezveze, nije da mu treba 5 minuta da se ubrza do max.

Na balanced spušta takt ali na ryzen balanced ne spušta nego je isto kao i high. Ja držim na high jer želim stalno da radi na 4ghz šta bi ga štedio.Razlika u potrošnji je par watta i temp pola stupnja, stoga neka udara.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 14:09 (dery).
13 godina

Ako imas pristojno hladjenje svejedno ti je zaista, ionako ce ti vent raditi na tipa 900+ obrtaja (120m+) u windowsima sa high performance, ako nisi isao na neki veci clock.
Kod mene na balanced ne ide iznad 33C, dok je na high performance u windowsima citavih 10C iznad.

Po meni zanemarivo, ali pogledaj temperature i vidi sam jel ti treba takvo sto.

Jer ti njega kad uposlis, on ce biti na toj frekvenciji 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
dery kaže...

Na balanced spušta takt ali na ryzen balanced ne spušta nego je isto kao i high. Ja držim na high jer želim stalno da radi na 4ghz šta bi ga štedio.Razlika u potrošnji je par watta i temp pola stupnja, stoga neka udara.

Spušta ga i na Ryzen Balanced - minimalno stanje je 90%, za razliku od običnoga Balanced gdje je 5%. Zato je Ryzen Balanced mnogo bolji od običnoga, ali i neznatno lošiji od High Performance plana.

16 godina
chaselol kaže...

Ako imas pristojno hladjenje svejedno ti je zaista, ionako ce ti vent raditi na tipa 900+ obrtaja (120m+) u windowsima sa high performance, ako nisi isao na neki veci clock.
Kod mene na balanced ne ide iznad 33C, dok je na high performance u windowsima citavih 10C iznad.

Zašto imaš takve razlike u temp, evo kod mene nema razlike kad spusti takt osim cpu+soc 8W manje.Zato da ga držim na nekoj štednji, neeeee nikako.

ryzen balanced ryzen balanced
balanced balanced
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 14:24 (dery).
9 godina
ranko091 kaže...
dabar_solta_V2 kaže...

...

previše pretpostavki ali i ne prićam o tome.
moja skromna pretpostavka je da je bolje u windowsima ostavit na high performance a pustit cpu da se sam regulira(ovo power saving i core state šta se može u biosu namjestit)

kad cpu ništa ne radi a stoji na max kloku/naponima ne troši max struju nego to se zove leakage struja. samim tim jedina ušteda el. energije može bit od ovog "curenja" , nikakve uštede nema u samom loadu.
za dignit power state od recimo 2ghz do 4ghz treba par milisekundi, nisu minute ali i tih par milisekundi znaći.

neznam u detalje kako toćno rade power stateovi ali mislim da je ovako otprilike:
windows power preko softvera kontrolira power stateove pa šalje komandu u soc/cpu koji onda regulira napone i širinu peaka, samim tim high performance je zapravo softverska kontrola "OFF" a sve ostalo je softverska kontrola "ON", softverska kontrola je sporija par milisekundi od ove u soc-u.
u biosu kad se sve stavi na auto mislim da pušta soc/cpu da radi onako kako je projektiran da radi, znaci power stateovi, power gating ,trotlanje itd.
u biosu kad se pogase power saving pizdarije onda ostaje samo klasićna loadline kalibracija , širinu peaka napona se ne može regulirat jer je napon uvik isti tj nema power gatinga i frekvencija ne pada.

ako nisam u krivu najbolje je u win stavit na high performance a u biosu namjestit na auto sve power opcije.

btw opet updatea bios, izaša update 25.12 izgleda da su vidili da su zezli nešto , opet sve ok radi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 14:59 (dabar_solta_V2).
13 godina
Pa taj AMD sve napravi na pola. Ali njihovi kupci vole da ih se šamara. Pa ni power plan ne šljaka kako treba.
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 16:24 (mislioc).

0 15 hvala 0
14 godina
protjeran
mislioc kaže...
Pa taj AMD sve napravi na pola. Ali njihovi kupci vole da ih se šamara.

Što bi to trebalo značiti?

17 godina

Ma mali opet sere.. ko i Ware.. par postova kao pita ekipu jer "za frenda" radi setup i svako malo se naruga AMDu.. 

Ionako se sve vec zna po miljunima recenzija te "how.to"  guideovima na netu... 

(G)jokaCRO ingame
Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
mislioc kaže...
Pa taj AMD sve napravi na pola. Ali njihovi kupci vole da ih se šamara....Pa da mi memorija ne radi na deklariranoj (intel eXtreme Memory Profile?) brzini tražio bih povrat novca kao i svaki normalni korisnik...

po jedec standardima radi sve bez iti malo problema.
stvarno je užas i nezamislivo da amd procesori ne rade na memorijskim profilima koje je izmislia intel i namješteni su za intel procesore/ploće... katastrofa

XMP => intel eXtreme Memory Profile

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 16:02 (dabar_solta_V2).
16 godina
dabar_solta_V2 kaže...
mislioc kaže...
Pa taj AMD sve napravi na pola. Ali njihovi kupci vole da ih se šamara....Pa da mi memorija ne radi na deklariranoj (intel eXtreme Memory Profile?) brzini tražio bih povrat novca kao i svaki normalni korisnik...

po jedec standardima radi sve bez iti malo problema.
stvarno je užas i nezamislivo da amd procesori ne rade na memorijskim profilima koje je izmislia intel i namješteni su za intel procesore/ploće... katastrofa

XMP => intel eXtreme Memory Profile

Mislioc kaže to ahahah, meni radi xmp i šta čemo sad.Prva serija nove arhitekture je čudo da radi kako radi, naravno da mora imat dječjih bolesti.Mislioče pa dokle ide to više.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 16:20 (dery).
13 godina
dery kaže...
chaselol kaže...

Zašto imaš takve razlike u temp, evo kod mene nema razlike kad spusti takt osim cpu+soc 8W manje.Zato da ga držim na nekoj štednji, neeeee nikako.

Trazi mi 0.125V sa 3.1 na 3.9ghz to je problem nista vise :D

1.375 mi je za tu frekvenciju potrebno.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
13 godina
protjeran
red_bull kaže...

Ma mali opet sere.. ko i Ware.. par postova kao pita ekipu jer "za frenda" radi setup i svako malo se naruga AMDu.. 

Ionako se sve vec zna po miljunima recenzija te "how.to"  guideovima na netu... 

Za razliku od tebe koji vec 2 god slazes ryzen konfiguraciju ja stvarno jesam frendu slozio jednu. Posto mu OC trenutno nista ne znaci i posto je na stock hladnjaku htio sam mu samo ustelati memoriju i imao sam pitanja oko XFR-a i power plana. Zapravo nigdje nije niti bilo problema osim kod memorije gdje je kolega objasnio stvar oko neparnih latencija, a sto se power plana tice pitanje je bilo na mjestu jer svatko ima svoju teoriju koju odabrati. Naravno da sam mogao guglati sve skupa, ali jednostavnije mi je ovdje pitati posto, za razliku od tebe, ima normalnih ljudi koji ipak nesto znaju pa sam zato i dobio odgovore koje sam trazio. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2018 18:57 (war3_tft).
17 godina
odjavljen
mislioc kaže...
Pa taj AMD sve napravi na pola. Ali njihovi kupci vole da ih se šamara. Pa ni power plan ne šljaka kako treba.

Meni u konzoli radi savršeno, legneš na krevet, stisneš tipku na gamepadu i igra krene i to sve GOTY verzije

11 godina
Meni power options po defaultu ne radi ako ih sam ne podesim. On meni u power saving modu radi na max brzini a opterećenje 1%. Friski windowsi.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice