Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.300.865
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
XXX kaže...

Znači mogu zabraniti ako to žele. Također zakoni se mogu rušiti na izborima, da se izbori mogu dobiti na večini koja ne želi donaciju organa siguran sam da bi to netko barem pokušao. 

Mogu zabraniti, ali ukoliko je zakon koncipiran na način da si donor dok ne zabraniš donaciju samim time je i pristup drugačiji. Kod nas će te pitati nakon smrti člana obitelji da li želiš donirati njegove organe. U zemljama koje imaju opt-in te ne smiju ni pitati niti obitelj može tražiti donaciju ukoliko ti sam to nisi dozvolio ranije svojim potpisom.

Svake godine se priča o tome kako smo jedni od najvećih donora no ne priča se o tome zašto je to tako. Nismo humaniji, samo imamo dobro organiziran sistem prikupljanja i zakone koji nam idu na ruku. Imamo više donora organa jer smo opt-out, imamo veliki broj darivatelja krvi zato još uvijek imamo organizirane akcije odlazaka na akcije prikupljanja krvi dok je u velikom broju zemalja doniranje krvi moguće samo u posebnim klinikama, imamo mnogo humanih donatora zato što radimo dobar marketing. Najbolji pokazatelj dobrog marketinga je registar donora koštane srži. Imamo 55 000 donora na toj listi, tipizirano su 52 000 uzoraka. Već deset godina se skupljaju uzorci i rade akcije prikupljanja novca, masovno se išlo davati uzorke, ljudi su stajali u redu da daruju krv za tipiziranje bez da uopće znaju za što daju krv. U Hrvatskoj godišnje od leukemije i limfoma oboli nešto više od stotinjak osoba. U deset godina rada registra ukupno je od 52 000 ljudi njih 72 pristalo na transplantaciju koštane srži i to u našu zemlju i u inozemstvo. To je 7 godišnje. Kad ljudima objasniš postupak transplantacije koštane srži onda vrlo često uslijedi nisam znao hvala lijepo ne bi.  

Što se tiče transplantacija, da jesmo, vodeći smo po transpantacijama jetre, srca i bubrega, ali debelo zaostajemo u drugim transpantacijama(gušterača je još tu negdje) od zemalja koje imaju opt-out zakon o doniranju organa. 

A koliko opt-out utječe na postotak darivanja je dovoljno pogledati Njemačku koja sa opt-in ima oko 10% a Austrija sa opt-out preko 90% i činjenicu da svake godine sve više zemalja prelazi na opt-out.

A ovo trabunjanje sa izborima neću uopće komentirati. 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.8.2017 22:46 (ddarknessfairyy).
17 godina
neaktivan

Sve je to super ali gadno zvuči kad se hvalimo brojem doniranih organa. Ispada da su Hrvati Golf dvojke i idu za dijelove.

12 godina
neaktivan
zeroname kaže...

Sve je to super ali gadno zvuči kad se hvalimo brojem doniranih organa. Ispada da su Hrvati Golf dvojke i idu za dijelove.

Pa kad gledaš i jesmo. Pogotovo kad znaš da ne možeš uzet organe od staraca koji su umrli prirodnom smrću ili teško bolesnih ljudi. Pa se zapitaš otkud dolaze svi ti organi koje transplantiramo. Slupani auto u otpad ili za dijelove a čovjek...nastavi niz. 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
16 godina
XXX kaže...
phoenix2003 kaže...

Problemi će se samo multiplicirati jer će zemlja ostati bez kvalitetnih inžinjera, doktora, profesora, stručnjaka svake vrste. Najgore još što se može desiti je propast mirovinskog fonda uzrokovan odlaskom stanovništva/radnika.

Na žalost to je največi problem, praktički nerješiv. Bude se radilo do smrti ili na grbaču tog jednog ili dva djetea ako si ih uopće imao. Mirovinski sutav je propao još devedesetih kad su propast firmi i prekobrojnu zaposlenost riješavali prijevremenim penzijama, lažnim invalidskim, braniteljskim...

Kako to narod kaže:"Uvijek ima gore od goreg." Još veći problem bi bio dodatni odljev radnika jer svoju budućnost ne bi vidjeli u sustavu/državi koja ne garantira mirovinu. Jel sad malo jasnije zbog čega treba poštivanje živih?

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.8.2017 23:04 (phoenix2003).
18 godina
odjavljen
ddarknessfairyy kaže...
XXX kaže...

Znači mogu zabraniti ako to žele. Također zakoni se mogu rušiti na izborima, da se izbori mogu dobiti na večini koja ne želi donaciju organa siguran sam da bi to netko barem pokušao. 

Mogu zabraniti, ali ukoliko je zakon koncipiran na način da si donor dok ne zabraniš donaciju samim time je i pristup drugačiji. Kod nas će te pitati nakon smrti člana obitelji da li želiš donirati njegove organe. U zemljama koje imaju opt-in te ne smiju ni pitati niti obitelj može tražiti donaciju ukoliko ti sam to nisi dozvolio ranije svojim potpisom.

Svake godine se priča o tome kako smo jedni od najvećih donora no ne priča se o tome zašto je to tako. Nismo humaniji, samo imamo dobro organiziran sistem prikupljanja i zakone koji nam idu na ruku. Imamo više donora organa jer smo opt-out, imamo veliki broj darivatelja krvi zato još uvijek imamo organizirane akcije odlazaka na akcije prikupljanja krvi dok je u velikom broju zemalja doniranje krvi moguće samo u posebnim klinikama, imamo mnogo humanih donatora zato što radimo dobar marketing. Najbolji pokazatelj dobrog marketinga je registar donora koštane srži. Imamo 55 000 donora na toj listi, tipizirano su 52 000 uzoraka. Već deset godina se skupljaju uzorci i rade akcije prikupljanja novca, masovno se išlo davati uzorke, ljudi su stajali u redu da daruju krv za tipiziranje bez da uopće znaju za što daju krv. U Hrvatskoj godišnje od leukemije i limfoma oboli nešto više od stotinjak osoba. U deset godina rada registra ukupno je od 52 000 ljudi njih 72 pristalo na transplantaciju koštane srži i to u našu zemlju i u inozemstvo. To je 7 godišnje. Kad ljudima objasniš postupak transplantacije koštane srži onda vrlo često uslijedi nisam znao hvala lijepo ne bi.  

Što se tiče transplantacija, da jesmo, vodeći smo po transpantacijama jetre, srca i bubrega, ali debelo zaostajemo u drugim transpantacijama(gušterača je još tu negdje) od zemalja koje imaju opt-out zakon o doniranju organa. 

A koliko opt-out utječe na postotak darivanja je dovoljno pogledati Njemačku koja sa opt-in ima oko 10% a Austrija sa opt-out preko 90% i činjenicu da svake godine sve više zemalja prelazi na opt-out.

A ovo trabunjanje sa izborima neću uopće komentirati. 

I opet, ako smo u principu govnarska nacija na pitanje da li bi donirali, odgovarali bi negativno ili bi odmah zabranjivali bez da nas se i pita. I opet da smo govnarska nacija ne bi imali zakon koji ide na ruku bolesnim osobama nego na ruku nehumanim sebičnjacima čudnih uvjerenja i vjerovanja. Za doniranje koštane srži ipak treba imati hebena muda pogotovo ako to radiš za totalnog neznanca, tak da su tih 72 hebeni heroji. S druge strane darivanje krvi je kudikamo lakše pa se ljudi i masovno javljaju, od onih redovnih koji ganjau benificije i slobodne dane do onih koji se javljau na akcije kada fali. U mnogim drugim zemljama se odavno krv prodaje a ne da se donira...barem sam tak vidio u filmovima  Znači dobro posložen zakon, humana nacija i odlični rezultati, praktički sami vrh ove naše zemaljske kugle. Inače u toj istoj Njemačkoj koju navodiš kao primjer Klasnić ima problema sa trasplatacijom bubrega. Kad je rekao da ima problem ovdje mu se javilo nekoliko osoba da je spremno donirati...da li su u pitanju humanisti ili očajnici bez novaca, nebumo nikada saznali.

Ali neeeee....ne može to biti tako, to je zato jer smo glupi i mutavi pa su nam nametnuli taj zakon, a mi kakvi jesmo i bojimo se ogovaranja radije nebumo zabranjivali da nam kasape leševe najmilijih. U stavri smo nehumani ali volimo kad nas hvali po selu pa biramo manje zlo.

Aj dosta, nema mi smisla ova rasprava. Ne gledamo na to jednako niti će mi ikada gledati, tak da nek svatko trabunja sebi 

16 godina
ddarknessfairyy kaže...
zeroname kaže...

Pa kad gledaš i jesmo. Pogotovo kad znaš da ne možeš uzet organe od staraca koji su umrli prirodnom smrću ili teško bolesnih ljudi. Pa se zapitaš otkud dolaze svi ti organi koje transplantiramo. Slupani auto u otpad ili za dijelove a čovjek...nastavi niz. 

Poznajem mladog čovjeka kojem su prije nekoliko godina bubrezi iznenada otkazali a što je otkrio pukim slučajem i sigurno ne bi preživio. Poslje nekoliko godina dijalize i nakon dodatnog udara na zdravlje koje sa sobom nosi dijaliza besplatno je primio bubreg donora koji mu je promijenio život. Kad sam par tjedana poslje operacije otišao da ga posjetim nisam mogao da vjerujem svojim očima kako je dobro izgledao. Danas vodi gotovo pa normalan život kao i mi koji smo zdravi.

12 godina
neaktivan
XXX kaže...

Inače u toj istoj Njemačkoj koju navodiš kao primjer Klasnić ima problema sa trasplatacijom bubrega. Kad je rekao da ima problem ovdje mu se javilo nekoliko osoba da je spremno donirati...da li su u pitanju humanisti ili očajnici bez novaca, nebumo nikada saznali.

9 godina si tu a još nisi naučio skratit ebeni citat 

Zar stvarno misliš da smo toliko bolji od drugih samo zbog toga što su se odmah Klasniću javili ljudi koji mu žele donirati bubreg a u Njemačkoj nisu??? Šta misliš da se navijači ne bi masovno javljali da Müller treba bubreg?

Nema tu nikakvog drugačijeg gledanja na stvari. Samo realno gledanje a realnost je da nismo humaniji od drugih. Koliko god se mi pokušavali predstaviti kao vrhunska nacija nismo ni pametniji, ni plemenitiji, ni humaniji. Isti smo kao i velika većina Europe. A to što ti u mom komentaru ne veličanja "humanosti" automatski vidiš da nas smatram glupima i mutavima je tvoj problem.

18 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...
XXX kaže...
phoenix2003 kaže...

Problemi će se samo multiplicirati jer će zemlja ostati bez kvalitetnih inžinjera, doktora, profesora, stručnjaka svake vrste. Najgore još što se može desiti je propast mirovinskog fonda uzrokovan odlaskom stanovništva/radnika.

Na žalost to je največi problem, praktički nerješiv. Bude se radilo do smrti ili na grbaču tog jednog ili dva djetea ako si ih uopće imao. Mirovinski sutav je propao još devedesetih kad su propast firmi i prekobrojnu zaposlenost riješavali prijevremenim penzijama, lažnim invalidskim, braniteljskim...

Kako to narod kaže:"Uvijek ima gore od goreg." Još veći problem bi bio dodatni odljev radnika jer svoju budućnost ne bi vidjeli u sustavu/državi koja ne garantira mirovinu. Jel sad malo jasnije zbog čega treba poštivanje živih?

Pa da, trebali bi baciti neku kaldu za koliko će godina propasti država i kada će ljudi početi raditi masovni harakiri. Kaj ti veliš, koliko nam je još ostalo? Vidim da se jako kužiš u te stvari pa da si organiziram ostatak vremena 

18 godina
odjavljen
ddarknessfairyy kaže...

Zar stvarno misliš 

Nebitno kaj ja mislim, mišljenje je kao šupak, ima ga svatko 

16 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...
a u stvari možem slaviti uspješnu zamjenu teritorija(uzredno uz sva ostala zla što nam je donijela Oluja)...Bosanska Posavina za teritorij "oslobođen" u Stormu.

Ah, baš je divno "biti" Hrvat ovih dana, još smo nedavno u vaterpolu dobili mrsko neprijatelja, te kud će bolje....Samo treba izbornika mijenjati, jerbo se grli sa Srbinom. To nije pravi Hrvat....

Sve ostalo oke, kritike su ti na mjestu.

Pustimo našu "verziju" i mitomaniju.. jedini razlog zbog čega je svijet "odobrio" Oluju jest Bihać i potencijalni genocid 2.0.

Svi danas nekim čudom zaboravljaju da za zadnji EU genocid nije kriv muamer gadafi, niti sveti petar već ideja o velikoj Srbiji i par tih velikosrpskih kretena, a svi mrtvo ladno gledamo cijelu jebenu paradržavnu tvorevinu koja je nastala na dosuđenom genocidu.

Ako je tebi "lijepo" što su tamo srpski teroristi poklali oko 7.000-8.000 doslovce nedužnih i nenaoružanih civila, eto onda baš šteta što se dogodila "zamjena teritorije" (wtf?!) i baš šteta što nije pao Bihać sa 100k ljudi, eto imali bi još 10, 20, možda 50 hiljada mrtvih muslimana.

Biti ili nebiti Hrvat uopće nije niti divno niti krasno. Ja živim u RH, plaćam tu porez i moj zdrav razum vrijeđaju ovakve slijepe procjene. Kao što me vrijeđa preseravanje po Kninu, "U" kape, vrijeđa me kada netko odobrava klanje po Bosni i smatra da je "Srbe" trebalo pustiti još 5 godina da kolju. A odbijanjem svih živih mirnih riješenja i počinjenjem genocida dokazali su da samo to i žele. Genocide po bosni i čišćenje teritorije za etnički čistu Republiku Srbiju, a što danas eto na izborima u Srebrenici možemo i vidjeti.

Dajte vas 10 pametnih neko riješenje. Kako da se zaustave genocidni pohodi kojima je jedini cilj etnički čista država (što je i dosuđeno i dokazano) koja bi spojila srpsku krajinu i republiku srpsku, a z4 odbijen, sve živo odbijeno i još k tome od 13.07. do 19.07. 1995! poklali doslovce sve živo u Srebrenici, da bi nakon toga krenuli na Bihać.

Šta su EU i SAD trebali napraviti? Već su 4 godine gledali, al nakon Srebrenice mislim da je svakom živom na planeti bilo dosta sranja. Čisto da stavite u kontekst koliko je tamo ljudi poklano, u cijeloj RH za vrijeme rata je poginulo oko 13.000 ljudi (1991-1995).

Naši jesu od Oluje napravili jeftini dernek za prikupljanje glasova i prodavanje "U" kapa i majica na koncertima, ali da je bilo nekakve alternative nebi se EU i SAD uključili u tu akciju, a danas bi obilježavali genocid u Bihaću, a ne kakvu takvu oslobodilačku akciju koja je to spriječila.

Zbog toga smatram da Oluju trebaju slaviti svi, a naši bi od toga trebali prestati radit rock koncerte i opće onaniranje.

18 godina
odjavljen

Evo kako nam se zahvalio Izrael za pomoć prošle godine, stigli unutar 24 sata od poziva  

Humanost na djelu 

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 11:30 (XXX).
18 godina

molim da obrazujete mene neukog.

zakaj su nacionalni mitovi i "kurenje nacionalne vatre" svako malo bitna stvar kod malih i nebitnih naroda/plemena poput balkanskih?

kosovska bitka, hrvati od stoljeca sedmog i ostale pizdarije, kome je to potrebno? ovima da drze/docepaju se vlasti? niske strasti? zbog "vanjskog neprijatelja"? mi dobro a oni losi i koljaci? zakaj je obicnim ljudima to bitno? zakaj bi se ja poistovjecivao i slavio povijesne napuhane a vjerojatno i neistinite pizarije? zakaj mene lovi grc u slijepom crijevu na spomen/citanje takvih gluposti, a nisam srbo-udbo-cetniko-urbani-jugoslaven?

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 11:41 (nixass).
18 godina
odjavljen

Rade to i ameri i mašu zastavama ko blesevi, slave alamo ili dan nezavisnosti puni ponosa.

https://narod.hr/zanimljivosti/kako-amerikanci-slave-svoj-dan-drzavnosti

vatromet, koncerti, govori, piknici, karnevali ...čitaj dernek 

edit; Rade zato jer je to prilika za dobru zaradu. Političari zbog promidžbe a ljudi jer imaju potrebu nešto proslaviti, slavi se i majmunovo kad nema konkretnijeg povoda.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 11:57 (XXX).
17 godina
neaktivan

A tu i tamo neka budaletina  počne mahat zastavom konfederacije. To so kao ovi kod nas što nose kape sa U.

16 godina
ivan dragi kaže...
PzKpfw kaže...
a u stvari možem slaviti uspješnu zamjenu teritorija(uzredno uz sva ostala zla što nam je donijela Oluja)...Bosanska Posavina za teritorij "oslobođen" u Stormu.

Ah, baš je divno "biti" Hrvat ovih dana, još smo nedavno u vaterpolu dobili mrsko neprijatelja, te kud će bolje....Samo treba izbornika mijenjati, jerbo se grli sa Srbinom. To nije pravi Hrvat....

Sve ostalo oke, kritike su ti na mjestu.

Pustimo našu "verziju" i mitomaniju.. jedini razlog zbog čega je svijet "odobrio" Oluju jest Bihać i potencijalni genocid 2.0.

Svi danas nekim čudom zaboravljaju da za zadnji EU genocid nije kriv muamer gadafi, niti sveti petar već ideja o velikoj Srbiji i par tih velikosrpskih kretena, a svi mrtvo ladno gledamo cijelu jebenu paradržavnu tvorevinu koja je nastala na dosuđenom genocidu.

Ne zaboravljaju to baš svi nego ovih par poput pzkpfwa. Tj. ne  zaboravljaju nego se prave ludi i ignoriraju jer su tu samo da provociraju.

PSN - darklydexter
12 godina
protjeran

@MrBlc

Slažem se sa tobom sa Generalim poslije bitke, al' sami Jasterbovi su više puta javno govorili da je VU mogao biti obranjen VU je poslužio ondašnjoj hrvatskoj kliki da može na osnovu žrtve VU raditi svoj račun za svoje niske strasti.

Da se htjelo mogli su se još po ljeti '91 rušiti mostovi na Dunavu, prokopati rovove, itd, itd, moglo se izvlačiti civile, al Tuđamanu je trebala žrtva naroda da bi se on prikazao kao spasitelj istoga. Isto kao što su oni naši dečki poslali kao ovce na klanje u Borovo Selo u svibnju '91, kako bi se eto prikazalo da druga strana kolje. Naime, niti su znali točno gdje idu, kaj ih očekuje, niti su imali adekvatnu opremu, niti su dobilo pojačanje. Kao da Ameri šalju svoj vojnike na Bliskom istoku u vozilu teksaškog rangera, a ne u borbenom vozilu kada idu u recon neprijateljsko okruženje.

A, druga strana čeka kao da je na lovačkoj čeki, a da sa druge strane nisu samo civili, nego pravi elitni profesionalici, nešto najbolje što druga strana ima. Naime, čim je naš čovjek izišao iz vozila pri prvom pucnju iz zasjede bio je ubijen pogotkom u vrat. To baš ne može tako dobro gađati neki poljoprivrednik koji periodićno, ponekad ide u lov, nego treba biti profič. A, postoje i indicije sa druge strane da su baš tamo bili njihovi elitni snajperisti.....

Well, znači neke stvari se puno prije dogovore, pa se prikažu tako da narod popuši ono što im političari serviraju....

Kao što se misli da je eto ona famozna tekma u Maximiru, 13.svibnja.1990 bilo nešto spontano, a ne nafukano sa jedne i druge strane, samo da se narodi svađaju...."legendarni skok" Z.Bobana, moglo je biti i pucanja, mogu mislit kako bi to dobro "zvučalo" u povijesti da je neki igrač Dinama bio ustrijeljen.....
Upravo baš prije samih izbora, BBB drukali na za HDZ, pa ih upravo on uzeo ime omiljenog kluba....
Baš je bio dramatičan glas tadašnejg komentatora na TV Zagreb, dok su se odvijale scene nereda po Maximiru da još ima vremena, te da još nije kasno da ne krenemo u puno gore stvari.....Međutim, Tuđman je držao bijelu golubicu u rukama, te je u dogovoru sa Slobom, "lijepo" režirao rušenje temelja antifašsitičke borbe oba naroda i ostalih naroda na ovim prostorima.

@tnakir

Slažem se sa tobom. Mada mi Tuđman i njegovi ustaški emigrati nisu donijeli nikakvu HR, jerbo sam je već imao. HR je postojala i prije Tuđama, jer samo je imali, te je bila puno sretnija i manje podijeljena, te nije bila porušena i jadna kao sada. Tuđman je jako uvelike pomogao da se HR osiromaši, te sroza u svakome pogledu. Ako volite Mamića, te ako ste porezni ovisnik to vam se ne čini baš tako, al' srećom stvarnost vas dematira, te mladi sve više odustaju od mahanja zastava, te se sve više odlučuju za učenje stranih jezika, pakiraju kofere, te polako pokazuju srednj prst ekipi koja se hrani lažnim moralizatorksim domoljubljem.

"Uspjeh" Tuđamnove je politike što je ostvario HR bez velikog udjela ostalih naroda, te su Hrvati napokon svoji na svome, ali bez mogućnost neke bolje perspektive, te neće više živjeti uz Srbe u HR, al budu recimo u Njemačkoj živjeli opet zajedno sa Srbima, Nijemicima, Turcima, muslimanima, te će puno lakše biti svoji na svome.....

@ivan dragi

Vrlo jednostavno. Svatko neka krene od sebe, te neka ne gaji mržnju prema drugima. Kada ne mrziš, ne mogu strasti vladati tobom, nego razum. Kada ne mrziš, ne mogu drugi manipuliarti tvojim osjećajima.

Da su htjeli mogli su spriječiti Srebrenicu(međunarodna zajednica). Međutim, ta famozna ponosna Europa koja se jako ponosi svojim judeokrščanskim korijenima, ti baš ne lajka muslimane, kao što nisu voljeli Židove. Srećom, postoje i oni drugi, ateisti koja ne vole ljude zato kaj im je to rekao njihov bog, nego zato što to veli razum da nije baš u redu druge mrziti i raditi im grozne stvari, pa uvijek pomrse računima tim vjerksim fanticima koji u ime boga žele ubijati.
Kao, što je eto Tito domaćim izdajnicima i okupatorskim snagama. Taj Tito koji je stvorio Jugoslaviju u kojoj tobože nisi mogao reći da si Hrvat, mada je to Tito javno govorio sam za sebe, te ostali antifašisti, al' to što su Hrvati nije bilo niš posebno....

Pisano poetskim jezikom možemo reći da je ustaša nastao tako što je je pokušao povaliti konja, al' konj se nije dao, pa mu je ostavio na čelu lijepi pečat svoje kopite, odnosno slova uštaog U.
A, antifašisti su za svoj amblem uzeli božju zvijezdu repaticu koja je vjesnik jednog boljeg svijeta. Bilo da se radi o srebrnoj američkoj ili pak crvenoj sovjetskoj.

Kaj se tiče Stroma i sprečavanja nove Srebenice, to nisu jedni razlozi, nego se radi o čistoj vojničkoj strategiji. Naime, da je pao Bihać, njihove najjače snage bi bile usmjerene prema KA, te presjecanju HR na dva dvijela. Međutim, ne treba ratove na ovim područjima gledati sa vojnog aspekta, nego iz dogovrnog Franje i Slobe.

Panzerkampfwagen.Dinamo Zagreb.TMATIJA1.Leaving or dead, always ahead...
14 godina
ivan dragi kaže...

Zbog toga smatram da Oluju trebaju slaviti svi, a naši bi od toga trebali prestati radit rock koncerte i opće onaniranje.

Mene npr. to ljuti najviše. Moj japa i njegovi iz garde su prošli najgore od najgoreg (Posavinu 92-93), pa Oluju slave uz TV tako što će popit dnevnu dozu tableta i alkohola, dok npr. moja sestrična iz Njem. dolazi u Knin sa ekipom u ustaškim kapicama.

Jednostavno ljudi koji su najzaslužniji za Hr su danas povučeni u sebe, dok su u prvim redovima metastaze i oni koji nisu "R" od rata vidjeli. Pogledaj internet komentare- talog i šljam društva je danas najaktivniji, a pravi branitelji na marginama.

To je bolna istina.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 16:13 (DarthMarkus).
18 godina
odjavljen
PzKpfw kaže...

Slažem se sa tobom. Mada mi Tuđman i njegovi ustaški emigrati nisu donijeli nikakvu HR, jerbo sam je već imao. HR je postojala i prije Tuđama, jer samo je imali, te je bila puno sretnija i manje podijeljena, te nije bila porušena i jadna kao sada. 

Znači priča ti je išla ovako. Imali smo Yugu i unutar nje HR. Bilo je savim šezdesetih i sedamdesetih, živjelo se dobro i radnik je bio bog i batina. Osmadesetih nastupa ekonomska kriza, nestašica, srpski i albanski nacionalizam. Milošević ukida pokrajne, zovu ga Srbi na Kosovo i dok je govorio u nekom objektu vani počinje metež. Vani se tuku lokalni Srbi sa murjom i tamo ispaljuje "nitko vas nesmije da bije" i postaje srpska zvijezda. Nakon toga dolazi skupština na državnom nivou gdje svaki amandman slovenaca i nas preglasavaju srbi i ostatak mandatara. Slovencima prekipi i napuste skupštinu, to se nikada nije dogodilo! Defakto raspad države. Nakon Slovenaca napušatamo i mi na čelu sa Račanom. Praktički nismo više imali pravo glasa, odluka, raspodjelom vlastitog novca...

Raspisuju se prvi višestranački izbori i na vlast dolati Tuđman ogromnom podrškom, znači nije se sam doveo na vlast, izabran je od naroda. Dolazi referndum o odcepljenju, opet ogromna podrška. Srbi kažu idite vi kud hoćete ali bez "naših" teritorija. Režu balvane i blokiraju ceste. Tuđman šalje ministra policije i dvdesetak specijalaca u dva helikoptera prema Kninu, JNA diže avione, presreću ih vele ajde nazad ili rušimo. Tuđman dobija potvrdu da će JNA biti svrstana na stranu Srba i kreče sa nauružavanjem. JNA organizira satanak na vrhu svih predsjednika predsjedništava i daje ultimatum da se oružje preda ili kreče napad. Tuđman kao pristaje samo da se izvuče ali kada je došao u Zagreb to javno odbija. JNA nauružava lokalne srbe i dolazio na "nove" granice, dolaze srpski dobrovoljci i počinje rat. 

Počinje natezanje oko vojarni a cilj JNA i Srba je kompletna okupacija ili barem do Karlovca. Nitko nam ne pomaže, nitko nas čak niti ne simpatizira u početku rata. Svi očekuju našu brzu kapitulaciju. 

Jugoslavija i HR u Jugoslaviji ti nije propala dolaskom Tuđmana, propala je ranije ambicijom Miloševića da se postavi kao vrhovni vođa Jugoslavije i da radi što ga je volja. To više nije bila HR  jer je bila bez glasa i utjecaja. Tuđman je kontrareakcija takve velikosrpske politike.

14 godina
XXX kaže...
PzKpfw kaže...

Slažem se sa tobom. Mada mi Tuđman i njegovi ustaški emigrati nisu donijeli nikakvu HR, jerbo sam je već imao. HR je postojala i prije Tuđama, jer samo je imali, te je bila puno sretnija i manje podijeljena, te nije bila porušena i jadna kao sada. 

Jugoslavija i HR u Jugoslaviji ti nije propala dolaskom Tuđmana, propala je ranije ambicijom Miloševića da se postavi kao vrhovni vođa Jugoslavije i da radi što ga je volja. To više nije bila HR  jer je bila bez glasa i utjecaja. Tuđman je kontrareakcija takve velikosrpske politike.

NE !

Tuđman nije nikakva kontrareakcija, to je tada bio jedino i isključivo HR narod, a on je bio jedan kleptomanski seronja koji je vrlo dobro puhao u vatru i korsitio sve to da liječi svoje komplekse Tita i okoristi se s ratom, kao i ekipa okupljena oko njega.

Jednom riječi - on je prototip loga "Budite ponosni, a ja ću bit bogat na vašoj muci !"

Da ne kompliciram - poslijedice tog jeftinog nacionalizma vidimo i danas.

Mahni zastavom, kad telad pogleda, drmni im novčanike !

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 17:27 (DarthMarkus).
18 godina
odjavljen

JOJ, pričam o vremenu dok se tek kandidirao i vremenu prve godine madata. Nigdje nisam komentirao njegovu kasniju politiku. Tada je to bio hrvatski narod sa Tuđmanom na čelu, izabranim od tog istog naroda. Ne tvdiš valjda da su lažirani izbori 

Veliš jeftini nacionalizam ali koje je po tebi bilo rješenje za preglasavanje u narodnoj skupštini i dominacija Miloševića nad cijlom zemljom?

Ima dobar BBC dokumentarac koga zanima

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 17:46 (XXX).
17 godina
neaktivan

Možda je najveći problem bio što je Jugoslavija bila tolerantna. I u tih 40 godina je polako tinjalo. Oni koji su zazivali nacionalizam dobili su malo zatvora i nakon toga su bili slobodni. Normalno nakon 40 godina da se nakotilo fašističkog ološa i da je počelo gorit. Bilo je i tolerancije prema crkvi u odnosu na druge zemlje. Trebali smo kao Staljin potpuno likvidirat crkvu odnosno religiju i jednostavno uništit kororv u korijenu. U cijelom sovjetskom savezu je ostalo samo 4 vladik-a nakon staljinovih čistki.

12 godina
protjeran
XXX kaže...
....... Srbi kažu idite vi kud hoćete ali bez "naših" teritorija. ......

Da, zato kaj su po Ustavu SRH bili zaštićeni kao posebni narod u Hrvatskoj("država srpskog naroda u Hrvatskoj"). Tuđman ih je išao svoditi na nacionalnu manjinu po zakonskim pravima. 

U praksi, čim je HDZ zasjeo na vlast, mnogi Srbi su izgubili svoje pozicije(u školi, rukovodeća mjesta,....) bez nekakve krivnje. Pa, je Tuđi, postavio svoje ljude....i tako...tuđman je bio nacionalisti i mrzitelj Srba. Izdao je revoluciju.

Panzerkampfwagen.Dinamo Zagreb.TMATIJA1.Leaving or dead, always ahead...
18 godina
odjavljen
PzKpfw kaže...
XXX kaže...
....... Srbi kažu idite vi kud hoćete ali bez "naših" teritorija. ......

Da, zato kaj su po Ustavu SRH bili zaštićeni kao posebni narod u Hrvatskoj("država srpskog naroda u Hrvatskoj"). Tuđman ih je išao svoditi na nacionalnu manjinu po zakonskim pravima. 

U praksi, čim je HDZ zasjeo na vlast, mnogi Srbi su izgubili svoje pozicije(u školi, rukovodeća mjesta,....) bez nekakve krivnje. Pa, je Tuđi, postavio svoje ljude....i tako...tuđman je bio nacionalisti i mrzitelj Srba. Izdao je revoluciju.

Da, sljedom te zaštite bilo je 70% posto Srba u sastavu milicije, u vojsci još veči postotak, direktorske pozicije i dr. od ukupnog broja od 12% stanovništva. Ali istina, bilo je revanšizma. Ovo oko mržnje je diskutabilno jer imao je unuka Dejana. tj Dejanov otac je Srbin pa nekom logikom da je vlastitu kćer odgajao u mržnji teško da bi se udala za Srbina i da bi ih on prihvatio. Uostalom Tuđman je bio antifašist, partizan i Titov general.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 20:26 (XXX).
16 godina
XXX kaže...

...., direktorske pozicije i dr. ....

Stevo Karapandža je sigurno nezasluženo bio na poziciji pa su ga otjerali. Rade šerbedžija je imao štelu pa je bio glumac. Bogdan Diklić i Slavko Štimac isto tako. Šta će nam Arsen Dedić, Đorše Novković i Boris Novković. Josip Runjanin - Srbin da nam himnu sklada?! Miki Rapajić je sve golove propustio jer je Srbin i tako izazivao Torcidu. Dado Pršo je namjerno fulao iz istog razloga a dres sa kockicama namjerno derao kad je god to mogao samo jer je Srbin. Nikola Tesla je svoje izume namjerno odnio van Hrvatske kako Hrvatska ne bi postala jača od Srbije....

Koja propaganda širenja lažnih vijesti! U ono vrijeme bila je još efikasnija jer je lažne vijesti bilo teže provjeriti. Mada, moram priznati da su lažne vijesti ove vrste neki jedva dočekali. Kad jedan Ljubo Ćesić Rojs, čiji je krajnji domet u uređenoj državi bio vozač autobusa na liniji Mostar - Posušje (a u turističkoj sezoni Mostar - Ploče), postane general i biznismen multimilijunaš, svima je jasno kako je došlo do rata i zašto!

18 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...
XXX kaže...

...., direktorske pozicije i dr. ....

Stevo Karapandža je sigurno nezasluženo bio na poziciji pa su ga otjerali. Rade šerbedžija je imao štelu pa je bio glumac. Bogdan Diklić i Slavko Štimac isto tako. Šta će nam Arsen Dedić, Đorše Novković i Boris Novković. Josip Runjanin - Srbin da nam himnu sklada?! Miki Rapajić je sve golove propustio jer je Srbin i tako izazivao Torcidu. Dado Pršo je namjerno fulao iz istog razloga a dres sa kockicama namjerno derao kad je god to mogao samo jer je Srbin. Nikola Tesla je svoje izume namjerno odnio van Hrvatske kako Hrvatska ne bi postala jača od Srbije....

Koja propaganda širenja lažnih vijesti! U ono vrijeme bila je još efikasnija jer je lažne vijesti bilo teže provjeriti. Mada, moram priznati da su lažne vijesti ove vrste neki jedva dočekali. Kad jedan Ljubo Ćesić Rojs, čiji je krajnji domet u uređenoj državi bio vozač autobusa na liniji Mostar - Posušje (a u turističkoj sezoni Mostar - Ploče), postane general i biznismen multimilijunaš, svima je jasno kako je došlo do rata i zašto!

Baš onak zlonamjerno citiraš dio mog posta a ne vidiš da sam naglasio dio o revanšizmu...tak da ne vidim zašto meni navodiš te primjere ako sam napisao da je bilo revanšizma?!

16 godina

Revanšizam?! Pa mi smo njih izbacili. Prvo iz Ustava a zatim fizički iz zemlje. Srbi su veoma inteligentno nasjeli da uzmu oružje umjesto da su se politički organizirali, uzeli legalno na izborima lokalnu samoupravu i stvorili respektabilnu opoziciju na državnom nivou.

18 godina
odjavljen

Mrak,to kaj su oni blokirali balvanima i prognali sve hrvate iz okupiranog dijela hrvatske je valjda za pohvalu. Po ustavu su postali manjina kao i drguge manjine. Opet ne vidim da su druge manjine vršile terorizam, baš naprotiv. 

Uostalom to sve je završena priča i zatvorena knjiga.

16 godina

Ne znam zašto onda nije jasno zbog čega propadamo kao nacija? Dosta nas sanja Hrvatsku uređenu poput Sjeverne Koreje. 

Ako ti, i tebi slični, mislite da ste u pravu kako komentirate borbu Hrvata u Bosni i Hercegovini (kojih je BTW otprilike koliko je bilo i Srba u Hrvatskoj), kako bi ostali konstitutivan narod i što bi se desilo da preglasavanjem Srba i Bošnjaka na nekom budućem referendumu Hrvatima bude oduzeta konstitutivnost i budu izbačeni iz Ustava?

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.8.2017 23:30 (phoenix2003).
18 godina
odjavljen

Lol, znači sad u Bosni ima 80% srba i 12% hrvata...ili su tamo tri naroda i skroz drugačiji omjeri i odnodi. I onda ti meni ideš spočitavati lažne vijesti...prestani se sramotiti.

16 godina

Pa ukoliko nisi znao već se dva puta desilo da je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda optužen da su ga birali drugi narodi a ne Hrvati. Kako sad stvari stoje isto će se desiti i na sljedećim izborima.

BTW, prema posljednjem popisu stanovništva u BiH živi 14% Hrvata. Ogromnu većinu čine Bošnjaci i Srbi.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice