Nije stvar u pojmu "Za dom spremni", stvar je u kontekstu i razlogu zašto pojedinac izgovara taj pojam. Navijači koji na utakmice svijesno vleču zastave s prvim bijelim poljem na grbu, mjere kuruzu i nose prigodne crne kapice sigurno ne odaju počast Zrinsko-Frankopanima. Isto kao što Thompson ne odaje počast ni borbi protiv Turaka ni banu Jelačiću, samo što je prevelika vagina da stane iza svojih dijela i to prizna.
A za Šimunića, nije ni prvi, vjerojatno ni zadnji put da pokazuje da nema mozga. Ja najiskrenije mislim da je on samo htio nabrijati navijače zato kaj je puno puta čuo da oni to viču. Ponesen pobjedom i dobrom igrom, dao si je oduška. Smatram da ga ne bi trebalo posebno kažnjavati ni šikanirati. Lik je glup, kaj sad, par tisuća eura kazne Savezu pa nek mu odbiju od premije.
Nadalje, dajem ruku u vatru da situacija i nije tako crna (pun intended) ni kod hrvatskih navijača. El.Ovca može potvrditi da je navijačka atmosfera idealan primjer za psihologiju mase. Na utakmici možda par hardcore 'staša počne vikati "Za dom spremni" pa se uključe i ostali, ne zato što su pro-NDH nego zato što ne žele biti party pooperi, nego su došli navijati, još k tome kaj je ZDS odavno na popisu navijačkih uspješnica. I ja sam kao klinac išao na utakmice s frendovima pa vikao ZDS ni ne znajući kaj to znači što ne znači da sam odrastao u 'stašu, dapače.
Edit
Problem je u tome što se sve gleda previše sa političke strane. Nogomet je nogomet i sa navijačke perspektive toga će uvijek biti. Navijaju svi upravo zbog reprezentacije, u prvom planu je igra i poticaj igrača. No bolje da se maknem od priče i ove teme, zamaram se svačime, a i premlad da ulazim duboko u ovakve stvari. Možda upravo zbog toga ne pridajem veliku važnost tome, za neke je to samo navijanje, ljubav prema domovini, nogometu, reprezentaciji. Ne kažem da nema onih koji drugačije misle. Samo mi je žao Joea. Nije zaslužio baš ovako medijsko ponašanje.