Za ovo imam konkretan odgovor: razlog je uredjenost zakona u podrucju iznajmljivanja. Ne znam tocno situaciju u RH - je li bio kaos, pa se uredilo. Jel nikad nije bio kaos, ali su vladali pucki mitovi. Jel jos uvijek kaos.
Stvar je u tome da ako imas zakone u kojima te stanodavac moze izbaciti u roku od 3 dana jer mu je, eto, puklo - onda to sto je stan jeftiniji ne znaci ama bas nista. Ako ne mozes stanodavca traziti da popravi stetu u stanu, zamijeni staklo, izolira prozore i vrata protiv vanjske temperature - onda se prakticno ne isplati iznajmljivati stan.
U zemljama koje si naveo, stanodavac te ne moze izbaciti kako mu se prohtije, vec je ugovoroom to rijeseno od godine na godinu. U Montrealu, stanodavac te ne moze izbaciti uopce - jedino ti mozes odluciti izaci iz stana. Sve sto stanodavac moze je - pazi sad - povecavati ti stanarinu po nekih 25-30$ godisnje.
Sto se tice stana - ne postoje nikakvi glupavi pisani prigovori - ti mozes stanodavcu u prolazu reci da ti nesto rijesi u stanu. Ako ne poprave, nazoves centar i potuzis se na stanodavca; zakon je tako uredjen da mogu zavrsiti na 'crnoj listi' i izgubiti dozvolu za iznajmljivanje nekretnina samo tako.
Ne mogu te izbaciti cak ni ako ne placas stanarinu! Naravno, ici ces na sud i sud ce ti sjesti na placu da se stanodavac naplati, ali - pod nikojim slucajem te ne moze izbaciti iz stana, i cak i da mu ne placas - i dalje ti mora sve popravljati, inace je legalno odgovoran!
I sad kao secer na kraju - ovo su sve pravila za najnormalnije, privatne stanove.
"Rent controlled property", odnosno stanovi i kuce koje imaju stanarinu kontroliranu zakonom, imaju jos restriktivnija pravila za stanodavce i bolje pogodnosti za stanare. Jedna moja bivsa je zivjela u stanu u strogom centru Montreala. Zgrada ima cuvara, domara, cistaca, a na krovu su dvije saune, zatvoreni bazen, otvoreni bazen, tusevi, teretana i stolovi sa mjestima za rostilj.
Stanarina - 550$. I ne moze rasti iznad toga, dok ona ne iseli i onda se useli netko novi, kome mogu staviti drugaciju stanarinu.
Za usporedbu, ja sam stan slicne velicine u slicnom kvartu, ali bez ijedne od nabrojanih beneficija, placao 1200$.
Tako da - uopce nije problem iznajmiti i zivjeti u iznajmljenom stanu/kuci, ako zivis u nekoj uredjenoj zemlji.
Prtiom, dajem i tebi za pravo, jer sam se naslusao cijeli zivot od roditelja da "treba kupiti da ne placas tudji stan". No naslusao sam se i drugih nebuloza ("samo uci i sve ce biti dobro") tako da ih nista ne krivim.
Kazes,stanodavac zavrsit na crnoj listi ,a gle ..ovisi...lako i ''stanoprimac'' u slucaju da nezeli izac iz stana zavrsi u crnoj kronici...kad vec pricamo o crnim stvarima...
Smatram da nas zakon nije nimalo dobar,ali se nikako ne slazem ni s tim ... zasto ne uzeti neko optimalno rijesenje..npr da ako covik vise nezeli iznajmljivati stan da moze najaviti stanaru da u roku npr 3 mjeseca se mora snaci za drugi smještaj.
Da se razumimo,niti imam stan za iznajmit niti zivim u iznajmljenome...

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)