AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.863.286
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Zašto ih nitko nebi kupovao? Procesori su jako dobri samo što su debelo precijenjeni. Za rig koji neće vidjet previše multitaskinga mislim da su odlični.

OT: probao tko 8010 BIOS za asus 370 prime?

Bok, ja sam sharyn
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Ne kažem da nisu dobri, ali nemaju dobru cijenu za ono što nude. Zašto bi netko dao 500 kn za iste performanse, jer voli bacati pare?

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Negdje 2011 god. ovdje na forumu čekali su se prvi rezultati AMD Tegljača,doček kao pred Novu Godinu,bilo je ok,mlad i nadobudan tada a sada samo mlad....Sve je to dosta aljkavo se činilo od strane AMD-a pa sam tri dana prije službenog release-a uzeo i5 2500k.Nekim neobičnom igrom sudbine i nakon pauze od +5god. vidim da se situacija promjenila,ne znam šta je bilo u međuvremenu,ovaj puta tj. jučer uzeo sam AMD baziranu konfiguraciju (moj PC);imam loš osjećaj po pitanju Dijareja Lejka.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.8.2017 23:00 (Viator).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Kad se sve stavi na papir stvar i nije bas tako bajna. Najusranija b350 ploca koja je potrebna za OC dode 600kn dok za intel dode 400, tu je jos i 100-150kn skuplji ram za ryzen i ako zelis tih 4GHz oc da bi se priblizio 7400 (ne prestigao) opet moras uzet neki kuler za cca 100-150kn.

Ryzen 1200 konfa:

cpu - 850kn

ploca - 600kn

skuplji ram - 100-150kn

kuler - 100-150kn

cca 1700kn

i5 7400 konfiguracija:

cpu - 1350

ploca - 400

1750kn

Upgrade path zbog šroteks ploce vise nije opcija za ryzen tako da ces danas sutra morat mijenjati platformu s jednim i drugim. Slazem se da su intelovi 4/4 procesori precjenjeni, al trenutno nude jednostavniju opciju jer se vecini nudi neda zafrkavati sa klokanjem pogotovo u tom cijenovnom rangu, oni zele plug n play, bace komp pod stol i vise ga ne diraju, iz tih razlogha mislim da i5 nije mrtav.

Za one koji se ipak malo bolje kuze u stvari ryzen je naravno bolja opcija, u startu uzmu neku malo bolju plocu i danas sutra zakelje neki 1600 il 1700 (a vjerovatno i ryzen+) i di ces bolje.

Moj PC  
3 9 hvala 0
9 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Tonči kaže...

Threadripper na 4,15GHz i memorijom 3,46GHz stabilno

Benchanje odma sad 

14 godina
X3M kaže...
Tonči kaže...

Threadripper na 4,15GHz i memorijom 3,46GHz stabilno

Benchanje odma sad 

To je Wendell s L1Techsa objavio

robimarko@gmail.com
13 godina
war3_tft kaže...

Ryzen 1200 konfa:

cpu - 850kn

ploca - 600kn

skuplji ram - 100-150kn

kuler - 100-150kn

cca 1700kn

i5 7400 konfiguracija:

cpu - 1350

ploca - 400

1750kn

Stock kuler ga drzi ispod bez problema (r3 1200) na 3.8-4ghz

Bilo koja ploca iz trenutne AMD ponude je SPOSOBNA 100% bez ikakvih problema ili pregrijavanja VRM-a da drzi R7 1800X isto kao i R3 1200.

Izbjegnut je problem sto je bio kod FX serije i raznoraznog smeca od ploca, zato u startu sve imaju 4+2 fazu i bez problema rade.
Kad se clocka stvar je drugacija, naravno.

To sto ja ni u ludilu ne bih stavio 8 jezgri na plocu od 70-80eur to je moja stvar, ali da moze raditi bez ikakvih problema, moze.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.8.2017 9:22 (chaselol).
8 godina
neaktivan

Samo što ni sa bržim ramom i overclockom ne bi imao performanse i5ice, mnogo je kontradiktornih benchmarka, pogledaj ovaj novi hardware unboxedov, sa GTX 1080 je definitivno GPU bottleneck, nema šanse da je Pentium tako blizu i5ici, prema tome ispada da je r3 odmah iza i5ice dok gamers Nexus pokazuje da je ~60% iza i5ice 7500, u svim ostalim stvarima poput rendanja i enkodiranja su blizu ili na nivou i5ice.S obzirom da se bliže 4c4t i3ce u coffee lejku bolje je onda njih sačekati, isto vrijedi i za r5.

Usput, tu jeftinu b350 ne treba mijenjati zbog budućih ryzena, radiće na stock radnom taktu, samo što se ne bi trebalo overklokati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.8.2017 8:04 (DaShip).
16 godina
odjavljen

Ako rezultati nisu isti, onda nije GPU usko grlo. Možda uz 3-5% greške, ali iznad toga ne.

Nope.
13 godina
protjeran
Sta ti vrijedi to kad ryzen doslovce moras klokat da bi imao smisla?
8 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ako rezultati nisu isti, onda nije GPU usko grlo. Možda uz 3-5% greške, ali iznad toga ne.

Nisu isti, ali i5 sa 4 jezgra bi trebao biti daleko bolji od dvojezgrenog Pentiuma, ovako se pokazuje da r3 ima iste performanse kao i5 a u stvarnosti je to najvjerovatnije zbog GPU bottlenecka (a nema šanse da ima iste performanse).

war3_tft kaže...

Klokati na 4ghz sa 3200 MHz ramom :) 

15 godina
war3_tft kaže...

Nista, uzmes si vec sad staru intel platformu i uzivas pa zamjenis za god-dve dana opet sve .

8 godina
neaktivan
toninho kaže...
war3_tft kaže...

Nista, uzmes si vec sad staru intel platformu i uzivas pa zamjenis za god-dve dana opet sve .

A jesu to proizvođači ploča i amd obećali da će ove jeftine "šroteks" ploče dobiti podršku za buduće procesore?

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.8.2017 10:08 (DaShip).
16 godina
odjavljen
DaShip kaže...
Tonči kaže...

Nisu isti, ali i5 sa 4 jezgra bi trebao biti daleko bolji od dvojezgrenog Pentiuma, ovako se pokazuje da r3 ima iste performanse kao i5 a u stvarnosti je to najvjerovatnije zbog GPU bottlenecka (a nema šanse da ima iste performanse).

Pa ne bi. :) Ako ti performanse limitira jedna jezgra, a u većini igara jest, onda su ti procesori iste generacije, na istom taktu, jednako brzi. Pentium clockan na 4GHz i i7 na 4GHz bit će identični u takvim situacijama. 

Nope.
8 godina
neaktivan
Tonči kaže...
DaShip kaže...
Tonči kaže...

Pa ne bi. :) Ako ti performanse limitira jedna jezgra, a u većini igara jest, onda su ti procesori iste generacije, na istom taktu, jednako brzi. Pentium clockan na 4GHz i i7 na 4GHz bit će identični u takvim situacijama. 

Ali znamo da današnje igre ne samo da koriste više od dva jezgra, već neke koriste više od 4, zato performanse ne bi trebale zavisiti od samo jednog jezgra (nismo u 2000. godini).Usput, Pentium ima radni takt od 3.5 GHz, i5 7400 radi na 3 GHz.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.8.2017 10:27 (DaShip).
17 godina

Koja bi po vama ploca bila BB za R5 1600?

Biostar X370GTN (125€)

ASRock AB350 (124€)

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
war3_tft kaže...

Sve ima svoju cijenu i sve se placa.

Ako ces prvenstveno gejmati na 8 jezgri to je losa opcija, jer nista ti ne trazi takvu cpu snagu danas realno, nema igara gdje se zaguse 4 jezgre lako, 6 da ne pricam a 8 je apsurd.

Da se moze clockati i na slabijim/jeftinijim plocama moze, evo asus sve ploce u 350 seriji su 4+2 faza imas hrpu videa gdje furaju r7 1700 na 4ghz ali moras okrenuti jedan vent da hladi VRM.

Sad te pitam, jel to tesko ili treba iskesirati za x370 plocu ili neku mocnu 350 uzeti u startu?

Koliko para toliko muzike.

17 godina
odjavljen
DaShip kaže...
Ali znamo da današnje igre ne samo da koriste više od dva jezgra, već neke koriste više od 4, zato performanse ne bi trebale zavisiti od samo jednog jezgra (nismo u 2000. godini).Usput, Pentium ima radni takt od 3.5 GHz, i5 7400 radi na 3 GHz.

i5 7400 radi isto na 3.5 ghza, pa i na najgoroj ploči jedna jezgra će biti na 3.5 ghz stalno u igrama ako je proceosr opterečen.

8 godina
neaktivan
XXX kaže...
DaShip kaže...

i5 7400 radi isto na 3.5 ghza, pa i na najgoroj ploči jedna jezgra će biti na 3.5 ghz stalno u igrama ako je proceosr opterečen.

Ok, vidim da je turbo za sva 4 jezgra 3.3 GHz, prema tome bi opet trebalo biti daleko bolje od Pentiuma, a nije.

17 godina
odjavljen
DaShip kaže...
XXX kaže...
DaShip kaže...

Ok, vidim da je turbo za sva 4 jezgra 3.3 GHz, prema tome bi opet trebalo biti daleko bolje od Pentiuma, a nije.

Kad ne razumijše testove koje gledaš.

Da, i5 7400 je daleko bolji od G4560. Valjda ti je jasno da u svim testovima koje gledaš sa npr. GTX 1060 nabiju detalje na MAX pa je grafa skroz zagušena. Da satve detalje na midium ili minimum vidio bi puno veču razliku između ta dva procesora u dobivenom FPS-u na grafama poput GTX 1060 i RX 580 a naravno i svim jačima.

Poanta je da u dobrom dijelu naslova na 1080p rezoluciji sa GTX 1060 možeš ugodno igrati 50+ fpsa na high detaljima pa je tu G4560 sasvim OK izbor i naizgled malo slabiji od i5 7400 jer ne obrađuje veliku količinu fps-ova. Kako povečavaš rezoluciju grafe su još više napregnute pa opet G4560 od 470 nekadšnjih kuna opet izgleda dobro pod uvjetom da igra nije jako CPU ovisna.

Ali opet, to ne znači da i5 7400 nije puno jači procesor, jer je ali praktična dobit je dosta relativna.

16 godina
odjavljen
DaShip kaže...
Tonči kaže...
DaShip kaže...
Tonči kaže...

Otud i prednost, u taktu. :) Fora je da, iako igre koristi više jezgara, jedna je uvijek najvažnija, jer i dalje jedna jezgra komunicira s grafičkom karticom u konačnom slanju podataka. Uvijek će jedna jezgra biti jako važna, sve dok ne prestane biti usko grlo.

Nope.
8 godina
neaktivan

Pričam o testovima sa GTX 1080 :)

8 godina
neaktivan

I5 7400 boosta na 3.5 GHz jedno jezgro (isto kao Pentium), ostatak logike se obrađuje na ostalim jezgrima tako da će prije Pentium biti bottleneck nego i5, radi se o tome da bi i5 trebao biti daleko bolji od dvojezgrenog procesora u onom hardware unboxed testu sa GTX 1080, pošto nije pretpostavljam da se radi o GPU bottlenecku (pa se samim time pokazuje da je r3 na nivou i5ice što je netačno).

17 godina
odjavljen
DaShip kaže...

i5 7400 nema snage da iskoristi GTX 1080 do kraja pa opet nemaš očekivano veliku razliku u odnosu na pentium...ali nije da nema osjetne razlike. 

13 godina

Dap limit mu je 1070 kao i bilo kom quad ryzenu, sto odma baca r5 4c/8t nekako .......nema smisla u neku ruku...

8 godina
neaktivan
XXX kaže...
DaShip kaže...

i5 7400 nema snage da iskoristi GTX 1080 do kraja pa opet nemaš očekivano veliku razliku u odnosu na pentium...ali nije da nema osjetne razlike. 

33% razlike a i5 ima 100% više jezgri, o tome pričam.Znam da se performanse neće uvijek linearno skalirati, ali zašto samo 33% razlike?Još se i radi o strategiji koja će sigurno imati mnogo koristi od više jezgri.Ista situacija i sa ostalim testovima, zar je moguće da i5 nije sposoban za više od 80 fps sa GTX 1080 u nekim naslovima (tu je negdje, znam da nije preko 100 fps)?Onda se treba postaviti pitanje, ako oba imaju identične performanse, a i5 je iskorišten 90-100% kao i Pentium, gdje nestaju sve te performanse kod i5ice?Po tome ispada da nema smisla kupovati 4c4t za gejming kada je 2c4t isti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.8.2017 12:06 (DaShip).
17 godina
odjavljen

Pogotov ako košta 470 kn 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Zato što stvar funkcionira ovako:

jezgra [0] radi kolekciju i slanje cmd q. na grafičku

jezgra [1-3] radi što god

Uvijek će jezgra [0] diktirati brzinu svim ostalim jezgrama. Cijeli CPU je brz onoliko koliko je brza jedna jezgra, ako je ta jezgra usko grlo. Multicore je brži od single-corea samo onda kad ta nulta jezgra nije usko grlo i kad posla ima više, a može se rasporediti. Uzimam hipotetsku situaciju jer stvarnu ne znam, ali dok god je jedna jezgra jako zaposlena, a posao se ne može rasporediti, performanse će bit iste. 

Daj mi link pa da pogledam točno o čemu se radi, ali ovo ti je generalno kako stvar funkcionira. 

Nope.
Moj PC  
4 0 hvala 4
8 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Zato što stvar funkcionira ovako:

jezgra [0] radi kolekciju i slanje cmd q. na grafičku

jezgra [1-3] radi što god

Uvijek će jezgra [0] diktirati brzinu svim ostalim jezgrama. Cijeli CPU je brz onoliko koliko je brza jedna jezgra, ako je ta jezgra usko grlo. Multicore je brži od single-corea samo onda kad ta nulta jezgra nije usko grlo i kad posla ima više, a može se rasporediti. Uzimam hipotetsku situaciju jer stvarnu ne znam, ali dok god je jedna jezgra jako zaposlena, a posao se ne može rasporediti, performanse će bit iste. 

Daj mi link pa da pogledam točno o čemu se radi, ali ovo ti je generalno kako stvar funkcionira. 

Znam to, ali zar se ne bi rad trebao raspodijeliti tako da jezgro 0 daje instrukcije ostalim jezgrima (npr. jezgru 1) pa da ona daju instrukcije ostalim jezgrima umjesto da apsolutno sve radi jezgro 0?O ovom pričam

sa gtx 1080 i5 7400 i pentium g4560 imaju začuđujuće slične performanse, zar razlika ne bi trebala biti daleko veća (ovdje je obično oko 15%, maksimalno 30%, čak i u witcheru 3)?Pretpostavljam da se radi o GPU bottlenecku (mada mi je čudno da gtx 1080 ne može ostvariti više od 90 fps u nekim naslovima, valjda su ultra detalji prezahtjevni).Gamers nexus pokazuje nešto veći fps, ali je razlika procentualno i dalje slična, jedino je u watch dogs-u 2 razlika oko 50% između i5 7500 i pentiuma.

Čovjek bi stekao utisak da ni ne optimiziraju za više od dva jezgra već se samo razbacuju resursima, zašto i5 prije svega ima tako veliku iskorištenost (90-100%)?

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.8.2017 12:52 (DaShip).
12 godina
DaShip kaže...

sa gtx 1080 i5 7400 i pentium g4560 imaju začuđujuće slične performanse, zar razlika ne bi trebala biti daleko veća (ovdje je obično oko 15%, maksimalno 30%, čak i u witcheru 3)?

možda zato jer g4560 nije čisto dvojezgreni procesor, već ima ht

isto tako je bilo testova gdje i7 sa ht daje nešto bolje rezultate od i5 u nekim igrama, iako su oba 4-jezgrena

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice