Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.106.736
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Deus ex machina kaže...
captain_soap_McTawish kaže...
...Pogledaj npr. u Irskoj koliko se muče da nađu pristojan smještaj i to isključivo na iznajmljivanje, o kupnji niti ne razmišljaju. Inače, upravo se Hrvate kritizira da previše posjeduju nekretnine za razliku od Nijemaca( link): U unajmljenoj (jeftinijoj) nekretnini živi samo 10 posto stanovnika Hrvatske. U Njemačkoj ili Austriji podstanara je više od 25 posto, a u Švicarskoj čak 50 posto.

Za ovo imam konkretan odgovor: razlog je uredjenost zakona u podrucju iznajmljivanja. Ne znam tocno situaciju u RH - je li bio kaos, pa se uredilo. Jel nikad nije bio kaos, ali su vladali pucki mitovi. Jel jos uvijek kaos.

Stvar je u tome da ako imas zakone u kojima te stanodavac moze izbaciti u roku od 3 dana jer mu je, eto, puklo - onda to sto je stan jeftiniji ne znaci ama bas nista. Ako ne mozes stanodavca traziti da popravi stetu u stanu, zamijeni staklo, izolira prozore i vrata protiv vanjske temperature - onda se prakticno ne isplati iznajmljivati stan.

U zemljama koje si naveo, stanodavac te ne moze izbaciti kako mu se prohtije, vec je ugovoroom to rijeseno od godine na godinu. U Montrealu, stanodavac te ne moze izbaciti uopce - jedino ti mozes odluciti izaci iz stana. Sve sto stanodavac moze je - pazi sad - povecavati ti stanarinu po nekih 25-30$ godisnje.

Sto se tice stana - ne postoje nikakvi glupavi pisani prigovori - ti mozes stanodavcu u prolazu reci da ti nesto rijesi u stanu. Ako ne poprave, nazoves centar i potuzis se na stanodavca; zakon je tako uredjen da mogu zavrsiti na 'crnoj listi' i izgubiti dozvolu za iznajmljivanje nekretnina samo tako.

Ne mogu te izbaciti cak ni ako ne placas stanarinu! Naravno, ici ces na sud i sud ce ti sjesti na placu da se stanodavac naplati, ali - pod nikojim slucajem te ne moze izbaciti iz stana, i cak i da mu ne placas - i dalje ti mora sve popravljati, inace je legalno odgovoran!

I sad kao secer na kraju - ovo su sve pravila za najnormalnije, privatne stanove.

"Rent controlled property", odnosno stanovi i kuce koje imaju stanarinu kontroliranu zakonom, imaju jos restriktivnija pravila za stanodavce i bolje pogodnosti za stanare. Jedna moja bivsa je zivjela u stanu u strogom centru Montreala. Zgrada ima cuvara, domara, cistaca, a na krovu su dvije saune, zatvoreni bazen, otvoreni bazen, tusevi, teretana i stolovi sa mjestima za rostilj.

Stanarina - 550$. I ne moze rasti iznad toga, dok ona ne iseli i onda se useli netko novi, kome mogu staviti drugaciju stanarinu.

Za usporedbu, ja sam stan slicne velicine u slicnom kvartu, ali bez ijedne od nabrojanih beneficija, placao 1200$.

Tako da - uopce nije problem iznajmiti i zivjeti u iznajmljenom stanu/kuci, ako zivis u nekoj uredjenoj zemlji.

Prtiom, dajem i tebi za pravo, jer sam se naslusao cijeli zivot od roditelja da "treba kupiti da ne placas tudji stan". No naslusao sam se i drugih nebuloza ("samo uci i sve ce biti dobro") tako da ih nista ne krivim.

Kazes,stanodavac zavrsit na crnoj listi ,a gle ..ovisi...lako i  ''stanoprimac'' u slucaju da nezeli izac iz stana zavrsi u crnoj kronici...kad vec  pricamo o crnim stvarima...

Smatram da nas zakon nije nimalo dobar,ali se nikako ne slazem ni s tim ... zasto ne uzeti neko optimalno rijesenje..npr da ako covik vise nezeli iznajmljivati stan da moze najaviti stanaru da u roku npr 3 mjeseca se mora snaci za drugi smještaj.

Da se razumimo,niti imam stan za iznajmit niti zivim u iznajmljenome...

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
16 godina
neaktivan
ante5656 kaže...

Kazes,stanodavac zavrsit na crnoj listi ,a gle ..ovisi...lako i  ''stanoprimac'' u slucaju da nezeli izac iz stana zavrsi u crnoj kronici...kad vec  pricamo o crnim stvarima...

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
16 godina
Psiho246 kaže...

Ja kontriram tvome shvaćanju tržišta kao nekakvog magičnog rješenja za blagostanje. To naravno ne znači da podržavam neefikasnu državnu upravu, zapošljavanja likova s kupljenom osnovnom školom na neptrebna mjesta, uvođenje besmislenih regulacija za poduzetnike i sl. Tako ljevicu shvaćaju samo domaći liberali kao Vojković, Babić i sl.

Ti imaš neku ideju nekog idealnog tržišta pomoću kojega bi nam kapitalizam svima omogućio pristojan život. Dakle da se sve idealno odigralo i da su svi sudionici donijeli prave odluke, imao bi neko razvijeno tržište koje bi tebi odgovaralo. No ono ne funkcionira na taj način. Kod slobodnoga tržišta, ideja je da pustiš sve sudionike da odlučuju po svojemu interesu, i onda po zakonima tržišta dobiješ ono što je navodno najbolje. Tako je i napravljeno i kod nas, nekadašnja jaka industrija je skoro cijela dana u privatne ruke da s njima rade ono što je u njihovome interesu, te je omogućeno djelovanje slobodnog tržišta. I što smo dobili kao rezultat toga? Sve te tvrtke su manje više propale, a nisu ih zamijenile nekakve bolje i efikasnije firme pa nam je trenutno industrija nepostojeća.

Ti možda misliš da su za to krivi porezi? Ako ćemo realno gledati, nisu baš naši porezi najveći u državi niti je naša birokracija baš najgora na svijetu. Osim toga, kako bez relativno visokog poreza i socijalnih davanja, regulacija o minimalnoj plaći i zapošljavanju osigurati prava radnika? Imaš ti masu zemalja gdje su takve regulacije maknute, pa imaš užasna prava radnika, umiranje ljudi od lako lječivih bolesti jer nemaju novca za liječnika i enormne nejednakosti. Pogledaj npr. ovaj članak (poglavlje Uspon i pad neoliberalne tranzicije ): Masovna nezaposlenost pojavila se u mnogim regijama nakon što su tvornice započele otpuštati radnike ili bile potpuno zatvorene zbog promijenjenih uvjeta kao i zbog destruktivne privatizacije. Cijene su rasle, a pristup osnovnim potrepštinama postao je podvrgnut tržišnim kriterijima. Ekonomska tranzicija je imala i svoju etničku dimenziju.

To očito nije baš pojava samo kod nas. Kapitalizam je prisutan u veliko većini zemalja na svijetu, pa opet imamo ekstremno veliku i nezamislivu nejednakost. To što možda funkcionira dobro za par zemalja nije pravilo već izuzetak.

Okosnica kapitalizma i liberalnog tržišta nisu mali poduzetnici koji zapošljavaju 15-20 ljudi, već velike korporacije, a nisam primijetio da se njih kod nas baš nešto posebno maltretira.

Istina je da imamo velikih problema s državnom upravom i uređenošću države, no svejedno ne mislim da bi nezavisno od toga tržište bilo dobro. Kritike vezane za liberalizaciju uglavnom traže još više privatizacije i manje države u područjima poput školstva i zdravstva. No gledajući praksu u drugim zemljama to je u praksi do ekstremnog povećanja cijena za ne baš puno kvalitetniju uslugu.

15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Za ovo imam konkretan odgovor: razlog je uredjenost zakona u podrucju iznajmljivanja. Ne znam tocno situaciju u RH - je li bio kaos, pa se uredilo. Jel nikad nije bio kaos, ali su vladali pucki mitovi. Jel jos uvijek kaos.

Stvar je u tome da ako imas zakone u kojima te stanodavac moze izbaciti u roku od 3 dana jer mu je, eto, puklo - onda to sto je stan jeftiniji ne znaci ama bas nista. Ako ne mozes stanodavca traziti da popravi stetu u stanu, zamijeni staklo, izolira prozore i vrata protiv vanjske temperature - onda se prakticno ne isplati iznajmljivati stan.

U zemljama koje si naveo, stanodavac te ne moze izbaciti kako mu se prohtije, vec je ugovoroom to rijeseno od godine na godinu. U Montrealu, stanodavac te ne moze izbaciti uopce - jedino ti mozes odluciti izaci iz stana. Sve sto stanodavac moze je - pazi sad - povecavati ti stanarinu po nekih 25-30$ godisnje.

Sto se tice stana - ne postoje nikakvi glupavi pisani prigovori - ti mozes stanodavcu u prolazu reci da ti nesto rijesi u stanu. Ako ne poprave, nazoves centar i potuzis se na stanodavca; zakon je tako uredjen da mogu zavrsiti na 'crnoj listi' i izgubiti dozvolu za iznajmljivanje nekretnina samo tako.

Ne mogu te izbaciti cak ni ako ne placas stanarinu! Naravno, ici ces na sud i sud ce ti sjesti na placu da se stanodavac naplati, ali - pod nikojim slucajem te ne moze izbaciti iz stana, i cak i da mu ne placas - i dalje ti mora sve popravljati, inace je legalno odgovoran!

Iako su zakoni loši, problem podstanara ne leži samo u lošem zakonodavstvu.

90% podstanarima zanimljivog tržišta nekretnina odnosi se na Zagreb i obalu. Drek je u tome što se to uvelike poklapa sa tržištem koje je interesantno i turistima pa se vlasniku "viška nekretnine" nikako ne isplati stan dat podstanarima za 200-300€ mjesečno što bi si sa RH plaćom mogli priuštiti, kada te novce (dakle 2500-3500€/godišnje) može dobiti od najma turistima da maltene ništa ne radi. Jedan stančić od 40m2 na otoku Krku (u nekom mjestu uz obalu jer u mjestima koja nisu uz obali nema stanova jer zakonodavac (urbanizam) ne dozvoljava gradnju zgrada sa više stambenih jedinica -stanova u selima izvan obale - što je dobro jer se sprečava betonizacija) po dobroj sezoni kakva je bila ovog ljeta donese čak i 90€ po noćenju u samoj špici sezone. To je čistih bar 5000€ godišnje. Možeš dakle biti podstanar do sezone, a onda marš van jer dolaze turisti koji plaćaju tjedno koliko ti pol godine.

Općenito je urbanizam ovdje vezan uz broj stanovnika. Dok se ne povisi broj stanovnika neće se širiti građevinske zone (što je dobro). Maksimalno se dopušta gradnja do 6 stanova po parceli što je dovelo do skupljih parcela i skupljih stanova (da nejdem sad u detalje) što je također dobro ali opet to dovodi do toga da se taj stan nikako ne isplati dat podstanarima kada se od turizma dobije više (preskupi su stanovi u startu), a i kada želiš prodati stan, lakše ga je prodati ako je stan slobodan nego da su unutra stanari (opet da ne ulazim u detalje - to je jednostavno tako). Bavim se time profesionalno i da netko od vas na forumu odluči kupiti nekretninu na Krku definitivno bi preporučio da se ne daje podstanarima čisto jer se više dobije od turizma.

To podstanarima ostavlja na izbor jako malen krug stanova koji su rađeni u bivšem sistemu kada se moglo raditi npr 20-30 stanova u zgradi, a takvih zgrada na cijelom otoku Krku ima valjda 10 ili 20 pa su opet visoke cijene najma (ja plaćam fantastičan stan od 75m2 + podrum u zgradi iz 2010. sa 3 ulaza po 9 stanova - 375€ mjesečno!! i svi su mi rekli da sam dobio na lutriji jer je jednaka cijena i u zgradi iz 1980. za manji stan ali bez izolacija, sa lošijim prozorima, instalacijama, podovima, bez podruma.. pričam o gradu Krku koji ima oko 5000 stanovnika btw.) unatoč tome što zbog starosti nisu zanimljive turistima. Taman da podstanare i zaštitiš ko ličke medvjede - jednostavno im nitko neće dat stan u najam ako ne posegnu dublje u džep (zato je malo podstanara). U zagrebu imaš sada i advent, čak i ljeti bude dosta potražnje i masa stanova se iznajmljuje na dnevnoj bazi jer je opet isplativije nego imat podstanare. Dok sam bio na faksu, stan od 35m2 sam frendici plaćao 200€/mjesečno. Sada taj stan izdaje turistima i godišnje dobije duplo (jer je na dobroj poziciji) čistog (nakon režija i poreza i svega).

Zaključak je što? Urbanizam neće dozvoliti gradnju zgrade od 150 stanova s idejom najma podstanarima kada će si to kupiti ljudi koji će ih izdavati turistima. Neće širiti zone jer se ne povećava stanovništvo baš u toj mjeri da se odobri novih 100.000m2 građ zemljišta što bi eventualno dovelo do snižavanja cijena (pa da si lokalci mogu kupiti nekretninu), a i žele spriječiti betonizaciju i pritisak na infrastrukturu pa taman da i odobre, opet će dat maximalnih 6 jedinica po zgradi što će i dalje bit nedostižno nekome sa RH plaćom.

16 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Odlicna analiza! Nisam ni razmisljao o cijelom tom lancu.

Montreal (i cijeli Quebec) su posebni u cijeloj toj situaciji i da su stanarine i stanovnici vrlo zasticeni i imamo jako dobre privilegije, tako da se za osobne potrebne zaista ne isplati kupovati - osim ako ne planiras ostaviti nesto djeci, ili zelis bas nesto posebno.

A cinjenica je da diljem svijeta, cijene nekretnina rastu vrtoglavo. Ja mislim da je tome razlog eksplozija stanovnistva, a centriranje rada u grad. Barem u mojem sektoru, sve se vise vidja opcija da covjek radi od doma, tako da zivjeti van centra duze od 60 minuta vise nije suluda opcija.

Ja trenutno (silom prilika ili losim izborima, po volji :-D) commutam ~60ak minuta (10 minuta bus, 40 minuta podzemna, 10 minuta hod) kad idem u ofis. Iskoristim si vrijeme za citanje ili rad, ali puno vise pase i meni i poslodavcu da jednostavno ostanem doma i (ili budem u obliznjem starbucksu).

Ljudi koji zive u podrucjima koja nisu zahvacena podzemnom, vlakom ili busom moraju voziti; ne mogu tu torturu ni zamisliti. Po sat i pol izgube u svakom smjeru, 3 sata commutanja svaki radni dan. 15 sati zivota na tjedan izgubis u prometu.

Katastrofa.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
12 godina

Okosnica kapitalizma i liberalnog tržišta nisu mali poduzetnici koji zapošljavaju 15-20 ljudi, već velike korporacije

čisto za informaciju

Currently, there are approximately 23 million small and medium-sized SMEs in the EU which play a major role in the European economy. According to the European Small Business Portal, SMES account for over 98% of business in the EU, have provided for 67% of the total private employment and have contributed to the creation of nearly 80% of new jobs over the past 5 years. However, due to the recent and long-standing economic downturn that the European economy goes through, the SMEs face tough times and often experience liquidity problems.

izvor

15 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

Okosnica kapitalizma i liberalnog tržišta nisu mali poduzetnici koji zapošljavaju 15-20 ljudi, već velike korporacije

čisto za informaciju

Currently, there are approximately 23 million small and medium-sized SMEs in the EU which play a major role in the European economy. According to the European Small Business Portal, SMES account for over 98% of business in the EU, have provided for 67% of the total private employment and have contributed to the creation of nearly 80% of new jobs over the past 5 years. However, due to the recent and long-standing economic downturn that the European economy goes through, the SMEs face tough times and often experience liquidity problems.

izvor

Mislim da je capitain govorio o JP Morgan, Goldman Sachs i par drugih kompanija koji u suštini vode kolo. U odnosu na profit i aktivom ovih par velikih banaka/kompanija, ostalih 98% beru mrve sa poda.

12 godina
phoenix2003 kaže...
picajzla0707 kaže...

čisto za informaciju

izvor

Mislim da je capitain govorio o JP Morgan, Goldman Sachs i par drugih kompanija koji u suštini vode kolo. U odnosu na profit i aktivom ovih par velikih banaka/kompanija, ostalih 98% beru mrve sa poda.

ne beru mrve nikako kad se 98% biznisa odvija preko njih, imaš krivu percepciju

brkaš utjecaj s prihodom, sme čini 60-70% bdp-a eu i to bez financijskog sektora jer ih tamo praktično i nema

ali nema veze, samo sam dao informaciju jer je i inače među ljudima malo poznato koliko ustvari znači sme, a pogotovo mali poduzetnici s manje od 10 zaposlenih

velike kompanije imaju veći utjecaj na rast, ali isto tako i na pad kad sve krene po kurcu, zato zemlje s većim udjelom sme i jesu stabilnije

15 godina
neaktivan

Mali poduzetnici su hrana za bankarski sektor. Gdje mali poduzetnici drže svoj novac? U bankama, naravno. Kako posluju banke? Tako što izračunaju koliko novca kojeg banka ima na rapolaganju (aktiva), može plasirati u kredite (a to je taj novac malih poduzetnika, radnika, itd). Zato, kad propadnu najveće banke kao što je Lehman Brothers, propadaju svi sa njom.

Imovina tj. kompletna vrijednost velikih banaka i kompanija je astronomska

18 godina
phoenix2003 kaže...

Mali poduzetnici su hrana za bankarski sektor. Gdje mali poduzetnici drže svoj novac? U bankama, naravno.

A veliki poduzetnici drže u čarapama?

12 godina
phoenix2003 kaže...

Mali poduzetnici su hrana za bankarski sektor. Gdje mali poduzetnici drže svoj novac? U bankama, naravno. Kako posluju banke? Tako što izračunaju koliko novca kojeg banka ima na rapolaganju (aktiva), može plasirati u kredite (a to je taj novac malih poduzetnika, radnika, itd). Zato, kad propadnu najveće banke kao što je Lehman Brothers, propadaju svi sa njom.

Imovina tj. kompletna vrijednost velikih banaka i kompanija je astronomska

ja sam samo htio reći da je bedasto reći da su okosnica kapitalizma velike tvrtke kad sme drži dvije trećine svih zaposlenih (kad iz računice izbaciš one u javnom sektorui, taj udio drastično raste), kad je sme u zadnjih pet godina kreirao 80% svih novootvorenih radnih mjesta, da kreira preko 60% nove vrijednosti i svi ostali vama više-manje uzaludni postotci

još bedastije je reći da 98% "ostalih" beru mrve s poda

no problem je što vi ekonomiji pristupate s ideološke strane, pri čemu statistika i činjenice ionako nemaju velikog značenja

slično kao što se barata terminima poput 200 bogatih obitelji vs ostala sirotinja, a ustvari imaš desetke tisuća milijunaša u hrvatskoj a ne samo 200

15 godina
Old Iggy kaže...

A onda nose čarape u banke.

picajzla0707 kaže...

ja sam samo htio reći da je bedasto reći da su okosnica kapitalizma velike tvrtke kad sme drži dvije trećine svih zaposlenih (kad iz računice izbaciš one u javnom sektorui, taj udio drastično raste), kad je sme u zadnjih pet godina kreirao 80% svih novootvorenih radnih mjesta, da kreira preko 60% nove vrijednosti i svi ostali vama više-manje uzaludni postotci

još bedastije je reći da 98% "ostalih" beru mrve s poda

no problem je što vi ekonomiji pristupate s ideološke strane, pri čemu statistika i činjenice ionako nemaju velikog značenja

slično kao što se barata terminima poput 200 bogatih obitelji vs ostala sirotinja, a ustvari imaš desetke tisuća milijunaša u hrvatskoj a ne samo 200

Poanta je ok jedino što mislim da su ovi deseci tisuća milijunaša malo pretjerani.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
mario.L_hr kaže...

Poanta je ok jedino što mislim da su ovi deseci tisuća milijunaša malo pretjerani.

evo izvor

Hrvatska ima 22 tisuće milijunaša koji na svojim štednim računima u banci imaju čak 56,3 milijarde kuna gotovine. Iznos je to koji otprilike odgovara polovini godišnjeg državnog proračuna.

Uz to, oko 44 tisuće građana na štednji ima između pola milijuna i milijun kuna, oko 273 tisuće građana u bankama ima štednju u iznosu između 100.000 i 500.000 kuna, a prosječna je vrijednost njihove ušteđevine oko 223 tisuće kuna.

podaci su inače iz hnb-a, ovih 22.000 su i po štednji milijunaši

ova druga skupina od 500.000 kuna do milijun su "polumilijunaši", makar po štednji, no uz drugu imovinu poput nekretnina i biznis u kojem obrću lovu, vjerojatno je i dobar dio njih "teži" od milijuna

a takvih ima sigurno i među ovih 273.000 građana koji su ispod pola milje na štednji

tako da... deseci tisuća je možda i mala procjena

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
phoenix2003 kaže...

Mali poduzetnici su hrana za bankarski sektor. Gdje mali poduzetnici drže svoj novac? U bankama, naravno.

Posuđuju jedni drugima kako bi bili stabilni.

15 godina
neaktivan

Nego, gledam ove vijesti i ne mogu se načuditi Turcima koliko su se Rusima uvukli u šupak da je to za ne povjerovati!

18 godina
neaktivan
A sta im drugo preostaje? Covjek koji je u vise navrata cuvao osobno Erdogana, upucao je ruskog diplomata. S obzirom na svu povijest Turska vs. Rusija bilo bi sve skupa sumnjivo i bebi u utrobi majke. Nemaju bas druge opcije 🤔
pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
15 godina

Jeli nekome zanimljiva ova situacija s Vlahušićem? Smislili su zakon kojim ga se izbacuje iz utrke za gradonačelnika Dubrovnika. OK, ne odnosi se zakon na njega već na sve pravomoćno osuđene osobe ali mislim da je on bio primarni cilj, barem u sadašnjoj situaciji. Osobno mislim da pravomoćno osuđene osobe ne bi smjele obnašati nikakve dužnosti u javnoj upravi ili biti birane u Sabor/Vladu/nadzorne odbore/uprave javnih poduzeća..... Ovaj zakon se odnosi samo na lokalne izbore pa rješava samo dio problema. Čuo sam danas da Vlahušić izjavljuje da će ustavni sud poništiti zakon. Zašto? Pravomoćno je osuđen za zlouporabu položaja i ima vjerojatno mu slijedi još jedan postupak.

15 godina
neaktivan

Kako u ovoj temi kontinuirano objavljujemo samo loše vijesti i svađamo se, za promjenu evo i jedna dobra vijest: http://www.bbc.com/news/world-africa-38414060

14 godina
mario.L_hr kaže...

Jeli nekome zanimljiva ova situacija s Vlahušićem? Smislili su zakon kojim ga se izbacuje iz utrke za gradonačelnika Dubrovnika. OK, ne odnosi se zakon na njega već na sve pravomoćno osuđene osobe ali mislim da je on bio primarni cilj, barem u sadašnjoj situaciji. Osobno mislim da pravomoćno osuđene osobe ne bi smjele obnašati nikakve dužnosti u javnoj upravi ili biti birane u Sabor/Vladu/nadzorne odbore/uprave javnih poduzeća..... Ovaj zakon se odnosi samo na lokalne izbore pa rješava samo dio problema. Čuo sam danas da Vlahušić izjavljuje da će ustavni sud poništiti zakon. Zašto? Pravomoćno je osuđen za zlouporabu položaja i ima vjerojatno mu slijedi još jedan postupak.

To i je smješno..Ajmo onda šire primjeniti zakon...Pa od HDZ-a ne bi ostali dugmichi...Ovako je baš montirano...

15 godina
DarthMarkus kaže...

To i je smješno..Ajmo onda šire primjeniti zakon...Pa od HDZ-a ne bi ostali dugmichi...Ovako je baš montirano...

Jel ti to hoćeš reći da su HDZ-ovci na lokalnom nivou pravi puritanci? Ne bi baš rekao da je tako. Zakon treba još dodatno proširiti na sve vrste izbora i na sva dužnosnička mjesta i stvar riješena.

14 godina
mario.L_hr kaže...
DarthMarkus kaže...

Jel ti to hoćeš reći da su HDZ-ovci na lokalnom nivou pravi puritanci? Ne bi baš rekao da je tako. Zakon treba još dodatno proširiti na sve vrste izbora i na sva dužnosnička mjesta i stvar riješena.

Da, ali sad su na vlasti...Lokalni su zaštićeni ko Wookiji...

15 godina
neaktivan

Nije bas da si ovako zamisljam badnjak.

Bit ce oko 16 °C.

15 godina
Dođi u Zagreb, i minusu smo ko tekući račun.
11 godina
protjeran

Kaj se tiče zimsko-sniježnog ugođaja za žićBo u ZGB zasada kifla.

Jedino je ovaj tjedan u jednom navratu jedan dan predvečer počelo kao nešto malo snijega, al' ništa konkretno.

Jedino da smo dovukli one topove za snijeg sa Sljemena, te da je Miki Fontana kupio još dodatne, pa da je zabijelio Zagreb grad...

Hm, još ima vremena do Božića, možda nas vrijeme iznenadi...

I'm dreaming of a white Christmas...

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
15 godina
ivan dragi kaže...

Nije bas da si ovako zamisljam badnjak.

Bit ce oko 16 °C.

I onda imaš predsjednika svjetske velesile koji poriče klimatske promjene.

12 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...

Kaj se tiče zimsko-sniježnog ugođaja za žićBo u ZGB zasada kifla.

Jedino je ovaj tjedan u jednom navratu jedan dan predvečer počelo kao nešto malo snijega, al' ništa konkretno.

Jedino da smo dovukli one topove za snijeg sa Sljemena, te da je Miki Fontana kupio još dodatne, pa da je zabijelio Zagreb grad...

Hm, još ima vremena do Božića, možda nas vrijeme iznenadi...

I'm dreaming of a white Christmas...

Kakav bijeli Božić u Zagrebu? Od 1894 godine bijeli Božić je bio samo 29 puta.

Uostalom zaleti se 15tak km zapadnije i da vidiš bijelog Božića. Sve je već danima bijelo.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
15 godina
neaktivan

Svim mojim prijateljima, vjernicima, na Bug forumu sretan Božić želi phoenix2003! Srdačan pozdrav iz Zenice!

11 godina
protjeran

@ddarknessfairyy

Darky u tome i je ponata, da nas vrijeme iznenadi. Zato i sanjamo bijeli Božić. Kad bi on bio često, ne bi bilo fora ga sanjati, bar u pjesmi.

Ma, ne da mi se. Nije mi snijeg sam po sebi, fora. Kaj bi ja išao tražiti snijeg, nek' on dođe meni.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
10 godina
neaktivan

Sretan Božić!

9 godina
phoenix2003 kaže...

Svim mojim prijateljima, vjernicima, na Bug forumu sretan Božić želi phoenix2003! Srdačan pozdrav iz Zenice!

kod nas u Sarajevu od danas uveli par-nepar za automobile,od kad znam za sebe u ovo doba je grad pod smogom ako nema vjetra , cak i u vrijeme kad nismo imali goriva , drva i uglja znalo je biti  zagadjeno ; valjda kotlina i atmosferski fenomen iznad  a ne zagadjenje iz auspuha , srecom kao i svake godine na danasnji dan gradski prijevoz je besplatan !

... sretan Bozic !

waaagh
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.12.2016 20:26 (warhammer).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice