Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.187.785
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Daj skužajte ovo... Definitivno vijest dana!

Japan To Turn Into One Giant Roller Coaster
http://myscienceacademy.org/2012/12/27/japan-to-turn-into-one-giant-roller-oaster/
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
18 godina
captain_soap_McTawish kaže...
Old Iggy kaže...

Samo brz citat iz onog što sam prvo našao:

" Ako ja smatram da je neki običaj glup i primitivan, kako ja blokiram nečije pravo na obavljanje toga običaja?

I ne razumijem kakve veze ima to što su skoro 90% stanovnika u Hrvatskoj katolici. Ako je neki običaj besmislen, onda je on besmislen bez obzira da li njega obavlja 5 ljudi ili 4 mil. ljudi."

Je li tebi jasno da tu piše veznik ako, i da su to sve hipotetski sudovi? Ja tu uopće nisam rekao da smatram ikakve običaje glupim, a kamoli da sam brdo toga okarakterizirao kao primitivno i glupo.

Nigdje ne vidim "hipoteze" već izjave.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...
 K tome je Božić isključivo kršćanski blagdan.

Nemoj biti toliko isključiv i siguran. Božić jest kršćanski blagdan, kićenje jelke stiže iz Europe, ali je također (kao mnogi kršćanski blagdani) usklađen s poganskim slavljem naroda sjevera Europe. Kršćanski blagdani su često namjerno usklađivani s poganskima iz očitih razloga.

Tak je.

Neznam tko je što tvrdio, al tonči je u pravu.

Božić kao takav je naravno kršćansko slavlje rođenja Isusa. Kao što je i recimo Brak u kršćanskoj kulturi sakrament. No naravno nije istina da se ljudi nisu brakovali i prije kršćanstva. Recimo prsten kao simbol dolazi iz grčke mitologije, kao simbol zahvale Prometeju koji je bio okovan na stijeni (jetra itd) zbog toga što je stvorio čovjeka od gline i tom čovjeku dao vatru što je pokrenulo razvoj civilizacije. Otprilike simbolika adam - eva - drvo. Prsten je dakle univerzalan simbol zavjeta... (Još i prije Grka)

Kršćanski Božić polazi od datuma kristova začeća - 25. ožujka (proljetni ekvinocij), pa pretpostavlja 25.12. kao datum rođenja. No i to je čisto dogovorno - od 350. godine i otprilike je prihvaćeno da je papa Žulije odabrao baš taj datum kao kompromis sa svim paganskim narodima i njihovim običajima kojih je bilo sve više otkad je kršćanstvo postala glavna religija u Rimskom carstvu.

Božić se još "slavio" 20.5, 18.4, 17.11 i još par datuma no i nije bio neki poseban blagdan.

Taj Prosinac je u biti veoma "unlikely" jer su prema Bibliji pastiri držali ovce vanka na polju, što je u biti čudno za jedan prosinac. Tako da bi Božić trebao biti nešto ranije, otprilike rujan.

Recimo rimljani slave kult "Pobjeda sunca" - "Sol Invictus". I kao dio Saturnalija - svetkovina boga Saturna - bog žita i poljoprivrede ( i stvoritelj svega).

Babilonci su to slavili kao Sunce Isisa.

Vikinzi i sjeverna ekipa su imali Yule festival. U biti današnja percepcija božića je i najsličnija tim nordijskim običajima, jelo se i pilo u svim kulturama, al ti sjevernjaci su ipak najzaslužniji što danas kad netko kaže božić odmah pomislimo na ukrase, jelke i zimzelena drveća, coca colu, sarmu.

Dakle Božić kao datum rođenja Isusa i ne spada baš u prosinac ali je ipak kršćanski Blagdan, no datum 25.12. nikako ne pripada judeokršćanskoj mitologiji već je univerzalan datum zimskog solsticija - odnosno dan u godini kada sunce počinje rast na obzoru, te je kao takav slavljen u gotovo svim kulturama koje su se bazirale na nebeskim tijelima.

Još jedan sličan primjer kompromisa između kršćanske i paganske mitologije je djevica Marija. Povijesno (ali i sada) gledano žena baš i ne igra neku ulogu na bliskom istoku pa je u biti čudno da drugo najvažnije mjesto ima žena. Al upravo zbog toga što je "paganska europa" bila matrijarhalnije ustrojena sa već uhodanim svetkovinama prema nekim božicama, (prisjetite se bujne Venere sa oblinama), eto zgodnog kompromisa koji se slavi i danas.

Od ostalih stvari koje mi još padaju na pamet su Pater Noster - Oče Naš, to potječe iz rimskog carstva još 150-200 godina pr.n.e. Alfa i Omega i križ, sve to prije kršćana koriste rimljani kao znakovlje (na štitovima, tetovažama, grafitima). No i prije njih se to koristi, al ovo je baš povijesno blisko.

Ali to je poprilično poznato, niti kleri ne bježe od toga, pače to se javno govori. I sami popovi kažu da je to sve simbolika (poput priče o stvaranju svijeta u 7 dana koja je bezveze napisana čisto da bi se reklo da se Bog sedmi dan odmorio, jer je štorija pisana u doba babilonskog ropstva pa su na taj način Židovi htjeli dobit jedan dan off).

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina

Vidim nitko se još nije okačio na senzacionalističke napise po novinama, a kako su Ameri pokupovali svaki AR15 i M400 po Walmartima...?? Mondeni trend ili strah od još kojeg Lanze? NRA - lobistička udruga koju guraju tvornice oružja, ili istinski ''American Way''?

Što je to s Amerima da im je oružje ''u krvi'', da li zaista vjeruju u to ili se jednostavno radi o medijskom zastrašivanju u svrhu poboljšanja prodaje?

Davno sam pogledao dokumentarac Michaela Moorea, Zbogom Oružje - jedna scena jako dobro govori o moći medija: dok je na 6 o'clock news u Detroitu započeo s deset minutnim nabrajanjem ubojstava i pljački, preko vode u Kanadi udarna vijest je kako su postavili ležeće policajce u glavnoj gradskoj ulici (ne znam kojeg grada, da sad ne ispadam papak).

Odem u Las Vegas svojoj familiji, kuća moje tete u čist finom kvartu, bazen, lijepo dvorište, palma od 10 metara, sjenica s ljuljačkom...i zid visok 3 metra. S druge strane isti takvi ljudi kao i moja familija, isto dvorište, palma,...i ista ograda! Nitko nikome ne vjeruje, rešetke na svim prozorima, zatvaranje u kuću u 7 navečer, spuštaju se rolete i pale se svjetla. I na telki Court TV, 60 minutes, prepperi, i reklame. Blokovi od 20 minuta reklama. Meni glupo, žena i ja bi sjeli vani, uživali u toplini, zalazu sunca, pokoja pivica, ovi moji nas gledaju kao da smo s kruške pali.

A u tom njezinom kvartu najveći ''zločin'' u zadnjih 5 godina je bio moj bratić kad se ulio s frendom i autom skršio poštanski sandućić :)

Vaše mišljenje o svemu dobrodošlo!

Pismenost ne zahtjeva fizički napor! Č, ć, -ije, -je, dž i đ nisu olovni utezi!
16 godina
Old Iggy kaže...

Pa pročitaj rečenicu:

AKO je neki običaj besmislen, onda je on besmislen bez obzira da li njega obavlja 5 ljudi ili 4 mil. ljudi.

Je li ti vidiš ovaj veznik ako? To je slično kao kada kažem:  Ako bude padala kiša, ponijet ću kišobran. Ja ovdje nisam rekao da će sigurno padati kiša, već u slučaju da kiša bude padala, da ću ponijeti kišobran. Tako i gore, ja nisam nigdje precizirao niti rekao da je neki običaj besmislen.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
13 godina
CrnaBitanga kaže...
...

Odem u Las Vegas svojoj familiji, kuća moje tete u čist finom kvartu, bazen, lijepo dvorište, palma od 10 metara, sjenica s ljuljačkom...i zid visok 3 metra. S druge strane isti takvi ljudi kao i moja familija, isto dvorište, palma,...i ista ograda! Nitko nikome ne vjeruje, rešetke na svim prozorima, zatvaranje u kuću u 7 navečer, spuštaju se rolete i pale se svjetla. I na telki Court TV, 60 minutes, prepperi, i reklame. Blokovi od 20 minuta reklama. Meni glupo, žena i ja bi sjeli vani, uživali u toplini, zalazu sunca, pokoja pivica, ovi moji nas gledaju kao da smo s kruške pali.

A u tom njezinom kvartu najveći ''zločin'' u zadnjih 5 godina je bio moj bratić kad se ulio s frendom i autom skršio poštanski sandućić :)

Koliko si spušio u Bellagiu? {#}

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.12.2012 15:35 (pr0n_addict).
18 godina
Old Iggy kaže...

Pa pročitaj rečenicu:

AKO je neki običaj besmislen, onda je on besmislen bez obzira da li njega obavlja 5 ljudi ili 4 mil. ljudi.

Je li ti vidiš ovaj veznik ako? To je slično kao kada kažem: Ako bude padala kiša, ponijet ću kišobran. Ja ovdje nisam rekao da će sigurno padati kiša, već u slučaju da kiša bude padala, da ću ponijeti kišobran. Tako i gore, ja nisam nigdje precizirao niti rekao da je neki običaj besmislen.

Znači, ti nemaš svoje mišljenje po tom pitanju?

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Je li tebi jasno da tu piše veznik ako, i da su to sve hipotetski sudovi?

hipoteza ≠ hipotetski

16 godina
Old Iggy kaže...

Imam, samo moje mišljenje nije još izneseno.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
18 godina
Old Iggy kaže...

Imam, samo moje mišljenje nije još izneseno.

Aha. {#}

18 godina
M_dipl. kaže...

Božić je prvenstveno kršćanski blagdan, okej. Ali to ne znači da kršćanstvo (bilo kroz svoje institucije ili samo za sebe) ima monopol na Božić. Niti bi ga trebalo imati. Osobno ne slavim, ali kao i svaki drugi kulturni produkt Božić je fair game za sve pripadnike kulture u kojoj kao blagdan egzistira, i svakome može (kao što to najčešće i jest) predstavljati "nešto", biti simbol za "nešto", itd. Tvrditi da samo kršćani imaju pravo na slavljenje Božića je isto kao i tvrditi da samo autor nekog romana ima pravo na legitimnu interpretaciju tog romana, što je očigledni nonsens.

Ne shvaćam ovo - možda da uvedemo muslimanski ili agnostički Božić? {#}

Slaviš sve vjerske praznike?

18 godina
M_dipl. kaže...

Pa rekoh da ne slavim, ali smatram da bih sasvim legitimno mogao slaviti iako sam agnostik.

Zašto bi ga uopće slavio ako ti ništa ne znači? {#}

17 godina
neaktivan
Evo šta kaže prika Boris Dežulović o crkvi...

Boris Dežulović: Spolna bolest u biskupskoj konferenciji
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/197571/Default.aspx
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
18 godina
The Man kaže...

Boris Dežulović: Spolna bolest u biskupskoj konferenciji
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/197571/Default.aspx

Legenda. Nažalost ga premalo ima.

18 godina
Old Iggy kaže...
The Man kaže...

Legenda. Nažalost ga premalo ima.

Pa dobro Iggy, jebate, dvije, tri strane tu pozivaš na poštivanje vjere i običaja, da bi ti sad odjednom legendaran i premalo bio Dežulović, koji pere li ga pere po katolicima, ali zapravo i vjernicima općenito. Daj si nađi kriterije... Možda previše radiš u zadnje vrijeme? Odmori se malo :)

Gledam te!
18 godina
Veliki Brat kaže...

Pa dobro Iggy, jebate, dvije, tri strane tu pozivaš na poštivanje vjere i običaja, da bi ti sad odjednom legendaran i premalo bio Dežulović, koji pere li ga pere po katolicima, ali zapravo i vjernicima općenito. Daj si nađi kriterije... Možda previše radiš u zadnje vrijeme? Odmori se malo :)

A ne treba brkati vjeru, tradiciju i običaje s glupostima kojima crkva pokušava "osnažiti" svoju poziciju u društvu pokušavajući nas vratiti u srednji vijek. {#}

17 godina
pr0n_addict kaže...
CrnaBitanga kaže...
...

Zapravo sam digao 60 baksa na blackjacku, ali u Caesarsu :)

Pismenost ne zahtjeva fizički napor! Č, ć, -ije, -je, dž i đ nisu olovni utezi!
17 godina

Dajte malo o pederima, dosta više o crkvi {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
18 godina
CrnaBitanga kaže...
pr0n_addict kaže...

Zapravo sam digao 60 baksa na blackjacku, ali u Caesarsu :)

Je, to je jedino manjeviše upotrebljivo. :)

Sve ostalo je za ovce. :)

17 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...

Dajte malo o pederima, dosta više o crkvi {#}

E sorry ,ali ne može - to nejde jedno bez drugog ,pogotovo kad su u pitanju pedofili pe*eri.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
18 godina
Old Iggy kaže...
Veliki Brat kaže...

A ne treba brkati vjeru, tradiciju i običaje s glupostima kojima crkva pokušava "osnažiti" svoju poziciju u društvu pokušavajući nas vratiti u srednji vijek. {#}

Sve sto si nabrojao su zapravo gluposti i ostaci ljudske drustvene evolucije, beskorisne kao i trtica ili slijepo crijevo.

Prvo je nista i nicemu ne sluzi osim za dobivanje placebo efekta kod nekolicine ljudi, te kao izlika i opravdanje odvratnim ljudima da rade odvratne stvari. Casual vjernici ionako zapravo nista nemaju od vjere te da sutra odluce prestati vjerovati, ne bi se u njihovim zivotima promijenilo nista. Casual vjernici su zapravo vjernici po tradiciji, tj. vjernici su jer im je vjera u tradiciji, a oni idu kako rijeka struji.

Znaci drugo je tradicija. Tradicija je nesto sto se radilo prije i samo zato sto se tako radilo prije, radi se i danas jer je u tradiciji. To je primitivan i nazadan nacin razmisljanja i tome zasigurno nece biti mjesta u buducnosti.

U buducnosti ce ljudi slaviti vlastite uspjehe te uspjehe covjecanstva, a ne nekakve fiktivne blagdane radeci nekakve nelogicne i stetne radnje, kao sto je nesto sto uzimamo zdravo za gotovo, a to je kicenje bozicnih drvaca.

Koliko borove sume izgori godisnje u Hrvatskoj? Koliko se mladih borovih stabala posjece svake godine da bi primitivni ljudi mjesec dana imali mrtvo, nakiceno stablo u kuci koje onda bace u smece?

To nista nema logike, vec je posljedica konzumerskog drustva koje resurse trosi nerazborito i stvara gomilu otpada i ekoloskih problema.

Shvacam da ovo neki nece razumjeti, ali za stotinjak godina ce se valjda drustvo vec dovoljno razviti te ce svesti te obicaje i tradicije na minimum, ako ne i iskorijeniti.

- Psiho246
17 godina
neaktivan

Nikad nisam koristio pravu jelku za kićenje, uvijek mi je bilo žao  jadnog stabla.

The world belongs to the enthusiast who keeps cool.
18 godina
Psiho246 kaže...

Shvacam da ovo neki nece razumjeti, ali za stotinjak godina ce se valjda drustvo vec dovoljno razviti te ce svesti te obicaje i tradicije na minimum, ako ne i iskorijeniti.

Je, nick ti odgovara.

13 godina
protjeran

Božić, Uskrs, Valentinovo i još dosta "kršćanskih" balgdana potjeću iz paganskih običaja, poglavito iz Babilona. 

Nimrad - bog sunca, Baal

Semiramida ili Ištar - Djevica Marija, oženjna za NImroida,

Njih dvoje su bili kralj i kraljica tadašnjeg poznatog svijeta, u jednom trenutu Nimrad umire, on je obogotvoren, postao je Bos Sunca ili Baal, Baal sada kao upravlja svijetom kao bog Sunca, on je također i SOtonistički Lucifer, koliko ja znam. Semiramida zatrudni od, pazite ovo, SUnčevih zraka, {#}, tj njenog muža Nimrada i rodi malog dječaka imenom Tamus. TAmus odraste. oženi svoju majku, imali su odnose i odtle priča o Kupidu, odatle i Valentinovo. Tamus je bio sjajan lovac, zauzeo je mjesto svoga oca, upravjao svijetom, ali ubijen je u 40-toj od strane neke divlje svinje. Tada, nakon nekog  vremena Semiramida(Proguglajte malo te pojmove naići će te na zanimljive činjenice, "Statue of Libery nije ništa drugo nego Semiramida, očito je da masoni imaju svoje simbole posvuda, Crkva je jako bliska sa masonstvom) umire, i odlazi u nebesa, ali njen muž, Baal, nije bio spreman za nju i šalje je natrag na Zemlju u velikom jajetu koje je eksplodiralo u rijeci Eufrat, prvo što je ona napravila je pretvaranje ptice u zeca. :S

Odatle smo i dobili uskršnjeg zeca, zvuči kao neka bajka, ali je to BAbilonska legenda. U tadašnjoj kultiri jaja su bila simbol plodnosti kod puno bogova, postojalo je vjerovanje da je Zemlja rođena iz velikog jajeta. {#}

18 godina
neaktivan
Space Buddha kaže...
 očito je da masoni imaju svoje simbole posvuda, Crkva je jako bliska sa masonstvom

tawals?

td svima
13 godina
protjeran
(s)izgoreo kaže...
Space Buddha kaže...
 očito je da masoni imaju svoje simbole posvuda, Crkva je jako bliska sa masonstvom

tawals?

{#} Nestade TU. Sve sto sam napisao da se lako provjerit.

17 godina
neaktivan

Javila se i špijunčina sa novim biserima:

"UVODE zdravstveni odgoj u škole da bi djeci pričali trivijalne stvari, a zapravo samo žele maknuti vjeronauk iz škola"

E da bar hoće ,ali nitko nema muda za to!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina
(s)izgoreo kaže...
Space Buddha kaže...

tawals?

Ocitije ne moze biti :)))))))

Rvat katolik!
14 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:37 (royalhero).
15 godina

Ajmo programeri, priznajte tko je odradio ovaj fuš.

Stručnjak za odmaganje...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice