Ne mogu vjerovati da nisi shvatio sto sam napisao!
Tvoji susjedi, prijatelji, rodbina i da se slikovito izrazim, tvoje malo selo = kompletno nebitni u globalnoj prici.
KAPITALIZAM (socijalizam, komunizam, anarhizam, tehnokracija, whatever) - da li su ljudi uz njegovu pomoc napravili BOLJI ili GORI svijet?
TO mi odgovori!
Moj stav je po tom pitanju vrlo jasan: ne, da, ne, da, ne, cannot compute.
Pa upravo to ti i govorim - selo moje malo je nebitno u cijeloj priči. Ali ZAŠTO? Zato jer su ljudi zapravo isti svugdje - čitav svijet je danas svačije malo selo. Osim možda prije 500 godina na današnjem Grenlandu, Amerikama (sve tri) i štajaznam, Papua Novoj Gvineji... Danas, Deuse, DANAS su ljudi gotovo isti gotovo svugdje. Ako želiš stvarno napraviti brejk, idi kod bušmana ili aboridžina.
<EDIT>
Ako želiš, mogu biti i brutalan - svojim putovanjem kroz svijet (ma koliko ja na njega gledam kao na pozitivnu stvar) nisi napravio ništa posebno kvalitetno za sebe, odn. za svoj osobni razvoj. Zaboravljaš da je tvoj razvoj već utkan u tvoju odluku da odeš. Pazi - ne da putuješ i učiš, već da napustiš okolinu za koju smatraš da si "prerastao", da se tako izrazim... Jedino što si napravio je da si si osigurao egzistenciju (za što već u startu treba imati muda i zrno soli u glavi).
</EDIT>
Razumijem što pišeš, ali smatram da nisi u pravu i da putovanje danas nije isto što i prije samo 50 godina. Kvragu, pa čak i u Švicarskoj žene danas imaju pravo glasa :)))

Rvat katolik!

.