Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.033.521
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/hrvati-drze-na-distanci-muslimane-i-rome

Mene ovo uopće ne čudi, pogotovo nakon što smo i tu na forumu, koji je redovito čišćen od netrpeljivih ispada, vidjeli način na koji razmišlja omladina - pa kako onda ne bi starije generacije koje su im uzor.

Tolerancija mi nije jača strana, svi drugi griješe a ja sam bez mana.
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
F10EXX kaže...
bed kaže...

Ti želiš da se smanji standard??!? E, sad si ga blebetnuo..

I onda ćeš se pridružiti programu razvoja čiji je cilj smanjenje standarda.. lol

Naravno da zelim.

A kome bi ti "smanjio standard"? Todoriću i Luki Rajiću ili N.N. penziću kraj kontejnera?

This space for rent!
14 godina
Veliki Brat kaže...

Ti naravno kužiš da prosječan građanin svoj dug u principu otplati i zaradi za njega, a država ne, nego ga prebacuje na leđa - građanima.

Ali zapravo me zanima što bi ti napravio s lovom koja bi ti ostala. Neću sada pitati štediš li, jedeš li radič koji raste uz autocestu jer je to u skladu s tvojim mogućnostima, dok ti kupovina pola kile radiča na placu predstavlja nedostižan standard...

Ne, umjesto toga mene zanima što bi ti zapravo napravio sa svojim ušteđenim novcem? Izgradio bi 0,0000000000001% ekološke hidroelektrane? 0,000000001% Pelješkog mosta? Ili bi ga na kraju možda ipak uplatio državi kroz povećani porez. Državi, koja je zapravo pravi generator tog (vanjskog) duga. Jer koliko ja vidim - građani u principu podmiruju svoje obaveze. Da, imaju dug, ali ga i otplaćuju. Zadužuju se, ali i rade i zarade.

A država? E vidiš, država svoj dug fino HOP! prebaci na leđa građanima, koji uz svoj standard još moraju financirati i osnovno funkcioniranje države (koja ne funkcionira). I onda, kada si srežeš standard (a to ćeš napraviti htio ti to ili ne, tako da se ne moraš bojati) - primjetiti ćeš da se samo dogodilo to da plaćaš više poreza. Što kroz 23% (sjeća li se još netko da je bilo 22%?), što kroz krizni harač, što kroz izravno plaćanje zdravstvenih usluga čak i nakon što si uplatio i osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje...

Tako da stari, sljedeći put kada pročitaš da građani u vanjskom dugu sudjeluju s 50-tak %, prije trolanja se malo potrudi shvatiti da se velika većina tih građana ionako zadužuje da bi uopće pokrili osnovne troškove života (hrana, stanovanje, grijanje). Da si htio shvatiti što ti Drago govori, shvatio bi. A svoje korporativno-fašističke parole si prodaj negdje gdje ih puše, ja bi na tvom mjestu probao u vrtiću.

I opet, potpuno promaseno razumijevanje procitanog, a onda i cijeli post. Suzdrzi se radije od pogadjanja toga sto sam ja gdje procitao, jer ti ne ide bas :D

Al samo neke stvari. Drzava ne prebacuje dug na ledja gradjana, drzava se zaduzuje u ime gradjana. Po njihovoj volji.

A ove srcedrapateljne pricice o zaduzivanju za hranu i grijanje si pricaj nekom drugom. Zato i imamo desetke milijardi kuna auto kredita, vjerojatno 100 milijardi kuna kredita za precijenjene stanove i milijarde kuna dugova po kreditnim karticama, kojih imamo 3 puta vise nego stanovnika.

16 godina
neaktivan
Drago kaže...

A kome bi ti "smanjio standard"? Todoriću i Luki Rajiću ili N.N. penziću kraj kontejnera?

Vjerojetano N.N. penziću, pošto taj SuperHik model socijalne države kod nas egzistira već određeno vrijeme, a kulminirao je prema svom vrhuncu unazad 20 godina.

15 godina
neaktivan

Život iznad mogućnosti svakako točno, nitko to razuman ne dovodi u pitanje.

Cemetary gates
17 godina
thedream kaže...

Mislim da to nije rješenje u Hrvatskoj, bar ne u tako drastičnoj mjeri. A i samu efikasnost državnog aparata ne bi, kao neki, povezivao sa mašinerijom koja u njemu radi i glomaznošću. Dobro si povezao da vjerojatno mnoga radna mjesta ne bi ni postojala, da nisu iz neke prividne potrebe, (sukoba) interesa ili nečeg trećeg naprosto - izmišljena, ali držim da nam je najmanje potrebna vojska nezaposlenih od 10,20 ili više tisuća ljudi.

Prije bi rekao da državnu upravu, i poduzeća u državnom vlasništvu treba restrukturirati, to će sigurno značiti i otkaze, ali ne 66%, kako je navedeno. Mislim da bi to izazvalo kontraefekt, iz jedne sfere parazita, preliti u drugu, opet na teret državnog proračuna.

Treba ispitati sve mogućnosti i uvjete da se te ljude održi zaposlenima, da ih se prekvalificira i da steknu uvjete za mirovinu, bar po meni. Samo proglašavanje viškom i otkazi, tj. populistički - rezovi, nam ništa dobra ne donosi uvjeravam vas.

Isto tako, zaboravljaš da je gotovo svako poduzeće u državnom vlasništvu, do sada bar iz javno obznanjenih primjera putem medija, imalo svog dasu iz HDZ-a tipa Mravka, odstrani taj rak, i riješio si 90% problema, a ne podijeliti na tisuće otkaza.

Otkaza će biti, ali veći su problem poduzeća u državnom vlasništvu i malverzacije, pa koliko je samo love i love isisano u zadnjih 15tak godina, ne znam o čemu uopće govorimo.

To su generatori nelikvidnosti, i to ti je rak rana, a ne 2,5 ili 10 000 baba koje rješavaju križaljke. Doći će i na njih red, ali kad govorimo o prvacima u sranjima, to su ti željeznice, hep, autoceste i brodogradilišta, nema većih. Šta se moglo uništiti ondje, uništilo se, i pokralo se.

Ni deset ministarstava "ničega i nečega" im nije ravno.

Slažem se s većim dijelom osim ovoga potcrtanoga.

Ovo "steknu uvjeti za mirovinu" mi se čini kao još malo prijevremenih mirovina, a to apsolutno ne dolazi u obzir. Ionako imamo više onih s prijevremenim mirovinama od onih koji su stekli uvjete za punu mirovinu - što znači da su odradili svoj radni vijek, uplaćivali mirovinsko i osiguravali mirovine svima - onima koji su otišli u penzije s 30 i onima koji su pošteno odradili do 65. 

Ovo "zbrinjavanje" navodnog viška mirovinama se ne smije više nikada ponoviti. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 12:13 (Drago).
15 godina
neaktivan
Drago kaže...
thedream kaže...
mbaksa kaže...

Zanimljiv intervju. Mi sve to već znamo, ali filozofi (u derogativnom smislu) na forumu i naša aktualna vlada to ne znaju, tj. "ne žele" znati (a buduća se ne usudi javno reći, jer bi javnim obznanjenjem pravog stanja mogla izgubiti izbore). Kaže konkretno čovjek da imamo abnormalno velik državni sektor (što je činjenica), da su tvrdnje vlade da se to ne može smanjiti glupost i u osnovi da se ne možemo oporaviti dok to ne napravimo - dok drastično ne smanjimo državni sektor. Dakle, kaže da moramo napraviti nužne rezove. Kao što je to napravio Novi Zeland i tako se riješio problema - kaže da su državni aparat smanjili za čitavih 2/3! Znači, 66% ljudi je izbačeno iz državnog sektora (to su svi oni koji premeću papire s jedne hrpe na drugu ili obavljaju poslove koji ni ne bi trebali postojati da nemamo nevjerojatno preopširne i nepotrebne zakonske obveze), pa su bili prisiljeni prijeći u privatni sektor (ili ostati nezaposleni) i kaže da nije bilo problema sa zapošljavanjem, da je, ako sam ga dobro shvatio, s tim kroz neko vrijeme zapravo nezaposlenost u državi pala!

Ali glavno da dežurni forumski "filozofi" kažu da su "nužni rezovi" floskule, mantranja i ne znam što sve ne. Jednostavno imamo preveliki državni sektor i Hrvatska ne može krenuti u pravom smjeru, ne može početi vraćati dugove, ne može se početi oporavljati prije nego se taj rak odstrani - jer dugove stvara upravo preveliki državni sektor! I stvarao bi ih i da nam banke i druge državne institucije oproste većinu dugova. Ništa se ne proizvodi, samo se premeću papiri u državnim institucijama.

Jasno je da treba mijenjati društvo, da treba mijenjati sustav, no "neki" ovdje ne shvaćaju da promjena sustava podrazumijeva i promjenu omjera državnog i privatnog sektora - bez toga nema nikakvih promjena, nikakve filozofije to ne mogu promijeniti.

Mislim da to nije rješenje u Hrvatskoj, bar ne u tako drastičnoj mjeri. A i samu efikasnost državnog aparata ne bi, kao neki, povezivao sa mašinerijom koja u njemu radi i glomaznošću. Dobro si povezao da vjerojatno mnoga radna mjesta ne bi ni postojala, da nisu iz neke prividne potrebe, (sukoba) interesa ili nečeg trećeg naprosto - izmišljena, ali držim da nam je najmanje potrebna vojska nezaposlenih od 10,20 ili više tisuća ljudi.

Prije bi rekao da državnu upravu, i poduzeća u državnom vlasništvu treba restrukturirati, to će sigurno značiti i otkaze, ali ne 66%, kako je navedeno. Mislim da bi to izazvalo kontraefekt, iz jedne sfere parazita, preliti u drugu, opet na teret državnog proračuna.

Treba ispitati sve mogućnosti i uvjete da se te ljude održi zaposlenima, da ih se prekvalificira i da steknu uvjete za mirovinu, bar po meni. Samo proglašavanje viškom i otkazi, tj. populistički - rezovi, nam ništa dobra ne donosi uvjeravam vas.

Isto tako, zaboravljaš da je gotovo svako poduzeće u državnom vlasništvu, do sada bar iz javno obznanjenih primjera putem medija, imalo svog dasu iz HDZ-a tipa Mravka, odstrani taj rak, i riješio si 90% problema, a ne podijeliti na tisuće otkaza.

Otkaza će biti, ali veći su problem poduzeća u državnom vlasništvu i malverzacije, pa koliko je samo love i love isisano u zadnjih 15tak godina, ne znam o čemu uopće govorimo.

To su generatori nelikvidnosti, i to ti je rak rana, a ne 2,5 ili 10 000 baba koje rješavaju križaljke. Doći će i na njih red, ali kad govorimo o prvacima u sranjima, to su ti željeznice, hep, autoceste i brodogradilišta, nema većih. Šta se moglo uništiti ondje, uništilo se, i pokralo se.

Ni deset ministarstava "ničega i nečega" im nije ravno.

Slažem se s većim dijelom osim ovoga potcrtanoga.

Ovo "steknu uvjeti za mirovinu" mi se čini kao još malo prijevremenih mirovina, a to apsolutno ne dolazi u obzir. Ionako imamo više onih s prijevremenim mirovinama od onih koji su stekli uvjete za punu mirovinu - što znači da su odradili svoj radni vijek, uplaćivali mirovinsko i osiguravali mirovine svima - onima koji su otišli u penzije s 30 i onima koji su pošteno odradili do 65. 

Ovo "zbrinjavanje" navodnog viška mirovinama se ne smije više nikada ponoviti. 

Ma mislio sam na godine radnog staža, imam slučaj u užoj obitelji, da je dobila otkaz nakon skoro 30g staža, ima 55g i što će sada, može se objesiti. Gdje će nakucati, tko će je uzeti, radi se o građevini, da budem bar donekle precizniji.

To sam mislio, što sa onima koji dobiju otkaz nakon 30 ili više godina, a fali im 3,4,5g do prava na mirovinu. Nikakvo zbrinjavanje - na gotovo, nego zbrinjavanje - poslom, zadržavanjem u radnom odnosu, da rade do uvjeta (primjer godine r.staža, godine života itd.).

Eh,da..kralj se opet kandidira.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 12:22 (thedream).
14 godina
Drago kaže...

Hehe, evo odma populistickih floskulica. Fali ti jos Kerum i njegove jahte, majbahi i blagajnice koje ne mogu na VeCe.

Sasvim je jasno da tempo s 6% BDPa deficita, a koji cijeli ode na potrosnju, u mirovine i slicno, ne moze trajati zauvijek. Tako da je samo pitanje hocemo li se u realnije okvire vratiti dobrovoljno, proracunato i pod nasom kontrolom, ili kad nas ubije matematika, u kaosu.

17 godina
F10EXX kaže...
Drago kaže...

Hehe, evo odma populistickih floskulica. Fali ti jos Kerum i njegove jahte, majbahi i blagajnice koje ne mogu na VeCe.

Sasvim je jasno da tempo s 6% BDPa deficita, a koji cijeli ode na potrosnju, u mirovine i slicno, ne moze trajati zauvijek. Tako da je samo pitanje hocemo li se u realnije okvire vratiti dobrovoljno, proracunato i pod nasom kontrolom, ili kad nas ubije matematika, u kaosu.

Koliko bi ti, bez floskula, oduzeo od mirovina - prosječna je 2.152 kune? Koja je to "naša kontrola"?

Meni se, recimo, čini da nad mirovinama ne postoji nikakva kontrola onih koji su desetljećima uplaćivali u mirovinsko, zato me i zbunjuje taj tvoj termin "naša kontrola". Koiko ja vidim, mirovine su pod kontrolom vrlo malog broja ljudi s kojim se ja, a ni primtatelji mirovina, ne mogu poistovjetiti.

Ti si taj koji kontrolira mirovine?

Također povinovanje pritiscima kreditora govori da ne postoji nikakva kontrola iz RH, već isključivo vanjska, ne-naša kontrola. 

Daj neki odgovor, brate, umjesto što papagajski ponavljaš ono što si čuo bez ikakve argumentacije iza toga. 

This space for rent!
14 godina
Drago kaže...

Koliko bi ti, bez floskula, oduzeo od mirovina - prosječna je 2.152 kune? Koja je to "naša kontrola"?

Meni se, recimo, čini da nad mirovinama ne postoji nikakva kontrola onih koji su desetljećima uplaćivali u mirovinsko, zato me i zbunjuje taj tvoj termin "naša kontrola". Koiko ja vidim, mirovine su pod kontrolom vrlo malog broja ljudi s kojim se ja, a ni primtatelji mirovina, ne mogu poistovjetiti.

Ti si taj koji kontrolira mirovine?

Također povinovanje pritiscima kreditora govori da ne postoji nikakva kontrola iz RH, već isključivo vanjska, ne-naša kontrola. 

Daj neki odgovor, brate, umjesto što papagajski ponavljaš ono što si čuo bez ikakve argumentacije iza toga. 

Mirovine su pod kontrolom gospodarstva. Ne mogu biti vece od onoga sto gospodarstvo moze podnijeti. Kratkorocno da, i bile su, na temelju zaduzivanja. Sad se to raspada. Nije bitno jel mirovina 2000, 3000 ili 1000 kn.

Bolje da je cijelo vrijeme 2000 kn, nego da je prvo 3000, a onda 1000. A to je ono sto ce se sad dogoditi.

16 godina
F10EXX kaže...
Drago kaže...

- opet 'floskulica'?

- Jedan dio tog 'minusa' je npr pituranje tunela, dok osuđeni 'moler' sudskom odlukom ima pravo na zaostale plaće i radno mjesto (ali to je samo pokoji milijunćić).. Pa sad kad Sanaderu 'oderu kaznu', zapljene sve satove i slike, da bi možda (zašto ne?) nakon godine, on dobio ustavnu tužbu gdje mu HR mora nadoknaditi štetu (za krađu, mito, rasprodaju, golf i jahte..) uz duševne boli. Naravno i to se dodaje minusu uz same troškove suđenja.

-Hoću reći, nije problem minus, nego uzrok minusa, većinom grabež-krađa.. pa do sudovanja s lošim ishodom, koje opet na kraju plaćaju građani. Još veći problem je nesposobna (trula) struktira-sistem, koji ne može čak ni kriminal osudiiti. Kontra primjer, podsljemenska zona i Rojsova kućica, Todorićeva je blizu ali nikad srušena (nije ni dobio papirić s upozorenjem ili pitanjem za građ.dozvolu), Rojs je svoju ponovo izgradio na istim temeljima. Što ako tuži RH i dobije odštetu? I to je minus. Dok javne službe (koje su za to plaćene) troše novac, bez rezultata, još gore, rezultat je suprotan-gori nego da ih nema (tužiteljstvo, građevinska itd..).

Bandićev WC za 5m kn, dok je ovo ljeto rekonstrukcija Slavnonske iznosila (srezana cijena) 7m kn. Problem je u omjeru. Ispada cijena fiće = cijena ferarija + alu-felge?? Milijarde kuna iz proračuna su tako 'nestale', tu je taj minus.

Nevalja vlast, BDP je samo posljedica svih malverzacija i krađa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 12:49 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

- Jedan dio tog 'minusa' je npr pituranje tunela, dok osuđeni 'moler' sudskom odlukom ima pravo na zaostale plaće i radno mjesto (ali to je samo pokoji milijunćić).. Pa sad kad Sanaderu 'oderu kaznu', zapljene sve satove i slike, da bi možda (zašto ne?) nakon godine, on dobio ustavnu tužbu gdje mu HR mora nadoknaditi štetu (za krađu, mito, rasprodaju, golf i jahte..) uz duševne boli. Naravno i to se dodaje minusu uz same troškove suđenja.

-Hoću reći, nije problem minus, nego uzrok minusa, većinom grabež-krađa.. pa do sudovanja s lošim ishodom, koje opet na kraju plaćaju građani. Još veći problem je nesposobna (trula) struktira-sistem, koji ne može čak ni kriminal osudiiti. Kontra primjer, podsljemenska zona i Rojsova kućica, Todorićeva je blizu ali nikad srušena (nije ni dobio papirić s upozorenjem ili pitanjem za građ.dozvolu), Rojs je svoju ponovo izgradio na istim temeljima. Što ako tuži RH i dobije odštetu? I to je minus. Dok javne službe (koje su za to plaćene) troše novac, bez rezultata, još gore, rezultat je suprotan-gori nego da ih nema (tužiteljstvo, građevinska itd..).

Bandićev WC za 5m kn, dok je ovo ljeto rekonstrukcija Slavnonske iznosila (srezana cijena) 7m kn. Problem je u omjeru. Ispada cijena fiće = cijena ferarija + alu-felge?? Milijarde kuna iz proračuna su tako 'nestale', tu je taj minus.

Nevalja vlast, BDP je samo posljedica svih malverzacija i krađa.

Ha mozes ti ponavljat koliko god hoces, ali to nije ni priblizno glavni uzrok, vecina love nije pokradena. Da sve to zbrojis, ne bi mogao isplatit mirovine za dva mjeseca. Puno puno veci problem su razna 'prava' koja je drzava dijelila sakom i kapom, uskladjivanja i slicno, dok je BDP rastao na dugu. Naravno, nitko se nije sjetio ugraditi klauzulu da recimo ako vec i kad BDP raste rastu i ta prava, da onda prava i padaju ako BDP pada.

17 godina
F10EXX kaže...

Mirovine su pod kontrolom gospodarstva. Ne mogu biti vece od onoga sto gospodarstvo moze podnijeti. Kratkorocno da, i bile su, na temelju zaduzivanja. Sad se to raspada. Nije bitno jel mirovina 2000, 3000 ili 1000 kn.

Bolje da je cijelo vrijeme 2000 kn, nego da je prvo 3000, a onda 1000. A to je ono sto ce se sad dogoditi.

Ohoho - nije bitno da li je mirovina 2000, 3000 ili 1000 kuna?!:-))))

Kome? Tebi? Onome tko od toga treba preživjeti je vrlo bitno. Osim toga, prosječna mirovina nikada nije bila 3000 kuna pa da sada treba pasti na 1000, tako da je jasno da pričaš napamet jer si jednostavno neinformiran, ali zato s jakim "stavom", što je uvijek loša kombinacija. 

Uopće nemaš pojma o mirovinama (a ni ekonomiji - ovo su postovi spambotovske "dubine"). 

Mirovine NISU pod kontrolom gospodarstva, već se radi o mirovinskim fondovima koji se pune:

a) ranijim uplatama samih korisnika mirovina

b) sadašnjim uplatama radno aktivnih (to je jedini dio - "pod kontrolom gospodarstva")

c) zaduživanjem države (zato jer je pod a) pokradeno početkom 90-tih i pod b) nemamo dovoljnu zaposlenost)

Problem je što su tijekom stvaranja ove države mirovinski fondovi shvaćeni kao kasica-prasica iz koje se moglo zagrabiti za sve što je kome trebalo, a umirovljenici koji su pošteno u njih uplaćivali nisu imali nikakva prava reći slažu li se s time ili ne. Dakle, umirovljenici koji su pošteno zaradili svoje mirovine su veće jednom opljačkani, a sada bi ih i drugi puta trebalo opljačkati i na starcima koji žive u teškoj neimaštini malo trenirati "fiskalnu disciplinu".

Međutim, čak i takvi jadni kakvi su, umirovljenici su ipak dio ukupne potrošnje koja sudjeluje u nacionalnom BDP-u. Smanjivanjem mirovina smanjuje se i kupovna moć građana, a to sigurno neće dobro djelovati na potrošnju i rast BDP-a.

Nešto si laprdao o matematici i zbrajanju dva i dva. 

Nama treba gospodarski rast koji je preko 7% da bismo mogli vraćati kredite po tempu koji očekuju kreditori.

Smanjivanjem mirovina ni na koji način nisi potakao gospodarski rast jer to, naravno, nema veze jedno s drugim. 

Napajaš se "idejama" Adriatic Institutea i ostalih srdoč-budala koje se stvarno ponašaju kao da ne znaju zbrojiti dva i dva i kao da ne postoje primjeri Argentine, a sada i Grčke, koji su kresali "previsoku potrošnju" i iz toga nisu dobili nikakvu korist, već su nakon takvih "mjera" posve propali. 

Dakle:- daj mi objasni svojim riječima kako smanjivanjem mirovina dobivamo potrebni gospodarski rast?

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Kolega! {#}

Cemetary gates
17 godina
F10EXX kaže...

Ha mozes ti ponavljat koliko god hoces, ali to nije ni priblizno glavni uzrok, vecina love nije pokradena. Da sve to zbrojis, ne bi mogao isplatit mirovine za dva mjeseca. Puno puno veci problem su razna 'prava' koja je drzava dijelila sakom i kapom, uskladjivanja i slicno, dok je BDP rastao na dugu. Naravno, nitko se nije sjetio ugraditi klauzulu da recimo ako vec i kad BDP raste rastu i ta prava, da onda prava i padaju ako BDP pada.

Prema procjeni Guste Santinija u privatizaciji i kroz razne malverzacije sponzorirane od politike, od društva je ukradeno oko 100 milijardi eura u 20 godina. To je malo više od mirovina za dva mjeseca. 

Daj neku brojku, neki konkretan podatak umjesto ovoga lupetanja na načelnoj razini, čime bi potkrijepio svoje stavove. 

This space for rent!
17 godina
F10EXX kaže...

I opet, potpuno promaseno razumijevanje procitanog, a onda i cijeli post. Suzdrzi se radije od pogadjanja toga sto sam ja gdje procitao, jer ti ne ide bas :D

Al samo neke stvari. Drzava ne prebacuje dug na ledja gradjana, drzava se zaduzuje u ime gradjana. Po njihovoj volji.

A ove srcedrapateljne pricice o zaduzivanju za hranu i grijanje si pricaj nekom drugom. Zato i imamo desetke milijardi kuna auto kredita, vjerojatno 100 milijardi kuna kredita za precijenjene stanove i milijarde kuna dugova po kreditnim karticama, kojih imamo 3 puta vise nego stanovnika.

A što misliš, što su dugovi na karticama, nego za odjeću, hranu i režije? I što misliš zašto ljudi imaju više od jedne kartice? Pa zato da mogu prebacivati pare s jedne na drugu i izbjegavati minuse. Osobno ne furam taj film (uopće nisam korisnik kartica), ali to je sasvim nebitno za ovu priču. Bitno je to da tebe i sve ostale u svemiru zaboli qurac za moj stambeni kredit kojeg uredno otplaćujem već pet godina. Znaš zašto? Jer ga otplaćujem. A ako ga neću moći otplaćivati, banka će mi uzeti stan i fajrunt.

A znaš li zašto imam stan na kredit? Zato jer se ne mogu gurati starcima u krevet s 33 godine i zato jer mi država ne omogućava stan i posao po završetku školovanja kao u Jugi. I što bi ja sad trebao, spavati zajedno s ženom i djecom ispod mosta, jer je to moj standard? Pa 300.000+ ljudi je nezaposleno, čovječe! Nešto više od milijuna ih radi, , dio njih je i 50.000+ zaposlenih u državnoj upravi, čija je plaća u prosjeku veća nego ona u privatnom sektoru (LOL), umirovljenika ima otprilike jednako kao i zaposlenih, sa onim nezaposlenima smo svi skupa taman tu negdje - u crnoj rupi (i ne, ne mislim na onu svemirsku).

A država - za svaku kunu kredita koji digne, stavlja ga na teret meni i tebi. I kada država plati nekoliko milijuna kuna za servis koji nije upotrebljiv, onda je to jaaaaaako različito od mene koji sam sebi dižem kredit za stambene potrebe.

Uopće, WTF se raspravljam s tobom? Pa ti imaš obraza ovdje tvrditi da vlada po mojoj volji diže kredit i da je to ok, li kad ja to radim za vlastite potrebe (i to još osnovne životne potrebe) - onda živim iznad standarda? Daj odtrolaj stari...

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Politički program by Siniša Vuco ( koji je btw metalac u duši {#} ) :

#! ,

legenda .

PS:

Sve je to Rock 'n' Roll

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 13:24 (woodgamesfx).
17 godina

@velikibrat zasto uopce raspravljas sa njim. Ili je glup ili namjerno provocira.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
F10EXX kaže...

A što misliš, što su dugovi na karticama, nego za odjeću, hranu i režije? I što misliš zašto ljudi imaju više od jedne kartice? Pa zato da mogu prebacivati pare s jedne na drugu i izbjegavati minuse. Osobno ne furam taj film (uopće nisam korisnik kartica), ali to je sasvim nebitno za ovu priču. Bitno je to da tebe i sve ostale u svemiru zaboli qurac za moj stambeni kredit kojeg uredno otplaćujem već pet godina. Znaš zašto? Jer ga otplaćujem. A ako ga neću moći otplaćivati, banka će mi uzeti stan i fajrunt.

A znaš li zašto imam stan na kredit? Zato jer se ne mogu gurati starcima u krevet s 33 godine i zato jer mi država ne omogućava stan i posao po završetku školovanja kao u Jugi. I što bi ja sad trebao, spavati zajedno s ženom i djecom ispod mosta, jer je to moj standard? Pa 300.000+ ljudi je nezaposleno, čovječe! Nešto više od milijuna ih radi, , dio njih je i 50.000+ zaposlenih u državnoj upravi, čija je plaća u prosjeku veća nego ona u privatnom sektoru (LOL), umirovljenika ima otprilike jednako kao i zaposlenih, sa onim nezaposlenima smo svi skupa taman tu negdje - u crnoj rupi (i ne, ne mislim na onu svemirsku).

A država - za svaku kunu kredita koji digne, stavlja ga na teret meni i tebi. I kada država plati nekoliko milijuna kuna za servis koji nije upotrebljiv, onda je to jaaaaaako različito od mene koji sam sebi dižem kredit za stambene potrebe.

Uopće, WTF se raspravljam s tobom? Pa ti imaš obraza ovdje tvrditi da vlada po mojoj volji diže kredit i da je to ok, li kad ja to radim za vlastite potrebe (i to još osnovne životne potrebe) - onda živim iznad standarda? Daj odtrolaj stari...

I ovaj LOL ima malo podulji zašto uzroka. {#}

Cemetary gates
14 godina
odjavljen

Svaka čast vama koji ste digli kredit za stan na hrpu godina! {#}

14 godina
Drago kaže...

Ohoho - nije bitno da li je mirovina 2000, 3000 ili 1000 kuna?!:-))))

Kome? Tebi? Onome tko od toga treba preživjeti je vrlo bitno. Osim toga, prosječna mirovina nikada nije bila 3000 kuna pa da sada treba pasti na 1000, tako da je jasno da pričaš napamet jer si jednostavno neinformiran, ali zato s jakim "stavom", što je uvijek loša kombinacija. 

Uopće nemaš pojma o mirovinama (a ni ekonomiji - ovo su postovi spambotovske "dubine"). 

Mirovine NISU pod kontrolom gospodarstva, već se radi o mirovinskim fondovima koji se pune:

a) ranijim uplatama samih korisnika mirovina

b) sadašnjim uplatama radno aktivnih (to je jedini dio - "pod kontrolom gospodarstva")

c) zaduživanjem države (zato jer je pod a) pokradeno početkom 90-tih i pod b) nemamo dovoljnu zaposlenost)

Problem je što su tijekom stvaranja ove države mirovinski fondovi shvaćeni kao kasica-prasica iz koje se moglo zagrabiti za sve što je kome trebalo, a umirovljenici koji su pošteno u njih uplaćivali nisu imali nikakva prava reći slažu li se s time ili ne. Dakle, umirovljenici koji su pošteno zaradili svoje mirovine su veće jednom opljačkani, a sada bi ih i drugi puta trebalo opljačkati i na starcima koji žive u teškoj neimaštini malo trenirati "fiskalnu disciplinu".

Međutim, čak i takvi jadni kakvi su, umirovljenici su ipak dio ukupne potrošnje koja sudjeluje u nacionalnom BDP-u. Smanjivanjem mirovina smanjuje se i kupovna moć građana, a to sigurno neće dobro djelovati na potrošnju i rast BDP-a.

Nešto si laprdao o matematici i zbrajanju dva i dva. 

Nama treba gospodarski rast koji je preko 7% da bismo mogli vraćati kredite po tempu koji očekuju kreditori.

Smanjivanjem mirovina ni na koji način nisi potakao gospodarski rast jer to, naravno, nema veze jedno s drugim. 

Napajaš se "idejama" Adriatic Institutea i ostalih srdoč-budala koje se stvarno ponašaju kao da ne znaju zbrojiti dva i dva i kao da ne postoje primjeri Argentine, a sada i Grčke, koji su kresali "previsoku potrošnju" i iz toga nisu dobili nikakvu korist, već su nakon takvih "mjera" posve propali. 

Dakle:- daj mi objasni svojim riječima kako smanjivanjem mirovina dobivamo potrebni gospodarski rast?

Brojke su bile primjeri situacije, a ne prosjecne mirovine. Dugorocno, mirovine ovise samo o gospodarstvu. Jer i zaduzivanje drzave ovisi o gospodarstvu. Ali tesko je ocekivati da ce netko ovako zadojen to shvatiti. Vjerojatno mislis da lova za zaduzenje pada s neba, i to zauvijek.

Ono sto se dogodilo tijekom stvaranja drzave je nebitno. Stara narodna kaze da se ne place za prolivenim mlijekom. Bitno je ono sto je sad, i kako se iz te situacije izvuci.

I naravno da drzavna stednja na ovaj nacin donosi propast. Bitno je kako je ona provedena. Sva ta rezanja idu u smjeru srezimo razvoj i investicije za 100%, a transfere stanovnistvu sto manje. Otprilike kao da u firmi sef stedi tako da ne naruci cement, a radnicima smanji placu za 10%, i onda se cudi kako to nije dalo rezultata, a ovi nemaju s cim radit. To su, u sustini mjere stednje obje ove drzave.

Iz ovakve situacije jednostavno nema izlaza, koji ce nam omoguciti da izbjegnemo pad standarda. Mehanizam za to nije ni bitan.

17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...
Bitno je to da tebe i sve ostale u svemiru zaboli qurac za moj stambeni kredit kojeg uredno otplaćujem već pet godina.

You're the man now, dog!

(Ja imam dva, fck yea, how hot am I?)

14 godina
Drago kaže...
F10EXX kaže...

Prema procjeni Guste Santinija u privatizaciji i kroz razne malverzacije sponzorirane od politike, od društva je ukradeno oko 100 milijardi eura u 20 godina. To je malo više od mirovina za dva mjeseca. 

Daj neku brojku, neki konkretan podatak umjesto ovoga lupetanja na načelnoj razini, čime bi potkrijepio svoje stavove. 

Je, nominalne vrijednosti mozda :D To sto je vecina radila neke stvari za zatvoreno trziste, bez ikakve konkurencije, i propala sama od sebe, to necemo spominjat jer nam ne pase u konstrukcije, jelda?

A cak i da ne bi, nije to pokradeno, nego je da se ukrade kuna unisteno njih 100 ili 1000.

Ja da dam podatke, a kontraargument je "kroz razne". Daj me nemoj nasmijavat.

15 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
Veliki Brat kaže...
Bitno je to da tebe i sve ostale u svemiru zaboli qurac za moj stambeni kredit kojeg uredno otplaćujem već pet godina.

You're the man now, dog!

(Ja imam dva, fck yea, how hot am I?)

Ti si alfa male.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 13:38 (thedream).
15 godina
Drago kaže...

Tako je. Gospodarski rast. Smanjenjem mirovina i plaća pada i kupovna moć ljudi što povlači i smanjenje prozvodnje, pa smanjenje ulaganja itd.. Ono što su Švabe napravile 2009. je zanimljivo. Svakom su dali 100€(ako se ne varam) da ih potroši.

@F10EXX.

Problem i je (između ostalog) što se u Hrvatskoj početkom krize (2009) naglo povečao (pa nakon toga naravno pao) trend oročenih i inih štednji. Ovisno o banci taj broj se kretao od 10% do 30%. To je 105 milijardi kuna (prema podacima iz 2009. a odnosi se na štednje građana i tvrtki) koje nisu završile na tržištu nego "mirno" stoje u banci. Dakle ove građane i tvrtke koje imaju novca treba potaknuti da troše, ulažu, vrte i oplođuju svoj novac kroz gospodarstke projekte i investicije što bi također dalo dodatni impuls gospodarstvu i rastu BDP-a. Dakle treba im kroz birokraciju i sustav dati sigurnije i transparentije uvijete poslovanja kako bi ih se potaklo da investiraju.

Smanjenjem mirovina, dodatnom štednjom i rezovima radiš suprotan efekt i k tome povećavaš broj ljudi koji žive na rubu egzistencije. Tako da mirovine ne možeš smanjivati sukladno padu BDP-a. A problem ne leži u zaduživanju već u tome što se taj novac nije dobro(očito) oplodio odnosno što se lova potrošila na stvari koje nisu donijele profit. Nije problem da se država zaduži za 100 milijardi ako će s tim novcem ostvariti neku investiciju koja će donijeti zaradu od 200 milijardi..

F10EXX daj se fakat malo informiraj, google is your friend. Ideš ulicom Senjskih Trolova, Kartoniranih Boraca a završit ćeš na Trgu Suspendiranih Žrtava.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
protjeran

Nemojte tako, čovjek je dao neke konkretne savjete - recimo, ja više nikad neću plakati nad prolivenim mlijekom.

''Mulder, toads just fell from the sky!'' ''I guess their parachutes didn't open.''
14 godina
Veliki Brat kaže...
F10EXX kaže...

Je je. Zato smo i imali raznorazne Technomaxove, HG spotove, Ve-Mile i slicne brzorastuce firme, jer su ljudi tamo kupovali hranu na kartice. Zato smo i 1999. prodali 55,000 automobila, a 2008. njih 88,000. Jer se trosilo na grijanje. Prosto je nevjerojatna kolicina populistickih spinova koje se ovdje moze cuti.

I qurac si u jugi dobio stan. Svi su izdvajali sredstva, a dobio bi svaki peti. Ljudi sto su gradili svoje vlastite kuce, podstanari? Za to nisi cuo? Vjerojatnije je da samo zgodno to zaboravljas. Moji roditelji su kad sam se ja rodio sa dvoje djece zivjeli kod bake i djeda, u stanu od 61 kvadrat, s njima jos i oceva mladja sestra. A 6 godina sam mladji od svoje sestre. Nakon jos godinu dana su uzeli podstanarski stan na koji je odlazilo 90% place, a majka nije radila. Gle cuda, bila je nezaposlena. Bez stana. U toj jugi, gdje drzava osigurava stan i posao. Ajde bajke nekom drugom pricajte, tko nije to prozivio.

A drzava kredite dize jer to zele njezini gradjani. Mozda to nije po tvojoj volji, mozda ni po mojoj, ali po vecinskoj je. Jer svatko to mozda i ne odobrava, dok se ne dovede u pitanje neki moneyflow koji taj netko ima od drzave, onda je odjednom to 'steceno pravo' i svetinja.

17 godina
neaktivan
Prvo ćeš se pomaknut u stranu? (da ne budeš nad mlijekom)
Tolerancija mi nije jača strana, svi drugi griješe a ja sam bez mana.
15 godina
neaktivan
F10EXX kaže...

Je je. Zato smo i imali raznorazne Technomaxove, HG spotove, Ve-Mile i slicne brzorastuce firme, jer su ljudi tamo kupovali hranu na kartice. Zato smo i 1999. prodali 55,000 automobila, a 2008. njih 88,000. Jer se trosilo na grijanje. Prosto je nevjerojatna kolicina populistickih spinova koje se ovdje moze cuti.

I qurac si u jugi dobio stan. Svi su izdvajali sredstva, a dobio bi svaki peti. Ljudi sto su gradili svoje vlastite kuce, podstanari? Za to nisi cuo? Vjerojatnije je da samo zgodno to zaboravljas. Moji roditelji su kad sam se ja rodio sa dvoje djece zivjeli kod bake i djeda, u stanu od 61 kvadrat, s njima jos i oceva mladja sestra. A 6 godina sam mladji od svoje sestre. Nakon jos godinu dana su uzeli podstanarski stan na koji je odlazilo 90% place, a majka nije radila. Gle cuda, bila je nezaposlena. Bez stana. U toj jugi, gdje drzava osigurava stan i posao. Ajde bajke nekom drugom pricajte, tko nije to prozivio.

A drzava kredite dize jer to zele njezini gradjani. Mozda to nije po tvojoj volji, mozda ni po mojoj, ali po vecinskoj je. Jer svatko to mozda i ne odobrava, dok se ne dovede u pitanje neki moneyflow koji taj netko ima od drzave, onda je odjednom to 'steceno pravo' i svetinja.

Aj nek ga sad dobije svaki 500-ti i ja tebi kupim jedan. {#}

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 13:56 (Danny_HR).
14 godina
odjavljen
F10EXX kaže...

Svi koje znam su u Jugi radili i to u istoj firmu 30 godina bez da je plaća kasnila jedno dana, otkaz gotovo nisi mogao dobiti... Stan su nam davali ali ga moji nisu uzeli jer us pošteni... Na zidu je pisalo ko ima kakvu plaću... Da mi je sad JUGA a ne ova lopovska država... {#}{#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice