Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.306.480
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?

@OBLAKprasine

To sa manjima računima je bila reklamna spika. U prosjeku oni i jesu manji, al' netko zato mora platiti više, a netko manje.

Sada ipak plaćaš ono kaj potrošiš. OK, može se zamjeriti puno toga računici, ali svatko može kontrolirati svoje troškove....

Slijedeće kaj bu se išlo realizirati bude voda. Svatko bu imao svoj vodomjer u stanu, te će voda fakat biti niža cijena, al' će samo ugradanja, te s obzirom da će se morati to mijenjat i svakih par godina, ušteda neće biti tako značajna.

Bar ne moraš plaćati ono kaj potrošiš.

Jerbo ekipa kada svi ide u zajendičku kesu, troši nemilice, pogotov ona ekipa na ulazu koja ne plaća ništa, jerbo su socijalni slučajevi.

Nego, samo daj, daj meni, daj meni.....

Dakako da nemaš kada samo trošitite, vas 12  u jednom stanu, a nitko nigdje ne radi prijavljeno, nego se baviti sakupaljenjem sekundarnih sirovina i ostalim zanimanjima na rubu zakona...

Bitno je da ne vozite ne-loš automobilčić...a, dobar ste materijal za populiste poput aktualnog ZG-gradonačelnika.

Neki ljudi jednostavno vole biti "zaposleni" kao socijalni slučajevi.

Po meni je to vrlo jadan život, kada moraš ovisiti konstatno o tuđoj pomoći, te stalno nekaj žicati. 

Al' valjda je to tako kada si lijen, te ti je konstantno netko drugi kriv za tvoje osobne probleme.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
12 godina
protjeran

mozda po tome da je namjesten natjecaj za firmu koja ce uvoziti razdjelnike i postavljati ih. Zar nema nacina? Zar nisu oni sami potvrdili kako nikad nisu proveli ispitivanje isplativosti ugradnje razdjelnika? A da ne spominjam gunju i koliko je kostala izgradnja crne jame.

Misliim radije bi se prepucavao da si mi postavio protupitanje s nekom aferom desnice nego da pokusavas obraniti jednu stranku

15 godina

Razdjelnici su primjer kako se dobro rješenje, kod nas upropasti. Već sam napisao puno toga na tu temu pa mi se neda ponavljati. Na primjeru moje zgrade, bez zahvata na fasadi (tu i tamo zamijenjena stolarija), uvođenjem razdjelnika se potrošnja energije smanjila za 25% (konzervativna metoda, realno je to negdje oko 30%). Znači, samo uvođenje razdjelnika, bez ikakvih drugih mjera, je smanjilo potrošnju za jednu četvrtinu. Ako to nije vrijedno ugradnje onda ne znam što je. Ajmo analizirati povrat uloženih sredstva. Moj trošak je bio oko 2.000 kuna. Prosječno su mi računi manji negdje oko 150 kuna (u sezoni grijanja cca 7 mjeseci godišnje) s time da je za hladnijih mjeseci razlika veća a za toplijih manja. Jednostavna računica pokazuje da ću vratiti uložena sredstva za dvije godine (pa neka to budu i 3 godine ja se ne bunim). Nakon toga štedim. Po meni je to opravdano.

Globalni problem je u tome što ljudi nisu naučili racionalno gospodariti energijom. Zimska projektna temperatura, u stanovima je 18ºC do 20ºC (ovisi tko je, kada i po kojim propisima projektirao). Oni koji se žale, žale se zbog toga što pri 24ºC u stanu imaju visoke račune. Ako želiš 24ºC u stanu onda moraš dodatno izolirati zgradu/kuću jer se gubici značajno povećavaju. Drugo je pitanje što će ti 24ºC u stanu, zimi? Po meni to spada u kategoriju luksuza (hoćeš Ferari pa ga onda i plati).

Što je loše u cijeloj priči o razdjelnicima? Loša je politika raznoraznih Toplinarstava koji su si uzrli za pravo cca 50% računa postaviti kao paušal. Zbog takve politike uz 25% manje utrošene energije uplaćeni iznos Toplinarstvu (na razini cijele zgrade) je samo cca 15% manji.

Što se tiče muljaža kod ugradnje tu su ponajprije krivi upravitelji zgrada jer su oni ti koji su trebali/morali provjeravati izvođače radova. Za to su i plaćeni.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
protjeran

cek oces mi reci da onda opravdavas to da netko mora platiti vise i to je u redu? lol Ajd pogledaj koliko kosta ventil i onaj uredaj koji stoji na radijatoru? Ok da dades 200kn za ruke majstoru ali 300kn da kosta to dvoje? Nema sanse. I kad imas jednu cijev u zgradi kroz koju prolazi topla voda i stavis ventil recimo na sredinu, tebi voda uvijek istim obujmom prolazi kroz radijator jel tako?

15 godina
OBLAKprasine kaže...

cek oces mi reci da onda opravdavas to da netko mora platiti vise i to je u redu? lol Ajd pogledaj koliko kosta ventil i onaj uredaj koji stoji na radijatoru? Ok da dades 200kn za ruke majstoru ali 300kn da kosta to dvoje? Nema sanse. I kad imas jednu cijev u zgradi kroz koju prolazi topla voda i stavis ventil recimo na sredinu, tebi voda uvijek istim obujmom prolazi kroz radijator jel tako?

Daj malo bolje artikuliraj pitanja da te mogu shvatiti te argumentirano odgovoriti. Koristi interpunkciju ili prijeđi u novi red.

Evo cjenika:

Termostatski ventil     123,75 kuna

Razdjelnik topline  cca180,00 kuna (nemam link)

Da zaokružimo cijelu priču ventil i razdjelnik koštaju cca 300 kuna.

Da bi se isti montirali potrebno je:

- isprazniti sustav

- skinuti postojeći ventil s radijatora (nije uvijek jednostavan posao i nosi određeni rizik)

- pripremiti završetak cijevi za ugradnju ventila

- ugradnja termostatskog ventila

- ugradnja razdjelnika topline

Prije montaže potrebno je obići kompletnu zgradu, popisati sve tipove radijatora i njihove veličine kako bi se mogli podesiti razdjelnici topline.

Možeš li pojasniti boldani dio jer nisam siguran da ispravno razumijem što si htio reći.

16 godina
mario.L_hr kaže...

Razdjelnici su primjer kako se dobro rješenje, kod nas upropasti. Već sam napisao puno toga na tu temu pa mi se neda ponavljati. Na primjeru moje zgrade, bez zahvata na fasadi (tu i tamo zamijenjena stolarija), uvođenjem razdjelnika se potrošnja energije smanjila za 25% (konzervativna metoda, realno je to negdje oko 30%). Znači, samo uvođenje razdjelnika, bez ikakvih drugih mjera, je smanjilo potrošnju za jednu četvrtinu. Ako to nije vrijedno ugradnje onda ne znam što je.

Najbolje da kompletno izgasimo grijanje, tada bi ušteda bila 100%.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.5.2017 22:18 (captain_soap_McTawish).
12 godina
protjeran

dat cu ti primjer. Imam 3 radijatora. U 2 prostorije su bili upaljeni do kraja a u trecoj po potrebi, dakle malo do kraja malo stavljeni na sredinu. Bez razdjelnika racuni bili oko 500kn +-50kn. U ovoj trecoj prostoriji gdje se razdjelnik podesava cesto, cesto se i provjetrava soba. I sad ove god (s razdjelnikom) 1. i 2. mj su bili dosta hladni i trosilo se topline i ok progutat cu 2 racuna od 550kn. Ali recimo 3.mjesec gdje je ventil skoro uvijek bio zatvoren ili otvoren do sredine (III oznaka na ventilu) racun skoro 400kn. I ok to je jedan radijator manje i 100kn manje, ali nije ni toplana isporucavala punim kapacitetom. I ok nek to sve stoji i sve 5 ali recimo cijela zgrada ne moze ustediti nesto posebno kad je napravljena 60.ih i nema izolaciju kao recimo novogrdnja. I zbog toga treba uzeti u obzir 'curenje' topline prema recimo gornjim katovima, ako si na vanjskoj strani zgrade itd itd.  Mislim da je jos gora situacija recimo u centru zg sa jos starijim zgradama i vjerovatno losijom izolacijom i visim stropovima.

Hocu reci da je za ustedu energije trebalo uzimati i racunicu cijele zgrade recimo a ne gledati svaki stan kao zasebnu jedinicu. I po meni bi bolje bilo da se poticalo ugradnja izolacije zgrade nego se 'gurali' ti razdjelnici. Jer recimo zgrada s 75-100 stanova + prosjecno 1500kn za razdjelnike po stanu + dio novca od ionako skupe pricuve = izoliras cijelu zgradu

15 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Najbolje bi bilo ne komentirati ono o čemu nemaš pojma. Zar ne? Da bi shvatio evo ti malo pojednostavljeni pristup. Do Splita možeš autoputom vozeći npr 100 km/h ili 200 km/h. Što misliš koji od ta dva automobila će potrošiti više goriva? Pređeni put je jednak.

OBLAKprasine kaže...

dat cu ti primjer. Imam 3 radijatora. U 2 prostorije su bili upaljeni do kraja a u trecoj po potrebi, dakle malo do kraja malo stavljeni na sredinu. Bez razdjelnika racuni bili oko 500kn +-50kn. U ovoj trecoj prostoriji gdje se razdjelnik podesava cesto, cesto se i provjetrava soba. I sad ove god (s razdjelnikom) 1. i 2. mj su bili dosta hladni i trosilo se topline i ok progutat cu 2 racuna od 550kn. Ali recimo 3.mjesec gdje je ventil skoro uvijek bio zatvoren ili otvoren do sredine (III oznaka na ventilu) racun skoro 400kn. I ok to je jedan radijator manje i 100kn manje, ali nije ni toplana isporucavala punim kapacitetom. I ok nek to sve stoji i sve 5 ali recimo cijela zgrada ne moze ustediti nesto posebno kad je napravljena 60.ih i nema izolaciju kao recimo novogrdnja. I zbog toga treba uzeti u obzir 'curenje' topline prema recimo gornjim katovima, ako si na vanjskoj strani zgrade itd itd.  Mislim da je jos gora situacija recimo u centru zg sa jos starijim zgradama i vjerovatno losijom izolacijom i visim stropovima.

Hocu reci da je za ustedu energije trebalo uzimati i racunicu cijele zgrade recimo a ne gledati svaki stan kao zasebnu jedinicu. I po meni bi bolje bilo da se poticalo ugradnja izolacije zgrade nego se 'gurali' ti razdjelnici. Jer recimo zgrada s 75-100 stanova + prosjecno 1500kn za razdjelnike po stanu + dio novca od ionako skupe pricuve = izoliras cijelu zgradu

Pa ja ti govorim o cijeloj zgradi. Napravio sam tabelu za sve stanare. Jednostavno unesem ukupno potrošenu energiju i impulse po stanu i znam točno koliki su računi (svakog stanara) u 10 lipa (dobra preciznost).

Ono što mene ljuti, u tvom slučaju, kao i kod drugih koji su kao ti, je da nemaš pojma o tome o čemu raspravljaš ali galamiš na sav glas. Imaš nekoliko aspekata o kojima se treba voditi računa kod smanjivanja potrošnje energije a to su:

- regulacija utroška energije

- toplinska izolacija fasade (zidovi, stropovi i podovi)

- stolarija.

Od prethodno navedene tri mjere najjeftinija je prva. Druga i treća čak i uz debele poticaje mogu se primjeniti na manji dio objekata (hint ti je da pogledaš koliko se zgrada prijavilo i prošlo na zadnjem natječaju, obrati pozornost na iznos subvencije).

16 godina
mario.L_hr kaže...

Najbolje bi bilo ne komentirati ono o čemu nemaš pojma. Zar ne? Da bi shvatio evo ti malo pojednostavljeni pristup. Do Splita možeš autoputom vozeći npr 100 km/h ili 200 km/h. Što misliš koji od ta dva automobila će potrošiti više goriva? Pređeni put je jednak.

Da, ali s 200 km/h ćeš doći duplo brže i uštediti više vremena. Stvar je da ja tu štednju samo po sebi smatram besmislenom jer je njezin iznos beznačajan u odnosu na inkomodacije koje donosi ljudima. Tebi je s druge strane ona sama po sebi svrha.

15 godina

Da, ali s 200 km/h ćeš doći duplo brže i uštediti više vremena. Stvar je da ja tu štednju samo po sebi smatram besmislenom jer je njezin iznos beznačajan u odnosu na inkomodacije koje donosi ljudima. Tebi je s druge strane ona sama po sebi svrha.

Onda plati majstore. U tome je poanta.

Znači ti si jedan od onih kojeg boli ona stvar kako se troše resursi. Što misliš kako nastaje toplinska energija? Što misliš da rade projektanti i što misliš čemu služe standardi? Da bi netko poput tebe sve to nazvao besmislenim. Ajde se pokrij ušima po glavi i prestani diskutirati o nečemu o čemu nemaš pojma.

16 godina
mario.L_hr kaže... 

Znači ti si jedan od onih kojeg boli ona stvar kako se troše resursi. Što misliš kako nastaje toplinska energija? Što misliš da rade projektanti i što misliš čemu služe standardi? Da bi netko poput tebe sve to nazvao besmislenim. Ajde se pokrij ušima po glavi i prestani diskutirati o nečemu o čemu nemaš pojma.

A ti se spusti na zemlju i ohladi malo s tim holier-than-thou stavom, nisi pokupio svu pamet svijeta. Kao da ti je "toplinska energija" član obitelji pa si osobno pogođen time kad se ona troši na način na koji ti nisi zamislio. 

U ovom slučaju raspravljamo je li ušteda koja se dobije razdijelinicima i promjenom ponašanja opravdana s ozbirom na utjecaj na kvalitetu života. Ti smatraš da smo svi globalno razmaženi jer želimo hodati u kratkim rukavima u kući po zimi (osobno ne želim, ali za ilustraciju), ja s druge strane smatram da nismo i da je to prihvatljiv standard za 21. stoljeće, a ne tobožnji ekvivalent Ferraria

Moje konkrentno pitanje je, što mi kao društvo konkrento dobivamo s tom uštedom energije od 30% u zamjenu ugodniji život po zimi? Koji su problemi bili s "rastrošnom" trošnjom topline do razdjelnika kada su ljudi plaćali prihvatljivu cijenu za to? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.5.2017 23:33 (captain_soap_McTawish).
15 godina

A ti se spusti na zemlju i ohladi malo s tim holier-than-thou stavom, nisi pokupio svu pamet svijeta. Kao da ti je "toplinska energija" član obitelji pa si osobno pogođen time kad se ona troši na način na koji ti nisi zamislio. 

U ovom slučaju raspravljamo je li ušteda koja se dobije razdijelinicima i promjenom ponašanja opravdana s ozbirom na utjecaj na kvalitetu života. Ti smatraš da smo svi globalno razmaženi jer želimo hodati u kratkim rukavima u kući po zimi (osobno ne želim, ali za ilustraciju), ja s druge strane smatram da nismo i da je to prihvatljiv standard za 21. stoljeće, a ne tobožnji ekvivalent Ferraria

Moje konkrentno pitanje je, što mi kao društvo konkrento dobivamo s tom uštedom energije od 30% u zamjenu ugodniji život po zimi? Koji su problemi bili s "rastrošnom" trošnjom topline do razdjelnika kada su ljudi plaćali prihvatljivu cijenu za to? 

A da se ti malo educiraš prije pisanja. Počni sa zakonima termodinamike i entropijom. Kad to savladaš prebaci se na zaštitu okoliša (jer, vidi vraga, toplina ne nastaje sam od sebe). Zatim prouči koje vrste goriva koristimo za proizvodnju toplinske energije. Kad to sve savladaš onda si spreman za raspravu o standardima i temperaturama tijekom zime.

Zašto su razdjelnici dobri. Zbog onih koji ostavljaju radijatore da rade i drže otvorene/otkipane prozore cijelo vrijeme. A svi skupa plaćamo njihovo rasipanje. Skromnost i racionalnost su vrline. Javi se kad odrasteš i počneš sam plaćati svoje račune.

12 godina
protjeran

pa kakvu mi ulogu onda igra razdijelnik kad mi je zgrada stara 70 god i kad curi toplina van nje. To je isto kao da na drvenu trosnu kucu stavim pvc stolariju i kazem ok zabrtvio sam vrata i prozore al koga briga sto mi dio topline ide kroz zidove i pod. Stedim na jednom curi na drugom

I kakva je tu onda usteda u globalu cijele zgrade recimo u mom primjeru?

12 godina
protjeran

@OBLAKprasine

Držim, da je mario.L_hr sve objasnio.

Plaćaš ono kaj potrošiš.

Ne žikim tvoje razmišljanje. plaćaš ono kaj potrošiš na osnovu svojih implusa sa radijatora.

Ne ulazim u majstorske i inženjerske dijelove cijele stvari kako se izvela. Ne kužim se u to. Nisam stručnjak za sve, odnosno stručnjak opće prakse.

Međutim, znam iz životnog iskustva da ljudi kada im nešto iracionalno nije po volji, krenu "filozofirati", te krivicu tražiti u drugima. 

Ja gledam stvari na izlazu. Ako si potrošio određeni cifru po svojim računima, onda to i platiš.

Ako misliš da to nije pravedno, gle, znam da nitko nije morao uvesti razdjenike kod nas u zgradi, al' je morao onda dati izvaditi radijatore iz zida. 

Mislim možeš se grijati na struju, ako ti je tako lakše i jeftinijie.

Može Vam biti krivo do sudnjega dana, al' postoje stvari u životu kontra koji ne možete. Džaba je jahati po njima na tako destrukrivan, te negativan način. Prvo radi sebe, jerbo sebe sami najviše mučite.  

Općenito gledano na stvarnost....

Osobno isto tako ne mogu promijeniti neke stvari, al' može se gledati racionalno na njih, te prihvatiti da je ipak nešto jače u život od nas.

Ne dam da me to "jače" preuzme, nego i dalje furam svoje ideje u životu. Neka "jači" bude i dalje jak, dok se ne raspadne sam od sebe.

Sva sila za vremena.

Nego, well...

Razdjenici su prava stvar sa aspekta da svatko plaća svoje račune.

Ne mislite valjda živjeti na tuđoj grbači???

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
15 godina
OBLAKprasine kaže...

pa kakvu mi ulogu onda igra razdijelnik kad mi je zgrada stara 70 god i kad curi toplina van nje. To je isto kao da na drvenu trosnu kucu stavim pvc stolariju i kazem ok zabrtvio sam vrata i prozore al koga briga sto mi dio topline ide kroz zidove i pod. Stedim na jednom curi na drugom

I kakva je tu onda usteda u globalu cijele zgrade recimo u mom primjeru?

Kakvu ulogu imaju razdjelnici? Pročitaj post iznad svoga (završetak).

Na postojećim objektima, bez subvencije države, povrat novca, kod zamjene fasade je nikada a možda ni onda. Kod subvencije države u iznosu od 60%, povrat uloženog se svodi na nekih 10 do 15 godina. S druge strane opravdana je zamjena stolarije i njen utjecaj na smanjnje gubitaka je veliki a povrat investicije je brži. Zašto je tako sa stolarijom? Zato jer osim transmisijskih gubitaka postoje i ventilacijski gubitci (kod loše stolarije ventilacijski gubici premašuju transmisijske) a upravo je stolarija najveći izvor ventilacijskih gubitaka.

12 godina
protjeran

pa da. Ako zivis u zgradi i placas vodu koja se dijeli po braju stanova i stanara onda placas i za one koji se rasipaju s vodom zar ne? Isto tako netko moze reci da se recimo ti rasipas s vodom i on placa za tebe zar ne? Da razdijelnici su najjeftinije rjesenje, najlakse i najbrze ali za neke nisu isplativi tj. ne donose znatne ustede (ne govorim za sebe) i s tim se mozes sloziti. Isto ono sto sam vec rekao, ako je cilj  dobiti energetsku ucinkovitost onda treba gledati u cjelini a ne ovaj malo stedi ovaj ne.

I isto kao sto sam spomenio kako placas naknadu za obnovljive izvore energije a gdje se to ulaze u HEP-u za to, mozda za novi Plomin? Isto tako se moglo izgraditi toplanu na spalionicu otpada, zagadenje je zagadenje

11 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...

Držim, da je mario.L_hr sve objasnio.

Plaćaš ono kaj potrošiš.

Razdjenici su prava stvar sa aspekta da svatko plaća svoje račune.

Ne mislite valjda živjeti na tuđoj grbači???

Jedini točan i zakonski dopušten način mjerenja su kalorimetri. Razdjeljnici su mučak/muljaža/prevara

15 godina
OBLAKprasine kaže...

pa da. Ako zivis u zgradi i placas vodu koja se dijeli po braju stanova i stanara onda placas i za one koji se rasipaju s vodom zar ne? Isto tako netko moze reci da se recimo ti rasipas s vodom i on placa za tebe zar ne? Da razdijelnici su najjeftinije rjesenje, najlakse i najbrze ali za neke nisu isplativi tj. ne donose znatne ustede (ne govorim za sebe) i s tim se mozes sloziti. Isto ono sto sam vec rekao, ako je cilj  dobiti energetsku ucinkovitost onda treba gledati u cjelini a ne ovaj malo stedi ovaj ne.

I isto kao sto sam spomenio kako placas naknadu za obnovljive izvore energije a gdje se to ulaze u HEP-u za to, mozda za novi Plomin? Isto tako se moglo izgraditi toplanu na spalionicu otpada, zagadenje je zagadenje

Gle, tvoja predodžba cijele priče je ona koju si stekao iz medija gdje su se uglavnom tražile senzacije. Ne kažem ja da su razdjelnici idealni. Naravno da nisu. Ne kažem da su svi u istoj situaciji kod ugradnje razdjelnika, nisu jer su neki stanovi više izloženi a drugi manje. Za to služe korekcijski faktori kod obračuna energije. Uz razdjelnike obavezno idu i termostatski ventili te se napokon može regulirati rad radijatora. Termostatski ventil reagira i regulira učin cijelo vrijeme (kontinuirano) što prije nije bio slučaj. Nerijetko si imao situacije da se učin radijatora nije mogao regulirati pa je u stanu bilo prevruće.

Što se tiče fasada i njihove obnove, kao netko tko se bavi toplinskom energijom 20 godina, najsretniji bi bio kada bi se primjenilo integralno rješenje i sve mjere. S druge strane sam svjestan situacije i realnosti.

12 godina
protjeran

pa kazem, nije sve bijelo i crno

ajd drago mi je da se u necem slazemo

15 godina
maximilian kaže...

Jedini točan i zakonski dopušten način mjerenja su kalorimetri. Razdjeljnici su mučak/muljaža/prevara

Elaboriraj boldano.

16 godina
mario.L_hr kaže...

A da se ti malo educiraš prije pisanja. Počni sa zakonima termodinamike i entropijom. Kad to savladaš prebaci se na zaštitu okoliša (jer, vidi vraga, toplina ne nastaje sam od sebe). Zatim prouči koje vrste goriva koristimo za proizvodnju toplinske energije. Kad to sve savladaš onda si spreman za raspravu o standardima i temperaturama tijekom zime.

Zašto su razdjelnici dobri. Zbog onih koji ostavljaju radijatore da rade i drže otvorene/otkipane prozore cijelo vrijeme. A svi skupa plaćamo njihovo rasipanje. Skromnost i racionalnost su vrline. Javi se kad odrasteš i počneš sam plaćati svoje račune.

Bez uvrede, ali meni izgleda da si ti za tu štednju s radijatorima čisto generički jer si eto općenito za štednju, a bez ikakvih konkretnih brojki. Osim iritantnog patroniziranja i svođenja svega na najgeneralnije moguće (ne raspravljamo ovdje općenito o globalnom zatopljenju itd.), nisi ništa konkretno odgovorio.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.5.2017 7:26 (captain_soap_McTawish).
13 godina
OBLAKprasine kaže...

... i ok progutat cu 2 racuna od 550kn. 

ne znam jel se još plaća cijelu godinu kao nekad dok sam živio u zagrebu, no 550 kuna mjesečno za grijanje u tim uvjetima je sasvim ok

sad živim u dalmaciji, na kući smo prije tri godine promijenili svu stolariju i napravili fasadu, dakle kuća je maksimalno izolirana, a ja svejedno potrošim oko osam metara drva na grijanje, što me mjesečno izađe oko 450 kuna - ali uzmi u obzir da kod nas nema minusa i da mi je kuća dobro izolirana, pa niti kamin ne mora goriti bogzna kako jako da bi održavao temperaturu

plus što jebena drva triput moram prebaciti preko ruke

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.5.2017 8:08 (picajzla0707).
15 godina

@mario.L_hr 

Što je s razdjelnicima i njihovim "radnim vijekom" baterija?

Ako sam dobro shvatio nakon 5 godina mjenjaju razdjelnik ili bateriju opet o našem trošku, dakle opet neki trošak za vlasnike stanova.

Dakle imam i ja ugrađene razdjelnike i termostatske ventile, pvc stolariju ali fasada na zgradi je goli beton (kao većina zgrada u Novom Zagrebu) gledano s financijske strane uštedio sam ništa jedino imam nižu temperaturu po prostorijama nego kada smo prije plačali po kvadratu i djelili potrošnju.

Kao zgrada s druge strane smo ušdedili na ulaznoj energiji ali ne iz razloga osvještenosti stanara nego iz razloga što stanari više ne griju stanove kao prije jer su svijesni što više "impulsa" veći račun...

Osobno isto kao ti ne mislim baš da je to prevara nego mnoge stvari u zakonu nisu dobro napisane i svi troškovi (prošli i budući) ići će preko naših novčanika.

18 godina

ima netko tko zivi u novijem stanu, do 10 godina starom sa postenom izolacijom?

zanima me potrosnja plina/grijanja u takvom stanu u hr, po mogucnosti da dvije osobe stanuju u njemu i da rade (dakle ne provode cijeli dan doma).

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
12 godina
protjeran

mozda si malo fulao temu? :D

uzmi u obzir da to nije moja struka vec se vodim po onom sto sam citao i slusao drugdje. Uz postene termostate mozes riktati kad ces paliti i gasiti grijanje. Cak mozes i preko mobilne aplikacije paliti i gasiti grijanje. Imas na drugom forumu (necu imenovati, guglaj:D) gdje je netko napisao i cijelu racunicu kako i s kojom kolicinom energije izvuci maksimum a uz sto nize racune.

Upravo to kako je forumas napisao, ljudi smanjuju grijanje iz razloga da ne dobiju visoke racune a ne da stede energiju. Mislim razdijelnici imaju smisla na papiru, dobro vec smo dosta toga mozda rekli o svemu tome.

18 godina
odjavljen

Pogledao fakat nekaj oslobađajuče, interesantno puno optimizma. 

16 godina
neaktivan
nixass kaže...

ima netko tko zivi u novijem stanu, do 10 godina starom sa postenom izolacijom?

zanima me potrosnja plina/grijanja u takvom stanu u hr, po mogucnosti da dvije osobe stanuju u njemu i da rade (dakle ne provode cijeli dan doma).

Zgrada iz 2008, stiropor 8cm, orijentacija sjever - jug, sa ostalih strana su stanovi (dakle sve strane osim ispred i iza), energetski razred B (malo je falilo za A). Dvije osobe koje nisu u stanu od 8 do 15. Stan od 76m2.

Grijanje na struju, uloženih 550kn na neku fancy pećicu (bijela, staklo) od 2 kw s kojom grijem skoro sve, mjesečni račun za struju, 15.11-15.03, prosjek 550kn, ostale mjesece ispod 300kn, uglavnom oko 250kn. Ne štedimo struju (osim što su žarulje sve led), grijanje je cijeli dan na 24, po noći na 20.. Ne grijemo od 01.04 ni dana. Soba se nikad ne grije jer to ne volim. Otok Krk pa je ipak toplije (nego Zagreb npr).

Kod nas nema toplane, ljudi se griju na drva, nafta, plin, pelete.. meni je to sve preskupo ulaganje za 3-4 mjeseca ozbiljnog grijanja godišnje. S obzirom da su te sve peći na pelete na nekakvu elektriku.. nisu me uvjerili da se to ikad uopće isplati. Za ozbiljniju peć+ugradnja treba oko tisuću eura (+/-), pa još se s peletima zezat.. kažu da se za 10 godina isplati.. mada sam siguran da će ili crknut peć ili me neće bit u tom stanu, pa mi je struja bila no brainer. Drva u stanu su mi no-no, mada se sigurno isplati, samo se ja za parsto kuna mjesečno (za ta 4 mjeseca) ne mislim zahebavat s dimnjačarima, cjepanjem i skladištenjem drva itd.

16 godina
mario.L_hr kaže...

A da se ti malo educiraš prije pisanja. Počni sa zakonima termodinamike i entropijom. ......

Hahahahahahahaaaaaa........ Počni sa entropijom?! 

15 godina

Bez uvrede, ali meni izgleda da si ti za tu štednju s radijatorima čisto generički jer si eto općenito za štednju, a bez ikakvih konkretnih brojki. Osim iritantnog patroniziranja i svođenja svega na najgeneralnije moguće (ne raspravljamo ovdje općenito o globalnom zatopljenju itd.), nisi ništa konkretno odgovorio.

Prvo da malo cijepam dlaku uzduž. O kakvoj štednji s radijatorima pričaš? Radijator nema pojma što je to štednja, on je čista pasiva, stoji na mjestu i čeka što će dobiti. Nisam za štednju energije samo generički. Ne mogu to biti. 20 godina se bavim projektiranjem energetskih postrojenja i sustavima za gospodarenje toplinskom energijom. Kakav je tvoj background u tom segmentu?

No ajmo pokušati odgovoriti na tvoje pitanje (usput čisto trolersko potpikavanje). Zašto je štednja energije dobrai pozitivna stvar?

1. Jedan od osnovnih postulata nauke o toplini je Ne grijati više nego treba i ne hladiti više nego treba. Jednom kad predaš toplinsku energiju nema reverzibilnog povraka natrag, barem ne bez utrošenog dodatnog rada i gubitaka. Optimalni uvjeti u prostoru su 20°C i 40 do 60% relativne vlage (neki autori navode vrijednost od 50% relativne vlage kao optimalnu vrijednost). Zbog toga se za stanovanje uzima projektna temperatura od 20°C (nekad je to bilo 18°C).

2. Toplinska energija nastaje kao produkt izgaranja nekog goriva ili radnog procesa koji koristi vanjski izvor energije. Jednostavnim riječnikom rečeno za proizvesti toplinu potrebno je utrošiti određenu količinu goriva. Veće potrošnja energije znači i veću potrošnju goriva. Kod nas se toplinska energija, većim dijelom, dobiva uz korištenje fosilnih goriva (zadnjih godina se grade i bioenergane-toplane pa je to donekle svijetla točka). Izvori fosilnih goriva nisu beskonačni i prema njima se treba ponašati odgovorno.

3. Države koje drže do sebe gospodare energijom jer je ona resurs. Nastoje čim više biti energetski neovisne (kod nas to nije slučaj jer jako ovisimo o uvozu, sjeti se prije par godina plinske krize i prestanka grijanja na tjedan dana za sve potrošače plina). Što znači da pokušavaš dovesti potrošnju energije na nivo proizvedene (vlastite). U tom pogledu nerasipanje energije ima itekako smisla. Nažalost kod nas se nitko ne bavi, ozbiljno, ovom problematikom (svi samo pričaju ali ništa ne poduzimaju. Preferira se gradnja nisko energetskih objekata i samo dostatnih objekata. Nešto moraš napraviti i sam, progooglaj Nearly zero-energy buildings.

4. Veća potrošnja fosilnih goriva znači i veće zagađenje okoliša. Nastavljati ne trebam....

5. Što štednja znači na nivou pojedinca? Znači manje troškove grijanja. Praksa pokazuje da je potrošnja energije, kod zgrada s uvedenim razdjelnicima, manja za cca 25 do 30% uz zadovoljavanje optimalnih uvjeta u prostoru (vidi točku 1). Kod nas se desilo to da su Toplinarstva prilagodila troškove grijanja na način da su uveli 5-6 paušalnih stavki čiji udio varira od 40 do 60 % iznosa cjelokupnog računa. Tko da se minimizira utjecaj uštede na naplaćeni iznos. U slučaju moje zgrade uz 25% manje utrošene nergije plaćamo samo 15% manje (kao zgrada). Pametnom dosta. Država bi se trebala pozabaviti ovim dijelom i dovesti ga u red, posebice kod kombiniranih energana-toplana, koje proizvode električnu i toplinsku energiju, tek tada će krajni korisnik osjetiti pravi benefit i osjetniju uštedu u mjesečnom budžetu (prema mojim kaluklacijama u siječnju sam, zbog ovakve vrste obračuna, zakinut za 50-80 kuna).

6. Ugradnjom razdjelnika i termostatskih ventila odrađena je jedna revolucionarna stvar, koju svi zanemaruju. Cirkulacijska crpka s konstantnim protokom (stalno troši istu količinu energije) mijenja se za cirkulacijsku crpku s promijenjivim protokom (potrošnja energije prema stvarnim potrebama). U našem slučaju, na razlici utrošene energije kroz dvije sezone grijanja, otplatili smo novu crpku. Promjenjivi protok je moguć zbog ugrađenih termostatskih ventila kojima se može regulirati predaja topline od strane radijatora. Termostatski ventil ima označene pozicije koje su vezane uz temperaturu u prostoru, obzirom na postavljenu poziciju, kada se dosegne temperatura u prostoru on zatvara protok i štedi energiju.

Jeli i ovo patroniziranje?

15 godina
Tiby kaže...

@mario.L_hr 

Što je s razdjelnicima i njihovim "radnim vijekom" baterija?

Ako sam dobro shvatio nakon 5 godina mjenjaju razdjelnik ili bateriju opet o našem trošku, dakle opet neki trošak za vlasnike stanova.

Dakle imam i ja ugrađene razdjelnike i termostatske ventile, pvc stolariju ali fasada na zgradi je goli beton (kao većina zgrada u Novom Zagrebu) gledano s financijske strane uštedio sam ništa jedino imam nižu temperaturu po prostorijama nego kada smo prije plačali po kvadratu i djelili potrošnju.

Kao zgrada s druge strane smo ušdedili na ulaznoj energiji ali ne iz razloga osvještenosti stanara nego iz razloga što stanari više ne griju stanove kao prije jer su svijesni što više "impulsa" veći račun...

Osobno isto kao ti ne mislim baš da je to prevara nego mnoge stvari u zakonu nisu dobro napisane i svi troškovi (prošli i budući) ići će preko naših novčanika.

Mi smo ugradili Danfos termostatske ventile i Siemens razdjelnike (vijek baterije 20 godina, tako mi rekoše) kojim se lako mijenja baterija.

U mojoj zgradi (građena polovicom 80-ih, bez neke pretjerane toplinske zaštite) ima dosta umirovljenika. Prije ugradnje termostata je zimi bilo cca 50% prozora otkipanih uz radijatore na maksimumu (vidiš to po titranju vrućeg zraka, pri niskim temperaturama, koji izlazi kroz prozore). Drugi problem je bilo proljeće, regulacija u toplinskoj stanici nije dobra i uz zatvorene radijatore imaš vrele cijevi koje prolaze kroz stan i moraš otvarati prozore. Čisto ludilo.

Kolika ti je, izmjerena temperatura u stanu (kod mene niti jednom nije pala ispod 20°C)?

phoenix2003 kaže...

Hahahahahahahaaaaaa........ Počni sa entropijom?! 

S entropijom započinjemo i završavamo (bez obzira na religijska opredjeljenja).

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice