Ne bi trebao biti P2W ništa više nego u drugim igrama. Ili platiš ili uložiš vrijeme i igraš. Dođe na isto. Da, dobiješ igru koju platiš ovako.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
A ja sam samo htjeo igru kao Freespace2 :) Nista manje, nista vise...
e tonči na razvoju kojih igara si ti to tocno radio? tj, imas li iskustvo rada u kojem velikom game development studiju?
vidim da cijelo vrijeme baratas sa ciframa potrebnima za razvoj igre i vremenu potrebnom za development necega, pa me iskreno zanima odakle vadis sve to
btw malo novog contenta
Dok i ako SC izađe imaš na izbor elite dangerous koji ja osobno preporučam. A pogledaj si malo i no man's sky koji bi trebao izaći prije SC-a
Ne treba ti neko veliko iskustvo, ako razvoj jedne AAA igre traje 5 godina a Star Citizen je još dosad neviđen projekt, 2012+6=2018.
Pogledaš koliko je potrebno novca za neki AAA projekt, bez troškova marketinga, i dođeš do neke približne cifre potrebne za jedan projekt kao što je Star Citizen.
Dok i ako SC izađe imaš na izbor elite dangerous koji ja osobno preporučam. A pogledaj si malo i no man's sky koji bi trebao izaći prije SC-a
Dodao bih i neobavezni ali zabavni Rebel Galaxy (http://rebel-galaxy.com/) koji izlazi za tjedan dana. " Firefly theme meets the combat from Assassins Creed: Black Flag. With J. J. Abrams doing the lens flares."
Elite Dangerous (klasa igre za sebe) bih preproručio kupnju tek u prosincu, kad dobiješ 2 sezone za cijenu jedne. Sad se više ne isplati za mjesec i po igranja plaćati full cijenu prve sezone.
Otprilike 14 godina radim na razvoju softvera, što uključuje projekte s internacionalnim timovima reda veličine iznad ovoga što ima CIG na SC-u, uključujući GPU computing, networking, cloud i sl. Prije cca. 15 godina sam radio na 3D engineu (svom, učio raditi 3D točnije), a zadnje tri godine se bavim CryEngineom, UE4 i Unityjem te vlastitim techom nekih godinu dana. Radio sam na par manjih 3D aplikacija na mobilnom itd. Poznajem nekoliko ljudi iz AAA i indie gamedev svijeta. Direktnog iskustva na AAA i bilo kakvom konkretnom (projekt) gamedevu nemam (osim eksperimenata za svoj projekt), ali mislim da mi i ne treba za okvirne procjene. To su, manje-više, vrlo slične stvari s time da je u pravilu gamedev zahtjevniji za razvoj od npr. poslovnog softvera i negdje u rangu computing softvera zbog mnogo nepoznanica i potrebnog vremena, a sami gamedev zbog content productiona. Otprilike znamšto treba napraviti za većinu toga što rade pa znam i kad je nešto smoke & mirrors i kad je konkretno i bitno. Kad i ne znam, saznam u komunikaciji s frendovima koji se time bave.
Inače, kad već pitaš, eno imao si davno u temi AAA gamedeva koji je prema SC-u bio još oštriji od mene, ne samo zato što je direkt "iz sektora", već i zato što je u krugovima koji poznaju Chrisa. Ovih dana se SC-u više rugaju gamedevovi (s kojima o tome aktivno raspravljam na drugim mjestima), nego ja kao ne-gamedev. Dakle, ako ćemo bit iskreni, situacija je objektivno gora nego bi se dalo pročitati iz mojih komentara. Nešto je oštriji prema tome svemu oko financiranja bio i otvoreno jedan AAA gamedev: http://www.zenofdesign.com/the-ongoing-star-citizen-silliness/
"Back of the napkin math on financing games typically can be pretty frightening – for example, most AAA companies do back-of-the-napkin math of 15K per month per employee, and smaller companies do 10K per month per employee (Note: this is a value that includes all supported costs, including things like Salary, health benefits, office space, equipment, costs for external support, etc). Thus a 261 person team has a burn rate of 2.61-3.91M per month. That being said,that’s just napkin math, and in reality there’s a ridiculous number of variables at play here. No one knows what’s actually happening other than the accountants.
The other thing that merits mention is that more and more companies use kickstarter-like funding mechanisms as a way to pursue more money from other sources. Chris Roberts has something that’s golden – proof that there’s enormous very real and tangible interest in his game – enough so that fans gave him 90M to make it. This would, in theory, make it pretty ludicrously easy to chase additional money from additional sources if he needs it. In short, think of 90M as the FLOOR of his available capital.
The game that’s promised is… ridiculously ambitious. It’s equally fair to say that 90M won’t finish it. He will likely need that additional capital."
Sad, tip je iskusan MMO dizajner, s ogromnom poviješću iza sebe ne samo u gamedevu, nego i MMO-ima. Autor SW:TOR-a, MMO-a na koji je u razvoju potrošeno 200M, a radi se o "običnom" MMO-u, igri koja nema ambicije kakve ima SC.
Ne treba ti neko veliko iskustvo, ako razvoj jedne AAA igre traje 5 godina a Star Citizen je još dosad neviđen projekt, 2012+6=2018.
Pogledaš koliko je potrebno novca za neki AAA projekt, bez troškova marketinga, i dođeš do neke približne cifre potrebne za jedan projekt kao što je Star Citizen.
Da. Pogledaj koliko su koštali i koliko je trajao razvoj igara sličnih Star Citizenu ili igara koje kombinirano žele biti Star Citizen.
Samo da dodam: uvjeren sam da Derek, osim iskrene zabrinutosti za projekt, ima i neke druge probleme sa Star Citizenom, a The Escapist mi je strašno sumnjiv sa svojim člancima o ovome i nekako mi se ne sviđa sve to skupa. Oni i Derek "love vještice" i stvaraju kaos koji zapravo sve stvarne probleme i zabrinutost oko SC-a ili njegovih komponenti, baca u drugi plan. Više štete čine stvarno zabrinutima, nego koristi.
Derek je ljubomoran jer se netko (Chris Roberts) usudio ukrasti njegovu ideju o pomjeranju granica u gamingu i koristenju maximuma harware-a,sto je Derek zapoceo prije desetak godina i nije se maknuo od pre alfe ... LOL... doticni showman zna dobro sto znaci projekt nazvan ,,star citizen , i kako ce zavrsiti na kraju ; kao promasaj , nikad zavrseno ili srednja zalost od igre !
Ja ne znan zasto se jos uvijek spominjemo osobu koja ocito pati od tezih psihickih poremecaja.
http://i.imgur.com/QGytBUI.png
Eto na ovom što si podebljao, taj tip sam govori da neće biti problema oko financiranja igre a ja sam također u to uvjeren jer je zainteresirao moćne hollywooodske studije za projekt inače mu ne bi slali sve ove slavne glumce na "ispomoć" da nisu namirisali novac.
Stoga sam više nego siguran da Chris Roberts ima osigurano novčano zaleđe, bilo od hollywooda bilo od banki pa čak i kad se potroše crowfunding sredstva a moguće je da već i jesu.... dakle sad se već pomalo naziru i neki pravi investitori koji imaju tu i ozbiljan poslovni interes od ulaganja u neki projekt.
Drugim riječima oni će vjerovatno kroz određeno vrijeme tražiti i povrat novca kroz zaradu od projekta u koji su uložili pare. E sad, hoće li to djelovati pozitivno na kompletan rok izrade igre to se naravno još uvijek ne zna ali prilično sam siguran da će ako se to javno objavi doći do većeg nezadovoljstva među običnim podržavateljima. U svakom slučaju određen "pozitivan" vjetar u leđa je svakako potreban jer su se vrane počele polako skupljati nad "bojnim poljem".
Pa i taj DS je samo nebitna i lako izbjegljiva manjina koja je uvijek prva da "nanjuši strvinu" na kojoj može ušićariti neku lovu, međutim pravi problemi mogu vrlo brzo nastati ako se "pravi" mediji počnu okretati protiv projekta i sve krene u smjeru jedne negativne kampanje...
Nije tu potrebno previše stvari da to se to sve zakotrlja nizbrdo, dovoljan je da se pročuje jedan pogrešan korak, makar i nehotičan ili napravljen u "dobroj vjeri" od strane Robertsa i ekipe u vezi doniranog novca ali koji je baziran na dokazima za razliku od DS-a i da se sve okrene naglavačke.
Jedan od navodnih Robertsovih ciljeva je bio da se napravi igra sa novcem od igrača tako da mu nitko ne visi nad glavom pa da ima što više slobode u samoj izradi igre "kakvu smo svi sanjali". Ako se to iznevjeri mislim da će "seljaci" početi lagano vaditi vile i kretati prema dvorcu da skrate za imovinu.
Ja ću slijediti ovaj quote:
"I suppose if I were to consider myself only interested in the game,
walking away and ignoring it for a few years might be the best bet"
I dok je lova možda rješiva, postoji nekoliko neumoljivih stvari koje su tehnički ili nemoguće ili na granici mogućeg:
- Star Citizenov svijet (game world, scene) je iznimno kompleksan i za klijente (igrače, njihova računala) i još više za servere koji će to gurati.
- Preciznost za sve elemente se traži u rangu FPS-ova, a kompleksnost je nekoliko puta veća (ozbiljnija). Iz tog razloga problem bi mogle biti mrežne performanse (ako zamislimo da su računala dovoljno/neograničeno dobra). Moderni FPS-ovi poput Battlefielda, unatoč sofisticiranoj tehnologiji, imaju problema i već s preko 64 igrača, teoretski do 100. Star Citizen će ili ograničiti tu brojku višestruko (10, 20 ili 30 u instanci?) i omogućiti masovni kontakt kroz odvojene servise poput chata, ili će imati ogromne probleme i sa serverskim i s klijentskim lagom
- Mrežne igre zahtijevaju predikcijsku simulaciju na serverima za sve igrače koji se na serveru nalaze, to je ozbiljan zahtjev za MMO igre pa je preciznost kakvu traži SC samo dodatni teret. FPS MMO-i poput Planetsidea iznimno su jednostavni i služe se trikovima i redukcijama preciznosti, izbjegavanjem sinkronizacije za sve osim kritičnog, kako bi smanjili mrežne i serverske zahtjeve. SC cilja na sinkronizaciju svega
- Osim spomenutog, SC bi trebao imati "živi svijet" u pozadini, kompleksnu ekonomiju, AI, napučena prostranstva i sl. što je dodatni teret. Dizajn ekonomije i okoliša i inače je zahtjevan.
I ono što može spaliti i milijardu dolara: SC ima (očito) loš menadžment, a to vidim već po infou koje Dado ovdje objavi: oni gube nevjerojatno vrijeme na nebitne stvari poput fizikalno vjerne simulacije ruku (!) ili disanja i stamine. Ne bi me iznenadilo da Chris dobije ideju simulacije tijela svakog igrača, srca, pluća, mozga, kostiju i sl. (Zapravo, idem mu dati ideju na forum!). Istovremeno, iako imaju AAA+ game engine za FPS i sve alate, nisu još bili u stanju riješiti ni korektan ragdoll u "FPS modulu" koji su prikazali na konferenciju. U tom timu nešto ozbiljno ne štima s developmentom i menadžmentom, na stranu svo Derekovo urlanje.
Ipak, moram reći da očekujem da Star Citizen uspije, da će gluposti izrezati kad vide da ih koče i da ćemo igru dobiti. 2017. nije loše. Nadam se samo da Derek neće nastaviti nanositi štetu kao što je pokušao. To nikome ne treba. Ako i ima problema, nadam se da je ovo wake up call za tim.
Zanimljivo štivo vezano uz "renderiranje i kako postizu razinu detalja u CiG",malo je poduže ali isplati se
I vjerujem bitan citat, vezan uz cryengine:
They have long separated from main branch of CryENGINE and selectively integrate things from it's newer releases only when it's something very important
Kao i kod svakog MMO-a u jednom trenu se praktički krene u vlastito nadograđivanje i razvijanje "baznog engina" da bi se postigle određene funkcije unutar njega.
Bogu hvala da je tako, pa najlakše je exportati ili copy paste postojeći engine i ubaciti svoje teksture.
Modaju oni taj engine odlično i tako i treba biti. Nešto je rekao o tome onaj tip koji je radio na faci od Gary Oldmana za SQ 42.
Nisam siguran zašto je Oldman onako loš i zašto ne koriste fotogrametriju da bi dobili realistično lice. Efekti su fantastični, obrada jednostavna...
Pa naravno da će biti mrežnih problema, ali sa vremenom će se ispolirati (nadam se).
BF još i danas pati od toga, ali ekipa se navikla....to je tako.
Što kompleksnija igra to više problema.
Pa naravno da će biti mrežnih problema, ali sa vremenom će se ispolirati (nadam se).
Da... a BF serijal je tu godinama... što misliš, zašto još nije "ispolirano"? :)
U to se previše ne kužim. Igram BF godinama i navikao sam se.....nisam neki pro skill, pa da krivim netcode ako ginem ko muha bez glave.
One fore, kako me je ubio, a bio sam iza zida.
U tako brzom gameplayu to se vidi.
Možda u SC-u (ne govorim o FPS dijelu) to nebude tako vidljivo jer će se sve, po meni, odvijati malo sporije (govorim o letenju i dogfightu) jer je fizika kretanja drugačija.
Nakon svih upisa na ovoj temi i razine fenbojizma koja prati ovu temu ti si prvi kojem nisam mogao odoliti da ne uvalim TD, valjda ti to dosta govori. (dado imaš sreće
)
Može pojašnjenje za bold? (i ako je moguće da znam kada si zadnji put upalio BF?) Jer sa hrpom ljudi sa ovog foruma sa kojima igram na svakodnevnoj bazi nitko u zadnjih ohoho mjeseci a i više nije se nešto bunio oko takvih stvari pa ono da me obrazuješ.
SC mi se čini kao naslov koji bi mogao/morao zaigrati jednom kada izađe(bez unaprijed beskamatnog financiranja), zato i pratim temu da ne bi bilo da sam došao samo svoga konja braniti (to govno ima i svoje probleme međutim ne ove koje si ti naveo). Međutim čini mi se da više stvarno ne postoji teza ili postupak koji CR napravi a da ju vi ne branite. Sad vidim da idete u malo kako bi se ti reklo političarske vode da obranite nešto čega još nema. NHF
Jedan kratki za kraj da pametni ljudi pojasne:
Obećajem svečano da više neću ovdje gnjaviti ljude, over and out
EDIT: Tonči legendo brz si, ali koliko sam primjetio u zadnje vrijeme toga je sve manje a od kada su uveli highticket servere skoro da toga ni nema. Evo sad stvarno dosta od mene
Obećajem svečano da više neću ovdje gnjaviti ljude, over and out
Pa stavi nas par na ignore, pa prati temu samo sa ljudima koji dijele tvoje razmišljanje.
Ali to nebi trebala biti svrha foruma.....ako kužiš.
Tončijevi postovi su nešto drugo jer čovjek zna i argumentira.
Daleko od toga da sam ja fanboy, a da je Tonči hejter.
Kako misliš brz? :D Nisam, dosta sam prosječan u BF, moje vrijeme je bilo u Quakeu 2/3 i UT-u, eventualno COD MW zadnje bitno, otad sam ostario pa ni refleksi nisu što su bili. Ali BF još uvijek ima problema s lagom ponekad, ne uvijek ali se dogodi (ovisi o serveru).
Koja igra koristi persistant universe. EVEO.
Ljudi su na fast state sanovima, samo ptice zanaju na koliko su quad cpu bladeova, i opet nastane totalni krah sa kalkulacijama kad se 300 ljudi krene rokat na jednom mjestu.
I onda dodas na to sve FPS aspekt, i vidis ljude kako masivno razbijaju periferiju ;)
Quad? Zadnje informacije koje imam govore o octa-Xeon (8S) konfiguracijama. :D Košta kao suho zlato.
Quad? Zadnje informacije koje imam govore o octa-Xeon (8S) konfiguracijama. :D Košta kao suho zlato.
I glavni problem EVE-a je 32-bit engine, i već zadnjih par godina gledaju kako to zaobići, a da ne moraju pisat engine od nule.
1 001 675 donatora , 92 457 108 $
moze li se vjerovati ovim ciframa ! ? ili je u pitanju varanje kao sto je i cijeli projekt ? !
Pa stavi nas par na ignore, pa prati temu samo sa ljudima koji dijele tvoje razmišljanje.
Ma jok, možda sam malo prenabrijano zvučao, stvarno nije bila namjera(bar ne u nekoj velikoj mjeri, dolje sam objasnio). A vjerovatno sam te i sa nekim pomješao pa zato malo žustriji nastup. Pa radi kvalitetnih rasprava (dobro ponekad i radi flamewara) i dolazim da vidim kaj se dešava, osim što me i igra zanima. Samo nije mi jasno to oduševljenje to jedino moram priznati ali dobro da meni netko radi Fallout nastavak u orginalnom enginu možda bi i ja bio takav.
Kako misliš brz? :D Nisam, dosta sam prosječan u BF, moje vrijeme je bilo u Quakeu 2/3 i UT-u, eventualno COD MW zadnje bitno, otad sam ostario pa ni refleksi nisu što su bili. Ali BF još uvijek ima problema s lagom ponekad, ne uvijek ali se dogodi (ovisi o serveru).
Mislim tako da sam konačno htjeo nekog malo potkutriti kad ti uletiš ispred mene,sav staložen i miran ccccc Pa po pisanju bi se reklo da si ti po Vulfeštajnu rokal ali očito da sam mrvicu fulao, a kaj se tiče BF kod nas u klanu su ti najbolji oni najstariji (oko 40ak godina imaju) ali glavno da je dobra zahebancija.
A šta sam ja zapravo sa htio reći, aha da da zapravo osim ako nisi na katastrofa serveru na BF ili server dopušta igru nekom sa ogromnim pingom, igra radi pa skoro savršeno (dobro sad ja malo fantaziram ali kako vidim to je na ovoj temi mondus operandi).
Što se tiče SC jedini pravi prigovor koji imam je zašto nakon svih ovih (relativnih)kašnjenja oni idu sa trošenjem novaca na glumce, misim stvarno to to nije prioritet na ovakvom projektu a pogotovo ako su troškovi takvi kako si ih ti objasnio, a da ne pričamo koliko to dodatno usporava projekt. Ovo je sad zapravo pravo pitanje: kome od vas bi smetalo da su stavili glumce iz naših ili turskih sapunica ako bi to značilo više novaca za core igru i da se ona brže završi?
Ma jok, možda sam malo prenabrijano zvučao, stvarno nije bila namjera(bar ne u nekoj velikoj mjeri, dolje sam objasnio). A vjerovatno sam te i sa nekim pomješao pa zato malo žustriji nastup. Pa radi kvalitetnih rasprava (dobro ponekad i radi flamewara) i dolazim da vidim kaj se dešava, osim što me i igra zanima. Samo nije mi jasno to oduševljenje to jedino moram priznati ali dobro da meni netko radi Fallout nastavak u orginalnom enginu možda bi i ja bio takav.
Mislim tako da sam konačno htjeo nekog malo potkutriti kad ti uletiš ispred mene,sav staložen i miran ccccc Pa po pisanju bi se reklo da si ti po Vulfeštajnu rokal ali očito da sam mrvicu fulao, a kaj se tiče BF kod nas u klanu su ti najbolji oni najstariji (oko 40ak godina imaju) ali glavno da je dobra zahebancija.
A šta sam ja zapravo sa htio reći, aha da da zapravo osim ako nisi na katastrofa serveru na BF ili server dopušta igru nekom sa ogromnim pingom, igra radi pa skoro savršeno (dobro sad ja malo fantaziram ali kako vidim to je na ovoj temi mondus operandi).
Što se tiče SC jedini pravi prigovor koji imam je zašto nakon svih ovih (relativnih)kašnjenja oni idu sa trošenjem novaca na glumce, misim stvarno to to nije prioritet na ovakvom projektu a pogotovo ako su troškovi takvi kako si ih ti objasnio, a da ne pričamo koliko to dodatno usporava projekt. Ovo je sad zapravo pravo pitanje: kome od vas bi smetalo da su stavili glumce iz naših ili turskih sapunica ako bi to značilo više novaca za core igru i da se ona brže završi?
Profesionalni glumci su bili jedan od ciljeva crowdfundinga (sada sam lijen pogledat dali sa kickstartera ili sa njihovog web-a), tako da su "morali" to ispunit, a i sa većinom ovih glumaca je roberts već surađivao na Wing commander-u.