Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.128.598
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?

Pametan dido.

Ali preozbiljan (artefakt minulih vremena).

Treba sve to ***at, a problem je starijih generacija kaj su bili preozbiljni (mentalitet i danas na selu), pa su imali ozbiljne namjere.

Pa su ih ove vrtile oko malog prsta.

Debili.

Da sam bio tam u njihovo doba, porazbijao bih ih sve zato kaj su defekti; ne kuže kad ih fukare gaze...

Pa onda glume idiote...

(zapravo i jesu)

Kruha i igala...
13 godina

Teško je danas, na uobičajenim žutilo portalima, naći nešto što iole kvalitetno oslikava što se događa s našim društvom. Za mene je ovo jedan od tih članaka 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/novi-detalji-pljackas-iz-zagreba-skoro-pobjegao-s-40000-kuna-dajte-pare-imam-bombu/946184.aspx

Za one koji ne čitaju: 71-godišnji penzić išao opljačkat banku, zamaskiran šalom, prijeteći bombom koju nije imao, na Cvjetnom trgu - ovi mu dali pare(40k), a zaštitar ga zadržao do dolaska policije. The end.

To je to, za mene sva tragikomedija ovog društva i njegove putanje u jednoj rubrici crne kronike, sa smiješno amaterskim početkom, loše promišljenim zapletom i još tupljim krajem, bez klimaksa, bez ičega, samo očaj i tupilo..što reći

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...

Teško je danas, na uobičajenim žutilo portalima, naći nešto što iole kvalitetno oslikava što se događa s našim društvom. Za mene je ovo jedan od tih članaka 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/novi-detalji-pljackas-iz-zagreba-skoro-pobjegao-s-40000-kuna-dajte-pare-imam-bombu/946184.aspx

Za one koji ne čitaju: 71-godišnji penzić išao opljačkat banku, zamaskiran šalom, prijeteći bombom koju nije imao, na Cvjetnom trgu - ovi mu dali pare(40k), a zaštitar ga zadržao do dolaska policije. The end.

Da nije taj penzioner kao ovaj odlučio da odmori malo od žene ? 

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sad-opljackao-banku-da-bi-od-zene-pobjegao-u-zatvor/170125042

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
11 godina
protjeran

Link: Panika u Zagreb! Ljudi u crvenome...

Kaj velite na ove ljude u crvenome? Idu po zgradama i zvone ljudima. Čak dolaze i po noći?

Da to nije opet neka kalunovska fora?

Usred radnog vremena odrasli ljudi glume maškare???

Zakaj meni ne dojdu na vrata???

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
9 godina
neaktivan

To ti je ovaj new age direktni PR nekog branda.

100%

Moderni PR retardi...

Kruha i igala...
11 godina
protjeran

@fer-de-lance

Ma problem je malo širi. Koliko sam čitao...

Djeca sama doma, a te spodobe zvone na vrata. Onako za djecu su baš kao iz nekoga horora.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
16 godina
bolesnici , ah naletit ce na nekog tko ce im poravnat kicmu bez previse razgovora pa ce se smiriti valjda , tako su klaunovi izgorili u sjenjaku(osijek) barem koliko sam cuo
9 godina

ubit boga u debilu 

waaagh
10 godina
odjavljen

Bacite pogled na ovo. Radi se o zanimljivom pogledu na "STEM-revoluciju" koja je bila temom i nekih članaka na Bugu.

vocap, bičz?
18 godina

Ovo jahanje po "STEM-u" kao rješenju svih problema je filozofija idiota. Ima izreka da čovjeku koji ima čekić svaki problem liči na čavao. Ekipi s tehničkim obrazovanjem početak i kraj svega je tehničko rješenje problema. (Ne svima - danas sam baš razgovarao s mojim frendom Svenom Marušićem koji je počeo kao programer i FER-ovac i govori kako često zavidi društvenjacima na široj vizuri koju imaju zahvaljujući svom obrazovanju od njega).

K tome, kako su van svoje struke slabo obrazovani, takvima posebno smetaju društvene znanosti jer ih smatraju "beskorisnima" iz jednostavnog razloga što ne znaju ništa o njima. 

Ova spika "ili STEM ili društvene znanosti" je glupa na tonu razina. Prva je da se jedno stavlja u opreku drugome, a radi se o komplementarnom znanju. 

K tome, trenutno je srž problema modernog svijeta izuzetan tehnički napredak koji donosi promjene u društvenoj realnosti, a kojima se društva nisu u stanju sistemski prilagoditi. STEM na tu temo može reći isto što i poslovična Marica o krivom kurcu - ništa. Dapače, svima koji tek planiraju upisati studije savjetujem da najozbiljnije razmotre neku od grana društvenih znanosti - za 15 godina programeri će biti konjunkturni kao danas postolari ili krojači. Nimalo.

This space for rent!
13 godina

Ma užas. Koja smo mi smiješna zemlja, čudo jedno. Takve reakcije su simptom neukog pristupa, em je sve skupa zakašnjelo, em se ne shvaća poanta. 

Tread softly because you tread on my dreams.
16 godina
Drago kaže...

Studiram računarstvo i matematiku i guranje STEM-a, matematičkog, računalnog i algoritamskog razmišljanja i čega već ne kao osnove svega mi strašno ide na živce.

Ovom si porukom dosta stvari pogodio baš u sridu. Ovo kako je ekipi tehničkim obrazovanjem početak i kraj svega je tehničko rješenje problema je apsolutno pogođeno. Iz iskustva, ako si imalo lijevo orijentiran, praktički je nemoguće pronaći zajednički jezik o društvenim pitanjima s većinom ostalih studenata tih fakulteta. Razine uskogrdnosti   (po društvenim i političkim stavovima da ne bude zabune) kakve se tu nalaze ćeš teško naći nekim drugim mjestima.

A ovo da će programeri za 15 godina biti kao danas postolari i krojači bi trebalo biti jasno valjda svakome tko išta zna o ovoj struci.

16 godina
jasno je jedino da pricas gluposti
14 godina

Ja se nekako ne slažem s time.

Razvijanje logike - pa makar i programerske, možda društveno otupljuje (narodski :izopćuje), no ipak stimulira logički dio mozga i ja imam potpuno suprotno iskustvo od kapetana Soap-a (barem kod starijih).

A ovo za izumiranje, eh....Možda samo programiranje "kakvog" poznamo.

Izumiranje je preteška riječ svakako.

18 godina
captain_soap_McTawish kaže...
Drago kaže...

Studiram računarstvo i matematiku i guranje STEM-a, matematičkog, računalnog i algoritamskog razmišljanja i čega već ne kao osnove svega mi strašno ide na živce.

Ovom si porukom dosta stvari pogodio baš u sridu. Ovo kako je ekipi tehničkim obrazovanjem početak i kraj svega je tehničko rješenje problema je apsolutno pogođeno. Iz iskustva, ako si imalo lijevo orijentiran, praktički je nemoguće pronaći zajednički jezik o društvenim pitanjima s većinom ostalih studenata tih fakulteta. Razine uskogrdnosti   (po društvenim i političkim stavovima da ne bude zabune) kakve se tu nalaze ćeš teško naći nekim drugim mjestima.

A ovo da će programeri za 15 godina biti kao danas postolari i krojači bi trebalo biti jasno valjda svakome tko išta zna o ovoj struci.

Nije mi jasno odakle ovo "STEM kao osnova svega" i "micanje društvenih znanosti".

Niti netko to traži niti je to ideja. Ta naša isključivost (ako nisi za ustaše onda si komunjara) nas u svemu dovodi na cestu koja vodi nigdje.

Školostvo nam je užas, realno. Ideje o promjeni traju desetljećima, no što god se pojavi "ubija se" kritikom prije nego i počne.

Kad smo u autobusu bez vozača koji juri prema provaliji, umjesto da se bilo što pokuša ne dopušta se bilo kakvoj inicijativi da proba stisnuti kočnicu iz milijun razloga.

A bolje je probati i pogriješiti nego voziti po istom, a znamo kako griješimo.

12 godina
neaktivan

Nabijem Bandića, holding i njihove predizborne igre na kukuruz. 

http://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/svi-detalji-o-velikom-novitetu-u-zagrebackom-javnom-prijevozu-deset-stvari-koje-morate-znati-o-zet-ovoj-karti-za-4-kune/5557587/

Nisam ni sumnjala da će ZET karte od 4 kn vrijediti samo tamo gdje ima od njih političke koristi. Nek se ljudi voze tramvajem od Črnomerca do Maksimira za 4 kn(vožnja traje manje od pola sata), a ovi ostali jadnici nek 2 stanice po Zaprešću ili Velikoj Gorici plaćaju 10kn. Ipak treba negdje nadoknaditi tu lovu.

Ista stvar kad je velikodušno ponudio besplatan prijevoz za 01.11 i tokom svakog vikenda u 12 mjesecu. Naravno da to nije vrijedilo za liniju 172, još su i sve kontrolore prebacili u Zaprešić. 

I sad nek mu plaćam 20kn u jednom smjeru za 30 minuta vožnje do Črnomerca. Ne pada mi na pamet. Povratna HŽ do Glavnog dođe manje od 30 kn.

A kad sam već kod HŽ-a i tu se vidi kako se grad brine za ljude koji putuju vlakom. Ni jedan pristup stanicama nije očišćen.

Cesta od stanice Kustošija do podhodnika na Zagrebačkoj ima 5 cm leda i dan danas. Klanječka ulica nogostupi sklizana samo takva.

Pa ako već nije u nadležnosti grada da čiste gdje su onda komunalni redari?? Jel toliko teško bacit malo soli pa uspostavit račun i kaznu onome tko nije očistio. Jel se ljudi trebaju polomit da bi genijalci nešto poduzeli. Nevjerojatno da je moja selendra bolje očišćena od Zagreba.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
15 godina
Drago kaže...

Ovo jahanje po "STEM-u" kao rješenju svih problema je filozofija idiota. Ima izreka da čovjeku koji ima čekić svaki problem liči na čavao. Ekipi s tehničkim obrazovanjem početak i kraj svega je tehničko rješenje problema. (Ne svima - danas sam baš razgovarao s mojim frendom Svenom Marušićem koji je počeo kao programer i FER-ovac i govori kako često zavidi društvenjacima na široj vizuri koju imaju zahvaljujući svom obrazovanju od njega).

K tome, kako su van svoje struke slabo obrazovani, takvima posebno smetaju društvene znanosti jer ih smatraju "beskorisnima" iz jednostavnog razloga što ne znaju ništa o njima. 

Ova spika "ili STEM ili društvene znanosti" je glupa na tonu razina. Prva je da se jedno stavlja u opreku drugome, a radi se o komplementarnom znanju. 

K tome, trenutno je srž problema modernog svijeta izuzetan tehnički napredak koji donosi promjene u društvenoj realnosti, a kojima se društva nisu u stanju sistemski prilagoditi. STEM na tu temo može reći isto što i poslovična Marica o krivom kurcu - ništa. Dapače, svima koji tek planiraju upisati studije savjetujem da najozbiljnije razmotre neku od grana društvenih znanosti - za 15 godina programeri će biti konjunkturni kao danas postolari ili krojači. Nimalo.

Drago, pa nema tu spike ili dileme, odnosno, ima je samo za one koji se pale samo na crno bijele priče. Svakome, sa dvije vijuge više od kokoši vulgaris domesticus, je jasno da jahanje na samo jednom segementu usvajanja znanja je promašeno. Ono što je dobro kod STEM-a treba iskoristiti ali ne na način da se izvodi po unaprijed zadanim šablonama već da se kod klinaca (ali ne nužno samo kod klinaca) zagolica znatiželja i da ih se pokrene u dodatno istraživanje i pokrene njihovu maštu. Ne postoji struka koja predstavlja rješenje svih problema (mada kad bolje razmislim stolari i majstori raznih vrsta mi se čine kao najbolji izbor).

Ne mislim da je izuzetan tehnički napredak taj koji predstavlja pravi problem. Pravi problem leži u tome da se svijet raslojava na bogate i siromašne pri čemu je broj bogatih sve manji a ostali klize prema siromaštvu (one way ticket).

Ne kužim zašto ste se dohvatili programera kao da su 90% ljudi koji rade u IT programeri. Programeri su manjina, barem prema onome što ja znam i susrećem u svakodnevnom životu (čitaj na poslu). Programiranje je posao kojim se bavi manji dio IT-ovaca. To što oni koji se ne bave programiranjem tu i tamo napišu poneki program ne svrstava ih u programere. Po takvom tumačenju bi i ja bio programer obzirom na par desetaka lisp-ova koje sam napisao i koje i dan danas koristim (ja i ostale kolege).

Stručnjak za odmaganje...
17 godina

Programiranje je širok pojam dečki...

Rvat katolik!
15 godina
ddarknessfairyy kaže...

Nabijem Bandića, holding i njihove predizborne igre na kukuruz. 

http://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/svi-detalji-o-velikom-novitetu-u-zagrebackom-javnom-prijevozu-deset-stvari-koje-morate-znati-o-zet-ovoj-karti-za-4-kune/5557587/

Nisam ni sumnjala da će ZET karte od 4 kn vrijediti samo tamo gdje ima od njih političke koristi. Nek se ljudi voze tramvajem od Črnomerca do Maksimira za 4 kn(vožnja traje manje od pola sata), a ovi ostali jadnici nek 2 stanice po Zaprešću ili Velikoj Gorici plaćaju 10kn. Ipak treba negdje nadoknaditi tu lovu.

Ista stvar kad je velikodušno ponudio besplatan prijevoz za 01.11 i tokom svakog vikenda u 12 mjesecu. Naravno da to nije vrijedilo za liniju 172, još su i sve kontrolore prebacili u Zaprešić. 

I sad nek mu plaćam 20kn u jednom smjeru za 30 minuta vožnje do Črnomerca. Ne pada mi na pamet. Povratna HŽ do Glavnog dođe manje od 30 kn.

A kad sam već kod HŽ-a i tu se vidi kako se grad brine za ljude koji putuju vlakom. Ni jedan pristup stanicama nije očišćen.

Cesta od stanice Kustošija do podhodnika na Zagrebačkoj ima 5 cm leda i dan danas. Klanječka ulica nogostupi sklizana samo takva.

Pa ako već nije u nadležnosti grada da čiste gdje su onda komunalni redari?? Jel toliko teško bacit malo soli pa uspostavit račun i kaznu onome tko nije očistio. Jel se ljudi trebaju polomit da bi genijalci nešto poduzeli. Nevjerojatno da je moja selendra bolje očišćena od Zagreba.

Šta se buniš. Pa ti si iz druge županije. Tko vam je kriv kad niste htjeli pod kapu Zagreba već hoćete biti samostalni. Treba vam naplatiti još veći iznos.

Stručnjak za odmaganje...
14 godina

Za nekoga tko nije u tom krugu, možeš pojasniti više o ovome? Ako nije problem.

Ubi bene, ibi patria.
12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Šta se buniš. Pa ti si iz druge županije. Tko vam je kriv kad niste htjeli pod kapu Zagreba već hoćete biti samostalni. Treba vam naplatiti još veći iznos.

Bez brige gradovi njima masno plaćaju koncesiju. A kad gledaš samo 2 zonu linije Zaprešić - Črnomerec od ulaza u Zaprešić na 10km zarade na pokazima i kartama isto koliko i vozeći kroz cijeli Zagreb. Zato i vozi češće nego sve Zg autobusne linije.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina
Drago kaže...

- zanimljivo (osim što je Drago odlično konstatirao..).

- ali, zapravo se guraš u kritiziranu skupinu (fahidiota..) pogotovo bode u oči, politički stav kao razlog neslaganja (istovremeno ''drugi'' su uskogrdni).. nikako to ne vidim u 2+2 kao relevantno, a inače si 'čist' OK'' :)) ... simptomi linuxoida.

'naši' programeri (što god to bilo), su imali do sada vrlo dobar status-uspjeh gledajući globalno, jedan od razloga (po meni) je upravo širina znanja za razliku od zapadnjačke škole (specijalizacije u jednoj grani, predmet, bez ostalih predmeta kao povijest, zemljopis, sociologija, knjigovodstvo..). U tom kontekstu mi je drago što blolonjizacija zapinje. Jer, Fahidiot je na kraju ipak idiot, samo s prefixom, robot ograničen na jednu operaciju koji može raditi na fordovoj traci kao varioc... pri tome ne zna ni skuhati čaj. Za tog robota to i nije mana, za čovjeka ipak je.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Dapače, svima koji tek planiraju upisati studije savjetujem da najozbiljnije razmotre neku od grana društvenih znanosti - za 15 godina programeri će biti konjunkturni kao danas postolari ili krojači. Nimalo.

Možda programeri, ali ne i inženjeri. Da bi bio programer studij ti nije potreban, programiranjem se može baviti bilo tko i neko veliko tehničko znanje ti uopće nije potrebno. Uopće mi nisu jasni ljudi koji upisuju fakultet da bi poslije postali programeri, a poznato je da se programere smatra bauštelcima u IT-u (iako danas imaju respekatbilnu plaću). Zapravo ćeš na nekom tehničkom fakultetu najmanje učiti programiranje. Ljudi na fakultet idu da bi postali inženjeri (računarstva, elektrotehnike, strojarstva...), a oni nikada neće biti kao postolari ili krojači. Tako da je tvoj savjet o izbjegavanju tehničkih fakulteta zbog lošeg stanja programerskog posla za 15 godina potpuno promašen.

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
18 godina

Javi mi se za 15 godina.

This space for rent!
12 godina
Drago kaže...

Javi mi se za 15 godina.

18 godina

Djelomice si u pravu, radi se samo o tome da mi se nije dalo objašnjavati. Za ovo što sam ja rekao ne treba mi Vidoviti Milan ni staklena kugla - valja pogledati kako stvari stoje u firmama koje predvode u toj grani tehnologije - Google, Amazon, Microsoft, IBM... (IBM praktički sada zapošljava samo ekipu s doktoratima, BTW).

U Googlu doktori, a inženjerskih smjerova, rade kao podvornici. Zašto - jer je Google glup? Ne, nego zato jer razina tehnologije na kojoj se tamo radi je jednostavno takva da i oni s ekstremno visokom tehničkom naobrazbom jednostavno nisu svidovoljno dobri da bi operativno radili na tehnologijama koje tvrtka razvija. 

Mi smo došli već sada do stupnja razvoja računalnih algoritama gdje softverskom inženjeru ili programeru pod njim nije posve jasno što se, zapravo, događa u programu i zbog čega neki ekspertni sistem ili neuronska mreža donosi ove ili one odluke i dijelovima sustava ili čitavom sustavu pristupa se skoro kao crnoj kutiji koja ima mogućnost treniranja i dodavanjem novih ulaznih podataka tvikaju se izlazi da bi bili sličniji onome što nam optimalno treba. 

Kad sam rekao "programeri", naravno da sam mislio na školovane programere, inženjere koje njofra iz nekog razloga ne smatra "običnim" programerima. Problem s budućim "inženjerima" u njofrinom smislu nadljudi koji će uvijek imati posla i valjda će biti uvijek deficitarno zanimanje je da, gledamo li po primjeru gore navedenih tvrtki koje prednjače u informatičkim tehnologijama, jednostavno ih nije moguće sve obučiti za to da budu genijalci. 

Nemojte se zavaravati da svatko može raditi u Googleovom odjelu koji se bavi strojnim prevođenjem i da je sve samo stvar toga da si završio pravi faks. Samo mali dio onih koji imaju minimalnu tehničku naobrazbu ima kapaciteta potrebnih za rad na toliko složenim sustavima. 

Radi se o selekciji nalik onoj za specijalne poostrojbe - odmah na prijemu na temeljnu obuku otpadne ih 30% koji iz različitih razloga ne mogu niti tu prvu prepreku svladati, pa onda još toliko od onih što su ostali otpadne prije specijalističke obuke, pa onda na raznim drugim stupnjevima obuke prije prijave za Delte ili Seal da bi na kraju od svih koji su uopće pogodni za vojsku i prošli su vojnu obuku imaš svega par postotaka onih koji mogu izvršiti takav tip zadataka.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2017 10:50 (Drago).
18 godina

sve kaj se prica donekle stoji, no mislim da tu ima malo previse mistifikacije oko googla, ms-a, amazona, ibm-a..

u googlu se zaposlenici cak zale da iako imaju dobre place, ne osjecaju se iskoristeno do kraja i ne osjecaju neki osobni napredak. perkovi su super, al osobna satisfakcija i ne bas sjajna.

naravno da postoje oni koji rade na super fancy tehnologijama/projektima al tu ne pricamo o desecima tisuca ljudi, bas suprotno, jako mali postotak je na takvim projektima al su eksponirani (sto medijski sto privatno) i oko toga se onda radi fama i donose zakljucci.

i tu se ne radi o tome da ljudi nisu dovoljno dobri za projekte, vise je stvar managementa, a google i ostali si (na srecu) mogu takvo stanje i priustiti.

za najveci broj pozicija u takvim firmama faks uopce nije nikakav uvjet, da ne pricam o doktoratu (ali, naravno da pomaze). to je vojska dobro placenih ljudi koja, ili upadne ili ne, u dobar team.

kod mene je trenutno otvoreno (sto interno sto prema van) preko 10,000 oglasa za razne odjele, sumnjam da je potreba za doktorima i top inzinjerima bas takva. isto vrijedi i za IBM (vjerojatno trebaju doktore za Watsona, al treba vidjet kolki je Watson u odnosu na sve ostalo u IBMu).

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2017 16:29 (nixass).
17 godina

Gdje ti radiš da je toliko radnih mjesta otvoreno?

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
12 godina
U mitskoj zemlji zvanoj inozemstvo...
18 godina

Amazon, AWS tocnije.

I pod tolko otvorenih mjesta ne mislim na pickere u skladistu (njih 99% rade vanjski) nego na konkretna radna mjesta.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2017 18:54 (nixass).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice