ma sve 5
. Kako vrijeme prolazi vidim da se sve više i više borim s gramatikom. Izgleda da ću morati na kondicijske satove u neku školu 
Ne znam, meni je nekako ta gramatika sjela prirodno i uvijek sam imao zanimanja da budem što pismeniji. Ne kažem da mi je gramatika savršena, još ne vladam baš zarezima i kompliciranijim stvarima i terminima najbolje. Primjetio sam da bar 80% ljudi sa područja Zagreba i okolice tvori taj futur drugi krivo, čak i moja profesorica hrvatskog (koja je prema mom mišljenju izuzetno glupa za profesoricu). Sad možda je to zbog toga što puno velika većina tako priča pa se možda čovjek navikne i zvuči mu normalno. Možda to ima i veze s tim da u dijalektu s tog područja ljudi koriste "budem" u futuru prvom, recimo "budemo vidjeli (bumo videli)" umjesto "vidjet ćemo". Meni recimo neke stvari nikad nisu legle, kao što su "da li" ili "pošto", jednostavno mi ne zvuči prirodno i istražim i na kraju ispadne da nije ispravno.
Najčešće greške su "neznam" (što je jako glupo, jer se od malena uči da se glagoli pišu odvojeno od negacije, osim naravno neću, nemam, nisam, nemoj), "dali" (kad se već koristi, trebalo bi se pisati "da li". Inače se "da li" ne preporučuje, umjesto toga treba koristiti "je li" ili, ako je moguće, prvo glagolski predikat ili imenica pa onda "li", npr. "možemo li" umjesto "da li možemo", a kad nije moguće samo koristimo "je li", npr. "je li mrtav", jer bi "mrtav li je?" zvučalo idiotski, više kao neki uzvišeni stil.), jer/jel, pošto, kad/dok.
Kod jer/jel, stvar je jednostavna:
"jer" je uzročni veznik, koristi se kao i ostali uzročni veznici kad se želi izreći uzrok nečega, npr. "pao si s bicikla jer si blesav" ili "dobio si batine jer si mutav u školi",
"jel" je skraćeno od skupine "je li" koja se koristi u upitnim rečenicama, primjer od gore: "Je li mrtav", "Možemo li " (tu se gubi "je" jer ulogu glagolskog predikata preuzima glagol kojeg smo umetnuli, u ovom slučaju "možemo"),
tako da bi, npr., "Jer si bio?" bilo isto kao i "Zato što si bio?", ili bi "Pao si jel si blesav" značilo isto što i "Pao si je li blesav"
"Pošto" možeš reći babi na placu kad pitaš "Pošto je poriluk", ili kao vremenski veznik: "Odmah pošto je ušao na forum, počeo je srati o gramatici" (iako se rijetko kad koristi u ovakvom obliku, zgodnije je koristiti npr. "čim", ali svejedno je ispravno)
Nije ispravno koristiti ga kad želimo izreći uzrok nečega (uzročni veznik), npr. "Pošto nisam pri novcima, čekat ću neki popust.", ispravno je "Budući da nisam pri novcima, čekat ću neki popust."
Tebe muči taj dok/kad, a to je jednostavno:
"Dok" je vremenski veznik (Dok sam ja radio, ti si se zajebavao), ili suprotni veznik (Marko je zakon, dok je Ivan obična kmica)
"Kad" je također vremenski veznik, ali se koristi u skroz drugom smislu, npr. "Kad stari ode, počinje dernek" ili "Vrati se kad se naučiš ponašati" Neispravno bi bilo "Dok stari ode, počinje dernek" ili "Vrati se dok se naučiš ponašati"
Eto nadam se da sam ti pomogao bar malo, da ne moraš ić na te kondicijske satove 
Moram priznati da je ovo potrajalo duže nego što sam očekivao, možda sam se previše raspisao 
Nadam se da neću pokupiti neki karton za off topic.

http://www.youtube.com/user/MsDome007 Battlefiled Series Videos

i takav da ide u casual, ukljuci malo kefalo