Treba li crkva placati porez zaključana tema

poruka: 75
|
čitano: 6.284
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Treba li crkva placati porez

o ovom vam pricam
frajer je bogatiji od vatikana 

reljefi reljefi
zvona zvona
ogromni reljef marije ogromni reljef marije
Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 17:46 (win4crazzy).
15 godina
neaktivan
Re: Treba li crkva placati porez
SimeKZ kaže...

Pa evo na Udbini, grad/selo kojem treba pomoc vise od icega i da se pokrene taj kraj. Oni spice bijelu crkvetinu od sta ja znam koliko milijuna eura. Lijepa je ona, ali kome pomaze ? Ja jos nisam procito u novinama da se tmao otvorilo koje radno mjesto osim one pilane.

Joooooj, kolko puta sam prolazio tamo, iskreno da ti kazem meni je odvratna, bas totalna suprotnost onoga za sta bi se crkva kao trebala zalagat, ogromno bijelo zdanje (a budimo realni Udbina je selendura za takvu crkvu ) koje se vidi sa Mjeseca...

ak nisi bio tu, nisi ni tam...
13 godina
neaktivan

FRA Šime - jeba*,a ne zlocinac! {#}

Nobody Cares!
14 godina
footballer kaže...
lllnuclearlll kaže...

Ja nebi rekao da je vjera unazadila svijet (unazadili su ga ljudi s takvim ekstremističkim stajalištima), i sam sam vjernik, no u crkvu ne idem iz već svih spomenutih razloga jer crkva odavno nema previše veze s Bogom. Zatucanim se ne smatram, poštujem sve ostale vjere i razmišljanja, poštujem i ateiste i agnostike i muslimane i sve ostale. Zastupam znanstvena stajališta, a ono čemu se nadam je da poslije smrti postoji neki bolji i pošteniji svijet od ovog u koji se ide po zaslugama na ovom svijetu.

Za crkveni porez nisam, ali sam za odvajanje crkve od države i ukidanje tog vatikanskog ugovora. A oni dalje neka žive od milodara ili nek uvedu nekakvu članarinu za one koji će nakon toga uopće ostati u toj organizaciji, i nek se ostave politike jer nisu svi ljudi u ovoj državi njihove vjere...

Apsolutno se slažem. 

BTW, najjači su mi oni argumenti za referendum: Glasajte protiv jer u Bibliji piše da je grijeh bit gay". Ma nemoj? Nisam išao na referendum jer me briga, no da sam išao bi glasao ZA, čisto radi gore navedenog "argumenta". 

U bibliji nigdje ne pise da je gay grijeh, to su mozda nadopisali sad zbog referenduma :D I Isus je imao dva Oca pa mu nitko ne zamjera... 

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
17 godina
neaktivan

NE TREBA

The only thing I put before me is do re.
12 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

NE TREBA

Zašto ne?

15 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

NE TREBA

Here comes Thumb downs....{#}

ak nisi bio tu, nisi ni tam...
15 godina

Naravno da bi trebali plaćati porez kao i svi koji živimo u ovoj državi ali to se neće dogoditi. Ova Vlada je već mogla i promjeniti ugovor s Vatikanom i nabiti im porez ali nemaju muda jer se boje reakcije a zna se kakva bi bila. Sotone, komunjare i slične spike bi padale, adezeovce da ne spominjem, velike poštene Hrvate i vjernike s krunicom u ruci a drugom rukom u tuđem džepu. Trebao bi referendum o ovoj stvari napraviti a ne o onim glupostima s kojima se Hrvati bave. 

12 godina
neaktivan

Danas ostao paf. Do svake godine župnik je uzimao novac za blagoslov, izmolio i bog doviđenja, sjeo u auto i ode.

Ove godine došao franjevac i sa njim šegrt. Izmolio, dao blagoslov, malo popričali, ful ležerno i nenapadno kako obično znaju bit i krene, a lova ostala pored svijeće. Baba naravno skoćila sa stolca ko da će zakucat, zaboravili ste novac, lik se okrene zahvali i odbije, veli da franjevci to ne rade kod blagoslova.

is this real life?

ma da svejedno mislim da bi crkva trebala plaćat porez, jbg koliko uzmu novaca na bermi, pričesti, krštenju, vjenčanja i sprovode da ne spominjem + svake nedjelje u crkvi i blagoslov kuća. ako ne porez onda nek anuliraju vatikanski ugovor.

Last bastion of real motorsport - Isle of Man TT
18 godina
stickman1 kaže...

Danas ostao paf. Do svake godine župnik je uzimao novac za blagoslov, izmolio i bog doviđenja, sjeo u auto i ode.

Ove godine došao franjevac i sa njim šegrt. Izmolio, dao blagoslov, malo popričali, ful ležerno i nenapadno kako obično znaju bit i krene, a lova ostala pored svijeće. Baba naravno skoćila sa stolca ko da će zakucat, zaboravili ste novac, lik se okrene zahvali i odbije, veli da franjevci to ne rade kod blagoslova.

is this real life?

ma da svejedno mislim da bi crkva trebala plaćat porez, jbg koliko uzmu novaca na bermi, pričesti, krštenju, vjenčanja i sprovode da ne spominjem + svake nedjelje u crkvi i blagoslov kuća. ako ne porez onda nek anuliraju vatikanski ugovor.

Franjevci su jako dobri svećenici inače za sve one koji ne znaju. Mislim da postoji još jedan red dobrih i poštenih ali sam zaboravio kako se zovu. Ali za franjevce znam da je većiina jako dobra i ne žive raskošno kao ostatak. nego žive barem približno onako kako bi trebali i kako propovijeda vjera...

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 18:14 (lllnuclearlll).
18 godina
odjavljen

Jel mi moze netko navesti koliko zapravo kosta vjenjacnje ili krstenje, na to mislim samo onaj dio novaca koji se daje crkvi?

http://isvijet.com.hr
18 godina
Edge kaže...

Jel mi moze netko navesti koliko zapravo kosta vjenjacnje ili krstenje, na to mislim samo onaj dio novaca koji se daje crkvi?

Krštenje 0kn, bio na njemu prije 2 tjedna, u sklopu mise ili nakon mise se obavi. Vjenčanje je samostalno, dakle nema mise i nekih 200-300kn, mislim da nije više ali vjerojatno ovisi i o župi, s tim da se ide na nekakav tečaj za mladence mjesec-dva dana jednom tjedno mislim...

A isto kao svuda ima stvarno dobrih svećenika koji nisu materijalisti, a naravno ima i onih kojima je to na prvom mjestu, ne može se sve gledati kroz istu prizmu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 18:26 (lllnuclearlll).
12 godina
neaktivan

Za krštenje se daje 500 kn, to je kao ona robica za djete koje ostane za uspomenu + upis u župnu knjigu.

edit: 0 kn? gdje se to nalazi? :D

bratić je imao krštenje kćeri ljetos, pa znam iz prve ruke koliko košta.

Last bastion of real motorsport - Isle of Man TT
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 18:27 (stickman1).
18 godina
stickman1 kaže...

Za krštenje se daje 500 kn, to je kao ona robica za djete koje ostane za uspomenu + upis u župnu knjigu.

Ja ne znam gdje je to 500kn, ali moja sestra je platila ravno 0kn. Što se tiče svijeće i te robice, to se može uzeti i ne mora, a cijena je 80kn.

Radi se o jednoj crkvi u Zagrebu.

Evo i info iz jedne crkve:

http://www.kastav-crkva.org/ob_krstenje_n.html

A očito je da cjenik nije isti u cijeloj RH, ja dijete za 500kn nebi niti krstio, tj. ak bi ga htio krstit krstio bi ga sam, ak može kakav pohlepni pop zaš nebi mogao i ja?

Evo ima i vjenčanje 550kn

http://www.kastav-crkva.org/ob_vjencanje_n.html

U to je uključeno kićenje crkve i sviranje časne i taj tečaj za mladence... Malo skupo, al adj to je jednom u životu kad se pobroje sva ostala davanja za svatove nije tak puno.

A cijena za sprovod je 200kn + 50kn misa poslije sprovoda i svećenik još ima pravo na dodatnu taksu ako ne živi u tom mjestu, iskreno ova stavka mi se gadi i to bi trebali raditi potpuno besplatno i još pitati jel potrebna kakva financijska pomoć...

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 18:43 (lllnuclearlll).
14 godina

Uzevši u obzir da je KC jedna prilično moćna korporacija prepuna novaca koji se gotovo isključivo troše na hedonizam (što je naravno u očitom sukobu s kršćanskim naukom skromnosti i poniznosti) trebala bi u najmanju ruku plaćati jedan pristojan porez ako već ne i snositi sankcije za njihovo nedopustivo ponašanje koje se manifestira konstantnim miješanjem u rad vladajuće garniture - još ne shvaćaju da smo sekularna država ili se s tim jednostavno ne mire, svejedno. Valentin Pozaić je dobar primjer takvoga divljanja.

Vidio bih broj "vjernika" na popisu 2021. ako bi se uveo porez na pripadnost vjerskoj zajednici. Mislim da bi se postotak sveo na jednoznamenkasti broj - nikako tih famoznih 86% koje mantijaši spomenu kada god uzmognu. Pa da lijepo vidimo.

Neka vjernici financiraju svoju nadležnu vjersku zajednicu ako im se već ližu skupi mramorni oltari. Negdje je vani nešto slično već uvedeno, ako se ne varam.

Vjeronauk također treba izbaciti iz škola i vratiti ga u crkvene prostorije gdje i pripada. Djeca bi u školama učila ponešto o svim velikim religijama na nekakvoj laganoj teologiji, ne samo o kršćanstvu (i to samo o rimokatoličkom nauku).

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
18 godina
pr0n_addict kaže...

Uzevši u obzir da je KC jedna prilično moćna korporacija prepuna novaca koji se gotovo isključivo troše na hedonizam (što je naravno u očitom sukobu s kršćanskim naukom skromnosti i poniznosti) trebala bi u najmanju ruku plaćati jedan pristojan porez ako već ne i snositi sankcije za njihovo nedopustivo ponašanje koje se manifestira konstantnim miješanjem u rad vladajuće garniture - još ne shvaćaju da smo sekularna država ili se s tim jednostavno ne mire, svejedno. Valentin Pozaić je dobar primjer takvoga divljanja.

Vidio bih broj "vjernika" na popisu 2021. ako bi se uveo porez na pripadnost vjerskoj zajednici. Mislim da bi se postotak sveo na jednoznamenkasti broj - nikako tih famoznih 86% koje mantijaši spomenu kada god uzmognu. Pa da lijepo vidimo.

Neka vjernici financiraju svoju nadležnu vjersku zajednicu ako im se već ližu skupi mramorni oltari. Negdje je vani nešto slično već uvedeno, ako se ne varam.

Vjeronauk također treba izbaciti iz škola i vratiti ga u crkvene prostorije gdje i pripada. Djeca bi u školama učila ponešto o svim velikim religijama na nekakvoj laganoj teologiji, ne samo o kršćanstvu (i to samo o rimokatoličkom nauku).

Ma ja se slažem da svako financira svoju vjeru, ali nebi još porez nakalemio crkvi jer bi ga na kraju plaćali samo vjernici, a crkva bi podigla samo svoje cijene...

Ja sam za ukidanje financiranja crkve iz proračuna, pa onda nek uvedu neku svoju članarinu, porez bi ostavio možda za kasnije ak bi imali previše viška {#}, ali prvo ovako pa bi se vidjelo što dalje... S tim da bi uveo da te organizacije moraju poslovati transparentno i da se vidi gdje koji novčić ide...

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 18:41 (lllnuclearlll).
15 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

To niti nije problem. Problem su više teme poput kontracepcije i homeseksualnosti koje sam ja imao na vjeronauku. Vjeronauk bi trebao biti jedino u nižim razredima. Naučiš osnove o svojoj vjeri i to je to. 

EDIT: Mislim da bi bilo dobro da se cijenem moraju staviti na papir da se točno zna koliko je.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 18:42 (ROFLOLMAO).
14 godina
neaktivan

Ne samo to vec treba skroz ukinut da ne iskorištavaju naivne budale, a ovaj vjeronauk isto nabijem na k***c.

17 godina

ali vjeronauk u srednjim skolama koja psihijatrija

kradem mine iz minskog polja
15 godina
odjavljen

Vjeronauk. Da.

Zašto bi ja trebao svoj svjetonazor dati da mi netko drugi oblikuje, po nečemu što ima vrlo malo logike? 

14 godina
neaktivan

Ja sam pravoslavac pa znam da kada pop dodje posvetit kucu da se da 200 kn

100 za ikonu i jos 200 za crkvu da nas se KAZE,halo da smo dali za crkvu da se kaze samo da babe pricaju ko je dao a ko nije..

Znaci na slavu koja je sad 9. Sveti Stevan se daje samo na crkvu 500 kn sigurno..

Normalno da svatko mora placat porez zasto bi crkva bila postedjena?

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
12 godina
neaktivan

Vjeronauk u školama je nepotreban.

Tko hoće na vjeronauk, neka ide u Crkvu kako je bilo i prije. 

16 godina

Vidim da komentirate cijene... Krštenje, ispovijed, pričest i bolesničko pomazanje su sakramenti koji se ne naplaćuju tako da ne znam kako netko plaća tolike novce (500 kuna) za krštenje.

Cjenika ("taksovnika") nema "službeno" za download, pa ga evo ovdje:

http://www.zupa-sv-nikole-varazdin.hr/?page_id=65

A sad, ovisi o svećeniku zna li se gdje idu novci iz blagajne - naš trenutni župnik može opravdati svaku lipu koju potroši, ali znam i ja jako dobro što znači kad samo traže novce, ne želim se prisjećati prijašnje cijene od 800 kuna za sprovode i vjenčanja kod starog župnika.

Još nešto, oni si plaću isplaćuju iz župne blagajne, a 99% župa ne vidi niti lipe sa Kaptola - novac koji država daje Crkvi ide hijerarhijski prvo HBK-u, a zatim nadbiskupijama i niže, ali jako brzo nestane.

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 19:30 (blagus).
16 godina
footballer kaže...

Crkva je, po meni, plodno tlo za kontrolu ljudi. To se već može vidjet na više načina, no nije to bitno sad. Što god svećenici kažu narod vjeruje. 

Čak bi išao toliko daleko da kažem da je vjera dosta unazadila svijet. 

Ma ovce možeš kontrolirat na puno načina i tu se slažem, ali se ne slažem da je vjera unazadila svijet. Samo su bolesne, radikalne i ekstremne religije zasnovane na bolesnim ideologijama unazadile svijet.

Drug Lord
12 godina
protjeran

Nitko nebi trebao plaćati porez.

Sistem stvara morone, zatim ih prezire kao besmislene i nagrađuje "nadarenu manjinu" zbog njihove ekskluzivnosti
18 godina
footballer kaže...

Crkva je, po meni, plodno tlo za kontrolu ljudi. To se već može vidjet na više načina, no nije to bitno sad. Što god svećenici kažu narod vjeruje. 

Čak bi išao toliko daleko da kažem da je vjera dosta unazadila svijet. 

A države i svjetski poredak nisu plodno tlo za manipulaciju ljudima??? U 99% država svijeta elita na vrhu koja kontrolira sve živi bolje od svih ostalih. Onih 1% se ne mogu sjetiti (Norvežani možda?)

Koliko god sebi govorili da živimo u demokraciji, ja bi ju prije nazvao "prikrivenom" aristokracijom...

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 19:47 (lllnuclearlll).
13 godina
neaktivan
stickman1 kaže...

is this real life?

Zar nitko nije cuo za "3 cvora"?

Mislim,nisam ni ja neki vjernik(bas danas bio u Crkvi nakon godinu i nesto-sramota{#}),al to mi je nekak opca kultura....

3 cvora=3 zavjeta

1.cistoca

2.poslusnost

3.siromastvo

Prestanite stavljati zarez,tamo gdje je odavno trebala biti tocka!
16 godina
protjeran
Trebalo bi neku evidenciju napraviti, oni koji vjeruju u boga neka placaju poreze crkvi. A ja koji vjerujem samo u novac moram placat tamo nekim fanaticima.
B-A-R-C-A
12 godina
neaktivan

Apsolutno DA! Pa ja u crkvi ne vidim nista drugo nego sve sotone svijeta. Jer ti popovi, pa to su lopovi, to nisu ljudi, to su to su to su poluljudi, lazovi i monstrumi! Neki dan pop dosao na vrata, mislim si dal da otvorim ili ne...na kraju je ispalo: meh, neces proci razbojnice jedan i prestani dolazit u ovu presvetu kucu koju stalno rusis spodobo jedna. Sram te bilo. To nisu radili ni ovi najveci agonti prevaratori to sto ovi rade i smatram da im Linic treba lupit porez da im se zavrti u glavi. I ako slucajno nemas, pa ne mozes dati kod blagoslova kuce, onda vucibatina zajedno sa svojim klosarima na misi drzi predavanja kak nitko nema bla bla..ma ono, nabijem i njega i njegove klosare na k -.-

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2014 21:53 (Maminjo_1).
14 godina
protjeran

Mislim da problem mozda cak i lezi u manjku konkurencije.

Znam da zvuci smijesno ali u zapadnim zemljama gdje se moze naci nekoliko desetaka raznoraznih crkvi i varijacija vjeroispovjesti koje se deklariraju kao zasebne ne moze se financirati jednu crkvu bez financiranja druge.

Kad bi kod nas situacija bila takva onda bi drzava morala ukinuti bilo kakvu pomoc bilo kojoj crkvi jer ih je jednostavno previse.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice