Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.033.237
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

1) LOL, koje trolanje. :-) Pa što je onda  "lagodan život" u tvojoj interpretaciji - "sve što nije umiranje"? :-)))

2) Ne moraš ništa "dokazivati", nego se na forumu brane stavovi. To je sastavni dio diskusije. Jedan nešto kaže, drugi se ne složi i onda ovaj prvi brani svoje tvrdnje ili ne.

I ti i ja znamo da samo ponavljaš ono što si čuo i da nemaš pojma koje su to "naše mogućnosti" ni kako bi ti to izračunao, ni što je uzrok, a što posljedica, ali ne želiš to priznati. 

Međutim, kada ovako odbijaš potkrijepiti svoje stavove nekim argumentima ("ti meni ne moraš dokazivati..." :-)) onda to i drugi vide. :-)

Ja sam rekao sto je lagodan zivot. Ti se nisi slozio. Pa reci ti.

Na forumu se pretpostavlja da netko zna zbrojiti dva broja. Ako ti to ne znas, onda nije ni cudno da ne razumijes zasto zivimo iznad mogucnosti.

17 godina
ihush kaže...

Paravinja? Podignuta je optužnica za ubojstvo i pokušaj silovanja. (?!).. Khmm, kako misle dokazati pokušaj silovanja? Problem je i samo ubojsvo? Tužiteljstvo podiže optužnice po feelingu (jer osjećaju potrebe naroda)?

Uz to sad ga traži i BiH. Zašto? Zar je sad počinio nešto (u međuvremenu) dok je u pritvoru... vrlo lako da je to protuusluga našem tužiteljstvu, ping-pong, dok se ne nabasa na neki (barem približno) koristan dokaz.

Ovako mi ta dva slučaja (Sanader) izgledaju nekakao 'isti', znamo da su krivi i ništa.. Možda da ih lijepo zamole da priznaju i to je to.

To s Paravinjom će biti kolosalni "fail", a slučaj je navodno trebao biti odskočna daska za onog bizona Milijana Brkića  koji ga je vodio (dok je još želio biti "profesionalac u MUP-u" i prije nego je u sebi otkrio da "razmišlja hrvatski kad mu je najteže i stavio se na HDZ-ovu listu). Navodno je Brkić trebao zamijeniti Olivera Grbića na njegovom mjestu. 

Međutim, Milijan je toliko drobio na TV i odavao podatke o istrazi dok je ona trajala i dok Paravinju još nisu "ukebali", tako da i on i njegov advokat (i to po službenoj dužnosti) znaju da murja nema ništa osim jedne (brojkom: 1) kapi krvi i vlas kose za koju su utvrdili da pripada jadnoj Bilićki. Jednostavno su odbili bilo kakvo priznanje i nagodbu tako da s ovim što tužiteljstvo ima, ako odjednom nisu negdje našli videosnimku silovanja i ubojstva, nema nikakve šanse da ga osude.

(Doduše, poučen primjerom Zagorčevih "dijamanata" koje nitko nije vidio, a osuda ipak sjela, ne bih se kladio...)

Mislim da bi i Sanader mogao lako otšetati...

Dobro je Klauški rekao da je Hrvatska zemlja gdje se uhićuje, ali ne i osuđuje...

This space for rent!
16 godina
F10EXX kaže...
thedream kaže...

Jaka logika. Pravi Hrvat mora slušati himnu na WC-u i mahati zastavicom HDZ-a. Apsolutno podržavam.

Nisi shvatio. Procitaj s razumijevanjem.

- a što se to može s razumom kod takvih izjava? To je iz kategorije 1,5DEM/kg mozga, jedina poveznica...

Austrijanci starije životne dobi (penzići) su česti turisti u zimskim mjesecima, jadran-istra..., i naši bi na skijanje, ali nešto ih spriječava. (nije reuma). Uz to, kad se pjevaju nacionalne budnice, Ustani Bane.. to je protiv AU carstva? :)

- i da, naravno, u pravu si imaš pravo...

Samo se čudim forumu, umjesto teh.napredka, nestade jedan buttonćić...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
ihush kaže...

- a što se to može s razumom kod takvih izjava? To je iz kategorije 1,5DEM/kg mozga, jedina poveznica...

Austrijanci starije životne dobi (penzići) su česti turisti u zimskim mjesecima, jadran-istra..., i naši bi na skijanje, ali nešto ih spriječava. (nije reuma). Uz to, kad se pjevaju nacionalne budnice, Ustani Bane.. to je protiv AU carstva? :)

- i da, naravno, u pravu si imaš pravo...

Samo se čudim forumu, umjesto teh.napredka, nestade jedan buttonćić...

:D

Uf, potpuno promaseno.

15 godina
F10EXX kaže...
Drago kaže...

1) LOL, koje trolanje. :-) Pa što je onda  "lagodan život" u tvojoj interpretaciji - "sve što nije umiranje"? :-)))

2) Ne moraš ništa "dokazivati", nego se na forumu brane stavovi. To je sastavni dio diskusije. Jedan nešto kaže, drugi se ne složi i onda ovaj prvi brani svoje tvrdnje ili ne.

I ti i ja znamo da samo ponavljaš ono što si čuo i da nemaš pojma koje su to "naše mogućnosti" ni kako bi ti to izračunao, ni što je uzrok, a što posljedica, ali ne želiš to priznati. 

Međutim, kada ovako odbijaš potkrijepiti svoje stavove nekim argumentima ("ti meni ne moraš dokazivati..." :-)) onda to i drugi vide. :-)

Ja sam rekao sto je lagodan zivot. Ti se nisi slozio. Pa reci ti.

Na forumu se pretpostavlja da netko zna zbrojiti dva broja. Ako ti to ne znas, onda nije ni cudno da ne razumijes zasto zivimo iznad mogucnosti.

Da imao se lagodan život dok se je neprimjetno kralo, a kad su velike količine novaca "isparile" onda je kriza i povećanje pdv-a i svakavih nameta na plaću radnika. Život iznad mogućnosti su imali tj. još ga uvijek imaju, a tko plaća ga?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina
Drago kaže...
..

da murja nema ništa osim jedne (brojkom: 1) kapi krvi i vlas kose za koju su utvrdili da pripada jadnoj Bilićki. .. 

khm, khmmm.. eh da, ako je to dokaz ili dokaz koji je morao postojati da bi bila podignuta optužnica, ako je ovo drugo, tad bi dobar advokat...

Ni blizu dijamantima, kao preduvijet-dokaz. Recimo da je protiv zagorca ber netko svjedočio, dok tko može svjedočiti protiv Paravinje? npr ja sad dođem na sud i kažem, ja sam ga vidio da je, ubio, silovao itd.. i sud to prihvati. Za Zagorca to može, za ovo teško (ako želimo biti pravna država). Izgleda da će ipak prvo u Srbiju.. možda oni izvuku neki dokaz, možda (kao prošli mjesec) pobjegne iz jurećeg vozila.. (da bar..).

14 godina
mac92 kaže...

Da imao se lagodan život dok se je neprimjetno kralo, a kad su velike količine novaca "isparile" onda je kriza i povećanje pdv-a i svakavih nameta na plaću radnika. Život iznad mogućnosti su imali tj. još ga uvijek imaju, a tko plaća ga?

To nije najveci uzrok, ne predstavlja cak ni neki znacajniji manjinski. Ogromna vecina love koju smo danas duzni otisla je u standard gradjana. Umjesto da smo od te love nesto napravili, mi smo je potrosili kupujuci robu od onih koji su nam lovu posudjivali. Sad smo duzni, a nove love vise nema. Pa ce malo bit po staroj zidovskoj, ali cemo se zapravo samo vratiti tamo gdje spadamo, ali jos i malo nize, jer cemo vracat kamate.

16 godina
F10EXX kaže...
...

Pa ce malo bit po staroj zidovskoj, ...

- a ta starožidovska (poslovica?) glasi? ...

- btw, ja nisam dužan. Dug vanjski ili kakav li već me ne zanima. Nek' g avrati Merkelica ili građani EUa kroz poreze. Ja neću. (malo karikiram, pecam..).

16 godina
neaktivan
F10EXX kaže...
Kad ja vidim poziv na prosvjede koji ce se zalagati za smanjenje standarda, zivot bez duga, za razvojan, a ne socijalan proracun, onda cu se pridruziti.

Ti želiš da se smanji standard??!? E, sad si ga blebetnuo..

I onda ćeš se pridružiti programu razvoja čiji je cilj smanjenje standarda.. lol

bedsoft.net
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2011 18:50 (bed).
17 godina
protjeran
Ma nabijem vas s tim pranjem mozga..da ga barem netko isara sprejevima. 
Oh ne, dobili smo one big brother kamere...e nes ti vise sarati reklame okolo..
Čemu takav tramvaj? Ankete pokazuju da velika većina državljana Hrvatske podržava ulazak u EU, stoga ne vidim razloga takvoj kampanji.
mbaksa - Tek sam na 17. minuti, dakle tek trebam doći do pi*darija koje je navodno MMF napravio da uzrokuje kolaps Argentine i Grčke, ali već i s te 17. minute se jasno vidi da smo mi, Hrvatska jelte, vrlo progresivni i da smo si mi u dvadeset godina sami napravili ono što si je Grčka radila više od pola stoljeća. Gdje kod nas u cijelu priču ulaze MMF i Europa? I vidiš u prvih nekoliko minuta kako Grčki premijeri kvocaju kako treba ograničiti/rezati državne službe - svi pričaju, a nitko to ne radi! I država ide u bankrot. ISTA situacija kao i kod nas.
Kakvi Europa i MMF - krivi su političari koji su se išli zaduživati da omoguće sebi i narodu da žive iznad svojih mogućnosti, uvijek ostavljajući da sljedeća vlada vrati kredit. Sljedeća vlada ne vraća kredit (jer ne želi provoditi NUŽNE REZOVE - helou!), nego uzme novi veći da reprogramira dug i ostavlja sljedećoj vladi da ona vraća kredit. I eto ti situacije - rashodi veći od prihoda, dug raste i raste i - jednog dana mora bankrot. Ali glavno da su krivi MMF i Europa, a ne političari, vlade i premijeri, koji su desetljećima uzimali kredite, a nisu ih vraćali! Nek mali čovjek prestane vraćati kredit, odmah stižu opomene, a ako treba i utjerivanje duga pa i sudska tužba. A kad država ne vraća? Nikome ništa. Sve jednom dođe na naplatu.
Ali dobro, nastavljam gledati...
U pravu si.
Postoji nešto što se zove "odious debt"
mbaksa - Kakvi Europa i MMF - krivi su političari koji su se išli zaduživati da omoguće sebi i narodu da žive iznad svojih mogućnosti, uvijek ostavljajući da sljedeća vlada vrati kredit. 
S tom razlikom da će narod plaćati tuđe pogreške a oni koji su to omogućili, neće im pasti vlas s glave nego će završiti ponovno na nekoj utjecajnoj poziciji umjesto da im se zabrani za sva vremena bavljenje politikom i neka traže posao kod privatnika ukoliko žele takvu gnjidu zaposliti. Sanader je bio zaposlen kod neke bogatašice iz Kanade. Neka tako traži Jaca, Šuker, Kalmeta, Milinović i ostala bagra posao. Njima više nije mjesto u politici. Isto vrijedi za Čaćića, Pusićku, Jakovčića i ostale. Zapravo većinu onih koji su u nekom trenutku vladali Hrvatskom ili bili u Saboru a glasali su (i provodili) za zakone koji su bili na štetu hrvatske države i hrvatskog naroda.
F10EXX - Na ulice se izlazi kad imas nedemokratsku vlast, mi jos uvijek, koliko god bili banana drzava, nemamo sustinski namjestene izbore, diktatore itd. A protiv vlastitih sugradjana necu prosvjedovat.
Nemaš sređen popis birača, dakle, svaka trenutno izabrana vlast nije legitimna. I da, Jaca nije birana na izborima za premijerku. Čak nije ni demokratski izabrana u svojoj stranci za zamjenika Sanadera. Kako od takvih nakaza očekivati da će poštovati državu i narod koji zastupaju?
F10EXX - Promjena u referendumu je bila na bolje. Zasto bi se glasovi neizaslih biraca brojali 'negacijskoj' ekipi? Ovako ih se eliminira, jer svojim neizlaskom kazu svejedno mi je. Uz niz. Naravno, jos kad uzmemo da imamo vise biraca nego stanovnika, a gdje su tu jos mladji od 18, to je jos jedan veliki razlog zasto se mijenjalo.
Zašto bi jedan birač "za" odlučio o ulasku, dok 99% ostalih nije za ulazak bilo radi toga što je protiv ili radi toga što nema razloga za glasanje o ulasku u EU? Ne izlazak znači neslaganje.
Za referendum o hrvatskoj samostalnosti je izašlo 83,56 posto birača. Njih 94,17 posto se izjasnilo za samostalnost.
Politička klika treba bolje motivirati ljude za glasovanje na referendumu umjesto praznih parola i fraza "Tu pripadamo".
Nije ti ništa sumnjivo što se vuče samo na jednu afirmacijsku stranu?
To nije promjena u referendumu na bolje, nego naštimavanje za pozitivan ishod referenduma o ulasku u EU,  kao neka formalnost da se poštuje glas naroda. Da je njima do volje naroda, nebi potpisali pretpristupni ugovor prije referenduma i mijenjali referendum o tako važnoj stvari kakva je pristupanje stranoj asocijaciji.
M_dipl.-  Sabor naime tada nije donosio ustavnu formulaciju prema kojoj bi se jednom u budućnosti moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u neku neimenovanu asocijaciju, nego je u zakonskoj formi prejudicirao konkretnu odluku o ulasku Hrvatske u sasvim određenu asocijaciju.
Zapravo prijašnja odredba u Ustavu je upravo bila radi toga, da se oteža mogućnost pripajanja Hrvatske nekoj stranoj asocijaciji. Tko ne uči iz povijesti, osuđen je na ponavljanje grešaka u sadašnjosti.
F10EXX - Naravno, jos kad uzmemo da imamo vise biraca nego stanovnika, a gdje su tu jos mladji od 18, to je jos jedan veliki razlog zasto se mijenjalo.
Dakle, višak birača odgovara za parlamentarne izbore u ostalim slučajevima nije pogodan.
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2011 19:25 (the_tux).
14 godina
neaktivan
F10EXX kaže...

A za prosjaka iz subsaharske Afrike je njegov sendvic lagodan zivot. Jer bar ima nekog tko ce mu sendvic 'odbaciti'. U Africi nema ni toga.

A ja tebi ne moram dokazivati nista. Svako iole pametan ce znati zbrojiti dva broja i vidjeti sto su bile nase mogucnosti, a sto je bilo na dug. Ostali, iovako nisu bitni.

Hvala bogu da ljudi gledaju i hoće da im bude bolje i ne misle o tome da bi im moglo biti i gore. Inače još ne bi ni do struje došli.

Uvjek me naživciraju postovi koji misle da bi ja trebao biti sretan sada s ovime jer ima ljudi kojima je lošije od mene.

16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Kada je uvedena državna matura, prvoklasni primjer dodvoravanja totalno glupim i nedomišljenjim vanjskim standardima, trebali smo izaći na ulice.

Što ne valja kod državne mature?

I, da, bili su ljudi na ulicama onda, doduše, učenici...

BRUN0_CRO ||| ''Work less, play more.'' \o/ ||| ''Svako generaliziranje je loše.''
15 godina
Šef kaže...
M_dipl. kaže...

Kada je uvedena državna matura, prvoklasni primjer dodvoravanja totalno glupim i nedomišljenjim vanjskim standardima, trebali smo izaći na ulice.

Što ne valja kod državne mature?

I, da, bili su ljudi na ulicama onda, doduše, učenici...

Ja sam bio prva generacija koja je pisala državnu maturu i mogu reći da je onda bila promašaj. Iako ne znam u kojim mjesecima su bili prijemni ispiti za fakultete (pretpostavljam negdje u 7 mjesecu) moja generacija je to pisala za vrijeme školske godine te se za to moralo učiti (mislim naravno da se moralo učiti, ali nije se to moglo na kraju školske godine??). Smeta me izjednačavanje gimnazija s tehničkim školama (s razlogom su podijeljene,ne?). Kao tehničar za računalstvo ja sam imao napraviti maturalni rad i dokumentirati ga, oni samo pisati. Isto u fiziku je uključena elektrotehnika, što po meni baš i nema smisla (zašto ne bi bio dodatan predmet?).

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina

Takoder sam bio prva generacije koja je pisala drzavnu maturu i mogu reci da je po meni korisna i svakako bolja nego klasicno polaganje prijamnih ispita na faksovima.

Prije si, ako te zanimalo vise faksova, trebao platiti prijamni na svakome, cini mi se da je cijena bila negdje izmedu 100-300kn. Ovako odaberes faksove i cekas upad i kaj je najbolje nista te ne kosta.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2011 20:38 (dedaa).
15 godina
neaktivan
the_tux kaže...
Ma nabijem vas s tim pranjem mozga..da ga barem netko isara sprejevima. 
Oh ne, dobili smo one big brother kamere...e nes ti vise sarati reklame okolo..
Čemu takav tramvaj? Ankete pokazuju da velika većina državljana Hrvatske podržava ulazak u EU, stoga ne vidim razloga takvoj kampanji.

Vecina te vecine iz anketa vjerovatno sve sto znaju o EU znaju iz dnevnog tiska, sto je slozit cemo se slabo do nikakvo znanje o EU?

Do dana danasnjeg, u popularnim iliti mainstream medijima nije kriticki sagledana EU  i na tome se bazira ta vecina. Kako se blizi ulazak ili referendum ako ga bude, udruge, inicijative, i pojedinci koji govore objektivno o EU ce biti sve glasniji, a vladajuci i njihovi nadredjeni boje se upravo toga, vjerovatno odatle takva EU kampanja, koja je nevjerovatno jaka u HR.

Usput koga su anketirali, HDZ - ove glasace? Mene nije nitko nista pitao niti znam ikoga da ga je netko nesto pitao, kakva je to anketa?

15 godina
M_dipl. kaže...
Ovisi o kontekstu, ali generalno bilo koji događaj koji dovodi u pitanje transparentnost i moralnost političkoga života države. Primjerice, [ . . . ]

Primjera ima mnogo.

Hmm. Da sad ne razrađujem priču odmah ću krenuti na zaključak.

Kako ne podržavati sustav kada ga podržavam kad kupujem kruh, mlijeko, osnovne potrepštine za život? Dakle plaćanjem PDV-a podržavam sustav. Htio ja nehtio, al to je na kraju tako. Ako svi u Hrv i odluče (dakle svi - 4.3M ljudi) da ne žele podržavati sustav, odu na ulice, usprotive se svemu što si ti nabrojao, i eto netko na nov i transparentan način dođe na vlast..

iiii opet imamo za isplatiti milijarde koje smo dužni stranim bankama, ugovore koje moramo ispoštovati (dakle nekakve bilateralne, multilateralna ugovore CEFTA, UN, EU, ..). dakle ono prije što si naveo da se trebamo na neki način "zatvoriti use" je gotovo neizvedivo. Vanjski dealovi ni na koji način ne dopuštaju takvu autonomiju da "sami" možemo odlučivati o bilo čemu.

Svaki potez ka tome bi naišao na ogromne kritike-sankcije stranih medija, banaka, kompanija, dakle sa time se srlja dalje u ponor. Jer iako mi možda i uspijemo na nekin način isposlovati nekakav sustav koji je pošteniji i bolji od ovog, ne možemo utjecati na ostale sustave (koji bi pretpostavljam ostali isti) oko nas koji se svi temelje na istom sranju.. novcu i kamatama.

Mislim da se krivo ne shvatimo.. apsolutno bi podržao (i prosvjedovao za) bilo koji oblik vlasti/sustava koji bi bio pošteniji-bolji od ovoga. No u toj tranziciji, ostatak svijeta neće stat i čekat da se mi razmislimo. Dugovi i kamate rastu, mirovine, socijala itd je na rubu erupcije, netko treba financirati školstvo, medicinu, osnovni državni aparat jel..

Da ne kažem da će se i u toj tranziciji nać netko tko misli da je jednakiji od drugih. Zbog takvih "kristala" ne potržavam te prosvjede jer uvijek se (do sada) našao neki Pernar koji želi to iskoristiti za svoju dobit. Takvi mi se gade, a o drugima, ako ih i ima nisam čuo previše.

E, a kada sam se i digao za prosvijed (u Radićevoj pokraj Trga bana J. Jelačića), slučajnog prolaznika koji je u šetnji s djevojkom dobacio policajcima "plaća uredno ide jel?!",  ta je policija iscipelarila pri čemu je dobio epileptični napadaj (inače je epileptičar) i nitko od nas "prosvjednika" nije mogao do njega zbog bloka od 50~ policajaca sa svim onim štitovima itd. Novinaru (fotografu) su razbili fotić, mahali su pendrecima da dohvate bilo koga tko se približio i.. što smo trebali. Izvaditi šmajsere i poubijat te policajce. Razbježali smo se nakon kratkog negodovanja i aj bog. Bila je hitna blizu, al i taj medicinar kaj je došao do tog dečka koji je imao napadaj, nije ni pisnuo niš protiv policije.

Dakle nemaš previše opcija za djelovanje protiv ovog sustava, a ove koje i imaš su pod kontrolom. Nitko normalan neće protiv 100 naoružanih policajaca... Jer evo i Wall Street i to sve je  dokaz da iako ti ideš "milom", sustav ide silom.

EDIT** Kasnije mi je taj Fotograf (inaće lik ima 60+ godina,.. sve u svemu kul i pouzdan lik, probajte mi vjerovat na riječ) rekao kako policajci sâmi ubace nekoliko svojih "čelonja" u tu masu kako bi bili najglasniji i time potaknuli sukob jel. Mislio sam si "Aj oke.. ziher.." al fakat kada si razmislim, nije tolko ni nemoguće. Uvijek netko treba biti "upaljač" da se masa zapali.

Da su barem fer pa da podjele štitove i pancirke prije "fajta" pa da se onda pomlatimo kak spada, a ne ovak ko pi*zde, oni u tenkovima, a mi goloruki.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2011 22:26 (ivan dragi).
17 godina
moderator
the_tux kaže...
Postoji nešto što se zove "odious debt"
mbaksa - Kakvi Europa i MMF - krivi su političari koji su se išli zaduživati da omoguće sebi i narodu da žive iznad svojih mogućnosti, uvijek ostavljajući da sljedeća vlada vrati kredit. 
S tom razlikom da će narod plaćati tuđe pogreške a oni koji su to omogućili, neće im pasti vlas s glave nego će završiti ponovno na nekoj utjecajnoj poziciji umjesto da im se zabrani za sva vremena bavljenje politikom i neka traže posao kod privatnika ukoliko žele takvu gnjidu zaposliti. Sanader je bio zaposlen kod neke bogatašice iz Kanade. Neka tako traži Jaca, Šuker, Kalmeta, Milinović i ostala bagra posao. Njima više nije mjesto u politici. Isto vrijedi za Čaćića, Pusićku, Jakovčića i ostale. Zapravo većinu onih koji su u nekom trenutku vladali Hrvatskom ili bili u Saboru a glasali su (i provodili) za zakone koji su bili na štetu hrvatske države i hrvatskog naroda.

Hvala na filmiću, ovo mi je stran, novi koncept - "odious debt", "nevoljni dug" (ili "podmukao dug", ako gledaš on-line rječnike). Bome bi se i dug Hrvatske mogao smatrati takvim - vlada se zadužuje bez prethodnog znanja i odobravanja naroda (štoviše, ministri financija zaduživanje predstavljaju uspjehom!), krediti nisu iskorišteni za dobrobit zemlje, za razvoj i sl. nego čisto za krpanje drugih dugova (!) i, treći ključni faktor, banke i drugi koji kupuju državne obveznice ZNAJU da građani ne žele da se država dalje zadužuje i da država ne može vraćati te kredite, ali joj kredite i dalje daju (tj. kupuju obveznice)!

Ja sam se prema cijelom problemu postavio kao da je za nastalu situaciju odgovorna isključivo loša vlada, no onaj treći faktor jasno govori da su odgovorne i financijske institucije koje su dopustile takvo zaduživanje. Dobro, sad je pitanje i kakva bi bila situacija da državi nisu davali kredite - zbog neracionalne potrošnje vlade su redovito trošile više nego su ubirale, što znači da bi bez kredita davno prije rasprodale svo državno bogatstvo pa bi na kraju opet spale na kredite koje ne mogu vraćati.

Sad mi je jasnije što se mora napraviti. Treba se osnovati stručna (ali zaista stručna) komisija koja će proanalizirati sve naše dugove i odbaciti sva nelegitimna potraživanja, trebaju se donijeti zakoni koji će definirati maksimalni postotak državnog proračuna koji može ići na otplatu vanjskog duga (nešto slično što kod nas postoji za osobne kredite, iako se zapravo ne provodi u praksi - kreditno ti smije biti opterećeno do maksimalno 1/3 primanja) i jednostavno treba se zabraniti daljnje zaduživanje države - što prikupe preko poreza, to je to. Što je problem sa zaduživanjem, ako će se zadužiti za "napredak zemlje, otvaranje radnih mjesta i bla bla bla"? Pa to se ne događa! Posude lovu, a ne naprave ono za što su je posudili! Nadalje, rezove treba provesti - naš državni aparat je prevelik i neučinkovit i svrha je sam sebi - neki su kategorički protiv rezova, no stvar je u tome da se ljudi zapošljavaju samo kako bi se zapošljavali, kako bi premetali papire po stolovima. Kod tih rezova nije stvar da mi moramo na silu otpuštati ljude koji su nužni državi, nego je stvar što se izmišljaju radna mjesta, što se izmišljaju nepotrebni zakoni i propisi, potvrde i svakakve gluposti, samo kako bi se onda radi provođenja svega toga zapošljavali ljudi. Znači, umjetno se stvara potreba za radnom snagom. Plaću u državnim institucijama treba vezati uz BDP (to je već netko spomenuo na temi), pa da onda vidimo kako će se ljudi boriti za mjesta u državnim službama. Trebalo bi tu još puno stvari nabrojati... Naravno, preduvjet svega je nulta tolerancija na korupciju, te brzo, pravedno, učinkovito pravosuđe - bez toga nema naprijed.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2011 22:39 (mbaksa).
17 godina
F10EXX kaže...
mac92 kaže...

To nije najveci uzrok, ne predstavlja cak ni neki znacajniji manjinski. Ogromna vecina love koju smo danas duzni otisla je u standard gradjana. Umjesto da smo od te love nesto napravili, mi smo je potrosili kupujuci robu od onih koji su nam lovu posudjivali. Sad smo duzni, a nove love vise nema. Pa ce malo bit po staroj zidovskoj, ali cemo se zapravo samo vratiti tamo gdje spadamo, ali jos i malo nize, jer cemo vracat kamate.

Ti naravno kužiš da prosječan građanin svoj dug u principu otplati i zaradi za njega, a država ne, nego ga prebacuje na leđa - građanima.

Ali zapravo me zanima što bi ti napravio s lovom koja bi ti ostala. Neću sada pitati štediš li, jedeš li radič koji raste uz autocestu jer je to u skladu s tvojim mogućnostima, dok ti kupovina pola kile radiča na placu predstavlja nedostižan standard...

Ne, umjesto toga mene zanima što bi ti zapravo napravio sa svojim ušteđenim novcem? Izgradio bi 0,0000000000001% ekološke hidroelektrane? 0,000000001% Pelješkog mosta? Ili bi ga na kraju možda ipak uplatio državi kroz povećani porez. Državi, koja je zapravo pravi generator tog (vanjskog) duga. Jer koliko ja vidim - građani u principu podmiruju svoje obaveze. Da, imaju dug, ali ga i otplaćuju. Zadužuju se, ali i rade i zarade.

A država? E vidiš, država svoj dug fino HOP! prebaci na leđa građanima, koji uz svoj standard još moraju financirati i osnovno funkcioniranje države (koja ne funkcionira). I onda, kada si srežeš standard (a to ćeš napraviti htio ti to ili ne, tako da se ne moraš bojati) - primjetiti ćeš da se samo dogodilo to da plaćaš više poreza. Što kroz 23% (sjeća li se još netko da je bilo 22%?), što kroz krizni harač, što kroz izravno plaćanje zdravstvenih usluga čak i nakon što si uplatio i osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje...

Tako da stari, sljedeći put kada pročitaš da građani u vanjskom dugu sudjeluju s 50-tak %, prije trolanja se malo potrudi shvatiti da se velika većina tih građana ionako zadužuje da bi uopće pokrili osnovne troškove života (hrana, stanovanje, grijanje). Da si htio shvatiti što ti Drago govori, shvatio bi. A svoje korporativno-fašističke parole si prodaj negdje gdje ih puše, ja bi na tvom mjestu probao u vrtiću.

Gledam te!
16 godina
mbaksa kaže...
.., ali joj kredite i dalje daju (tj. kupuju obveznice)!

Ja sam se prema cijelom problemu postavio kao da je za nastalu situaciju odgovorna isključivo loša vlada, no onaj treći faktor jasno govori da su odgovorne i financijske institucije koje su dopustile takvo zaduživanje. Dobro, sad je pitanje i kakva bi bila situacija da državi nisu davali kredite - zbog neracionalne potrošnje vlade su redovito trošile više nego su ubirale, što znači da bi bez kredita davno prije rasprodale svo državno bogatstvo pa bi na kraju opet spale na kredite koje ne mogu vraćati.

Sad mi je jasnije ..

fin.institucije su inicirale (njihov interes je davanje kredita). Čak u slučaju kad država ima novac činovnik može uzeti kredit, potrošiti ga..

Razmisli, država ubire poreze, nitko drugi nema to pravo (osim RTV naknade i ZAMPa..) e, ima još sva autorska prava i kamate. To je jednak 'proizvod' tj usluga nasuprot materijalnih dobara ili rada. Banki je cilj dati kredit, ubirati kamatu. Država se lako zadužuje, još lakše političar potpisuje svakakve uvijete, pogotovo reprogram kredita koji se uvijek slavi kao dobitak za građane... (pogađaš) to je samo povećanje glavnice za otplatu. To je osnova igre oko Podravke (upravo danas, MOL pristao podmiriti 'dubioze'... -tko plaća troškove ako nije 'kriv'?).. jer i kad imaš novac, kreditom netko uzima dio, dio po dio.. i novac koji je nekad stojao u sefu završi na nekom bankovnom računu.

Političar to radi jer može, jer dobije unosan posao po isteku mandata i koferćić odmah. I nisu to 'teorije zavjere' to su obićne 'Mućke' ili profit.

Kredobanka... kao i sve ostale male su gotove, jer je balon od sapunice počeo pucati. Banke i bankari.. da nije Jace rekao bi najgori soj ljudi. ;-)

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2011 23:32 (ihush).
17 godina
protjeran

ivan dragi - Da su barem fer pa da podjele štitove i pancirke prije "fajta" pa da se onda pomlatimo kak spada, a ne ovak ko pi*zde, oni u tenkovima, a mi goloruki.

The strongest reason for the people to retain the right to keep and bear arms is, as a last resort, to protect themselves against tyranny in government. - Thomas Jefferson

ivan dragi - Jer evo i Wall Street i to sve je  dokaz da iako ti ideš "milom", sustav ide silom.

When governments fear the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny. - Thomas Jefferson

@mbaksa

Apsolutno se slažem s tobom.

Možda možemo nešto naučiti iz novozelandskog primjera:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/maurice-mctigue-za-index-kako-da-hrvatska-izadje-iz-krize-prestanite-trositi-na-gluposti/558741.aspx

ihush - Banke i bankari.. da nije Jace rekao bi najgori soj ljudi. ;-)

Koliko god mi Jaca bila mrska, nitko ne može nadmašiti bankstere.

17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
 mahali su pendrecima da dohvate bilo koga tko se približio i.. što smo trebali.

Ne razbijati izloge i automobile istih onih ljudi za koje se "borite".

Stajalo vas 10000 ispred Banskih dvora ili na ledini u Novom Zagrebu, je svejedno.

Bitna je poruka koju šaljete, masovnost,  te nakon nekog vremena jasno izricanje zahtjeva, te rješenja za probleme.

Također šlampavost se može opravdati na prvom (ili prvih par) skup, svako daljnje okupljanje bez jasnog cilja daje dojam neozbiljnosti, ne onome protiv koga se borite već ljudima koji traže dovoljno dobre razloge za pridruživanje i potporu skupu.

Koliko sam čitao Pernarovi skupovi, kojima je neoprostiva greška što se takav postavio na čelo (samim time ne bih trebao dalje komentirati no...), na kraju su se sveli kao halabuka ispred svake javne zgrade (čak i Nogometnog saveza). Take your battles one at a time.

Inače ispadaš nedorečen i neupućen te što je najgore nesposoban za ponuditi rješenje, jer prosvjedovati samo kako bi se makla Vlada baš i nije najmudriji potez.

No ne treba ni pretjerati kao Studoši s Filozofije i ljudima djeliti nečitke A3 papire s fontom 8 i rasporedom članaka koji dovodi do nesanice i zubobolje (čak i rasta zulufa).

Molio bih M-Dipla da malo podrobnije objasni onu tezu o "karijeristima" i "egzibicionistima" koji su upropastili valjan zahtjev za besplatnim školovanjem.

I can’t count the reasons I should stay One by one they all just fade away
17 godina
moderator

Zanimljiv intervju. Mi sve to već znamo, ali filozofi (u derogativnom smislu) na forumu i naša aktualna vlada to ne znaju, tj. "ne žele" znati (a buduća se ne usudi javno reći, jer bi javnim obznanjenjem pravog stanja mogla izgubiti izbore). Kaže konkretno čovjek da imamo abnormalno velik državni sektor (što je činjenica), da su tvrdnje vlade da se to ne može smanjiti glupost i u osnovi da se ne možemo oporaviti dok to ne napravimo - dok drastično ne smanjimo državni sektor. Dakle, kaže da moramo napraviti nužne rezove. Kao što je to napravio Novi Zeland i tako se riješio problema - kaže da su državni aparat smanjili za čitavih 2/3! Znači, 66% ljudi je izbačeno iz državnog sektora (to su svi oni koji premeću papire s jedne hrpe na drugu ili obavljaju poslove koji ni ne bi trebali postojati da nemamo nevjerojatno preopširne i nepotrebne zakonske obveze), pa su bili prisiljeni prijeći u privatni sektor (ili ostati nezaposleni) i kaže da nije bilo problema sa zapošljavanjem, da je, ako sam ga dobro shvatio, s tim kroz neko vrijeme zapravo nezaposlenost u državi pala!

Ali glavno da dežurni forumski "filozofi" kažu da su "nužni rezovi" floskule, mantranja i ne znam što sve ne. Jednostavno imamo preveliki državni sektor i Hrvatska ne može krenuti u pravom smjeru, ne može početi vraćati dugove, ne može se početi oporavljati prije nego se taj rak odstrani - jer dugove stvara upravo preveliki državni sektor! I stvarao bi ih i da nam banke i druge državne institucije oproste većinu dugova. Ništa se ne proizvodi, samo se premeću papiri u državnim institucijama.

Jasno je da treba mijenjati društvo, da treba mijenjati sustav, no "neki" ovdje ne shvaćaju da promjena sustava podrazumijeva i promjenu omjera državnog i privatnog sektora - bez toga nema nikakvih promjena, nikakve filozofije to ne mogu promijeniti.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Zanimljiv intervju. Mi sve to već znamo, ali filozofi (u derogativnom smislu) na forumu i naša aktualna vlada to ne znaju, tj. "ne žele" znati (a buduća se ne usudi javno reći, jer bi javnim obznanjenjem pravog stanja mogla izgubiti izbore). Kaže konkretno čovjek da imamo abnormalno velik državni sektor (što je činjenica), da su tvrdnje vlade da se to ne može smanjiti glupost i u osnovi da se ne možemo oporaviti dok to ne napravimo - dok drastično ne smanjimo državni sektor. Dakle, kaže da moramo napraviti nužne rezove. Kao što je to napravio Novi Zeland i tako se riješio problema - kaže da su državni aparat smanjili za čitavih 2/3! Znači, 66% ljudi je izbačeno iz državnog sektora (to su svi oni koji premeću papire s jedne hrpe na drugu ili obavljaju poslove koji ni ne bi trebali postojati da nemamo nevjerojatno preopširne i nepotrebne zakonske obveze), pa su bili prisiljeni prijeći u privatni sektor (ili ostati nezaposleni) i kaže da nije bilo problema sa zapošljavanjem, da je, ako sam ga dobro shvatio, s tim kroz neko vrijeme zapravo nezaposlenost u državi pala!

Ali glavno da dežurni forumski "filozofi" kažu da su "nužni rezovi" floskule, mantranja i ne znam što sve ne. Jednostavno imamo preveliki državni sektor i Hrvatska ne može krenuti u pravom smjeru, ne može početi vraćati dugove, ne može se početi oporavljati prije nego se taj rak odstrani - jer dugove stvara upravo preveliki državni sektor! I stvarao bi ih i da nam banke i druge državne institucije oproste većinu dugova. Ništa se ne proizvodi, samo se premeću papiri u državnim institucijama.

Jasno je da treba mijenjati društvo, da treba mijenjati sustav, no "neki" ovdje ne shvaćaju da promjena sustava podrazumijeva i promjenu omjera državnog i privatnog sektora - bez toga nema nikakvih promjena, nikakve filozofije to ne mogu promijeniti.

Mislim da to nije rješenje u Hrvatskoj, bar ne u tako drastičnoj mjeri. A i samu efikasnost državnog aparata ne bi, kao neki, povezivao sa mašinerijom koja u njemu radi i glomaznošću. Dobro si povezao da vjerojatno mnoga radna mjesta ne bi ni postojala, da nisu iz neke prividne potrebe, (sukoba) interesa ili nečeg trećeg naprosto - izmišljena, ali držim da nam je najmanje potrebna vojska nezaposlenih od 10,20 ili više tisuća ljudi.

Prije bi rekao da državnu upravu, i poduzeća u državnom vlasništvu treba restrukturirati, to će sigurno značiti i otkaze, ali ne 66%, kako je navedeno. Mislim da bi to izazvalo kontraefekt, iz jedne sfere parazita, preliti u drugu, opet na teret državnog proračuna.

Treba ispitati sve mogućnosti i uvjete da se te ljude održi zaposlenima, da ih se prekvalificira i da steknu uvjete za mirovinu, bar po meni. Samo proglašavanje viškom i otkazi, tj. populistički - rezovi, nam ništa dobra ne donosi uvjeravam vas.

Isto tako, zaboravljaš da je gotovo svako poduzeće u državnom vlasništvu, do sada bar iz javno obznanjenih primjera putem medija, imalo svog dasu iz HDZ-a tipa Mravka, odstrani taj rak, i riješio si 90% problema, a ne podijeliti na tisuće otkaza.

Otkaza će biti, ali veći su problem poduzeća u državnom vlasništvu i malverzacije, pa koliko je samo love i love isisano u zadnjih 15tak godina, ne znam o čemu uopće govorimo.

To su generatori nelikvidnosti, i to ti je rak rana, a ne 2,5 ili 10 000 baba koje rješavaju križaljke. Doći će i na njih red, ali kad govorimo o prvacima u sranjima, to su ti željeznice, hep, autoceste i brodogradilišta, nema većih. Šta se moglo uništiti ondje, uništilo se, i pokralo se.

Ni deset ministarstava "ničega i nečega" im nije ravno.

Cemetary gates
17 godina
thedream kaže...

Ma je, ali 20k ljudi koji primaju naknadu za nezaposlene i neka osnovna prava nasuprot 20k ljudi kojima država uz plaću izdvaja i za sva davanja plus božićnice, regrese i piyde materine nisu jedna te ista stvar. Pogotovo kad još uzmeš u obzir odnos plaća prosječnog privatnika i državnog službenika.

Ali slažem se, glavnina novca je isisana kroz ove malverzacije i privatizacije i tome treba stati na kraj.

Gledam te!
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
thedream kaže...

Ma je, ali 20k ljudi koji primaju naknadu za nezaposlene i neka osnovna prava nasuprot 20k ljudi kojima država uz plaću izdvaja i za sva davanja plus božićnice, regrese i piyde materine nisu jedna te ista stvar. Pogotovo kad još uzmeš u obzir odnos plaća prosječnog privatnika i državnog službenika.

Ali slažem se, glavnina novca je isisana kroz ove malverzacije i privatizacije i tome treba stati na kraj.

Riješi se tajkuna, oduzmi im imovinu i napravio si posao. Ako treba, a treba, izgradi još 10 zatvora. Dugoročno će ova država  prosperirati više nego da izgradiš 10 narodnih kazališta.

Zipa ovo, pa mi reci nešto onda..

http://www.jutarnji.hr/pliva--sumnjiva-najveca-hrvatska-privatizacija--teska-2-milijarde-usd--ostetili-drzavu-i-za-prodaju-barru-uzeli-70-milijuna-eura-provizije--/989285/

Evo i citat - iz slobodne dalmacije što si mi dao, članka.

"Novosel naglašava da nije za rezanje plaća, nego ukazuje na to da je naš najveći problem što nam je industrija jako nisko pala zbog dugogodišnje nebrige."

Nebrige  u režiji HDZ-a? Može biti. Mravci u svakom državnom poduzeću? Može i to biti.

Nebriga kaže, a baš ima seronja, da se smrzneš. Ispada pazi - da se  mi nismo brinuli, što bi to značilo, da radnici nisu radili? Da nisu dolazili na posao, da su loše radili, ili da se ipak loše upravljalo i da vlast nije micala svoje ulože i podobnike godinama?

Zašto su tvornice morale propasti da dospiju u novine? Zašto se nije pisalo kad je otišao na prvi ručak na trošak reprezentacije, a nije ga iskazao kasnije? Na prvi kupleraj sa službenim autom? A kamoli zatajio porez, odavao poslovne tajne ili isisavao pare preko trećih ili petih osoba, nebitno.

Ma o čemu mi pričamo, joj dajte..pa treba samo stisnuti prekidač u sobi i upaliti svjetlo.

EDIT : Vezano za eurozonu, nisam puno ni promašio, tj. čak i pogodio sa potrebom za izbacivanjem pojedinih zemalja.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/europa-tone-i-vuce-hrvatsku-na-dno-je-li-vrijeme-da-se-pozdravimo-se-eurom/584542.aspx

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 9:31 (thedream).
16 godina
mbaksa kaže...
...

Zanimljiv intervju. Mi sve to već znamo, ali filozofi (u derogativnom smislu) na forumu i naša aktualna vlada to ne znaju, tj. "ne žele" znati (a buduća se ne usudi javno reći, jer bi javnim obznanjenjem pravog stanja mogla izgubiti izbore). Kaže konkretno čovjek da imamo abnormalno velik državni sektor (što je činjenica), da su tvrdnje vlade da se to ne može smanjiti glupost i u osnovi da se ne možemo oporaviti dok to ne napravimo - dok drastično ne smanjimo državni sektor. Dakle, kaže da moramo napraviti nužne rezove. ...

- izborna reklama HSLSa, govori polako, (praktički vrijeđa slušatelja koji ima IQ>cipele), snizit će PDV, povećati plaće profesorima, penzije.. Sve za možda jedan glasić više... Znamo što treba, ali političari znaju što im donsi glasove, makar i lažna obečanja.

Zapravo su takva obećanja, želja mase što je teža situacija, jednako kao loto groznica, izborna obećanja... Država? who care...

Btw, Mesić zagubio jedan ček (ne samo jedan..), poštenjačina, ja mj vjerujem. ;-)

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 11:13 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

- a ta starožidovska (poslovica?) glasi? ...

- btw, ja nisam dužan. Dug vanjski ili kakav li već me ne zanima. Nek' g avrati Merkelica ili građani EUa kroz poreze. Ja neću. (malo karikiram, pecam..).

Nije poslovica. Ima veze s imanjem i nemanjem :D

14 godina
bed kaže...

Ti želiš da se smanji standard??!? E, sad si ga blebetnuo..

I onda ćeš se pridružiti programu razvoja čiji je cilj smanjenje standarda.. lol

Naravno da zelim.

14 godina
the_tux kaže...

F10EXX - Na ulice se izlazi kad imas nedemokratsku vlast, mi jos uvijek, koliko god bili banana drzava, nemamo sustinski namjestene izbore, diktatore itd. A protiv vlastitih sugradjana necu prosvjedovat.
Nemaš sređen popis birača, dakle, svaka trenutno izabrana vlast nije legitimna. I da, Jaca nije birana na izborima za premijerku. Čak nije ni demokratski izabrana u svojoj stranci za zamjenika Sanadera. Kako od takvih nakaza očekivati da će poštovati državu i narod koji zastupaju?
F10EXX - Promjena u referendumu je bila na bolje. Zasto bi se glasovi neizaslih biraca brojali 'negacijskoj' ekipi? Ovako ih se eliminira, jer svojim neizlaskom kazu svejedno mi je. Uz niz. Naravno, jos kad uzmemo da imamo vise biraca nego stanovnika, a gdje su tu jos mladji od 18, to je jos jedan veliki razlog zasto se mijenjalo.
Zašto bi jedan birač "za" odlučio o ulasku, dok 99% ostalih nije za ulazak bilo radi toga što je protiv ili radi toga što nema razloga za glasanje o ulasku u EU? Ne izlazak znači neslaganje.
Za referendum o hrvatskoj samostalnosti je izašlo 83,56 posto birača. Njih 94,17 posto se izjasnilo za samostalnost.
Politička klika treba bolje motivirati ljude za glasovanje na referendumu umjesto praznih parola i fraza "Tu pripadamo".
Nije ti ništa sumnjivo što se vuče samo na jednu afirmacijsku stranu?
To nije promjena u referendumu na bolje, nego naštimavanje za pozitivan ishod referenduma o ulasku u EU,  kao neka formalnost da se poštuje glas naroda. Da je njima do volje naroda, nebi potpisali pretpristupni ugovor prije referenduma i mijenjali referendum o tako važnoj stvari kakva je pristupanje stranoj asocijaciji.
M_dipl.-  Sabor naime tada nije donosio ustavnu formulaciju prema kojoj bi se jednom u budućnosti moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u neku neimenovanu asocijaciju, nego je u zakonskoj formi prejudicirao konkretnu odluku o ulasku Hrvatske u sasvim određenu asocijaciju.
Zapravo prijašnja odredba u Ustavu je upravo bila radi toga, da se oteža mogućnost pripajanja Hrvatske nekoj stranoj asocijaciji. Tko ne uči iz povijesti, osuđen je na ponavljanje grešaka u sadašnjosti.
F10EXX - Naravno, jos kad uzmemo da imamo vise biraca nego stanovnika, a gdje su tu jos mladji od 18, to je jos jedan veliki razlog zasto se mijenjalo.
Dakle, višak birača odgovara za parlamentarne izbore u ostalim slučajevima nije pogodan.

Na parlamentarnim izborima broj se glasovi u odnosu na izasle, ukupan broj nije ni priblizno toliko utjecajan kao u slucaju referenduma (po starim pravilima). Ne postoje neke vece nepravilnosti, nitko nece ubaciti 500,000 krivotvorenih listica za te sve nepostojece i promijeniti rezultat izbora. Ako nisi znao, u Hrvatskoj ne postoje izbori za premijera, a bjeloglavi sup je izabran od strane delegata u stranci.

I ne, neizlazak ne znaci neslaganje. Neslaganje znaci NE na listicu. Neizlazak znaci boli me kuki To nisu izbori gdje jos mozes reci da ti niti jedan kandidat ne odgovara. A pristupni ugovor iovako ne stupa na snagu prije referenduma. Tako da je puno bolje imati gotov ugovor, da znas jel ti ti prihvatljivo ili ne, nego referendumom dati bjanko podrsku vladi da nas uvede uz tko zna kakve ispregovarane pozicije kasnije.

A u ustavu se nema sto otezavati. Kad vecina gradjana odluci da ce se nesto dogoditi, onda ce se to dogoditi.

Visak biraca ne moze pretjerano utjecati na ishod parlamentarnih izbora, osim na postotak izlaznosti, sto je samo statistika. Dok uz stare odredbe na referendumu, referendum gubi smisao, jer referendum sluzi da se gradjane pita za nesto, i da se vidi jel ima vise onih koji su protiv, ili onih koji su za. A to sadasnja pravila o referendumu i omogucavaju.

Ja vjerojatno necu glasati za ulazak u EU, ali svejedno ne zelim da se umjetnim barijerama postize taj rezultat.

15 godina
wyks kaže...
Ne razbijati izloge i automobile istih onih ljudi za koje se "borite".

Stajalo vas 10000 ispred Banskih dvora ili na ledini u Novom Zagrebu, je svejedno.

the_tux kaže...
[..]

Cijeli moj tekst u vezi tog prosvjedovanja je napisan sa dozom sarkazma.. Da ne kažem cinizma ili podsjmeha. Naravno da nisam ozbiljno mislio na prijedlog "fajta".. Vidim da nisam bio najjasniji. Pernara nitko ni od početka nije shvatio za ozbiljno... ni on sam sebe. Naveo sam to u Radićevoj kao primjer di netko tko uz zalazak sunca eto šeta s djevojkom može dobit batine iz čista mira i uz 100 svjedoka i fotografija.

Niti je tamo netko nešto razbijao, ma u biti nitko nije ni prosvjedovao u smislu da nešto uzvikuje ili jel.. protestira.. Ekipa je stajala uz neki birc u Tkalči i gledala tekmu koja je bila na velikom ekranu. Al to je nebitno. Bitno je da policija radi što hoće, mlati svakog na putu (eto i taj wall street ili ono sveučilište di praše suzavcem ekipu koja sjedi?!?) i nitko za to nikada neće odgovarati. Jer samim time što je bilo nekoliko vozila hitne u okolici za pretpostaviti je da ta "policija" ide tamo sa namjerom da nekog iscipelari.

Nije ni prosvjedovanje ofkors nikakav povod za nekakvo razbojništvo, paljenje auta i neznam šta.

To što sam napisao se odnosilo na Diplov prijedlog da treba izaći na prosvijed (dakle one primjere što je naveo.. bolonja, drž. matura, odstupanje Sanadera..). I upravo sam na to i htio ukazati kako u svakom tom prosvijedu ne možeš spriječiti Pernare (dakle one "kristale" što sam napisao) da idu u prosvjed zbog neke vlastite koristi. Bila ona financijska, ili čisto eto da u maniru huligana ispolji svoje nezadovoljstvo kroz nasilje. Jer taman da i 10.000 najpoštenijih i najmoralnijih ljudi ide prosvjedovati (dakle u apsolutnom miru, bez nasilja, prijave mirni prosvijed nadležnim institucijama..) na taj prosvijed će doći kordon policije (i hitne pomoći) koja će tražiti bilo kakav povod za "cipelarkom". Dovoljno je da sâmi pošalju nekog među prosvjednika pa da uzvikuje "policija pederi" ili da se neka pijana budala- huligan prikelji pa da vrišti kako nekog treba ubiti.. Stav policije je "što ti tu sada imaš mirno prosvjedovati za mir u svijetu ili amazonkse šume.. idi doma pa si u dnevnom boravku prosvjeduj."

Poanta je dakle da su mnogi ljudi svjesni tih rizika koje prosvijed nosi pa zbog toga ni ne prosvjeduju. Iako je u teoriji sasvim ok da se prosvjeduje za svaki od onih razloga koje je Dipl naveo, u praksi se vidi da je to nešto sasvim drugo. Jer neće policija privesti tog jednog koji potpiruje vatru i koji uzvikuje neonaci parole, već će po prvom kojeg uhvate istresti cijeli arsenal oružja.

I koja je onda svrha tog prosvjeda? Svaki se pretvori u farsu i batinjanje. Dokaz ti je LGBTIQ prosvjed u Splitu di policija pak NIJE štitila mirne prosvjednike od huligana. Nakon svakog prosvjeda ti lijepo serviraju sliku krvavih ljudi pa ti idi i prosvjeduj.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice