Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.293.223
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Da li je netko jučer gledao onu Nultu točku s Togonalom? Grčić je iznio jedan podatak koji nitko ne komentira, koliko vidim, a meni je to bilo da se smrznem: HŽ iz svog poslovanja pokriva samo 5% svojih plaća - 95% sufinancira država. 

Da li sam dobro čuo i postoji li kretenskija zemlja od ove? 

Također, još jedan ROFL: http://www.index.hr/vijesti/clanak/nista-od-uzvratnog-posjeta-poslovnih-ljudi-iz-katra-dina-petrokemija-ide-u--predstecajnu-nagodbu/650404.aspx

Famozna hrvatska "odmjerenost i "suzdržanost" po pitanju palestinske države u UN-u siguno nam nije donijela dodatne bodove kod Katarana. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 11:56 (Drago).
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Da li je netko jučer gledao onu Nultu točku s Togonalom? Grčić je iznio jedan podatak koji nitko ne komentira, koliko vidim, a meni je to bilo da se smrznem: HŽ iz svog poslovanja pokriva samo 5% svojih plaća - 95% sufinancira država. 

Ja sam se nadao da sam krivo čuo, ali vidim da nisam jedini... {#}

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Jel to znači da HŽ ima preveliki broj zaposlenika koje ne može pokrivati i koji tamo zapravo ne rade ništa ili se radi o tome da željeznički promet u Hrvatskoj jednostavno nije potreban?

Mislim, povećanje cijena očito ne dolazi u obzir jer vlakovi ni sada u putničkom prometu nisu pretjerano jeftini, naročito sad kad moderni nagibni više ne pružaju istu razinu komfora kao oni stari. Putovanje vlakom je duže i često jednako košta kao putovanje busom. Okej, tu je prijevoz tereta i sl, ali ipak...

Ovo definitivno nema smisla. Kako je uopće došlo do toga i kako to riješiti? Treba li nam uopće HŽ ako je od njega više štete nego koristi?

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 12:03 (Danny_HR).
18 godina
Danny_HR kaže...

Jel to znači da HŽ ima preveliki broj zaposlenika koje ne može pokrivati i koji tamo zapravo ne rade ništa ili se radi o tome da željeznički promet u Hrvatskoj jednostavno nije potreban?

Mislim, povećanje cijena očito ne dolazi u obzir jer vlakovi ni sada u putničkom prometu nisu pretjerano jeftini, naročito sad kad moderni nagibni više ne pružaju istu razinu komfora kao oni stari. Putovanje vlakom je duže i često jednako košta kao putovanje busom. Okej, tu je prijevoz tereta i sl, ali ipak...

Ovo definitivno nema smisla. Kako je uopće došlo do toga i kako to riješiti? Treba li nam uopće HŽ ako je od njega više štete nego koristi?

Kaže Pusićka da ima više nego dvostruko više zaposlenika nego ih treba biti za opseg posla koji imaju željeznice, odnosno da je HDZ namjerno zapošljavao ljude na redudantna radna mjesta kako bi imali fiktivnu zaposlenost. 

Zanimljivo je to s državnim firmama. Kod privatnika, kad prihodi ne pokrivaju troškove, smanjuju se plaće. Ako se tako nastavi, idu otkazi. Ako je i dalje loše, zatvara se firma. 

Kod ovih javnih poduzeća ne da nema smanjivanja plaća, nego se sindikati natežu s vladom oko toga hoće li se odreći božićnice, "cipelarine", ovoga i onoga ili ne, a o diranju plaća nema ni govora. I to od firme koja pokriva 5% plaća iz vlastitog poslovanja. 

Ja znam da neke službe u državi od općedruštvene koristi kao pošta, željeznica, vodoopskrba, energetika i slično moraju biti dotirane, odnosno nije neobično da budu dotirane. Ali da su 95% dotirane - ja ne znam gdje toga ima. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan

Ubio mi editor ogroman post, pasmater. {#} Sad moram ponovo.

Rezanje plaća i ukidanje određenih povlastica, koje nisu van pameti naravno, nije najsretnije rješenje i generalno sam protiv toga. Ono što ljudima treba da bi savjesno i kvalitetno obavljali svoj posao je motiv, a motiv je uvijek bio i uvijek će biti novac. Ne možeš čovjeku dati minimalac (karikiram), uvaliti mu posao i očekivati da će ga obaviti kvalitetno i s guštom. Znam pe-šes ljudi zaposlenih u državnim firmama koji su premalo plaćeni obzirom na količinu posla i odgovornost koju imaju. Jedan se prijatelj baš nedavno pobrao iz državne firme i otišao kod privatnika gdje je za manju odgovornost (i manju sigurnost doduše), a sličan posao dobio dosta veću plaću.

S druge strane imam prijatelja koji radi u jednoj zagrebačkoj općini i veli da je u njegovom uredu troje ljudi na istom radnom mjestu. Po njegovim riječima, sav posao koji njih trojica rade mogao bi napraviti jedan čovjek i to za 6-satno radno vrijeme, pa bi mu ostalo 2 sata za zajebanciju. Ovako svatko radi 2 sata, netko više, netko ništa i super im je na gradskoj ili državnoj cici.

Tu trebaju rezovi. Ne treba radnicima ubiti i onaj posljednji komadić motiva koji imaju nego treba odrezati višak, samo za to nitko nema muda. Istina, tako bi puno ljudi ostalo bez posla, ali na kraju krajeva radnik za kojim nema potrebe i čije je radno mjesto umjetno stvoreno šteti firmi/gradu/državi.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 12:29 (Danny_HR).
16 godina
neaktivan

Također, post sam spremio sa 8 linkova i 30 redova valjda, sve lijepo elokventno jel i - fljus. Najrađe bi ostavio svoj broj mobitela da kažem komentar, nemam snage opet napisati. Tok misli mi je razorio editor. Fail. {#}

Faith divides us. Death unites us.
14 godina
odjavljen

A zašto taj HŽ ne ode u privatne ruke? Država ionako neme nikakve koristi od njega da bi ga se isplatilo ostaviti.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
18 godina
Danny_HR kaže...

Ubio mi editor ogroman post, pasmater. {#} Sad moram ponovo.

Rezanje plaća i ukidanje određenih povlastica, koje nisu van pameti naravno, nije najsretnije rješenje i generalno sam protiv toga. 

Za koga nije najsretnije rješenje? Za onoga koji ništa ne radi, a ima povlastice i sigurno, kolektivno izpregovaranu plaću?

Ja mislim da je najnesretnije rješenje ovo sada gdje ja, koji pravim nešto što ljudi ekšli žele kupiti, financiram gotovo čitavu plaću čovjeka koji radi na poslu koji ne postoji, koji za krizu zna iz novina, jer mu se plaća ne dira i kojega boli kita koliko je putnika imao ovaj ili prošli mjesec. 

Ja sam i za rezanje plaća i za otpuštanja. Ne može radnik u drvnoj industriji koji vuče balvane na cirkular imati jedva 3 keke plaće koju sam sebi privredi, a tip na šalteru HŽ-a 6 keka (od čega je zaradio 300 kuna), a strojovođa 12 keka (zaradio 600 kuna). 

Od moje bruto plaće 66% svega ide državi, kroz poreze, prireze, mirovinsko, zdravstveno i PDV. Dakle, dvije trećine zarađenoga ide Molohu, a samo trećina ostaje meni da je potrošim kako ja žeim. 

Sori, buraz, jesam za društvenu solidarnost, ali ovo s tim nema veze. Ovo je parazitski odnos javnog i privatnog sektora gdje ovaj prvi siše nas iz ovog drugog sve dok nas ne uništi, a što će i sami sebe time uništiti, parazite nikad ne zanima. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan

Ja govorim generalno. Ne govorim o ovom konkretnom slučaju i imam nekako filing da krećeš od točke u kojoj su svi u državnoj firmi besposličari s ogromnim plaćama. 

Ne znam za HŽ, ali na fondovima za EU, konkretno, ljudi s VSS-om + dodatnim diplomama rade za 4650 kn, posla preko glave i odgovornost za projekte od više desetaka i stotina tisuća evra. Još će im rezati uskoro, tako da tu nije kraj. Pa profesori koji u školama prolaze torture... sigurno imaš nekoga tko radi u prosvjeti. Ne znam baš da ne rade ništa i da su im plaće milina.

Sve što želim reći je da ne smije doći do sveukupnog smanjenja plaće svima koji su na državnoj cici jer mnogi ionako rade za premalo. 

16 godina
neaktivan

Što htjedoh reći. Veliko je pitanje koje će posljedice po ovu Vladu ostaviti takva politika racionalizacije, prijeko potrebna ali u isto vrijeme nažalost i uvjetovana masovnim otkazima. HDZ je u posljednjoj, izbornoj godini, tu odradio golem dio posla uhljebivši što se god dalo u državna poduzeća, time kupujući socijalni mir i eventualno što bolji (pred)izborni rezultat i općenito atmosferu.

Dakle to je jedan problem, plesanje po granici socijalnih nemira, ovo u Sloveniji je naša nogometna tekma onda, za ono što nas zaista čeka u Hrvatskoj.

Drugi problem je sustav usporedbi. Mi smo navikli uspoređivati se sa boljima od nas logično, no mislim da i sama Pusić pretjeruje kada uspoređuje Njemačku željeznicu, sa HR. Isto se može preslikati i do dna, odnosno vrha, do produktivnosti radnika, ili čitavog gospodarstva. Tako da tu treba biti posebno oprezan kad se lamata sa usporedbama.

Treća stvar, moj uvaženi profesor Jakovčević. U svom obraćanju jučer, ili jednom od, iznio je tezu kako treba smanjiti uvoz, a ja bi pitao - kako profesore smanjiti uvoz kada se 20g. gotovo sustavno radilo na suprotnom polu - na oslabljivanju izvoza. Počevši od objektivno precjenjene nacionalne valute, visoko-euroizirane ekonomije, do činjenice kako nam je proizvodnja u ključnim industrijama na razini manufakture i srednjeg vijeka, dakle ručnog rada. Ono što u ratu nije stradalo, stradalo je kroz privatizaciju. I napokon, uvozni lobi na kojem počiva kompletno gospodarstvo, od nedodirljivog primjera Ivice Todorića nadalje. O kakvom se točno onda oslabljivanju uvoza radi kada za to nema apsolutno nikakvih preduvjeta na tržištu.

Četvrta stvar, da malo elaboriram uvod još - otpuštanje i prisilno umirovljenje ima jednu veoma nezgodnu posljedicu po ostatak tržišta rada. Dodatno ga guši na način da se prestaje proizvoditi, stvarati nova vrijednost, i umjesto toga se opterećuje ostatak srednjeg zaposlenog sloja u HR.

Prema nekim projekcijama na kojima radim sa podacima iz DZS-a, u ovo vrijeme iduće godine, ovim tempom, možemo očekivati oko 400.000 nezaposlenih. Ja zaista ne vidim kako će ta jedna vojska ljudi izravno ovisna o sredstvima iz drž.proračuna neokrznutim ostaviti zaposleni radni sektor.

To nema šanse, uzeti se mora onda i onima koji rade, da bi bilo i za ove - koji su prisilno umirovljeni, a radno sposobni. Velik problem, zaista.

Tako da bi ja tu bio ipak malo staloženiji u izjavama oko masovki otpuštanja u javnom sektoru. Ono je nužno, no prije je potrebno vidjeti što je do takve situacije dovelo, tko je doveo točnije, i sankcionirati krivce.

Ja radim u javnom sektoru, imam 7300 plaću sa prijevozom unutra (prosjek), s tim da sam 500kn dobio na  završen PDS, po kolektivnom ugovoru. Što hoću reći, i meni od 11 keka bruto država uzme gomilu novca, sam prirez je 18% u Zagrebu, praktički najveći u državi, radim često za petero ljudi koji odmaraju i rješavaju križaljke, o čemu sam često ovdje pisao - pa opet, nisam baš uvjeren da bi mi se status popravio njihovim otpuštanjem. Naprotiv. Radio bi još više, uz istu plaću tj. cijenu rada.

18 godina
Danny_HR kaže...

Ja govorim generalno. Ne govorim o ovom konkretnom slučaju i imam nekako filing da krećeš od točke u kojoj su svi u državnoj firmi besposličari s ogromnim plaćama. 

Ne znam za HŽ, ali na fondovima za EU, konkretno, ljudi s VSS-om + dodatnim diplomama rade za 4650 kn, posla preko glave i odgovornost za projekte od više desetaka i stotina tisuća evra. Još će im rezati uskoro, tako da tu nije kraj. Pa profesori koji u školama prolaze torture... sigurno imaš nekoga tko radi u prosvjeti. Ne znam baš da ne rade ništa i da su im plaće milina.

Sve što želim reći je da ne smije doći do sveukupnog smanjenja plaće svima koji su na državnoj cici jer mnogi ionako rade za premalo. 

Ma da? Radi li tip na visokoj peći za 3500 kuna za premalo, ili mu je to taman? Ili ko ga yebe? 

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ma da? Radi li tip na visokoj peći za 3500 kuna za premalo, ili mu je to taman? Ili ko ga yebe? 

Radi, da. I zato što je osoba X na plaći XXX treba smanjit plaću osobi Y koja je na plaći YYY iako su oboje premalo plaćeni?

Ne razumijem...

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 13:02 (Danny_HR).
18 godina
thedream kaže...

Ja radim u javnom sektoru, imam 7300 plaću sa prijevozom unutra (prosjek), s tim da sam 500kn dobio na  završen PDS, po kolektivnom ugovoru. Što hoću reći, i meni od 11 keka bruto država uzme gomilu novca, sam prirez je 18% u Zagrebu, praktički najveći u državi, radim često za petero ljudi koji odmaraju i rješavaju križaljke, o čemu sam često ovdje pisao - pa opet, nisam baš uvjeren da bi mi se status popravio njihovim otpuštanjem. Naprotiv. Radio bi još više, uz istu plaću tj. cijenu rada.

Za one koji ne znaju skinuti sivac: 

"Ja radim u javnom sektoru, imam 7300 plaću sa prijevozom unutra (prosjek), s tim da sam 500kn dobio na  završen PDS, po kolektivnom ugovoru. Što hoću 2reći, i meni od 11 keka bruto država uzme gomilu novca, sam prirez je 18% u Zagrebu, praktički najveći u državi, radim često za petero ljudi koji odmaraju i rješavaju križaljke, o čemu sam često ovdje pisao - pa opet, nisam baš uvjeren da bi mi se status popravio njihovim otpuštanjem. Naprotiv. Radio bi još više, uz istu plaću tj. cijenu rada."

Sori, burke, ali tebi od 11 keka bruto plaće država uzima lovu koju si dobio od realnog sektora, s obzirom da nisi direktno privredio ni kune. Znam - moraju  postojati javne službe, ali nesrazmjer u primanjima u realnom sektoru i u javnim službama je toliki da mi ova tvoja kuknjava ide na živce, NHF. 

Reci mi, molim te, kada si radio čitav vikend ili iza 22 sata navečer, za svoju plaćicu od koje ti zla država uzima? 

Vidiš, nama u privatnom sektoru je to najnormalnije. Radiš često za petoricu ljudi (Što je to "često"? Svaki dan? Jednom tjedno? Jednom godišnje?) ali bi iz nekog razloga svejedno zadržao tih pet trutova?!?!? Jer jednostavno voliš raditi za njih?!?!?

Da ti objasnim kako funkcionira stvaran svijet, van državne sise. Imaš 10 zaposlenih od kojih 8 radi, a dva ne. Dva lete. Imaš 8 zaposlenih od kojih svi rade, ali ne pokrivaju zarađenim svoje plaće i druge troškove - leti onaj ili oni bez kojih se nekako može organizirati posao, makar ovi preostali morali raditi duže, za istu ili manju plaću. 

Ja ne mogu vjerovati kakav nedostatak bilo kakvog osjećaja za društvenu solidarnost i pravednost imate vi u javnim službama. Nisam vas nikada vidio da se bunite zbog otpuštanja radnika  kod privatnika, ili bilo gdje u realnom sektoru.

Ali čim se spomene da vas je previše i imate prevelike plaće u odnosu na ono što privreda realno može podnijeti, evo ti tužen priče iz uredskih rovova gdje ima tih nekih koji ne rade, ali bolje da su zaposleni i ne rade, nego da se smanjuju plaće ili otpuštaju. 

Pa je, bolje je za njih, ali za društvo nije bolje. Isisat ćete SVE iz privrede i na kraju ćete SIGURNO završiti na ulici, ali ne očekujte onda solidarnost onih koji su vas godinama uzdržavali na vlastiti račun.

This space for rent!
18 godina
Danny_HR kaže...
Drago kaže...

Radi, da. I zato što je osoba X na plaći XXX treba smanjit plaću osobi Y koja je na plaći YYY iako su oboje premalo plaćeni?

Ne razumijem...

Da, očito se radi o kompletnom nerazumijevanju. 

Stvar je u tome da ovaj s 3.500 kuna zarađuje i za sebe i za ovoga s plaćom od 6.000 kuna, ili 4600 kuna ili bilo kojom. Plaća ti može biti onlika koliku si zaradio. Kažnjavati državnim nametima jadnika - radnika toliko da ima prosječnu plaću MANJU od proječne plaće onoga koga on financira svojim radom je ludost, glupost i put u uništenu ekonomiju. 

U medicini se ovakvo stanje zove katabolički proces - kada je tijelo potrošilo sve zalihe masti, koje služe preživljavanju u krizi, a pa se sada hrani vlastitim mišićima i unutarnjim organima. Realni sektor je u kataboličkom procesu gdje se plaće smanjuju i zaposleni otpuštaju, a javni sektor je tip kojega na leđima nosi taj isti realni sektor koji krepava. Katabolički proces prethodi smrti. 

Hrvatska, istina, nema nešto jako veliki javni sektor, ako tu ne računamo državna poduzeća (oko 14% bez radnika u firmama tipa HŽ, brodogradilišta i ostale firme koje ne pokrivaju svoje troškove). 

Međutim, prosječna plaća u javnom sektoru je za 3.000 kuna veća od prosječne plaće u realno sektoru. Toga nema nigdje. U društveno solidarnoj i socijalnoj Švedskoj su plaće otprilike izjednačene, u liberalno kapitalističkoj Americi su na strani realnog sektora, ali ne postoji zemlja osim ovih bivših socijalističko-tranzicijskih sranja gdje se realna ekonomija iscrpljuje na ovakav način da biva uništena. 

Ne postoji ekonomija koja to može podnijeti. Ovo uništavanja realnog sektora na kraju će osjetiti i javni sektor, a ja ne znam što će se onda dogoditi. Zamisli Ukrajinu i bivši SSSR 90-tih. To je "razrješenje" krize. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Mislim da pretjeruješ, da ne kažem onu grublju riječ sa s, zbog koje se leti s foruma. NHF. A da ti kažem što konkretno radim - možda bi preformulirao fenomenalnu misao o privređivanju ili neprivređivanju poduzeću "ni kune". Kada ti budeš u situaciji zajedno sa dvoje kolega držati 270 000 potrošača u lijevoj ruci, a u desnoj poreznu, FINU i pratiti svaku promjenu u NN-ama, onda možemo razgovarati al pari. Koliko često radim za petoricu? Svaki dan. Kako funcionira privatni sektor? Znam, otac mi je privatnik preko 20. godina, praktički otkad si mogao otvoriti vlastiti d.o.o. u Hrvatskoj.

Možemo komotno onda postaviti relaciju uredništva u BUG-u d.o.o. sa mojim poslom, pa odvagnuti što je teže i odgovornije, recenzirati IT svijet ili biti odgovoran za pripremu, obračun i naplatu vojske potrošača o čemu ti izravno ovisi plaća, ali i plaće i radna mjesta čitavom poduzeću. Slobodno postavimo relaciju, za čas.

Nisam se rodio na državnoj, kako kažeš - sisi ,već sam odrastao na - privatnoj sisi. I čak ako je od tebe, previše je, tako da takvo pljuvanje ne mislim tolerirati - a ni generaliziranje.

Javni sektor u Hrvatskoj je nazadan, upitne produktivnosti i upitne održivosti, no on je nužnost, da ne kažem nešto gore tipa nužno zlo. Jer ne mislim da je nužno zlo.

14 godina
neaktivan

Uglavnom je socijalna osjetljivost kod državnih i javnih  službenika tj. svih ovisnih o državnoj sisi vrlo izražena osim kad treba uzeti od njih.

Kako kaže gosp. V. Ribič prije neki dan u svezi novog kolektivnog ugovora, danas uzimaju NAMA, a sutra će i VAMA (pod tim jeli misli na privatni sektor). S druge strane gosp. D. Jagić iz sindikata policije reče da je njima smanjena plaća u zadnje 2 god. 5% (!!!), a život sve skuplji.

Možda bi i suosjećao s njima da mi plaća nije smanjena 40% od 01.01.2010., ali nema veze sretan sam što je dobivam i toliku kolika je (osim za prošli mjesec kad nisam dobio, ali valjda bude, mjesec je tek počeo, valja biti optimist{#}.

18 godina
thedream kaže...

Javni sektor u Hrvatskoj je nazadan, upitne produktivnosti i upitne održivosti, no on je nužnost, da ne kažem nešto gore tipa nužno zlo. Jer ne mislim da je nužno zlo.

Pa ja znam da je javni sektor nužno zlo, ali ne možete nas sisati tako da vam jr prosječna plaća veća od plaće u realnom sektoru. Ne možete živjeti tako da kod vas nema otpuštanja, a u privatnom sektoru ima. Mislim - možete, to stalno radite, ali sami ste odabrali odbaciti društvenu solidarnost na koju se pozivate. 

Ovo kako "držiš 270.00 potrošača u lijevoj ruci" - lol. Ne daj bože da ti se što dogodi, kakva prehlada ili gripa! Što će biti s tih 270.000 ljudi!?!?!?!?! {#}

Evo ti za čitanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Grandiose_delusions

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Ma naravno, uputi ti mene na wiki, a ja ću za to vrijeme razmišljati gdje su mi kubici nestali na potrošačima koji godinu dana imaju ilegalan priključak i tome slično, kako je to uopće bilo moguće u jednoj ozbiljnoj firmi, i što će se dogoditi promijeni li možda opskbljivača, da li ću ikada vidjeti taj novac koji eto ja - "ne privređujem svom poduzeću".

Shvaćam u potpunosti tvoj post i nisam reagirao na principu da sam izletio iz tople sobe, tik pred (za HR prilike) iznadprosječnu plaću i idem malo kmečati jer mi je dosadno. Govorim ti iz pozicije jednog krajnje operativnog posla s kojom se privatnik svaki dan susreće - a to je borba za svaku kunu. Privatnik se bori za sebe, ja se borim za javno poduzeće, i kunu javnog poduzeća.

Situacija u kojoj to možda i nisam dužan, jer se njih pet ne bori, a ja rintam za njih, možda nije ogledan primjer - no prvo je što mi padne na pamet svaki dan kad dođem na posao. Drukčije ne znam funkcionirati i ponašam se kao da je poduzeće - moje vlastito, točno to - privređivanjem svake kune.

Što će se dogoditi ako dobijem gripu? Zanimljivo pitanje, postavili smo ga na sastanku danas u smislu - a što bi oni, zna se jel - ko su oni, da nas nema? Hint: nisu potrošači. Oni (njima) ne bi na to ništa, kmečali bi, i ne bi im bilo ništa. A što bi sa mnom bilo, mojom plaćom i mojim radnim mjestom, vjerojatnije svašta.

Tako da je radna etika jedno, radno mjesto drugo a radno okruženje pak nešto posve treće, i zaista ne trpi generalizaciju javni vs. privatni sektor. Svaki dan sam u situaciji privatnika jer takav mentalni sklop imam u glavi, a to što imam stalan posao sa iznadprosječnom plaćom je što mi kažemo doli, za ljubit se u gužčicu, jel tako, i nije plod mojeg konkretno nerada - već sam nekim vragom (obrazovanjem?) do toga došao, i to isplaćujem upravo kroz svoj odgovoran i vrlo opipljiv rad, u smislu financija.

Bi li imao drukčiju reakciju i pristup da radim u privatnom poduzeću koje je ujedno opskrbljivač nekim prirodnim energentom, što bi onda bilo drugačije? Osim što si rekao - vjerojatno malo manje ovih - križaljkista, da ih tako nazovem. Ali moj posao bi bio isti, i isti problemi, a primanja ne možemo znati, zar ne?

EON Ruhrgas je držao prezentaciju kod nas - dva direktora su im došla, dakle ne balavci, nekakva dva potrčka, nego dva dišeka. I tako, hablam ja s njima auf Deutsch, dotaknemo se mi primanja, odgovornosti, radnih mjesta itd. Kada sam mu rekao što moj, uvjetno rečeno - moj, odjel radi, rekao mi je da su primanja veoma nesrazmjerna odgovornosti posla. Tu smo stali jer o ciframa nije ni bilo potrebe.

Tako da ne znam baš da bi imao ovakvu plaću (obzirom na radno mjesto) u - nekim drugim okolnostima. Bila bi uvjeravam te, mnogo viša. Mogao bi si čak i gripu priuštiti. A na javno dobro širih masa.

16 godina
neaktivan
Drago kaže...
Ja ne mogu vjerovati kakav nedostatak bilo kakvog osjećaja za društvenu solidarnost i pravednost imate vi u javnim službama. Nisam vas nikada vidio da se bunite zbog otpuštanja radnika  kod privatnika, ili bilo gdje u realnom sektoru.

Ali čim se spomene da vas je previše i imate prevelike plaće u odnosu na ono što privreda realno može podnijeti, evo ti tužen priče iz uredskih rovova gdje ima tih nekih koji ne rade, ali bolje da su zaposleni i ne rade, nego da se smanjuju plaće ili otpuštaju. 

Pa je, bolje je za njih, ali za društvo nije bolje. Isisat ćete SVE iz privrede i na kraju ćete SIGURNO završiti na ulici, ali ne očekujte onda solidarnost onih koji su vas godinama uzdržavali na vlastiti račun.

Neće završiti na ulici. Ima ih dovoljno za dizat pobune i štrajkove i time držat ostale za jaja sljedećih 20 godina. Šta si lud, neće nitko s konja na magarca. Kad Linić kaže da je 20.000 ljudi višak, pretpostavljam da je realna procjena oko 50.000. Činjenično ih je od ovih 250.000 barem pola višak.

Ne zbog toga što možda nisu potrebni zbog obima rada, možda i jesu, al ako privređuju 100 kuna, imaju za trošiti 100 kuna. Pustimo tu sad medicinare i prosvjetare. Uvjek iste fore, svi se oko njih stišću, kao da cijela država radi u bolnicama i školama. U jednoj zgradi min. šumarstva 1000 zaposlenih. Mislim koji k. Nije da svaki dan naraste 100 novih šuma.

Al gle, to je najbolji posa na svijetu. Može mi 5000 njih tvrdit da nije tako, da teško rade.. Ma da frende, al kad ti prođe 15., pa 23, pa 28, a frajer ti 30. u mjesecu uplati 750kn i napiše "rata plaće", a ti nemoš gazdarici stana uplatit 100€ i napisat "rata stanarine" i još kasniš 15 dana. Nema tog motiva koji bi te spriječio da ga ne kresneš lopatom po glavi. Al sit gladnom nevjeruje.

I samo da dodam pod privatni sektor. Nema pol sata marende pauze, nema riješavanja križalje 5 minuta, nema puš pauze kad ti prdne, nema radnog vremena, nema štrajkova, nema bolovanja, nema slobodnih dana, nema nikakvih dodataka - radiš za npr 4.5K dobiješ 4.5k putovo ti iz Benkovca ili Obrovca. Položiš neki tečaj, - bravo za tebe, plaća i dalje 4.5K. I još si sretan ako je i dobiješ, makar i kasnila.

Kakav je to posao kojeg se može obavljat bez jednog radnika? Meni je to nezamislivo. Ako je jedan bolestan, drugi moraju toliko više zapet, ili se zaposli novi (nikada). Neznam jel itko ovdje radio išta preko sezone. Ma kakva radnička prava. Koji sindikat. Ko bi stigo štrajkat i dizat pobune. Mislim moš, dobiješ otkaz pa štrajkaj.

Ja ne krivim nikog pojedinačno, snašli su se i jbg. Ko je nama ostalima kriv što se nismo uhljebili na račun privatnika.

I dream, sve mi je ok u tvom postu, tako je kako je, drago mi je zbog tebe što si se snaša. Al kad kažeš da ti država uzme x posto na prireze i poreze.. Ček ček, samo da si to posložim u glavi. Dakle država ti daje 11k i onda uzme nešto sebi što svi plaćaju (a ti ne bi ili?) što opet na kraju ode tebi... Ne kužim.

Nije nužno nalazit krivce, mislim je vama (ne nužno tebi) koji radite u državnoj firmi, pa će te tako kupit još vremena, al boli mene đoko za krivce i zašto je to tako, to nek se vaš sindikat poslje vuče po sudovima ko je i zašta kriv. Svim ostalim građanima koji su ipak u većini, je bitnije da se pol te ekipe otpusti pa da kolko tolko krenemo naprijed.

Računica je posve jasna. HŽ zaradom pokriva 5% plaća? 95% ih je višak. Ja neznam dal je normalno da kad moja firma nema za plaće, taj minus pokriva susjedova firma?

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
16 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
I dream, sve mi je ok u tvom postu, tako je kako je, drago mi je zbog tebe što si se snaša. Al kad kažeš da ti država uzme x posto na prireze i poreze.. Ček ček, samo da si to posložim u glavi. Dakle država ti daje 11k i onda uzme nešto sebi što svi plaćaju (a ti ne bi ili?) što opet na kraju ode tebi... Ne kužim.

Nije nužno nalazit krivce, mislim je vama (ne nužno tebi) koji radite u državnoj firmi, pa će te tako kupit još vremena, al boli mene đoko za krivce i zašto je to tako, to nek se vaš sindikat poslje vuče po sudovima ko je i zašta kriv. Svim ostalim građanima koji su ipak u većini, je bitnije da se pol te ekipe otpusti pa da kolko tolko krenemo naprijed.

Računica je posve jasna. HŽ zaradom pokriva 5% plaća? 95% ih je višak. Ja neznam dal je normalno da kad moja firma nema za plaće, taj minus pokriva susjedova firma?

Nismo se razumjeli. Što se HŽ-a tiče, iz operativnog poslovanja pokrivaju 5% troškova plaća, što drugim riječima znači da 95% dobivaju iz državnog proračuna kroz olakšice i potpore. Je li to normalno? Apsolutno ne.

Zadnja rečenica ti je spektakularna, ne mogu više potpisati pa ću reći samo - normalno je. Kod nas je to uobičajena praksa - pa me pitaj odakle i zašto sam frustriran, jesam li možda gladan, nisam dobio (cura štrajka?!) ili nešto slično.

Ne - upravo sve je suprotno i redovno, osim što nije normalno ovo što si rekao, da kad moja firma IMA za plaće i ostvaruje dobit -> mora davati kao BORG u StarTreku -> u one firme koje ne ostvaruju dobit (a imaju XY više zaposlenih ljudi itd., o produktivnosti nećem).

Pa te ja pitam - je li ta socijalna osjetljivost konkretno na ovom primjeru javnih poduzeća - poštena? Tko tu ikada odgovara za svoj (ne)rad ako jedan drugoga konstantno krpaju?

Toliko od mene po tom pitanju, izlažem se.

16 godina
neaktivan
thedream kaže...
Pa te ja pitam - je li ta socijalna osjetljivost konkretno na ovom primjeru javnih poduzeća - poštena? Tko tu ikada odgovara za svoj (ne)rad ako jedan drugoga konstantno krpaju.

Ja bi se sad ogradio od osobnih komentara. Potpuno vjerujem u tvoj pošten i predan rad. To ne bi nikada dovodio u pitanje. Kako sad stvari stoje, vjerujem da su ljudi koji su konstruktivni potrebni u takvom državnom aparatu, da postoje zabušanti zbog kojih (vi?) svi ostali morate jače uprijet da bi se išta napravilo.

Ali činjenica je da nije isto pošteno i predano raditi kod privatnika ili za državu.

Kod privatnika bi jače upro kako god. Možeš bit naj naj, a ne dobit plaću, ok, češće se dogodi da je "samo" ne dobiješ na vrijeme, što je, vjeruj mi veća frustracija nego da ti cura štrajka. Već 16. tog razmišljaš o otkazu. Al radio si 16 dana u novom mjesecu, frajer ti je dužan za prošli pa ti ni nemora isplatiti tih 16 dana. A to znaći još 45 dana + 16 dana bez plaće. (ako krenem novi posao radit 01.01. dobiješ plaću tek 15.02.).

Dakle zašto bi postojali kolektivni ugovori za državnu službu ako ne postoje za privatnu? Mislim, kad već državna živi od privatne onda bi trebalo biti obrnuto.

Što se "firme" tiče, pratio sam rad veoma detaljno 6 mjeseci, u to vrijeme sam bio jako upućen, sad nisam, tada sam otkrio valjda 40 A šlagera raznih nepravilnosti. Npr javni weceji koji su se naplaćivali iako su bili besplatni... pa onda u "radovima" dok je Jarak bio "kapo" (neznam jel sada), dakle razumijem te u potpunosti.

Nažalost ćete i vi potrebni nahebat, al tak je to u privatnom sektoru, kad firma propadne svi dobiju otkaz, i najbolji i najgori radnik. I ne oru se suze.

A na tvoje pitanje odgovor: Kad se dirne u privatni sektor, nikom ništa, kad se spomene zakon o radu državnih radnika - 100K štrajkaša. Nerealno je za očekivat da će ijedan pojedinac iz privatnog sektora imat razmijevanja za išta iz državnog. Šta se mene tiče, dokle god se nešto ne privatizira je državno i jedan je gazda - država. Tako da mi je svejedno jel min. uprave, policija ili vodovod.. Škola nema načina za zaradu, a mora se od nekud financirat (i bolnice itd), pa mi je čak i logično da se uzme tamo di se stvara dobit.

Al ovo ostalo mi nije jasno. Hep, vodovod.. Mislim "You had only one job to do". Kako može vodovod biti na gubitku?

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 15:07 (ivan dragi).
17 godina
neaktivan
Evo dragi ivane, rado ću ti objasniti kako je to vodovod na gubitku. Glavni su problem neplatiše. Imam informacije iz prve ruke od osobe koja ih hendla direktno, a vodu ne možeš samo tako ljudima isključiti. Od drugih troškova tu su održavanje i kontrola ispravnosti cijelog sustava, jer nitko ne voli biti bez vode, a i ne smije se isporučivati makar šta. Nadalje, puno ljudi na radnim mjestima koja trebaju biti ažurna i brza (administracija) je jako sporo, neefikasno i nezainteresirano, a datira još iz vremena pisačih mašina i korektora u kanticama, pa puno tog stoji u standby modu dok se ne sredi papirologija. Fizikalije pretežno rade fizički slabi ljudi nesposobni za svakodnevne fizikalije i posao za 5 ljudi radi njih 20, a od tih 20 je bar pola po par mjeseci u godini na bolovanju i tad se radovi dodatno uspore ili ako je hića uzmu se ljudi na ugovor od par mjeseci da sve bude na vrijeme, a njih također treba platiti. Uglavnom kaos.
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
17 godina
odjavljen

@thedream:

Mi imamo prevelik državni aparat. Dakle, trebamo ukinuti barem 50% općina i gradova. Što se službi i rada za petoricu tiče, to su gluposti. Rad za petoricu ne postoji, ako ga uspijevaš obaviti u 8 radnih sati. To znači da radiš za jednoga a i s obzirom na stanje informatizacije državnih službi i naviku koju očito u državnim službama imaju, vjerojatnije je da radiš zapravo za 30% ili maksimalno 50% jednog čovjek-dana. Da si pravilno educiran i imaš kvalitetnu opremu/alate, vjerojatno bi radio mnogo brže. I to ne govorim na osnovu podataka koje imam, s obzirom da kriješ što točno radiš (iz straha od kritike?), nego sudeći prema onome čemu svjedočim svakodnevno.

Osim što je potrebno modernizirati službe, potrebno je i otpustiti dobar dio. Smanjenje plaća i nema previše smisla s obzirom da ni plaća od 7k neto nije neka obijest ako radiš nešto pametno, ali otpuštati definitivno treba, kao i ukidati k-15, božičnice i sl. gluposti na koje se naviklo još u vremenima blagostanja. Javni sektor mora osjetiti teret loše ekonomije i krize, jer ne može parazitirati na privatnicima koje stežu kameni obruči upravo tog, javnog sektora.

Troll level: sensei
16 godina
neaktivan

U svom interesu, rekao sam dovoljno.

17 godina
odjavljen
thedream kaže...

U svom interesu, rekao sam dovoljno.

Meh, to ti i nije neki alat za raspravu. Možeš fino objasniti koji to posao radiš "za petoricu" i kako? Ja ti kao inženjer IT-ovac mogu predložiti rješenje, možda možemo naći novo područje za informatizaciju i novi javni natječaj, ako već tvoj šef nema nekog političkog partnera, kao i obično. Dobar dio posla mi je "analiza i optimizacija poslovnih procesa", tako da ćeš biti sigurno zadovoljan.

Osim ako taj oksimoron ("radim za petoricu u 8 radnih sati") nije jednostavno pretjeran i samo floskula, s obzirom da raditi za petoricu ne možeš ni teoretski, jer dan ima samo 24 sata. U najgorem slučaju možda radiš za jednog i pol, kao moj prijatelj koji uz plaću koja kasni već dva mjeseca, radi do 8 sati navečer, od 8 sati ujutro. A to ne vjerujem, jer sam uvjeren da kući ideš najkasnije u 16 sati.

Troll level: sensei
17 godina
neaktivan

Jedan od državnih aparata.

14 godina
0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
18 godina
neaktivan

Bottom-line:

- Linić pokazao svoju ignoranciju kao ministar financija dijeljenjem bukvica privatnicima.

- SDP od slova "S" stoji na dijametralno-dijagonalnoj udaljenosti (Račan se okreće u grobu, a Milanoviću treba opaliti šamarčinu što se Lesaru usudi prigovoriti da se okreće kako vjetar puše).

- Sindikati imaju preveliku moć.

- Klauški (opet) obara s nogu: http://www.index.hr/vijesti/clanak/quotmi-u-plusu-tri-place-a-vi-u-minusu-od-kojeg-vam-se-placequot/650405.aspx

- Politka u Antici bi trebala biti uzor - neprofitno zanimanje, teže kazne i za blažu korupciju

- Situacija je toliko pesimistična da se smak svijeta očekuje s mlakim optimizmom.

Get pissed and slapped my bitch right in her dirty pudding.
14 godina
odjavljen

Nije tu problem što oni kmeče,već što mi apsolutno nikako ne reagiramo.

Jedine "naše" reakcije su da treba satrati sve hrvatske domoljube,uništiti sve hrvatsko(puno primjera ovdje na forumu),naguziti se i pustiti sve žive da nas lijepo j...

Ono što je još najgore,još će im svi povjerovati.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
15 godina
Pranja o čemu ti pričaš? Kakve reakcije bi bile primjerene, s naše strane? Priča o presudama generalima je završena, presuda je pravomoćna i konačna. Zašto tu temu dodatno razvlačiti, koje dobro od toga? Što u Srbiji rade je njihov problem a ne naš. Osobno mislim da im ovakve stvari sigurno neće ništa promijeniti, potencirati će samo dodatne frustracije i radikalizaciju (ko stvoreno za ekipu na vlasti da skrene pozornost s ekonomske situacije).
Stručnjak za odmaganje...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice