Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.315.000
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Deus ex machina kaže...
picajzla0707 kaže...

...

američko pravosuđe je čisti primjer nepravde i sustava koji pogoduje bogatima, dok sirotinja posluži za primjer i zavaravanje takvih naivaca poput tebe

Ne znam za konkretno sto pricas s ramboxom, ali za ovo - ne uvijek.

Sjeti se da bi malim ljudima dosudili stotine tisuca dolara odstete jer su se, sta ja znam, opekli na kavu ili na salatu iz hamburgera.

Sjeti se Erin Brokovich i MASIVNOG slucaja protiv PGE Hinkley.

Sjeti se United States v. Microsoft Corp (u vezi monopolizm).

Ovo su samo najveci, ovako off the top of my head. Postoji velik, ogroman broj slucajeva gdje americko sudstvo radi tocno svoj posao. Mozda sam u krivu, ali mislim da mijesas njihovo pravosudje s politikom, a to su ondje(uglavnom) razlicite kaste.

sad sam tek vidio poruku, sorry na kašnjenju

slažem se da nije uvijek, ali svejedno im sustav u startu i na cilju pogoduje bogatima - ako imaš love za dobru odvjetničku tvrtku, koja će prekopati sve moguće stare presude da bi ti našli presedan, ako možeš platiti preskupog odvjetnika koji će porotu uvjeriti da je crno ustvari bijelo (dobri odvjetnici koji rade za sirotinju viđaju se uglavnom u srcedrapajućim holivudskim uradcima, pa i tamo sve rjeđe jer bajke nisu in u kinima), dakle ako imaš love, američki pravni sustav je kao stvoren da izbjegneš pravdu

s druge strane sirotinja uglavnom najebe i nema to veze s politikom, jer se sirotinjkim slučajevima politika uglavnom ne bavi

primjer erin brockovich samo pokazuju koliko je znoja potrebno malima za pobijediti sustav, pa i opet ako ne izađeš iz sustava u javnost i ne digneš dreku, sav taj trud najčešće nije dovoljan za pobijediti onoga s više love koliko god pravda bila na tvojoj strani

ne tvrdim da im sustav uglavnom ne funkcionira bar nekako i da ne funkcionira bolje od našeg, ne tvrdim da je najgori na svijetu i da ne valja ništa, samo hoću reći da je naivno uzdizati američki pravosudni sustav kao primjer suprotan hrvatskom, odnosno kao primjer gdje su svi jednaki pred zakonom - kitu marjanovu smo jednaki i kod nas i kod njih

btw. pričitaj štogod od grishama, jest beletristika ali nije daleko od istine, a krajnjem slučaju posluži se gugletom po pitanju "američke pravde"

17 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
....

btw. pričitaj štogod od grishama, jest beletristika ali nije daleko od istine, a krajnjem slučaju posluži se gugletom po pitanju "američke pravde"

Pa ja se sa tvojim zakljuckom slazem kompletno, ali mislim da su problemi koje si naveo - problemi svih modernih pravosudnih sistema.

Niti jedna pravna borba nije jednostavna i zakonski sustav je prekompleksan za prosjecnu osobu, stoga vecina potrebuje odvjetnike, ali - bas kao sto i doktor koji nije adekvatno placen, radije ce amputirati ud umjesto da ga pokusa spasiti, tako i odvjetnik nece bas uloziti tko zna koliko posla ukoliko nije adekvatno placen.

Nije tu vise u pitanju pravni sistem, koliko uplitanje novca u sve to.

Grisham - mislis li na njega? https://en.wikipedia.org/wiki/John_Grisham

Posluzio sam se DDG u pitanju americke pravde, i bas kako sam ti napisao - nadje se mnogo primjera gdje 'mali' pobjedjuju 'velike', gdje 'perverti' pobjeduju 'moraliste', i u gotovo svakom slucaju vise slobode pobjedjuje manje slobode.

Ne kazem da je to uvijek tako, ali ako jedna stvar funkcionira u americi, on average, to je sudstvo.

Although, bas sad gledam, vecina amerikanaca se slaze s tobom. A ma, mozda sam u krivu. Proucit cu malo vise

https://www.opensocietyfoundations.org/press-releases/majority-americans-think-us-criminal-justice-system-broken-ineffective-see-need

http://www.americanbarfoundation.org/research/project/22

Zadnji edit :

Cini se da su moje ideje o americkom pravnom sustavu debelo zaostale. Huffington post je toliko zut da moram podesiti koloraciju na monitoru, ali ovaj clanak nije los...

http://www.huffingtonpost.com/conrad-black/us-justice-system_b_1110623.html

Nis onda, povlacim argumente. Evo nesto za smijeh (stvarni transkript sa sudjenja pretvoren u Rick & Morty :-D)

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 16:05 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...

Nis onda, povlacim argumente. Evo nesto za smijeh (stvarni transkript sa sudjenja pretvoren u Rick & Morty :-D)

Ovo je dosta tesko za prosudit jer takve stvari se treba iskusiti zivotom u odredenom drustvu da bi imao koliko toliko slozenu sliku, no mozda si prerano povukao argumente.

Ono sto znamo sa sigurnoscu je da na svijetu ne postoji potpuno pravedan sustav ili potpuno pravedan pravosudni sustav.

Cak i da maknemo iz jednadzbe koncept pravde i da ostavimo samo vladavinu prava, ne postoji sustav na svijetu u kojem vlada potpuna vladavina prava.

Sad kad je to receno, ne znam bas dal se mogu izjednaciti US i HR pravda. Da ima nepravednih slucajeva u US na tone, da i tamo je sustav biased prema bogatima (a gdje nije?).

No meni se to ne cini ni blizu tako strasno kao kod nas. Opet ponavljam, to je kako se meni "cini" jer ja realno nemam pojma o cijeloj slici US pravosudnog sustava.

Sam si naveo primjere di drzava obestecuje svoje gradane i cesto je spremna kazniti velike korporacije ako se dokaze da posluju mimo zakona.

Toga kod nas nema. Kod nas kad te osteti drzava ti njoj jos ostanes duzan. (primjer jedinog prezivjelog kornatskog vatrogasca)

Ja se kladim da u vecini US mjesta ne mozes uvalit 1000€ sutkinji/sucu da presudi sta god ti hoces. Meni se cini da tamo ipak neka odgovornost ili strahopostovanje prema sustavu postoji.

U tome je stvar, sto ti kod nas u HR ne moras biti sin bogatog tatice milijunasa, mozes biti obican covjek sa HDZ clanskom knjizicom i 1000€ viska.

Ili ti kum radi u gradskoj upravi pa zna neke ljude...

Meni se cini da kod nas vlada divlji zapad u sudstvu, a da to nije tako u US.

Naravno to je neki moj opceniti dojam, ponavljam opet, ja sigurno nisam taj koji ima siroku sliku US sudstva ali mi je tesko vjerovat da je njihov i nas na istoj razini.

Kod nas su Agrokor i takvi sveti gral a visoke naknade obestecenja dobivaju samo suci i njihovi prijatelji. (bio nedavno clanak o tome)

Edit: Treba uzeti u obzir i koliko je US veca od jedne u usporedbi s njom beznacajne RH, pa je lakse nac u velikoj US besmislene slucajeve kao ovaj Rick n Morty.

RH je puno manja, a takvi slucajevi su valjda pravilo...

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 13:12 (Psiho246).
18 godina

Tipičan kaos ili rusfraj u banana državi, iako je realno očekivano ipak se opet i ponovo zapitaš pa kak je to moguče.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/banka-prodala-dugove-utjerivacima-zovu-ljude-po-cijele-dane-zvone-na-vrata-i-obilaze-susjede/954168.aspx

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 17:32 (rambox).
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Moguce je. Ne znam, i ako sam dobro shvatio tvoj post to je ono sto i ti kazes - postoji mogucnost.

Povlacim argumente jer sam u startu bio uvjeren da to nije tako, a sad vise nisam siguran u to. Originalni argumenti ne stoje; PGE Hinkley, Microsoft i McDonalds su -opet, cini se- iznimke, a ne pravilo.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
15 godina
neaktivan
rambox kaže...

Tipičan kaos ili rusfraj u banana državi, iako je realno očekivano ipak se opet i ponovo zapitaš pa kak je to moguče.

hrvatko ti kaže, pređi u HPB i mi ćemo te razguziti kao što ni jedna druga banka to nebi napravila. 

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
16 godina

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zakljucali-radnice-za-vrijeme-kolindine-posjete-zatvorili-su-nas-da-se-ne-bismo-zalile/954351.aspx

Baš me zanima hoće li Kolinda, koja se tijekom presjedničke kampanje toliko zaklinjala da je boli nepravda, ikako reagirati na ovo. Trebala u najmanju ruku tražiti istragu o tome tko je odraslim osobama na ovaj način nelegalno ograničio kretanje.

Fun fact:

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/ruski-veleposlanik-u-sad-u-prilicno-je-zeznut-i-utjecajan-tip-ako-ne-vjerujete-pitajte-trumpove-suradnike/

a sada državni odvjetnik general Jeff Sessions

Telegram ne zna prevesti attorney general s engleskoga. 

16 godina
neaktivan

Netko pametan ipak vuče konce da se uklone ljudi iz Trumpovog okruženja, ako ne na kraju i sam Trump, koji bi mogli da ugroze američke nacionalne interese. Već su uklonili dva moćna čovjeka.

Čitao sam negdje da su Rusi išli ciljano na njih dvojicu ( a i ostali su pomno izabrani). Npr. Michael Flyn, koji je prvi odletio, je impresioniran teorijama zavjere, itd, itd.....

Nedavno je smjenjen jedan visokopozicionirani general koji je prisustvovao swingerskim orgijama čiji snimak vjerojatno imaju Rusi, što su mogli upotrijebiti za sticanje određene koristi.

14 godina

Soap, a znaš što je još poraznije kod toga s tim radnicama ?

Plakale su zapravo što nisu mogli vidjeti HollyKolykraljicutrotoara uživo jel im je to bila jedina prilika. To sam poslije pročitao.

Poslije toga ih nekako manje žalim. 

16 godina

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ogorceni-metkovski-poljoprivrednici-optuzuju-petrova-drzavne-parcele-u-zakup-su-dane-po-stranackom-kljucu-clan-mosta-je-postao-veleposjednik/5719855/

#bašzato #NE_ĆE_TE

Ali svejedno još uvijek ima ekipe koja se jako uvrijedi kad im se kaže da je MOST tu radi uhljebljivanja.

12 godina
protjeran

@captain_soap_McTawish

Frende, slažem se sa tobom.

Ekipa ne shvaća da je Most kleronacionalistička podvala ovom narodu koji žele HR vratiti u vrijeme gore nego za vrijeme Tuđmana, te državu urediti po pravilima Francove Španjolske.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
18 godina

Ludi Petrina je davno rekao da kad je Most tako dobar, zašto je Petrov izgubio u Metkoviću, a Kovačić u Omišu nakon samo jednog mandata? 

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ludi Petrina je davno rekao da kad je Most tako dobar, zašto je Petrov izgubio u Metkoviću, a Kovačić u Omišu nakon samo jednog mandata? 

Hrvatski biraci bas nisu neki standard za ocjenjivanje rada politicara. Ne zelim navoditi previse imena, ali Bandic i Jambo su dobri primjeri...

Ovo nije podrska MOSTu, prilicno su losi, pogotovo otkad je Oreskovic otisao...

Inace ako netko hoce vidjeti jad medija neka procita ove zadnje clanke o Trumpu... po naslovu postoji video gdje Trump divlja...

u videu se ne vidi nista:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-procurila-snimka-trumpovog-divljanja-po-bijeloj-kuci/954727.aspx

Trump ima tonu glupih ideja ali svaka mu cast sto je napokon objasnio skoro svima koliko su novinari pristrani.

16 godina

http://www.vecernji.hr/hrvatska/zivi-zid-poslao-prijedlog-za-ukidanje-obveze-cijepljenja-1154025

Nije dovoljno što imamo 4 mil. izbornika, treba nam i 4 mil. liječnika...

12 godina
neaktivan
agent_00klc kaže...

http://www.vecernji.hr/hrvatska/zivi-zid-poslao-prijedlog-za-ukidanje-obveze-cijepljenja-1154025

Nije dovoljno što imamo 4 mil. izbornika, treba nam i 4 mil. liječnika...

Prije sam pyzdila na takve genijalce, sad bi ih pustila. Samo nek ukinu. Kad nam procijepljenost zvizne ispod 50% pa nam iz Bosne dolepršaju rubeola i ospice a turisti dovuku ostale boleštine onda će im bit veselo.

Btw Plenki kaže da su sad našli sumnjive dnevnice i nakon SDP-a. 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
18 godina
moderator
ddarknessfairyy kaže...

Kad nam procijepljenost zvizne ispod 50% pa nam iz Bosne dolepršaju rubeola i ospice

Mi smo neki divljaci, jel?

E sad nećete dobiti ništa!

NO RUBEOLA FOR YOU!

12 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Mi smo neki divljaci, jel?

E sad nećete dobiti ništa!

NO RUBEOLA FOR YOU!

Nooo ne se vrijeđati odmah. Rekla sam samo zato jer kod vas još ima oboljelih od rubeole i ospica. Dal su oboljeli baš iz Bosne, Hercegovine ili iz "i" u to se nebi štela mešati 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 14:57 (ddarknessfairyy).
18 godina
moderator
ddarknessfairyy kaže...

Nooo ne se vrijeđati odmah. Rekla sam samo zato jer kod vas još ima oboljelih od rubeole i ospica. Dal su oboljeli baš iz Bosne, Hercegovine ili iz "i" u to se nebi štela mešati 

Za Bosnu garantujem da nema, za Hercegovinu ne mogu ništa uraditi. Oni vole ići kod vas, to je poseban odnos.

Pa ako šta popušite, to je Hercegovina kriva

18 godina
ddarknessfairyy kaže...

Btw Plenki kaže da su sad našli sumnjive dnevnice i nakon SDP-a. 

Uplašio se da bi pored svoje teške bolesti još mogao nadrapati i zbog tih dnevnica, pa onda zajedno s državnim odvjetnikom (koji je tobože neovisan od vlade i vlasti) održao presicu da preventivno bude "transprarentan" prije nego ga novinari počnu razvlačiti. Nema on veze s time, neki tamo mangupi u njegovom uredu dijelili okolo neke dnevnice. 

Neka institucije rade svoj posao!

This space for rent!
18 godina
Drago kaže...

Uplašio se da bi pored svoje teške bolesti još mogao nadrapati i zbog tih dnevnica, pa onda zajedno s državnim odvjetnikom (koji je tobože neovisan od vlade i vlasti) održao presicu da preventivno bude "transprarentan" prije nego ga novinari počnu razvlačiti. Nema on veze s time, neki tamo mangupi u njegovom uredu dijelili okolo neke dnevnice. 

Najgore u svemu tome je što se promjenama vlade ne mijenja 90% ljudi tamo, a oni predstavljaju dobro usidrenu ekipu kojoj ovakve stvari nije teško muljati.

No u 2017. otvarati ideje tipa "plaćanja direktno na račun" i slično je morbidno. Kad sam vidio da još rade s gotovinom...

12 godina
neaktivan
Drago kaže...

Neka institucije rade svoj posao!

Ja čula da su te "dnevnice"  zapravo prekovremeni koje mnoge državne službe isplaćuju u vidu dnevnica jer onda ne treba plaćati porez, sad koliko je to istina ne znam. Ali kao što Iggy kaže micanje jedne vlade ili ministra tu neće pomoći u ničemu, to rade ljudi koji su tamo već ko zna koliko vlada i točno znaju kako i gdje gurnuti ruku.

18 godina

To je djelomice točno - svaka nova vlast pored postojećih dovede i svoju garnituru i smijeni šefove i postavi svoje. Tako da jedan dio ostaje isti, a dio se nadotače kako dođe nova vlast. 

This space for rent!
18 godina
Drago kaže...

To je djelomice točno - svaka nova vlast pored postojećih dovede i svoju garnituru i smijeni šefove i postavi svoje. Tako da jedan dio ostaje isti, a dio se nadotače kako dođe nova vlast. 

Iz iskustva, u biti se jako malo ljudi promijeni (u omjeru s brojem ljudi). Dođu ministri, državni tajnici, ravnatelji i slično, no mid-level ostaje isti.

Recimo, ovdje mi je potpuno jasno da ministar / predsjednik vlade i slično nema pojma o tome, gdje bi došao kad bi u takvo što bio upućen (ili npr. tko vozi koje vozilo u privatne svrhe). No politički je to velika mrlja.

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Service pack efekt.

Al' ne možeš ih kriviti. Ljudi jednostavno vide sve te silno sposobne ali trenutno nezaposlene (ili potplaćene) ljude u svojoj bližoj i široj okolici (obitelji) i jednostavno moraju ih negdje ubaciti/žrtvovati za dobrobit svekolike hrvatske nacije i opstojnosti bogumile države.

Da su barem svi dosljedni i vjerodostojni poput Marića... barem bi se ova agonija prije riješila.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ovo-je-govorio-goran-maric-a-danas-bi-volio-da-nije-20170306

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
18 godina

Goran Marić je ispao toliki jadnik da je to nešto nevjerojatno. O njemu nisam nikada imao neko posebno mišljenje, ali ga barem nije nikada zakačila neka od hadezeovih afera, što sam ja zabunom protumačio kao barem nekakav znak osobnog integriteta. Stvar je, međutim, očito bila da jednostavno nije imao prilike "doći do izražaja".

This space for rent!
14 godina
Drago kaže...

Goran Marić je ispao toliki jadnik da je to nešto nevjerojatno. O njemu nisam nikada imao neko posebno mišljenje, ali ga barem nije nikada zakačila neka od hadezeovih afera, što sam ja zabunom protumačio kao barem nekakav znak osobnog integriteta. Stvar je, međutim, očito bila da jednostavno nije imao prilike "doći do izražaja".

Ajoj Dragec, pa lik je bio Njofrin osobni nogometni sudac...

Stara garda privatizacijskih lisica.

Kolko vidim ovaj Alanfordovski narod još ne vjeruje da su ih opljačakali.

Neki dan sam pročitao na kozojebnom listu da je Milanović najviše kriv za pustošenje Slavonije. Eto...Blagostanje bilo 10 godina, dođe Mile sa puškom i istera ljude.

Inače Plenković je baš prototip lika kojeg narod puši. Fin izvana, kulturan, beskičmenjak, okreće se kako vjetar (birači) puše, demagog, u stanju prodat vlastitu mater uz gromoglasan pljesak...

P.S.

Za koju godinu ga budu pamtili kao pozitivnog lika bez afera. Ivoo Zanader 2.0.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.3.2017 12:04 (DarthMarkus).
12 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...

True that, jedino kad je za sebe mogao reći da je pošteno radio svoj posao je bilo kad je glumio Beusana juniora na HRT-u. Sve ostalo pa čak i suđenje zna se kako je radio. 

Nego koji je to kozojebni list? 

14 godina
ddarknessfairyy kaže...
DarthMarkus kaže...

True that, jedino kad je za sebe mogao reći da je pošteno radio svoj posao je bilo kad je glumio Beusana juniora na HRT-u. Sve ostalo pa čak i suđenje zna se kako je radio. 

Nego koji je to kozojebni list? 

Večernji. Od novina koje su bile sinonim za kvalitetu danas su doslovno 0.

18 godina

Fudbal me totalno ne zanima tako da nemam pojma o tome niti se mogu uživiti u te afere.

This space for rent!
12 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...

Večernji. Od novina koje su bile sinonim za kvalitetu danas su doslovno 0.

Ahaa mogla sam si mislit da je večernji u pitanju. Istina od kvalitetnih novina u kojima si mogao pročitati činjenice postali su desničarski pamflet. Više uopće ne čitam večernji pa zato nisam ni vidjela taj inteligentni članak.

Nego jel netko vidio ova baljezganja o novom zakonu o radu nedjeljom? 

Jučer onaj genijalac u Otvorenom Strmota izjavi kako je veliki problem nesigurnosti majki malodobne djece i potencijalnih majki a prije toga je već baljezgao kako će napraviti zakon da majke ne smiju raditi nedjeljom jer štite obitelj. 

Dobro jesu oni normalni? U kojem mozgu je niknula ideja da bi takav zakon ikad mogao proći na ustavnom sudu? 

Zabranit će rad majkama s djecom i potencijalnim majkama a očevi? Oni nisu dio obitelji i ne trebaju biti doma nedjeljom? 

I na koju foru oni misle provjeravati tko je potencijalna majka? Šta će poslati sve žene od 16 do 60 na ginekološki pregled pa one koje su plodne neće raditi a one koje su neplodne i u menopauzi marš na "blagajnu"? I kako im nije palo na pamet da ako donesu zakon koji štite majke poslodavci jednostavno više neće zapošljavati majke s djecom nego će uzeti muškarca ili ženu koja nema djecu. Svakakve sam bedastoće do sad čula, ali ovakvu već dugo nisam.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice