Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.280.247
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Da meni firma ne plati PDV navuklo bi joj financijsku u roku od 5 dana.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...
thedream kaže...

I priče o zaduživanju su prilično egzaktne, pošto je praktični dio ekonomije nešto posve različito od ekonomske misli i teoretiziranja. Javni dug iznosi toliko i toliko, to za nas znači to, to i to, ako ne napravimo opet, to to i to.

Ne bi bilo alarmantno da odlučimo kao Ekvador da se za otplatu dugova može izdvojiti najviše toliko i toliko BDP-a, a ostatak ulažemo u sebe - obrazovanje, reindustrijalizaciju, zdravstvo, a bankari će svoju lovu dobiti kad se "konsolidiramo".

Međutim, kako mi nemamo takve odvažnosti i političke odlučnosti kao Južnoamaerikanci i "treći svijet" koji bolje od zapada shvaća stvarne političke i ekonomske odnose, za nas je situacija stvarno alarmantna i mislim da je nitko ne može riještiti na ovaj način koji se to od nas očekuje, kao što to ni Grčka, Italija, Španjolska i druge zemlje neće uspjeti riješiti na način na koji su počeli...

Iako mi ser* na sam lik i djelo R.Čačića, slučajno je ispalio izjavu godine, a da mi konačno zaista i počnemo zarađivati ono što smo - potrošili? Dakle ne što trošimo, jer će to otplaćivati naša djeca, već ono potrošeno, da za promjenu i zaradimo, baš bi bilo zgodno.

Naše je jedino da na inozemnom tržištu kapitala zadržimo najmanje kreditnu ocjenu kakvu smo do sada imali, i da se ne srozavamo jer bi nas to osobno mislim pokopalo. S druge strane na unutarnjem planu ova šema sa dijelom ili pak trasama isplativijih autocesta u koncesiju mirovinskim fondovima je stvarno zgodna ideja, ne treba je se uhvatiti kao pijani plota ali teško i da netko ima išta protiv da autoceste ostaju u rukama domaćih koncesionara i usput propisno ispune drž.proračun.

Da mi napravimo što i Ekvador bankrotirali bi brže nego se ja odjavim sa BOL-a, uz to - ne možemo nažalost uz toliko pijavica kako se kaže, ni v rit ni mimo, i zato je nužna reforma zdravstva i mirovinskog sustava. Dokle god smo mi sa 8.5 ili koliko već dana bolovanja u godini vodeći, nemamo o čemu razgovarati.

A što bi mi, 10 dana godišnje plaćenog bolovali, u penziju sa 40g, besplatno VSS obrazovanje, besplatno zdravstveno, svima koji pitaju - evo ti poticaji, pa mislim, vrijeme je da se kaže - alo ljudi dosta je tog kurvinog pira. Mislim šta je previše, previše je..

Pa ti vidi.. Vlastiti premijer se odriče plaće, a kad krene rezanje kod nas i mjere - Spasi Hrvatsku, imati ćemo ST rivu dio 2.

Tek onda dolaze raznorazni Mravci iz državnih poduzeća jel tako, jadničke se hapsilo zbog psihoze, dođe mi ih milo.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 15:06 (thedream).
18 godina
protjeran
Domido kaže...

To je neistina, službeni stav HSP AS je NE u EU kao i HČSP-a i to se kroz cijelu kampanju isticalo. Mišljenje pojedinih članova u globalu nije bitno kao što smo vidjeli i kod nekih lista da se pojedini članovi protive gay brakovima dok ih drugi podržavaju a službeno mišljenje liste je NE.

Kao član HČSP-a sam relativno zadovoljan izborima iako sam očekivao oko 3 mandata, ali mi je neizmjerno drago da je HSP ovako svjetski propao nakon što je izdao i nas i A-HSP a grobar pravaštva Đapić je sve to zakuhao. Stvorili smo temelj za buduće veliko ujedinjenje pravaša ako Bog da koje se trebalo dogoditi već sad jer vidimo kako je ljevica uvijek ujedinjena.

Kao što je netko već i rekao, dok se cijeli svijet okreće desnici u ovakvo krizno vrijeme i u pravilu svugdje desnica lakoćom osvaja izbore ili značajan dio, mi deremo obrnuto. Vrijeme će pokazati kaj smo sad napravili a moje osobno mišljenje je da ova vlast neće dočekati 2015.

http://www.izravno.com/vijesti/ruza-tomasic-dozivjela-obrat/3d06c9b2cf/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=17

Ruža Tomašić: Nisam više protiv ulaska u EU, jer sam shvatila da će nam i kad uđemo u Zajednicu trebati domoljubna stranka koja će znati čuvati hrvatske nacionalne interese.

Ruža Tomašić ,Večernji list (Obzor)

Europska unija je naša sudbina, ali mi moramo odlučiti kako ćemo u nju ući.

Ruža Tomašić ,Večernji list 5.5.2011.

Članstvo Hrvatske u EU je važno radi jačanja gospodarskog prosperiteta hrvatske države, pripadnosti europskom civilizacijskom krugu, te radi jačanja nacionalne sigurnosti Hrvatske.

Ruža Tomašič, www.hsp-ante-starcevic.hr

Ovo nije mišljenje pojedinih članova u globalu nego predsjednice stranke, HSP-AS, Ruže Tomašić.

16 godina
sudy_freak kaže...
EDIT: Definitivno treba provesti izmjene što se jedinica lokalne samouprave tiče.

Ogromni se novci tu peru, a nikakve koristi od načelnika sela s par stotina (tisuća) stanovnika. 

A što ne treba mijenjati? :D

Pa sve je naopako..od samog izbora u faking 10 izbornih jedinica, kao da smo ne znam kolika zemlja, do toga da svako selo ima svog "baju"...to nisu strašni novci pojedinačno, ali kada sve zbrojiš i staviš na papir, padneš u nesvijest.

Evo i danas čitamo gdje je koji političar koga potukao, kao da su ljudi mogli dati glas nekomu određenom {#}

Darky kaže...

jučer su na novoj pokazivali stanje i onda su doslovce rekli

- hdz - solo - 29 mandata

- hdz - dijaspora - 3 mandata

- hdz u koalicijama - 14 mandata (tu imaš keruma, i ožbolticu) - tako da tu nije čisti hdz (bez obzira tko sjedio u saboru, ali lova se dijeli po pola)

Ukratko, hdz sam ima podosta zastupnika, 40 ili više {#}

DC i Kerumče gotov su zanemarivi

18 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Ovo nije mišljenje pojedinih članova u globalu nego predsjednice stranke, HSP-AS, Ruže Tomašić.

pa dobro zar pojedini član u stranci ne smije imati vlastito mišljenje i javno ga iznositi?????? {#}

pa ako svi u stranci jednako misle onda ta stranka ni ne može napredovati, da ne kažemo da nije ni demokratska

osim toga svaka prava stranka sa zdravim temeljima mora imati unutar same stranke poziciju i opoziciju

ono čega nema kod nas su frakcije unutar stranaka, nego čim se ne slažeš sa predsjednikom odma se formira jedna nova stranka

recimo dobar je primjer HSP

koliko ih ima 3 ili 4 stranke

umjesto da su jedna stranka koja se zove HSP, a ima 3 ili 4 različite frakcije

kako koja frakcija prevlada na unutarstranačkim izborima ta frakcija provodi onda globalnu politiku

ja ne vidim neke pametne stvari zakaj imati 4 stranke koje su ista stvar, samo kaj imaju različite boje zavjesa, normalno da zbunjuju birače i normalno da propadaju na izborima

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 15:06 (Darky).
18 godina
thedream kaže...

Da mi napravimo što i Ekvador bankrotirali bi brže nego se ja odjavim sa BOL-a, 

Zašto? Molim pojašnjenje.

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...
thedream kaže...

Jer nemamo naftu.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
18 godina
AA-d00d kaže...

Jer nemamo naftu.

Kakve to ima veze?

Zar je nafta jedino što zemlja može "proizvoditi" (zapravo crpsti dok ne presuši)? Nema ni Švicarska naftu, ni Irska, ni Luxemburg ni Belgija, ni Njemačka (nastavi niz...).

Nemamo ni kaučuka. Ni titana. Ni banana. Ni kave. Po tome smo jedinstveni i tko toga nema - gotov je?

Mi imamo dobre prirodne resurse, dobar geografski položaj i još uvijek (doduše na zalasku) dovoljno stručnjaka, inženjera i tradiciju industrijske proizvodnje da nemamo nikakvog razloga plakati "zašto nemamo naftu" ili neku drugu sirovinu koju bismo izvozili bez ikakve upotrebe mozga.

Jedino što nam stvarno fali su jaja. Kad se ima jaja, onda ti ništa drugo ne treba.

Kad se nema jaja (ni vizije) onda ti nikad dosta onoga što stvarno imaš i s čime klimaš...

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...
AA-d00d kaže...

Jer nemamo naftu.

Kakve to ima veze?

Zar je nafta jedino što zemlja može "proizvoditi" (zapravo crpsti dok ne presuši)? Nema ni Švicarska naftu, ni Irska, ni Luxemburg ni Belgija, ni Njemačka (nastavi niz...).

Nemamo ni kaučuka. Ni titana. Ni banana. Ni kave. Po tome smo jedinstveni i tko toga nema - gotov je?

Ne kažem da je to jedini razlog ali je bogami najveći...a i oni imaju jaja kao što veliš.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
18 godina
Drago kaže...

Kakve to ima veze?

Mi imamo dobre prirodne resurse, dobar geografski položaj i još uvijek (doduše na zalasku) dovoljno stručnjaka, inženjera i tradiciju industrijske proizvodnje da nemamo nikakvog razloga plakati "zašto nemamo naftu" ili neku drugu sirovinu koju bismo izvozili bez ikakve upotrebe mozga.

Jedino što nam stvarno fali su jaja. Kad se ima jaja, onda ti ništa drugo ne treba.

Kad se nema jaja (ni vizije) onda ti nikad dosta onoga što stvarno imaš i s čime klimaš...

To je apsolutna istina. Kod nas postoji problem da ljudi, kada "ne vide" problem, sute i trpe. Previse je siromasnih i nitko ne zeli ostati bez posla, unatoc kaj im placa kasni, kaj im direktor krade i parkira se na rezervirano mjesto s autom od 100 tisuca eura. Samo spuste glavu i nastave sutit i trpit. Zvizdaci se ne vole. Ja sam jedan od njih i vec sam osjetio posljedice. Tesko se zaposlis jer vecina firmi radi na granici legalnog i zbog toga te ne zele. Ljudi se trebaju promjenit, i to pod HITNO! Znam da se ne smije govoriti o politici na forumu, ali zelim samo reci da je zalosno kada vidim da je HDZ dobio 47 mandata u saboru - bivsi sef stranke i pola bivse vlade u zatvoru, vode se postupci, istrage, protiv same stranke podignuta kaznena prijava i onda se covjek pita, kako moze takva stranka dobit 47 mandata?! Uzas, Hrvatska je postala prcija, nazalost. Mozemo imati neogranicen limit resursa i nikada necemo zivjeti dobro. Mozda nam EU treba jer sami, ocito, nismo sposobni iako imamo sposobne ljude, takvi nikada nece doci u sabor.

Cure su lude kad se zaljubljuju u naš muške,dlakva smrdljiva stvorenja.Ja da sam cura\žena bio bi največa lezbača na svijetu. (c) QFlash
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
AA-d00d kaže...

Jer nemamo naftu.

Kakve to ima veze?

Možda i imamo naftu..

bedsoft.net
18 godina
bed kaže...
Drago kaže...
AA-d00d kaže...

Jer nemamo naftu.

Kakve to ima veze?

Možda i imamo naftu..

Dobro, ali to tek nakon što se otkopaju bosanske piramide, restaurira Troja u Gabeli i Atlantida kraj Palagruže...

This space for rent!
17 godina
AA-d00d kaže...
Drago kaže...
thedream kaže...

Jer nemamo naftu.

- švica leži na diamantima, naftnim polima i ima plantaže kakaovca, dok na arićima rastu kuku-satovi... ?

- (Thedreamovo) početničko mišljenje da su (povoljni) krediti izlaz iz dužničke drize... hmmm, da. (prekidam daljnji komentar)

- kao i sve investicije, npr Ikea, .. = gubitak.

Koliko treba da ljudima dođe do (ili iz) dupeta, proizvod, nije važno što, film, znanje, licence, franšize, hrastovi trupci, zlato.. sve je to roba na kojoj se zarađuje (ili se ne zarađuje), odnosno kupuje se jeftina plastika iz kine, poljski kompoti, mađarska vegeta.. pa do autombila, i konačno kredita (kao bankarskog proizvoda). Imaš ili nemaš nešto što je zanimljivo tržištu, recimo ukrajinke (bez namjere vrijeđanja, kao jednostavan primjer).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 17:38 (ihush).
16 godina
neaktivan

Ma radi se o tome jednostavno da imamo prevelik udio javnog duga  u odnosu na BDP, i nemaš prostora ni u šta dirnuti dokle god je državna potrošnja takva da se financira tim dugom umjesto kreiranjem prihoda izuzev turizma (yebeno) i usput ga jasno, samo gomilajući i generirajući sa proračunskim deficitima. Ti bi pretpostavljam rekao šta, presušila špina, evo vam 40% BDP-a za financiranje javnog duga, a što dalje onda?

Činjenica je da se predugo živjelo lagodno da bi se sad najednom ovim izborima očekivalo preko noći nekakvo drastično rezanje, to bi bilo jednostavno kontraproduktivno i gospodarsko pa i političko samoubojstvo.

Naš problem je što su se ljudi i glasovi kupovali socijalnom državom, to svakako pod navodnike, od koje su podobni ispali malo više "socijalniji", a nepodobni i nesposobni kao ti, ja, i mi svi ovdje vjerujem na forumu, smo ispali iz te priče.

Nije rješenje za Hrvatsku primjena matematičke formule ili jednadžbe ; Svaka zemlja ima svoje makro ali i mikroekonomske prilike, što će Ekvador spasiti, nas bi potopilo. Nisam primjetio ni da je Ekvador vezan za euro kao Hrvatska, ispravi me ako griješim.

Ti praktički ne možeš ni u šta dirnuti, bez da ne raz*ebeš doslovce pet drugih čimbenika, izvoli, dirni u tečaj kune prema euru. Pa ima da te objese svi imaoci kredita, u korist pak izvoznika.

Otpusti ili pristojnije sreži državnu upravu, pa nije rekao sam već sto puta hrvatski problem ni 5 ni 10 000 baba koje rješavaju križaljke u nepostojećim ili pak nepotrebnim lokalnim ili državnim resorima.

Problem u Hrvatskoj nisu ni banke, jer banke pod 1. kreditiraju kompletno gospodarstvo, 2. kreditiraju stanovništvo, pod 3. u stranom su vlasništvu i pod 4. zadnje ali najbitnije, pa njihov smisao je profit ljudi božji, pa nije banka Caritas, tko od banke dobro živi, Bernie Ecclestone? Od pasivne kamate i oročenja možda da, ali prosječan Hrvat ne. Malo mućnite glavom, čitam tu banke su zle, ok, da li te netko tjera da uzmeš kredit? Dolje spominjem novu vrijednost*, da li je to automobil, stan od 150 m2 za tročlanu obitelj?

Ajde lijepo pare u soknu i živi bez kredita. Pa mislim, tako su nekad stari ljudi radili, rade i danas u ogromnom broju. Činjenica je da vrijednost novca padne više u jednoj godini kad ga držiš u čarapi, nego što iznosi kamata koju ti banka pruži po oročenju tog novca na tih istih godinu dana, ovdje gubiš, a ovdje ne, jednostavno i glupo ali tako je. Kvragu i depozitna institucija je banka, pa ajmo svi lijepo povući pare pa ćemo ih držati u madracima.

Najveći, ali daleko najveći problem hrvatske ekonomije su korumpirane političke i gospodarske elite, i mentalitet i kultura rada. Pričali smo o brojnim zemljama, spominjemo primjere kako nam paše, ali hrvatsko gospodarstvo je nepovratno stradalo prvo ratnim razaranjem, onda demografskom slikom nakon rata koju je drastično narušilo stradanje muškog radnosposobnog dijela populacije, zatim je došla Škegrina privatizacija, i onda ovo čemu smo svjedočili zadnjih 10g.

Pa kakav Ekvador. Država poput Hrvatske se zaduži za isplatu mirovina, karikiram, zaduži se jer je lovu od mirovina spiskala na sanaciju brodogradilišta, petrokemije, željeznica, a u nekom paralelnom svemiru, postoje Polančeci, postoje Mravci, postoji 101 beštija koja je državu oštetila ne za taj iznos, nego za višestruki, i šta tim ljudima onda treba napraviti?

Realno sagledaj stvar, koje državno zaduženje je posljednjih 10g. donijelo isplativ projekt osim tih famoznih autocesta?

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 17:45 (thedream).
16 godina
neaktivan
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
AA-d00d kaže...
Drago kaže...
thedream kaže...

Jer nemamo naftu.

- švica leži na diamantima, naftnim polima i ima plantaže kakaovca, dok na arićima rastu kuku-satovi... ?

- (Thedreamovo) početničko mišljenje da su (povoljni) krediti izlaz iz dužničke drize... hmmm, da. (prekidam daljnji komentar)

- kao i sve investicije, npr Ikea, .. = gubitak.

Koliko treba da ljudima dođe do (ili iz) dupeta, proizvod, nije važno što, film, znanje, licence, franšize, hrastovi trupci, zlato.. sve je to roba na kojoj se zarađuje (ili se ne zarađuje), odnosno kupuje se jeftina plastika iz kine, poljski kompoti, mađarska vegeta.. pa do autombila, i konačno kredita (kao bankarskog proizvoda). Imaš ili nemaš nešto što je zanimljivo tržištu, recimo ukrajinke (bez namjere vrijeđanja, kao jednostavan primjer).

O čemu ti?

Evo ti formula BDP-a, razradi mi istu na primjeru Hrvatske.

Pa imaš rast u razini statističke pogreške, sve vrijednosti su ti negativne, mislim, čitam i ne vjerujem. Ikeu nećemo, pa nećemo jer zapošljava ljude ali prodaje svoje proizvode, a da kupuje drvo od primjerice nekog drvodjelstva iz Daruvara, Virovitice, što onda?

Trebaju ti investicije koje stvaraju novu vrijednost ovom društvu a ne shopping centri. I daš primjer Ikee, bravo.

Pa primjer sjajnog poduzeća koje je posrnulo a izvozilo je apsolutno sve što je proizvodilo su ti Končar sklopna postojenja, izguglaj malo. Pa nije interes ove vlade bio da se oni održe na ruskom tržištu, nije interes ove vlade bio uvođenje uvoznih penala/trošarina/kvota i s tim penalima odnosno sredstvima stimulacija izvoza (Marković), pa nije interes ove vlade bilo subvencioniranje takvih izvoznih poduzeća nego poljoprivrede i sanacija nečega što su ti isti u nekom prethodnom mandatu orobili, pa o čemu mi pričamo ovdje?

Neki kao da su jučer svjetlo upalili ili nisu bili u HR zadnjih 20g.

Osobna potrošnja, nadalje, pa gdje ti je? Na što ljudi troše, na novi kredit za automobil?

Državna potrošnja, no comment.

Imaš vanjskotrgovinsku bilancu, tipičan uvoz - izvoz. Pa pogledaj kako tu stojimo.

Pa naše gospodarstvo ne da je jadno, nego je devastirano. Nisu rješenje nikakvi krediti kakvim ih ti zamišljaš, nego selektivno kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrednih zadruga i kombinata, jednostavno svih onih koji generiraju novu vrijednost i tu vrijednost izvoze, subvenciraj njih, daj im dulji rok za otplatu, daj im nižu kamatu, daj im prostor ako treba, strojeve. Kako nešto proizvesti iz ničega?

Pa naše selo će ulaskom u EU propasti, selo kao takvo ondje ne postoji, nema hrvatske formule moj susjed ima 600 hektara, ja imam 50 i u prosjeku imamo 330, još si nategneš, nema toga. Okrupnjavanje zemljišta, okrupnjavanje kapitala u zadrugama je jedino rješenje za spas poljoprivrede u HR prije debakla u EU.

Nek ih onda država pomogne, nek im izađe u susret, a ne da ti imaš 600 hektara i sadiš pšenicu koju znaš da nećeš izvesti dok tvoj susjed sadi neku drugu granu povrća koja ide kao luda, i na 10 ili 20 hektara, i sve proda i sve izveze.

Što je loše u kreditiranju takvih? Jeftini krediti, da dragi moj, jeftini krediti.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 17:41 (thedream).
18 godina

I <3 iHush :)

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
thedream kaže...
..

O čemu ti?

-ma.. (grmblj,,) malo sam zabrijao među hrpom postova i babysitingom s telefonom na uhu. (odnosilo se na povoljne kredite, kao neko rješenje, ali ipak sam te pogrešno isčitao)..

- no ostaje kao tvrdnja da krediti nisu povoljni nego samo nužno zlo ako se drugačije ne može. Inače izbjegavati kao ikakvo rješenje.

17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Dopusti da postavim (duze) pitanje:

trziste rada me smatra, uvjetno receno, strucnjakom za mrezno programiranje i rendering. Nemam Harvard, ali otprilike jednom mjesecno dobijem ponudu za novi posao u rangu od 100K na LinkedIn-u. Jednom prilikom pred otprilike dvije godine, iz odredjenih razloga sam ozbiljno, najozbiljnije razmisljao o povratku u Hr nakon godina provedenih po Skandinaviji. Tada sam spomenuo bivsem poslodavcu tu opciju, i on mi je odmah ponudio stari posao natrag, uz 15% vecu placu (dakle cca 6000kn i sitno).

To je, imho, za Pulu bila odlicna placa - no ni blizu onome sto sam vec zaradjivao.

Recimo da sam umjesto toga odlucio spiskati ustedjevinu iz Norveske banke da pokrenem nesto svoje: sto tocno da pokrenem, kako da to pokrenem, i na koji nacin da sve to sredim tako da:

1. budu zadovoljni radnici

2. budem zadovoljan ja

3. to sve skupa ne steti drzavi

Jer meni se cini da ovo troje nije checklist koji prekrizis kako nesto napravis.... nego mi se nazalost cini da su to tocke trokuta koji je potrebno balansirati.

Ili zaradi za dostojan zivot i plati radnicima da i oni mogu isto - ali varaj na porezu, trazi olaksice i povrat gdje god mozes. Ili placaj sve uredno, zadrzi pristojan dio kolaca za sebe, ali izrabljuj radnike. Ili treca opcija koja ostaje, koja je sve samo ne logicna.

Dakle, uzmimo samo za hipotezu da sam ja jedan od ovih strucnjaka i da sam naucio kroz zivot tradiciju upornog, ozbiljnog i teskog rada.

Sto da ja, konkretno, radim u Hrvatskoj?

But I, being dead, am nothing, not even my dreams... I've spread my ashes under your feet, tread as you wish, for you tread on nothing.
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 19:54 (Deus ex machina).
17 godina
Deus ex machina kaže...
..

-'ozbiljan biznis'. Ako sad treba napisati koji je to biz, hmm, nemam pojma ili svaki biz., kao i prodaja hamburgera.

Što bi bio npr Doodle Jump? Ako i nije 'ozbiljan biz' ali lova je vrlo ozbiljna. Jedino što za tako nešto moraš otići u NY, jer kod nas ništa (takvog) ne možeš prodati/naplatiti...

- drugo rješenje, je biti nezamjenjiv, imati svoju specijaliziranu nišu, tako imati osiguranu naplatu... takvi poslovi su zauzeti ili moraš izmisliti nešto novo (pa nema instant rješenja).

Sve je isto kao i drugdje, razlika je u uobičajenim iznosima, dok je Kresus spreman za dobru kurabu izdvojiti soma€ ili Maminjo zaljepiti 500€ cigi na čelo, istovremeno bi da im staviš piratice i crackane igre... Samo tržište (i mentalitet) je premalo za micropayment (koji je zadnjih godina najozbiljniji biz).

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 20:15 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
-'ozbiljan biznis'. Ako sad treba napisati koji je to biz, hmm, nemam pojma ili svaki biz., kao i prodaja hamburgera.

Što bi bio npr Doodle Jump? Ako i nije 'ozbiljan biz' ali lova je vrlo ozbiljna. Jedino što za tako nešto moraš otići u NY, jer kod nas ništa (takvog) ne možeš prodati/naplatiti...

<cut>

Pardon sto 'trujem' temu, samo da odgovorim na ovo: EA na iPhone i Android marketu ima oko 20ak klonova tetrisa, 15ak razlicitih voznji automobila, da na nabrajam dalje jer ne znam detalje ali ih mogu saznati iz prve ruke.

Poanta, svatko tko radi igre za mobilne platforme _zna_ da ne igra kvaliteta nego sreca... ako ti se aplikacija nadje medju top 10, na konju si. Ako ne, bacen trud. A zavrsiti tamo je cista, puka sreca.

Ozbiljan trud i ozbiljan rad - da. Ozbiljan biznis - ne.

Ako netko planira zivjeti od izrade igara za mobilne platforme, preporucam mu da se okusa u kockanju. Sanse su otprilike iste, samo sto kockanje trazi manje truda.

But I, being dead, am nothing, not even my dreams... I've spread my ashes under your feet, tread as you wish, for you tread on nothing.
18 godina
Deus ex machina kaže...

... svatko tko radi igre za mobilne platforme _zna_ da ne igra kvaliteta nego sreca... ako ti se aplikacija nadje medju top 10, na konju si. Ako ne, bacen trud. A zavrsiti tamo je cista, puka sreca.

Je da, to su te menadžeri uvjerili u to, jer im se ne da gurati vlastite proizvode. Radije neka ekipica isprogramira 10-20 istih igara, plaća ionako ide :D

Ali iskreno - što raditi u HR? Pa i ništa i bilo što. Mislim da bi bilo suludo dolaziti ovdje u lovu na zaradu bez neke izuzetno specifične stvari kojom možeš namaknuti brdo para. Ako ti je cilj zaraditi ili oploditi novac, u HR koja održava tečaj kuna/euro da ljudi ne bi umirali od gladi jednostavno ne možeš (očekivati) napraviti puno.

S druge strane, čvrsto sam uvjeren da, ako želiš bilo što raditi u HR, to možeš. Znači bilo što,  što voliš raditi, čime se ionako u životu želiš baviti, a lova ti nije primarna, mislim da se u HR može jako ugodno živjeti radeći to nešto. OK, možda ćeš se malo napatiti što s birokracijom, što s korupcijom, što s ograničenim tržištem, ali na kraju je sve to samo dio šarma {#}

Gledam te!
18 godina

Samo da se neko kod nas ne sjeti blokirat Wikileaks,{#} jaka fora moš mislit ko naši smotani susedi Talijani ok to sve kaj oni spominju smo znali vecinom jel fučkaj ga.{#}{#}{#}

http://danas.net.hr/svijet/page/2011/11/02/0328006.html?pos=n0

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Je da, to su te menadžeri uvjerili u to, jer im se ne da gurati vlastite proizvode. Radije neka ekipica isprogramira 10-20 istih igara, plaća ionako ide :D

Ali iskreno - što raditi u HR? Pa i ništa i bilo što. Mislim da bi bilo suludo dolaziti ovdje u lovu na zaradu bez neke izuzetno specifične stvari kojom možeš namaknuti brdo para. Ako ti je cilj zaraditi ili oploditi novac, u HR koja održava tečaj kuna/euro da ljudi ne bi umirali od gladi jednostavno ne možeš (očekivati) napraviti puno.

S druge strane, čvrsto sam uvjeren da, ako želiš bilo što raditi u HR, to možeš. Znači bilo što,  što voliš raditi, čime se ionako u životu želiš baviti, a lova ti nije primarna, mislim da se u HR može jako ugodno živjeti radeći to nešto. OK, možda ćeš se malo napatiti što s birokracijom, što s korupcijom, što s ograničenim tržištem, ali na kraju je sve to samo dio šarma {#}

Eh, da mi je otvoriti Pandorinu kutiju poslovnih odluka moje bivse gaming firme... no salu na stranu - "ne da mi se" ne postoji u svijetu novca, postoji samo "nije isplativo". Razmisli malo, i vidjet ces zasto 'kvalitetna' igra za mobilne uredjaje jednostavno nije isplativa investicija.

Sto se tice tog 'sarma' - hvala lijepa, ja sam se opametio pa sad biram velike sise :-D

18 godina
Deus ex machina kaže...

Dakle, uzmimo samo za hipotezu da sam ja jedan od ovih strucnjaka i da sam naucio kroz zivot tradiciju upornog, ozbiljnog i teskog rada.

Ništa. 

Ovo ti najozbiljnije govorim za slučaj da se stvarno planiraš vratiti. Trenutno smo u situaciji koja se može razvijati u bilo kojem pravcu. Možemo ići u grčkom smjeru, koji se meni čini vjerojatnijim, zato jer ćemo slijediti upute izvana, a one su samo pogoršale stvari u Grčkoj, a možda se i sve magično sredi, ali ja u to malo vjerujem.

Drugo, čak i da nije tako i da imaš proizvod koji se jednako prodaje u Grčkoj i Hrvatskoj kao i bilo gdje drugdje u svijetu neovisno o stanju ekonomije (ekvivalent kruha), naplata ti je ovdje jako problematična. 

Dakle, čak i kad uspiješ prodati, ako nisi već u uhodanom lancu, čekaš mjesece pa i godine da se stvarno naplatiš, a državi moraš platiti porez čim izdaš račun, a ne kad ti i stvarno bude plaćeno. A jesti se mora svaki dan, ili tu negdje...

Takđer, ovisno o tome misliš li raditi b2b, ako nemaš gotovu štelu, a počinješ od nule, gotovo ti je nemoguće probiti se i prodati nekoj domaćoj firmi koja stvarno plaća nešto što si napravio. 

Jedino ako evtl. već vani imaš kontakte sa stranom firmom koja ima predstavništvo u nas, pa da se onda izmjestiš ovdje i tu radiš (ako te baš toliko muči nostalgija) i prodaješ im odavdje ono što si već i vani prodavao. 

Što bi proizvodio ti ne mogu savjetovati. Znam da su se neki obogatili s glupostima kao što su izrade banalnih animiranih špica za HTV, a drugi koji su razvili čitave sustave naplate ovoga i onoga preko mobitela to ne uspijevaju nigdje prodati...

Pa ti vidi.

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Polaži za revizora Deus, takvi obično čoporativno pohode firme, u mojoj su već mjesec dana, ne rade tj. pardon, jedan radi a ostalih 4,5 gleda okolo naokolo i pod milim Bogom ne miču.{#} Shvati to kao đubretarski seminar sa faksa ili iz srednje, jedan radi a ostali..

Cemetary gates
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
ihush kaže...

<cut>

Pardon sto 'trujem' temu, samo da odgovorim na ovo: EA na iPhone i Android marketu ima oko 20ak klonova tetrisa, 15ak razlicitih voznji automobila, da na nabrajam dalje jer ne znam detalje ali ih mogu saznati iz prve ruke.

Poanta, svatko tko radi igre za mobilne platforme _zna_ da ne igra kvaliteta nego sreca... ako ti se aplikacija nadje medju top 10, na konju si. Ako ne, bacen trud. A zavrsiti tamo je cista, puka sreca.

Ozbiljan trud i ozbiljan rad - da. Ozbiljan biznis - ne.

Ako netko planira zivjeti od izrade igara za mobilne platforme, preporucam mu da se okusa u kockanju. Sanse su otprilike iste, samo sto kockanje trazi manje truda.

S vremenom se može pristojno zarađivat za hrvatske prilike, osobno sam to iskusio.

Stvar je da shitet igre i adsense spike ne idu i to je istina, i to je manje više loto, ali solidno ispolirane igre sa ocjenom dobar zarade solidnu lovu, znam iskusio sam to i slažem se uglavnom s svime što si napisao.

I da pošto sam do sada napravio 5-6 naslova za iOS te izradio iste pod stupid frameworkom shvatio sam da sam i sam s vremenom postao stupid, ono uzročno-posljednične veze korištenja junk-cheep rješenja ( shvačaš što mislim ) , te sam osobno-poslovno napravio svojevrsni menatlni i poslovni zaokret i odlučio raditi stvari from ground zerro ( 3-4 mjeseca dosada )  , a to znaš što znaći :)

PS.

I steal some ideas from yopur scenegraph example buahahahaha :)  thanks

17 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...
S vremenom se može pristojno zarađivat za hrvatske prilike, osobno sam to iskusio.

Stvar je da shitet igre i adsense spike ne idu i to je istina, i to je manje više loto, ali solidno ispolirane igre sa ocjenom dobar zarade solidnu lovu, znam iskusio sam to i slažem se uglavnom s svime što si napisao.

I da pošto sam do sada napravio 5-6 naslova za iOS te izradio iste pod stupid frameworkom shvatio sam da sam i sam s vremenom postao stupid, ono uzročno-posljednične veze korištenja junk-cheep rješenja ( shvačaš što mislim ) , te sam osobno-poslovno napravio svojevrsni menatlni i poslovni zaokret i odlučio raditi stvari from ground zerro ( 3-4 mjeseca dosada )  , a to znaš što znaći :)

PS.

Onda ti iskreno cestitam i na trudu i na uspjehu! Uocio sam da si radio neke igre, nisam zapravo nikad saznao da li si to prodao i kako je islo... ovdje vlada tako neka glupa kultura da je nepristojno pitati druge o prihodima, pa mi je bilo glupo pitati tebe. Uglavnom, moju ideju o isplativosti igara za mobilne telefone sam dobio od frenda koji radi u EA kao senior mobile developer.

Sto se tice 'kradje ideja', to ti kod mene ne postoji :-D Ideje su ko i s*pci, svi ih imaju, tako da gotov proizvod je ono sto valja :-) Zapravo, ako ti treba sta, pitaj... mozda vec imam negdje napravljeno pa ti proslijedim na mail, bez licence, bez garancije... koristi po zelji :-)

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 21:23 (Deus ex machina).
18 godina
woodgamesfx kaže...

PS.

A ima li kruva na Facebooku za vas razvijatelje igara? Čitam po ovim Gamasutrama da je Fejs El Dorado za one koji životare po appstoreovima...

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

A ima li kruva na Facebooku za vas razvijatelje igara? Čitam po ovim Gamasutrama da je Fejs El Dorado za one koji životare po appstoreovima...

Iskreno ne stignem, jedva stignem ovo. 

Problem igri, točnije igri za mobilne platforme leži u činjenici da velik broj developera radi neispolirane gluposti.

EDIT:

da ipak ovo bude u temi rasprave, referencirajući se na gornji tekst zaključio sam da ljudi žele kruha bez motike.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 21:58 (woodgamesfx).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice