Studenti štrajkaju

poruka: 240
|
čitano: 37.943
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Studenti strajkaju

neznam dali postoji tema, trazio sam ali nisam nasao...

ja cu bit prvi koji ce bit PROTIV da studenti kampanjci i ostala ekipa budu na mojoj grbaci kao porezni obveznik kojem se kao PDV ne odbija samo subotnja boca stocka vec mu se odbija 6 tisuca kuna kao mirovinsko, socijalno, i kojem se odbija ta boca stocka preko vikenda :D

Kad se svi studenti vole pozivat na te EU standarde, zasto se ne pozovu na onaj o kreditnoj sposobnosti studenata, vracanju istog kredita cija kolicina ovisi o visini obrazovanja, tj. kolicini polozenih predmeta, roku polozenog i ocjeni prema polozenom.

Iako se to tako do sad radi, ali i dalje nemaju studenske kredite vec stipendije.

Studentski kredit neka se vodi na studenta i on nakon zavrsenog skolovanja mora isti otplacivati tako da mu cim se zaposli na zavodu sjednu na racun dok ne otplati kredit koji ima najmanju mogucu kamatu (da nije lihvarska po mogucnosti)

Vani to tako rade dugi niz godina, i koliko vidim, nesmiju se pozalit.

Svedani vec sa 15 dizu kredite za high school (srednja skola) i prvim poslom pocinju otplacivati kredit...

Koji argument imaju studenti da se moja placa odbija za njihovo skolovanje?

Ja sam isto bio student i placao sam fakultet nocnim poslovima, baustelom, selidbom namjestaja i ljetnim konobarenjem sa 3 bacanja u more...

EP45-DS3R,Q9550,HD4870x2, T240HD, WD 500, SB640, 4GBPlatinum XTC, DC kit, 700W OCZ
16 godina
RE: Studenti strajkaju

Mislim da ce ova tema dignuti veliku buru na forumu Namigiva

ali slazem se s tobom...u ovoj drzavi stvarno ima previse stvari koje idu preko leđa poreznih obveznika...sumnjam da ce se puno toga promjeniti na tom polju ali sto je tu je...sto te ne ubije, ojaca te Osmijeh

Gigabyte GA-8I945P-G, Intel Pentium 4 531 @ 3000 MHz, 3GB RAM, NVIDIA GeForce 7600 GT , 22T33-H-ES - 20 inches, Vista Ult SP1
17 godina
Studenti strajkaju

Po meni bi prva godina trebala biti besplatna svima, a dalje po zaslugama.

17 godina
neaktivan
Vido kaže...

Po meni bi prva godina trebala biti besplatna svima, a dalje po zaslugama.

meni netreba PO MENI vec po argumentima...
zasto?
40% studenata padne prvu godinu jer misle da je to srednja i "lako cemo" a jel znas tko to placa? ja i tvoji starci (ako ne radis) ako radis onda placi :D

na mom faxu od 93 studenata prve godine na 4. nas je bilo 26
EP45-DS3R,Q9550,HD4870x2, T240HD, WD 500, SB640, 4GBPlatinum XTC, DC kit, 700W OCZ
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.4.2009 13:35 (Hacker-ri).
17 godina
neaktivan

Danas kada MMF i lokalni stručnjaci predvidjaju pad gospodarstva od 3.5% (korigirano sa rasta od 3.x%) dakle ukupni pad o 6%, da zaokruzimo. To su milijarde kuna manjka bez zahtvjeva "studenata". Za 2010. godinu situacija nije ništa bolja, predvidja se rast manji od 1% novaca za ovakve egzibicije koje su po meni i neutemeljene jednostavno nema... Nadalje netko je rekao da bi to drzavu kostalo 500 miliona kuna. Da netko ko nit je u vladi nit je ne znam ni ja sta. I obicno su prve procjene takvih kompetentnih ljudi manje nego sto je to u realnosti. Ali neka im je tih 500 miliona. Odakle toliko novaca? Kako ti studenti ne shvacaju da to placaju njihova mama i tata i svi oni ljudi koji rade?

Ja se sjecam kada sam ja upisivao fax prije 3 godine. Odredjen broj ljudi nije nista placao, dok manji broj je (omjer je bio mislim od 120 da 80 ne placa a 40 da placa ali nisam siguran). Iskljucivo svojim radom sam si osigurao mjesto na rang listi tako da ne placam. Isto svojim radom i redovnim studiranjem idalje nista ne placam. Dakle treba sjest i radit.  Ne znam kakav je iduci plan, nacuo sam da ce bit da 120 ljudi placa, ali proporcionalno s mjestom. Prvi namanje (tipa 200kn) a zadnji punu školarinu koju BTW odredjuju fakuleteti. I sta je sad tu lose? Ako ti prijatelju moj znas da nisi u financijskoj situaciji da platis izvoli sjest i naucit, a ne preko grbače ljudi koji rade i zaradjuju kruh za svoju obitelj trazit da ti oni plate. Mislim da svima koji su iole malo promislili o ovim zahtjevima poluorganiziranih studenata to prvo iskace kao problem.

Naravno da ima onih koji nemaju ni toliko novaca. A ako nemas novaca, imas studentske kredite, dok studiras redovno dobivas stipendiju / pare. Kada zavrsis imas odredjeni broj godina da vratis. Zavrsi, zaposli se i vrati. Mislim sta bi da ti se sve servira na srebrnom pladnju? Zbog ovoga sam ja PROTIV ovih blokada i prosvejda. Poznam ljude koji su to uzeli i to ne radi potrebe nego da si financiraju neke stvari.

Nadalje ima i čisto sebičnih razloga. Imam 3 projekta u izradi, ispite, kolokvij i natječaj koji radim. Ja si ne mogu priuštit blokadu. Kada cujem kolege s faxa koji bi štrajkali jer im se neda na fax, jer nisu stigli sve obaveze napravit pa ovako misle nadoknadit ne znam sta da kazem. Po meni je to infantilni i blago rečeno razmaženo. Isto tako ne vidim da ijedan fax na kojem postoji struktura, plan i program i puno puno rada štrajka. Studenti si to ne mogu priuštit. Samo štrajkaju kojekakve ekonomije (ovo ne smatram fakultetom ma šta god mi neko rekao) ili filozofije. To su fakulteti na kojima ni ne moraš ic na predavanja. Takva je situacija u Osijeku barem (i ekonomija i pravo su cista sprdačina gdje se na predavanju ne moras pojavit) Ti prosvjednici neka pokazu svoje indexe pa da vidimo kolko su redovni. Mislim ljudi moji ajmo se uzobiljit ovakvim metodama nista se postic nece. Posebno me smeta ona inertna skupina koja o ovome ne razmislja nego gleda samo kako ce izjamit nesta, provc se, preskocit prepreku i opcenito zajebat nekog da im bude lakse i takvi ce glasat za blokadu...

Arhitektonski fakultet u zagrebu ima stura sastanak. I sutra ce se glasat za ili protiv blokade. Iskreno se bojim da ce blokada proc. Jer nazalost na moj fax idu wanabe liberalci koji prosvjede vide kao nešta kul i in. Koji pojma nemaju o politicko - ekonomskim stvarima, koji glasaju za stranke jer je in biti protiv vlade i onoga tko prestavlja vlast (ma tko god na vlasti bio). Bojim se da ce blokada proc i radi onih koji otvoreno kazu da im se neda ic na fax, a takvih je i medju mojim prijateljima dosta. Pa da ne spominjem one kojima je ovo sve smijesno i koji kao studenti nemaju ni trunku ozbiljnosti kada se raspravlja o ovome pa dobacuju kojekakve gluposti.

I šta sad rec. Osbno sam protiv. NE vidim smisao u ovome svemu. Nadam se da mi necemo ic u blokadu ali demokracija vlada. Demokracija je tu onih 10 sekundi kad se glasa. Nakon toga je volja vecine tu, a ostale ko pita.

Ono sto mene zaista zanima, a na mom i nekim drugim faxevima nije definirano. A to su transparentno trošenje školarina. Gdje taj novac ide? Onda ili provodjenje bolonje kako je zamišljenja ili odjeb.avanje citavog tog sustava. Takodjer me zanimaju uvijeti na upis "master studija" (kako se kod nas zovu one +2 godine faxa). To su neke stvari koje me zanimaju. Ovakvi studneski prosvjedi gdje glavni akteri mucaju pred kamerama i citaju jeftine textove bez cinjenica i neke ekonomske analize me ne iteresiraju. Isto me ne interesiraju grupe studenata koje sjede po kaficima i pricaju u kameru kako prosvjeduju ali eto u kaficu jer vani pada kisa dok 30ak zagrizenih prosvjednika stvarno odradjuje prosvjed (rispekt na tome). A pije se i puši, izlazi se van, voze se auti, ide se na more i na skijanje a obrazovanje neka plate oni koji rade. E pa nece ici.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.4.2009 14:02 (mislav_01).
16 godina
Hacker-ri kaže...

ja cu bit prvi koji ce bit PROTIV da studenti kampanjci i ostala ekipa budu na mojoj grbaci kao porezni obveznik kojem se kao PDV ne odbija samo subotnja boca stocka vec mu se odbija 6 tisuca kuna kao mirovinsko, socijalno, i kojem se odbija ta boca stocka preko vikenda :D

Kad se svi studenti vole pozivat na te EU standarde, zasto se ne pozovu na onaj o kreditnoj sposobnosti studenata, vracanju istog kredita cija kolicina ovisi o visini obrazovanja, tj. kolicini polozenih predmeta, roku polozenog i ocjeni prema polozenom.

Iako se to tako do sad radi, ali i dalje nemaju studenske kredite vec stipendije.

Studentski kredit neka se vodi na studenta i on nakon zavrsenog skolovanja mora isti otplacivati tako da mu cim se zaposli na zavodu sjednu na racun dok ne otplati kredit koji ima najmanju mogucu kamatu (da nije lihvarska po mogucnosti)

Vani to tako rade dugi niz godina, i koliko vidim, nesmiju se pozalit.

Svedani vec sa 15 dizu kredite za high school (srednja skola) i prvim poslom pocinju otplacivati kredit...

Koji argument imaju studenti da se moja placa odbija za njihovo skolovanje?

Ja sam isto bio student i placao sam fakultet nocnim poslovima, baustelom, selidbom namjestaja i ljetnim konobarenjem sa 3 bacanja u more...

Jednog dana i ti ćeš biti na "grbači" današnjem studentu, kao umirovljenik. Zapitaj se gdje želiš biti na grbači, u društvu s 7% visokoobrazovanih koji imaju visoke prihode i državi daju više love od manje obrazovanih ili u društvu s 30% visokoobrazovanih. Samim time što sam ja tebi danas na grbači u, ne tako dalekoj budućnosti, će tebi biti bolje, jer će moji prihodi, kao akademskog građanina, biti veći.

Što se tiče studenskih kredita, osobno se slažem s tobom, iako se ovdje radi o puno razvijenijim zemljama s specifičnim gospodarstvom, koje Hrvatska ne smije kopirati (inače sve ode, zdravo-seljački rečeno, u k***c), međutim, u ovaj pokret se kreće kao kolektiv, a ne kao istupi pojedinaca. Kolektiv traži svoje, i ja u potpunosti ga podržavam. Da meni netko danas da ugovor s kojim on mene danas financira, a ja njemu sutra vraćam, odmah bi ga potpisao. Nažalost, kod nas to nije praksa.

Koji argument? Vi niste studirali po bologni (čak i danas veliki broj fakulteta, suprotno javnom mišljenju, nije prihvatilo bolognu). Kako izgleda bologna? Ja, na bologni, dođem na faks ranom zorom i idem doma kasno navečer. Kada dođem, kao u srednjom, par sati mi otpada na zadaće / eseje / seminare / prezentacije / projekte / i slično. Sad još uračunaj učenje i dobiješ život u kojem nerijetko i spavanje je privilegija.
Sada bi mogao netko doći i odbrusiti mi - šta onda visiš ovdje? Pa, ovaj, i još dva-tri foruma su mi kao ispušni ventil. Nakon par sati učenja, malo sjednem pogledam forum, malo bacim oko na face, malo na portale i opet se vrati knjizi. Ja osobno imam osjećaj, da nema ovog foruma i još par njih, da bih ja već odavno popucao po šavovima (a znam ljudi koji jesu).
Dobro, nemoj me sad shvaćati da sam neki freak koji ne vidi svjetlost dana. Dapače, izađem ja tu i tamo, nije mi ni kafić stran. Ali, mislim, da si shvatio poantu.
Ona je zauzeta? Ma i Knin je bio zauzet...
17 godina
Studenti strajkaju

Moram priznati da se slazem sa vecinom iznesenih argumenata, ali svejedno sam ZA ovaj prosvjed.

I to radi samo jednog razloga, a taj je sto su sveucilista u potpunosti izvan ikakve drzavne, civilne ili ikakve druge kontrole. Profesori na fakultetima imaju potpuno neopravdano visoke place, a za posao koji obavljaju ja im ne bi dao niti placu tete u vrticu.

I ne zaboravite oni niti kome odgovaraju niti im itko moze odrediti ili propisati na koji ce nacin predavati, ocjenjivati ili po kojem kriteriju ce netko proci ili pasti. To sto su nekakvi dekani kao glavni to nema veze s mozgom.

Ovaj visoko obrazovni sistem treba pod hitno do temelja srusiti jer je izvan svake pameti da npr. dijete iz srednje skole osvoji zlatnu medalju na informatickoj olimpijadi i da NEMA PRAVO na izravni upis na bilo koji informaticki fakultet i to samo zato da SLUCAJNO izgubili koji tisucu kuna.

I sad vi ocete da se takav kriminal a ne obrazovanje placa pa vi stvarno niste normalni.

17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ali, mislim, da si shvatio poantu.
 1. ja cu umirovljenik bit za 40 i kusur godina sta mi daje mogucnost da 40 godina razmisljam o tome... :p
2. ja kad budem umirovljenik cu dobrano zaradit svoju mirovinu, ako ne i x3 puta vise od mirovine koju mi drzava bude davala, posto mi i sad uzima 100% place, ne meni vec mom poslodavcu, ali zamisli da je da meni, socijalno mi netreba, a zdravstveno iskoristim 2 puta godisnje i to kad me malo stisne a jace tablete nedaju u ljekarni
3. mjesecno ce mi davat oko 3,500 ako ostanem na ovoj placi, a sada mi mjesecno uzimaju oko 5 tisuca kuna?? logika? 40 godina cu radit i uzimat ce mi mjesecno 5,000 kuna a u 65toj godini ce mi davat 3,500 s tim da ce mi taj iznos davat nekin 10 godina dok ne umrem, necu do 100 zivjet, a ako i zivim, susjed ce mi umrijet u 65toj pa eto profita, znaci ja svoju penziju zaradim, dok ti svoje skolovanje jos uvijek nisi
4. ucsi? po bolonji? super, zasto onda ja moram davat tebi svoju zaradenu paru, ako nemas i ne zelis (nemozes) radit, digni si kredit i kasnije si ga otplati, placa ti je 70% veca nego onima sa SSS...

cemu komplikacije...

Profesori su nadlezni ministarstvu skolstva i ostalih gluposti barem mislim (ne prateci politiku).

umirovljenik pa na teret tebi i drzavi :p
pitanje: - koliko ce mi ta drzava u 40 godina stara UZET
 akoliko ce mi kao umirovljeniku davat?

EDIT:
Sint1 kaže...

Ovaj visoko obrazovni sistem treba pod hitno do temelja srusiti jer je izvan svake pameti da npr. dijete iz srednje skole osvoji zlatnu medalju na informatickoj olimpijadi i da NEMA PRAVO na izravni upis na bilo koji informaticki fakultet i to samo zato da SLUCAJNO izgubili koji tisucu kuna.

I sad vi ocete da se takav kriminal a ne obrazovanje placa pa vi stvarno niste normalni.

Smjehurija, imam jednu iz matematike preko koje sam dosao tako sto smo gurnuli USB u komp ispitivaca dan prije natjecanja i 20 sati proveli da bi rjesili sve jedno 5 puta i usporedili rezultate...

Zasto bi se prihvacala nagrada iz 2+2, ako na fakultetu postoji 10+x+y=2 sta je malce teze i onih 2+2 bas i ne pomaze puno ? XD

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.4.2009 14:45 (Hacker-ri).
16 godina
neaktivan
Studenti strajkaju

Besplatna skola svima!!

ti si ocito samo ljubomoran jer si kao student morao raditi i sada bi da i ostali pate jer si ti morao..

na ovom forumu nije mjesto necijim frustracijama i prokletstvu.

i da ti nekazem jos sve i svasta neisplati mi se dobiti karton zbog nekoga kao ti.. sve je jasno sta mislim o tebi i ovako...

Suspendiran sam a pisem.. koji bug... a ipak je ovo bug forum..
17 godina
neaktivan

I o tebi je jasno. Neradnik i ljenčina. Ovca koja sljedi parole? Ili mozda ne? Naravno da ne znam...Necemo sudit sad ljudima ako razmiljaju drugacije od nas, zar ne? Ostali su se potrudili argumentirat i civilizirano objasnit. Ti baš i nisi. Šteta. Dobru smo raspravu vodili, al eto izgleda da svaki put ulete padobranci. Ne isplati ti se dobit zuti karton za neki stav koji tako gorljivo podupires sa cak boldanim slovima? Vidis kako je sad ovaj text u maniri tvog? Nemojmo se tu sad kačit, ajmo raspravljat ko ljudi.

17 godina
neaktivan
Studenti strajkaju

Morat cete raspravljat ko ljudi inace ce letjet crveni a ne žuti kartoni.

Raprava da ali svađa i vrijeđanje samo zbog necijeg mišljenja ne.

ZLOČESTI MOD NR.1
17 godina
Studenti strajkaju

Moje mišljenje je da svatko ima pravo na besplatno školovanje, ali da mora steći uvjete za to. npr. svatko neka upiše prvi semestar besplatno, ak ostvari određni prosjek(nek se postavi granica) ima sljedeći semestar besplatan, a ak će imati prosjek ispod granice neka plati sljedeći semestar. u slučaju da u tom semestru koji je platio popravi prosjek nek opet stekne pravo na besplatni sljeseći semstar. tako će oni koji uče i trude se imati besplatno školavanje a oni koji ne rade će ga plačat

fuck yeah || ako nema riješenja nema ni problema II Win or lose, on the booze. II i nogom u guzicu je korak naprijed II when i'll be rich, you'll be my bitch II Bolje biti mrtav pijan nego mrtav hladan!!
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Besplatna skola svima!!

ti si ocito samo ljubomoran jer si kao student morao raditi i sada bi da i ostali pate jer si ti morao..

na ovom forumu nije mjesto necijim frustracijama i prokletstvu.

i da ti nekazem jos sve i svasta neisplati mi se dobiti karton zbog nekoga kao ti.. sve je jasno sta mislim o tebi i ovako...

Esculdo u krivu si:
ako učiš i bit će ti kola besplatna,ako ne učiš ko te .......

Zašto nebi vrijedni i inteligentni učenici imali povlastica.
Sad je teško dat pare,a po kafićima visit za vrijeme predavanja - to nije teško...

Nemam daljnjeg komentara....
http://www.njuskalo.hr/oglas380962
17 godina
Studenti strajkaju

Ovako stoje stvari.

Ne znam previše o cijeloj temi, ali sam i sam student pa znam ponešto.

Pri polaganju prijemnog - svatko ima šansu na besplatno školovanje - potrudi se, budi iznad određene kvote - i imaš besplatno školovanje! Ja sam 4 godine srednje škole učio kao konj da bi se

sada skoro besplatno školovao.

I šta meni sada ima neki NERADNIK govorit da želi besplatno školovanje? Zašto bi netko tko ne radi i ne uči imao jednaka prava kao onaj tko ima prosjek 4,5?

Hrvatska ima IZVRSNE uvjete školovanja! Izvrsne! Imate stipendije, jeftin smještaj, jeftinu hranu! MI HRVATI SMO JEDNOSTAVNO SVE POČELI TRAŽITI OD DRŽAVE! SVE BI MI DA JE BESPLATNO!

Imamo besplatne udžbenike u školama, a sve mi se čini da čemo uskoro tražiti da nam se plaća da studiramo!

Od države se sve traži! Pa to ne može tako!

I stvarno moram reć, da se uvijek žale oni koji najmanje rade (a tih je uvijek i najviše). Oni koji rade - nemaju vremena za štrajkove, blokiranje fakulteta itd,itd.

Koliko košta godina studija medicine u Hrvatskoj i u SAD-u? Želite li da Vam kažem ili znate koristiti Google?

http://www.keindl-sport.com/proizvod.asp?id=2094
17 godina
neaktivan
fifiX kaže...

Moje mišljenje je da svatko ima pravo na besplatno školovanje, ali da mora steći uvjete za to. npr. svatko neka upiše prvi semestar besplatno, ak ostvari određni prosjek(nek se postavi granica) ima sljedeći semestar besplatan, a ak će imati prosjek ispod granice neka plati sljedeći semestar. u slučaju da u tom semestru koji je platio popravi prosjek nek opet stekne pravo na besplatni sljeseći semstar. tako će oni koji uče i trude se imati besplatno školavanje a oni koji ne rade će ga plačat

ODLICNA IDEJA...
moze popravak financija za mrs. Sukera :D
onaj koji padne prvi besplatni semestar mora platit i PRVI I DRUGI semestar...
ako drugi prode (iako ga je platio) iznad prosjeka, treci mu je besplatan, onda opet ako cetvrti padne placa za oba ITD ITD
znaci, imao si priliku, nisi iskoristio- placas

u poslu- imao si priliku, nisi iskoristio-otkaz

Sve lose mora se kaznit
17 godina
protjeran
Studenti štrajkaju

dozvolite da vam objasnim o cemu se radi.

nitko ne trazi besplatno shkolovanje za vjecite studente,jer nikada vjeciti student nije imao studentska prava. zna se kad ih gubi i zashto.

prica o vjecitim studentima je samo nemusht izgovor i manipulacija primorca.

to se najjasnije moze vidjeti kada se vidi da mu je desna ruka vodja studentskog zbora koji je vjeciti student (8 ili 9. godinu) i koji krade novce iz drzavnog proracuna jer ih troshi da nitko ne zna kako,ali on puno putuje vani po svijetu,sa prijateljima i puno kupuje,otkud?

nadalje,kada se nadam da vam se uspio pojasnit ovaj bunt i njihovu "vezu" sa vjecitim studentima (tj da nje nema),mogu vam objasniti shto traze

traze da se upisuju ljudi samo na osnovu sposobnosti i znanja,a ne na osnovu imanja,tj novaca

novac ne bi tu smio biti kriterij

prvo,evo vam jedan graf koji zorno objashnjavaju ono shto se dogadja,a shto cu pokushati pojasniti

http://img201.imageshack.us/img201/7342/teograf1.jpg

na stranicama http://slobodnifilozofski.bloger.hr mozete naci vishe

broj studenata otkad su se poceli naplacivati studiji jest 200%,a broj predavaona i profesora niti priblizno toliko,ma daleko od toga

a to je,vidjet cete bitno

evo, na primjeru ekonomije

recimo da oni imaju kapacitet za 1000 studenata primat godishnje,no oni pohlepni,jer sami odredjuju cijenu studija,upisuju josh 500 vishe

dakle,1500

a preko 70% studenata kod njih placa studij,pa je to recimo 1000 studenata

neka od tih 1000 koji placaju samo pola nema novaca za placanje (a vjerojatno je josh i kud i kamo njih vishe),znaci da ce se upisati samo 500 od njih

i da ce se crta spustiti za dodatnih 500 mjesta,pa ce se gledati oni plasirani od 1501-2000 mjesta

od tih 500 opet pola nema,pa ce se upisati 250,a crta ce se spustiti za 250

i tako redom,125, pola 62,pa 31,pa 15,pa 7,pa 3,pa 1 i dodjemo do toga da se crta spustila do 2500. mjesta

znaci,upisat ce se 500 sposobnih (bogati i siromashni),a onda ce se upisati 1000 bogatih smjeshtenih izmedju 501-2500. mjesta

dakle,nece se upisati 1500 najboljih,vec 500 najboljih i 1000 koji imaju novaca

da li je to poshteno za 500 boljih studenata koji su bolji od barem 500 njih koji su se upisali u tih 1000 koji placaju?

dakle,osim shto su povecali kvotu za 500,povecali su kvozu za 500 nekvalitetnih,ali bogatih

e,sad imamo 500 studenata koji su nekvalitetni,ali imaju novaca,i eto ti leglo za korupciju

jer nece placati sposoban,placat ce nesposoban koji ima novaca

za korupciju je potrebno dvoje,a ovdje su jednu stranu vec stvorili

i ne samo to,vec cemo dobiti i 500 prekobrojnih sutra na burzi

i ne samo to,dobili smo 500 nesposobnih koji misle da je stradun u splitu

o tome se radi

i josh neshto,jedan kregar odlucio povisit shkolarinu za 100%

fantasticno

a shto on lijepo ne kupi zgradu,opremi ju vlastitim novcima,i ne zaposli profesore koje ce on platiti,pa nek onda naplacuje tim studentima

a ne da koristi zgradu koju su platili porezni obveznici,koji su je i opremili i koji daju placu njemu i profesorima

i onda tim istim ljudima,ocevima i majkama, dodatno odluci sam nabiti cijenu njihovom djetetu da u tim istim prostorijama,isto opremljenih naplacuju kako se njemu,kregaru svidi,kako bi napunio vlastiti dzep

FER je josh koliko toliko poshten

preko 70% studenata na pravu i ekonomiji i filozofskom placaju studije,i taj se postotak svake godine smanjuje,a shkolarine povecavaju

DOSTA!!!

ono shto smo time svime dobili,jest 200% vishe studenata,a neadekvatna infrastruktura

e,to se ovi bore

da se upishe samo 1000 na ekonomiju,da to bude najboljih 1000,a ne neko ko je na 2500. mjestu,ali ima para

da znanje i sposobnost bude razlika,a ne novac

i toga ima,u sloveniji,shvedskoj,malti,cipru,bugarskoj,grckoj,americi(da,da),finskoj,estoniji i da ne nabrajam dalje

JEDAN SVIJET,JEDNA BORBA!!!

zelim,hocu,mogu al neam koga
17 godina
Studenti štrajkaju

Samo ovo ću nadodat:  SVI KOJI SU UPISALI FAX ILI ĆE GA UPISAT IMAJU/IMALI SU PRILIKE DA GA UPIŠU REDOVNO TJ. BEZ PLAĆANJA.

Ha, su mogli učit dobro za prijemni pa bi sve bilo u redu. Znam da ima puno konkurencije, ali *** miša imali su priliku koji su spušili..

Toliko od mene,

Pozdrav

17 godina
neaktivan
Studenti štrajkaju

Ne vidim razlog zašto bi svima fakultet bio stalno besplatan.

Prvu godinu neka svima bude besplatan (kvote naravno ostaju iste, prijamni ispiti moraju postojati i sl.), ali iza toga, tko redovito daje ispite, neka studira i dalje besplatno, onaj tko ne daje, neka plaća godinu i 50,000kn ako hoće; koga briga?!

Što se "grbače" tiče, ne vidim niti jedan razlog zašto bi se radilo ono smeće od spomenika onom smeću od političara (taj spomenik još neki zovu i most) usred recesije, a nebi se plaćalo daleko jeftinije studiranje stotinama i tisućama studenata.

Dakle, traži se prenamjena već postojećih sredstava za prvu godinu studija i studente koji to opravdaju.

Smiješno je da se studiranje plaća (na nekim fakultetima) za 10% studenata koji godinu daju u roku. Treba biti 100%, a novac skupiti na ljenčinama.

Usput, ne tražite američki sistem. Nemate pojma kakvo je zapravo smeće.

Kako kaže jedan prijatelj, ako uvedemo američki sistem, svi dobri profesori otići će na privatne fakultete, jer će smanjenjem sredstava fakultetske plaće pasti, a privatni fakulteti će pokupiti sve profesore, što će u konačnici srozati javne fakultete na katastrofalnu razinu, a privatni fakulteti će i dalje biti nedostižni većini.

Rezultat toga je da će svi ovi koji traže priliku na ovaj način zapravo dobiti znatno lošije obrazovanje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 21:30 (naxeem).
17 godina
neaktivan
RE: Studenti štrajkaju

Kao prvo, polupismen text. Katastrofa tesko za procitat. Ali potrudio sam se pa sam procitao. I meni uopce nije jasno sta si ti sada zapravo htio reci ovdje? Dakle postoji odredjeni broj mjesta koja se ne placaju jel tako? A zasto molim te ti koji si ne mogu platit nisu medju tim mjestima? Sigurno ne zato jer je ekonomija tezak fax ili jer je prijemni tezak, ajmo se uozbiljit. I koji je tvoj prijedlog ovdje uopce? Hvala sto si nam "objasnio" o cemu se radi?

Dakle ako se u srednjoj skoli zna da se na odredjeni fax prima x ljudi bez placanja neka se u srednjoj skoli izvoli sjest i naucit pa ce se biti dio grupe koja ne placa. Neka se izvoli sjest i naucit i biti redovan student pa neces ni kroz studij nista placat? Jer to toliko tesko za shvatit ili su vam slogani pomutili um? A da ja tebe pitam dali je posteno placat studiranje onima koji na ekonomiji nisu bili u stanju upast medju prvih 500 na ekonomiji? Sta da ja njima radim. Mogo je sjest i naucit i ne bi placao. Ali veca je fora bilo markiranje u srednjoj i preseravanje raznih vrsta...Netko je rekao da bi onda mogli svi sjest i naucit pa nas to opet nigdje ne bi dovelo. Pa bravo u tome i je cilj onda ce samo najbolji i najvrijedniji studirat, a naravno da nisu svi ljudi isti i nisu istih sposobnosti i ljencina ce uvijek bit. I sada bi drzava svima trebala omogucit od ne znam kojih novaca besplatno studiranje? To nije pedagoški u krajnjoj liniji. Drzava ono sto bi mogla napravit je recimo dic broj stipendija sa 5 po godini na 30ak i to za socijalno ugrozene. Pomoc tim ljudima ako su dobri studenti. Ili da je svima prva godina besplatna pa da se nakon toga vidi tko koliko vrijedi. Ali da, filozofi i ostali "studenti" ne razmisljaju bas previse jer bi razrada i artikuliranje zahtjeva trazilo povecu upotrebu mozdanih stanica. A to je jako tesko, vani pada kisa i bas nam se neda.

Da ponovim jos jednom. Besplatno studiranje redovnima. Stipendije za socijalno ugrozene i izvrsne studente. Studenski krediti minimalne kamate, dijelom subvencionirane od strane drzave. Uskladjivanje bolonje i provodjenje tog procesa kako treba i kako je u teoriji zamisljeno, transparentno trosenje školarina, veci utijecaj studenata na odredjene odluke i sudjelovanje u kreiranju nastave ili nekih programa. I uglavnom u tom smijeru treba ici, po meni.

Eh i da, nevezano uz ovo, crta na ekonomiji se toliko pomice jer je to fax koji je vecini ljudi drugi izbor pa ako su upali na prvi izbor ne upisuju ekonomiju i sukladno s time se crta pomice.

EDIT: dok sam tipko uletiše 2 posta

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 21:29 (mislav_01).
17 godina
neaktivan

Mislave nemoj pričati gluposti i tako s visoka govoriti o filozofskom fakultetu jer taj fakultet ne nudi apsolutno ništa lošije ili manje bitne studije od onih na FER-u na primjer. Dapače, mnogi studiji na filozofskom su dvopredmetni, mnogi imaju i 50% više kolegija i više sadržaja pa su i teži.

Zbog hrpe razloga, besplatno upisati faks mora biti moguće svima koji zadovoljavaju uvjete u ocjenama i znanju (ocjene + prijemni), a za dalje, tko redovno polaže preko neke razine (npr. 3.5) treba također omogućiti daljnje besplatno studiranje.

Trenutni problem ja vidim samo u tome što je broj besplatnih studiranja ograničen, a nebi smio biti. Također, upisne kvote nebi smjele sadržavati "studiranje uz plaćanje".

17 godina
neaktivan

Jel ti izgaras unutar sebe od potrebe da svakom covjeku na ovom forumu ides nametat svoje mišljenje? Ja imam svoje razmisljanje i svoj stav o nekim stvarima i tko si pak ti da ides svaki jeb.eni put uvjeravat ljude da si jedino i samo ti u pravu? Covjeca ma kako ti se samo da. A jos veci apsurd je tvoja prica o govoru "s visoka" a poprilicam broj od tvojih par tisuca postova je govor s visoka. Moje razmisljanje temeljim na cinjenici koliko ja moram ucit i nespavat noci i koliko moraju kolege s odredjenih fakulteta dok vise u kaficu jer ni na predavanja otic ne moraju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 21:45 (mislav_01).
17 godina
neaktivan
Studenti štrajkaju

Moje mišljenje je o ovom formirano istog trena kad sam vidio tko prosvjeduje...

Ja sam ZA besplatno studiranje na onim fakultetima koji imaju neku svrhu u svakodnevnom životu, recimo netko na medicinskom faksu, građevini, arhitektonskom faksu, strojarstvu, elektrotehnici... njima bi definitivno dao sve plaćeno, naravno mora postojat neka granica, ne može se sad studirat na grbači države po 7-8 godina (kao puno ljude koje ja znam)

A ovi tu neki filozofi, hrpa nekih alternativnih ljudi koji studiraju sanskrit ili latinski, ili štogod.

Koliko ja znam amerika se uzima kao neki standard obrazovanja (vjerojatno zbog silne love u svemu tome, a ne same kvalitete školovanja), a tamo baš i nema basplatnog školovanja. Tamo ako si dobar u nečemu dobiješ stipendiju, ili digneš kredit koji kasnije vraćaš.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Mislave nemoj pričati gluposti i tako s visoka govoriti o filozofskom fakultetu jer taj fakultet ne nudi apsolutno ništa lošije ili manje bitne studije od onih na FER-u na primjer. Dapače, mnogi studiji na filozofskom su dvopredmetni, mnogi imaju i 50% više kolegija i više sadržaja pa su i teži.

Zbog hrpe razloga, besplatno upisati faks mora biti moguće svima koji zadovoljavaju uvjete u ocjenama i znanju (ocjene + prijemni), a za dalje, tko redovno polaže preko neke razine (npr. 3.5) treba također omogućiti daljnje besplatno studiranje.

Trenutni problem ja vidim samo u tome što je broj besplatnih studiranja ograničen, a nebi smio biti. Također, upisne kvote nebi smjele sadržavati "studiranje uz plaćanje".

Jesi ti studirao u ovoj državi? jesi možda bio na filozofskom fakultetu?
Ako je odgovor na prvo pitanje ne, ili drugo da onda mi je jasno zašto bi tako nešto rekao.

Ja jesam ovdje studirao, i znam iz prve ruke koja je razlika između studenta strojarstva (ili eletrotehnike, medicini) i recimo ekonomije, prometa ili bilo kojeg filozofskog čuda. Dok jedni provode dane učeći i izrađujući razne projekte drugi planiraju kako će se u četvrtak ić van napit, i kako će se trijeznit do ponedjeljka.
16 godina
neaktivan
Studenti štrajkaju

...Nevjerojatno, od mladih ljudi čuti ovu postkomunističku demagogiju

"Hrvatska ima IZVRSNE uvjete školovanja! Izvrsne! Imate stipendije, jeftin smještaj, jeftinu hranu! MI HRVATI SMO JEDNOSTAVNO SVE POČELI TRAŽITI OD DRŽAVE! SVE BI MI DA JE BESPLATNO!"

Ja sam doduše prestar da se miješam u te stvari ali mi se ipak čini da je netko u ovoj zemlji lud...

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 21:59 (Jurra).
16 godina
Studenti štrajkaju

Štrajkaju s punim pravom

Benzin 20 Kn. Upaljač 7 Kn. Gledati kako škola gori, neprocijenivo ! Za sve ostalo tu je MasterCard.
16 godina
neaktivan
Mitch kaže...

Štrajkaju s punim pravom

...R8...
...Pravo na protest mogu osporavati samo totalitarni umovi...
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 22:13 (Jurra).
17 godina
Studenti štrajkaju

Meni stvarno nije jasno zasto vecini vas smeta koliko dugo ce netko neki fax studirati!?!

Sto se mene tice neka svatko studira koliko god hoce sto god hoce. U cemu je tu problem?

Zasto ja recimo ne bi sad upisa neko pravo i studirao ga 20 godina i to na racun drzave, i sa 40 godina imam diplomu iz prava i postanem odvjetnik?

Sad se tu spominje kako bi mi porezni obveznici placali tim vjecnim studenitima i to nije u redu, a to sto smo platili 2 maslenicka mosta, sto placamo crkvi 200-300 milijuna godisnje, ako placamo te puste dvorane za rukometno prvenstvo, ako stvari tako stoje MA NEK SE ONDA STUDIRA BESPLATNO DO BESVJESTI.

17 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...

Jel ti izgaras unutar sebe od potrebe da svakom covjeku na ovom forumu ides nametat svoje mišljenje? Ja imam svoje razmisljanje i svoj stav o nekim stvarima i tko si pak ti da ides svaki jeb.eni put uvjeravat ljude da si jedino i samo ti u pravu? Covjeca ma kako ti se samo da. A jos veci apsurd je tvoja prica o govoru "s visoka" a poprilicam broj od tvojih par tisuca postova je govor s visoka. Moje razmisljanje temeljim na cinjenici koliko ja moram ucit i nespavat noci i koliko moraju kolege s odredjenih fakulteta dok vise u kaficu jer ni na predavanja otic ne moraju.

Zaboli mene za tvoju demagogiju,
Ako ti moraš učit i probdjeti noći onda je to tvoj osobni problem, a nikako problem nekog fakulteta. Studirati se na apsolutno svakom fakultetu može bez da ne spavaš. Pitanje je samo kada ćeš ti učiti, a kada piti kavu.
Lightning kaže...
Jesi ti studirao u ovoj državi? jesi možda bio na filozofskom fakultetu?
Ako je odgovor na prvo pitanje ne, ili drugo da onda mi je jasno zašto bi tako nešto rekao.

Ja jesam ovdje studirao, i znam iz prve ruke koja je razlika između studenta strojarstva (ili eletrotehnike, medicini) i recimo ekonomije, prometa ili bilo kojeg filozofskog čuda. Dok jedni provode dane učeći i izrađujući razne projekte drugi planiraju kako će se u četvrtak ić van napit, i kako će se trijeznit do ponedjeljka.
U ovoj državi, naravno i znam sve o filozofskom fakultetu; i da, imaju jako puno posla. Netko tko studira dva jezika ima 70-tak ispita, a dok ih na FER-u imaš ~45. Tu postoji velika razlika isto kao i kod medicine gdje imaš u internoj nekoliko ispita koji su kao 4 na FER-u po opsegu gradiva i količini učenja.
Nije pitanje koliko ti vremena imaš i koliko ti fakultet oduzima fiksno, nego uvelike ovisi o organizaciji.
Znam studente-kretene koji su završili FER, znam izrazito pametne koji su završili nešto na filozofskom. Pitanje je upornosti, odluke i organizacije.
Iritira me pljuvanje po grupi studija s filozofskog fakulteta od ljudi koji nikakvog dodira s istim nemaju, ali smao zato jer misle da se na filozofskom studira - filozofija.

Ne možeš omalovažavati određene studije samo zato jer imaš neko visoko mišljenje o svome. Podsjeća na one fašističko-nacističke o rasnoj superiornosti.
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 22:23 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Studenti štrajkaju

Ja sam student i ne podržavam ovaj štrajk. Besplatno da studiraš i onda kada postaneš visokoobrazovani radnik onda pobjegneš van jer su veće pare, a za državu ko je j..e.

Ja bi uveo ovo po pravilima kako sada financiraju kadate hrv. vojske. Kada završiš besplatno svoj faks minimum moraš odraditi toliko godina koliko si studirao faks (da vratiš preko poreza sve što je država investirala u tvoje znanje). Ako hoćeš ići u inozemstvo - isplati sve pare pa otiđi gdje god želiš.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali balkan nikako iz čovjeka.
17 godina
neaktivan

Dobar model, da. Ali u tom slučaju država bi ti morala osigurati i mogućnosti napredovanja.

Model s kreditnim financiranjem bi bio odličan; svatko može uzeti kredit za studiranje (namjenski naravno) i taj kredit mora vratiti nakon faksa ili po odustajanju.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice