Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.306.711
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
picajzla0707 kaže...
Nemo nemo kaže...

Samo jedan info; ranih 70-tih godina (73-75) u Zagrebu je običan radnik imao plaću 3-4 tisuće njemačkih maraka. Tolika je bila i u njemačkoj, za isti takav posao.

možeš li dati link na taj info?

radnička plaća nikad u jugi nije bila 3-4 tisuće njemačkih maraka

evo ti link na tekst o hrvatskim radnicima u inozemstvu, u kojem se navodi kako je početkom 70-ih, kad je služba u hrvatskoj pokušala vratiti te radnike iz inozemstva, oni se nisu htjeli vraćati zbog nedovoljne plaće u jugi

također se navodi kako su u prosjeku u inozemstvu zarađivali oko 3.300 dinara i da bi bili spremni prihvatiti plaću u jugi od 1.820 dinara, a da je tih 1.820 dinara bilo 45% više od prosječne radničke plaće u hrvatskoj

time dolazimo da je prosječna plaća u hrvatskoj početkom 70-ih bila 1.000 dinara

ovdje imaš tekst u kojem se navodi istraživanje iz 1974. s prosječnim plaćama u njemačkim markama

nijemci su imali plaću 1.200 dem (neto), u švedskoj 1.348, a u jugi "Avdo Pajević (40), službenik u propagandi industrijskog poduzeća ima platu 375 DM"

dakle, lupetaš gluposti

dobar link, na G disk

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
13 godina
Jakovp kaže...

dobar link, na G disk

sorry, tekst je u pdfu pa sam pogrešno linkao

evo ovaj bi trebao valjati - link

16 godina
picajzla0707 kaže...
Jakovp kaže...

dobar link, na G disk

sorry, tekst je u pdfu pa sam pogrešno linkao

evo ovaj bi trebao valjati - link

Kod mene stari 1950 godiste poceo raditi 68, kaze mi maloprije da obican radnik u proizvodnji je imao placu dovoljnu da prezivi.A o novom autu je mogao sanjati, a onom iz uvoza znanstvena fantastika te da je carina i pdv bila preko 100%.On je radio u centrotransu Sarajevo uredski posao vezano za naloge itd nista posebno i koliko se on sjeca da je tad imao oko 70k dinara pocetna placa.Sad koliko je to u tadasnji dem nemam pojma.Ali eto kao da se covjek sjeca sta je bilo prije 50 godina

Edit: ima stari platne liste hahah sutra slika stize, pa cemo vidjeti te place juge da bezveze megalomaniju ne prodajemo. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2020 22:49 (dreadmoore).
7 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
bananaman1 kaže...

Kod nas nije bilo kave, levisica, goriva....u odnosu na danas nije bilo ničega. Lade su vozili oficiri JNA, policajci i druga privilegirana ekipa (70te i rane 80-te).

Evo zbog ovakvih stvari se stalno piše o jugi, jer to jednostavno nije istina.

Dakle moj stari, koji nije bio u nikakvoj partiji, niti je bio ikakav funkcioner, niti ikakvo vojno lice, je kao kemijski tehničar zaposlen u Plivi od tri plaće mogao uredno kupiti i uvesti automobil Chrysler Sunbeam. Prije toga je imao NSU Prince-a s kojim je vozio amaterske reli utrke.

Daleko od toga da je juga bila cvijeće, ali hrpa stvari koja se stavlja na teret jugi nije problem juge, nego ljudi (lopovluk, nepotizam, revanšizam, ...) i ponavlja se i dandanas u HR. Jedino što ide na teret baš i samo jugi je isto ono što joj je ujedno bila i najveća prednost - socijalističko uređenje (dakle, ne komunizam). I umjesto da se loše stvari poprave i da imamo bolje društvo, mi zapnemo u najgorem od sto svjetova - koketiramo s ustaštvom (umjesto da ih se kompletno deklasira i izbriše iz javnog prostora), imamo divlji kapitalizam koji je pogodovao nekolicini u enormnim razmjerima a svima ostalima naštetio naveliko, zdravstvo nije niti izbliza na razinama kao prije (iako se još vuku ostaci tog zdravstvenog sustava), školstvo je sve lošije, ...

Ljudi uopće ne plaču za jugom jer je juga bila super, nego se ljudi bune jer HR nije ono što je trebala mogla biti nakon raspada juge i plaču za propuštenom prilikom.

Od 3 plaće?????? Tko ti je to rekao, on? Pa zašto je pola zemlje otišlo raditi van? Koja bi budala napustila svoj dom, zemlju, ako od tri plaće zaradi auto? To je kao da danas ima plaću u HR od 35 - 45 000 kn. Odgrabi malo, smješno je.

18 godina

Svakakvih gluposti se da procitati ali ova o 4k DM je daleko iznad svih.

7 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
picajzla0707 kaže...
Veliki Brat kaže...

Evo zbog ovakvih stvari se stalno piše o jugi, jer to jednostavno nije istina.

Dakle moj stari, koji nije bio u nikakvoj partiji, niti je bio ikakav funkcioner, niti ikakvo vojno lice, je kao kemijski tehničar zaposlen u Plivi od tri plaće mogao uredno kupiti i uvesti automobil Chrysler Sunbeam. Prije toga je imao NSU Prince-a s kojim je vozio amaterske reli utrke.

ne znam baš kako si je tvoj stari mogao priuštiti takve automobile, kad je meni tetka radila u plivi u kalinovici, malo jača pozicija od tehničara, i nije si baš mogla priuštiti auto baš tako lako, pogotovo ne prinza i slično

znam to jer je moj stari kupio nsu prinz i ona je bila zavidna do bola, a ona jedva skucala za fiću, no on je radio kao kaskader i tek kad je počeo plaću dobivati direktno od vanjskih firmi koje su sklapale ugovore s jadranfilmom, poput recimo švaba iz rialto filma koji su snimali winnetoua kod nas, tek onda je love bilo za auto poput nsu prinza koji je u to vrijeme bio nešto kao m3 danas

doduše, to je bilo 70-ih, možda je kasnije to išlo lakše

A što da ti kažem, mogao je. Radio je u Plivi na Črnomercu, znam da je imao nekog posla i u Kalinovici, '43. godište je, možda je stariji od tvoje tetke, možda je samo bio na boljoj poziciji u firmi...

Nemam pojma kada ga je kupio, ali ja sam '78. godište i sjećam se auta, što znači da ga je imao u 80-tima, a sad jel' ga kupio 1981. ili ranije i koliko ranije, nemam pojma.

Znači to je ovakav auto bio, samo nije imao četvora, nego dvoja vrata. Čak je i boja ta smeđa (ali unutra je bila smeđa koža).

EDIT: okej, možda nije bilo tri plaće, ali je bilo manje od godišnje svakako, što je i dalje odlično za novi auto.

A da pitaš tatu? Ovako je neozbiljno iznositi "činjenice" , a na kraju prvoklasno ....rekla kazala. Da su bile tri plaće cijela Europa bi došla u Jugoslaviju raditi.

7 godina
protjeran
bunker kaže...

@anđeo

Jedini relevantni izvor bi bile tablice tadašnje SDK, a večernji list je glasilo njegovih vlasnika. Linkam ti ja lako grafikone radničke fronte po kojima je realna današnja kupovna moć manja za 700 puta od tadašnje YU. I kaj bumo tad ??

Evo po mom sjećanju: mama popunila u firmi formulare za fiću, pola godine su joj oduzimali od plaće i na toj šestoj plaći je rata bila oko pola plaće. U golim brojkama koje su se ovdje iznosile su preskočena dva faktora : nije bila ista plaća po cijeloj yugi. Isto tako se zaboravilo da su ljudi dizali kredite kojima je nakon par mjeseci rata bila protuvrijednost kutije cigara... E sad u takav kredit ukalkuliraj rate za tri radničke plaće sa takvim progresivnim obezvređivanje rate...

Dva brata, susjedi, radili su u nekoj YU firmi ali u Iraku, i po njihovoj priči se tamo stojadin zaradio za mjesec dana a tasov golf za tri mjeseca...

Uostalom, imaš milion živih svjedoka koji su tada izgradili kuće pa ih lako pitaš koliko im je trebalo i kako su to mogli financirati iz radničkih plaćica. A da ne velim da je i 80% obitelji i nekakvu vikendicu usput izgradilo. Samo nemoj reći da su svi oni bili u partiji i da su bili privilegirani i sl....

Neznam jel se sjećaš trenutka kada su dvije nule jednostavno nestale sa novčanica ? Taj mjesec si za plaću mogao kupiti šleper frižidera i sl....

Onda je svizac zamotao čokoladu?? Živio sam tada, bio mlad i ovo što današnji klinci imaju tada nisu mogli sebi priuštiti bogataši. Što je slijedeće - mama od tjedne zarade kupila jahtu?

7 godina
protjeran
malak kaže...

Svakakvih gluposti se da procitati ali ova o 4k DM je daleko iznad svih.

Naravno, prije će biti 400 DM. Čak mislim da je ranih 80- tih tako i bilo? Mogao si kupiti videorekorder od plaće i fajront. Čuj, auto od tri plaće?

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2020 23:27 (bananaman1).
12 godina
protjeran

Za YU čovjek ne može biti siguran za velike plaće, ali za HR da je izabrana NATO-barbika bila bi mogućnost zarade 8 hiljada evra plate.

Zato sada znate koga trebate birati? Turisti preko bookinga dolaze u HR. 

Hrvatska postaje regionalna vojna sila kada kupi tri flote novih aviona, balkanski ekonomski tigar već jesmo.

Panzerkampfwagen.dzg-C++-USA. :-)
8 godina
protjeran
PzKpfw kaže...

Za YU čovjek ne može biti siguran za velike plaće, ali za HR da je izabrana NATO-barbika bila bi mogućnost zarade 8 hiljada evra plate.

Zato sada znate koga trebate birati? Turisti preko bookinga dolaze u HR. 

Hrvatska postaje regionalna vojna sila kada kupi tri flote novih aviona, balkanski ekonomski tigar već jesmo.

Jadni smo u oba sistema..

13 godina
protjeran

Je je.

Deset soma maraka je bila plaća. 🙈

Zato su i oni što ne bi nikad pristupili partiji, oni kojima su umoreni kao psi članovi obitelji, bez suda, nevini, pristupali partiji zarad dobivanja boljeg posla, položaja, izlaska iz bijede i gladi, jer ili si imao partijsku knjižicu i napredovao ili si bio više gladan nego sit.

18 godina
Silent horror1992 kaže...

Je je.

Deset soma maraka je bila plaća. 🙈

Zato su i oni što ne bi nikad pristupili partiji, oni kojima su umoreni kao psi članovi obitelji, bez suda, nevini, pristupali partiji zarad dobivanja boljeg posla, položaja, izlaska iz bijede i gladi, jer ili si imao partijsku knjižicu i napredovao ili si bio više gladan nego sit.

Čekaj jel ti pričaš o HDZ ili?

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
13 godina
Silent horror1992 kaže...

...pristupali partiji zarad dobivanja boljeg posla, položaja, izlaska iz bijede i gladi, jer ili si imao partijsku knjižicu i napredovao ili si bio više gladan nego sit.

da, često se zaboravlja da je 20 godina nakon rata vladala glad i to doslovno, da su ljudi hodali bosi 

moja otac je rođen '44. u zagrebu, mater '54. također u zagrebu, ali su je morali poslati baki u liku - oboje su bili više gladni nego siti, mater se sjeća i da je imala jedne cipele samo za školu, a kad bi došla iz škole morala je dalje biti bosa

sjeća se i kako joj je baka kupila karamele za božić i sakrila ih još u ljeto, moja mama kao klinka ih našla i dva tjedna dijelila s malim susjedom po jednu karamelu popola na dan, a kad je došao božić baka je skužila praznu vrećicu i bacila joj tu vrećicu s psovkama i povikom - eto ti, jeba te božić... to je bilo sve od slatkiša što su vidjeli, ponekad još koju vrećicu ili par naranči kad bi joj mama došla iz zagreba

bili su gladni iako su bili na selu, doduše i zato jer je dida bio pomalo nesposoban, stari komunist kojeg su istjerali iz amerike još prije rata, a brzo je obolio i umro, pa je većinu poljoprivrede obavljala baka (moja prabaka)

u školu je odlazila bez doručka, bio je susjed koji bi joj dao šnitu kruha s masti, njega je voljela kao drugog djeda jer bi ostala gladna do povratka kući, kako je zapravo bilo većini ostale djece

u zagrebu pak, stari se sjeća da je jednom izgubio mjesečne točkice, bez toga se nije mogla dobiti hrana, dobio je batina kao kiše, a na pitanje kako su došli onda do hrane - rekao je da su ostali gladni taj mjesec

meni kao klincu baš nije bilo jasno kako su preživjeli taj mjesec, jer je njegova stara pričala i da su inače bili gladni, no nisam smio previše pitati jer je stari bio strog i nije volio puno pričati o tome

njegov stari, moj pradjed, je radio kao limar cijeli život, pola zagreba ima njegove oluke, u fušu bi još radio i šešire, maske i slične gluposti od tvrdog kartona za fašnik, jer - škare za lim...

radili su po cijeli dan, a moj stari se sjeća da ga je otac znao natovariti limovima i preko cijelog zagreba pješke, jer u tramvaj nisu mogli niti smjeli ući s dugačkim olucima

uz sve to, jedva su preživljavali do tzv. zlatnih 70-ih, koje nisu bile zlatne zato jer netko misli da smo tada imali plaće kao u švabiji, nego zato jer je konačno prestala glad, a ljudi su mogli normalno živjeti od svojih plaća 

i onda je došlo tih 15-20 godina kojih se svi sjećamo s nostalgijom, kad je stvarno bilo dobro u odnosu na prije, a bogme i u odnosu na primjerice češku ili mađarsku gdje je i dalje bilo jako loše

nažalost, niti to nije potrajalo dugo jer je zbog loše ekonomije to zlatno doba završilo bankrotom, što se opet slomilo na ljudima kojima bi plaću pojela inflacija u par dana

eto, to je bila juga iz perspektive moje obitelji, iz moje osobno je bila dobra - stari je bio bivši kaskader, kurčio sam se njegovim slikama iz winnetoua cijelo djetinjstvo, kasnije je radio kao vozač u hidroelektri, pa u hitnim intervencijama, mater je radila u lovačkom rogu, imala tringelta (bakšiša) + ono što bi prodala svoje cuge, pa smo živjeli poprilično dobro i ništa mi nije falilo čak i kad je drugima postalo loše na kraju

šteta zapravo, jer ovo u što se pretvorila hrvatska nakon rata je najgori scenarij - divlji, lopovski, rodijački kapitalizam gdje smo ostali bez onog najboljeg iz juge, a naslijedili ono najgore

partijaši su prešli u hdz i sdp, oni sposobniji su pokrali firme, nesposobni su završili u politici i sad smo tu gdje jesmo

18 godina
bananaman1 kaže...
Veliki Brat kaže...
EDIT: okej, možda nije bilo tri plaće, ali je bilo manje od godišnje svakako, što je i dalje odlično za novi auto.

A da pitaš tatu? Ovako je neozbiljno iznositi "činjenice" , a na kraju prvoklasno ....rekla kazala. Da su bile tri plaće cijela Europa bi došla u Jugoslaviju raditi.

Evo povratna informacija od starog - kaže da ga je kupio 1972. za malo više 5000 maraka, s time da je on imao ušteđevinu i čekao je neko vrijeme da funta padne, pa ga je uplatio unaprijed. Plaća mu je tada bila oko 700 maraka. Dakle malo više od sedam plaća. Gdje je tu picajzlina teta, stvarno ne bih znao...

Gledam te!
13 godina
Veliki Brat kaže...

Evo povratna informacija od starog - kaže da ga je kupio 1972. za malo više 5000 maraka, s time da je on imao ušteđevinu i čekao je neko vrijeme da funta padne, pa ga je uplatio unaprijed. Plaća mu je tada bila oko 700 maraka. Dakle malo više od sedam plaća....

hm, hm...

jasno da su razlike u plaćama bile i onda, no daj mi reci kako je onda avdo 1974. imao duplo manju plaću od stvojeg starog i kako je onda ovaj 'domaćin' morao dati 15 plaća za stojadina

da, pliva je bila jaka - možda je odgovor u tome (bez obzira na moju tetku), bilo je firmi koje su imale još i veće plaće, no to nije prosjek

i tako ide tvoja priča... od tri plaće za auto, dođemo do sedam i to vrlo upitnih obzirom da je prema ovim pričama iz tadašnjih jugoslavenskim medija to bilo očito barem duplo više

EDIT:

eh da, ajd još pitaj starog kako je živio 50-ih i 60-ih, kako je živio krajem 80-ih kad se s jutarnjom plaćom trčalo na trg kupiti marke da im popodne plaća u dinarima ne bi vrijedila upola, jer i to je bila jugoslavija

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 11:06 (picajzla0707).
7 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
Veliki Brat kaže...

Evo povratna informacija od starog - kaže da ga je kupio 1972. za malo više 5000 maraka, s time da je on imao ušteđevinu i čekao je neko vrijeme da funta padne, pa ga je uplatio unaprijed. Plaća mu je tada bila oko 700 maraka. Dakle malo više od sedam plaća....

hm, hm...

jasno da su razlike u plaćama bile i onda, no daj mi reci kako je onda avdo 1974. imao duplo manju plaću od stvojeg starog i kako je onda ovaj 'domaćin' morao dati 15 plaća za stojadina

da, pliva je bila jaka - možda je odgovor u tome (bez obzira na moju tetku), bilo je firmi koje su imale još i veće plaće, no to nije prosjek

i tako ide tvoja priča... od tri plaće za auto, dođemo do sedam i to vrlo upitnih obzirom da je prema ovim pričama iz tadašnjih jugoslavenskim medija to bilo očito barem duplo više

EDIT:

eh da, ajd još pitaj starog kako je živio 50-ih i 60-ih, kako je živio krajem 80-ih kad se s jutarnjom plaćom trčalo na trg kupiti marke da im popodne plaća u dinarima ne bi vrijedila upola, jer i to je bila jugoslavija

Ma stari mu je bio valjak kao i on (Veliki Brate, nemoj zamjeriti). Nije mi jasno otkud tolika potreba za veličanjem "svog" vremena?? Na kraju krajeva zaboli me patka i za Jugoslaviju , a Boga mi i za Hrvatsku. Nisam od tipova koji baljezgaju o ljubavi za domovinu cijeli život. To već smatram mentalnim poremećajem, a pogotovo ovi fol domoljubi, a u biti lopuže nad lopužama. To mi daje (bar pred samim sobom) legitimitet da realno kažem kako je bilo, a nije bilo baš sjajno. Što se gospodina Avde tiče (iz tvog članka), vidimo da je dotični štedio 40 DM mjesečno što nas dovodi do podatka da mu je trebalo 125 mjeseci ili preko 10 godina da uštedi za taj auto od Velikog Brata ( ćaća iz Plive)??? Jugoslavija je bila dobra jer sam bio mlad! Neke stvari su bile bolje - recimo nitko se nije baš isticao bogatstvom kao danas. Danas imaš milijardera koliko hoćeš, ali i more gladnih. U Jugoslaviji je bilo 2,3 vrste televizora, par vrsta automobila, cipela itd. Znači nisi došao u školu sa košuljom od 800 DM, a kolega u krpama. Bile su naravno i kute, a to treba i ovdje uvesti. Itd, itd..... P.S. danas jedva skucaš za režije, a dijete ti pokaže kako neka instagramuša ili cajka vozi ferari oko bazena pred vilom? A zašto mi to nemamo?

13 godina
picajzla0707 kaže...

EDIT:

Ocito neki ne kuze da neodgovorna ekonomska politika kad tad dodje na naplatu. U jugi se zaposljavalo previse, produktivnost je bila niska, pokrivalo se gubitase sa profitom uspjesnih firmi etc i naravno da je moralo doci do sranja kad tad. Dobar primjer od nedavno je i Grcka. Isli su u mirovinu sa 50 i nesto, penzije su bile preko 1000 eura, kamate na orocenu stednju 5% godisnje. Ove rodjene 50tih -60tih nije bilo briga ko ce to platit jer je njima bilo bas fino pa zato danas Grcka ima najvecu stopu nezaposlenih mladih u EU.

Uostalom, isto ceka i Hrvatsku ako se ovako nastavi.

9 godina
neaktivan

@banaman1

@picajzla

Bećari, nekakvi teški YU fanovi bi danas imali 90 godina uz pretpostavku da su krajem 80-tih bilo 50-godišnjaci koji su izvukli najviše kaj su mogli od yuge u doba kada se to moglo. Dečec od 10 godina ( znači godište 1980 pa naovamo ) se sigurno nije ničime okoristio pa njegov sud o tome vremenu je samo na osnovu onoga kaj mu je netko drugi pričao. Nekako sumnjam da ovdje postoje 90-godišnji forumaši, pa prema tome su sva prozivanja za YU nostalgijom teški promašaj.

Kako rekoh, povijest pišu pobjednici, a i vi kao pojedinci ste vrlo skloni selektivno pristupati nekim činjenicama. Neznam otkud vama motiv za takvo postupanje jer vam nitko od nas koji smo živjeli i radili i yugi neće povjerovati. Istinabog, malo je na ovom forumu osoba koje su radile u yugi većinu radnog staža jer bi to bile osobe 70 do 90 godina starosti pa vas i nema baš tko ovdje demantirati.

Prešutili ste argument koji sam iznio, a taj je da je većina obiteljskih kuća izgrađena i obnovljena od tih kako vi kažete malih plaćica. Pa dajte popričajte sa vašim očevima i djedovima kako je bilo moguće u par mjeseci izgraditi i useliti u kuću koja je bar 10x skuplja od auta, da tako malim plaćama.

Isto ste prešutilii činjenicu da je tada jako puno obitelji izgradilo i vikendice, što po moru, što po pokupskom, Zagorju,, Bosni... Uz kuću su i vikendicu napravili od tih malih plaćica ?!? Moj kvart je radnički, oko mene su oduvijek bili šljakerske obitelji, i svi su za yuge izgradili kuće i vikendice, a u CRO se tu i tam obnovila neka fasada ili krovište...

Zločesti selektivni pristup je vidljiv u izjavi o dnevnom kupovanju deviza radi pada vrijednosti. Da, tečaj je divljao,no krediti su bili bez devizne klauzule i rata kredita je bukvalno za par mjeseci iznosila kutiju cigara tako da su se stvarno i auti kupovali i kuće gradile za par plaća....

Da unaprijed demantiram kritičare da je ta ekonomija bila zasnovana na zaduživanju : dug RH je višestruko veći od YU duga iako je YU imala 22 miliona stanovnika i yuga je duže trajala.

Izjave da nije bitna veličina duga nego mogućnost otplate ćemo vrlo lako pobiti: prezadužena CRO bez ikakve proizvodnje može otplaćivati veći dug a 6 puta veća yuga uz mnoštvo proizvodnje nije mogla otplaćivati višestruko manji dug ??!??

I još jedanput, nitko ovakve podatke neiznosi iz nekakve nostalgije nego kao putokaz da je nekad bilo bolje i da bi opet moglo biti bolje ako se primjeni ono kaj nas povijest uči. Pa bedaci jedni, nemamo vremeplov niti možemo vratiti vrijeme unatrag, nego samo pokušavamo ukazati da može biti bolje ako se trgnete i odlučite nešto poduzeti osim online prekenjavanja....

Edit: neko reče da je u CRO dug uračunat i dio duga yuge !. Koliko je meni poznato, ti pregovori o raspodjeli duga i imovine bivše yuge još nisu zaozbiljno niti počeli jer je to krumpir u kojem će netko morati objasniti privatizaciju poslovnica yugobanke, beogradskih firmi po RH, odmarališta yugo tvrtki po Jadranu i sl, a i Srbi bi imali kaj objašnjavati oko Inine imovine, ljubljanske banke, oružja JNA koje je kupovani zajedničkim parama.... Zato će to odgađati i 100 godina ako treba.....

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 12:08 (bunker).
17 godina
neaktivan

A joj, evo da se maknemo od vjecne teme.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/hdz-najavio-booking-portal-koji-ce-uzimati-5-provizije-iznajmljivacima-bujas-ovo-je-najveci-atak-na-slobodno-trziste-u-rh/

Ova tocka HDZovovg programa precizno ocrtava i razlog zasto svi u temi raspravljaju samo o Jugoslaviji i zasto nema nikakvog industrijskog (proizvodnog i usluznog) napretka u Hrvatskoj.

Kako?

1. Ova tocka pokazuje da Vlada nema nikakvog doticaja sa stvarnoscu i da nije svjesna koja je uloga interenta

2. Pokazuje da u Vladi ne postoji informaticki iole pismenija osoba

3. Informatizacija je davno presla stadij u kojem je rjesenje bilo samo tehnoloski problem (vise se ne gleda cisto programiranje vec zasto i kako)

4. Pokazuje i da je sva silina savjetnika nebitna

5. Cini se da ili Vlada nikad nije kontaktirala ijednog strucnjaka za savjet, ili je nasla nekog koji ce "pobijediti na natjecaju"

6. Pokazuje i da je Vlada bas zaostala u 1970-ima, kada je komunalno rjesenje bilo jedino dohvatljivo jer nije bilo drugih nacina kako napraviti infrastrukturu

7. Pokazuje da Vlada uopce ni ne shvaca politiku, tj. ne shvaca da je bit socijalne demokracije postaviti uvjete u kojem pojedinac ima resurse da SAM stvara, a ne da Drzava stvara. (Koliko vas bi se odlucilo na posao/ulaganja da vam je Vrtic besplatan, da ne morate razmisljati o stanarini i placanju fakulteta za djecu, da ne morate razmisljati o nekom zdravstvenom i penzionom crnom fondu itd.)

8. Pokazuje da Vlada kasni jedno 25 godina u misljenju sto znaci poduzetnistvo i kako ga poticati

9. Da su se ove ideje sjetili 2002. i dalje bi bilo glupo sto se radi Drzavno rjesenje, ali bi barem pokazali da su u toku sa vremenom (Mozda da su tada osnovali fondove za inovaciju u racunalstvu)

10. Booking trziste je toliko zasiceno da danas postoji rjesenje na svim razinama - od lokalnog (firme poput DirectBookera u Dubrovniku) do univerzalnog (Booking.com) do globalnog (AirBNB).

11. Pokazuje da sam ja dovoljno glup da se upecam na ovaj ociti spin

Jer, sad kad sam napisao 10 tocaka koje valjda svatko moze napisati, ocito je da je spin. Pa ne mogu valjda toliko glupi biti? Ne moze 150 ljudi biti toliko odvojeno od stvarnosti? Drzavna aplikacija? Ok ideja za urede u koje inace moras osobno doci da podignes neke papire, ali za kontrolu privatnog trzista?

Netko od Mladezi im je morao reci da je ideja idiotska? Nemaju nekog malog sa FERa ili barem nekog malog sto im popravlja racunare i aktivira KMS?

Ali bitno da se Cvetojevic nasladjuje, eto sve ok.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
9 godina
neaktivan

@wyks

Da, pogodio si u sridu kaj bi rekli sinjani... No kako objasniti paradoks da će za 20-tak dana 45% birača ostati doma ( i time pokazati da njih ovo nezanima te da je njima dobro i ovako ) a oni koji izađu će mahom birati između HDZ-a i sdp-a ??
17 godina
odjavljen
wyks kaže...

Jer, sad kad sam napisao 10 tocaka koje valjda svatko moze napisati, ocito je da je spin. Pa ne mogu valjda toliko glupi biti? Ne moze 150 ljudi biti toliko odvojeno od stvarnosti? Drzavna aplikacija? Ok ideja za urede u koje inace moras osobno doci da podignes neke papire, ali za kontrolu privatnog trzista?

Netko od Mladezi im je morao reci da je ideja idiotska? Nemaju nekog malog sa FERa ili barem nekog malog sto im popravlja racunare i aktivira KMS?

Sve me strah da nije spin, ako i imaju kojeg FER-ovca, taj vjerojatno gleda kako bi se uhljebio u razvoju tog bookinga ili u firmi koja će dobiti natječaj.

Bonus pitanje: tko će biti nositelj projekta - ministarstvo turizma ili HTZ?

Hint: HTZ nije obveznik zakona o javnoj nabavi jer se ne smatra da se financira javnim novcem (članarine ne idu kroz proračun, nego direktno).

wyks kaže...

Koliko vas bi se odlucilo na posao/ulaganja da vam je Vrtic besplatan, da ne morate razmisljati o stanarini i placanju fakulteta za djecu, da ne morate razmisljati o nekom zdravstvenom i penzionom crnom fondu itd.

To je zapravo idealna situacija za startanje privatnog biznisa - daleko manje riskiraš nego u klasičnoj situaciji (ako propadeš, djeca ti neće biti gladna kruha). U konkretnoj usporedbi ti nedostaje informacija da ti je neuspjeh zagarantiran jer državi ne možeš konkurirati - doslovno porezom financiraš nelojalnu konkurenciju.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 12:37 (MrBlc).
8 godina
protjeran
bunker kaže...

@banaman1

@picajzla

Bećari, nekakvi teški YU fanovi bi danas imali 90 godina uz pretpostavku da su krajem 80-tih bilo 50-godišnjaci koji su izvukli najviše kaj su mogli od yuge u doba kada se to moglo. Dečec od 10 godina ( znači godište 1980 pa naovamo ) se sigurno nije ničime okoristio pa njegov sud o tome vremenu je samo na osnovu onoga kaj mu je netko drugi pričao. Nekako sumnjam da ovdje postoje 90-godišnji forumaši, pa prema tome su sva prozivanja za YU nostalgijom teški promašaj.

Kako rekoh, povijest pišu pobjednici, a i vi kao pojedinci ste vrlo skloni selektivno pristupati nekim činjenicama. Neznam otkud vama motiv za takvo postupanje jer vam nitko od nas koji smo živjeli i radili i yugi neće povjerovati. Istinabog, malo je na ovom forumu osoba koje su radile u yugi većinu radnog staža jer bi to bile osobe 70 do 90 godina starosti pa vas i nema baš tko ovdje demantirati.

Prešutili ste argument koji sam iznio, a taj je da je većina obiteljskih kuća izgrađena i obnovljena od tih kako vi kažete malih plaćica. Pa dajte popričajte sa vašim očevima i djedovima kako je bilo moguće u par mjeseci izgraditi i useliti u kuću koja je bar 10x skuplja od auta, da tako malim plaćama.

Isto ste prešutilii činjenicu da je tada jako puno obitelji izgradilo i vikendice, što po moru, što po pokupskom, Zagorju,, Bosni... Uz kuću su i vikendicu napravili od tih malih plaćica ?!? Moj kvart je radnički, oko mene su oduvijek bili šljakerske obitelji, i svi su za yuge izgradili kuće i vikendice, a u CRO se tu i tam obnovila neka fasada ili krovište...

Zločesti selektivni pristup je vidljiv u izjavi o dnevnom kupovanju deviza radi pada vrijednosti. Da, tečaj je divljao,no krediti su bili bez devizne klauzule i rata kredita je bukvalno za par mjeseci iznosila kutiju cigara tako da su se stvarno i auti kupovali i kuće gradile za par plaća....

Da unaprijed demantiram kritičare da je ta ekonomija bila zasnovana na zaduživanju : dug RH je višestruko veći od YU duga iako je YU imala 22 miliona stanovnika i yuga je duže trajala.

Izjave da nije bitna veličina duga nego mogućnost otplate ćemo vrlo lako pobiti: prezadužena CRO bez ikakve proizvodnje može otplaćivati veći dug a 6 puta veća yuga uz mnoštvo proizvodnje nije mogla otplaćivati višestruko manji dug ??!??

I još jedanput, nitko ovakve podatke neiznosi iz nekakve nostalgije nego kao putokaz da je nekad bilo bolje i da bi opet moglo biti bolje ako se primjeni ono kaj nas povijest uči. Pa bedaci jedni, nemamo vremeplov niti možemo vratiti vrijeme unatrag, nego samo pokušavamo ukazati da može biti bolje ako se trgnete i odlučite nešto poduzeti osim online prekenjavanja....

Edit: neko reče da je u CRO dug uračunat i dio duga yuge !. Koliko je meni poznato, ti pregovori o raspodjeli duga i imovine bivše yuge još nisu zaozbiljno niti počeli jer je to krumpir u kojem će netko morati objasniti privatizaciju poslovnica yugobanke, beogradskih firmi po RH, odmarališta yugo tvrtki po Jadranu i sl, a i Srbi bi imali kaj objašnjavati oko Inine imovine, ljubljanske banke, oružja JNA koje je kupovani zajedničkim parama.... Zato će to odgađati i 100 godina ako treba.....

dug jugoslavije 1980 je bio 20 milijardi dolara, a dug hrvatske je danas 41 milijardu eura i tako je hrvatski dug višestruko veći jer je 41>30 višestruko puta 

8 godina
protjeran
bunker kaže...

@wyks

Da, pogodio si u sridu kaj bi rekli sinjani... No kako objasniti paradoks da će za 20-tak dana 45% birača ostati doma ( i time pokazati da njih ovo nezanima te da je njima dobro i ovako ) a oni koji izađu će mahom birati između HDZ-a i sdp-a ??

zato će @dreadmoore glasat za škoru pa će hdz i sdp ući u veliku koaliciju 

16 godina
neaktivan
wyks kaže...

A joj, evo da se maknemo od vjecne teme.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/hdz-najavio-booking-portal-koji-ce-uzimati-5-provizije-iznajmljivacima-bujas-ovo-je-najveci-atak-na-slobodno-trziste-u-rh/

Ova tocka HDZovovg programa precizno ocrtava i razlog zasto svi u temi raspravljaju samo o Jugoslaviji i zasto nema nikakvog industrijskog (proizvodnog i usluznog) napretka u Hrvatskoj.

Kako?

1. Ova tocka pokazuje da Vlada nema nikakvog doticaja sa stvarnoscu i da nije svjesna koja je uloga interenta

...

Jer, sad kad sam napisao 10 tocaka koje valjda svatko moze napisati, ocito je da je spin. Pa ne mogu valjda toliko glupi biti? Ne moze 150 ljudi biti toliko odvojeno od stvarnosti? Drzavna aplikacija?

Slažem se.

Al ajmo malo bit đavolji odvjetnici.

Htjeli smo kapitalizam. Uređenje koje je dovelo do toga da se i u najrazvijenijim sustavima bogate samo bogati (pogle našto liči SAD, ja takvog monstruma ne želim), da jedan google ima više love nego 150 država zajedno, da jedan fejsbuk može doslovce odlučivati o ishodu referenduma ili izbora. Jer eto može proizvoljno odlučiti koga će i kako će.

Uloga interneta je takva da je samo budala može zanemariti danas na političkoj i ekonomskoj sceni.

Jedan populistički ekstrem. Norveški naftni fond sutra može kupiti sve u Hrvatskoj. Sve firme, sve parcele, sve kuće. Ima dovoljno para da nam razjebe državu. I ne samo taj fond, ima na tisuće firmi koje imaju više love nego što je cijeli RH BDP. Sve liberalno, demokratski, kapitalistički. Ja takav kapitalizam neću. I nemojmo sad vikat " ma daj populistička budalo, to se nikad neće desit, šta izmišljaš". Koja firma se odriče svog monopola? Kad jednom postaneš takav igrač, države poput RH ti više nemogu ništa.

Booking. Jedno ucjenjivačko govno, proizvod Nizozemskog kapitalizma koji ucjenjuje svoje korisnike. Dovoljno je jak monopolist da i ozbiljnije države razmišljaju kako mu skresat krila. Francuska, Njemačka, Italija, Švedska. Hvala bogu od jučer i Hrvatska. Jeste li znali da booking na onih 15-20% što uzima od hrvatskog iznajmljivaća našoj Državi ne plaća ni kune poreza. Naš zimer fraj, nakon što plati booking mora u hrvatskoj platiti PDV. Pa što plačete za takvim stranim govnetom? Nit je proizvod naše pameti, nit mu naša pamet išta može, kamoli konkurirati.

Zamisli sad jedan entitet koji od našeg turizma uzima 15% svog iznajmljivačkog potencijala kojeg imamo. To se zove porez, a ne usluga. Odakle bi vi namakli u Hrvatskoj poduzetničkoj eliti toliko para da budete konkurent jednom Bookingu? Ili jednom googlu. Ili jednom fejsbuku. Tu se više ne radi o liberalnom kapitalizmu nego monopolu.

Ovo je HDZ mućki i mudro potpirio. Ja im skidam kapu jer je svim iznajmljivačima pun kurac bookinga. Uz booking imate jedino Airbnb. Naših stotinjak mini agencijica koje zbog bookinga i Airbnba nemogu ništa, propadaju - al to nam je super jer to je kapitalizam. Prestanimo se klanjat stranim govnima samo zato što su došli do hrpetine para raznim lobiranjima, lopovlucima, krađom itd. Niti jedan monopolist do toga nije došao pošteno, i nemojte si dopuštat da vas takav jedan lopov imponira samo jer ima hrpu keša. Stalno seremo po našim poduzetnicima, šta radi VW, šta radi Apple, šta rade cijela "obleka industrija". Zašto se njima klanjamo i zašto zazivamo takva govna kao neke spasioce.

Ali ajmo prestat bit dvolična govna. Plačemo za jugoslavijom koja se uplitala u sve, sada kad država, s potpunim pravom pokušava stat na kraj drskom monopolu u jedinoj industriji koju imamo - e tu nam se nesviđa uplitanje države. What wold YUGO do? Juga bi im oderala kožu. Prvo bi Titu pušili kitu, pa bi donirali 300 traktora kosovskim seljacima, natjero bi ih da kupe čizme iz Borova i da potpišu sporazum o podršci bratsvu i jedinstvu.

Pa EU godinama globi google zbog monopola. Što naša država nebi pokazala zube i rekla im "pušite kurac, oćeš monopolirat u HR, plati poreze ili odjebi". Moja firma plaća poreze, tvoja firma plaća poreze, što nebi booking koji, probaj ovo shvatiti, uzima 15% gotovo cijelog našeg iznajmljivačkog potencijala! sebi u džep, nama ne vraća baš ništa. Ne zapošljava ljude, ne plaća komunalije, PDV, ne plaća infrastrukturu, ne sudjeluje ama baš nikako na povratnoj liniji u ekonomiji.. zašto bi ja takvog monstruma branio?? Neka propadne, boli me kurac.

Uglavnom, ako je cilj bio skupit domaće poduzetničke mozgove da osmisle svoj booking kako bi se zainatili HDZu - bravo HDZ (ovo nisam nikad sanjao da ću reć).

Neka se naši poduzetnici zainate, pokažite pičkama u HDZu da možete bit jači od Bookinga. Ja mislim da bez podrške države nemožete jer je booking naprosto prejak igrač da bi ga svi naši poduzetnici zajedno rušili i da tu bez pomoći države nemožete ništa.

U stvarnom životu, u doticaju s stvarnošću, nećete naići na iznajmljivača koji neće podržat ovu ideju.

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3831310/iznajmljivaci-booking-nam-uzima-puno-hrvatska-agencija-koja-bi-uzimala-manje-nije-losa-ideja/

Jedan nota bene oko fejsa. Nama dan fejs može odvest zastupnika u EU parlament. Imaš računicu. Plati im 20.000€ koje vratiš kroz 5 plaća, oni će ciljat ljude na istom principu kao što je Analitica radila na Brexitu, i dobivaš mjesto u eu parlamentu. Nisu medij, nisu novina, jedna obična privatna firma. Zar to želimo? Da nam privatne strane firme kroje politiku?

Ajmo onda tako reć, para iz Nizozemske nam ne smrdi. Kapitalizam može, ali ako je nizozemski ili američki, ili njemački. Hrvatska je kurac i nevalja, al kad krade Švabo on je svjetli primjer kapitalizma.

Uz svo dužno poštovanje. Država više nije vlast, država je narod. Narod je bira (vlast), narod je kritizira i narodu vlast polaže račune. Ne bookingu, ne googlu, ne VW, ne Švabama.

Okej, idealno bi bilo da imamo slobodno tržište gdje se pamet bori za mjesto pod suncem, da se tržišna utakmica odvija u idealnim uvjetima, al ovdje ne pričamo o tržišnoj utakmici nego monopolu internetskih divova kojima skoro ni EU nemože ništa, kamoli RH.

17 godina
neaktivan
bunker kaže...

Opet - da smo o ovakvim projektima pricali 2002. danas ne bi bili u status qou.

A tada nismo pricali jer je bilo bitno ostati u statusu qou. Jednostavno zar ne?

Pitaj se zasto i kako je Kuscevic dosao do ministarske pozicije, a 2002 je bio mladic od 30-ak godina?

Zasto bas on i zasto se bas oko njega poteze pitanje sto je radio prije ministarske pozicije.

Kao sto sam rekao vise puta, nije Sanader nikoda pistoljem tjerao da kradu, vec je to bio jedini cilj svih koji se uclanjuju u HDZ. Ne mozes biti toliko odvojen od stvarnosti da zbilja smatras da ce neki ideal nadvisiti 2500 kradja. Pa eto ljudi se i rastaju zbog mnogo manjih problema, a i rastava ce im donijeti daleko vise posljedica, ali HDZova mladez misli da ce konacno postici bezgresni ideal?

Ili se vecina njih nada da ce biti novi Kuscevic?

Primjeti kako u vrhusku stranke ne ulaze neki vijecnici Donjih Kukurezevaca ili slicnih malih mjesta, vec bas pojedinci koji su u sredistu politicke ekonomije.

Tolusic je  2002. imao 23. godine.

Kuscevic je imao 26. godina.

Sto je realnije?

Da su to pojedinci koji su eto vidjeli pekmez a imali su slobodne ruke?

Ili da je prepoznata SINERGIJA dva mladica koji su trenirali ruke za pekmez, a Đakić i Splitski HDZ su vidjeli dostojne nasljednike?

Npr. ako ti uvaljujes obje ruke u pekmez, bi li za suradnika uzeo pojedinca koji mrzi pekmez, ili pojedinca koji je vec umazan pekmezom?

Kako to da sam ja kroz Kneziju prosao 7 puta tramvajem i nekoliko puta automobilom, a Tolusic, 23. godisnjak iz Virovitice dobiva fotomontaze predsjednika kluba Uvijek Vjerni i Nacionala i nekih djecaka sa Knezije?

I svi novinari i svi izborni strucnajci kao nisu svjesni zanimljivosti tih kongregiranih podataka?

Ja sam sa 23 godine radio na Cvjetnom trgu, pa eto nisam lijecio Horvatincicevu sinkopu, niti sam dobio stan u HOTO vilama. Mozda jer ne volim pekmez?

I sad se pitas kakve veze ovo ima sa izborima? Sam program je nebitan, dok oni koji dolaze izazvati status quo ne pitaju pravo pitanje: Kako to da bas svaki probitacni mladac iz Mladezi voli pekmez!?

Jer kad stanes na tocki da je sve to lose, uspijes je posvetiti necemu drugome, grupirao si lose u glavi i odstranio iz brige.

Ali kad pocnes razmisljati kako to da je Tolusic milijunas, a tu smo negdje po godinama, onda pocne boliti glava.

MrBlc kaže...
Sve me strah da nije spin, ako i imaju kojeg FER-ovca, taj vjerojatno gleda kako bi se uhljebio u razvoju tog bookinga ili u firmi koja će dobiti natječaj.

Bonus pitanje: tko će biti nositelj projekta - ministarstvo turizma ili HTZ?

Hint: HTZ nije obveznik zakona o javnoj nabavi jer se ne smatra da se financira javnim novcem (članarine ne idu kroz proračun, nego direktno).

Da je HTZ ovo napravio 2000ih jos bi i imao neke rijeci hvale, ali opet...

Problem je sto se ne mogu oduprijeti nekakvom autodestruktivnom porivu da zakljucim da bas i guraju ovakve spinove.

U programu stoji i 130 000 kuna potpore za samozaposljavanje (sto je ok) i spominje se i uloga HAMAG-BICRO i to su daleko bolje i svrsishodnije platforme - kad vec nemamo mrezu investitora (Cvetojevicu, Cvetojevicu...).

Eto bas krecem u realizaciju jednog projekta sa kolegom iz USA, njemu su moje brige sa pronalaskom kapitala cudne, jer on trenutno radi na projektu koji je financiran od strane privatnog investitora (koji je pronadjen preko profesora sa fakulteta) i trenutno su u drugoj rundi investicija gdje se razmatra 2 milijuna dolara. Projekt je iz domene istrazivanja javnih misljenja - nije novi fejsbuk ili gradnja svemirskog centra u Udbini.

Vidis li razliku?

Meni se cini da je ovo ili groteskno glupa ideja, ili da se pokusava nametnuti neka uloga politike gdje ona u biti mora biti tek potpora, a ne igrati glavnu ulogu.

MrBlc kaže...
To je zapravo idealna situacija za startanje privatnog biznisa - daleko manje riskiraš nego u klasičnoj situaciji (ako propadeš, djeca ti neće biti gladna kruha). U konkretnoj usporedbi ti nedostaje informacija da ti je neuspjeh zagarantiran jer državi ne možeš konkurirati - doslovno porezom financiraš nelojalnu konkurenciju.

Bas to, ovime bi se ugusila i svaka konkurentnost po tom pitanju.

Kako sam rekao, informatizacija vise nije tehnicki problem, jer postoji milijun aplikacija, vec se trazi poslovno rjesenje koje ce nuditi neku visu vrijednost - recimo AirBNB ne moze djelovati ciljano lokalno, niti se moze prilagoditi lokalnoj zajednici, ali zato ima prednost sire platforme u kojoj si vidljiv vecoj populaciji.

Ne znam sto oni zele postici, pa valjda je i na Facebooku jasno da nije problem kako napraviti platformu, vec kako privuci i zdrzati ljude.

Koja bi bila dodana vrijednost? Nikakva u odnosu na ono sto se gusi, a gusi se mogucnost da platforma bude prilagodjenija lokaciji - npr. dalamtinski booking moze imati plugin za iznamljivanje barki ili brodske ture, kojeg nema svrhe implementirati u kontinetalnoj Hrvatskoj - a upravo su takve usluge ono sto pokrece konkurentnost i cime se garantira da na trzistu postoji vise rjesenja.

Ako uracunas kampere i sl. oblike turizma vec se ide prema potrebitosti za desetak ciljanih rjesenja, a sto cemo onda? Imati Ministarstvo aplikacija? Ili da se potakne development takvih rjesenja u privatnim kompanijama?

Sto se uvijeta tice, to je ono sto se ne shvaca kad se prica o socijalizmu. Ukoliko drzava programima rijesi goruce probleme, to ce potaknuti i kapitalizam tj. trziste.

Ukoliko je radni dan 6 sati - pojedinac ima vise vremena posvetiti se hobijima - na koje se trosi novac (sto je opet korisno za trziste) ili ima vremena posvetitti se nekom drugom poslu.

Ukoliko je fakultet i smjestaj placen, obitelj iz Like ili Slavonije ne mora razmisljati o cijenama stanova u Zagrebu, dok mlada zaposlena osoba ne mora razmisljati koliko studenti negativno utjecu na cijene najma stanova.

Ako ne moras imati crni fond u slucaju otkaza/bolesti/smrti/penzije, taj se fond moze ulagati na trzistu - u projekte djece, obitelji, vlastite ideje i sl.

Ali to je ideja za drugaciju raspravu - ali bas ovakvi planovi Vlade govore da nisu konstruktivni vec da i dalje nastavljaju sa politikom koja pogoduje Konzumu da sa placom od 3000 kuna drzi blagajnicu pod cizmom. Jer sto ce drugo?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
13 godina
ivan dragi kaže...

Booking. Jedno ucjenjivačko govno, proizvod Nizozemskog kapitalizma koji ucjenjuje svoje korisnike. Dovoljno je jak monopolist da i ozbiljnije države razmišljaju kako mu skresat krila. Francuska, Njemačka, Italija, Švedska. Hvala bogu od jučer i Hrvatska. Jeste li znali da booking na onih 15-20% što uzima od hrvatskog iznajmljivaća našoj Državi ne plaća ni kune poreza. Naš zimer fraj, nakon što plati booking mora u hrvatskoj platiti PDV. Pa što plačete za takvim stranim govnetom? Nit je proizvod naše pameti, nit mu naša pamet išta može, kamoli konkurirati.

Drzavna booking agencija je najdebilnija HDZova ideja unazad dosta godina, a njima fala bogu ne fali takvih ingenioznih ideja. Samo ta ideja je dovoljna da nitko sa pola mozga ne glasa za njih. Kad netko vidi kako su uspjesni HTZ, HGK i ostali neefikasne drzavne uhljebnicke agencije, kako moze uopce pomisliti da bi se kod nas mogla napraviti nesto sto ce biti efikasnije od platforme koja godisnje ulupa milijarde u promidzbu. Sta mislis da ce neki tamo Francuz ili Englez kad bude trazio ljetovanje ici na tu domacu stranicu da bi rezervirao sebi smjestaj, ili se koristiti nesto za sto su valjda svi culi.

Ali zasto stati na bookingu, treba napraviti i nas domaci Ebay koji ce uzimat manju proviziju. A to sto ga nitko ziv izvan hrv nece ni koristit koga briga, glavno da se sprzi koja milijarda kuna i uhljebi familija.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 15:14 (geronimo4661).
9 godina
neaktivan

@neampojma

Ne, našao si namjerno iskrivljene podatke. Dug YU je bio oko 14 milijardi eura a CRO dug je oko 40 milijardi eura. Broj 14 nejde višekratno u toj 40 ?

Skoro tri puta veći dug nezaslužuje naziv višekratno ??

A sad zamisli katastrofu od statistike da dug tih država prikažeš po glavi stanovnika ....

https://www.poslovni.hr/trzista/bruto-inozemni-dug-hrvatske-iznosi-gotovo-40-milijardi-eura-356355

https://www.poslovni.hr/svijet/drzave-bivse-jugoslavije-duzne-ukupno-948-milijardi-eura-89166

Nerazumijem motiv iskrivljavanja povijesnih činjenica. ... Ponoviću: na stranicama radničke fronte ćemo lako pronaći grafikone i tabele u kojima se tvrdi da je YU standard bio par stotina puta veći nego danas temeljen na cijeni litre benzina i prosječnoj plaći tada i danas.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 15:38 (bunker).
13 godina
bunker kaže...

...Ponoviću: na stranicama radničke fronte ćemo lako pronaći grafikone i tabele u kojima se tvrdi da je YU standard bio par stotina puta veći nego danas temeljen na cijeni litre benzina i prosječnoj plaći tada i danas.

8 godina
protjeran
bunker kaže...

@neampojma

Ne, našao si namjerno iskrivljene podatke. Dug YU je bio oko 14 milijardi eura a CRO dug je oko 40 milijardi eura. Broj 14 nejde višekratno u toj 40 ?

Skoro tri puta veći dug nezaslužuje naziv višekratno ??

A sad zamisli katastrofu od statistike da dug tih država prikažeš po glavi stanovnika ....

https://www.poslovni.hr/trzista/bruto-inozemni-dug-hrvatske-iznosi-gotovo-40-milijardi-eura-356355

https://www.poslovni.hr/svijet/drzave-bivse-jugoslavije-duzne-ukupno-948-milijardi-eura-89166

Nerazumijem motiv iskrivljavanja povijesnih činjenica. ... Ponoviću: na stranicama radničke fronte ćemo lako pronaći grafikone i tabele u kojima se tvrdi da je YU standard bio par stotina puta veći nego danas temeljen na cijeni litre benzina i prosječnoj plaći tada i danas.

14 milijardi eura 1980. godine je višestruko puta veće nego 40 milijardi eura 2020. godine? stari moj ekonomistu 

9 godina
neaktivan

@neampojma

Neizvrći izgovoreno. Ja sam rekao da se CRO u manjem periodu daleko više zadužila nego YU koja je imala 6 puta više stanovnika. Da, 40 milijardi duga je daleko veće zaduženje nego 14 milijardi duga.... Nekužim, elementarna matematika te hebe ili kaj... ?

Nisu prošle floskule da se ekonomija zasnivala na dugu, nisu prošle floskule sa mogućnošću otplate duga, nisu prošle floskule sa 50 plaći za auto....i sad se buš čupali dokazujući da li 14 idu u 40 više puta ili ne....

@picajzla

Pa valjda si skužio da želim reći kako je lako na netu pronaći linkove da potkrijepe kaj god netko izmisli ili iskrivi da bi svijet prikazao u njegovom svjetlu... Radnička fronta je odličan primjer za veličanje yuge....
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice