Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.060.530
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Točno. S jedne strane imaš stvarno visoku stopu kriminaliteta (kao i svugdje gdje je siromaštvo i besparica), a policija i država svojim nemarom to ne drže pod kontrolom, a s druge strane kad dođu pod "udar zakona", ti isti Romi nagrabuse k'o žuti pa odgovaraju i za ono što je učinio netko sedam općina dalje, ili što policija misli da je možda učinio.  

Ako imate kakvog poznanika u policiji pitajte "pritvorskog nadzornika" koliko pritvorenika Roma "padne na lice" dok ih se privodi, a koliko se to događa ostalima u pritvoru, pa ćete vidjeti da ti ljudi imaju hereditarnu skolnost "padanju na lice", još nedokumentiranu u medicini...

A ti očito imaš isto tako velikog iskustva suživota sa istima. Lagano je gledati sa pedistala i osuđivati druge. 

Kao što sam napomenuo u postu prije, pozivam sve ljude da dođu živjeti u predivno Međimurje (koje je od mirnog mjesta postao pravi Eldorado, kojeg se nebi posramio niti najbolji western).

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
17 godina
dado2202 kaže...

A ti očito imaš isto tako velikog iskustva suživota sa istima. Lagano je gledati sa pedistala i osuđivati druge. 

Kao što sam napomenuo u postu prije, pozivam sve ljude da dođu živjeti u predivno Međimurje (koje je od mirnog mjesta postao pravi Eldorado, kojeg se nebi posramio niti najbolji western).

Koji "pedistal"? Ne živim u Međimurju, ali u Zagrebu ima Roma kao i bilo gdje drugdje, a ja se dijelom slažem s tobom - da policija ne radi svoj posao, a kad ga "radi", radi ga nakaradno i na štetu Roma koje se manhandla, a od kojega ti i oni direktno pogođeni kriminalom nemate nikakve koristi, a šteta je višestruka - nepravedno i grubo postupanje, gaženje ljudskih prava, netko odgovara za sve i ono što nije počinio zbog čega su oštećeni i dalje oštećeni i nemaju nikakvu satisfkaciju ni restituciju, a tip kojega su izbaćićokali u zatvoru za onio što je i nije napravio kaže - "Budem i drugi puta tako ili još gore jer će me ionako razbiti za što sam kriv i za što nisam". 

BTW - El Dorado nije grad (pretpostavljam da si ga koristio kao sinonim za Divlji zapad) i koristiš termin pogrešno: http://en.wikipedia.org/wiki/El_Dorado.

This space for rent!
14 godina
odjavljen

Drago, da je tebi skupina Roma pokušala odnijeti vrata s ograde, provaliti u auto parkiran ispred kuće te razvalila vrata na dvorišnoj zgradi i pokrala sve što se dalo, pitao bih te ja što bi im radio.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 13:57 (Pranja).
17 godina
Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | PSN - Danny_HR85
17 godina
Pranja kaže...

Drago, da je tebi skupina Roma pokušala odnijeti vrata s ograde, provaliti u auto parkiran ispred kuće te razvalila vrata na dvorišnoj zgradi i pokrala sve što se dalo, pitao bih te ja što bi im radio.

Postao bih postustaša kao ti? 

Što bi radio da mi sve to napravi skupina Hrvata? Ili Amerikanaca? 

Što me briga kojem etnicitetu pripada kriminalac - bitno mi je da mi policija vrati ukradeno, a sud  kazni pojedinca ili pojedince koji su to napravili, a ne narod kojem pripadaju. 

This space for rent!
17 godina

:-))

Vjerojatno je mislio na ovaj u Venezueli - tek sad sve ima smisla!

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Koji "pedistal"? Ne živim u Međimurju, ali u Zagrebu ima Roma kao i bilo gdje drugdje, a ja se dijelom slažem s tobom - da policija ne radi svoj posao, a kad ga "radi", radi ga nakaradno i na štetu Roma koje se manhandla, a od kojega ti i oni direktno pogođeni kriminalom nemate nikakve koristi, a šteta je višestruka - nepravedno i grubo postupanje, gaženje ljudskih prava, netko odgovara za sve i ono što nije počinio zbog čega su oštećeni i dalje oštećeni i nemaju nikakvu satisfkaciju ni restituciju, a tip kojega su izbaćićokali u zatvoru za onio što je i nije napravio kaže - "Budem i drugi puta tako ili još gore jer će me ionako razbiti za što sam kriv i za što nisam". 

BTW - El Dorado nije grad (pretpostavljam da si ga koristio kao sinonim za Divlji zapad) i koristiš termin pogrešno: http://en.wikipedia.org/wiki/El_Dorado.

Kao sinonim za divlji zapad (u Međimurju je eldorado (namjerno napisan skupa da se ne zamijeni sa ovime što me sada ti pitaš) dosta čest sinonim za divlji zapad).

Ma znam da ih ima u Zagrebu (često sam u ZG (poslovno, osobno), pa znam da pužu i gmižu iz svih pora grada). Zagreb je milijunski grad, gdje se nekih tisuću do dvije roma niti ne prepozna, uvijek je više "ostalih" pa da ne mogu provoditi svoju volju. U nekim mjestima(tj. mjesta do mjesta, jer oni imaju svoje posebne nastambe, "naravno sve legano izgrađene"(sigh)) u Međimurju je više roma nego "ostalih", pa se provodi volja roma nauštrb, štetu drugih. Većina ljudi na selima u Međimurju su "part-time" ratari koji posade krumpir za osobnu potrebe ili kukuruz za stoku na neke male parcelice. Zamisli si da takav čovjek svaku godinu ima i do 50% manji urod, jer za njegov trud i znoj dođu romi i samo se posluže svime. Čovjek zove policiju, a oni mu ona govore da ništa ne mogu (jer imaju takvih prijava na stotine kroz godinu)...

Treba uvesti reda, drastične kazne, treba ih udariti po đepu, jer mislim da ih tu najbolje boli (kao i svakog), stimulirati one koji rade i pridonose društvu, kazniti one koji donose samo štetu, pa do te mjere da ih se protjera iz države.

P.S. Stalno si ispravljam postove, jer dok kasnije čitam vidim masu gramatičkih i pravopisnih grešaka :)

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 14:08 (dado2202).
15 godina
neaktivan

Standardno kasnim za temom,al osvrt na DVOJEZIČNE natpise u Vukovaru:

Jurica Pavičić,Slobodna Dalmacija

Potpis.

Bears, Beets, Battlestar galactica!
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 20:02 (DwightSchrute).
17 godina
Pranja kaže...

Pa to možeš reći i za nekoga tko ima susjeda pijanca... Generaliziraš.

Dosta frendova mi živi jako blizu Roma i nikad nikakvih 3.14zdarija, družimo se i sve. Ja imam samo ugodna iskustva s njima. Ali to ne mogu reći i za druge ljude/susjede koji nisu Romi pa se ponašaju kao stoka.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
14 godina
odjavljen
Drago kaže...

Postao bih postustaša kao ti? 

Što bi radio da mi sve to napravi skupina Hrvata? Ili Amerikanaca? 

Što me briga kojem etnicitetu pripada kriminalac - bitno mi je da mi policija vrati ukradeno, a sud  kazni pojedinca ili pojedince koji su to napravili, a ne narod kojem pripadaju. 

Doista ne mogu vjerovati kako se ti nisko možeš spustiti i gasiti mozak on demand. Ajde mi lijepo reci kakve veze ja imam s ustašama? Ti si se na prethodnim stranama pokazao kao veći ustaša nego ja- smeta ti neki srpski izraz, pitaš "djes ti bio devesprve?" a zatim meni govoriš da sam ustaša. LOL

Zanimljivo da mi skupina Hrvata i Amerikanaca nije ništa takvog napravila.

Jest, bitno je, jer da je riječ o bilo kojem drugom etnicitetu, lopov bi bio kažnjen. A ovako nije.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
17 godina
dado2202 kaže...

Treba uvesti reda, drastične kazne, treba ih udariti po đepu, jer mislim da ih tu najbolje boli (kao i svakog), stimulirati one koji rade i pridonose društvu, kazniti one koji donose samo štetu, pa do te mjere da ih protjerati iz države.

Mrkva i batina uvijek pale, ali ako se koriste s mozgom. Ne znam kako je u Međimurju, ali u Zagrebu Romi počesto (ako ne i najvećim dijelom) žive u naseljima bez cesta, vode, kanalizacije, bilo kakve infrastrukture, marginalizirani u svakom mogućem smislu, pa je onda problem to što "smrde". 

Pa ne znam - da ja živim u kući od otpadnog lima, bez kanalizacije i vode - mislim da bih također smrdio veći dio vremena.

S jedne strane treba ulagati u dizanje njihovog standarda na način socijalne države (mi, recimo, nemamo socijalne stanove kao što ih imaju jedna Austrija ili Njemačka gdje beskućnici, odnosno oni s neadekvatnim smještajem dobiju od grada na korištenje gradski stan za koji se moraju brinuti, a zauzvrat su zaštićeni stanoprimac i dok god poštuju pravila me može ih se izbaciti iz stana), s druge strane kažnjavati prekršitelje, s treće strane ih valja integrirati u društvo. 

To znači da ne smiju postojati "romska naselja" ili kvartovi, jer to nije integracija. Integracija je ako u tvojoj zgradi od 30 stanova imaš jeda stan s romskom porodicom, ili u kvartu od 30 stambenih kuća imaš jednu u kojoj živi romska porodica. 

Kada divlji Balkanci dođu živjeti u skandinavske zemlje, Kanadu ili gdje već ne, zbog stvarnog ili izmišljenog ratnog progona, ne stave ih sve u jedno "balkansko naselje" i jednu "balkansku zgradu" već ih rasporede od Trelleborga na jugu do nacionalnog parka Abisko na sjeveru Švedske tako da se "razrijede" u društvu i da se bolje integriraju. 

Praviš li geto, dobit ćeš ekipu iz geta. 

This space for rent!
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Nemoj ih miješati sa ovim našima po Zagrebu koji su čak i prilično civilizirani i socijalizirani, male bebe spram ovih oko (i u ) Čakovca. S kolegom sa grupe sam još na fakultetu razgovarao o tome, doslovce se radi o bandama, kako maloljetničkim, tako i onima odraslih ljudi, kojima je kako je dado napisao - spas završiti u ćuzi na toplom, pogotovo zimi. Ne kažem da stopa kriminaliteta ovisi o godišnjem dobu, no situacija je prilično apsurdna jer ti ljudi mahom ne postoje - nigdje, nemaju osobne isprave i praktički su živući mrtvaci.

Dok sam bio klinac na Jarunu, sa mnogima iz ciganskog naselja sam se i družio dugi niz godina, kao i na moru u Šibeniku, roditelji su mi šizili. {#} Smiješno iz današnje perspektive i životnih puteva hehe, odmah mi pada napamet ona slika sa dva golaća i ispod psovke, da jel zima itd. {#}

Apsolutno je zakazao sustav, ne samo relativno, u nekoj teoriji. S tim se slažem, ali imati ćemo ogroman problem, kao i sa azilantima kad local folk krene stvar uzimati u svoje ruke pred (ne)moći policije. A da agresivno ponašanje sustava pa i policije prema njima izravno reflektira i njihovu agresivu i teže uklapanje u društvo, i to stoji, pogotovo ovo padanje na radijatore, licem itd.

Faith divides us - Death unites us.
17 godina
DwightSchrute kaže...

Jurica Pavičič,Slobodna Dalmacija

Potpis.

Potpis i od mene, ali ako boga znaš - stavi "ć"  Pavičiću u prezime jer osjećam snažnu bol u oku dok gledam ovo drugo "č" ... :-)

This space for rent!
17 godina

.

Drago, uslikan prije nekoliko trenutaka Drago, uslikan prije nekoliko trenutaka
Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | PSN - Danny_HR85
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 14:32 (Danny_HR).
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
DwightSchrute kaže...

Potpis.

Potpis i od mene, ali ako boga znaš - stavi "ć"  Pavičiću u prezime jer osjećam snažnu bol u oku dok gledam ovo drugo "č" ... :-)

Da bi riječ rekao... ima rezona...

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
12 godina
neaktivan
DwightSchrute kaže...

Potpis.

Odličan komentar na situaciju. Preporučujem svima da ga pročitaju. Hvala na postovanju ovog u temi.

15 godina
Drago kaže...
a tip kojega su izbaćićokali u zatvoru

Službeno si izmislio riječ {#}

http://goo.gl/WBp7Rc

1. rezultat! da opalim random po tipkovnici dalo bi bar 20.

back to topic

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
ivan dragi kaže...
Drago kaže...

back to topic

Nije! Pitaj Tonča i Nakira....

This space for rent!
17 godina
dado2202 kaže...
mario.L_hr kaže...

Situacija nije ni crna ni bijela, već siva. Imaš situacija u kojima je upravo ovako kao što kažeš ali imaš i hrpu situacija gdje romi izvuku deblji kraj po defaultu. Najveći krivac za to je država koja se ovim problemom ne bavi sustavno već sporadično. Ne vjerujem da će se nešto izmjeniti u dogledno vrijeme.

Ti si iz Međimurja ??

Svaku nedjelju po gradu (Čakovec) ophodnje (ne one policijske, nego romske), ne u potrazi za starim željezom (kao nekad) nego da nešto mraknu. Policija im već godinama ništa ne može, a oni to tek nedavno skužili i sada to koriste do maksimuma. Imam jednog poznanika koji iz inata nije platio kaznu za prebrzu vožnju. Stavili ga u čuzu. On sam u sobi sa 9 roma(na 10 u pritvoru je samo jedan "nerom"). Od smrada nije mogao niti spavati, kaže da još dan danas osjeća ponekad taj smrad u ustima(prošlo više od 2 godine). Isto tako kaže da oni uživaju u pritvoru/zatvoru. Besplatan obrok, igraju karte po cijele dane, topao krevet, kažu bolje nego doma.

U selima koja su blizu romskih naselja, više romske djece u razredima nego ostale. Ništa ne žele učiti, maltertiraju ostalu djecu (više ih je, formiraju bande), djeca dolaze doma mentalno uznemirena (nekotrolirani plać, strah od škole, ostale djece), često dolaze i sa fizičkim ozljedama (ogrebotine, porezotine). O krađama da i ne govorim (često djeca idu bosa doma iz škole, ne govorim o romskoj djeci). Poznanik (prosvjetni radnik), kaže da uopće ne slušaju, ništa ih ne zanima, knjige ne nose u školu (sve ih dobe badava, naša djeca ništa), na svaku jedinicu dolaze do učitelja, guraju mu se u facu, prijete nožem itd. Nastava je na razini mentalno zaostale djece, niti abeceda nije naučena u prvom razredu(taj isti problem imaju i ostala djeca, jer ne mogu se koncentrirati na nastavu stalnim ometanjem).Roditelji nikad ne dolaze na roditeljske, a kada se djete kazni ukorom, cijelo selo dođe prijetiti, buniti se segregacijom i ostalim sranj***em iz "civilizarnog svijeta".

Smatram da je svemu tome kriv sustav, koji i dalje omogućuje da se rome nagrađuje za loše ponašanje, dok kazne nisu dovoljne i većinom se romima čine kao nagrade, a ne kazne. Ima roma koji su normalni ljudi, ali na 2 takva(takvi većinom ne žive u romskim naseljima) dolaze 20 katastrofalnih

Toplo pozivam sve zagovaratelje i ljubitelje roma u Međimurje u naša romsko najgušće naseljena mjesta (Pribislavec, Piškorovec, Džimurec itd). Neka slobodno dovedu i svoju djecu, neka se bave nekim ratarskim poslom, pa nakon toga neka se jave nakon 6 mjeseci takvog života na ovaj forum. Baš me zanimaju reakcije i komentari. Međimurci žive tako već godinama, ljudi u Međimurju vole šuteti i raditi, očito je sad i njima dopi***zdilo, predviđam ludilo slijedećih godinu, dvije. Ja doma već šiljim svoje "rasuhe".

Normalno država je zakazala ili sustav,Nevinašce no u državi ko našoj di je sve u banani i zapravo zakazalo ništ drugo niti ne moš očekivat.Našoj vlasti i zakonodavcima je lakše zažmirit, pa onda to izgleda da se ne događa no itekak se događa a murija ništ ne može uglavnom Romi su fakat veliki problem u praksi.{#}

E sad kako to rješit u praksi, jedan ok način je zakonski dobro to posložit i osjetno strožije kažnjavat jel.No s obzirom da mi u Hrvatskoj nemamo dost zatvora, pa osuđeni ljudi na slobodi dugo čekaju da ih strpaju iza rešetaka i eto opet još jednog velikog problema.

Eto kako to rješava jedna kak ti kulturna EU država jel,Nevinašce dakle Francuzi su se dosjetili pa protjeruju/izbacuju Rome van iz Francuske super elegantno rješenje jel ili nekaj drugo možda?Smijeh

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11020429

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
ivan dragi kaže...
Drago kaže...

back to topic

Nije! Pitaj Tonča i Nakira....

Nije izmišljeno. Potvrda izvornog govornika! {#}

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
17 godina
odjavljen
14 godina
odjavljen
16 godina
neaktivan

Budimo iskreni ,niti Hrvati ne poštuju Hrvatsku.

Vukovarci, imate li što za jesti?

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 19:22 (kizo2703).
15 godina
neaktivan
Drago kaže...
DwightSchrute kaže...

Potpis.

Ha ha,gle stvarno,inače mrzim kad ljudi fulavaju č i ć,tako mi i treba kad postam za ručkom :D Hvala!

Bears, Beets, Battlestar galactica!
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 20:14 (DwightSchrute).
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

......

Besplatan stan ili izoliranost/integracija ne pali, barem ne u Hrvatskoj. Ljudi se i dalje žale u Sopnici na rome, a i osobno znam točno ovakav jedan primjer što si naveo. 30 kuća i jedna njihova, dvorište puno starog željeza...

Osim toga, bio Rom ili ne, teško možeš učiniti nešto za obitelj gdje ti muž većinu vremena provodi u zatvoru, gdje se majka mora sama brinuti o devetero djece od kojih pola ne ide u školu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 20:55 (vgetik).
17 godina
vgetik kaže...
Drago kaže...

......

Besplatan stan ili izoliranost/integracija ne pali, barem ne u Hrvatskoj. Ljudi se i dalje žale u Sopnici na rome, a i osobno znam točno ovakav jedan primjer što si naveo. 30 kuća i jedna njihova, dvorište puno starog željeza...

Osim toga, bio Rom ili ne, teško možeš učiniti nešto za obitelj gdje ti muž većinu vremena provodi u zatvoru, gdje se majka mora sama brinuti o devetero djece od kojih pola ne ide u školu.

Pa na koji način je taj porodica integrirana kad uopće nije? Integracija znači i da se netko pobrine da te integrira u radne procese, obrazovne procese, kulturne procese... A to nije "Evo ti ključevi od kuće pa se dalje snađi" nego su tu i socijalni radnici, i psiholozi i defektolozi (ako treba), liječnici, zapošljavanje itd. 

Evo ti ključ od kuće, za posao se snađi, ali ako i dalje skupljaš starudije, jedino što znaš, onda si fakat cigan? 

To nije integracija.

This space for rent!
16 godina
Mjere su tu. Sta bi trebalo radit jos? Za svakog malog roma zaposliti nekoga da ga za ruku vodi svaki dan u skolu i iz skole i tjera da pise zadace jer su mu roditelji koji su dobili dzabe kucu za to nesposobni? Da bar mene netko tako integrira. Ne, ja moram placati poreze da se takve niskoristi mogu financirati.
Potpis!
17 godina

Jel netko ima one Erste pametne kartice? Jel to kaj vrijedi ili je samo reklama? Moja geek strana dolazi do izražaja kada vidim tu karticu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
odjavljen
Bukva kaže...

Jel netko ima one Erste pametne kartice? Jel to kaj vrijedi ili je samo reklama? Moja geek strana dolazi do izražaja kada vidim tu karticu.

Sad će ti doć makaveli i reći da su te kartice zavjera protiv naroda i da su bankari huligani i lopovi.

17 godina
Bukva kaže...

sa par strana sam cuo da su kartice super...al banka nije jos POS aparate podjelila po ducanima... 

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice