imam par pitanja za evolucionare
1. ako dnk promatramo kao matematicki pool kombinacija, znaci tvrdnja ide da jedinke moraju bit jedinstvene, znaci svaki "hash" dnk mora bit jedinstven, ako krenemo od najjednostavnijih jedinki, ameba ili nesto slicno, koliki i kakav neki PRVI dnk mora bit da omoguci nesto kao jedinstvenost svake jedinke ? pogotvo sto u primordial soup je bilo ameba ko u prici......a to kao neki primitivan dnk, onaj neki prvi, sa minimumom nekakvih svojstava snimljenih unutar dnk, dakle i limitar broj hasheva.
znaci zanima me taj prvi dnk, ocigledno je neki vrlo spretan prirodni fenomen.
2. ako promatramo kukce koji imaju, kako bi rekao, kamuflazu, dakle na primjer one leptire sa nekakvim sarama koje odbijau predatore, namece se nekoliko pitanja. kao prvo jel to svjesno ? po svoj prilici nije jer - kukac ? dakle sara na krilima leptira je proizvod miljarde rekombinacija "pixela" na tim istim krilima dok se nije utrefila jedna koja je odbijala predatore i ti i takvi leptiri su - opstali i prenijeli svoje gene dalje. i sve pet. ali da li je to jedina povratna veza ? malo preglupo i previse random, znaci rekombinacijom gena neka jedinka se radja sa "mrtvim pixelom" i jebiga predator je maznjava i djenja potomstvo. ok mozda ide nekakvim postepenim procesom, malo pomalo se slika oformaljava i ti prezivljavaju i stvaraju potomstvo do danasnjeg stadija koje je savrsenstvo u svakom obliku (mislim na sliku na krilima) ali ni mi se ne svidja jer bi se i predator prilagodio s vremenom. osim ukoliko dnk rekombinacije i progres (u smislu opstanka u prirodi) nisu daleko brzi kod jednostavnih organizama. ali recimo ptica ima i mozak a insekt nema.....pa onda retro-dnk sa nekim zaostalim i manje efikasnim sarama i, posto je statisticki moguce, nastane takav "batch" jedinki koje ptice potamane jer su im sare na krilima za kurac.
znaci ima li nekakva povratna veza, ili je sve random, ako je sve random kakav je matematicki model koji omogucava da jedan takav random sistem ipak prezivi, ne znam, miljarde generacija od postanka zemlje na ovamo ? kako dnk "uci" nove "traits" (vezano uz moje trece pitanje, ali.......moze li dnk da nauci neke nove trikove bez mutacije )?
3. davno je bila teorija da je mutacija uzrokovana background radijacijom od sunca i zemlje itd. nesto vrlo slabo ali stabilno, 2-3% u mutacija u jednom "batchu" - generaciji. tako sam citao a i davno je to bilo so.....da li to jos uvijek stoji ili postoji nekakav "interni" mehanizam u samoj dnk (mimo statisticke pogreske, nesto opipljivo) koji garantira mutaciju i u radiation free okolini, ako takva postoji. da li bi veci broj mutacija ubrzao evoluciju ? da li bi je upropastio ? je li mutacija kao takva uopce bitna - pozeljna, mozda je vazno samo da se isfuraju sve moguce i nemoguce kombinacije pa kao u dnk postoji vec dobitna kombinacija, super genetski kod koji je na samom kraju evolucije i samo treba docekat da se ta kombinacija utrefi, nesto kao lotto ?

http://valid.canardpc.com/cache/banner/gru6mh-4.png