Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.197.268
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Ma super, odvedite temu petsto stranica naprijed... kako da covjek komentira sad, nego generalno?

Probat cu ukratko:

mislim da je bed ili badmad ili netko treci napisao najbolji komentar - "Ti analiziras postojeci sistem, ja zelim mijenjati sistem".

Odgovor.

Ja zivim u sistemu kakav je sad, ne u fikciji. Imam 30 godina i potjecem iz vrlo, vrlo siromasne obitelji koja je prije rata bilo visokostojeca. Zbog svakakvih obiteljskih gluposti i odnosu prema JNA umirovljenicima kad je rat poceo, ja i moj stari smo zivjeli s babom i djedom u stanu od moje 5 godine, pa do moje 19, kad sam zbrisao od kuce prvi put. I tada sam se i ja nervirao oko toga sto nemam Nike patike kao moji razredni kolege, ili ne nosim Reebok majicu ili NorthPole jaknu.

Ali znas sto?

Kad sam poceo zaradjivati sam za sebe i placati svoje troskove (podsjecam, sa 19 godina), shvatio sam da mi dobar dio tih gluposti ni ne treba!

Fast forward danas na moju 30tu. Placa mi je probila 100K godisnje, poslovne ponude mi dolaze po 1 svaki tjedan. Da li sam zakupio penthouse? Da li imam auto svojih snova? Ne, jer nemam takvih snova. Moji snovi su bili: 1) no debt, 2) 20 godina staro Mesa Boogie pojacalo.

Novce na ATM-u dizem _iskljucivo_ zato da imam cash za brojne prosjake koje srecem, a koji ne mirisu po alkoholu ili travi.

Srecu nalazim u treningu koji je (uvjetno) besplatan, jer treniram po parkovima i po vani. Odjecu za trening kupujem na snizenjima kojih ima ohoho.

Conclusion, nakon ovog malog ego-tripa:

ja sam, za svoje pojmove, uspio u zivotu. Kad se neki bezobraznik nadje reci "Sreckovic", dodje mi da ga osamarim jer mi nije sve to palo s neba.

Odvojio sam u svojoj glavi potrebe i luksuz, i napravio planove.

Moja tvrdnja je - ako mogu ja, onda moze _svatko_.

Conclusion 2 - ovaj sistem NIJE tako jadan kako vecina prica, jer MOZE SE. Samo je pitanje kako? Evo, ja dajem odgovore, a daje ih i Danny.

Ali ti odgovori vama nisu dovoljno dobri, jer niste voljni zrtvovati nesto sto mislite da vam po nekom pravu pripada.

Dobro, kazem ja, onda naprijed s pobunom.

Ja vam drzim ledja, iskljucivo zato jer ne zelim da ovi prosjaci kojima dam 5-20$ ne moraju to raditi (da li i sada prose jer moraju, ili jer zele?)

Moja mantra (sve je nesto, ja, moje - pardon :-D):

nadjite kakav god sistem vam padne na pamet. Kroz nekoliko desetljeca zapast ce u isto blato kao i kapitalizam. Ne zato jer je sistem los. Nego zbog onog citata iz Matrixa koji je Dr. Nasty postao:

I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet.

@Drago

oprosti sto necu u analizu odgovora, predaleko je 5 stranica unatrag da povlacim diskusiju opet, nek se razvija naprijed, dakle samo kratki odgovor u vezi kredita:

kad uzimas kredit, potpisujes ugovor. Na ugovoru stoji na koje nacine se kamata moze mijenjati. Osobno, dignuti kredit na 30 godina je meni jednako ludilu. U hrvatskoj, ne bi znao gdje cu biti slijedeci mjesec, a kamoli za 30 godina.

Sta drugo preostaje, cujem pitanje?

Nemam pojma. Srusiti sistem? :-D

@M_Dipl

hvala na odgovoru. Dva komentara - ne uskracujem nikome pravo na studij, i to se danas moze. Svatko moze uciti. Kroz stipendije, ili samostalno.

Ako nemas dobre ocjene za stipendiju, meni to ne zvuci kao da zelis uciti.

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
F1-IVO kaže...

Meni se čini da puno forumaša nije okusilo pravi život.

mene zanima što ti podrazumjevaš pravim životom?

gle ako je netko pobjego od kuće jer htio "slobodu" neka mu je

ali taj nema nikakva prava reči da on živi pravi život a ja umjetni.

znači ja ne znam što je pravi život ako se nisam zadužio za tri života unaprijed?

ili zna onaj koji za ljetovanje i skijanje uzima kredit koji otplačuje udućih 5 godina? taj zna što je život?

na sve samo {#}

Gle, ja živim u kući na selu sa roditeljima

imam veliku kuću

imam imanje

nisam gladan

imam svoj auto

i nisam oženjen - znači ne mogu se vaditi da mi žena ubija život

i nemam kredit - ne ubijaju me banke, kad mi se koja zamjeri, odem u drugu

i imam svoju firmu - nije mi sjano, ali koliko radim toliko imam

iako sve što imam sve sam krvavo zaradio nitko mi nije ništa poklonio

i zašto ja ne bih znao što je život?

18 godina
moderator
Darky kaže...
F1-IVO kaže...

Pa eto, što se onda žališ kad je očito da nisi iskusio pravi život. Ivo je pod terminom "pravi život" mislio na vaš život, a ne život vaših roditelja u kojem vi sudjelujete kao jedinka koja se ne da otjerati od kuće. {#}

Dakle, ciljao je na život u kojem ne ovisiš o roditeljima, u život u kojem sam moraš brinuti za sebe, za ženu i djecu (ako ne već sad, onda kroz neko dogledno vrijeme).

18 godina
Deus ex machina kaže...

@Drago

oprosti sto necu u analizu odgovora, predaleko je 5 stranica unatrag da povlacim diskusiju opet, nek se razvija naprijed, dakle samo kratki odgovor u vezi kredita:

kad uzimas kredit, potpisujes ugovor. Na ugovoru stoji na koje nacine se kamata moze mijenjati. Osobno, dignuti kredit na 30 godina je meni jednako ludilu. U hrvatskoj, ne bi znao gdje cu biti slijedeci mjesec, a kamoli za 30 godina.

Sta drugo preostaje, cujem pitanje?

Nemam pojma. Srusiti sistem? :-D

Ma normalno - previše slova u međuvremenu... {#}

Međutim, ovo podcrtano nema veze - ti uvijek možeš "forfitati" kuću banci (hipotekarni kredit) ili je nekome prodati - to što imaš kredit ne znači da se ne smiješ micati iz kuće/stana koji si kupio. 

O uvjetima kredita - da, napisano je, ali sve banke imaju iste ili vrlo slične uvjete (što bi, recimo, bilo utuživo po antitrustovskim zakonima) tako da tu nema puno mogućnosti vrdanja, a kredit moraš uzeti dok ti jioš priznaju da ga možeš vratiti prije nego otegneš pake. Dakle, ako imaš određeni broj godina i misliš imati svoj stan/kuću, ti možeš manevrirati godinu-dvije, ali kad dođeš na ultimu - ili si uzeo krediti ili ne. 

Mislim, ja isto vjerujem da je bolje calnuti keš nego uzimati kredit. Praktičnije, brate, i jeftinije... {#}

This space for rent!
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Pa eto, što se onda žališ kad je očito da nisi iskusio pravi život. Ivo je pod terminom "pravi život" mislio na vaš život, a ne život vaših roditelja u kojem vi sudjelujete kao jedinka koja se ne da otjerati od kuće. {#}

gle na forumima fraze o životu spominju samo oni koji nemaju život

a po broju zvjezdica u profilu vrlo lako možemo vidjeti koliko tko ima života odnosno oni sa puno zvjezdica baš i nemaju jer su stalno tu, u virtualnom životu, a ne u stvarnome {#}

17 godina
neaktivan
Darky kaže...
...

gle na forumima fraze o životu spominju samo oni koji nemaju život

a po broju zvjezdica u profilu vrlo lako možemo vidjeti koliko tko ima života odnosno oni sa puno zvjezdica baš i nemaju jer su stalno tu, u virtualnom životu, a ne u stvarnome {#}

nisko, nepošteno i netočno...

iddqd
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Darky kaže...
F1-IVO kaže...

Dakle, ciljao je na život u kojem ne ovisiš o roditeljima, u život u kojem sam moraš brinuti za sebe, za ženu i djecu (ako ne već sad, onda kroz neko dogledno vrijeme).

EPIC {#}

17 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...
Ako nisi mislio na mene, zaboravi onda..

Nisam na nikog uperio prstom već onako općenito.

Svi vaši pa i moj život se vjerujem razlikuju ali nije isto živjeti kad imaš sve pod nosom i kad penisom nisi mrdnuo a sve imaš.

Darky kaže...

Podrazumjevam kad snosiš posljedice za svoja djela (prihvatiš dijete koje si napravio curi a ne turnuo 2500 kn za abortus), pokušaj osamostaljivanja i zasnivanja vlastitog života (jer roditelji ne žive vječno).

Uglavnom pod život mislim sve ono što nije parazitski tj. da drkaš ćunu doma i očekuješ da ti roditelji sve daju.

Darky kaže...

Tu smo svi pametni, zgodni, puni love, furamo kor aj seven ikstrim...a i sa petokrakama je lakše dobit kredu u PBZ-u. Dami na šalteru kažeš da si sa BUG foruma i imaš 5 zvjezdica a njoj se gaćice ovlaže i dobiješ instant kredit na 50 godina uz kamatu 0,01%.

World Championships: 7, GP started: 284, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,501
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 17:24 (F1-IVO).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ma super, odvedite temu petsto stranica naprijed... kako da covjek komentira sad, nego generalno?

Probat cu ukratko:

mislim da je bed ili badmad ili netko treci napisao najbolji komentar - "Ti analiziras postojeci sistem, ja zelim mijenjati sistem".

Ma to. Uprovao to se vuče već 10 strana. Jedni komentiraju hipotetski, dok drugi govore o trenutnom stanju. Mene relano ne zanima što bi bilo kada bi bilo i slične liturgije. Ne živim na marsu. Baš pišem tekst i upravo sam na to htio skrenuti pažnju. Dakle reala i ireala. I kako se u biti cijela diskusije između tebe i Dipla svodi na to da raspravljate o različitim stvarima. I naravno da se može. Pitanje jest samo kako tko gleda na to "može".

Netko je nesretan jer nema za kruh, netko je nesretan jer nema za 500 kvadrata + bazen i audi a8, netko je nesretan jer ima milijune a nema prijatelje.. Dakle govorimo o 7 milijardi ljudi i 7 milijardi ćudi {#}

Koliko god sustav bio loš, ipak nije najgori. Kolko god bio dobar, nije ni najbolji. Al eto fala qrcu na zemlji ima 201 država + kusur entiteta, pa ak ti se nigdje ne sviđa preseliš se na mjesec.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
Drago kaže...
...

a) banka je lihvarski digla ratu

b) sav teret neizvjesnosti kreditnog tržišta prebacila na korisnika kredita, a sebe posve izvukla od bilo kakve neizvjesnosti

c) njihove (bankine) vlastite službene procjene dobre su otprilike kao moje i tvoje - radi se o najobičnijoj igri pogađanja u kojoj se nisu pokazali posebno dobrim. 

- samo mala napomena, točke a-b-c nisu slučajne, tj bankarski savjetnici koji meni daju dobar savjet bi bili u sukobu interesa. Njihov posao je upravo suprotan, oguliti, prodati robu. Kredit je roba, kao i novac... bankari su jako dobri u svom poslu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
mbaksa kaže...

Sumnjam da ti nije ništa falilo. Morali ste raditi velike kompromise. Ne možeš reći da ti ne bi bilo bolje da si imao svoju sobu. {#} Opet - možda ovisi i od osobe do osobe - dok neke mogu spavati svugdje, neke se bude i na najmanji zvuk. Ovima prvima je svejedno, ove druge su u problemima kad nemaju svoj mir. Što bi tek bilo da ti je koja sestra hrkala? Također, privatnost? Nula bodova. Ali opet - tebi možda privatnost ništa ne znači. No to ne znači da drugi nemaju potrebe za tim.

Volio bih da sam imao svoju sobu, ali taj mali "diskonfor" je prihvatljiv kad uzmes u obzir alternativu da su mi starci morali prodavat kucu ili rusit postojecu kucu ili neznan ni ja sta. Meni nije nista falilo. Eto, nisan ima di zalipit poster kad san bija klinjo. To mi je jedino smetalo. Ja imam lagan san, ali san se iztrenira da eliminiram zvukove koji su nebitni. I da, hrcem. Cjepidlacis.

DrNasty kaže...
Dragon23288 kaže...

Koji dio pravog zivota nisam okusio?

Nisi digao kredit ili više njih. Nemaš pojma šta propuštaš, onaj osjećaj kad daš pare a dobiješ priznanicu {#}

Nasti ako se ne zajebajes onda ti je ova stvarno glupa.

I am creationist. I believe man created god.
17 godina
neaktivan
Darky kaže...
i nisam oženjen - znači ne mogu se vaditi da mi žena ubija život

i nemam kredit - ne ubijaju me banke, kad mi se koja zamjeri, odem u drugu

Kad se oženiš, bit' će i kredita..

16 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
Koliko god sustav bio loš, ipak nije najgori. Kolko god bio dobar, nije ni najbolji. Al eto fala qrcu na zemlji ima 201 država + kusur entiteta, pa ak ti se nigdje ne sviđa preseliš se na mjesec.

Da se razumijemo - ja podrzavam prosvjede jer ja bi definitivno drugi sistem. Ja bi volio da se ljudi ne moraju odricati za luksuz, i da svatko ima sve sto _pozeli_, a ne ono sto mu _treba_.

Ja bi volio svijet gdje ljudi vole svoj posao, a ne rade ono sto im donosi 'vise novaca'.

No, takodjer, odgovorno tvrdim da bez replikatora, takav svijet ne moze postojati. Svaki sistem bi se kroz nekoliko desetljeca unistio i raslojio na ovo sto je sad kapitalizam, a nekad je bio komunizam. Pritom ne mislim na jugoslavenski komunizam jer ga se ne sjecam, nego sam bas jucer od frenda nijemca slusao o tome kako mu je bilo djetinjstvo s ruske strane zida - ista pasta ko kapitalizam, s drugacijim parolama.

Treba mijenjati sebe, iznutra. Kad to svaki pojedinac rijesi sam sa sobom, svaki sistem ce bit dobar.

Ujedno odgovor @Dragi, na stranu situacija u HR, koja vjerujem nije ovakva kakva jest zbog "sistema", nego zbog kriminala i korupcije. Glup odgovor, zaseban post:

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 18:02 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Međutim, ovo podcrtano nema veze - ti uvijek možeš "forfitati" kuću banci (hipotekarni kredit) ili je nekome prodati - to što imaš kredit ne znači da se ne smiješ micati iz kuće/stana koji si kupio. 

O uvjetima kredita - da, napisano je, ali sve banke imaju iste ili vrlo slične uvjete (što bi, recimo, bilo utuživo po antitrustovskim zakonima) tako da tu nema puno mogućnosti vrdanja, a kredit moraš uzeti dok ti jioš priznaju da ga možeš vratiti prije nego otegneš pake. Dakle, ako imaš određeni broj godina i misliš imati svoj stan/kuću, ti možeš manevrirati godinu-dvije, ali kad dođeš na ultimu - ili si uzeo krediti ili ne. 

Mislim, ja isto vjerujem da je bolje calnuti keš nego uzimati kredit. Praktičnije, brate, i jeftinije... {#}

Mozes i u podstanare ;-) Moji starci su bili 7 godina podstanari, zajedno sa mnom. Ljudi koji izdaju stanove ima previse i nisu organizirani kao banke da bi napravili kartel.

However, ovo sto banke rade (karteliziranje) je protivno zakonu, i opet budi receno, to funkcionira tako nazalost u HR, ali ne svugdje. Linkao sam jednom uvjete iz SkandiaBanken, a nije bog zna sto razlicito ni u Kanadi. Odnos prema klijentima je takodjer sasvim drugaciji: ovdje banka pokusava zadrzati klijenta na sve nacine, jer zna da ako klijent ode to nije dobro za njih.

A onda - zivot na dug je potreban samo nekolicini koji nazalost nemaju nikakve zaledjine. Vecina ljudi uvijek naslijedi nesto, pa se obiteljski dobitak iz generacije u generaciju povecava. Kao sto tnakir kaze - imas neku zemlju, poneki stan, etc..

Ako covjek nema nista (kao ja :-D), mislim da je nerealno zahtijevati da mu se dodijeli stan kakav ima susjed Pero. Treba napraviti kao Danny, nek kupi lijepo 27 kvadrata, uredi, proda, kupi vece, etc... njegova djeca ce mozda od nasljedstva sagraditi kucu, a mozda ces i on ako 'igra' pametno, no...

Financijski, ljudi nemaju iste startne pozicije. Ali mogucnosti su tu. Putovati nikad nije bilo lakse, otvoriti svoj posao moze svatko, uciti i usavrsavati se za niti 100 kuna mjesecno moze svatko (flatrate na internet).

E da, sad sam se sjetio i sto sam htio reci za hrvatsku:

dakle, situacija u hrvatskoj je neusporediva jer je drzava u dugovima, kriminalu i korupciji.

Pitat cu - tko je to dozvolio? Tko je izlazio na izbore? Tko nije reagirao kad je trebalo maknuti lopove?

Lijepo je baksa napisao - ako ne izadjes na izbore, znaci da ti je dobro.

Ja kazem, tko je birao HDZ vodece zadnjih 20 godina, tko se veselio raspadu jugoslavije - birao je ovo sto se dogodilo. Nije tako crno bijelo, ali nadam se da se poanta vidi iz mojeg loseg razlaganja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 18:13 (Deus ex machina).
18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Sumnjam da ti nije ništa falilo. Morali ste raditi velike kompromise. Ne možeš reći da ti ne bi bilo bolje da si imao svoju sobu. {#} Opet - možda ovisi i od osobe do osobe - dok neke mogu spavati svugdje, neke se bude i na najmanji zvuk. Ovima prvima je svejedno, ove druge su u problemima kad nemaju svoj mir. Što bi tek bilo da ti je koja sestra hrkala? Također, privatnost? Nula bodova. Ali opet - tebi možda privatnost ništa ne znači. No to ne znači da drugi nemaju potrebe za tim.

Volio bih da sam imao svoju sobu, ali taj mali "diskonfor" je prihvatljiv kad uzmes u obzir alternativu da su mi starci morali prodavat kucu ili rusit postojecu kucu ili neznan ni ja sta. Meni nije nista falilo. Eto, nisan ima di zalipit poster kad san bija klinjo. To mi je jedino smetalo. Ja imam lagan san, ali san se iztrenira da eliminiram zvukove koji su nebitni. I da, hrcem. Cjepidlacis.

Jesi pitao svoje sestre je li im smetalo to što hrčeš? Jesu li zbog toga gubile san? {#}

Ja sam bio u nekakvoj takvoj situaciji, a taj "diskomfort" je rezultirao velikim gubitkom sna - tolikim da sam se u srednjoj školi (između ostalog i zbog različitih školskih smjena) počeo gubiti. Između ostalog, zbog toga je i jako patio moj školski uspjeh. Tako da nimalo ne cjepidlačim, jer sam to proživio. Imaš sreću što ti to nije (toliko) smetalo. Jasno mi je da nekim ljudima to ne smeta, ali ima onih kojima smeta. Stvar je zapravo u tome da se djecu uopće ne bi trebalo dovoditi u tu situaciju. Razumijem da tvoji starci nisu mogli rušiti zidove, moji pak nisu imali para da zgotove kat/pokrovlje gdje bih imao svoju sobu, ali to ne mijenja činjenicu da bi nam obojici bilo bolje da smo imali svoje sobe - dok bi to tebi samo omogućilo da živiš bez diskomforta, meni je bilo od ključne važnosti za normalno funkcioniranje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 18:14 (mbaksa).
17 godina
protjeran

Uf, nije da se ne slažem sa deusom, danny-em i ekipom, naravno da je moguće prilagoditi se na ovaj sustav. U našoj struci bi rekli da ste ''optimalne osobe'' (nadam se da vas ne vrijeđa, to je jednostavno uvriježeni naziv:P). No, najjednostavnije rečeno, sustav nije fer postavljen. Ljudi koji se prilagode na ovaj sustav i prosperiraju unutar njega nisu pokazatelj ničega, to su ljudi koji bi se u ''fer'' sustavu jednako dobro snašli. 

Evo pokušaj paralele sa školstvom. U školstvu se nastava prilagođava (barem bi trebala) na način da svaki učenik može savladati gradivo, svi učenici napreduju ako imaju prolazne ocjene, oni koji su uspješniji imaju bolje ocjene, no odlikaši i vrlo dobri učenici nisu jedini koji napreduju. Kada bi ovaj globalni sustav o kojem trkeljamo bio preslikan na školstvo (u ovoj navedenoj domeni), 10% bi napredovalo kroz razrede (vrlo optimistična procjena), a ostatak padavičara bi se gomilao. Da još malo karikiram, vjerojatno bi dio od ovih 10% zarađivao na ''padavičarima'' na način da im prodaje knjige o tome ''kako je jednostavno uspjeti'', ''samo treba vjerovati u sebe'' itd.

Možda sam odveo stvar predaleko, no nadam se da je jasno na što ciljam. 

''Mulder, toads just fell from the sky!'' ''I guess their parachutes didn't open.''
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 18:39 (PsychoticBaklava).
17 godina
mbaksa kaže...

Jesi pitao svoje sestre je li im smetalo to što hrčeš? Jesu li zbog toga gubile san? {#}

Ja sam bio u nekakvoj takvoj situaciji, a taj "diskomfort" je rezultirao velikim gubitkom sna - tolikim da sam se u srednjoj školi (između ostalog i zbog različitih školskih smjena) počeo gubiti. Između ostalog, zbog toga je i jako patio moj školski uspjeh. Tako da nimalo ne cjepidlačim, jer sam to proživio. Imaš sreću što ti to nije (toliko) smetalo. Jasno mi je da nekim ljudima to ne smeta, ali ima onih kojima smeta. Stvar je zapravo u tome da se djecu uopće ne bi trebalo dovoditi u tu situaciju. Razumijem da tvoji starci nisu mogli rušiti zidove, moji pak nisu imali para da zgotove kat/pokrovlje gdje bih imao svoju sobu, ali to ne mijenja činjenicu da bi nam obojici bilo bolje da smo imali svoje sobe - dok bi to tebi samo omogućilo da živiš bez diskomforta, meni je bilo od ključne važnosti za normalno funkcioniranje.

Cuj, da se tebi spava, ti bi zaspa. Ako ne, onda si ili bio razmazen ili imas nekakav sleeping disorder. Meni stari hrce otkad znam za sebe, jbt cuje ga se u susjedstvu, ali svejedno, kad mi se spava, zaspem. Ne smeta mi ni kad stari hrce, ni kad mi cura gleda televiziju ili radi kolace. A opet cujem kad god se neko od ukucana digne pišat ili nesto, samo na to odreagiram kao pas: otvorim oko - zatvorim oko.

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

.... Ne smeta mi ni .... kad mi cura ....  radi kolace.

Ni meni! :-D :-D :-D

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Da se razumijemo - ja podrzavam prosvjede jer ja bi definitivno drugi sistem. Ja bi volio da se ljudi ne moraju odricati za luksuz, i da svatko ima sve sto _pozeli_, a ne ono sto mu _treba_.

Ja bi volio svijet gdje ljudi vole svoj posao, a ne rade ono sto im donosi 'vise novaca'.

No, takodjer, odgovorno tvrdim da bez replikatora, takav svijet ne moze postojati. Svaki sistem bi se kroz nekoliko desetljeca unistio i raslojio na ovo sto je sad kapitalizam, a nekad je bio komunizam.

Mislim da treba netko reći da ima nekoliko svjetova ovdi na zemlji. Počevši od visokorazvijenih sustava, pa sve do konga i somalije gdje je gladovanje svakodnevnica.

Dakle zanima me kako i gdje taj sustav treba mjenjati? Jer imam feeling da se govori o "zapadnom svijetu". Što je samo 15% populacije. 50% ljudi se odnosi na kinu, indiju, nigeriju, pakistan, brazil, bangladeš i indoneziju. Drugim riječima europa+sjev amerika + oceanija = 15% populacije + još japan i azijski tigrovi.

Taman da svima u razvijenim zemljama bude super, opet ima 80% ljudi kojima treba osigurati egzistenciju, skolovanje, doktore...

Tu je i pitanje koliko je to sve zaista ljudima potrebno. Svaki dan gledam dokumentarce na NAt Geo ili Dicoveryu gdje ljudi žive po amazonskim - afričkim itd plemenima i gdje nemaju sve blagodati zapadnog društva (školovanje, bolničke centre, internet, autoceste itd), pa opet "normalno" žive. Da li bi to s jedne strane bilo nametanje zapadnjačkog sustava tim ljudima i uništavanje njihovog načina života.

Tu me zanima kome bi se taj novi utopijski sustav kojeg želimo nametnuo? ili bi se svima i tu dala sloboda. ako da, što s onima koji ne žele takav sustav. Tko bi uopće odredio što taj sustav mora sadržavati. Da li bi to bio svojevrstan refernedum i konsenzus između 7 milijardi ljudi. Ili lista želja. Ili se cijela ova rasprava svodi na "lickanje" postojećeg zapadnog sustava uvođenjem "socijalne" stavke.

Dobro si ovo rekao sa replikatorom. Ali puno relanije jest da bi 1 milijarda ljudi trebala raditi 200 godina da bi se pred ostalih 6 uopće mogla dotegliti ta opcija slobodnog izbora. Dok će u međuvremenu taj broj narasti na 10tak milijardi.

Poanta jest da ljudi nisu bedasti.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 19:14 (ivan dragi).
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Majku mu, još sam i smajli stavio ;) Iskreno, bolja fora bi bilo da sam napisao samo ''Nisi digao kredit'' jer mi je ono poslije djelovalo totalno nepotrebno, bezveze i razvodnilo je prvotnu zamisao.

Da skratim, da, šala je bila. :D

17 godina
DrNasty kaže...
tnakir kaže...

Majku mu, još sam i smajli stavio ;) Iskreno, bolja fora bi bilo da sam napisao samo ''Nisi digao kredit'' jer mi je ono poslije djelovalo totalno nepotrebno, bezveze i razvodnilo je prvotnu zamisao.

Da skratim, da, šala je bila. :D

Idem po veslo :)

18 godina
moderator
tnakir kaže...

Cuj, da se tebi spava, ti bi zaspa. Ako ne, onda si ili bio razmazen ili imas nekakav sleeping disorder. Meni stari hrce otkad znam za sebe, jbt cuje ga se u susjedstvu, ali svejedno, kad mi se spava, zaspem. Ne smeta mi ni kad stari hrce, ni kad mi cura gleda televiziju ili radi kolace. A opet cujem kad god se neko od ukucana digne pišat ili nesto, samo na to odreagiram kao pas: otvorim oko - zatvorim oko.

Ako te jedan dan netko probudi nakon recimo 5 sati spavanja (a treba ti 8), ostatak jutra se mučiš i teško ti je zaspati. Posljedica toga je da taj dan imaš povišen kortizol i u konačnici si nedovoljno spavao. Poslijepodne ne smiješ ići spavati, jer ti se onda neće spavati kad je vrijeme za spavanje. Navečer ti se stoga spava, normalno, i unatoč maloj količini kortizolčeka, zaspiš ko top. Drugi dan te opet probudi netko nakon pet sati spavanja, pa ti opet skoči kortizol i ti si taj drugi dan još umorniji nego prvi. I to se tako ponavlja, dok već ne dođe do toga da se povremeno i sam budiš nakon pet sati sna (poremeti ti se unutarnji sat), jer stalno imaš blago povišen kortizol. Nakon nekog vremena ti je uopće i teško ići spavati, jer te cijeli dan prala dobra količina kortizola (čitaj: bio si živčan zbog neispavanosti) i sve teže i teže ti je zaspati (jer znaš što slijedi - mučno ranojutarnje buđenje). Događa ti se povremeno da si strašno umoran, no ne možeš zaspati.

Pa ono... Pa da - imao sam sleeping disorder - disorder koji je nastao zbog prekidanja sna! Sleeping disorder u mom slučaju nije bio uzrok mojih problema sa spavanjem, nego posljedica ranojutarnjeg buđenja ili posljedica buđenja par sati nakon što sam otišao spavati. U mom slučaju - da sam imao svoju sobu, ne bih imao baš nikakvih problema niti bih imao ikakav sleeping disorder - jer me nitko ne bi budio kad ide spavat ili kad se diže ili me ne bi budilo hrkanje!

Nemoj suditi druge prema sebi. Nemaju svi tvoj kapacitet za spavanjem i otpornost na hrkanje, budilicu, buku i sl. Da je tako kako ti kažeš kod svih, onda hrkanje ne bi bio nikome nikakav problem. Sad će na kraju po tvom ispasti da ljudi lažu da ih budi hrkanje. Tvrnjom da tebi ne smeta hrkanje i prekidanje sna pokušavaš pobiti medicinski dobro istražene posljedice nedostatka sna i hrkanja. Isto tako, onda nikome ne bi bilo problem spavati pored prometne ceste ili pored željezničke pruge s otvorenim prozorima. Budi sretan što se tebe ne može probuditi. {#} Ili što jednostavno možeš otvoriti i zatvoriti oko - mnogi to ne mogu.

Ne vjeruješ ovo što ti govorim? Čitaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_deprivation

http://www.fi.edu/learn/brain/sleep.html

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Nemoj suditi druge prema sebi. Nemaju svi tvoj kapacitet za spavanjem i otpornost na hrkanje, budilicu, buku i sl. Da je tako kako ti kažeš kod svih, onda hrkanje ne bi bio nikome nikakav problem. Sad će na kraju po tvom ispasti da ljudi lažu da ih budi hrkanje. Tvrnjom da tebi ne smeta hrkanje i prekidanje sna pokušavaš pobiti medicinski dobro istražene posljedice nedostatka sna i hrkanja. Isto tako, onda nikome ne bi bilo problem spavati pored prometne ceste ili pored željezničke pruge s otvorenim prozorima. Budi sretan što se tebe ne može probuditi. {#} Ili što jednostavno možeš otvoriti i zatvoriti oko - mnogi to ne mogu.

Cak i za bebe kazu da je dobro da kad spavaju po danu, da se ne stisava "buka" u kuci, da se naviknu spavati. Ne znam za niti jedno sluzbeno istrazivanje, ali na svoje oci sam vidio bebe odgajane na jedan ili na drugi nacin, i sasvim se fino pokazalo da bebe koje su naucene spavati uz buku, spavaju bez problema, a one pored kojih se hodalo na prstima, bude se na najmanji sum.

Jos jedan primjer, moj bend ima probe u podrumu vokalistove kuce. On tamo zivi s dva svoja djecaka i curom. Bubnjevi se ne mogu stisati, tako da vise manje svo cetvero proizvodimo poprilicno buke svaki cetvrtak od 8 pa do 1 ujutro.

On tvrdi da bas nitko u kuci nema problema sa spavanjem, jer su navikli na to vec odavno.

@Psychotic Baklava

samo jedan comment - ja sam u petom osnovne imao ekipu koja jos uvijek nije znala citati kako spada. Cija je to krivica, obrazovnog sustava ili njihova (tj. njihovih roditelja)?

S druge strane, vjerujem da si gledao idiocracy :-) :-) :-) pa znas kamo vodi takav sustav koji postuje osrednjost i/ili losost.

Nije neki argument, ali definitivno prilagodjavajuci gradivo sredini - oni sposobni se ne mogu iskazati.

Cak, pardon - necu reci ni sposobni, jer ne postoji unikatno mjerilo. Nego... matematicari ce briljirati naspram kreativaca ili muzicara... logicari ce briljirati naspram emotivaca... a svi su jednako vrijedni... sukladno tome, nije ni skolski sistem postavljen kako treba. Nego kao u i zivotu, treba nekad zagristi i prelomiti nesto sto nam ne pase.

(priznajem da se hvatam za slamke i trupim i ono u sta ni sam ne vjerujem, ali zabavno je :-))

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 21:35 (Deus ex machina).
14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Ako te jedan dan netko probudi nakon recimo 5 sati spavanja (a treba ti 8), ostatak jutra se mučiš i teško ti je zaspati. Posljedica toga je da taj dan imaš povišen kortizol i u konačnici si nedovoljno spavao. Poslijepodne ne smiješ ići spavati, jer ti se onda neće spavati kad je vrijeme za spavanje. Navečer ti se stoga spava, normalno, i unatoč maloj količini kortizolčeka, zaspiš ko top. Drugi dan te opet probudi netko nakon pet sati spavanja, pa ti opet skoči kortizol i ti si taj drugi dan još umorniji nego prvi. I to se tako ponavlja, dok već ne dođe do toga da se povremeno i sam budiš nakon pet sati sna (poremeti ti se unutarnji sat), jer stalno imaš blago povišen kortizol. Nakon nekog vremena ti je uopće i teško ići spavati, jer te cijeli dan prala dobra količina kortizola (čitaj: bio si živčan zbog neispavanosti) i sve teže i teže ti je zaspati (jer znaš što slijedi - mučno ranojutarnje buđenje). Događa ti se povremeno da si strašno umoran, no ne možeš zaspati.

Pa ono... Pa da - imao sam sleeping disorder - disorder koji je nastao zbog prekidanja sna! Sleeping disorder u mom slučaju nije bio uzrok mojih problema sa spavanjem, nego posljedica ranojutarnjeg buđenja ili posljedica buđenja par sati nakon što sam otišao spavati. U mom slučaju - da sam imao svoju sobu, ne bih imao baš nikakvih problema niti bih imao ikakav sleeping disorder - jer me nitko ne bi budio kad ide spavat ili kad se diže ili me ne bi budilo hrkanje!

Hm...dnevno spavam 5-6 sati. Zaspim oko 2-2.30 h, dižem se u 6.45.

Ponekad valjda organizam traži više sna. Nekad (jednom tjedno) kad dođem s posla, jedem, i probudim se tek slijedeće jutro (ako ne pišam).

Zašto se taj dan nakon toliko sna, kad bih se trebao osjećati super, osjećam jako psihički loše ?

Bolje se osjećam kad spavam manje.

Koji neurohormon oliti neurotransmiter meni pravi probleme ?

Don't worry, drink Cappy !
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 22:05 (Talalej).
15 godina
neaktivan

Duže spavaj..

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 22:10 (thedream).
17 godina
neaktivan
Talalej kaže...

Ponekad valjda organizam traži više sna. Nekad (jednom tjedno) kad dođem s posla, jedem, i probudim se tek slijedeće jutro (ako ne pišam).

Zašto se taj dan nakon toliko sna, kad bih se trebao osjećati super, osjećam jako psihički loše ?

Koji neurohormon oliti neurotransmiter meni pravi probleme ?

Također mi je puno bolje s okvirno nekih 5-6 sati spavanja nego 8-9+ Naravno jednom tjedno moram nadoknaditi to kroz popodne.

...world is full of kings and queens who blind your eyes and steal your dreams...
17 godina
neaktivan

Evo što se događa s našim društvom... Lijepo.

I think a lot of cynicism has dropped away from my shoulders since I stopped drinking...
18 godina
moderator
Deus ex machina kaže...

Cak i za bebe kazu da je dobro da kad spavaju po danu, da se ne stisava "buka" u kuci, da se naviknu spavati. Ne znam za niti jedno sluzbeno istrazivanje, ali na svoje oci sam vidio bebe odgajane na jedan ili na drugi nacin, i sasvim se fino pokazalo da bebe koje su naucene spavati uz buku, spavaju bez problema, a one pored kojih se hodalo na prstima, bude se na najmanji sum.

Ti mi zapravo ničim ne proturječiš, jer govoriš o bebama koje su navodno naučili da spavaju uz buku, a ne o onima koji nisu naučili spavati uz buku, poput recimo mene.

Doduše, kažeš da im je OK, ali pitanje je bi li ti koji mogu spavati uz buku zapravo još bolje funkcionirali da spavaju u tišini. {#} Ili recimo - u mraku. Djeca se mogu naučiti spavati pod svjetlom, ali je pitanje je li im san jednako kvalitetan kao kad spavaju u potpunom mraku. Mislim - s bukom i svjetlom ideš protivno ljudskoj prirodi - ljudi su spavali po noći, kad nema svjetla i kad je tišina. Tako da - trebalo bi potražiti kakvo istraživanje - mislim da su radili ovo sa svjetlom (ne kod beba, nego kod odraslih - bila je preporuka posve zamračiti prostoriju, jer već gradska svjetla mogu smanjiti kvalitetu sna), ali ne znam jesu li radili s bukom.

Uglavnom, možebitnu situaciju s bebama moglo bi se primijeniti na buduća pokoljenja, no nama koji više nismo bebe to ništa ne znači.

Talalej kaže...

Hm... Matematika kaže oko 4 i pol sati.

Talalej kaže...
ponekad valjda organizam traži više sna pa nekad znam doći s posla, jedem i probudim se tek slijedeće jutro (ako ne pišam).

Ne kužim baš. Ako si se naspavao, zašto ti ponekad organizam traži više sna pa da nakon posla ideš spavati? {#} Meni to izgleda kao da se kronično iscrpljuješ, ne spavaš i onda se čudiš kad ti to dođe na naplatu. I onda ti je krivo to što si prespavao cijeli dan, a ne to što si si kroz tjedan uskraćivao san. Umjesto da spavaš 4 i pol sati, probaj svaki dan spavati 6 sati pa nećeš imati potrebe ponekad prespavati cijeli dan i osjećati se psihički jako loše.

BTW Uredi poruku i smanji citat! Ne trebaš bezveze citirati cijelu moju poruku.

Septah kaže...
Također mi je puno bolje s okvirno nekih 5-6 sati spavanja nego 8-9+ Naravno jednom tjedno moram nadoknaditi to kroz popodne.

Bolje ti je onoliko koliko ti treba - nekom je dosta 5 sati sna, nekome nije dosta 8. Ja ne mogu normalno funkcionirati s 10 sati sna, a isto tako ni s 5 sati sna. 7-8 sati mi je optimalno.

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Ne kužim baš. Ako si se naspavao, zašto ti ponekad organizam traži više sna pa da nakon posla ideš spavati? {#} Meni to izgleda kao da se kronično iscrpljuješ, ne spavaš i onda se čudiš kad ti to dođe na naplatu. I onda ti je krivo to što si prespavao cijeli dan, a ne to što si si kroz tjedan uskraćivao san. Umjesto da spavaš 4 i pol sati, probaj svaki dan spavati 6 sati pa nećeš imati potrebe ponekad prespavati cijeli dan i osjećati se psihički jako loše.

Vjerojatno se nisam naspavao, ako mi organizam "traži" više sna. Mislim da je za sve kriv internet jer nemam normalan proces uspavljivanja.

Vidio sam u tvom profilu da si ti na forumu do 4-5 u jutro, to mi nije baš jasno ? {#}

Ti spavaš po danu, radiš noću a to nije zdravo.

mbaksa kaže...

BTW Uredi poruku i smanji citat! Ne trebaš bezveze citirati cijelu moju poruku.

Mlad sam, još učim i novi sam na forumu, i sklon sam pogreškama u pisanju postova.

Nadam se da je sad dobro.

Usput;

Editor napravi grešku kad povučem tvoj post prema gore, on taj teks bolda a poslije neda ispraviti podebljanje {#}

Don't worry, drink Cappy !
18 godina
moderator
Talalej kaže...
Vjerojatno se nisam naspavao, ako mi organizam "traži" više sna. Mislim da je za sve kriv internet jer nemam normalan proces uspavljivanja.

Nije pametno prije spavanja buljiti u LCD ekran. Problem s LCD ekranima je temperatura svjetla - tipično bacaju svjetlo temperature 6500 K, što je blisko dnevnom svjetlu (ili bolje reći - s krive strane dnevnog svjetla), koje je 5500-6500 K, dok temperatura svjetla pada što se bliži kraj dana - zalazak Sunca je tamo negdje oko 3200 K i to još pada prema 2000 K. Obična žarulja s Wolframovom niti baca svjetlo temperature zalaska Sunca - zato i je pogodna za ugodno rasvjetljavanje po noći, dok nam hladne fluorescentne žarulje baš i ne odgovaraju - dobre su za rasvjetljavanje ureda za vrijeme radnog vremena, ali ne i za navečer, prije spavanja... Da, sad kad svi moramo kupovati štedne žarulje postavlja se pitanje što kupiti za rasvjetljavanje stana/kuće. Rekao bih - što toplije svjetlo (što niža tempetarura u K - da, to ide kontra {#} ), to bolje. Dakle, tražiti žarulje na kojima eksplicitno piše warm light ili piše 3200 K ili tako nešto, ili možda čak piše yellow ili orange? Nagađam, ali ne bi me iznenadilo da netko ima i takvu oznaku, jer boje kod takvih žarulja idu prema žutom/narančastom, odnosno u suprotnom smjeru od plave.

I prije spavanja čitati knjigu, slušati laganu glazbu ili eventualno gledati film i pritom prebaciti televizor na filmski/movie mode, koji valjda na većini televizora utopli sliku, odnosno bijela postaje žućkasta.

Talalej kaže...
Vidio sam u tvom profilu da si ti na forumu do 4-5 u jutro, to mi nije baš jasno ? {#}

Ti spavaš po danu, radiš noću a to nije zdravo.

Nemoj da ti ja počnem pričati o kroničnoj neispavanosti. To je jedno zlo - to uništi čovjeka. Osoba koja to nije iskusila nema pojma o čemu je riječ. Umoran si, a ne možeš spavati, s vremenom dođe do toga da si cijelo vrijeme ko na iglama i dovoljno je da netko otvori vrata od sobe da se probudiš. Tresu ti se ruke, boli te cijelo tijelo, fizički si slab i neizdržljiv, osjetljiv na hladnoću, ja sam bio i dosta blijed tako da se ne bih čudio da su ljudi mislili da imam sam ozbiljno bolestan ili da imam anemiju (a uvijek svi krvni testovi ne samo u granicama normalne, nego u pravilu na sredini tih granica! samo je tlak bio malčice poviše, 140/80 ili tako nešto, iako je i to upitno da nije bilo zbog trenutnog uzbuđenja zbog ranojutarnjeg dizanja), čak mi se na trenutke i nešto čudno događalo sa srcem (iako je kod liječnika EKG uvijek bio - super), tj. osjećao sam se ko da sam odjednom popio deset kava. Cijelo vrijeme si ko ošamućen (a ne konzumiraš alkohol, cigarete ni /druge/ droge), ne možeš pamtiti ni koncentrirati se itd. Trebale su mi doslovce godine da se oporavim od toga i to je jedan od razloga zašto nisam mogao završiti faks kad je bilo vrijeme za to i zašto sad u tridesetoj godini idem za bakalara multimedije. A u osnovnoj školi sam uglavnom prolazio s 5.0 i išao na sva natjecanja.

Upravo zbog toga se jako naljutim kad se tu na forumu nađu neki koji seruckaju o spavanju i o tome kak njima ne smeta kad netko hrče ili kad netko stvara buku, kak im ne smeta kad ih netko probudi. Ko da sam ja htio da me bude lako probuditi ili ko da sam imao neke kontrole nad tim! Ko da ljudi kojima partner hrče ili pak imaju tanke zidove a susjedi galame u gluho doba noći ili jutra mogu jednostavno poželjeti da ih hrkanje ili buka ne smeta i - neće im smetati. Ili recimo rade u popodnevnoj smjeni, i imaju prekidač kojim isključe zvuk jutarnjeg prometa. Srećom, većina ljudi nisu imali tako ekstremne posljedice, no posve je jasno kakve sve posljedice sa sobom može donijeti kronična neispavanost - dao sam linkove u ranijem postu.

Stoga, topla preporuka svima - nemojte se zajebavati sa snom. To što sam proživljavao pred desetak godina zaista ne bih poželio nikome.

Talalej kaže...

Editor napravi grešku kad povučem tvoj post prema gore, on taj teks bolda a poslije neda ispraviti podebljanje {#}

Vidi kako se ispravno citira:

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 1:31 (mbaksa).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice