Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.147.720
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
Tonči kaže...

Plaća od 18k nije nešto velika (neki u temi imaju i više), ali jest velika za siromašnu zemlju trećeg svijeta, čiji narod grca u dugovima. Službenicima države plaću daje svaki građanin koji stvara prihod, a tim građanima oni sami, svojim radom i proizvodnjom. Nije problem ako će država podići poreze da zaposli 100 novih medicinskih sestara, 50 liječnika i podijeliti kruh za 1000 novih beskućnika, ali je itekako problem ako država podiže poreze da kupi novi set limuzina visoke klase za agenciju X, ako će smanjiti plaće profesorima i ako će srezati lijekove bolnicama. To je inače i logična praksa socijal-demokratske opcije. Trebala bi biti.

Dakle, dok god Kizo na skijanje ide od plaće koju je zaradio prodajom na tržištu, do tada može skijati i na zlatnim skijama na privatnoj stazi za 10M dolara po satu. Onog trenutka kad netko u privatnom sektoru više od 50% izdane plaće i 25% naplate daje Kizi da rasporedi, Kizi baš i nije pametno kupovati A6 s grijanim sjedalima, dok se poduzetnik vozi u Golfu. Dopîzdi li poduzetniku takav tretman, ne samo da će poslovati na crno, nego će na kraju i napustiti kurbin pir.

Po tebi i čistaćica i ministar trebali imati milijun kn godišnje? To bi bilo pravedno?

Ministar bi trebao valjda dovući poduzetniku kupce/korisnike proizvoda/usluge i reći: "Evo ti. Zaradi." Ili bi mu možda trebao dati novac?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win
18 godina
shimeface kaže...

meni je samo zanimljivo kako se svi stalno nesto žale, a ne vide problem ni u cemu... ako to tako mogu reci

Mnogi vide problem, ali ga je teško riješiti bez gadnih rezova. A to nije "socijaldemokratski".

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

On si je kriv za visinu plaće? {#}

On sutra može promijeniti posao i imati plaću bar tri do četiri puta veću.

pa ministar je financija i potpredsjednik vlade koji drma svim financijama, on daje prijedlog koji u saboru koalicija usvaja... pa nek ode i promjeni BMK

td svima
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 0:15 ((s)izgoreo).
16 godina
Old Iggy kaže...

kukulele jadni mi bez linića ako ode

Potpis!
18 godina
(s)izgoreo kaže...
Old Iggy kaže...

pa ministar je financija i potpredsjednik vlade koji drma svim financijama, on daje prujedlog koji u saboru koalicija usvaja... pa nek ode i promjeni BMK

Ti misliš da je toliko glup?

18 godina
Ezio kaže...
Old Iggy kaže...

kukulele jadni mi bez linića ako ode

Nema to veze s Linićem. Ista stvar je i s Šukerom, Škegrom ili bilo kim tko sjedne na to mjesto.

Problem je što ozbiljne stručnjake ne možeš platiti, osim stavkom u CV-u.

16 godina

Koja dosada od rasprave. dajte recite tko je čiji, tj. čija plaća ovisi o linićevim porezima pa da znamo na kojoj je tko strani. nije tu stvar u mišljenju i tko je pametniji pa shvaća genijalne poteze vladajućih a tko je glup pa mu ništa nije jasno, nego je očito riječ o refleksu preživljavanja koji nalaže da se brani ljude koji sišu lovu od radnika ako o njihovom sisanju i sam ovisiš.

Potpis!
18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ti misliš da je toliko glup?

on je mene razočarao odlaskom u dubai (onakvim kako su ga u članku opisali), eto to je sve i više ne želim o temi jer me već lagano boli mozak

td svima
18 godina
Ezio kaže...

Koja dosada od rasprave. dajte recite tko je čiji, tj. čija plaća ovisi o linićevim porezima pa da znamo na kojoj je tko strani. nije tu stvar u mišljenju i tko je pametniji pa shvaća genijalne poteze vladajućih a tko je glup pa mu ništa nije jasno, nego je očito riječ o refleksu preživljavanja koji nalaže da se brani ljude koji sišu lovu od radnika ako o njihovom sisanju i sam ovisiš.

Meni plaća ovisi o njegovim porezima - u minusu.

Iliti, oduvijek sam u privatnom sektoru i nikad nisam bio na drzavnim jaslama. No Linić mi je rijetko pozitivan lik baš zato što pokušava riješiti probleme na sve načine s kojima raspolaže - povećati prihode, smanjiti rashode. Problem mi je s njim što ne želi ono očigledno - otpustiti ljude, smanjiti plaće, prekinuti s razbacivanjima, no to je politika. Da se nađe neki takav, odmah glasam da mu se plaća digne na milju kuna mjesečno.

17 godina
odjavljen
Ne govorin sad uopće o Liniću i njegovoj plaći. Što se plaće tiče nek' sve na kurve i drogu potroši.
Troll level: sensei
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Dakle, dok god Kizo na skijanje ide od plaće koju je zaradio prodajom na tržištu, do tada može skijati i na zlatnim skijama na privatnoj stazi za 10M dolara po satu. Onog trenutka kad netko u privatnom sektoru više od 50% izdane plaće i 25% naplate daje Kizi da rasporedi, Kizi baš i nije pametno kupovati A6 s grijanim sjedalima, dok se poduzetnik vozi u Golfu. Dopîzdi li poduzetniku takav tretman, ne samo da će poslovati na crno, nego će na kraju i napustiti kurbin pir.

Da ,samo zaboravljaš da je većini hrvatskih poduzetnika čim otvore firmu (nakon što je ona prethodna otišla u stečaj i prenesena je na rođaka ili advokatski ured) najveća briga hoće li moći kupiti isti takav A6 (ili BMW serije 7)

,a za porez i plaće radnicima ,lako ćemo.

I onda se čudimo zašto svi hoće raditi u državnim firmama i upravi?

I da ,neki od nas stvarno i vozimo golfove. Ali ,meni ne pada na pamet poslovanje na crno (možda sam budala) ,a možda zato jel malo i radim sa hrvatima i firmama ovdje i dovoljno mi je ono kaj mi ostane na kraju godine. Ne žalim se.

(s)izgoreo kaže...

pa čovječe što ti je? o čemu mi govorimo, pa on je osobno sam kriv za veličinu svoje plaće, on si je isplaćuje iz izvora koje sam oglobljuje

Ti si puko totalno!! Sabor određuje visinu plaća u vladi i Saboru ,a o tome se u zadnjih godinu dana nije uopće raspravljalo.

Pranja kaže...

Ministar bi trebao valjda dovući poduzetniku kupce/korisnike proizvoda/usluge i reći: "Evo ti. Zaradi." Ili bi mu možda trebao dati novac?

Ko da se i sada ne daju razni poticaji za zapošljavanja i plaćaju davanja za te radnike. I koliko ima tih novozaposlenih?

Ne baš pretjerano puno!!

Old Iggy kaže...

Iliti, oduvijek sam u privatnom sektoru i nikad nisam bio na drzavnim jaslama. No Linić mi je rijetko pozitivan lik baš zato što pokušava riješiti probleme na sve načine s kojima raspolaže - povećati prihode, smanjiti rashode. Problem mi je s njim što ne želi ono očigledno - otpustiti ljude, smanjiti plaće, prekinuti s razbacivanjima, no to je politika. Da se nađe neki takav, odmah glasam da mu se plaća digne na milju kuna mjesečno.

Linić uopće nije pozitivac ,ali još su gori ovi biseri koji pljuju po njemu!!

I ja bi najrađe da se uopće uspije (s obzirom na razne granske ugovore) otpustiti tih 30 do 50 tisuća koliko je viška u državnoj i lokalnoj upravi!

Ali ko to napravi ,može se pozdrviti s izborima i zato se to neće dogoditi.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 0:56 (kizo2703).
18 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Ti si puko totalno!! Sabor određuje visinu plaća u vladi i Saboru ,a o tome se u zadnjih godinu dana nije uopće raspravljalo.

a prijedlog daje moja mama? uostalom već sam napisao na predhodnoj stranici, valjda nisi vidio

pa zašto se ne raspravlja? nek smanje na prosjek, pa kako državi tako njima, bar približno...

td svima
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 1:19 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

a prijedlog daje moja mama? uostalom već sam napisao na predhodnoj stranici, valjda nisi vidio

''Sabor određuje visinu plaća u vladi i Saboru ,a o tome se u zadnjih godinu dana nije uopće raspravljalo.''

Ne čitaš ,ali si dalje nabrijan ko da je Linić u najmanju ruku odnjel u Dubai cijeli proračun u kešu!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
18 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Ne čitaš ,ali si dalje nabrijan ko da je Linić u najmanju ruku odnjel u Dubai cijeli proračun u kešu!!

čitam i brži sam od tebe {#}, a o liniću i dubaiju sam već dovoljno pisao pa nema smisla da se ponavljam

td svima
14 godina
odjavljen
(s)izgoreo kaže...

pa zašto se ne raspravlja? nek smanje na prosjek, pa kako državi tako njima, bar približno...

Recimo da nije važno razlog zbog kojeg bi se trebao solidarizirati.

S kime bi se trebao solidarizirati? Sa čistaćicama? S Liječnicima? S učiteljima? S vozačima? S privatnicima? S tobom?

On ima svoj posao i dobiva za njega plaću-ti imaš svoj i dobivaš za njega plaću. Zašto se ti ne solidariziraš sa tvrtkom u kojoj radiš i ne tražiš da ti se smanji plaća kada tvrtka loše posluje?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win
18 godina
neaktivan
Pranja kaže...

On ima svoj posao i dobiva za njega plaću-ti imaš svoj i dobivaš za njega plaću. Zašto se ti ne solidariziraš sa tvrtkom u kojoj radiš i ne tražiš da ti se smanji plaća kada tvrtka loše posluje?

što nije jasno od onoga što sam već napisao, pa on doslovno sam sebi kroji plaću, određuje porez i formira proračun, on je ideološki vođa svih državnih financija... eto ja sam se solidarizirao sa tvrtkom u kojoj radim i čiji sam vlasnik {#}

on može lupiti šakom o stol na vladi i reći, ovo ovako više ne ide, moramo rezati plaće jer para nema i početi od sebe (ili pak može početi od radnice na šalteru u kreditima i otići u dubaji na raskravljivanje), dati to na izglasavanje u sabor itd. itd.

on je socijaldemokrat a ponaša se kao zadnji HDZovac ili američki konzervativac superhik

td svima
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 2:29 ((s)izgoreo).
17 godina

Da bi se solidarizirao sa gladnim i siromasnim hrvatskim pukom, Linic je obznanio da ce od sada jesti samo kelj, kupus i ostalu jeftinu zelenjavu. Meso ce jesti samo jedan put tjedno. I to neku kenjavu svinjetinu ili piletinu. Odojka i janjetinu samo za posebne prilike.

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen

Ne treba se on solidalizirati, ako neće, ali on je (kao istaknuti član Vlade) itekako simbol vlasti, a ne samo ministar financija. Isto kao što ministar zdravstva šalje pogrešnu poruku odlaskom na liječenje vani, ako usluga postoji i ovdje. Nitko ne kaže da svatko ne bi išao vani za zdravlje, ali politika je specifična.

Inače, ako je plaća u pitanju, to je ionako zasluženo/dobiveno, nek' radi što hoće, ali to je sve upitno. Nisam još skužio jel' Kizo Liniću bliži ili dalji rod, po ženi ili familiji. Mene od Linića i Milanovića (i njihovih odmora) više brine rastrošnost državne, ona 4 zaposlena viška koji su kolege thedreamu, novi Audiji A6 Agencije za XY itd. To vozi li Iggy Maybacha ili Fiata me apsolutno ne brine, njegova stvar, ali me itekako iritira kad je službeno vozilo nekoga u državnoj službi automobil od pola milijuna. I za manje od 100k se može naći sasvim fino službeno vozilo, a klima ne mora goriti 2 sata na parkingu s vozačem. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 10:40 (Tonči).
17 godina

Da imam novaca, ne bih se ni ja lijecio u HR. Pretpostavljam ni ti.

Yebe me se sto ce narod mislit, bitnije mi je moje zdravlje od toga sto ce me neki tamo forumasi spominjat na nekom tamo forumu.

A Linic, sto se mene tice, nek covjek ide gdje hoce. Nece me spasit to sto ce on ostat u HR, niti ce me unistit to sto ce on ici u Monte Carlo ili u Dubai. Poslati poruku narodu mogu na jedan jedini nacin, a to su dubinske reforme. Od toga nece biti nista. Why worry?

Rvat katolik!
15 godina
neaktivan

Ne čitaš Tonči, što me malo žalosti.

Faith divides us. Death unites us.
17 godina
odjavljen

Thedream, misliš na stav kako "neće nikoga spasiti ako netko otpusti vas 50 od 122"? To je malo smiješno, priznaj.

15 godina
Da malo promjenimo temu, Samsung i Apple strepite stiže MSan phone. http://m.vecernji.hr/vijesti/m-san-grupa-razvija-prvi-hrvatski-pametni-mobitel-clanak-492957
Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Thedream, misliš na stav kako "neće nikoga spasiti ako netko otpusti vas 50 od 122"? To je malo smiješno, priznaj.

Smiješno je meni puno lipih stvari, ali ne smin reć. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 11:23 (thedream).
14 godina
thedream kaže...

Shvaćam tvoj point no mi smo 1. profitabilni, poslujemo uredno sa dobiti, podaci javno dostupni na webu i 2. diša vozi auto od 15k eura  (leasing), tako da nije maskenbal po tom pitanju. Nama je trenutno potrebitija adekvatna IT podrška nego otpuštanje 10-20% zaposlenih na nas 112. Nije da nas ima na tisuće no neki poslovi se mogu i moraju racionalnije odraditi, to je sigurno - stojim iza toga.

Bezobrazno ću upasti u temu sa toliko nebitnom stavkom ali nama treba update stranice. 109 nas je već duže vrijeme a i od ove godine ostajemo bez još dvojice (za sada).

Carry on :)

16 godina
Ukulele kaže...
thedream kaže...

Shvaćam tvoj point no mi smo 1. profitabilni, poslujemo uredno sa dobiti, podaci javno dostupni na webu i 2. diša vozi auto od 15k eura  (leasing), tako da nije maskenbal po tom pitanju. Nama je trenutno potrebitija adekvatna IT podrška nego otpuštanje 10-20% zaposlenih na nas 112. Nije da nas ima na tisuće no neki poslovi se mogu i moraju racionalnije odraditi, to je sigurno - stojim iza toga.

Bezobrazno ću upasti u temu sa toliko nebitnom stavkom ali nama treba update stranice. 109 nas je već duže vrijeme a i od ove godine ostajemo bez još dvojice (za sada).

Carry on :)

jesi ti jedan od onih 4 ili imaš svoju četvorku?

jesu li osmorica zakajlali vas dvojicu da ih bude 107 ove godine?

Potpis!
17 godina
odjavljen

Čuj, ako uzmemo hipotetsku situaciju da neki zaposlenik neke firme radi za petoricu, kako je to za puno radno vrijeme nemoguće zbog fizike svemira, zaključili smo (dobrohotno) da je taj 1 koji radi, a da ih je ukupno 5, od čega on radi za svih 5, a četvorica ne rade ništa. To je evidentna šteta ako on 80% svojih primanja poklanja četvorici koji su neradnici i lijenčine. Da se plaća samo njega, on bi imao 400% višu plaću od trenutne. Možda takav zaposlenik samo treba društvo.

I upravo je u tome problem. Nije problem (zaista) što Linić eventualno uživa na arapskom suncu, već što se na drugu stranu od privatnog poduzetnika/radnika za naplaćeni proizvod od 12500kn državi daje 2500kn PDV-a, za plaću od 10.000kn bruto se opet ima davanja od 3.400kn i radniku praktički ostaje u Zagrebu 6600kn neto primanja, odnosno državi ide preko 47% sve zarade privatnog, stvarnog posla.

Ako je hipotetskom zaposleniku državne firme plaća bruto 10.000, to znači da porezni obveznici za plaće njega i njegovih kolega izdvajaju 50.000kn mjesečno, odnosno da bacaju u vjetar 40.000kn, jer je samo hipotetski zaposlenik državne firme (u daljnjem tekstu HZDF) pošteno zaslužio svoju plaću. Imaju li se porezni obveznici ljutiti što im država uzima ogroman novac, da bi bacala 80% novca nepotrebno? Zar ne bi bilo bolje da HZDF prima 20.000 kuna bruto plaće, da umjesto 6600kn prima pristojnijih 11.300 kuna i da porezni obveznici sačuvaju 30.000 kuna prikupljenog novca?

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 12:47 (Tonči).
15 godina
neaktivan

Mislim da, iako simpatično, prilično dalekometno trolate, što nije u redu, i što ću - pošto me se počelo osobno ticati, prijaviti. Pa ako ćemo ići u analize onda ponaosob, uz blagoslov moderatora, možemo.

Eh da - četvorica, petorica, do kraja dana će biti desetorica, ja sam sa nekolicinom kolega priličan nadčovjek u toj cijeloj priči, svemirac - što ti kažeš.

Point rasprave nije ovo perfidno i pomalo bezobrazno trolanje, već zaključak da se uz adekvatnu IT podršku i optimizaciju radnih i poslovnih procesa, pojedini poslovi mogu odraditi uz niži trošak radne snage.

Tumači kako hoćeš, ali to je smisao. Ne da ja delam, netko fumi, treći se češe i tome slično. Ne radim ja njihov posao, već ispravljam njihove brljotine, što mi često dođe na još gore, jer da radim tuđi posao - vjerojatnost je da bi ga fer odradio umjesto ispravljao.

Tako da predlažem da ovo simpatično ali i bezobrazno trolanje zaustaviš na vrijeme.

Kolegica je u istoj firmi kao i ja, svoj posao obavlja savjesno i odgovorno isto tako šorajući se pritom od programa do kolega. Nije rad u gradskom poduzeću mein kampf, nego kažem da uvijek ima ljudi, u svakom a pogotovo poslovnom okruženju - koji rade više,

i onih, koji rade manje. Treći bi bili oni koji se samo potpisuju, u nekim dalekim, nedodirljivim foteljama.

Mislim da tema odavno nije narod vs. dvoje ljudi koji radi u eto, gradskoj firmi, kao školski primjer pljuvačine. Pa sam samo apelirao da - sjašiš, bez neke uvrede posebne, jer mi je to zadnje na pameti maksimalno te uvažavajući.

17 godina
odjavljen
thedream kaže...

Mislim da, iako simpatično, prilično dalekometno trolate, što nije u redu, i što ću - pošto me se počelo osobno ticati, prijaviti. Pa ako ćemo ići u analize onda ponaosob, uz blagoslov moderatora, možemo.

Eh da - četvorica, petorica, do kraja dana će biti desetorica, ja sam sa nekolicinom kolega priličan nadčovjek u toj cijeloj priči, svemirac - što ti kažeš.

Point rasprave nije ovo perfidno i pomalo bezobrazno trolanje, već zaključak da se uz adekvatnu IT podršku i optimizaciju radnih i poslovnih procesa, pojedini poslovi mogu odraditi uz niži trošak radne snage.

Tumači kako hoćeš, ali to je smisao. Ne da ja delam, netko fumi, treći se češe i tome slično. Ne radim ja njihov posao, već ispravljam njihove brljotine, što mi često dođe na još gore, jer da radim tuđi posao - vjerojatnost je da bi ga fer odradio umjesto ispravljao.

Tako da predlažem da ovo simpatično ali i bezobrazno trolanje zaustaviš na vrijeme.

Kolegica je u istoj firmi kao i ja, svoj posao obavlja savjesno i odgovorno isto tako šorajući se pritom od programa do kolega. Nije rad u gradskom poduzeću mein kampf, nego kažem da uvijek ima ljudi, u svakom a pogotovo poslovnom okruženju - koji rade više,

i onih, koji rade manje. Treći bi bili oni koji se samo potpisuju, u nekim dalekim, nedodirljivim foteljama.

Mislim da tema odavno nije narod vs. dvoje ljudi koji radi u eto, gradskoj firmi, kao školski primjer pljuvačine. Pa sam samo apelirao da - sjašiš, bez neke uvrede posebne, jer mi je to zadnje na pameti maksimalno te uvažavajući.

Žao mi je ako si to doživio kao trolanje (iako definicija pojma to ne uključuje). Ja sam samo hipotetski opisao situaciju, hipotetsku, zbog metaforičkog i zabavnog efekta. Realno, vjerojatno se ne radi stvarno o konkretno četvorici zgubidana, ali možda njih 40 nije dovoljno efektivno. Tko je za to odgovoran?

Mislim da su najveći problem zaista ti koji se samo potpisuju, a ostatak vremena ne rade ništa. Vidim da si kao posljednji bastion obrane upotrijebio jahanje na konju novih zakonskih okvira pa sam tekst sam pažljivo uopćeno uredio, a i tvoje kritike o mom jahanju i držanju u sedlu te napuštanju istog ću shvatiti kao humor, kako ne bismo kršili kazneni zakon, ipak je sloboda pisane riječi povijesni pojam nekadašnje republike, sada pod režimskom represivnom čizmom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 13:01 (Tonči).
14 godina
odjavljen
(s)izgoreo kaže...

što nije jasno od onoga što sam već napisao, pa on doslovno sam sebi kroji plaću, određuje porez i formira proračun, on je ideološki vođa svih državnih financija... eto ja sam se solidarizirao sa tvrtkom u kojoj radim i čiji sam vlasnik {#}

on može lupiti šakom o stol na vladi i reći, ovo ovako više ne ide, moramo rezati plaće jer para nema i početi od sebe (ili pak može početi od radnice na šalteru u kreditima i otići u dubaji na raskravljivanje), dati to na izglasavanje u sabor itd. itd.

on je socijaldemokrat a ponaša se kao zadnji HDZovac ili američki konzervativac superhik

Opa-i ti imaš firmu (moram i ja osnovati svoju da budem u trendu {#}).

Znači,tebi je plaća u lipu identična kao što ima tvoj radnik? Ne kupuješ ništa na račun firme i koristiš u privatne svrhe?

14 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...
Da malo promjenimo temu, Samsung i Apple strepite stiže MSan phone. http://m.vecernji.hr/vijesti/m-san-grupa-razvija-prvi-hrvatski-pametni-mobitel-clanak-492957

Kineska kvaliteta za hrvatski jad. Ne samo da će rebrandirati neki kineski no-name uređaj,već će ga i tamo proizvoditi-neš ti hrvatske pameti.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice