Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.126.964
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Amazonovim programerima ne bih platio ni hrvatski minimalac. Aplikacije su im najcesce toliko bugave i nejasne da bi covjek pomislio da su ih pisale fakultetlije sa prve godine. S obzirom na lovu koju mlate, bio bi red da pripaze na banalne stvari kao sto su 404 linkovi, kompletno razlicita sucelja za iatu stvar, samo razlicit jezik i slicno (pricam o seller sucelju na amazonu)
Rvat katolik!
11 godina
protjeran

@ddarknessfairyy

Gle, Darky ioako nisam ljubitelj, navijač niti glasaš Mikija Fontane, ova odluka gradskih oca po meni je najbolja odluka gradskih zagrebačkih vlasti u posljednjih 17 godina.

Naime, karta nemre doći isto ako se voziš jednu tramvajsku stanicu i ako se se voziš jednu autobusnu stanicu na međugradski relacijama. Relacije između autobusnih stajališta izvan grada Zagreba su puno dulje, nego tramvaj stanice. Negdje se morala povući granica. Ne slažem se sa tobom, iako mi isto tako smeta plaćati 20 ćuna između ZG i VG(po sadašnjim cijenama) sada bude 14 kuna, iako kada nije gužva, između dvije navedene realacije se vremenski dođe unutar 30 minuta, al' prostoro nije isto kada relacije između tramvajskih stanica. 

Bio to populizam il' šugava politika sadašnjih vlastodržaca, meni kao povremenom korisniku usluga ZET-a, svejedno.

Mada o cijenama našeg javnog prijevoza nemam baš najbolje mišljenje, te mi se gadi kaj time pune gradski proračun samo kako bi uhljebili sebi podobone.

Postoje modeli kako se definira cijena javnih usluga, te se ne može svakome ugoditi.

Karte inače plačam vrlo rijetko, čak i kada me ulove ti famozni kontroli ZETa. Jako znaju biti neugodni, pogotvo prema ženama.

Sada kada je karta 4 ćune, eh sada mogu i ja platiti, nemam više objektivne razloge da mi je karta skupa, mada švercanje čovjeku uđe pod kožu.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
12 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...

Naime, karta nemre doći isto ako se voziš jednu tramvajsku stanicu i ako se se voziš jednu autobusnu stanicu na međugradski relacijama. Relacije između autobusnih stajališta izvan grada Zagreba su puno dulje, nego tramvaj stanice. Negdje se morala povući granica. Ne slažem se sa tobom, iako mi isto tako smeta plaćati 20 ćuna između ZG i VG(po sadašnjim cijenama) sada bude 14 kuna, iako kada nije gužva, između dvije navedene realacije se vremenski dođe unutar 30 minuta, al' prostoro nije isto kada relacije između tramvajskih stanica. 

Očito je da se ne voziš uopće međugradskim linijama jer lupetaš na veliko.

A pošto ne mogu spavati nije mi bilo problem izvući detaljan popis stanica i udaljenosti da vidiš i sam koliko lupetaš.

Linija 172, ukupna udaljenost 16,7km

Črnomerec - Vrapčanska aleja 2,8km

Vrapčanska aleja - Gajnice 1,7km

Gajnice - Dubravica 350m

Dubravica - Prigornica 1,8km

Prigornica - Podsused 1km

Podsused - Jarek 4km

Sve ovo je bila prva zona u kojoj ćeš se uredno moći voziti za 4kn jer vožnja traje manje od pola sata. Tek sad ulazimo u drugu zonu u Zaprešić. Plaća se 10kn. Stanice idu dalje:

Jarek- Željeznička stanica 700m

Željeznička stanica - Crkva 600m

Crkva - Devčićeva 300m

Devčićeva - Kodrmanova 450m 

Kodrmanova - Dom zdravlja 400m

Dom zdravlja - Terminal 550m

Terminal - Stadion 400m

Stadion - Mažuranićeva 700m

Mažuranićeva - Trg F. Tuđmana 550m

Trg - Zelengaj 450m 

Sad mi reci gdje su te ogromne udaljenosti u međugradskoj vožnji druge zone zbog kojih je realno da je karta duplo skuplja od one u 1 zoni koja će biti 4 kn za pola sata?

Isto tako pošto spominješ tramvajski prijevoz. Linija 11 Črnomerec - Dubrava udaljenost iznosi 9250m i ima 16 stanica. To je 578m po stanici. Zaprešićka autobusna linija ima 5100m i 10 stanica što je 510m po stanici. Gdje je razlika?

I ne za tvoju informaciju karta neće biti 14 kuna već će cijena ostati 20 jer ako kupuješ 1 i 2 zonu što moraš ako ideš iz prve u drugu zonu i obrnuto, karta od 4 kune ne važi. 4 kune karta će vrijediti na području grada Zagreba što znači da će se ljudi za udaljenost od 700m i dalje voziti za 10kn.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
18 godina

ovo je nekaj najgenijalnije u zadnje vrijeme 

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
11 godina
protjeran

@ddarknessfairyy

E, kak' si računala te relacije ili gdje si to vidjela???

Pa, ne lupetam. Znam kakve su udaljenosti između stanica.

Po pravilima u naseljenim mjestima stanice su logično manjih udaljenosti, a izvan urbanih sredina, manje naseljenim one su duže. 

Razlika ti je u što autobuse više troši, nego tramvaj koji ide na električnu energiju koja je jeftinija, nego nafta. To je kaj se definira cijena.

Ti moraš znati da kada je rushhour tvoja vožnja između navedenih relacija je puno dulje nego vremenski, nego inače. U definiranju cijene ima više faktora koji se koriste(koliko se ljudi vozi, koliko često, koliko treba potrošiti resursa za to i tako to...)

Nažalost, druga je stvar kaj je ZET neracionalan i kaj samo nabija cijene.

Gle u Zaprešiću je i puno manje putnika, nego u ZGB koji non-stop ulaze u tramvaje koji puno češće voze nego bus 172.

Gle kužim ja tebe da bi tebi pasalo da je cijena manja, al' moraš sve navedeno uzeti u obzir. Nije isto kada ekipa putuje cijelu trasu Zaprešić-ZGB, ili kada se vozi tri stanice. 

Često umjesto vožnje tramvaje biram ciplcug. Zdravo je, besplatno, te se ne moram gužvati sa ekipom u tramvaju.

Ne bi bila prva koja je otkantala javni prijevoz, te uzela dobar, kvalitetan bicikl kao sredstvo u prelaženju svojih dnevnih migracija. Mjesečni pokaz doojde baš kao rata koja se otplaćauje za dobar bicikl.

Zdravije je nego tramvaj(bus), ekološji prihvatljivije(mada i bickl onečišuje okoliš, puno manje, nego ostala sredstva, al' ipak onečišćuje...) ,a i dobar je način za održavanje forme i tijeal u ravnoteži, ako se čovjek ne bavi nekom fizičkom aktivnošću ili sportom.

A i ti od Črnkasa do Dubrave, kada je gužva, nemreš baš stići unutar pola sata, pa će čovjek morati platiti čak i duplu kartu.

Gle, kada idem do svoje vikse koja je u opčini Kravarsko, od ZGB mora potršiti 40 kuna u jednom smjeru.

Ne, neću potrošiti 20 kuna, nego ću za zonu grada Zagreba do VG platiti 4 kune, te onda kada uđem u drugu zonu, platim još 10 kuna.

Gle, često ti se ja švercam, ako i dođe kontrola ne drame previše, to su oni samo prema slabijima strogi i bahati...

I ja bi htio kao i ti da mi je i na drugim relacijama javni prijevoz jeftiniji, al' ne ide...

12 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...

@ddarknessfairyy

E, kak' si računala te relacije ili gdje si to vidjela???

...

Sad nabacuješ "opravdanja" tek toliko da pokriješ svoje mišljenje koje zapravo ne daje ni jedan valjani razlog zbog kojeg ne bi postojala karta od 4 kune za drugu zonu.

Skačeš sa tramvaja na autobuse kako ti odgovara a govorimo o ZONAMA a ne vrsti prijevoza. Karta od 4 kn vrijedi u 1 zoni za sve vrste prijevoza a ne samo tramvaje. Autobusi u gradu Zagrebu troše puno više goriva od linija 172 i 268 jer ostale linije voze kroz grad u kojem je gužva, iako u vrijeme "rush houra" relacija Vrapče - Črnomerec je također potpuno zakrčena.

Netočno je da linija 172 vozi rijeđe. Linije 172 i 268 su najprometnije linije od svih autobusnih linija. Za vrijeme špice Zaprešićka 172 vozi svakih 7 minuta što je češće od velike većine tramvaja, dok linija 268 za Goricu vozi svakih 12 do 15minuta. Isto tako nije točno da ima manje putnika. Linije 172, 176 i 268 su linije sa najvećim brojem putnika od svih autobusnih linija, jedina linija koja se približno može mjeriti je Črnomerec - Dugave koja je puna tjekom špice, ali vozi svakih 20 minuta. 

Nadalje ja se nisam bunila na punu dužinu vožnje već na to što će karta od 4 kune vrijediti SAMO I ISKLJUČIVO za prvu zonu. Nebitno kuda se voziš u toj prvoj zoni. Dok će druga zona i dalje vožnju jednom ili dvije stanice plaćati 10kn. 

Ja inače presjedam u Zaprešiću u lokalni prijevoz Meštrović kojem je isto tako prva zona 10kn iako je kilometraža veoma mala, ali gle čuda svaka iduća zona je dodatnih 6kn a ne 10 kao u ZET-u.

To što si si ti zamislio da ćeš platiti 4kn za prvu zonu pa onda ostalo normalno štancati zone kako dolaze možeš objesiti mačku o rep jer je već najavljeno da će kontrole minutaže biti rigorozne i kod preslaska u drugu zonu će se tražiti na uvid obje karte. 

I da se razumijemo, ne lajem zbog sebe jer ja se kao što sam već napisala više ne vozim ZETom već prigradskim vlakom pa presjedam na svoj lokalni bus što me izađe s povratnom odprilike 50kn(odprilike 20kn manje od vožnje ZEtom), ali me užasno smeta to što si taj seronja opet radi kampanju na leđima onih koji žive u drugoj i trećoj zoni samo zato da bi osvojio još jedan mandat. Isto kao što je napravio kad je 2012 poskupila prva zona pa je dignuta cijena i druge, ali kad je prije izbora spuštena cijena prve zone druga je ostala ista. 

A relacije nije teško izračunati jer danas postoje google karte na kojima su točno označene stanice te ako ti se da lijepo ideš od stanice do stanice i pišeš udaljenosti iako Zaprešićke znam i ovako napamet. Milijun sam puta onuda prošla pješke jer nedam 10 kuna za par stotina metara i nisam jedina. Grad je pun ljudi koji radije idu pješke od Terminala do npr placa (1500m u jednom smjeru) nego da plaćaju kartu.

A što se tiče bicikla nisam se još toliko s mozgom posvađala da se vozim biciklom 4km nizbrdo po cesti koja je prvih kilometar strma ko Sljemenska cesta a idućih 3km cesta po kojoj se ljudi ne usude uopće hodati sa strane a kamoli ići biciklom, da bi izašla na državnu cestu Harmica - Zaprešić i 8km vozila po cesti po kojoj prolazi gotovo sav teretni promet prema Sloveniji da bi onda došla na 10km Aleje Bologne o kojoj uopće ne treba trošiti riječi. Kad budem imala suicidalne namjere onda ću početi upražnjavati tu taktiku.   

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina

Pa i vani je tako (cijene po zonama), ne znam šta je tu čudno?

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
12 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...

Pa i vani je tako (cijene po zonama), ne znam šta je tu čudno?

Apsolutno ništa. Ali ako imaš kartu od jedne zone (10kn) koja vrijedi za vožnju po jednoj zoni (prvoj, drugoj ili trećoj nebitno dok ne prelaziš u drugu zonu), zašto bi onda karta od 4kn vrijedila isključivo za vožnju u gradu Zagrebu a ne kao i karta od 10kn? Znači nemaš kartu od jedne zone koja vrijedi 4kn već imaš kartu od 4 kn koja vrijedi samo u gradu Zagrebu.

11 godina
protjeran

@ddarknessfairyy

Jednostavno. Ekonomska računica ZET-a.

Ionako se puno ljudi šverca najčešće u tramvaju, jer se često ekipa vozi na kraćim relacijama, te je ekipi jednostavno preskupo plaćati 10 kuna za 10-ak minuta vožnje, a karta vrijedi 90 min. Ovako ova ekipa kaj se švercala zbog 10 ćuna, sada baš neće imati izgovora. A, i kontrola će imati više razloga biti navudrena na švercesku ekipu koja se sada švercala zbog "skupe" karte bez obzira koliko njihov razlog bio u krivu. Glavni motiv pored ostalih političkih je bio i taj da više ljudi počne plaćati kartu.

Druga, treća i četvrta ZET zona ionako su puno duže relacije, te su mogućnosti ščvercanja dosta manje. Npr. uđe dvoje-troje ljudi po stanici u svojem manjem mjestu življenja, dok u gradu ipak ulazi dosta više ekipe u autobuse i tramvaje. 

Jedostavno u ZETu napravili analize i istraživanja, te zaključili da bi ipak mogli probati sa nižom cijenom karte. Što je ekipa već dobrano prihvatila objeručke.

Iza svega stoji novac. To je realni život. Koliko god mi htjeli drugačije. Može to biti glupo ili zbog ovih ili onih razloga, al' matematika je jasna.

Dakako da je tu i politika i populizam, al' ionako ne glasam, pa me to i ne dira.

17 godina
ddarknessfairyy kaže...

Linije 172 i 268 su najprometnije linije od svih autobusnih linija. Za vrijeme špice Zaprešićka 172 vozi svakih 7 minuta što je češće od velike većine tramvaja, dok linija 268 za Goricu vozi svakih 12 do 15minuta. Isto tako nije točno da ima manje putnika. Linije 172, 176 i 268 su linije sa najvećim brojem putnika od svih autobusnih linija, jedina linija koja se približno može mjeriti je Črnomerec - Dugave koja je puna tjekom špice, ali vozi svakih 20 minuta. 

S obziroma da svaki dan na posao idem s 109 (Črnomerec - Dugave), mogu ti reći da si se malo zafrknula. 109 vozi svakih 7, ne 20 minuta. Vikendom / blagdanima vozi svakih 15 minuta.

S obzirom da mi je bivša iz VG i da sam se neko vrijeme vozio s ovim sporim / brzim VG linijama, niti jednom ta linija nije bila toliko puna koliko 109 zna biti.

Čak štoviše, do nedavno sam znao par puta sa 109 presjesti na 268 kod Avenue Malla i 109 je uvijek bila punija od ovih linija za VG.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...

@ddarknessfairyy

Jednostavno. Ekonomska računica ZET-a.

...

Ti si nekad naivan ko francuska sobarica 

Oni koji nisu plaćali kartu do sad neće je plaćati ni ubuduće pa i da je karta 1 kunu. Isto kao i u vlaku. Imaš određene ljude koji se švercaju svaki dan na posao po onom dobrom starom običaju kakav koriste i u tramvaju, ako je kontrolor na početku vagona trče na kraj vagona a ako je na kraju onda silaze dolje i trče na prva vrata. Ljudi su jednostavno takvi, ako se netko misli švercati to će raditi bez obzira koliko koštala karta. 

Kad idem do bolnice Sv. Duh sa Črnomerca (1 stanica) ili od Mandaličine do Vinogradske(2 stanice) nema teorije da platim kartu, pa makar ona bila i 4kn jer znam da nema kontrole na tim relacijama i ako i dođe neće me stići haltati. I većina ljudi koja se šverca razmišlja na isti način. Može karta biti 50 lipa oni je neće kupiti.

Zato i govorim da ovih 4kn nije ništa drugo nego predizborna kampanja za grad Zagreb. Nju će koristiti oni koji se voze 5 ili 6 stanica. Kartu od 10 kn neće kupovati gotovo nitko, druga i ostale zone će pokrivati gubitke na prvoj a na kraju kad prođu izbori će ta karta ili nestati ili će poskupiti. 

Bukva kaže... 

S obziroma da svaki dan na posao idem s 109 (Črnomerec - Dugave), mogu ti reći da si se malo zafrknula. 109 vozi svakih 7, ne 20 minuta. Vikendom / blagdanima vozi svakih 15 minuta....

Jesam da *posipa se pepelom*. Gledala sam vikend. Ali ja kad sam god išla a išla sam dosta puta nikad nije bila krcata kao Zaprešićka linija. Nikad mi se nije desilo da ujutro ne mogu ući u autobus nego moram čekati idući jer je unutra toliko ljudi da se vrata nedaju zatvoriti (što je na 172 dosta često bio slučaj).

I dalje stoji da je to jedina autobusna linija u Zagrebu koja ima veliki broj putnika. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 11:20 (ddarknessfairyy).
11 godina
protjeran

@ddarknessfairyy

Da, al' na čemu ti temeljiš svoje tvdnje?

Tvrdiš ih na dojmu. 

Gle, ZET zna jako dobro koliko ima gubitaka zbog švercera, jer znaju koliko se u prosjeku vozi na linijama ljudi(rade analize, brojanja, istraživanja....) ,te to usporedi koliko karti naplate, koliko uspiju uloviti švercera....Nisu oni išli u nešto odokativno.

Ne volim pričati ovako napamet, ova linija puna, druga prazna. Ujutro u ZGB u rush-hour sve linije glvane pune, bili tramvaj, bilo bus, dakako ne sve. Al' ne može tvrditi da ti imaš pravo na 4 kuna, a kada na tvojoj liniji nema toliko ščverca, jer se radi o busu, te uvođene 4 kune donijelo bi gubitke.

ZET će i ovako prvo gledati ekomonsku računicu sa tom novom cijenom, te nije isključeno da će je ukinuti ako neće biti profitabilna.

Slažem se da je ZET bastion parazita i uhljeba, te da njihova je politka jadna i šugava, al' kaj narod želi to ima. A, opet nisu ni oni toliki debili da će ići stavljati 60% manju cijenu, tamo gdje nema ekonomske računice. Dakako, ako niste vi njihova glasačka baza, tim još bolje i razlog više za njih.

Ne volim kada ljudi pričaju nešto što nema temelja u stvarnosti, a to je upravo ovo tvoje odokativna mjerenja napunjenosti il' ispraženjenosti nečega. 

ZET ima svoju službu koja vodi računa o formiranju cijena, praćenjeu prometa i tako to. Druga je stvar što struka je u službi politike, a sasvim treća kada obična raja, krene pričati svoju verziju priče. Kao ono, oni sve kuže, jer su čitali ili gledali TV. 

17 godina
ddarknessfairyy kaže...

I dalje stoji da je to jedina autobusna linija u Zagrebu koja ima veliki broj putnika. 

Za autobusnu liniju, moram priznati da mi se teško se sijetiti i jedne koja je po puponjenosti na razini 109. Međutim, tramvajske znaju biti i gore. Ujutro sve koje ide Savskom su redom dupkom pune. 12-ica zna biti puna da se osjećam ko Sardinica već na Remizi (stanica sa koje kreće).

BTW, čisto ovako pitanje - što ti nije ispativije uzeti mjesečnu ili, još bolje, godišnju nego kupovati kartu. Ja godišnju platim negdje oko 3200-3300 kn što mi je osjetno jeftinije od bilo koje druge opcije.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...

BTW, čisto ovako pitanje - što ti nije ispativije uzeti mjesečnu ili, još bolje, godišnju nego kupovati kartu. Ja godišnju platim negdje oko 3200-3300 kn što mi je osjetno jeftinije od bilo koje druge opcije.

Nije mi isplativije jer ne koristim svaki mjesec isti broj dana prijevoz po ZG-u a da bi mi se isplatio pokaz morala bi koristiti gotovo svaki radni dan u mjesecu.

Kad bi uzimala ZET mjesečna mi je 610kn a godišnja 6200kn + moj lokalni 580kn mjesečno (ne postoji godišnja). Isplativije bi mi bilo onda uzeti HŽ jer on je mjesečna 330kn.

Ovaj mjesec sam išla 10 puta do ZG-a pa sam kombinirala moj lokalni prvu zonu + vlak do Kustošije pa pješke dalje i izašlo me 51 kunu po danu što je manje od cijene pokaza.

A isto tako ako uzimam pokaz onda npr moram uzet svoju lokalnu za 580 jer mi je kućna adresa u drugoj zoni + drugu zonu ZET-a ili moram uzeti mjesečnu HŽ od naprimjer Brdovca do Kustošije, ali onda nemogu kombinirati kraće ili dulje relacije nego moram kupovati priključnu tj platiti pokaz za dulju relaciju nego što ju koristim. 

9 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Linije 172 i 268 su najprometnije linije od svih autobusnih linija. Za vrijeme špice Zaprešićka 172 vozi svakih 7 minuta što je češće od velike većine tramvaja, dok linija 268 za Goricu vozi svakih 12 do 15minuta. Isto tako nije točno da ima manje putnika. Linije 172, 176 i 268 su linije sa najvećim brojem putnika od svih autobusnih linija, jedina linija koja se približno može mjeriti je Črnomerec - Dugave koja je puna tjekom špice, ali vozi svakih 20 minuta.

Bukva kaže...

S obziroma da svaki dan na posao idem s 109 (Črnomerec - Dugave), mogu ti reći da si se malo zafrknula. 109 vozi svakih 7, ne 20 minuta. Vikendom / blagdanima vozi svakih 15 minuta.

S obzirom da mi je bivša iz VG i da sam se neko vrijeme vozio s ovim sporim / brzim VG linijama, niti jednom ta linija nije bila toliko puna koliko 109 zna biti.

Čak štoviše, do nedavno sam znao par puta sa 109 presjesti na 268 kod Avenue Malla i 109 je uvijek bila punija od ovih linija za VG.

Dok sam studirao, gotovo svakodnevno sam isto tako kod Avenue Malla silazio sa 268, pa na 109.

Uglavnom, dok je bio stari režim (sa češćim linijama) u 109 je definitivno češće bila "sardina" situacija.

Ali, kad su smanjili učestalost 268 buseva, situacija se uravnotežila.

Na liniji 268 "sardina" situacija je sad konstantno (jutarnji rush hour, oko 9, i popodne od 16-18, te oko 20 sati na večer).

Praktički ista situacija je i na 109, ali mislim da je tamo ukupna suma putnika ipak manja nego na 268 zajedno s brzom 330 (pitat ću frenda koji je vozač u ZET-u, valjda imaju neke statistike u firmi, premda mi je i sam rekao da mu je od svih linija definitivno najveća gužva na 268, a vozio je i 109).

P.S. ddarknessfairyy, imam neki filing (zbog  tvojih postova), da te poznam iz viđenja.

Jesi možda u razdoblju od 2008.- 2014. (ne sjećam se točno koja je godina bila) jedno vrijeme bila ofarbana narančasto?

Kruha i igala...
17 godina
odjavljen
ddarknessfairyy kaže...

Nije mi isplativije jer ne koristim svaki mjesec isti broj dana prijevoz po ZG-u a da bi mi se isplatio pokaz morala bi koristiti gotovo svaki radni dan u mjesecu.

Kad bi uzimala ZET mjesečna mi je 610kn a godišnja 6200kn + moj lokalni 580kn mjesečno (ne postoji godišnja). Isplativije bi mi bilo onda uzeti HŽ jer on je mjesečna 330kn.

A da kupiš kakvog Unića/Punta/Pola/Saxa/106/206/Bravu/Golfa III za <2k eur? Godišnje ti treba oko 2-3k kuna za tehnički i održavanje, možda ubodeš kakvog sa plinom za tu lovu ili 1.2 dizela i voziš se za "siću" kad hoćeš i gdje hoćeš? Još usput pokupiš koga putem iz sela i možda se i za đabe voziš? 51kn po danu ti je 7l goriva, to je sa tim kantama 150km.

Ili skuter. Potrošnja 2l/100, ima ih za manje od 3k kuna u dobrom stanju, održavanje praktički ne postoji a tehnički je 1000kn. Ako imaš vozačku ne moraš ništa polagati a ako nemaš, mislim da je oko 3k kuna, platiš na 12 rata i vozi.

Ja imam 5km do posla i ne pada mi na pamet presjedati dvije linije i kuhati se po ljetu a smrzavati po zimi u onim Autotrolejovim limenkama (iz 6ice u dvojku, za ove koji znaju Rijeku)...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina

Sum - to voziš se za siću u autu od 2000 eura zajebi.

Znam jel se **** sa takvima već 10 godina.

Što se tiče plina, sad je 4,60, no postoji kvaka, trošiš i benzin, pogotovo na kratke relacije ako često pališ auto. U zadnje vrijeme, meni se smrzne onaj pretvarač i auto u pola vožnje prebaci se na benzin.

Da ne pričam o kupnji takvog auta koji je lutrija sama po sebi. Ne znam, gradski prijevoz kakav god bio, uvijek je troduplo jeftiniji od bilo kakvog auta.

Za skuter se slažem, no tu si ograničen vremenskim uvjetima.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 15:57 (DarthMarkus).
13 godina

Meni je gušt vidjeti Hitlera (vozač ZET-a, brčići isti Hitlerovi) na liniji 268 (sigurno ga znaju oni koji putuju tom linijom) kojom se vozim od Avenue-a do Buzina i natrag svaki dan.

Na stanici čeka sto ljudi (nije bitno je li -15 ili +40 stupnjeva), a on kod Avenue-a uvijek otvara samo prva vrata jer ako niste upoznati s time, ZET vozači dobivaju poticaje na plaći za svaku prodanu papirnatu kartu - popne se to i do koje tisućice mjesečno pa vi vidite. Kontrolori također dobiju 10 posto od svake naplaćene kazne (oni to zovu "obavijest putniku", hehe), a znam ih par koji dnevno u prosjeku nabiju preko dvadeset kazni. Lova do krova, pajdo.

Što je još bolje, ljudi koji bi htjeli izaći vani (na druga, treća ili zadnja vrata) ne mogu da ne bi netko ušao unutra do onog trenutka do kada nisu svi ušli na prva vrata (traje to nekad i po čitave dvije, tri minute) što je totalna banana za ljude koji od te stanice dalje presjedaju i love tramvaj.

Tako da kada izađem iz tramvaja (putujem od Knežije) i vidim njega kako prelazi raskrižje preko avenije odmah znam da ne moram trčati jer neću sigurno zakasniti na bus.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 16:01 (pr0n_addict).
17 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Ovisi na što naletiš. Ako nije neki krš i drlog, do 15k kuna se daju naći stariji dizeli koji troše manje od 7l/100 i nisu za u CIOS. Ako nisi neki picajza i ne smeta ti što je možda malo ogreban, ne rade svi prozori i sjedala nisu nova, uvijek se nađe nešto - 5 godina sam vozio dva takva. Kupio sam staru 106icu za 2k kuna (!) i doveo u red/registrirao za manje od 2k. Dakle, izašla me 4k kuna (ok, 5 sa svim glupostima koje sam u dvije godine morao srediti) a trošila je 5-6 litara po Rijeci (i to benzinac!!!). Koliko znam, cura koja ga je kupila kasnije od mene ga još vozi i jedino što je trebala srediti su spone (koje su nastradale zbog mog starog posla koji je uključivao vožnju po šumama i gorama tj. cestama PGŽ i Istre)

Sama je napisala da joj je trošak 50ak kuna po vožnji do ZGa. Po meni, ako ideš jednom tjedno tako, neki mali autić ti se isplati. Ali nek si sama izračuna.

Što se tiče skutera, sad će ljeto i ako bude i blizu prošlom, neće ju nikakva kiša mučiti.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
12 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

Na liniji 268 "sardina" situacija je sad konstantno (jutarnji rush hour, oko 9, i popodne od 16-18, te oko 20 sati na večer).

P.S. ddarknessfairyy, imam neki filing (zbog  tvojih postova), da te poznam iz viđenja.

Jesi možda u razdoblju od 2008.- 2014. (ne sjećam se točno koja je godina bila) jedno vrijeme bila ofarbana narančasto?

Moj bivši je zbog sardina situacije išao u 20 sati na Savski most na neki bus(više se ne sjećam broja) pa onda presjedao dalje do svog sela jer se u 268 nije dalo ući.

Uuuum čini mi se da nisam. Imala sam tamo 2006 ili 2007 narančaste pramenove, ali onda sam bila šarena ko papiga sa cijelim spektrom duginih boja na glavi.  Prije toga crna a zadnjih 7 ili 8 godina imam krvavo crvenu kosu tak da si me vjerojatno zamijenio s nekom drugom tetom. 

Sum_of_all_fears kaže...

A da kupiš kakvog Unića/Punta/Pola/Saxa/106/206/Bravu/Golfa III za <2k eur?...

Imam auto ali više ne vozim.

pr0n_addict kaže...

Meni je gušt vidjeti Hitlera (vozač ZET-a, brčići isti Hitlerovi) na liniji 268 (sigurno ga znaju oni koji putuju tom linijom) kojom se vozim od Avenue-a do Buzina i natrag svaki dan.

Na stanici čeka sto ljudi (nije bitno je li -15 ili +40 stupnjeva), a on kod Avenue-a uvijek otvara samo prva vrata jer ako niste upoznati s time, ZET vozači dobivaju poticaje na plaći za svaku prodanu papirnatu kartu - popne se to i do koje tisućice mjesečno pa vi vidite...

To je na 172 kad kreće s Črnkasa svakodnevna scena. Na svim stanicama otvaraju se samo prva vrata i tek kad svi uđu na prva onda pusti van ostale. Na terminalu u Zaprešiću i u polasku i u dolasku otvara sva vrata jer ljudi obično trče na ostale linije pa da im nebi kosti namještali ako nekome zbriše bus za Kumrovec koji ide svaka 2 sata zato jer ne žele pustiti van ljude. 

16 godina
Bus hero

Nisam se vozio s busom jedno 10-15 godina...pa smo se tako prije mjesec dana ja i draga odlučili s busom otići po auto koje je bilo na redovitom godišnjem servisu u mehaničara, čisto da se podsjetimo kako je to vozit se s busom - i u autobusu naravno show program: srednkoškolci, studenti, babe, dide, bauštelci, ova plače ispod naočala, ovi se smiju, ovi se ljube - pravi javni prijevoz. Jednostavno shvatiš koliko si sretan što imaš svoje prijevozno sredstvo i što ne moraš prilagođavat život voznom redu iako nije bilo loše, to je došlo na neku razinu.

Ali sve je to ništa što je bilo prije. Prije bi kao srdele stali sljepljeni na +40 usred ljeta, na nogama 45min do 1h...pa još dođe baba, izvadi bančić (iz džepa), sjedne na sred busa i počne jest breskvu dok sve kapa po podu...

A stanje autobusa je bilo takvo da su se oni koji sjede na zadnjim sjedalima osjećali kao u luna parku. Sjediš, držiš se sa dvije ruke za sjedalo ispred i možeš slobodno vikat kao da se voziš u vlaku smrti! Ludilo. Pa pitaš poznanika: "Jel' sviraš?", a iza neki ćelavac u spici, stariji od nas 20 godina (ili je barem tako izgledao...) isto se drži sa 2 ruke kao svi (kao zadni trenuci prije pada zrakoplova) i govori: "Je, svira kurcu!" :D

Cijelu srednju školu i studij sam podnosio teroriziranje šofera i konduktera, njihovo izbacivanje, otvaranje prvih vrata, ne puštanje u bus (a idući za sat vremena isl.) putujući dva puta dnevno iz Podstrane u grad, kako zovemo centar Splita. To su bila vremena kad su svi morali početi plaćati javni prijevoz koji su svi naučili ne plaćat... i to je naravno ok i normalno da treba plaćat javni prijevoz... ali su kontrolori/šoferi nekad počeli prelazit granicu i čak iživljavati na sirotinji, starijima ili bolestima, svoje frustracije. Kad bi kontrola ušla u bus, svi bi gledali pobjeći na idućoj stanici jer ako nemaš kartu ili pokaz ide novčana kazna.
Ali jednog dana sam imao razgovor za posao u knjigovodstvenom servisu, i jednostavno sam morao koristiti javni prijevoz, bez kune u džepu, točnu tu liniju, u točno to vrijeme - a to su bila gadna vremena, sa strogim kontrolama, po 2 kontrolora, svi mole da prođe bez kontrole... i taman kad sam mislio da sam prošao sve točke (stanice) za koje znam da obično uđu - ulaze na prva vrata 2 kontrolora, i to točno 2 najgora: jedan koji mrzi sve jer je "život mrzio njega" i drugi "big&dumb".

Ako me izbace, u banani sam, gubim priliku za budućnost, moram dobit posao, cura trudna, a idu od putnika do putnika i pitaju za pokaz ili kartu. Situacija kao da je njemačka okupacija i WWII a mi židovi koji bježe koristeći javni prijevoz!
Ali sam primjetio da se veliki zadržao sprijeda a ovaj se malo prebrzo zaletio prema zadnjem djelu busa, a pun bus i nema teorije da ovaj dođe do njega za 2 stanice - taman! Tu sam vidio priliku jer je ovi ostao odsjećen od ovog velikog.
I ovaj dođe do zadnjed dijela autobusa pa dođe prvo do mene (jer me zna od prije, od srednje škole) i pita pokaz ili karta - a ja ga pogledam i smirenim tonom kažem: "Ako ne otiđeš ća... jel vidiš ovo (i pokazujem mu na đon od cipele) - sa ovim ću te udrit u glavu.". Ovaj me gleda, skuži da je sam, pa se okrene i ode.
Svi koji su sjedili u zadnjem dijelu autobusa i koji su to čuli - nije nitko ništa rekao, ali sam kod puno njih vidio nešto kao zadovoljni odobravajući smješak na kraju usana )

15 godina
neaktivan

Tko se sredinom 80-ih nije vozio vlakom na relaciji Šamac - Ploče (tada Kardeljevo), ne zna što je doživljaj vožnje u javnom prometu. Turisti (domaći i strani), seljaci, kurve, milicija, šverceri, vojnici, radnici, studenti, djeca..... i sve to u redovno prepunim vagonima. Od Sarajeva do Mostara ima točno 101 tunel a kad se ne vozite kroz tunele nerijetki su viadukti visine preko 50 metara i beskrajne provalije. Prava avantura za sjećanje i nauk o životu.

11 godina
protjeran
Re: Bus hero
KIKI3ooo kaže...

........Situacija kao da je njemačka okupacija i WWII a mi židovi koji bježe koristeći javni prijevoz! 

Ali sam primjetio da se veliki zadržao sprijeda a ovaj se malo prebrzo zaletio prema zadnjem djelu busa, a pun bus i nema teorije da ovaj dođe do njega za 2 stanice - taman! Tu sam vidio priliku jer je ovi ostao odsjećen od ovog velikog.
I ovaj dođe do zadnjed dijela autobusa pa dođe prvo do mene (jer me zna od prije, od srednje škole) i pita pokaz ili karta - a ja ga pogledam i smirenim tonom kažem: "Ako ne otiđeš ća... jel vidiš ovo (i pokazujem mu na đon od cipele) - sa ovim ću te udrit u glavu.". Ovaj me gleda, skuži da je sam, pa se okrene i ode.
Svi koji su sjedili u zadnjem dijelu autobusa i koji su to čuli - nije nitko ništa rekao, ali sam kod puno njih vidio nešto kao zadovoljni odobravajući smješak na kraju usana )

E, Kikač po ovom posljednjem odlomku tvoga posta, vidim da si na taj način moj čovjek.

Da, treba nekada i pokazati zube.

O.K., jasno mi je generalno da treba plaćati za ono kaj se koristi, al' čovjek je nekada mlad, nepromišljen, jedostavno se našao u takvoj neprilici da nema za kartu, a mora se furati javim prijevozom, a ovaj Gestapo(kontrola karata) , odnosno ZETSTAPO u ZGB slučaju je nemilosrdan, bahat, spreman na sukob....

16 godina
Re: Bus hero
PzKpfw kaže...

PKunzip 

9 godina
neaktivan

Smatram da će zaista biti manje švercanja u ZET prijevozu s novom kartom.

Prije mi je bilo glupo platiti 10 kn za samo 15.min vožnje, a sada ću platiti kako me ne bi ulovo zestapo! :)

Ono drugo i najvažnije, ZET veliki dio plaće isplaćuje iz naše plaće kroz porez i prirez i ostala krasne doprinose koje dajemo gradu u kojem živimo.

Pa stoga, sve karte bi u ZG trebale biti 4kn za sva vremna!

18 godina

Dobro je to s kartama.

Onaj kome je i to puno za par stanica taj moze i hodat (ko sto bi i trebo) a za veliku vecinu ostalih 4kn bude dovoljno u jedn smjeru

Ja sam bez beda iz Markusevca dolazio na trg unutar pol sata, mogu i drugi

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
14 godina
phoenix2003 kaže...

Tko se sredinom 80-ih nije vozio vlakom na relaciji Šamac - Ploče (tada Kardeljevo), ne zna što je doživljaj vožnje u javnom prometu. Turisti (domaći i strani), seljaci, kurve, milicija, šverceri, vojnici, radnici, studenti, djeca..... i sve to u redovno prepunim vagonima. Od Sarajeva do Mostara ima točno 101 tunel a kad se ne vozite kroz tunele nerijetki su viadukti visine preko 50 metara i beskrajne provalije. Prava avantura za sjećanje i nauk o životu.

Ja npr. kad se sjetim bivše države - uvijek mi na pameti, radnički u 6 (prema Sl. Brodu).

Uvijek krcat metalcima (radnicima ĐĐ-a), doslovno nisi imao gdje stat, kao i u busevima Slavonijatransa.

Jednom sam se onesvjestio od manjka kisika i miomirisa ulja. Smješno je sto sam onesvješten ostao na nogama u klinču priklješten.

18 godina

Kad smo kod vlakova..

1990., stara taman razbila auto i vlak je jedini prijevoz do krizevaca do dede i bake.. vracamo se u nedjelju navecer doma, vlak krcat sa sljakerima koji idu u zg, studentima, srednjoskolcima.. doslovno su virili iz vlaka ko indijci..

vidi nas strojovodja/vlakovodja, dvoje roditelja sa malim klincem, ostali bez mjesta u vlaku, taj dan vise nema nijedne linije do zg i pozove nas k sebi u kabinu.. ja sav u oblacima, sretan, sjedim kod vozaca u krilu, trubim ko idiot do zagreba, dodajem/oduzimam gas (naravno on cijeli vrijeme pridrzava sa strane), blicam sa svjetlima.. rijetko ko je uopce i vjerovao kad bi ljudima pricao..

zamisli tak nekaj danas :D

9 godina
neaktivan

Što se događa s našim javnim prijevozom?

Kruha i igala...
16 godina

Vlak u snjegu i družina pere kvržice, naše 2 najjače lektire čije bi ekranizacije u bogatoj zapadnjačkoj produkciji bile svjetski hit, ponaravno ova potonja. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice