Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.302.231
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?

@Deus ex machina

Razumijem o čemu pišeš.

Međutim, brijem da bi Istri i njezinim građanima bilo bolje, kada bi imali bar više malo autonomije, da im ostaje više novaca na raspolaganju što ga oni zarade.

Ako krivo pretpostavljam onda me ispravite.

Zanimljivo je malo virnuti u povijest, te se sjetiti Koruškog plebiscita, gdje je proveden "referendum", te je iako je 70% ekipe pričalo slovenski, ipak 60% ljudi glasalo za ostanak u Austriji. Razloga je u tome što je jugoslavenska vojska koja je zauzela taj dio Koruške, pokazala pravo lice i naličje nad običnim ondašnjima pukom....

Ne bi Istri bilo loše npr. pod Italijom, jer je Italija jedno od najjačih ekonomija svijeta.

O.K., slažem se može i neki oblik autonomije.

Panzerkampfwagen.Dinamo Zagreb.TMATIJA1.Leaving or dead, always ahead...
8 godina
protjeran
PzKpfw kaže...

da im ostaje više novaca na raspolaganju što ga oni zarade.

Između ostaloga zato su Hrvati i htjeli samostalnost, jer su Hrvati radili da bi se zarada slijevala u Beograd, npr. pare od turizma iz HR u debeloj većini su pripadale Srbiji, zato toliko Srbi i žale za Jugoslavijom, logično i potpuno opravdano od njih, svakako je teže živjet bez "krave muzare".

Velike firme u pokojnoj državi su imale i po duplo više radnika no što im zaista treba, pošto sam iz Slaovnije znam kako su funkcionirali divovi poput Đure i Jasinja, mnogi ljudi su radili 5 dana u mjesecu da bi dobili punu plaću, tko bi se žalio na to, naravno da takvi plaču za pokojnom državom, govore kako se radilo svako imao posao, ali to ne znači da je to bilo ekonomski ispravno i održivo, tito se mogao zaduživat koliko god je htio i sve te kredite i dan danas otplaćujemo.

18 godina

Ok, nek se i Dalmacija onda odcijepi. Lici i Slavoniji bi bilo vrh. Jer preživili bi od puste industrije, poljoprivrede, visokotehnoloških tvornica itd. Da nije turizma, bili bi gori nego S. Koreja.

Rvat katolik!
18 godina
picajzla0707 kaže...

trebalo je brdo para i prije, mirovine i obnova su se financirali i prije glavne rasprodaje od '99 nadalje, a dug je ionako rastao nezaustavljivo

I ne baš. Problem i je bio u tome da dok nisu došle Račanova vlada i te promjene nismo mogli ići u zaduženja, ogromni problemi s mirovinama + dugovi umirovljenicima itd.

Malo mi je smiješno danas gledati kukanje o "prodanim bankama" koje smo morali n puta sanirati i gdje je "poslovanje" bilo katastrofalno (PBZ, Riejčka, Splitska itd.), firmama kao HT itd. koje su "naglo počele raditi" nakon prodaje. Zato i jesam jako za micanje države iz vlasništva, samo da se prodaju napametan način.

Drago kaže...

Pa u čemu se tu onda vidi genijalnost DT-a, osim u zgrtanju love od retardiranih Hrvata? 

S takvim "genijalnim rješenjima" gdje iz firme pick and chose ono što valja i što je već profitabilno, uzmeš samo to, a ostalo ne - za to ti ne treba DT. To smo mogli i sami napraviti. 

S tim da se na takva otpuštanja u svom domicilnom telekomu u Njemačkoj ne bi usudili ni pod razno jer bi ih sindikati pojeli, ali ovdje su retarde (nas) dobro zajebali. 

Ja tu vidim direktnu štetu za narod i državu i nije mi jasno čemu se ti diviš, osim ako si dioničar DT-a i nemaš veze s tom nekom Hrvatskom.

Em su otpuštali i u Njemačkoj, em što je potpuno normalno da firma koja želi zaraditi otpušta nepotrebne, makne se od non-core businessa i slično.

Da smo "pametni" i mi bi to napravili, samo se ne mogu sjetiti takvog primjera gdje je država vlasnik i gdje su krenula masovna otpuštanja.

Ja ne vidim baš nikakvu štetu, dapače. S HT-om nemam nikave veze, srećom.

13 godina

koncelebrirano misno slavlje u svetištu sv. nediljice u vrani

mjesto okupljanja stotina lokalnih vjernika u blaženom slavlju zavjetne svetkovine ranokršćanske mučenice... gdje se mladi hrvatski vjernici naroljaju i mlate ljude  

18 godina
picajzla0707 kaže...

koncelebrirano misno slavlje u svetištu sv. nediljice u vrani

mjesto okupljanja stotina lokalnih vjernika u blaženom slavlju zavjetne svetkovine ranokršćanske mučenice... gdje se mladi hrvatski vjernici naroljaju i mlate ljude  

Mir i dobro!

13 godina
neaktivan
Ja ne mogu virovat kad neko govori gluposti o proslim rezimima i danasnjoj demokraciji... Prosli rezim kakav god bio je omogucavao da se zaposlis i radis i dobro od toga zivis to je cinjenica koju danas pobijaju clanovi mladezi hdz ili sdp koji su vjerojatno uhljebljeni u nekoj agenciji... Moji nisu bili komunisti nije ih uopce zanimao taj dir ali radili su i kao obicni radnici bilo im je odlicno... Neko spominje tita i zaduzivanje tito u 40 godina nije se zaduzio kao bilo koja vlada u periodu svog vladanja... Nije bilo cvijeca prije dapace ali danas je situacija uzasna jer radnika niko ne stiti nema nikakva prava non stop se vracamo u proslost jer to nekome odgovara da se javnost zabavlja glupostima dok neko pere lovu... Najnoviji slucaj savudrijske vale govori o tome koliko smo politicki beznacajni mali i jadni... Nemamo nijednu drzavu saveznicu iako je njemacka pajdo mercedes land nas ti tamo vole... Vole nas jedino zbog urlauba dodu pozderu izbace iz sebe ostave ti neku sicu zbog koje si sritan ko malo dite, uvozis njihovo smece od hrane i ostaloga i zivis u uvjerenju da ti je dobro ako kad dobijes placu platis ratu kredita za stan od 3000kn na 30 godina a zena ti je uzela polovno auto i uspila je otplatit ratunod svoje place... Drzava smo uhljeba i parazita i to mi se gadi zavrsis faks medu najboljima u generaciji nigdi posla clan si mladezi hdza imas zalede dobro puf radis u njemacko hrvatskoj firmi...
18 godina
Old Iggy kaže...

Em su otpuštali i u Njemačkoj, em što je potpuno normalno da firma koja želi zaraditi otpušta nepotrebne, makne se od non-core businessa i slično.

Da smo "pametni" i mi bi to napravili, samo se ne mogu sjetiti takvog primjera gdje je država vlasnik i gdje su krenula masovna otpuštanja.

Otpustili 75% ljudi u Njemačkoj? Imaš neki link.

Ja vidim štetu, jer su otpuštene poslije zapošljavali na ugovor i kao vanjske suradnike i honorarce. Na taj način (dok je bio takav zakon - sada u honorarima plaćaš sve živo, ali i dalje nema otpremnine za vanjske kad ih otpiliš) izbjegli plaćanje zdravstvenog i mirovinskog (plaćala im to "država" odnosno mi ostali koji rade u "glupim" firmama koje ljude koji za njih rade ekšli zaposle).

Tehničari im svi "autsorsani", ono, nije to kao  da im je to dio core businessa, nego ono - povremeno im samo trebaju ti neki ljudi koji se bave telekomunikacijama...

This space for rent!
14 godina
sefsfgdsyfdsf kaže...
PzKpfw kaže...

da im ostaje više novaca na raspolaganju što ga oni zarade.

Između ostaloga zato su Hrvati i htjeli samostalnost, jer su Hrvati radili da bi se zarada slijevala u Beograd, npr. pare od turizma iz HR u debeloj većini su pripadale Srbiji, zato toliko Srbi i žale za Jugoslavijom, logično i potpuno opravdano od njih, svakako je teže živjet bez "krave muzare".

Velike firme u pokojnoj državi su imale i po duplo više radnika no što im zaista treba, pošto sam iz Slaovnije znam kako su funkcionirali divovi poput Đure i Jasinja, mnogi ljudi su radili 5 dana u mjesecu da bi dobili punu plaću, tko bi se žalio na to, naravno da takvi plaču za pokojnom državom, govore kako se radilo svako imao posao, ali to ne znači da je to bilo ekonomski ispravno i održivo, tito se mogao zaduživat koliko god je htio i sve te kredite i dan danas otplaćujemo.

Moji djedovi svi zaradili mirovine u Đuri, radili po Bliskom Istoku kad nije bilo posla doma, a punac i punica (agronomi) u Jasinju kičmu ostavili.

Prestani lagat, opismeni se i promjeni dilera.

P.S. DA - Tito je kriv 

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.7.2017 13:42 (DarthMarkus).
18 godina

I opet isti problem kao i danas, birokracija i neproizvodna/izmišljena radna mjesta u sprezi sa politikom.

Naravno, ne može se baš direktno uspoređivati, bilo je i dosta ekonomski besmislenih firmi, ali da ih je baš toliko trebalo biti uništeno i pokradeno u privatizaciji da bi se uski krug dokopao bogatstva, baš i ne.

Ovi korumpirani šarlatani na vlasti su uspjeli uništiti sve pozitivno a sačuvati sve negativno iz prošlog sistema ... od svetosti partijske knjižice i nepotizma do korupcije koju su dodatno usavršili sa stranim bankaroidima.

18 godina
Drago kaže...
Old Iggy kaže...

Ja vidim štetu, jer su otpuštene poslije zapošljavali na ugovor i kao vanjske suradnike i honorarce. Na taj način (dok je bio takav zakon - sada u honorarima plaćaš sve živo, ali i dalje nema otpremnine za vanjske kad ih otpiliš) izbjegli plaćanje zdravstvenog i mirovinskog (plaćala im to "država" odnosno mi ostali koji rade u "glupim" firmama koje ljude koji za njih rade ekšli zaposle).

Tehničari im svi "autsorsani", ono, nije to kao  da im je to dio core businessa, nego ono - povremeno im samo trebaju ti neki ljudi koji se bave telekomunikacijama...

Nisu baš bili u socijalizmu da otpuste 75%, ali da jesu brdo, jesu (radilo se o prosječno desecima tisuća ljudi svakih par godina). Samo je u zadnje dvije - tri godine u T-Systemsu otišlo 5-6.000 ljudi.

I na ugovor plaćaš poreze i dopinose (i među njima i za mirovinsko i zdravstveno). No ne plaćaš kasnije ucjene i brdo dodatnih stvari. Na stranu što je HT apsolutna perjanica po otpremninama i slično, srećom se otpremnine plaćaju samo za stalno zaposlene (i zato se više ne zapošljava toliko).

I dio tehničara je vanjskih (dio itekako internih) isto iz razloga zbog kojih firme postoje. Zarade.

17 godina
odjavljen
Sjećaš se onog prekida u telekomunikacijama koji je trajao satima, a nedostupne su bile i javne službe? Znaš koja je priča iza toga? Prema navodima ljudi koji su na tome radili, dio otpuštenih koji su bili zaduženi za mrežnu opremu i centrale su prešli ugovorno u drugu firmu koja je sklopila ugovor o održavanju, tako da su isti ljudi nastavili opet to raditi i funkcioniralo je. Onda su odlučili da im je i to skupo, pa su dali žutokljuncima bez iskustva i bez adekvatnog nadzora da migriraju usluge na novu opremu, za što nisu imali dovoljno iskustva i dogodilo se što se dogodilo.

U normaloj državi bi za to netko i kazneno odgovarao jer je zbog loše managerske usluge ugrožen rad hitnih službi i financijskih institucija čime je uzrokovana velika šteta i dovedeni su životi u opasnost.
Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ne razumijem za što je u tvojoj argumentaciji Tcom kriv? Dadnemo šupcima da nas prće i sad su oni krivi.

Po mojoj nekakvoj logici, svaki privatnik zapošljava onoliko ljudi koliko mu je potrebno da firma ima dobit, pa sve više dobiti - inače whats the point, čemu biti privatnik i riskirati novac ako nemaš baš nikakvu dobit. (pustimo extreme rasprave radi) Normalno je da su kreteni - vampiri, al bi zakoni trebali biti takvi da ostave nešto krvi.

Prodali smo im HPT - za to smo mi sami krivi.

Dali smo im infrastrukturu - opet smo si sami krivi.

Drape lovu godinama - i za to smo mi krivi.

Dijele otkaze kako im prdne da bi mami Dojče Telekomu priskrbili ne 3.2 nego 3.25 milijardi dobiti - tko nam je kriv što si ne donesemo bolje zakone koji će štititi radnike.

(yeee ttt-t-t ♫)

Oni su si našli kravu muzaru i šta ih boli klinac. To što dobar dio države nema više od 4MBPS (lako se po Zagrebu kurčit sa 150 gigi"). Tu moraš dat guzice za 20mb. Za mene su svi šupci jer "se ne isplati ulagati u nove centrale sa većim brzinama jer nema dovoljnog broja korisnika". Do pred godinu i pol bio sam 1666m od centrale i svako jutro molio da izdži bar tih 10.. Ajd sad sam 800 pa imam ČAK 22. U 2017. godini. A planiraju majmune slat na Mars za koju godinu.

I sad taj moj stres nema smisla. Vrištim na bilo koji telekom jer njih sve boli kurac za išta osim ZG, RI... ma ni za to, a zapravo bi trebao bit ljut na ove gore kretene što dopuštaju da svatko od njih radi kako hoće. Zašto im nisu sprašili zakon da ukoliko misle tržit po Hrvatskoj da moraju uložit u optiku ili nešto.. Zašto dopuštaju firmi (firmama) kojoj je normalno da ima 3 smjene po 200 operatora u pozivnom centru kojima je pak jedina svrha da korisnici zovu i da se ŽALE?!.. da takva firma uopće išta radi??

Zamisli da BUG zaposli 60 osoba u kol sentar da mi zovemo i žalimo se konstantno na nešto.

"Dobar dan - ovdje Izibelodora, kako vam mogu pomoći;

Korisnik: ŠTA? KOJA TO BUDALA. TKO VAM ZAPOSLI BUDALU DA PIŠE O APPLU SRANJA. APPLE JA NAJBOLJA FIRMA, JESTE VI NORMALNI"

Izibelodora: Dobar dan gospodine, nema smisla se srditi, sigurno vam možemo nek..

Korisnik: ŠTA TI MENI GOSPODINE, KAKAV VAM JE TO PAPIR. VI NA NESJAJNOM PAPIRU PIŠETE O IPHONEU. SRAMOTA. I ŠTAMI JAKOV P STALNO STIŠĆE PALAC DOLE. JA IMAM PRAVA"..

Old Iggy kaže...

Nisu baš bili u socijalizmu da otpuste 75%, ali da jesu brdo, jesu (radilo se o prosječno desecima tisuća ljudi svakih par godina). Samo je u zadnje dvije - tri godine u T-Systemsu otišlo 5-6.000 ljudi.

I dio tehničara je vanjskih (dio itekako internih) isto iz razloga zbog kojih firme postoje. Zarade.

Ovaj link je bezveze i traži se od klikera da se subskrajba - daj neki drugi link ili pejstaj najbitnije. priti pliz :)

Činjenica je da smo mi njima roblje. Ovakvo govno od kvalitete usluge si nebi dopustili nigdje nego u banana državi. Al da je tu tcom, ili bilo koja strana firma nešto kriva.. krivi smo si mi sami što biramo šupke koji se mogu potplatiti sa par hiljada/miljona.. E da je prvi takav dolijao (a ne da je stalno krivo more) na volej nekakvom sucu, pa da takav dobije 20 godina u 3 kvadrata..

ma, samo se naživciraš za drek.

@Deus

dođi na Krk, granica na Tuhobiću, ofarbamo ga u crveno pa ko nevoli nek ni ne prolazi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.7.2017 20:03 (ivan dragi).
12 godina
protjeran

@DarthMarkus

Da, nema više BG, ali ima još uvijek teškog jada. Gore, nego ikada prije.

Nisu ljudima na ovim prostorima krivi, faktički drugi(druga je stvar kaj nacionalisti briju u svojim glavama), nego oni sami sebi.

Da, Tito je kriv, jer on nije dao da mafija krade. 

Danas pare ne idu u BG, nego bandi u džepove. Tito bi takvu bagru poslao na Goli otok. Zato ga i ne vole.

Dok smo bili socijalističko društvo bilo nam je dobro. Međutim, kada smo postali Hrvati u nacionalističkom konteksu, onda smo smo postali jadni kao zajednica.

Zato, je on(-Tito) tobože nešto kriv, jerbo nije htio čekati da nas bogovi na "kraju povijesti" spase, nego je ipak krenuo već sada, on(-Tito) graditi bolji život, običnom radniku, težaku, majstoru, ribaru,...

Maknimo Tita iz javnog života HR, te gledajmo nogomet, zapijemo se, zagrlimo se, te zapjevamo onu našu.....

Neka vide da nas ima....

Eh, nogać pratim mimo ovih nacionalističkih bulaženja, alkohol me ne zanima, grlim se sa kim oću(bez obzira na ljudske podjele među ljudima...), pjevaj i slušam kaj ja oću, te sve u svemu ne idem mi loše...Dapače!

A, kaj se tiče druga Tita, tu sam realan. 

Stoga, Tito rules.

15 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

(lako se po Zagrebu kurčit sa 150 gigi").

u kući kod majke di sam do nedavno živio jedva 1-2 MBit, isto u Zagrebu.. Da stvar bude najbolja, postoji novi DSLAM na 500m od kuće već preko 7 godina, ali nitko nije spojen na njega, nego na stari na vrhu radničke koji je na granici dometa (4-5km).. a da ne pričam o PCM-ovima i ljudima koji zbog nedovoljnog kapaciteta nemaju uopće DSL.. eto likovi godinama ne puštaju novi DSLAM u funkciju, a sada više nikoga ni ne zanima jer si ljudi masovno uzimaju pokućni tele2 i homebox 

znam da je malo  ali samo sam ti želio reći da nije ni u Zagrebu svugdje bajno. super je ako si u urbanim kvartovima gdje je puno stanovnika po kvadraturi, a ako su u pitanju kvartovi di prevladavaju kuće, vrlo često katastrofa..

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
13 godina
PzKpfw kaže...

Dok smo bili socijalističko društvo bilo nam je dobro

ti si očito prespavao '80-te ili se nisi ni rodio...

da, bilo je dobro i mom susjedu kad je digao kredit dok je lova trajala, kad je lovu potrošio a kredit stigao na naplatu, više mu nije bilo tako dobro

ti zaboravljaš da su prvih 20 godina ljudi bili doslovno gladni, drugih 20 godina je bilo dobro, a na kraju je sve otišlo u tri lijepe materine

ali odabrat ćemo onaj period koji nam odgovara, a na drugo zažmiriti

14 godina

Kako god okreneš ne može bit gore nego ovo danas. Društvo i gospodarstvo. Doslovno smo u svakom pogledu nazadovali.

Super mi je ovršni zakon kad ljude naguze van bez 6. mj plaće

- prvo banka namiruje svoje

- onda stečajna gospoda sa svojim pipcima i država

....

....

....

onda negdje radnici dođu na svoja potraživanja.

Danas su fino radnice iz kamenskog dobile rješenje na 15% od OGROMNIH 16 tisuća kuna zaostatka (po osobi) koliko su im dužni. Dakle 15% saborske plaće.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.7.2017 23:10 (DarthMarkus).
12 godina
protjeran

@picajzla0707

Kako kome? 80-ih su za mene bile zlatne godine. Posljednje godine pravog, narodnog NK Dinama, išao sam u vrtić, igrao se sa Mastersima, gledao crtiće prije dnevnika, posebno sam volio He-Mana kao i sva tadašnja normalna djeca, bili smo po cijele dani po vani. Crtić He-Man nas je učio antifašizmu. Naime, uvijek je bilo na kraju tog crtića neka poruka, poanta za kraj. Tko je neupućen, može pogledati na Jubitu.

Bilo koji period FNRJ, odnosno SFRJ bolji je nego svaki period današnje, nesretne RH. Gledam po sebi, te ljudima oko sebe.

Dakako, možemo se i razlikovati u mišljenjima, al' ova RH je totalno propala u svemu onome, što je u Jugoslaviji bilo koliko-toliko pod kontrolom.

Osim, neovisnosti HR, dakako. Danas, imamo Hrvatsku, a nemamo ništa drugo.

Mi, Hrvati!

Eh, odna je '90 došao HDZ na vlast, te smo naglo otkrili svoje hrvatstvo(), te smo nepromišljeno krenuli u "bolje sutra". Do VU smo se dobro držali, al' smo pali u nemilost zlih Gospodara svemira, nakon što smo krenuliu dijeliti Bosnu po ključu ustaške emigracije....

Skeletor je pobjedio odrasle ljude, a djeca koja su obožavala He-Mana morala su ići ratovati za interese ovozemaljski šegrta Skeletora.

BTW, nemam niš kontra Skeletora kao lika iz crtića(baš je onako plavi, sav u boji voljenog Dinama, zao na simaptičan način...), al' nije baš ugodno kada je tvoja sudbina u rukama stvarnih Skeletora ovoga svijeta. 

Srećom, tekovine revolucije i NOB još žive među nama.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.7.2017 23:01 (PzKpfw).
18 godina
picajzla0707 kaže...
PzKpfw kaže...

Dok smo bili socijalističko društvo bilo nam je dobro

ti si očito prespavao '80-te ili se nisi ni rodio...

da, bilo je dobro i mom susjedu kad je digao kredit dok je lova trajala, kad je lovu potrošio a kredit stigao na naplatu, više mu nije bilo tako dobro

ti zaboravljaš da su prvih 20 godina ljudi bili doslovno gladni, drugih 20 godina je bilo dobro, a na kraju je sve otišlo u tri lijepe materine

ali odabrat ćemo onaj period koji nam odgovara, a na drugo zažmiriti

Ti si očito bio živ i prvih 20 godina (šta si "španski borac"? 1915. godište?) i 80-te?

Inače, tvoj klasičan non-sequitur - Panzer jedno, a ti u svom stilu lupetanja nešto deseto što ti misliš da ima veze s onim na što odgovaraš.

Jugoslavija se raspala, ali ne zbog "socijalizma" već zbog nacionalizma i Miloševića. To i sam Šeks nedavno rekao da prosječni Hrvat nije bio protiv Jugoslavije. A da nije bilo Miloševića, taj isti Šeks bi bio nebitni pijanac za kojega nikad nisi čuo, Tuđman isto tako nebitni čiča iz Nazorove koji bi se pred svojim društvom dedeka kleo u Tita, ali pričao protiv ti nekih "devijacija" i "beogradskih pretjerivanja", a za Sanadera, Klemma, Markićku, Tima The Građevinu Oreškovića i ostale šta ih je poplava nanijela ne bi nikad ni čuo.

Prvih 20 godina prosječni godišnji rast BDP-a SR Hrvatske bio je 9,5%, a ukupno je u Jugoslaviji prosječan godišnji rast SR Hrvatske iznosio 4,5%, i to nakon tog "raspada" na kraju. Nakon Drugog svjetskog rata veći dio Evrope je bio gladan desetljećima - ali se oporavljao. Nizozemci su do kraja 60-tih svaki dan jeli krumpir, a bili su daleko manje uništeni u ratu od Jugoslavije, odnosno Hrvatske.

Mi smo sada, usput, na 0,95 realnog (PPP) BDP-a per capita iz 1989. Dakle - nismo se makli, odnosno - nazadovali smo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Croatia#/media/File:GDP_of_Croatia_at_constant_prices.png

Ili si klinac koji se pretvara da "zna" kako je bilo, a nema pojma, ili si jednostavno serator. 

Bili smo po svemu ispred čitavog istočnog bloka, osim Slovenije, sada su samo Bugari iza nas, ali strpi se dvi godine, i to će se srediti. 

U SR Hrvatskoj se u 30 godina (60-te, 70-te i 80-te) vani iselilo 150.000 ljudi. U RH se samo prošle godine vani iselilo 96.000 ljudi. 1991. nas je bilo 4,8 milijuna, a sada nas je 3,9

Koju god manu da je imao onaj sistem, a najveća mu je politička nesloboda, uspoređivati ga s ovom državom, a koja brzinom munje juri u propast i nema joj spasa i to na njegovu štetu, kretenizam je svjetskog kalibra. 

SR Hrvatska je ekonomski bolje stajala 1990. nego RH sada stoji po svim parametrima, a prošlo je skoro 30 godina. 

Prodao se telekom (po Iggyju izvrsna ideja) da se vrate dugovi, a sada imamo 58 milijardi eura duga. Mene baš zanima kako će se to riješiti. (LOL - mogu odmah sada reći - nikako).

Vraćat ćeš Todorićevih 40 milijardi duga, a on će ostati u dvorcu, a dica mu se bave "solarnom energijom, restoranima i marketingom" (http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/poslije-agrokora-djeca-ulazu-u-solarnu-energiju-restorane-i-marketing-te-trazi-posao-u-inozemstvu-a-otac-prati-tko-sto-govori-o-njemu-i-koncernu/6327046/).

Neka dice, ona su naše najveće blago, ne smiju dica trpit.

This space for rent!
9 godina
protjeran

Iskreno, moje misljenje je da ce se Istra kroz 10-15 godina pokusati odcijepiti od Hrvatske,

te ako u tome uspiju, vjerovatno ce i Dubrovnik pokusati isto, ali bezuspjesno.

Predvidjam da bi Hrvatskoj najbolje bilo da u vrlo kratkom roku potpise bankrot,

te da drzavu preuzme 1.000 Njemackih inzinjera, i 10.000 Japanskih radnika,

samo tada je moguce izgraditi zemlju koja ce funkcionirati, te na temelju

nacina rada Njemaca, te upornosti i organiziranosti Japanaca,

mogli bi u Hrvatskoj graditi temelje za buducnost.

15 godina

Ajde ne kakaj. Kakvi njemački inženjeri i japanski radnici. Ti očito ne radiš ništa u životu. Nama treba maknuti korumpirane političare (manje više cjelokupnu političku scenu) i stvari će doći na svoje mjesto. Žalosna je činjenica da se to neće desiti za naših života.

@Drago : Drugi dio 80-tih je bio priličito zaheban, posebice kad je krenula inflacija. Nisam kužio zašto su starci odmah prebacivali dinare u marke dok mi stari nije objasnio da jedan dan imaš 100 DEM a drugi dan samo par istih novčanica. Išli smo strmoglavo prema dolje do pojave Ante Markovića i njegove vlade. Taman kad je on situaciju malo zauzdao Milošević je zadominirao i eto nas danas gdje jesmo.

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
mario.L_hr kaže...

Ajde ne kakaj. Kakvi njemački inženjeri i japanski radnici. Ti očito ne radiš ništa u životu. Nama treba maknuti korumpirane političare (manje više cjelokupnu političku scenu) i stvari će doći na svoje mjesto. Žalosna je činjenica da se to neće desiti za naših života.

@Drago : Drugi dio 80-tih je bio priličito zaheban, posebice kad je krenula inflacija. Nisam kužio zašto su starci odmah prebacivali dinare u marke dok mi stari nije objasnio da jedan dan imaš 100 DEM a drugi dan samo par istih novčanica. Išli smo strmoglavo prema dolje do pojave Ante Markovića i njegove vlade. Taman kad je on situaciju malo zauzdao Milošević je zadominirao i eto nas danas gdje jesmo.

Istina je, imao si hiperinflaciju, ali ja ti mogu pokazati slike kako se živilo s tom hiperinflacijom: 

http://www.slobodnadalmacija.hr/scena/mozaik/clanak/id/494744/ovako-su-splitske-ljepotice-zarile-i-palile-po-plazama-u-vrijeme-dok-jos-nije-bilo-silikona-i-push-upova-a-ni-postave-na-kupacim-kostimima

S obzirom da je ovo moja generacija (i par godina stariji - onaj tip u kratke gaće rula :-D - zaslužija je vlastitu fotomonografiju od Feđe Klarića) mogu ti reći da se je to bio jedan kratki, kratki period kojega se ja sjetim samo kad mi ovako netko kaže da je postojao. 

Nakon toga je došao Ante Marković i počeo uvoditi reda, ali Milošević i njegovi kreteni su već sve razjebali do daske. 

Drago mi je samo da je barem jedna republika iz svega toga izašla sretno i berićetno - Slovenija. Ostali svi su daleko gore prošli "svoji na svome" nego im je bilo u toj "tamnici naroda", kako joj sada tepaju.

This space for rent!
13 godina
Drago kaže...

1. Ti si očito bio živ i prvih 20 godina (šta si "španski borac"? 1915. godište?) i 80-te?

2. Jugoslavija se raspala, ali ne zbog "socijalizma" već zbog nacionalizma i Miloševića. .

3. Prvih 20 godina prosječni godišnji rast BDP-a SR Hrvatske bio je 9,5%, a ukupno je u Jugoslaviji prosječan godišnji rast SR Hrvatske iznosio 4,5%, i to nakon tog "raspada" na kraju. Nakon Drugog svjetskog rata veći dio Evrope je bio gladan desetljećima - ali se oporavljao. Nizozemci su do kraja 60-tih svaki dan jeli krumpir, a bili su daleko manje uništeni u ratu od Jugoslavije, odnosno Hrvatske.

4. Mi smo sada, usput, na 0,95 realnog (PPP) BDP-a per capita iz 1989. Dakle - nismo se makli, odnosno - nazadovali smo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Croatia#/media/File:GDP_of_Croatia_at_constant_prices.png

5. Ili si klinac koji se pretvara da "zna" kako je bilo, a nema pojma, ili si jednostavno serator. 

6. Bili smo po svemu ispred čitavog istočnog bloka, osim Slovenije, sada su samo Bugari iza nas, ali strpi se dvi godine, i to će se srediti. 

7. U SR Hrvatskoj se u 30 godina (60-te, 70-te i 80-te) vani iselilo 150.000 ljudi. U RH se samo prošle godine vani iselilo 96.000 ljudi. 1991. nas je bilo 4,8 milijuna, a sada nas je 3,9

8. Koju god manu da je imao onaj sistem, a najveća mu je politička nesloboda, uspoređivati ga s ovom državom, a koja brzinom munje juri u propast i nema joj spasa i to na njegovu štetu, kretenizam je svjetskog kalibra. 

9. SR Hrvatska je ekonomski bolje stajala 1990. nego RH sada stoji po svim parametrima, a prošlo je skoro 30 godina. 

10. Prodao se telekom (po Iggyju izvrsna ideja) da se vrate dugovi, a sada imamo 58 milijardi eura duga. Mene baš zanima kako će se to riješiti. (LOL - mogu odmah sada reći - nikako).

11. Vraćat ćeš Todorićevih 40 milijardi duga, a on će ostati u dvorcu, a dica mu se bave "solarnom energijom, restoranima i marketingom" (http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/poslije-agrokora-djeca-ulazu-u-solarnu-energiju-restorane-i-marketing-te-trazi-posao-u-inozemstvu-a-otac-prati-tko-sto-govori-o-njemu-i-koncernu/6327046/).

Neka dice, ona su naše najveće blago, ne smiju dica trpit.

uh, što si se uzbudio...

1. za prvih 20 godina su mi pričale bake, jedna iz trnja u zagrebu i druga iz like, nema potrebe za glupiranjem sa španjolskim borcima

2. ja sam pričao o raspadu ekonomskog modela socijalizma, mogao si to vidjeti iz prvog dijela posta da ti nije krv udarila u glavu

3. jesu, bili su gladni svi, onda su se oporavili i razvijali se, mi smo na koncu propali, ekonomski i onda politički - baš kao što općenito odnosi odu u kurac među ljudima kad ponestane love

4. o tom potom, statistika juge i ostatka svijeta nije se baš slagala, odnosno poprilično je to bilo napuhano, a onda se koriste kojekakvi izračuni navodnog bdp-a i usporedbe, bez uzimanja u obzir brojnih faktora, od potrošnje nekad i sad nadalje, standarda nekad i sad i što sve ulazi u taj standard, ne uzima se u obzir potrošačko društvo i svašta nešto - imaš više izračuna tih odnosa, a još više rasprava oko toga

5. ovisi, za nekog sam klinac, za nekog starkelja sa 45 godina

6. istina, osobno sam se u to uvjerio 88. ili 89. u češkoj

7. ne znam točne podatke i neda mi se provjeravati, no ok

ali, je li baš to potpuno usporedivo, nema li ponešto u lakoći odlaska danas i težini prije 20-30-40 godina, nema li nešto u tome da je ljudima prije svijet bio puno straniji nego danas, da je par posto ukupno govorilo strane jezike itd...

u svakom slučaju strašni podaci, ne baš neočekivani obzirom na idiote koji su od ove zemlje napravili besperspektivnu vukojebinu

8. ako je to kretenizam, što je onda ignoriranje činjenice da je onaj sustav, ne jurio u propast, nego se u nju strmoglavio naglavačke

9. neću opet ulaziti u ekonomske rasprave i takve usporedbe nekad i sad, najprije zato jer i sami ekonomisti ističu da je izuzetno teško uspoređivati nekadašnju sr hrvatsku i današnju rh, a također ističu i nepouzdanost podataka

prije koju godinu razgovarao sam sa stanislavom antićem, jednim od najuspješnijih socijalističkih direktora i sudionikom povijesne 11. sjednice skh - bolje da ti ne govorim što je mislio o jugoslavenskom gospodarstvu, načinu rada i ekonomiji, ne svima doduše, ali o većini

10. telekom se prodao za potrošnju, no to je pičkin dim u usporedbi što su nam radili zadnjih 15 godina

samo na povećanju pdv-a ukrali su nam milijarde, na povećanju struje 2012. za 20% dosad su nam direktno iz džepa ukrali oko 5-6 milijardi kuna, navodno za investicije hepa, a ustvari su tu lovu pokupili u proračun, o onima prije bolje i ne trošiti riječi

11. i ti ćeš 

12. izgubio sam iluziju da će možda našoj djeci biti bolje, možda ako odu iz ove usrane države

18 godina
picajzla0707 kaže...

2. ja sam pričao o raspadu ekonomskog modela socijalizma, mogao si to vidjeti iz prvog dijela posta da ti nije krv udarila u glavu

Da, shvatio sam o čemu ti pričaš i kažem ti da pričaš gluposti, ali ti i pored svih brojki nisi u stanju shvatiti da pričaš gluposti. Taj "raspadnuti ekonomski model" je i sada, skoro 30 godina nakon njegovog raspada uspješniji od modela koji ga je zamijenio kao tobože efikasniji. 

Je li ti sad jasno da je 1>0,95 (slovima: "jedan je veće od nula cijelih dvedesetipet")?

Ja ti ne mogu jednostavnije od toga objasnit.

This space for rent!
13 godina
Drago kaže...

Da, shvatio sam o čemu ti pričaš i kažem ti da pričaš gluposti, ali ti i pored svih brojki nisi u stanju shvatiti da pričaš gluposti. Taj "raspadnuti ekonomski model" je i sada, skoro 30 godina nakon njegovog raspada uspješniji od modela koji ga je zamijenio kao tobože efikasniji. 

Je li ti sad jasno da je 1>0,95 (slovima: "jedan je veće od nula cijelih dvedesetipet")?

Ja ti ne mogu jednostavnije od toga objasnit.

ne slažem se, taj se model raspao na kraju, a što bi marković uspio napraviti, o tom potom (i imenjak mu raljak je, evo, upravopočeo sređivati stanjue u agrokoru)

skoro sam 99,9 posto siguran da po socijalističkom modelu više ne bi moglo funkccionirati, bar ne po onakvom kakav se razvijao

možemo sad o šbbkbb, vjerujem da bi bilo puno bolje da nije bilo rata,a još više divlje privatizacije

da nas nisu opljačkali, imali bi sigurno bolje šanse nego bilo koja druga zemlja istočnog bloka - ali po socijalističkom modelu rada i upravljanja gospodarstvom, teško i nikako

onaj drugi dio socijalizma je ono što smo trebali zadržati - brigu o radnicima i koliko-toliko fer raspodjelu dobara, a ne da se stvori ovakva razlika

ne kužim ovo zadnje jbga, jel ti i dalje o usporedbi srh i rh?

zajebi banalne usporedbe bdp-a u smislu onoga "al se nekad dobro jelo", pročitaj sva tri rada koja su to pokušala usporediti, pročitaj napomene ekonomista koji su ih radili i pokušaj vidjeti što nedostaje da bi mogao usporediti i nešto više od približnog bdp-a - ja ne kažem da mi danas bolje živimo, ali jebeno više trošimo i to ne u sustavu koji je zatvoren unutar sebe kakav je bio jugoslavenski kao svojevrsni balon

18 godina

Je li razumiješ da svatko od nas može imati dojam ovakav ili onakav, ali postoje konkretne brojke i bez obzira što tko misli ili se nada, brojke su tu da pokažu što jest, a što nije. 

Tvoji postovi su neprestano reiteriranje vlastitih tvrdnji bez ikakve osnove, bez ijednog konkretnog statističkog podatka, bez usporedbe bilo čega mjerljivoga s bilo čim drugim mjerljivim, a pisani bizarnim tonom tipa koji misli da zna... nešto, a nema niti jedan konkretan podatak kojim bi potkrijepio to svoje razmišljanje. Dapače, tvoje razmišljanje je točno u suprotnosti s brojkama koje pokušavaš demantirati - ničim. Svojim "dojmom". 

I što sada mi imamo raspravljati kad ti ja dam 50 konkretnih podataka, a ti i dalje daviš sa svojim seoskim filozofijama?

This space for rent!
13 godina
Drago kaže...

Je li razumiješ da svatko od nas može imati dojam ovakav ili onakav, ali postoje konkretne brojke i bez obzira što tko misli ili se nada, brojke su tu da pokažu što jest, a što nije. 

Tvoji postovi su neprestano reiteriranje vlastitih tvrdnji bez ikakve osnove, bez ijednog konkretnog statističkog podatka, bez usporedbe bilo čega mjerljivoga s bilo čim drugim mjerljivim, a pisani bizarnim tonom tipa koji misli da zna... nešto, a nema niti jedan konkretan podatak kojim bi potkrijepio to svoje razmišljanje. Dapače, tvoje razmišljanje je točno u suprotnosti s brojkama koje pokušavaš demantirati - ničim. Svojim "dojmom". 

I što sada mi imamo raspravljati kad ti ja dam 50 konkretnih podataka, a ti i dalje daviš sa svojim seoskim filozofijama?

daj shvati da bruto domaći proizvod, čak i da je točno izračunata razlika onda i sad, ne može samostalno biti pokazatelj standarda - a oni čijim se ti podacima koristiš i sami kažu da je to vrlo upitno jer je taj izračun vrlo teško odrediti i jer su podaci izrazito nepouzdani zbog napuhavanja statistika, a ponajviše jer juga nije računala bdp kao ostale zemlje i kao što se računa danas - pročitaj malo i radove onih čije podatke koristiš

ali čak i tako bdp sam ne pokazuje razliku u standardu građana - moraš uzeti u obzir puno više toga, na prvom mjestu odnos plaće i potrošačkih cijena - zapitaj se samo koliki je udio danas samo hrane u plaći, a koliko je bio onda i zašto

samo za usporedbu uzet ću čehe jer su kod njih razlike bile drastičnije - '88. ili '89. je prosječni čeh imao oko 50dem plaću s kojom je u češkoj relativno normalno živio i nije bio gladan - da je prešao granicu i otišao u njemačku, s tih 50 dem bi preživio par dana - zato jer su potrošačke cijene u češkoj bile puno niže nego u njemačkoj i jer se radilo o zatvorenoj ekonomiji s politički određenim cijenama - isto kao i kod nas u to vrijeme

u to vrijeme kod nas je plaća bila xy puta manja nego u njemačkoj, ali su i cijene bile xy puta manje

danas nam je plaća xy puta manja nego u njemačkoj, ali su cijene otprilike iste - bar onog osnovnog poput hrane koja nama danas oduzima najveći dio plaće

na to pridodaj troškove koje onda nisi imao i kad bi netko od ekonomista, skupa s bdp-om, pokušao to zbrojiti, usporediti i analizirati (a neće jer je gotovo nemoguće) možda bi i uspio objasniti razliku standarda nekad i sad, a tada bi došao i do relanije usporedbe bdp-a

jel ti sad malo jasnije da tvojih "konkretnih 50 podataka" ne znače ništa u smislu u kojem ih koristiš

EDIT:

malo sam si dao truda, jer mi se sinoć nije dalo kopati 

zanimljivo, baš sam uzeo u obzir češku u kojoj sam i sam bio '88. ili '89. i vidio da smo mi u to vrijeme bolje živjeli - no isključivo po količini novca kojim smo rapolagali, jer su plaće kod nas bile 5-6 puta veće

s druge strane neprestano se govori kako je kod nas sve bilo bolje - malo si prouči strane izvore o ekonomijama istočnog bloka, za primjer najpoznatiji izvor - maddison project - ops, izgleda da baš i nismo imali najbolju ekonomiju u istočnom bloku, niti '70-ih, niti na kraju 80-ih

zatim pogledaj podatak sa wikipedije o njihovoj ekonomiji i usporedbi s ostalim zemljama istočnog bloka, možda zato jer njihova indistrija doista i jest bila donekle ok, za razliku od naše

slikicu imaš dolje i vjerojatno će te iznenaditi odnos bdp po stanovniku, a baci oko i gdje je bio jugoslavenski

rast bdp-a od 9+% u bivšoj jugoslaviji treba gledati u usporedbi s ostalima - jer ovako samostalno izgleda kao wow, u usporedbi s ostalima je meh, uključujući i istočne zemlje

ono što ti pričaš o jugoslavenskoj ekonomiji su bajke koje se ponavljaju kod nas jer su ljudi idioti koji i 25 godina nakon juge gutaju jugoslavensku propagandu

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.7.2017 8:40 (picajzla0707).
16 godina
Drago kaže...

je da , bolji je zato se svi sele na istok 

11 godina
neaktivan

Jednom sam već postao ovo ali nije zgorega ponovo:

"Elitizam se opravdava tvrdnjom, da "običan narod" nema intelektualne ili moralne kvalitete, odnosno financijsku nezavisnost, koje bi mu omogućile da donosi odluke od općeg dobra, odnosno da se na njegovo rasuđivanje može utjecati potkupljivanjem kratkoročnim zadovoljavanjem potrebama ili podilaženjem predrasudama. Elitizam se često navodi kao suprotnost populizmu."

I jedanširi opis koji  u negativnom aspektu pojma opisuje stanje našeg društva. Ukratko, ne vidim svjetlo u tunelu jer kao društvo ni kao pojedinci (ma što mislili o sebi) nemamo kapacitet za strukturalne pomake na bolje.

.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.7.2017 8:47 (maximilian).
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Nama treba maknuti korumpirane političare (manje više cjelokupnu političku scenu) i stvari će doći na svoje mjesto. Žalosna je činjenica da se to neće desiti za naših života.

ja smatram da hrvatsku politiku treba skroz ugasiti i čitavu zemlju dati u koncesiju njemačkoj 

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice