@Psychotic Baklava
samo jedan comment - ja sam u petom osnovne imao ekipu koja jos uvijek nije znala citati kako spada. Cija je to krivica, obrazovnog sustava ili njihova (tj. njihovih roditelja)?
S druge strane, vjerujem da si gledao idiocracy :-) :-) :-) pa znas kamo vodi takav sustav koji postuje osrednjost i/ili losost.
Nije neki argument, ali definitivno prilagodjavajuci gradivo sredini - oni sposobni se ne mogu iskazati.
Cak, pardon - necu reci ni sposobni, jer ne postoji unikatno mjerilo. Nego... matematicari ce briljirati naspram kreativaca ili muzicara... logicari ce briljirati naspram emotivaca... a svi su jednako vrijedni... sukladno tome, nije ni skolski sistem postavljen kako treba. Nego kao u i zivotu, treba nekad zagristi i prelomiti nesto sto nam ne pase.
(priznajem da se hvatam za slamke i trupim i ono u sta ni sam ne vjerujem, ali zabavno je :-))
Znam na što ciljaš, i u pravu si, no to je definitivno jedna druga rasprava. Mislim, ''sposobni'' se snalaze bez obzira na sustav, no sustav koji ''uzgaja'' mediokritete će s vremenom jednostavno prevladati (većina kroji standard, poželjnost itd.)
Uzeo sam paralelu iz nečega što bi trebala biti generalna težnja školstva, a da je u izvedbi puno toga problematično (ili da budem grublji, potpuno promašeno), zaista jest.
Za školstvo se ne smiju štediti resursi (jasno je zašto ovo govorim), te jednako bitno: za školstvo treba dobro znati kako usmjeriti resurse.
Ono što se u školi predaje kao standard (opet ja o normali, ali to je to) mora biti prilagođeno na način na koji sam gore naveo, inače nije fer i to nije dobro.
No, nakon tog standarda dolazimo do problema. Užasno je potrebna kvalitetna evaluacija mogućnosti i motivacije učenika kako bi se mogli usmjeriti njihovi pojedinačni potencijali (svi ih imamo, problem je zastarjelog standarda u pogledu onoga što je nečiji potencijal i talent).
Za takav pristup treba puno više resursa (ne mislim samo na novce) - takva dinamika je za, recimo hrvatsko školstvo, još uvijek čisti SF. Od kvalitetne procjene do kvalitetne ponude za razvijanje mnogobrojnih različitih potencijala učenika, školstvo ne nudi gotovo ništa izvan sfere ''klasičnih disciplina''. Tu se i krije dobar dio priče o mediokritetima, a tu još nismo ni (što se hrvatske tiče) počeli pričati o nepostojećem praćenju tržišta rada, prognostičkim modelima i stvarima za koje znam da postoje (i logično je da postoje) u,recimo, U.K., a vjerojatno i drugdje.
Jasan mi je tvoj pristup (''..zagristi i prelomiti..''), vjerujem da je i tebi jasan moj (mijenjati sustav), no ne vjerujem da se oko cilja baš toliko razilazimo ;).

I am creationist. I believe man created god.

homičus...
Otkud ti to 21.10.2011.-te godine i pola 10 ujutro? Briga me za gejeve, ljudi kao svi ostali, samo mi je to gušt povremeno te podbocnuti, nekom slikom,citatom itd...