Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.274.300
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Svi državljani republike su njeni branitelji. Res publika - stvar javnog značaja.

Profesionalizacija vojske i militarizacija policije dovodi do sindroma Rimskog carstva gdje se stvaraju ratničke kaste koje nemaju veze s republikom i republikanskim idejama niti imaju osjećaj pripadanja društvenoj zajednici iz koje dolaze (a kasnije, kao u Rimu i sada u SAD-u čak ni ne dolaze, već su stranci - u Rimu Germani i drugi barbari, u SAD-u Meksikanci, Samoanci, Brazilci itd...) niti osjećaj pripadanja republici.

Obavezni vojni rok o čijim se modalitetima treba dogovoriti, stoga, da.

Ok, jesu, ali misliš da to što učiš kao gušter znaš primjeniti nakon 20 godina (tipa u vojsci si bio 1975, Domovinski rat je počeo 1990). U tih 25 godina se promijenila tehnologija, taktika, obuka. Da ne kažem di je otišlo ono malo kondicije koju si dobio u vojsci.

Ja sam za profesionalnu vojsku. Ako zagusti, vjerujem da će se ljudi ponovno aktivirati, kao što su to napravili prije 16 godina. Misliš da ćeš nakon vojne obaveze bit komadno? Bilo bi bolje da daju deci da se igraju erzofta, više bi naučili.

Rvat katolik!
18 godina
tnakir kaže...

Ok, jesu, ali misliš da to što učiš kao gušter znaš primjeniti nakon 20 godina (tipa u vojsci si bio 1975, Domovinski rat je počeo 1990). U tih 25 godina se promijenila tehnologija, taktika, obuka. Da ne kažem di je otišlo ono malo kondicije koju si dobio u vojsci.

Ja sam za profesionalnu vojsku. Ako zagusti, vjerujem da će se ljudi ponovno aktivirati, kao što su to napravili prije 16 godina. Misliš da ćeš nakon vojne obaveze bit komadno? Bilo bi bolje da daju deci da se igraju erzofta, više bi naučili.

Pitali su Stipetića što bi u Oluji više volio, sadašnjih 16.000 profi vojnika ili ondašnjih 250.000 rezervista obučenih u JNA i kaže Stipetić naravno da bih više volio 250.000 vojnika, kakvo je to pitanje? 

Ova spika sa 16 keka profesionalaca je lagana kurčina, ako govorimo o zaštiti zemlje, a ne pokaznim ekskurzijicama od 200 ljudi u Afganistan da im kaput vidi puta. Osnovna obuka koju prolaze ročnici je ono što joj ime kaže - osnovna obuka, ali obuka, dakle daleko više od onoga što vi klinci koji ste vojsku vidili na slikama znate o ratovanju. 

Kalaš koji sam ja koristio u vojsci krajem 80-tih na osnovnoj obuci i dalje se koristi, a osnovni princip po kojem koristiš bilo koju jurišnu pušku je isti. Taktike što se tiče, i dalje nije preporučljivo prsima ići na metak sada, kao i prije 30 godina, tako da mislim da ni tu nisi u pravu.

Erzovt u škole - apsolutno. :-)

This space for rent!
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Sorry, al brEte niđe veze.

Pa ne ratuje se grafičkim karticama da se promijeni tehnologija. Dosta pješačkog oružja je dizajnirano prije ohoho godina, tako da ono što naučiš se ne može tako lako promijeniti u 25 godina. Možda su neke stvari evoluirale ali osnova je i dalje ista.

I ne ideš u vojsku zbog kondicije, kondicija će ti otići nakon 2 mjeseca sjedenja.

Daj nemoj zezati, zar baš porediš airsoft sa pravim služenjem vojske (prije svega mislim na organizaciju, hijerarhiju)? Plus, kako će ti treniranje sa airsoftom pomoći da budeš bolji strijelac (za dobru grupu te u vojsci komandir nagradi slobodnim danima) ili nedajbože da znaš pravilnu proceduru otklanjanja zastoja na oružju, pravilno održavanje i skladištenje?

15 godina
Top Bugovac kaže...

Što se definitivno da napraviti i bez izvlačenja ljudi iz ritma na 8+ tjedana

Po meni bi svaki srednjoškolac trebao znati prvu pomoć

Ali je činjenica da ne zna, nema od koga naučiti niti mu tko ima pokazati. Druga stvar su npr. poplave. Sudjelovanje u evakuaciji, zbrinjavanju spašenih, nadzor poplavljenog područja.  Vojska ima znanja i resurse za isto, zašto ne uvući veći dio stanovništva i obučiti ga? Zar se možemo ponašati po principu to nije moja briga?

Old Iggy kaže...

Tu se brka vojska i civilna zaštita.

Današnja vojska nije znanje baratanja osobnim naoružanjem izvedeno u dva gađanja s pet metaka, čišćenje kruga i buđenje u pet.

Današnja vojska traži high-tech znanja, ovo što se može provesti kroz kvazivojne rokove (kakva je većinom bila i JNA) se da izvesti u tjedan dana obuke, kad nastane frka.

Tko će i kako uz današnje stanje u RH naučiti bilo što ozbiljnije? Koliko je ročnika ispalilo protuoklopno sredstvo? Koliko rezerve je zadnji put pokrenulo tenk, ispalilo granatu? Ako je zamisao vojske "netko tko je topovsko meso, ima pušku na ramenu i mora biti tamo gdje mu kažemo" boje da ju ni nemamo.

Ne brkam ja vojsku i civilnu zaštitu. Dobro znam što je što ali je fakat da kod nas civilna zaštita ne postoji. Vojska uvijek, u situacijama prirodnih nepogoda i katastrofa sudjeluje. Zašto? Zato što imaju znanja, mogućnosti a i vrijeme za stalno uvježbavanje istih radnji. Ne kaže se badava da vježba čini majstora i kao što Drago reče svaki od nas mora participirati u obrani (prema svojim mogućnostima) jer smo deklarirana republika.

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
mario.L_hr kaže...
Old Iggy kaže...

Tu se brka vojska i civilna zaštita.

Današnja vojska nije znanje baratanja osobnim naoružanjem izvedeno u dva gađanja s pet metaka, čišćenje kruga i buđenje u pet.

Današnja vojska traži high-tech znanja, ovo što se može provesti kroz kvazivojne rokove (kakva je većinom bila i JNA) se da izvesti u tjedan dana obuke, kad nastane frka.

Tko će i kako uz današnje stanje u RH naučiti bilo što ozbiljnije? Koliko je ročnika ispalilo protuoklopno sredstvo? Koliko rezerve je zadnji put pokrenulo tenk, ispalilo granatu? Ako je zamisao vojske "netko tko je topovsko meso, ima pušku na ramenu i mora biti tamo gdje mu kažemo" boje da ju ni nemamo.

Ne brkam ja vojsku i civilnu zaštitu. Dobro znam što je što ali je fakat da kod nas civilna zaštita ne postoji. Vojska uvijek, u situacijama prirodnih nepogoda i katastrofa sudjeluje. Zašto? Zato što imaju znanja, mogućnosti a i vrijeme za stalno uvježbavanje istih radnji. Ne kaže se badava da vježba čini majstora i kao što Drago reče svaki od nas mora participirati u obrani (prema svojim mogućnostima) jer smo deklarirana republika.

Sudjeluje zato jer nema CZ, nema odgovarajuće opreme i zato jer joj narede. To nije svrha ni smisao vojske, zadatak oružanih snaga je dijametralno suprotan (čak i po Ustavu).

Vojska je za to potpuno neprikladna, preskupa i sam vojni rok s tim nema nikakve veze.

Kao ni ovo za napad na Krajinu - to je valjda zadnja napadačka akcija koji bi HV mogla napraviti u budućih par stoljeća. kakve smo snage napadali, takva nam je i vojska trebala. U slučaju ozbiljnog naapada neke strane sile, imati vojsku koja zna koristiti samo kalaš - bolje odmah pobjeći.

15 godina

Oružane snage štite suverenitet i neovisnost Republike Hrvat­ske te brane njezinu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, OSRH sudjeluju u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljaju odre­đene zadatke u stanju neposredne ugroženosti te pružaju pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća.

Čemu duplati sustave i nabavljati opremu koju nema tko održavati, nema resursa za održavanje iste, nema obučene ljude i..... Zar nije racionalno koristiti onaj sustav koji moraš imati i njega iskoristiti na optimalan način.

Prema tvojim odgovorima vidim da ne kužiš ni vojsku ni ratovanje. Dok pješaštvo ne prošeta po svakom pedlju zemlje ista nije osvojena/oslobođena. Za potvrdu prethodnog, pogledaj si malo vijesti iz svijeta (baci pogled na Afganistan i na Siriju) pa vidi koliko sofisticiranog oružja i borbenih sustava, manje ili više sofisticirano rješava probleme i u kojem vremenskom roku. Pješak s osobnim naoružanjem (pod osobno smatram sve ono što se može ponijeti) je temelj.

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
DrNasty kaže...

Sorry, al brEte niđe veze.

Pa ne ratuje se grafičkim karticama da se promijeni tehnologija. Dosta pješačkog oružja je dizajnirano prije ohoho godina, tako da ono što naučiš se ne može tako lako promijeniti u 25 godina. Možda su neke stvari evoluirale ali osnova je i dalje ista.

I ne ideš u vojsku zbog kondicije, kondicija će ti otići nakon 2 mjeseca sjedenja.

Daj nemoj zezati, zar baš porediš airsoft sa pravim služenjem vojske (prije svega mislim na organizaciju, hijerarhiju)? Plus, kako će ti treniranje sa airsoftom pomoći da budeš bolji strijelac (za dobru grupu te u vojsci komandir nagradi slobodnim danima) ili nedajbože da znaš pravilnu proceduru otklanjanja zastoja na oružju, pravilno održavanje i skladištenje?

Ak zagusti, to se sve nauči u hodu. Ne trebaš bit doktor znanosti da rastaviš, očistiš i sastaviš pušku.

Btw ja imam nekakvu broncu iz streljaštva. Do te bronce sam ispucao metaka i metaka. Koliko naši ročnici ispucaju metaka? Koliko naši policajci ispucaju metaka? 

http://faktor.ba/hitno-operisan-granicni-policajac-se-ranio-u-nogu-i-jedva-prezivio/

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/crna-kronika/clanak/id/189171/policajac-se-ranio-dok-je-cistio-pistolj

Gore je Drago spominjao kako je kalaš prije 30 godina isti kao i ovaj. Prašinarima je isto prije 30 godina i danas. Ali moderne ratove ne vode prašinari nego tehnologija...

U ostalom, šta nismo u NATO-u?

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2016 14:16 (tnakir).
18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
boxer kaže...

Generalno podržavam ideju uvođenja služenja vojske, ali opet u nekim razumnim vremenskim okvirima i u skladu sa mogućnostima, a prevashodno u svrhu zaštite naroda i države u svim kriznim situacijama, usmjerenoj i kvalitetnoj obuci, evakuacije stanovništva, spašavanje dobara, renoviranje i izgradnja infrastrukture itd.  Mislim da ima više koristi nego negativnosti jer stvarno je puno stvari koje vojska može raditi. 

Sve navedeno nema nikakve veze s vojskom.

Ako vojsku posmatraš usko samo kao oružanu silu kojoj je cilj odbrana suvereniteta i integriteta države u slučaju rata onda da, no ja u vidu imam i druge vrste odbrane države.

Ako će  samo češkati muda po kasarnama i čekati rat onda ne podržavam. To može i profesionalna. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
18 godina
mario.L_hr kaže...

Oružane snage štite suverenitet i neovisnost Republike Hrvat­ske te brane njezinu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, OSRH sudjeluju u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljaju odre­đene zadatke u stanju neposredne ugroženosti te pružaju pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća.

Čemu duplati sustave i nabavljati opremu koju nema tko održavati, nema resursa za održavanje iste, nema obučene ljude i..... Zar nije racionalno koristiti onaj sustav koji moraš imati i njega iskoristiti na optimalan način.

Prema tvojim odgovorima vidim da ne kužiš ni vojsku ni ratovanje. Dok pješaštvo ne prošeta po svakom pedlju zemlje ista nije osvojena/oslobođena. Za potvrdu prethodnog, pogledaj si malo vijesti iz svijeta (baci pogled na Afganistan i na Siriju) pa vidi koliko sofisticiranog oružja i borbenih sustava, manje ili više sofisticirano rješava probleme i u kojem vremenskom roku. Pješak s osobnim naoružanjem (pod osobno smatram sve ono što se može ponijeti) je temelj.

Pogledaj ono gore što im je glavna zadaća.

Ovo ostalo je potpuno sporedno, nema veze s OVR, provjeri stanje gdje si naveo (što stvarno igra, pješadija praktički nikako) i u slučaju rata pješadija je samo topovsko meso / masa koju naučiš u tjedan dana, a ne mjesecima nekakvog vojnog roka, potrošiš milijune na to i još ljudima mjesece života.

18 godina
moderator
tnakir kaže...

Ak zagusti, to se sve nauči u hodu. Ne trebaš bit doktor znanosti da rastaviš, očistiš i sastaviš pušku.

Btw ja imam nekakvu broncu iz streljaštva. Do te bronce sam ispucao metaka i metaka. Koliko naši ročnici ispucaju metaka? Koliko naši policajci ispucaju metaka? 

http://faktor.ba/hitno-operisan-granicni-policajac-se-ranio-u-nogu-i-jedva-prezivio/

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/crna-kronika/clanak/id/189171/policajac-se-ranio-dok-je-cistio-pistolj

Možeš ti svašta ''naučiti'' (odnosno misliti da si naučio) u hodu ali to je izlapilo do večere. Ponavljanje je majka znanja, zato treba redovno osvježavati znanje (ko švicarci, imaš pušku kod kuće, odgovoran si, ponesi i vježbaj).

Ovi ljudi koji hodaju s metkom u cijevi mi nikad nisu bili jasni i samo pokazuju da ne poznaju procedure oružja koje su dužni poznavati, što nas opet dovodi do ovog gore što sam pisao. Stanje je takvo da sad ljudi budu policajci jer imaju stabilan prihod, objese pištolj o kaiš i zaborave na njega dok ne dođe vrijeme za kvalifikaciju, a i tad to traljavo odrade (znam slučajeve). Pa za range day jedan čovjek ispuca više nego oni svi za godinu dana.

Btw, ako si bio strijelac, otkud sad odbojnost prema oružju (jer te pamtim kao protivnika baš s teme ovdje)? :)

18 godina
DrNasty kaže...

Btw, ako si bio strijelac, otkud sad odbojnost prema oružju (jer te pamtim kao protivnika baš s teme ovdje)? :)

I ja sam nekad bio strijelac i instruktor, dapače, od strane ZNG pozvan bih li vršio instruktažu od '91. nadalje (Vrapčak).

Upravo zato govorim da sam protiv toga. A nemam nikakvu odbojnost prema oružju.

10 godina
neaktivan
Drago kaže...

Erzovt u škole - apsolutno. :-)

a ja te već ima 10 godina percepcira da si u JNA vozio mig 21...

not cool drago,not cool. :(

18 godina
DrNasty kaže...

Možeš ti svašta ''naučiti'' (odnosno misliti da si naučio) u hodu ali to je izlapilo do večere. Ponavljanje je majka znanja, zato treba redovno osvježavati znanje (ko švicarci, imaš pušku kod kuće, odgovoran si, ponesi i vježbaj).

Ovi ljudi koji hodaju s metkom u cijevi mi nikad nisu bili jasni i samo pokazuju da ne poznaju procedure oružja koje su dužni poznavati, što nas opet dovodi do ovog gore što sam pisao. Stanje je takvo da sad ljudi budu policajci jer imaju stabilan prihod, objese pištolj o kaiš i zaborave na njega dok ne dođe vrijeme za kvalifikaciju, a i tad to traljavo odrade (znam slučajeve). Pa za range day jedan čovjek ispuca više nego oni svi za godinu dana.

Pa upravo ti to govorim, ljudi koji bi trebali biti profesionalci se upucaju u nogu jer imaju metak u cijevi (za šta trebaš biti moron btw). A to rade godinama. A sad zamisli rocnike koji su tamo 9 mjeseci i oruzje vide 5 puta. 

Što se oružja tiče, nisam protiv oružja, ali oružja u sportskim klubovima i streljanama i slično. Protiv sam za po doma i na ulici.

Možda bih imao drugačije mišljenje da smo drugačiji narod. Ovdje dobiješ nož u prsa ako slučajno nekom okrzneš curu dok se provlačiš do WC-a u natrpanom klubu, zamisli što bi bilo da svaka budala ima pištolj za pojasom. Divlji faking zapad. Ako ti je zabavno pucat, odi u streljanu i pucaj koliko hoćeš. Ili ako te baš rajca rat, odi u Afriku ili se javi ISIL-u pa rokaj.

Rvat katolik!
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Pa upravo ti to govorim, ljudi koji bi trebali biti profesionalci se upucaju u nogu jer imaju metak u cijevi (za šta trebaš biti moron btw). A to rade godinama. A sad zamisli rocnike koji su tamo 9 mjeseci i oruzje vide 5 puta. 

Što se oružja tiče, nisam protiv oružja, ali oružja u sportskim klubovima i streljanama i slično. Protiv sam za po doma i na ulici.

Nemar, pogrešno tretiranje. Nikakvi cocking indikatori nisu zamjena za pogled u komoru. Čuo sam za lika koji je repetirao pištolj 30 puta i nakon toga se ranio. Zašto? Extractor nije valjao. Da je jednom repetirao, pogledao i kontrolno opalio, em bi uštedio vremena em bi se poštedio oporavka.

Meni je jasno da se ne može svima usaditi entuzijazam, što je ključna stvar da bi se nešto radilo dobro, ali se može usaditi odgovornost kroz pravilnu obuku i poštivanje pravila (a to se može usaditi ročnicima koji kreću od nule). Ili okači ''kopačke'' o klin i radi nešto drugo.

Slažem se za ulicu.

Beware the man who only has one gun. He probably knows how to use it!

18 godina
DrNasty kaže...

ali se može usaditi odgovornost kroz pravilnu obuku i poštivanje pravila (a to se može usaditi ročnicima koji kreću od nule).

Pa problem i je u tome što ne možemo ni to.

18 godina
moderator
Old Iggy kaže...

Stanley Goodspeed: I'll do my best.

John Mason: Your "best"! Losers always whine about their best. Winners go home and fuck the prom queen. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2016 15:07 (DrNasty).
12 godina
neaktivan

Eh to da, npr. tjedan dana mislim da je i više nego dosta za osnovno rukovanje oruzjem, priborom i slicno. Koliko samo naucis o prvoj pomoci u onih par navrata kad ides polagat vozacki, tako bi se i to dalo. A nebuloze da svaki muškarac MORA ici odsluživati vojni rok da bi postao muškarac, kako bi "očvrsnuo", "došao sebi" i slicne stvari me neodolivo podsjecaju na ovo

Battlelog: D3lBoy-00
18 godina
DrNasty kaže...
Old Iggy kaže...

Stanley Goodspeed: I'll do my best.

John Mason: Your "best"! Losers always whine about their best. Winners go home and fuck the prom queen. 

18 godina
D3lBoy kaže...

Eh to da, npr. tjedan dana mislim da je i više nego dosta za osnovno rukovanje oruzjem, priborom i slicno. Koliko samo naucis o prvoj pomoci u onih par navrata kad ides polagat vozacki, tako bi se i to dalo. A nebuloze da svaki muškarac MORA ici odsluživati vojni rok da bi postao muškarac, kako bi "očvrsnuo", "došao sebi" i slicne stvari me neodolivo podsjecaju na ovo

Vojska je stresna, u njoj nećeš očvrsnuti, loša je za mentalno zdravlje (shizofrenični prolapsi i samoubojstva su daleko češći u populaciji koja služi vojsku nego kod onih koji ne služe) i u njoj se nećeš naučiti "biti mušakarac" niti urednosti ni bilo što slično.

S druge strane, osnovna pješačka obuka u pravilu traje tri mjeseca i to je minimalni rok u kojem stvarno možeš naučiti osnove vojnog djelovanja, a ne tjedan dana.

This space for rent!
18 godina
neaktivan
D3lBoy kaže...

Mnogo me druže zabrinjavaš što ne gayiš spartanski duh... 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
12 godina
neaktivan
boxer kaže...
D3lBoy kaže...

Mnogo me druže zabrinjavaš što ne gayiš spartanski duh... 

Ne nego znam pun k "čvrstih muškaraca" koji su u stvarnosti totalno nestabilni i depresivni, tako da mislim da se takve teorije prerastu nakon 16e. Također nemam ništa protiv vojske imam protiv tog da "moraš"... Nabrojali ste par drzava koje imaju vojni rok, ali pogledajte samo koliko ih nema. https://sh.wikipedia.org/wiki/Vojni_rok#/media/File:Conscription_map_of_the_world.svg

18 godina
neaktivan
D3lBoy kaže...

Ne nego znam pun k "čvrstih muškaraca" koji su u stvarnosti totalno nestabilni i depresivni, tako da mislim da se takve teorije prerastu nakon 16e. Također nemam ništa protiv vojske imam protiv tog da "moraš"... Nabrojali ste par drzava koje imaju vojni rok, ali pogledajte samo koliko ih nema. https://sh.wikipedia.org/wiki/Vojni_rok#/media/File:Conscription_map_of_the_world.svg

Onako odokativno kada pogledaš pola/pola situacija. 

Najosnovnija obuka ne bi trebala biti problem. 

12 godina
neaktivan

3mj. ? Kako kome, meni bi bila, ja bi ispalio doslovno. Tko želi nek ide, mislim da bi im bilo bolje da ulože taj novac u obrazovanja nego da se uzima novac od kojekakvih firmi i opcenito građana da bi se djeci moglo platiti bus do škole.

16 godina
neaktivan

NATO će da nas brani ako zagusti :)

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
18 godina
D3lBoy kaže...

3mj. ? Kako kome, meni bi bila, ja bi ispalio doslovno. Tko želi nek ide, mislim da bi im bilo bolje da ulože taj novac u obrazovanja nego da se uzima novac od kojekakvih firmi i opcenito građana da bi se djeci moglo platiti bus do škole.

Tko misli da to nikako nije za njega, ja bih omogućio da jednostavno izbjegnu služenje vojnog roka, kao u Izraelu gdje je služenje obavezno, ali zapravo se lako izvući na prigovor savjesti, ludilo, ovo i ono... Načelno potrebna je pozitivna, a ne negativna stimulacija, u smislu povlastica i percipiranog društvenog statusa za one koji su služili. 

Ne bih nikako tjerao ljude da po svaku cijenu svi idu u vojsku.

This space for rent!
18 godina
Drago kaže...
D3lBoy kaže...

Tko misli da to nikako nije za njega, ja bih omogućio da jednostavno izbjegnu služenje vojnog roka, kao u Izraelu gdje je služenje obavezno, ali zapravo se lako izvući na prigovor savjesti, ludilo, ovo i ono... Načelno potrebna je pozitivna, a ne negativna stimulacija, u smislu povlastica i percipiranog društvenog statusa za one koji su služili. 

Ne bih nikako tjerao ljude da po svaku cijenu svi idu u vojsku.

I u Izraelu je služenje specifično - jako dobro koriste znanja ljudi, ne tjeraju ih sve u prašinare. Dapače, neki od mnogih tehničkih startupa i jesu nastali na takav način.

18 godina
Colossus7 kaže...

NATO nas nikada nece direktno braniti.

Mi smo u NATOu cisto preventivno, da ne moze bijesna cetnicka gamad napast ili Rusija odlucit aneksirat nas samo tako.

Jedino kada ce NATO uistinu ratovat za nas i nase interese je kada ce svi ratovat, a onda ce nam puknuti tenkove i helikoptere koje nece voziti americki vojnici koji bi kao dosli ginuti za Hrvate, vec nasi domaci, a domacih trebamo imati.

- Psiho246
10 godina

profesionalna vojska je ucinkovitija od redovne odn. naoruzanih civila  koji ce preispitivati moralne vrijednosti i smisao ubijanja ,dok ce profesionalac obavljati svoj posao odn. slijediti zapovjedi bez ikakvog moralisanja i glupiranja jer mu je posao biti vojnik

Sluzio sam JNA u bivsoj drzavi ,pored toga sto su me naucili koristiti naoruzanje i vojnu opremu , jedina pozitivna stvar jeste da sam naucio cistiti za sobom,hodati uspravno i biti svjestan posljedica svojih postupaka jer za svaku glupost ,zahebanciju  bio sam kaznjen  cak i za  filozofiranje npr.  zasto moram skupljati tudje opuske kad ne pusim ?  nakon tog pitanja  naucio sam da mi je bilo bolje da sam sutio i obavio u tisini ono sto su mi naredili !

Gospodarski , neke drzave nisu u stanju priustiti taj luksuz narocito siromasne  drzavice jugoistocne europe ,cak i veliki SSSR slomljen je gospodarski jer su u vojsku ulagali golemu kolicinu nacionalnog dohotka od cega je ispastala drzava i njeni drzavljani i na kraju dozivjeli politicki i drzavmi  slom i raspad .

waaagh
12 godina
neaktivan

E pa ja to eto ne kuzim, meni nije pozitivna stvar da skupljam kestene po šumi (kao što su radili) for the laugh, kako bi se naucio "poštivati autoritet", meni to smeta i ne vidim se u takvoj ulozi da radim šta god mi ko kaže. Nisam šupak, ne prigovaram i ne zanovjetam, ali nit mi takve akcije za ispiranje mozga imaju smisla. Znam da toga više nema u vojsci (toliko), ali opet... Neznam možda sam ja samo "new age idiot" ali planiram stojat za sebe, a ne da me neko preoblikuje u godinama kad mi vec kosa otpada...

10 godina
neaktivan
Colossus7 kaže...

nije ti ovo albanija

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice