Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.214.998
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Et_Tu_Brute? kaže...

Trošiti novac na promašen slučaj? Neka se taj novac uloži da se mentalno bolesne i na one koji su rođeni sa poteškoćama osobe mogu uklopiti u društvo, a on i takvi su imali svoju priliku.

Zar je osoba koja je svoje psihičke probleme stekla kroz život manje vrijedna od osobe koja je rođena sa tim poteškoćama? Po tvojoj logici mi bismo osobi koja je rođena sa nekom srčanom manom trebali plaćati lječenje, a osobi koja je srčane probleme stekla kroz život ne plaćati liječenje.

Osim toga nije mi jasno po kojem si kriteriju zaključio da je promašen slučaj. Ako analizom njega možemo spriječiti  jedan takav zločin u budućnosti, onda definitivno nije promašen slučaj.

Pazi, ja ovdje promatram malo šire od samo psihičkog zdravlja. Ako je on tu odluku napravio svjesno pri dobrom mentalnom zdravlju, mene zanimaju sve okolnosti koje utjecale na njegovu odluku. To je čisto iz razloga da se možda u budućnosti spriječi takav sličan zločin. I naravno ako imaju neke stvari kod njega koje se mogu popraviti, onda ga treba rehabilitirati.

I ja naravno ne umanjujem njegovu krivnju. Ono što ja hoću da pitanje zašto? utječe na sudsku presudu jednako kao i pitanje što?. Po mome gledištu ako imamo dvije osobe koje su počinile indetično kazneno djelo npr. provalile u prodavaonicu i ukrale određenu svotu novca. Prva osoba je otac teško bolesnog djeteta, i ukrao je samo onoliko novca koliko mu je potrebno da kupi djetetu lijekovu. Druga osoba je ukrala istu svotu novca sa namjerom da kupi sebi neku stvar koja nije životno presudna. Ja smatram da bi prva osoba trebala dobiti značajnu blažu kaznu od prve osobe.

royalhero kaže...

Konkretno, znam osobu iz mog grada koji je silovao kćer i ona je na kraju umrla, ostala trudna sa ocem! neke komplikacije i gotovo.
Odveli su ga u psihijatriju i tamo je proveo godinu dana. Psihijatri su ga otpustili kući uz opasku da su otkrili šta je bio njegov problem, rješavali su ga, da je i sam uvidio gdje je pogrješio i da se kaje za sve što je radio ženi, svoj ostaloj djeci (desetro gladnih usta, od kojih pokoje i umrlo) i da će tosve popraviti. Oni, kao naivni, ga pustili van, eno ga i dan danas muči ženu i djecu, a jedino se boji jednog sina koji ne živi sa njima, ali kada dođe ovaj silovatelj kao mrav ni pisnuti ne smije. Ode sin sve po starom.

Međutim i prije toga je radio nešto slično kada, pa su ga sinovi pošteno razbili, znači ni batine ne pomažu njemu. Ali meni jesu bar bi se, kao što si rekao, bolje osjećao.

Slažem se da batine ne rješavaju problem, ali da se ja nađem u situaciji da mog bližnjeg neko siluje ne bi se taj više dobro proveo u životu.

Pogledaj ovo, siluje osobu, odvedu ga u psihijatriju, i sve da se popravi i nikom ništa, ta osoba što je silovana i ako uspije neke traume zaliječiti, sjećanje ili nešto slično će je uvjek u životu pratiti.
Slažem se sa tobom, ali ne znam šta je tu pravilno a šta ne. Silovana osoba je i dalje silovana, bez obzira na sve.

Taj sustav koji se naveo u primjeru nije sustav kojem ja težim. Tu se jasno vidi da je tu postignut upravo suprotan efekt jer zbog nekoliko pogrešaka kod inistitucija omogućeno takvoj osobi da se provlači:

• kao što si i sam rekao on je puno prije teškog zločina čini mnoga kaznena djela. Greška inistitucija je što nisu prije reagirale.
  • on je pušten iz psihijatrijske ustanove prije nego što je uopće bi spreman za život u društvu. 
  • institucije očito i dalje ništa ne rade jer ta osoba nastavlja činiti svoje kazneno djelo. Dakle nitko ga ne sprječava.

Vidiš da je tu problem dosta dubok i sustav nije u stanju spriječiti ljude ni nakon što počine zločin, a kamo li tek spriječiti ih prije nego što ga počine.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
14 godina
captain_soap_McTawish kaže...
Et_Tu_Brute? kaže...
...

Nitko ga nije tjera na taj zločin osim njega samoga! Možeš tako za bilo koji zločin nekoga optužiti da nije psihički stabilan. Treba ga baciti neka trune u zatvor, a ne bacati ogromne pare za liječenje koja ne garantiraju ništa! A time što se netko rodio sa srčanom manom, e tu si povukao krivu crtu. Loša usporedba.

"Ono što ja hoću da pitanje zašto? utječe na sudsku presudu jednako kao i pitanje što?. Po mome gledištu ako imamo dvije osobe koje su počinile indetično kazneno djelo npr. provalile u prodavaonicu i ukrale određenu svotu novca. Prva osoba je otac teško bolesnog djeteta, i ukrao je samo onoliko novca koliko mu je potrebno da kupi djetetu lijekovu. Druga osoba je ukrala istu svotu novca sa namjerom da kupi sebi neku stvar koja nije životno presudna. Ja smatram da bi prva osoba trebala dobiti značajnu blažu kaznu od prve osobe."

Mislim WTF!?!? Pitat ćeš ga zašto mu se diže na maloljetnu kćerku? Ti ponovo povlačiš crtu na krivom mjestu. Pljačkanje za spas sina sa silovanjem 13 god. kćerke, kakve su to usporedbe??

Aut vincere, aut mori!
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 17:10 (Et_Tu_Brute?).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Random. kaže...

Daj čitaj ono što pišem. Gdje vidiš da dovodim u pitanje "službeni" stav? Pričam o osobnim odlukama i slobodama svakog pojedinca.

Ono sto ti hoces reci je da je ok ako odobravas neki rezim (u tvom slucaju Pavelicev) jer smatras da je on cinio dobro za ovaj narod. Jelda?

Dafuq? Moji bili komunjare da ne mogu biti veće. Napišeš nešto o slobodi tumačenja i odmah odobravaš "Pavelića". FU.

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ne znam, uvijek sam mislio da nije potrebno upucati se u nogu da bi znao da boli...

Kao što je dipl. rekao (OK, znamo svi da je on Kantlover) - Kant nikada u životu nije izašao iz Koenigsberga, pa opet su ljudi iz cijelog svijeta dolazili k njemu i učili od njega o širokoj lepezi životnih pitanja. Iskreno sumnjam da je Kant sve stigao iskusiti, kamoli u jednom Koenigsbergu, puno mi je vjerojatnija opcija da je čovjek jednostavno razmišljao o uzrocima i posljedicama.

Oprosti, ali ovo je cisto moronski post. Jer ocito si namjerno izostavio najbitniju komponentu u mojem tlacenju - emociju.

Imas li nekakve emotivne averzije oko upucavanja u nogu? Npr. kad netko spominje upucavanje u nogu, odmah ti se dize tlak jer je to neposteno i sistem mora pasti prije ili kasnije?

Boriti se protiv necega sto uopce ne razumijes, ali svejedno mrzis - nisi nikakav altruist, idealist ili heroj, obican si fanatik. 

S druge strane, nije da ti gazim po intelektu, ali ono primjer vam je vrhunski: Kant je mogao, pa mogu i ja. Jedan dragulj u povijesti svijeta i nasli ste se s njime usporedjivati i argumentirati da je moguce? Lol... ja makar priznajem da sam egoist.

Well as for the ending - damn right I'm learning, you may ask for the door - end over end... well I hate how the clouds hide the gasps from above!
18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Isprike, ali meni ovo nema smisla. Pitanje je li svaki stav "preslika osobne percepcije svijeta" ne implicira da "ne postoje točni i točniji stavovi" (zanimljivo da nisi napisao netočni :D). Ovom rečenicom ne rješavaš problem, samo ga pomičeš "unatrag" i umjesto da pričamo o kvalitetnim ("točnim") staovovima pričamo o kvalitetnim ("točnim") percepcijama, tj. pogledima na svijet.

Jedan rasist, onda, ima netočnu "percepciju svijeta", i on može otići iz Hrvatske u Kanadu samo da bi vidio ljude drugih rasa i zamzrio ih više, a može otići i doživjeti preobraćenje. Kako god okreneš, stavovi su mu neispravni, bilo da je pojam stava svodiv na sintagmu percepcija svijeta ili ne.

To, dakako, ne znači da mu stav nije kvalitetan. Možeš imati netočan i neispravan a opet kvalitetan (razrađen i sa nekom internom logikom) stav. To su oni tzv. inteligentni primitivci, ljudi koji su zadrti ali su to u stanju upakirati tako da ispadne da na temelju nekih objektivnih kriterija nešto ne preferiraju (takav sam ja u pogledu Electronic Artsa, rekao bi Danny).

Kriva percepcija neke stvari uvjetuje da postoji i prava percepcija, tj. istina.

A kad netko poriče istinu (npr. rasist koji misli da sve rase ne vrijede jednako) pitanje je iznosi li zapravo stav ili je jednostavno glup, primitivan ili zaostao kad ne prihvaća istinu da svi ljudi vrijede jednako.

Pitanje je, je li uopće potreban stav o nečemu što je istinito? Je li potrebno da ljudi imaju različito mišljenje o nekoj rasi ili je li potrebno da ljudi imaju različito mišljenje o recimo tome je li zemlja okrugla ili ravna? Primjer s rasizmom nije izlaganje stava, već racionalizacija fobije potkrepljene falšavom logikom koja iz neistine zaključuje istinu (sve rase su jednako vrijedne -> neke rase nisu jednako vrijedne).

Za mene to nije stav, nego puka neistina... A o (ne)istinama nema potrebe raspravljati ;)

Ispričavam se ako sam previše nafilozofirao (u lošem smislu)...

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 19:49 (i_rambo_plache).
16 godina
Et_Tu_Brute? kaže...

Nitko ga nije tjera na taj zločin osim njega samoga! Možeš tako za bilo koji zločin nekoga optužiti da nije psihički stabilan. Treba ga baciti neka trune u zatvor, a ne bacati ogromne pare za liječenje koja ne garantiraju ništa! A time što se netko rodio sa srčanom manom, e tu si povukao krivu crtu. Loša usporedba.

Ti si spominjao psihicku bolest u smislu kao nesto urodeno. Psihicka bolest(ispravite me ako grijesim) ne mora nuzno biti urodena, moze se koliko znam razviti tijekom zivota. Zato ako netko pocini zlocin pod utjecajem mentalne bolesti, onda smatram da treba uloziti novac u njegovo lijecenje.

Et_Tu_Brute? kaže...

Mislim WTF!?!? Pitat ćeš ga zašto mu se diže na maloljetnu kćerku?

Pa to i hocu pitati. Koliko znam nije normalno imati erekciju na djecu, i isto tako ne moze se utjecati na to. Zato smatram da bi trebalo uloziti odredeno vrijeme i saznati zasto je tako. Ako iz toga mozemo dobiti nesto cime cemo sprijeciti pojavljivanje novih silovatelja i pedofila u buducnosti, zar su to izgubljeni resursi?

Et_Tu_Brute? kaže...

Pljačkanje za spas sina sa silovanjem 13 god. kćerke, kakve su to usporedbe??

Gdje sam ja to usporedio sa silovanjem 13. god kcerke?

I would love to change the world, but they won't give me the source code
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 19:49 (captain_soap_McTawish).
14 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Pa to i hocu pitati. Koliko znam nije normalno imati erekciju na djecu, i isto tako ne moze se utjecati na to. Zato smatram da bi trebalo uloziti odredeno vrijeme i saznati zasto je tako. Ako iz toga mozemo dobiti nesto cime cemo sprijeciti pojavljivanje novih silovatelja i pedofila u buducnosti, zar su to izgubljeni resursi?

Gdje sam ja to usporedio sa silovanjem 13. god kcerke?

Drasticno povecati zatvorske kazne za takve bolesnike. Ja jednostavno nevidim neku soluciju da tek tako sprijecimo pojavljivanje novih silovatelja i pedofila, samo razmisli, kako se može smanjiti taj broj? Ja jedino vidim plašenjem dugogodišnjom robijom, da ih držimo na drogama? Da svaki utorak posjećuju psihijatra? Da ih nekako izoliramo? Ja stvarno nevidim neku valjanju soluciju koji bi smanjio broj. I još ako uzmemo da je psihologija nesiguran način, mogu i ja sutra otići u kafić pa poubijati desetak ljudi pa praviti se lud. Pa da idem godinama dvaput tjedno na psihologiju i u pocetak kucni pritvor tako da izbjegnem zatvor, samo se lud pravim. Ne, neka trunu. Takvi su imali svoju priliku, ima važnijih stvari gdje uložiti novac.

EDIT: I ono gore nabrajanje, to je sve marginalno. Trebao bi se pedofil sam prijavit da bi to funkcioniralo, pa... Ostaviti ga u zatvoru, tako da se postavi št druge pedofile čeka.

Aut vincere, aut mori!
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 20:33 (Et_Tu_Brute?).
15 godina
neaktivan

TurboLOLčina, možda Todke zna i kako smanjiti javni dug K-plus bonovima, pošto je ispekao zanat na nepovratnim kreditima početkom 90-tih. Vjerojatno rješenje i jest - da jednostavno prestanemo otplaćivati dospjela potraživanja. I o tome ponešto zna.

Faith divides us. Death unites us.
16 godina
neaktivan

Ako se podrazumijeva da se po svijetu ne ide ko muha bez glave, onda je definitivno jedno od čovjekovih najvećih bogatstava to koliko je svijeta vidio.

Upoznat ljude, upit običaje i kulturu je neizmjerljivo bogatstvo.

17 godina
neaktivan
Et_Tu_Brute? kaže...

Pitanje za tebe: covjek je pedofil, tako se osjeca, ne moze nista protiv svojih osjecaja - ali nista ne poduzima da bi ostvario svoje teznje. Dakle, pedofil jest, ali nije seksualni offender.

Sto s takvima?

@woodgamesfx

veliki veliki TU.

Well as for the ending - damn right I'm learning, you may ask for the door - end over end... well I hate how the clouds hide the gasps from above!
14 godina
Deus ex machina kaže...
Et_Tu_Brute? kaže...

Pitanje za tebe: covjek je pedofil, tako se osjeca, ne moze nista protiv svojih osjecaja - ali nista ne poduzima da bi ostvario svoje teznje. Dakle, pedofil jest, ali nije seksualni offender.

Sto s takvima?

@woodgamesfx

veliki veliki TU.

Ništa, meni ponekad dođe da zadavim neku osobu od ljutnje a to ne napravim, jesam ubojica? Point is, ako nije prekršio zakon onda OK. Ali ako ga stvarno muči taj problem, neka onda otiđe psihijatru na svoj trošak. I liječi se.

Aut vincere, aut mori!
17 godina
neaktivan
Et_Tu_Brute? kaže...
Deus ex machina kaže...
Et_Tu_Brute? kaže...

Sto s takvima?

@woodgamesfx

veliki veliki TU.

Ništa, meni ponekad dođe da zadavim neku osobu od ljutnje a to ne napravim, jesam ubojica? Point is, ako nije prekršio zakon onda OK. Ali ako ga stvarno muči taj problem, neka onda otiđe psihijatru na svoj trošak. I liječi se.

Kao da je psihijatrija ikad ikog izliječila. Samo ljude kljukaju poluprovjerenim tabletama i prosipaju dijagnoze iz rukava. Psihijatrija ti je kao horoskop, osmišljena je tako da svakog pacijenta možeš negdje svrstati, jer je sve jako nedorečeno, a djeluje isključivo kao painkiller i ne rješava problem, već samo privremeno do neke mjere ublaži simptome, uz nezaobilazne nuspojave poput nemogućnosti normalnog funkcioniranja pod ljekovima (čuveni zombiji) i stigmatizacije od strane "normalnih" pripadnika društva.

Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Et_Tu_Brute? kaže...

Sto s takvima?

Mogu se ja ubaciti s obzirom da imam neka iskustva u svezi tih sranja.

U našem društvu sa takvima se ama baš ništa ne radi, može evenutalno dobiti prijezir ili neku pogrdnu riječ ako slučajno na neki način verbalno izrazi ili manifestira svoje seksualne sklonosti prema djeci, ali sve dok ih ne "dira" nikome ništa. Dakle, imamo čovjeka koji tek treba da "izađe iz ormara". Prevencije nema s obzirom da još nije uradio krivično djelo, a kada ga uradi neko dijete najebe, mi trkeljamo po tv-u, novinama i forumima, a sud nešto odradi, zatvori nešto, ali uglavnom nema satisfakcije niti ispravke nepravde, a on se ne izliječi jer je to praktično u našem društvu sa metodama koje se (ne)koriste nemoguće.

Mogao bi netko reći da takvih događaja i nema puno, što jeste statistički tačno jer nije evidentiran veliki broj slučajeva, no tamna brojka je kudikamo veća samo što se to zanemaruje, ne prijavljuje, ne otkrije i sl.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Znam te otkad si bio u Norveškoj i Kanade nisi vidio, pa se ne sjećam nekako da si pokazivao nerazumijevanje, nedostatak suosjećanja ili zadrtost u pogledu Kanade i tamošnjeg društva. Ništa bolje ne razumiješ stvari sada nego što si ih razumio tada, tj. eventualno bolje razumijevanje sada nije uvjetovano selidbom i iskustvom, nego tvojim samorazvitkom.

A zašto to dvoje,troje uopće odvajati u konkretnom primjeru?  Nije li samorazvitak obogaćen iskustvom putovanja kao i životom u novoj zajednici i sredini? O pojedincu ovisi na koji način i sa kojim kapacitetom će usvojiti nova znanja i samorazviti se, ne vidim isključenost samorazvitka i selidbe/iskustva u nekom globalu.

Nisu svi ni kapaciteti  da životom u mikrosredinama mogu globalno promišljati. Naravno, suprotno tome, ne mogu tvrditi i vjerujem da je neispravno razmišljati na način da, ako je netko vidio cijeli svijet, da je na većem stupnju samorazvitka od nekoga tko cijeli život živi u Hrvatskoj, ili samo u jednoj zemlji svijeta.

Ali putovanja, iskustvo života u novim sredinama, mogućnost i želja stjecanja novih znanja, njihove primjene itd., sigurno da ima vrlo konstruktivan učinak na samorazvitak pojedinca. O njemu samome ovisi kako će ih i da li će ih uopće usvojiti, mislim na znanja, i samorazviti se.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.8.2012 7:36 (thedream).
15 godina
neaktivan

Zato i kažem da ovisi o pojedincu, no tim više ni ti, ni ja ne možemo drugome nametnuti svoje razmišljanje.

Jednakom logikom odgovaram da možeš uživati u iskustvu bureka, priznavajući drugome iskustvo stečeno putovanjem i životom u novim sredinama, državama, kulturama, čemu god hoćeš. A možeš i pronaći crva u bureku ili stidne dlake. Agreed?

Ne vidim temelje u logici, zašto bi tvoje iskustvo bilo superiornije njegovom? A zdrav razum mi nalaže da burek i posjet stranoj zemlji nema istu težinu u procesu učenju i ikspirensa. Ukoliko se naravno ne radi o prisilnoj deportaciji u rešt ili slično. {#} Govorimo o dobrovoljnom odlasku, ne o prisili, izbjeglištvu, političkim emigrantima, kriminalu itd.

Onda potpisujem burek na Trešnjevci.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.8.2012 12:03 (thedream).
17 godina
M_dipl. kaže...
Deus ex machina kaže...
S druge strane, nije da ti gazim po intelektu, ali ono primjer vam je vrhunski: Kant je mogao, pa mogu i ja. Jedan dragulj u povijesti svijeta i nasli ste se s njime usporedjivati i argumentirati da je moguce? Lol... ja makar priznajem da sam egoist.

Naravno da je moguće. Mi ne govorimo ovdje o tome da ćemo zadužiti svijet u jednakoj ili većoj mjeri od njega, samo ustvrđujemo da je moguće ne biti zatvorenog uma a da istodobno nisi u životu putovao nigdje.

A vidjeti kulturu ne znači nužno biti "tamo", razumijevanje različitosti je interni i osobni proces, a ne nešto na što te treba potaknuti boravak u stranoj zemlji.

Znam te otkad si bio u Norveškoj i Kanade nisi vidio, pa se ne sjećam nekako da si pokazivao nerazumijevanje, nedostatak suosjećanja ili zadrtost u pogledu Kanade i tamošnjeg društva. Ništa bolje ne razumiješ stvari sada nego što si ih razumio tada, tj. eventualno bolje razumijevanje sada nije uvjetovano selidbom i iskustvom, nego tvojim samorazvitkom.

Dipl ovo su gluposti. Zar je ikako moguce upoznati (konkretno u ovom slucaju) drugu kulturu, zemlju, narod, nego otici tamo (negdje). Kakvi dokumentarci, kakve knjige, to se nis ne moze usporedit sa osobnim dozivljajem te zemlje/kulture/naroda.

Rvat katolik!
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ma nije sporno kako možeš naučiti povijest, umjetnost i slično iz knjiga, wikija, britannice,encarte (ranije, do 2009. ako se ne varam) itd., tome na kraju krajeva i služe. Da pruže jednu globalno dostupnu količinu znanja onome u mikrosredini tko ih je spreman prihvatiti, da ne kažem sposoban, zainteresiran, što već. Ne moraju tom logikom svi posjetiti sva mjesta svijeta, da bi o njima - znali to što ih interesira.

Ali ono oko čega ja dvojim i kontriram dipl.-u je eventualna izgradnja svjetonazora na praktičnoj razini, što ti jednostavno knjiga ne može pružiti. Naučio si što si htio, sad obogati to znanje iskustvom i doživljajem tj. nekakvom percepcijom u praksi. Ili se razočaraj, zašto ne.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.8.2012 12:15 (thedream).
17 godina
M_dipl. kaže...

Šta da vam kažem momci - ne slažem se. :)

Ja di god da sam bija, bez obzira koliko se informirao o nekoj zemlji, kulturi, narodu, nisam to mogao tako iskusit kao kad sam stvarno bio tamo, komunicirao sa ljudima, osjetio mirise, okuse i slicno sto ne mozes vidit u knjigama i na tv-u.

Po meni, to nema veze jedno sa drugim.

Po tvom razmisljanju, ako dovoljno naucis o svakoj drzavi, narodu, mozes reci da si proputovao svijet. To je isto ko da citas o pudingu, okusu, teksturi, mirisu, a nisi ga nikad probao jest. Nema veze jedno sa drugim.

Rvat katolik!
14 godina

Vaše mišljenje? Iako je tnakir lijepo to objasnio sa pudingom. :)

4 M_dipl je u pravu.
15 tnakir i ostali su u pravu.
Aut vincere, aut mori!
17 godina
17 godina
M_dipl. kaže...

Ne tvrdim ja da izravno iskustvo neke druge kulture ne može imati blagotovrni učinak na razumijevanje te kulture, samo da ne mora imati, štoviše, da može imati loš učinak. Dakle, tvrdim da ti masni burek može više pridonijeti razumijevanju neke kulture nego boravak u nekoj zemlji, a može i manje. Nema pravila, prije svega zato što je proces razumijevanja različitosti individualni i unutarnji proces, strogo subjektivna stvar, a ne nešto što ovisi o izravnom iskustvu.

ma razumijem ja sto ti hoces reci, da sa konzumacijom (zapravo parcijanlnom konzumacijom) kulture mozes dobiti krivu predodzbu o njoj, a ja pak tvrdim da nekonzumacijom "kulture" mozes dobit tek neko opcenito/mlako iskustvo.

Rvat katolik!
18 godina
moderator

Dosadašnja rasprava:

-Da li da dr.kam uz porniće ili da idem nešto stvarno povaliti?

17 godina
DrNasty kaže...

Dosadašnja rasprava:

-Da li da dr.kam uz porniće ili da idem nešto stvarno povaliti?

Nekada je bolje dobro izd.rkati nego lose povaliti :)

Rvat katolik!
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Nekada je bolje dobro izd.rkati nego lose povaliti :)

To je ono o čemu Dipl priča, možeš se dobro zabaviti a i oguliti kožu na oba načina :D

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Eto, bit je pogođena. :D

Izvlacim "Odlikasi sine, odlikasi" adut :-P

18 godina
Deus ex machina kaže...
... kad netko spominje upucavanje u nogu, odmah ti se dize tlak jer je to neposteno i sistem mora pasti prije ili kasnije?

Boriti se protiv necega sto uopce ne razumijes, ali svejedno mrzis - nisi nikakav altruist, idealist ili heroj, obican si fanatik.

Uf, uf, očito sam pogodio neku žicu, kad ovako reagiraš... Ostalo je već zaključeno, na neke dijelove se neću osvrtati, ali na citirano moram.

Ne živimo u doba Kanta, Newtona, braće Wright, niti Tesle. Pa ipak svaki osnovnoškolac zna iz knjige (i sustav ga tjera) naučiti neke stvari. Pa smo svi tako naučili Bernoullijev princip, iako ga nismo izmislili, znamo kako radi elektromotor, otto motor, kako se dobija struja...

Ne znam koliko točno (ne)inteligentan (ili nezainteresiran) čovjek DANAS mora biti da ne vidi uzroke i posljedice koji se svakodnevno događaju oko njega i kroje njegov svijet? Uz svu dokumentiranu povijest koju su ljudi ispisali? Ma daj, molim te...

Pretpostaviti ću da u gore citiranom dijelu nisi mislio na mene osobno, nego općenito na nekog imaginarnog zagovaratelja sličnih stavova. Kategorija borbe protiv nečega je malo posebna - možeš se boriti na razne načine, tek zadnji stadij je onaj s puškom. A mržnja?! Pa tko uopće priča o mržnji?

A ja ću čak biti toliki egoist i reći da bi čovjeku, koji želi shvatiti i biti konstruktivan, u životu bilo dovoljno pročitati tek LOTR i Silmarillion i proživjeti par osobnih iskustava, pa da shvati što (mu) je bitno u životu. Ma kenjam kvake, čovjeku koji želi shvatiti je dovoljno proživjeti par nepravdi i, ako ga je imalo briga, dati će sve od sebe da ih ne učini nekom drugom. Znaš kako kažu, život piše najčudnije priče... Meni je samo Tolkien toliko plastično opisao neke bitne stvari, da me je fascinirao - nekome drugome to može biti bilo što drugo.

Iskreno, mislim da su ljudi puno sposobniji od onoga koliko im dozvoljavaš. Mislim da je svatko gotovo u potpunosti sposoban izgraditi se iznutra prema van, poopćavajući svoja vlastita iskustva, ma koliko malena bila. Naravno, za to mu u prvom redu mora biti stalo.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
......

Iskreno, mislim da su ljudi puno sposobniji od onoga koliko im dozvoljavaš. Mislim da je svatko gotovo u potpunosti sposoban izgraditi se iznutra prema van, poopćavajući svoja vlastita iskustva, ma koliko malena bila. Naravno, za to mu u prvom redu mora biti stalo.

Naravno da si pogodio u zicu, pun mi je kufer da mi se objasnjavaju osnove osnova kao da sam osnovnoskolac. Imam dojam kao da sam u konverzaciji s Diplom i Sizgoreom jedno 40ak koraka naprijed, i onda ti uletis s necime, a kako sam ja fin covjek necu te ignorirati vec se vratiti unatrag da objasnim nesto sto bi shvatio i sam da si samo procitao a ne interpretirao sto sam napisao!

Sto se tice citiranog - riiiight... primjer, molit cu.  <--- trolam, jer primjera nemas

Ne vidim da je svijet u globalu pun altruisticnih individua.

Uostalom, ultimativni argument ti je kapitalizam - ne vidim da se zbog ljudskih sposobnosti razvio u sistem koji beneficira svima, vec degradirao u smece. Kao i svaki 'genijalni' sistem prije njega.

Kad svijet postane mjesto gdje neutralna stvar postane dobra stvar, losa stvar postane neutralna, a dobra stvar postane genijalna - onda mozemo razgovarati o svijetu u kojem ljudi stjecu kvalitetne stavove razmisljanjem. U medjuvremenu, svijet ganja ili za osnovnim potrebama ili luksuzom pa nemaju bas vremena stati i razmisljati.

Naravno da ima individua, ali u odnosu na 'normalne' u debeloj su manjini.

Ima glupih ljudi koji ni putovanjima ne bi nista naucili, ali ogromna vecina su neutralni ljudi koji se ne zamaraju puno filozofijama, koji bi iz putovanja itekako dobili.

Dakle, svaka cast vasoj teoriji i hvatanju za statistiku da je "moguce", ja se drzim prakse i gledam da to sto jedan pojedinac na 100 000 ljudi uspije izgraditi sebe - nije bas obecavajuca statistika.

18 godina
Deus ex machina kaže...
primjer, molit cu.  <--- trolam, jer primjera nemas

Ne vidim da je svijet u globalu pun altruisticnih individua.

Pa ono, ja bi ipak rekao da je, samo ih ne vidiš, jer te ne interesiraju. Ne znam, možda je to samo moja iskrivljena percepcija, ali smatram da ljudi jednostavno vide - ono što žele. I upravo zato smatram kako putovanje nije sveta mantra, ono uopće nije nužan uvjet...

Primjeri ti ne bi značili ništa, obzirom da te ljude ne poznaješ, ali sam uvjeren da si makar čitao o ljudima koji su ničim izazvani pomogli nekim drugim ljudima u nevolji. Nedavno je ovdje netko stavljao link o nekim kinezima (?) kojima je dečko spasio sina, pa kad se taj isti dečko krenuo utapati - oni su se okrenuli i otišli. Problem? Ta vijest će uhvatiti pozornost, ona druga, s hepiendom neće. Razlog? Nemam pojma...

Nemoj me krivo shvatiti, za dvije stvari ću u životu uvijek naći novaca, vremena i podrške: obrazovanje i putovanje.

Ipak, čvrsto sam uvjeren da čovjek koji želi vidjeti najbolje od kapitalizma, ako ode u njegovu prijestolnicu će vidjeti - TADAAAAM! - najbolje od kapitalizma. Onaj tko želi vidjeti najgore, na istom će mjestu vidjeti najgore.

Zašto? Zato jer su ljudi puni predrasuda. I onaj kome mala sredina nije dovoljna da se riješi predrasuda, neće mu biti dovoljna niti velika. A predrasude se ne rješavaju putovanjem, već odgojem i obrazovanjem. Naravno, sve IMHO u ovom odlomku (čitaj: sve drugo napisano su činjenice :).

Ali iskreno, baš me zanima - što tebi znači "izgraditi sebe"? Tko je po tebi onaj tko je uspio to napraviti?

(ne treba primjer, barem neka ideja)

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Ipak, čvrsto sam uvjeren da čovjek koji želi vidjeti najbolje od kapitalizma, ako ode u njegovu prijestolnicu će vidjeti - TADAAAAM! - najbolje od kapitalizma. Onaj tko želi vidjeti najgore, na istom će mjestu vidjeti najgore.

To ti je isto kao i ono "sve su žene kurve" (uzmimo u obzir da iznimka potvrđuje pravilo), jer sve to ipak previše ovisi o tome kako se gleda na određene stvari. Baj d way, izvrstan post. Slažem se s tobom oko 93%. Kip ap d gud work!

{#}

P.S. Čovjek ne gleda očima i ne sluša ušima, već je mozak taj koji to sve interpretira na sebi svojstven način u skladu s trenutnim mogućnostima. Radi toga kroz svoj životni vijek ne gledamo uvijek jednako na iste stvari. Ne nužno zbog toga što su se te stvari promijenile, već zato što se promjenio naš obožavani i unutar lubanje dobro zaštićeni centar (našeg) svemira.

Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.8.2012 22:56 (The Man).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ne mogu vjerovati da nisi shvatio sto sam napisao!

Tvoji susjedi, prijatelji, rodbina i da se slikovito izrazim, tvoje malo selo = kompletno nebitni u globalnoj prici.

KAPITALIZAM (socijalizam, komunizam, anarhizam, tehnokracija, whatever) - da li su ljudi uz njegovu pomoc napravili BOLJI ili GORI svijet?

TO mi odgovori!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice