Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.041.883
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

imam par pitanja za evolucionare

1. ako dnk promatramo kao matematicki pool kombinacija, znaci tvrdnja ide da jedinke moraju bit jedinstvene, znaci svaki "hash" dnk mora bit jedinstven, ako krenemo od najjednostavnijih jedinki, ameba ili nesto slicno, koliki i kakav neki PRVI dnk mora bit da omoguci nesto kao jedinstvenost svake jedinke ? pogotvo sto u primordial soup je bilo ameba ko u prici......a to kao neki primitivan dnk, onaj neki prvi, sa minimumom nekakvih svojstava snimljenih unutar dnk, dakle i limitar broj hasheva.

znaci zanima me taj prvi dnk, ocigledno je neki vrlo spretan prirodni fenomen.

2. ako promatramo kukce koji imaju, kako bi rekao, kamuflazu, dakle na primjer one leptire sa nekakvim sarama koje odbijau predatore, namece se nekoliko pitanja. kao prvo jel to svjesno ? po svoj prilici nije jer - kukac ? dakle sara na krilima leptira je proizvod miljarde rekombinacija "pixela" na tim istim krilima dok se nije utrefila jedna koja je odbijala predatore i ti i takvi leptiri su - opstali i prenijeli svoje gene dalje. i sve pet. ali da li je to jedina povratna veza ? malo preglupo i previse random, znaci rekombinacijom gena neka jedinka se radja sa "mrtvim pixelom" i jebiga predator je maznjava i djenja potomstvo. ok mozda ide nekakvim postepenim procesom, malo pomalo se slika oformaljava i ti prezivljavaju i stvaraju potomstvo do danasnjeg stadija koje je savrsenstvo u svakom obliku (mislim na sliku na krilima) ali ni mi se ne svidja jer bi se i predator prilagodio s vremenom. osim ukoliko dnk rekombinacije i progres (u smislu opstanka u prirodi) nisu daleko brzi kod jednostavnih organizama. ali recimo ptica ima i mozak a insekt nema.....pa onda retro-dnk sa nekim zaostalim i manje efikasnim sarama i, posto je statisticki moguce, nastane takav "batch" jedinki koje ptice potamane jer su im sare na krilima za kurac.

znaci ima li nekakva povratna veza, ili je sve random, ako je sve random kakav je matematicki model koji omogucava da jedan takav random sistem ipak prezivi, ne znam, miljarde generacija od postanka zemlje na ovamo ? kako dnk "uci" nove "traits" (vezano uz moje trece pitanje, ali.......moze li dnk da nauci neke nove trikove bez mutacije )?

3. davno je bila teorija da je mutacija uzrokovana background radijacijom od sunca i zemlje itd. nesto vrlo slabo ali stabilno, 2-3% u mutacija u jednom "batchu" - generaciji. tako sam citao a i davno je to bilo so.....da li to jos uvijek stoji ili postoji nekakav "interni" mehanizam u samoj dnk (mimo statisticke pogreske, nesto opipljivo) koji garantira mutaciju i u radiation free okolini, ako takva postoji. da li bi veci broj mutacija ubrzao evoluciju ? da li bi je upropastio ? je li mutacija kao takva uopce bitna - pozeljna, mozda je vazno samo da se isfuraju sve moguce i nemoguce kombinacije pa kao u dnk postoji vec dobitna kombinacija, super genetski kod koji je na samom kraju evolucije i samo treba docekat da se ta kombinacija utrefi, nesto kao lotto ?

17 godina

LOL, Google Photos dvoje crnaca prepoznao kao gorile :D

Mora da je neka masonska urota u pitanju, jer ovo ne može biti tek slučajni gaf!

Gledam te!
17 godina

http://www.index.hr/black/clanak/nakon-ovog-sendvica-za-35-kuna-i-plitvicki-hamburger-izgleda-kao-prava-poslastica/828335.aspx

Hocemo li sada malo pricati o lijenim, pokvarenim britancima koji samo gledaju kako da te opeljese, te da sto manje rade, a sto vise (pljackom) zarade?

Ili se mozemo sloziti da je na privatnicima da sami odreduju sta i kako im se isplati raditi? Ovima se vjerojatno nakon ovakve reklame i nece isplatiti te ce ili smanjiti cijenu ili ce poboljsat kvalitetu proizvoda.

A ako im i dalje bude profitabilno, mozda ostane i ovako. Free market.

- Psiho246
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
Psiho246 kaže...

http://www.index.hr/black/clanak/nakon-ovog-sendvica-za-35-kuna-i-plitvicki-hamburger-izgleda-kao-prava-poslastica/828335.aspx

Hocemo li sada malo pricati o lijenim, pokvarenim britancima koji samo gledaju kako da te opeljese, te da sto manje rade, a sto vise (pljackom) zarade?

Ne, jer mi puca neka stvar šta britanci rade. Neka se sramote ako hoće, mi ne bismo trebali - pogotovo u nacionalnom parku za koji se upad naplaćuje kao da će te na rukama nositi.

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Ili se mozemo sloziti da je na privatnicima da sami odreduju sta i kako im se isplati raditi? Ovima se vjerojatno nakon ovakve reklame i nece isplatiti te ce ili smanjiti cijenu ili ce poboljsat kvalitetu proizvoda.

A ako im i dalje bude profitabilno, mozda ostane i ovako. Free market.

Možemo pričat o britancima, samo ne znam u kojem smislu? Bi ti pričao o tome zato što se to dogodilo u britaniji opravdava ovo što se dogodilo na plitvicama? Po meni ne. Trebaju biti kažnjeni odgovorni i za jedan i za drugi "incident". Što se tiće ovo lanca 

Osim toga ovdje se ne radi o privatnicima (u tom smislu kojem ti mislis), nego se radi o koncesionarima. I davatelj koncesije određuje kakve standarde od tebe očekuje prilikom davanja koncesije. Osim toga postoje i neke zakonske obveze (normativi) koje moraš poštivati. Ne možeš pod normativ navesti jedno, reklamirati drugo, a poslužiti treće.

17 godina

Ovo je toliko dobro napravljeno da vrijedi pogledati bez obzira zna li netko već sve o tome ili ne. 

Uočio sam, inače, da su Ameri jako dobri u jasnom izlaganju, bilo da se radi o usmenom ili pismenom obliku, pa ni ovdje nije drugačije. Jedno vrijeme sam mislio da je za to zaslužan sam jezik (engleski) koji je sam dovoljno i fleksibilan i precizan za jasno prenošenje ideja, ali kada usporedimo Amere sa samim "izumiteljima" engleskog, Englezima, vidimo da su američke knjige i usmena izlaganja koji dolaze od govornika iz "kolonije" bolji od real-dela... 

Stoga, ne odustajem od svoje hipoteze da je engleski uistinu sam po sebi zgodan za jasnoću, ali dodajem da o tome hoće li biti iskorišten na optimalan način ovisi i od kulturoloških faktora. 

Ukratko o evoluciji:

This space for rent!
14 godina
protjeran
Drago kaže...

Strahoslav i FuzzyBrain - možete li meni i drugima na forumu objasniti svoje TD-ove na Ivanov post (http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sto-se-dogada-nasim-drustvom/4704512.aspx) koji je temeljit, s istaknutim naglascima (boldano i pocrtano), pristojan, nekonfliktan i na kraju s vrlo informativnim grafikonom kako bi sve bilo još jasnije? 

Kakvi bi po vama postovi trebali biti, ako taj ne valja? Shvaćate li uopće smisao foruma i rasprave na forumu? 

Evo, @gonzo me pretekao pa nemam potrebe objašnjavati Teoriju evolucije jer se s čovjekom slažem nekih 90%.

Za mene je Teorija evolucije hipoteza i ne bih dalje jer forumaš s nickom @jakovp godinama lupa ljudima na ovoj temi TD a nisi ga niti jedanput upozorio da obrazloži svoj stav, što više, mislim da taj lik nije napisao ni jedan post na ovoj temi.

Tko ne zna za šalu treba ga ozbiljno zajebavati !
17 godina

U čemu te to pretekao? U pitanju je li promjena leptirovih šara svjestan čin? Dragin filmić je sve objasnio, EOD na tu temu.

Možda da sada vrijeme da krenemo na hipotezu o tome kako je Zemlja okrugla?

Gledam te!
14 godina
pandza94 kaže...

Ma bravo dečki,vrhunski primjer argumentiranja,izvrsna genetika,to ste naslijedili od ameba? 

Kolega pandza94, tvoj zadnji argument je:

Kako se ja sjećam,još od mačke nije nastao pas,niti od kukca ptica.

Da li to smatras vrhunskim primjerom argumentiranja?

WordPress ❤
12 godina
neaktivan

Ovaj Dragin video moze biti samo dokaz da je jedan Tvorac sve storio na jedan kalup ipak svi ziviomo na istoj planeti. Nema tu nukakve evolucije nego svaka vrsta ima svpj gen kod po kom se ponasa. Kakp su ptice selice skpntale onolike kilometre bez navigacije, ili kako zeljezo kad udje u krv dobija zastitni omotac da ne korozira koja je tu evolucija, sistem je toliko kompleksan da nedozvoljava greske nego

http://valid.canardpc.com/cache/banner/gru6mh-4.png
17 godina
neaktivan

dzizs pa upravo suprotno, ne tvrdim da je nastajanje sara na krilima leptira svjestan cin, vec da je fascinantno, sto bi rekli matematicari netrivijalan zadatak. pa u ovom filmu se barata sa vrlo jednostavnim primjerom, znaci kopnena zivotinja postaje vodena i atrofiraju odredjeni ekstremiteti itd. prilicno jednostavno, ali opet kako se to "upise" u dnk-a ? sa leptirima ili bilo kakvim organizmima koji su primitivni a imaju neke napredne evolucijske sheme glede opstanka, pitao sam kako funkcionira feedback u dnk, kao prvo jel postoji matematicki model koji bi izracunao broj jedinki potreban za dostizanje krajnjeg modela, kakva baza dnk je neophodna za to i kako dnk "uci". kako dnk zna kada stati sa razvojem, primjer madagaskara gdje je postignut ekvilibrij ali kako to dnk zna ?

e to me zanima a ne neke teorije zavjere. i jos jednom ovo sa gubljenjem funkcije ekstremiteta je prejednostavan primjer, to bi i dijete zakljucilo. dio sa zajednickim pretkom kita i nilskog konja je vec mnogo bolji. nesto kao dio predaka je zavrsio u rijeci a drugi u moru i to je to. kako je dnk ucila u tom slucaju ? zamisli da imas software koji se prilagodjava s vremenom, kako bi napisao funkciju ucenja, spremanja informacije, multiplikacije ? koliko instanci tog softwarea je neophodno da osigura prezivljavanja u nekakvom nepovoljnom okruzenju ? itd itd. neko valjda modelira takve sisteme ?

17 godina
gonzo kaže...

pitao sam kako funkcionira feedback u dnk, ... kako to dnk zna ?

Ajde, upecat ću se...

Otkud ti taj dio "kako DNK zna"? Mislim, ako imaš malo zdravog razuma jasno ti je da DNK "ne zna", tako da to valjda niti nije tvoja dilema. Tvoja dilema je zapravo kako je to moguće, da je baš ta vrsta preživjela? Pa ne da je moguće, nego je jedina opcija. I opet objašnjeno u draginom filmiću, odmah u startu, kad kameleon smaže tri leptira koji se nisu kamuflirali, a četvrtog ne skuži (sad slobodno bez srama odeš natrag na filmić, pa kad ovaj smaže ona tri leptira, pauziraj i traži četvrtog).

Evolucija ne mijenja ništa aktivno, s predumišljajem - evolucija je ono što ostaje, ono što je preživjelo. Nisu izumrle jedinke izumrle zato što su bile manje vrijedne, nego zato što su bile slabije prilagođene. No leptir se ne prilagođava svjesno, on jednostavno ima osobine koje ima. Svako toliko dogodi se nova mutacija i leptir više nije prilagođen okolini. I pojedu ga, simpl ez det. Nema ga više. Taj mutirani gen je izumro, jer nije dovoljno dugo preživio da bi se zadržao.

DNK ne zna, DNK je samo ostao (ili nije).

Gledam te!
15 godina
Veliki Brat kaže...

Dragin filmić je sve objasnio, EOD na tu temu.

previše teksta o preopširnoj temi. samo spamam temu bezveze.

Guglajte o temi, malo prošitajte o https://en.wikipedia.org/wiki/Cambrian_explosion

i o evoluciji općenito (post ispod)..

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2015 0:23 (ivan dragi).
16 godina
gonzo kaže...

dzizs pa upravo suprotno, ne tvrdim da je nastajanje sara na krilima leptira svjestan cin, vec da je fascinantno, sto bi rekli matematicari netrivijalan zadatak. pa u ovom filmu se barata sa vrlo jednostavnim primjerom, znaci kopnena zivotinja postaje vodena i atrofiraju odredjeni ekstremiteti itd. prilicno jednostavno, ali opet kako se to "upise" u dnk-a ? sa leptirima ili bilo kakvim organizmima koji su primitivni a imaju neke napredne evolucijske sheme glede opstanka, pitao sam kako funkcionira feedback u dnk, kao prvo jel postoji matematicki model koji bi izracunao broj jedinki potreban za dostizanje krajnjeg modela, kakva baza dnk je neophodna za to i kako dnk "uci". kako dnk zna kada stati sa razvojem, primjer madagaskara gdje je postignut ekvilibrij ali kako to dnk zna ?

Dakle, ne upiše se ništa u dnk naknadno već je to već u dnk pa se prenese dalje ako je povoljno za produživanje vrste. Npr. imaš jedinku s određenim osobinama. Prilikom razmnožavanja ta jedinka mora svoju dnk moleukulu replicirati i predati je novoj jedinici (ne znam kako da se bolje izrazim), i nova jedinka se razvija pomoću toga repliciranog dnk-a. Prilikom tih replikacija može doći do pogrešaka (tj. neki dijelovi se ne kopiraju pravilno, ili se uopće ne kopiraju) i onda nova dnk molekula ne bude u potpunosti ista staroj dnk molekuli i ima neke gene promijenjene. Ti promijenjeni geni mogu rezultirati u promjeni nekih osobina kod nove jedinke, i ako je ta nova osobina nepovoljna onda će jedinka neće moći preživjeti i neće dalje prenijeti svoje gene, no ako je osobina povoljna za preživljavanje jedinka će preživjeti i razmnožavati se i dalje prenositi svoje gene sa novom osobinom.

Ovo što sam ti ja opisao je poprilično gruba i neprecizna "skica" onoga što se događa, no služi tome da se dobiješ ideju što se događa. Prava slika je puno kompleksnija i opširnija i zahtjeva puno više proučavanja (to su cijele grane biologije ) i za to se ljudi školuju godinama. Ako te zanima više detalja, onda kreni odavde: https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution

EDIT:

gonzo kaže...

zamisli da imas software koji se prilagodjava s vremenom, kako bi napisao funkciju ucenja, spremanja informacije, multiplikacije ? koliko instanci tog softwarea je neophodno da osigura prezivljavanja u nekakvom nepovoljnom okruzenju ? itd itd. neko valjda modelira takve sisteme ?

https://www.fer.unizg.hr/predmet/nenr (pritisni tab detaljne informacije)

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2015 0:34 (captain_soap_McTawish).
16 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
gonzo kaže...

Dakle, ne upiše se ništa u dnk naknadno već je to već u dnk pa se prenese dalje ako je povoljno za produživanje vrste. Npr. imaš jedinku s određenim osobinama. Prilikom razmnožavanja ta jedinka mora svoju dnk moleukulu replicirati i predati je novoj jedinici (ne znam kako da se bolje izrazim), i nova jedinka se razvija pomoću toga repliciranog dnk-a. Prilikom tih replikacija može doći do pogrešaka (tj. neki dijelovi se ne kopiraju pravilno, ili se uopće ne kopiraju) i onda nova dnk molekula ne bude u potpunosti ista staroj dnk molekuli i ima neke gene promijenjene. Ti promijenjeni geni mogu rezultirati u promjeni nekih osobina kod nove jedinke, i ako je ta nova osobina nepovoljna onda će jedinka neće moći preživjeti i neće dalje prenijeti svoje gene, no ako je osobina povoljna za preživljavanje jedinka će preživjeti i razmnožavati se i dalje prenositi svoje gene sa novom osobinom.

Ovo što sam ti ja opisao je poprilično gruba i neprecizna "skica" onoga što se događa, no služi tome da se dobiješ ideju što se događa. Prava slika je puno kompleksnija i opširnija i zahtjeva puno više proučavanja (to su cijele grane biologije ) i za to se ljudi školuju godinama. Ako te zanima više detalja, onda kreni odavde: https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution

EDIT:

gonzo kaže...

zamisli da imas software koji se prilagodjava s vremenom, kako bi napisao funkciju ucenja, spremanja informacije, multiplikacije ? koliko instanci tog softwarea je neophodno da osigura prezivljavanja u nekakvom nepovoljnom okruzenju ? itd itd. neko valjda modelira takve sisteme ?

https://www.fer.unizg.hr/predmet/nenr (pritisni tab detaljne informacije)

Zapravo može se upisati naknadno ili izgubiti. Te pojave se zovu insercije i delecije. Npr čak može doći i do insercije strane dnk potpuno spontano prirodnim putem. Npr. Bakterija može spontano napravit inserciju dijela DNK od npr konja ili druge bakterije ili bilo kojeg drugog živog organizma.

12 godina
neaktivan

Neko rece da nevjeruje u basne iz vjerskih knjiga de nek kaze sta je ovdje basna ili bajka:

"Pokazat ćemo im dokaze Naše  u svemirskim prostranstvima, i u njima samima, dok im ne bude potpuno jasno da je to  istina.”
Kome se obraca pa nama koji sad mozemo  vidjeti unutrasnjost nasu  i izaći i vidjeti van zemaljske kugle a ne onima prije 1400  godina.

“Niti Sunce može dostići Mjesec, niti noć preteći dan. Svako od njih pomjera se po vlastitoj putanji svojim vlastitim kretanjem.” (prijevod značenja sura Jasin 40)
“(Allah) je stvorio noć, dan, Sunce i Mjesec. Svako od (njih) pomjera se po vlastitoj putanji svojim vlastitim kretanjem.” (prijevod značenja, sura el–Enbija’ 33).
“I nebo – kaže Allah – Mi smo ga snagom Svojom stvorili i Mi ga širimo.” (prijevod značenja, sura ez-Zarijat 53)
Jel ovo teo relativnosti
Zatim se uzvisio nad nebom, dok je bilo u plinovitom stanju.” (prijevod značenja, sura el–Fussilet 11
“Zar ne vide oni koji ne vjeruju, da su nebesa i Zemlja bili jedno, pa Smo dali da se to rastavi  i sve Smo živo od vode stvorili, pa zar neće vjerovati?!”

Otisci ljudskih prstiju danas predstavljaju jedno od identifikacijskih metoda. Historija otiska prstiju potiče iz XVII stoljeća, kada je Marcello Malpighi uočio kožne papile i znojne pore kožnih brazda. Engleski botaničar Grew je prvi put opisao mustre kožnih brazda 1684. godine, a za najzaslužnijeg za korištenja otisaka prstiju u identifikaciji smatra se škotski fizičar Henry Folds, koji je svoje izučavanje otisaka prstiju nazvao daktilografijom (kasnije je to postala nauka o dermatoglifima) i bio prvi koji je predložio da se ova metoda koristi u potrazi za kriminalcima. “Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih PONOVO.” (prijevod značenja, sura el-Kijame 3-4)

"Kažite vi meni: vodu koju pijete – Da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo? Da Smo htjeli mogli smo slanom da je učinimo – pa zašto niste zahvalni?” (prijevod značenja, sura el-Vaki'a 68-70)
M. A. Facy, generalni inžinjer Nacionalne meteorologije, napisao je u članku “Oborine” u Encyclopedia Universalis: “Nikada nećemo moći spuštati kišu iz oblaka koji nema karakteristike kišovitog oblaka ili oblaka, koji još nije dostigao odgovarajući stepen evolucije (zrelosti). Čovjek, prema tome, može samo, uz pomoć prikladnih tehničkih sredstava, ubrzati proces oborina čiji su prirodni uvjeti već ostvareni. Kada bi bilo drugačije, suša u praksi ne bi postojala što očito nije slučaj.

Kaže se u naučnim istraživanjima da prije nego što čovjek hoće nešto da uradi (da smisli laž, kaže istinu…), u prednjem dijelu mozga se to smisli. U Kur'anu se kaže: “Ne valja to! Ako ne prestane , uzet ćemo ga za prednji dio njegove glave (mozga), prednji dio koji laže, koji griješi.” (prijevod značenja, sura el-‘Alek 15-16

Uči, (čitaj, proučavaj) u ime Gospodara tvoga koji stvara
 “Stvorio je čovjeka od onog što se zakvači.” (prijevod značenja, sura el–Alek 1-2) Što u vezi ovoga kaže dr. Bucaille: “Smještaj oplođenog jajeta vrši se na preciznom mjestu ženskog genitalnog aparata; ono silazi kroz jajovod u matericu i ugnijezdi se u tijelu, gdje ne oklijeva da se doslovno zakvači umećući se u sluz, u mišić”. Riječ “zakvači” posebno izaziva pažnju, no to je doslovni prijevod arapske riječi “aleka”, što još znači pripojiti se, umetnuti se. To je prvi stadij ljudskog razvoja u majčinoj utrobi. I ne postoji mogućnost da se vidi taj prvi stadij osim posebnim elektronskim mikroskopima.
''O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje - pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu! A u maternice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju...“
Ovaj zadnji opis( zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova) se vidi i u Draginom videu.

15 godina
mirzet1976 kaže...

Neko rece da nevjeruje u basne iz vjerskih knjiga de nek kaze sta je ovdje basna ili bajka:

"Pokazat ćemo im dokaze Naše  u svemirskim prostranstvima, i u njima samima, dok im ne bude potpuno jasno da je to  istina.”
Kome se obraca pa nama koji sad mozemo  vidjeti unutrasnjost nasu  i izaći i vidjeti van zemaljske kugle a ne onima prije 1400  godina.

“Niti Sunce može dostići Mjesec, niti noć preteći dan. Svako od njih pomjera se po vlastitoj putanji svojim vlastitim kretanjem.” (prijevod značenja sura Jasin 40)
“(Allah) je stvorio noć, dan, Sunce i Mjesec. Svako od (njih) pomjera se po vlastitoj putanji svojim vlastitim kretanjem.” (prijevod značenja, sura el–Enbija’ 33).
“I nebo – kaže Allah – Mi smo ga snagom Svojom stvorili i Mi ga širimo.” (prijevod značenja, sura ez-Zarijat 53)
Jel ovo teo relativnosti
Zatim se uzvisio nad nebom, dok je bilo u plinovitom stanju.” (prijevod značenja, sura el–Fussilet 11
“Zar ne vide oni koji ne vjeruju, da su nebesa i Zemlja bili jedno, pa Smo dali da se to rastavi  i sve Smo živo od vode stvorili, pa zar neće vjerovati?!”

Otisci ljudskih prstiju danas predstavljaju jedno od identifikacijskih metoda. Historija otiska prstiju potiče iz XVII stoljeća, kada je Marcello Malpighi uočio kožne papile i znojne pore kožnih brazda. Engleski botaničar Grew je prvi put opisao mustre kožnih brazda 1684. godine, a za najzaslužnijeg za korištenja otisaka prstiju u identifikaciji smatra se škotski fizičar Henry Folds, koji je svoje izučavanje otisaka prstiju nazvao daktilografijom (kasnije je to postala nauka o dermatoglifima) i bio prvi koji je predložio da se ova metoda koristi u potrazi za kriminalcima. “Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih PONOVO.” (prijevod značenja, sura el-Kijame 3-4)

"Kažite vi meni: vodu koju pijete – Da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo? Da Smo htjeli mogli smo slanom da je učinimo – pa zašto niste zahvalni?” (prijevod značenja, sura el-Vaki'a 68-70)
M. A. Facy, generalni inžinjer Nacionalne meteorologije, napisao je u članku “Oborine” u Encyclopedia Universalis: “Nikada nećemo moći spuštati kišu iz oblaka koji nema karakteristike kišovitog oblaka ili oblaka, koji još nije dostigao odgovarajući stepen evolucije (zrelosti). Čovjek, prema tome, može samo, uz pomoć prikladnih tehničkih sredstava, ubrzati proces oborina čiji su prirodni uvjeti već ostvareni. Kada bi bilo drugačije, suša u praksi ne bi postojala što očito nije slučaj.

Kaže se u naučnim istraživanjima da prije nego što čovjek hoće nešto da uradi (da smisli laž, kaže istinu…), u prednjem dijelu mozga se to smisli. U Kur'anu se kaže: “Ne valja to! Ako ne prestane , uzet ćemo ga za prednji dio njegove glave (mozga), prednji dio koji laže, koji griješi.” (prijevod značenja, sura el-‘Alek 15-16

Uči, (čitaj, proučavaj) u ime Gospodara tvoga koji stvara
 “Stvorio je čovjeka od onog što se zakvači.” (prijevod značenja, sura el–Alek 1-2) Što u vezi ovoga kaže dr. Bucaille: “Smještaj oplođenog jajeta vrši se na preciznom mjestu ženskog genitalnog aparata; ono silazi kroz jajovod u matericu i ugnijezdi se u tijelu, gdje ne oklijeva da se doslovno zakvači umećući se u sluz, u mišić”. Riječ “zakvači” posebno izaziva pažnju, no to je doslovni prijevod arapske riječi “aleka”, što još znači pripojiti se, umetnuti se. To je prvi stadij ljudskog razvoja u majčinoj utrobi. I ne postoji mogućnost da se vidi taj prvi stadij osim posebnim elektronskim mikroskopima.
''O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje - pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu! A u maternice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju...“
Ovaj zadnji opis( zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova) se vidi i u Draginom videu.

U Harry Poteru koriste stapice, trabunjaju par rijeci i dogodi se magija. Tako pise u svih 7 knjiga o njemu, posto ti sve sto je napisano gledas kao istinu, znaci da mora bit istina.

12 godina
neaktivan

sta ti ovdje nije jasno davno je napisano kakav hari poter

I nebo – kaže Allah – Mi smo ga snagom Svojom stvorili i Mi ga širimo.” ko je ovo znao u 6 vjeku

pod nebom se misli na svemir tj sve sto je van zemlje. Koje ove podatke znao u to vrijeme pa tek se otkrilo spermatozoid 18 stoljeće. Sirenje svemira Ainstein gasovito stanje svemira pa veliki prasak sta hos reci da ovo nije istina navedeno

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2015 3:42 (mirzet1976).
15 godina
neaktivan

Mirzete, stvarno cijenim povlačenje paralele povijesnih činjenica sa današnjim naučnim otkrićima i tehnološkim dostignućima ali razum mi govori da u tom periodu ljudi nisu mogli znati za "dark energy" i standardni model fizike.

16 godina

"Blago onima koji pročitaju i vjeruju" eevek 23:16

Iskreno to mislim, blago vama koji ste u stanju vjerovati u sve, bez ikakvog kritičkog razmišljanja.

Battlelog: [deda] lubosaur
14 godina
protjeran
eevek kaže...

Iskreno to mislim, blago vama koji ste u stanju vjerovati u sve, bez ikakvog kritičkog razmišljanja.

Zašto ti kritički razmišljajući dok si smišljao ovaj visokointelektualni post nisi pomislio da je @Mirzet1976 isto kritički razmišljao napisavši svoj post?!

Znači, kritičko razmišljanje je ono koje se slaže s tvojim uvjerenjima a ostalo treba revidirati i popljuvati ?!

Tko ne zna za šalu treba ga ozbiljno zajebavati !
17 godina
Strahoslav Trta kaže...
eevek kaže...

Zašto ti kritički razmišljajući dok si smišljao ovaj visokointelektualni post nisi pomislio da je @Mirzet1976 isto kritički razmišljao napisavši svoj post?!

Znači, kritičko razmišljanje je ono koje se slaže s tvojim uvjerenjima a ostalo treba revidirati i popljuvati ?!

Ti imaš kongitivnih problema, Strahoslave. Kakvo "kritičko razmišljanje" kad tip citira svoju vjersku knjigu? Vjera je po definiciji riješena svakog kritičkog preispitivanja - zato se i zove - vjera.  

This space for rent!
14 godina

Pojavio se u zadnje vrijeme youtuber koji ismijava uglavnom sve što se ne slaže s njegovim uvjerenjima, uglavnom fitness kanal. Ostavio je i zanimljiv osvrt na religiju, bez ikakvog poštovanja, stvarno smiješan video. 

U biti rekao je ono što svi ateisti misle, samo što se većina suzdržava jer, eto, nema smisla. Vrijedi pogledati. 

Rational argument's don't work with religious people. Otherwise, there would be no religious people. -rekoše G.House u jednoj od šabloniziranih epizoda istoimene serije. 

Ono što me najviše fascinira kod vjernika, je to da su svi uvjereni da je baš njihova vjera ona prava, a u biti velika većina su pripadnici iste samo zato što su odgojeni na taj način. Da su igrom slučaja rođeni na nekom drugom dijelu zemlje, lako moguće da bi ih odgojili s vjerovanjem u nešto sasvim deseto i opet ne bi imalo smisla raspravljati i promišljati bilo što na tu temu jer, ako vjeruješ - ne pitaš, ne proučavaš i ne racionaliziraš. 

Iznimno zatvoreno razmišljanje. Puno logičnije bi bilo da dijete odraste bez ikakvih vjerskih uvjerenja pa pri svojoj punoljetnosti bira u što želi vjerovati. Doduše, tad se nitko ne bi ni odlučio na vjeru jer bi morao razmišljati. 

No, već sam jednom rekao, ne tiče me se u što drugi vjeruju, dok god to nema nikakve veze sa mnom. Međutim, u takvoj smo situaciji da moramo financijski pripomagati Crkvi, iako neki od nas zapravo nikad tamo ne idu. Ne vidim baš neki smisao u svemu tome.

Mislim da se takve stvari moraju srediti budući da želimo biti dio modernog društva i težimo 'zapadnjaštvu'. 

16 godina
Strahoslav Trta kaže...
Zašto ti kritički razmišljajući dok si smišljao ovaj visokointelektualni post nisi pomislio da je @Mirzet1976 isto kritički razmišljao napisavši svoj post?! Znači, kritičko razmišljanje je ono koje se slaže s tvojim uvjerenjima a ostalo treba revidirati i popljuvati ?!

Kritičko razmišljanje nije stvar uvjerenja nego racionalnog propitivanja.

Ne da mi se uopće objašnjavati u prazno, prestar sam već za ta sranja.

Drago kaže...
Ti imaš kongitivnih problema, Strahoslave. Kakvo "kritičko razmišljanje" kad tip citira svoju vjersku knjigu? Vjera je po definiciji riješena svakog kritičkog preispitivanja - zato se i zove - vjera.  

What the pimp said...

Battlelog: [deda] lubosaur
17 godina
odjavljen

Moram, kao vjernik, priznati da i meni ide na živce kad netko golemim citatima pokušava stvoriti privid argumenta. Teško je ateistima shvatiti što mi to "vidimo" u svemu tome i meni je to posve jasno i logično (i sigurno neću nikome gurati pod nos ništa). Ovo je već tko zna koji puta da se sukobljuju "ljuti" propovjednici sa svima oko sebe.

A u konačnici, čak i ustaše i partizani izgledaju kao 10 puta zanimljivija tema od ovoga, pa predlažem da se presvičamo na nešto drugo.

Freak Show Inc.
17 godina
Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2015 11:27 (tnakir).
15 godina
Drago kaže...

Ha, pa ni "evolucionisti" nemaju nešto više od toga - vjere. I tu je isto sve mutno.

Nešto sam pisao u onom predugačkom postu, kad sam bio gotov vidjeh da je toga previše za jedan post.

Onaj tvoj video pokazuje samo vrh sante leda. Kako su trenutne vrste slične? Pa ljudi i psi su skoro isti. Imaš dupe, noge, bubrege,pluća, srce, oči, nos, mozak.. Sad oblik ovakav ili onakav, ali i dijete od 4godine može shvatiti da sve životinje koje imaju kralježniu imaju istog tatu.

Ono što dijete, a ni jedan jedini znanstvenik nezna jest odakle to sve skupa u jednom organizmu.

Kontaš? Nije problem nakonšto je Benz izmislio auto napravit svih ovi 500.000 varijanti vozila. Al kako je priroda došla do kotača, osovine, volana, pogona i goriva i sastavila auto? Šanse za to su 0.

Nije problem objasnit evoluciju automobila, tako ni sisavaca ni gmazova, pa ni biljaka. Ali kako su sve ta koljena (35 životinjskih i 12 biljnih) nastala kroz 20 milijuna godina kambrija i sva odjednom i baš tada i nikad ni prije ni kasnije i to od jednostaničnih organizama.

Previše je tu ali i previše možda. Nemamo dokaze koji bi ukazivali da su sva koljena povezana u jednoj GRANDE ALFA MAMI stanici, to je pretpostavka.

Uz sve pronađene "životinje" još neznamo kako je došlo do kompliciranog života i organizma gdje je svaka stanica zadužena za određenu funkciju organizma. Simbioza je suživot dvije vrste, a dve vrste ne dijele dnk pa nema mješanja. Još nema prijelaznih vrsta u fosilnim otkrićima, sudeći po potrebnom broju kombinacija da bi se dobila dobra kombinacija, moralo bi ih bit jako puno, osim ako neka stanica unaprijed nije znala šta radi.

Kao što od dnk mame i tate slona nemožemo dobiti ništa drugo osim slona (ili mrtvog slona ili degeneričnog mutiranog slona ali ne i bananu) tako se ni te prve stanice nisu mogle rekombinacijom, mutacijom ili prirodnom selekcijom same od sebe pretvorit u stanice oklopa, želudca, živaca.. nakon što su bile jedna stanica.

Imamo samo 23 aminokiseline u organizmima, od biljon milijardi trilijun trilijun (10^70) mogućnosti u jednom kraćem nizu aminokiselina koje čine protein. Dakle samo 23 varijante će valjat, ostalo neće. I sada treba moć nekom objasnit da su sve sintetizirane "slučajno" iako DNK ne sadrži ništa osim nasljednih osobina (dakle ne i informacije o "nacrtu" organizma) tako da rekombinacijom nema sintetiziranja novih proteina "iz ničega", nikad ni jednom podjelom DNK koliko god da spajao neće ispast ništa osim te iste vrste, mjenjat će se neke nasljedne osobine ali forma organizma ostaje. Ako je tako (a jest, jer trihinela ostaje trihinela iako je dobila imunitet na antibiotike) kako je onda jedan organizam iz organizma prešao u stanicu preteču mozga ili stanicu preteču bilo koje stanice od njih 300 koliko imamo u ljudskom tijelu, i to sve iz jedne stanice (jer smo svi bili oplođena jajna stanica), bez informacija o formi gotovog organizma (jer je to tek nastajalo) i to NE rekombinacijom jer se time samo dijele nasljedne osobine, ne i forma - nacrt organizma.

Ostaje samo mutacija ili prirodna selekcija. Ali mutacija čega? Gdje su informacije o nacrtu organizma ako nisu u dnk koji se jedini rekombinira "seksanjem"? I kako je moguće da je radijacija (kao jedan od uzroka mutacije) taman potrefila tu jednu aminokiselinu da se posloži u funkcionalan niz - protein.

17 godina
Friday kaže...

Moram, kao vjernik, priznati da i meni ide na živce kad netko golemim citatima pokušava stvoriti privid argumenta. Teško je ateistima shvatiti što mi to "vidimo" u svemu tome i meni je to posve jasno i logično (i sigurno neću nikome gurati pod nos ništa). Ovo je već tko zna koji puta da se sukobljuju "ljuti" propovjednici sa svima oko sebe.

Osobno kao argument za vjeru posve prihvaćam osobne emocije, osobni doživljaj, osobno uvjerenje i slične subjektivne stavove koje zastupaju agnostički teisti (kome nije jasno što to znači, ima u ovoj dretvi M_Diplovo i još par drugih objašnjenja značenja ovih pojmova) i to prihvaćam kao posve legitiman stav s kojim nemam što raspravljati. 

Ono što mene nervira su bezveznjaci koji nisu u stanju ni sastaviti vlastitu argumentaciji ni prepoznati tuđu, a sebe vole predstavljati kao vrhunske diskutatne. 

Ukratko, ja više reagiram na umjetnički dojam nego na vrijednosni stav poruke. 

This space for rent!
17 godina
ivan dragi kaže...
Drago kaže...

Ha, pa ni "evolucionisti" nemaju nešto više od toga - vjere. I tu je isto sve mutno.

Ovo je valjda neka ironija?

EDIT: LOL - sad vidim čitajući tvoj post da ti to stvarno misliš. 

Daj pročitaj neku knjigu o evoluciji - Climbing the mount improbable, recimo. Ne postoji biolog na svijetu koji smatra da u evoluciji ima išta natprirodno niti da je to samo "vjera". 

Sam jebeni Papa nema nikakve sumnje oko točnosti te teorije, ali hrvatski klinci poput tebe, odrasli u sprezi govno škola gdje se jedan sat učio biologija, a drugi sat seoska vjeroučiteljica koja je veći papa od pape tvrdi da je "evolucija samo teorija" dovodi do ovakvih mozgovnih kurcšlusa gdje iz dupeta izvlačiš brojke i zaključke.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2015 12:04 (Drago).
16 godina

Maminjo!!! (opet pod svjetlom reflektora, falio mi.. umjesto (a)teističko-domoljubovih tema... i grčke mjenjačnice). Bandić II?

btw, umjesto rasprave s vjernicima, jednostavno treba klimnuti glavom, pogledom punog razumijevanja... i reči, da.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice