Nadogradnja RAM-a na prijenosniku

poruka: 26
|
čitano: 7.297
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Nadogradnja RAM-a na prijenosniku

sigurno imas samo dva slota za ram. cpu-z ti moze pomoci sa svim informacijama vezanim uz ram.

link:   http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=0165&id_artikl=016.500.077

[EDIT]

tek sad vidim da imas 3 gb. ne isplati ti se ulagat u ram. ako stvarno zelis ubrzat komp, vise bi ti znacio novi disk na 7.200 rpm (ili ssd).

It's awesome and you know it. Enough said.
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2009 18:12 (r420r).

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

to je sve ok. podrzavam takvo razmisljanje. sto se tice rama, razmotri onaj iz linka (u postu iznad). 64-bit nije vezano uz broj jezgri nego arhitekturi procesora.

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Gotovo sigurno imaš 2 slota (99%), a nadogradnja može biti ili na 4 iili na 8 GB, s tim da su moduli od po 4GB skupi k'o vrag, a i možda ih ploča tvog laptopa ne podržava.

Najbolja nadogradnja za laptop ti je da uzmeš Intelov X25-M SSD od 80 ili 160GB. Ubrzanje će biti drastično (i duplo u nekim slučajevima), a RAM nećeš previše osjetiti.. tj minimalno. Svejedno, RAM je u rangu parsto kuna, pa nadogradi i to.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

@ M_dipl.

tebi treba ddr2.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

sve ovisi sta radis na kompu.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa nešta će se ubrzati, ali sada drastično baš i ne...

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

slazem se sa kolegom iznad. ako imas mogucnosti definitivno stavi 4 gb i 64 bit os, ali neces osjetit neko drasticno ubrzanje.

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

S obzirom da imaš 3GB, da je to laptop, nećeš osjetiti skoro pa ništa s RAM-om, a upgrade na x64 će ti samo povećati potrošnju memorije bez nekog posebnog korisnog smisla.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

ne isplati se.

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Probao sam 9 Core 2 Duo prijenosnika na različitim brzinama, nekoliko stolnih i dva i7. Brzina memorije, a bila je raznolika, razliku je činila tek u desktop računalima i to tek kod znatnog overclocka i u benchmark programima, ali u praksi... sitno. Količina memorije igra znatno veću ulogu, ali dosta ti je 4 za lap.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina

- ... upravo to je uloga cachea, tj. sto je više keša, manje se ostjeti razlika u brzini RAMa. Količina iznad potrebne (optimalne) je također neprimjetna, osim za agresivnije keširanje (superfetch). Drevni mit o brzinskoj prednosti 64-vs-32 bita, također nema 'korjena' osim u specijaliziranim aplikacijama kao ACAD ili baze (neidem u detalje). Suprotni efekt je kod prosječnog korisnika vidljiviji, jer OS mora baratati većim podatkom (driver i sl.) bez stvarne koristi, dodatno nudi kompatibilnost s 32bita, a porocesor (za sad) je ujednačen u brzini izvršavanja 32-64 instrukcija. Daklle, 64bitni OS bi pokazao punu snagu kad bi CPU bio samo za njega optimiziran, svi driveri, aplikaije itd...

-Ukratko, umaš dobar notebook, ostavi kak je ili stavi 2+2 nova rama (tek da se uvjeriš da nema razlike) a nije pretjerano skupo.

-SSD, je već neka druga priča, ali kvaliteniji (i brži) su ipak skupi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

imaš super cpu, memoriju imas u 2 slota.

ako zelis 2×4GB, moze i to, ali ces takve module morati naručivati jer ih nitko nema na lageru.

ti u tom lapu i imas disk na 7200 rpm (mislim da imas, jer svi koji imaju 9x00 seriju cpu-a imaju brze diskove na 7200 rpm).

ukratko, mozes samo staviti veci disk (najveci disk koji se vrti na 7200 rpm je od 500GB -> ako ti maticna podrzava tako velike diskove) i eventualno mijenjati mmeoriju.

ja sam nedavno trazio module od 4GB i mislim da sam dobio neki info da bi jedan kostao valjda oko 800 kn!!!! to mislim da ddr2. ti u lapu i imas ddr2, jer hp jos nije presao na ddr3 (lenovo je).

pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Isplati li se u laptop:

NOTEBOOK
ACER ASPIRE 5755G
CPU: Intel i3 2310M
GPU: NVIDIA GeForce GT 540M, 1 GB
RAM: 4 GB DDR3
HDD: 500 GB
MIŠ: Logitech VX Nano

Ubaciti: 

Kingston 4GB 1333MHz DDR3 SODIMM RAM

za 120 kn? Hoće li onda memorija raditi u dualchanelu? Utječe li to bitno na performanse?

Winter is coming...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Nadogradnja RAM-a na prijenosniku
kratos091 kaže...

Isplati li se u laptop:

NOTEBOOK
ACER ASPIRE 5755G

Ubaciti: 

za 120 kn? Hoće li onda memorija raditi u dualchanelu? Utječe li to bitno na performanse?

samo ako imaš 64bitne Windowse jer samo oni mogu iskoristiti više od 4GB rama koje sad imaš

14 godina
kratos091 kaže...

Isplati li se u laptop:

NOTEBOOK
ACER ASPIRE 5755G

Ubaciti: 

Ovih 4GB RAMA ti je dosta, više ti stvarno nije potrebno, ni stolnom PCu na kojem igraš igre nije potrebo više od 4GB RAMA, a kamoli laptopu, ako hoćeš pravu nadogradnju stavi si SSD, da vidiš brzine, preporod.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 21:41 (Valentin17).
15 godina

Imam 64-bitne, 8 pro.
Ma razmišljao sam o tome, ubaciti umjesto HDD a HDD staviti na mjesto optike sa onim "adapterom". Ali skupa mi je to investicija zasad.. 

Winter is coming...
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 21:45 (kratos091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kratos091 kaže...

Imam 64-bitne, 8 pro.

u tom slučaju dodatnih 4GB neće smetati, obzirom da to nije neka velika investicija

al probaj si vidit koliko memorije trenutno trošiš kad je lap pod najjačim opterećenjem, da vidiš da li uopće koristiš svih 4GB koje trenutno imaš

7 godina
neaktivan

Pozdrav. 

Jel treba nešto posebno napravit kod nadogradnje RAM-a il se samo ugradi modul od 4/8 gb i to je to? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
n.lackovic kaže...

Pozdrav. 

Jel treba nešto posebno napravit kod nadogradnje RAM-a il se samo ugradi modul od 4/8 gb i to je to? 

Ako je modul ispravan, predviđen za taj laptop i kompatibilan sa postojećim RAM-om, onda ga samo upikneš u slot dok je laptop ugašen i baterija iskopčana.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
7 godina
neaktivan

Ako se baterija ne može izvaditi onda se do kraja isprazni?

8 godina
protjeran

Ako se ne moze vaditi, onda se baterija otpoji na maticnoj ploci.

A ako se treba cijeli laptop rastaviti za to, onda ti je svejedno,

jer baterija nikad nejde na 0%, uvjek ostane bar 5-10%,

tad laptop posalje cijeli OS u sleep (ako nije drugacije podeseno).

9 godina

Zašto baterija treba biti izvađena?

8 godina
protjeran

Zato sto cijelo vrijeme imas napon i masu na ploci, dakle zatvoreni strujni krug.

U 99% slucajeva se nece desiti nista, ali u 1% se moze desiti da napravis kratki

spoj, tj. probijanje nekontroliranog napona na neku od komponenti,

te joj skratis vijek trajanja ili potpuno onesposobis.

9 godina
Na ramu ne postoji nikakav napon kada je stroj ugašen. Bolji je savjet primiti se za neko uzemljenje da se isprazni statički elektricitet iz tijela, jer to zna ubiti ram.
8 godina
protjeran

Ne postoji, ali je strujni krug zatvoren, te je moguce da napon kroz kontakte ipak protece.

Mozda je to 1%, ali postoji.

Takodjer, tko ima prstenje ili nakit na rukama, moze izazvati kratki spoj, upravo zato sto je ploca stalno pod naponom.

16 godina
neaktivan
andrijam kaže...

Zašto baterija treba biti izvađena?

Jednostavno zbog dobre prakse. Zašto se nadati da se nešto ne desi umjesto u startu spriječiti mogućnost kvara (barem s te strane).

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice