Ma super, odvedite temu petsto stranica naprijed... kako da covjek komentira sad, nego generalno?
Probat cu ukratko:
mislim da je bed ili badmad ili netko treci napisao najbolji komentar - "Ti analiziras postojeci sistem, ja zelim mijenjati sistem".
Odgovor.
Ja zivim u sistemu kakav je sad, ne u fikciji. Imam 30 godina i potjecem iz vrlo, vrlo siromasne obitelji koja je prije rata bilo visokostojeca. Zbog svakakvih obiteljskih gluposti i odnosu prema JNA umirovljenicima kad je rat poceo, ja i moj stari smo zivjeli s babom i djedom u stanu od moje 5 godine, pa do moje 19, kad sam zbrisao od kuce prvi put. I tada sam se i ja nervirao oko toga sto nemam Nike patike kao moji razredni kolege, ili ne nosim Reebok majicu ili NorthPole jaknu.
Ali znas sto?
Kad sam poceo zaradjivati sam za sebe i placati svoje troskove (podsjecam, sa 19 godina), shvatio sam da mi dobar dio tih gluposti ni ne treba!
Fast forward danas na moju 30tu. Placa mi je probila 100K godisnje, poslovne ponude mi dolaze po 1 svaki tjedan. Da li sam zakupio penthouse? Da li imam auto svojih snova? Ne, jer nemam takvih snova. Moji snovi su bili: 1) no debt, 2) 20 godina staro Mesa Boogie pojacalo.
Novce na ATM-u dizem _iskljucivo_ zato da imam cash za brojne prosjake koje srecem, a koji ne mirisu po alkoholu ili travi.
Srecu nalazim u treningu koji je (uvjetno) besplatan, jer treniram po parkovima i po vani. Odjecu za trening kupujem na snizenjima kojih ima ohoho.
Conclusion, nakon ovog malog ego-tripa:
ja sam, za svoje pojmove, uspio u zivotu. Kad se neki bezobraznik nadje reci "Sreckovic", dodje mi da ga osamarim jer mi nije sve to palo s neba.
Odvojio sam u svojoj glavi potrebe i luksuz, i napravio planove.
Moja tvrdnja je - ako mogu ja, onda moze _svatko_.
Conclusion 2 - ovaj sistem NIJE tako jadan kako vecina prica, jer MOZE SE. Samo je pitanje kako? Evo, ja dajem odgovore, a daje ih i Danny.
Ali ti odgovori vama nisu dovoljno dobri, jer niste voljni zrtvovati nesto sto mislite da vam po nekom pravu pripada.
Dobro, kazem ja, onda naprijed s pobunom.
Ja vam drzim ledja, iskljucivo zato jer ne zelim da ovi prosjaci kojima dam 5-20$ ne moraju to raditi (da li i sada prose jer moraju, ili jer zele?)
Moja mantra (sve je nesto, ja, moje - pardon :-D):
nadjite kakav god sistem vam padne na pamet. Kroz nekoliko desetljeca zapast ce u isto blato kao i kapitalizam. Ne zato jer je sistem los. Nego zbog onog citata iz Matrixa koji je Dr. Nasty postao:
I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet.
@Drago
oprosti sto necu u analizu odgovora, predaleko je 5 stranica unatrag da povlacim diskusiju opet, nek se razvija naprijed, dakle samo kratki odgovor u vezi kredita:
kad uzimas kredit, potpisujes ugovor. Na ugovoru stoji na koje nacine se kamata moze mijenjati. Osobno, dignuti kredit na 30 godina je meni jednako ludilu. U hrvatskoj, ne bi znao gdje cu biti slijedeci mjesec, a kamoli za 30 godina.
Sta drugo preostaje, cujem pitanje?
Nemam pojma. Srusiti sistem? :-D
@M_Dipl
hvala na odgovoru. Dva komentara - ne uskracujem nikome pravo na studij, i to se danas moze. Svatko moze uciti. Kroz stipendije, ili samostalno.
Ako nemas dobre ocjene za stipendiju, meni to ne zvuci kao da zelis uciti.

Opet - možda ovisi i od osobe do osobe - dok neke mogu spavati svugdje, neke se bude i na najmanji zvuk. Ovima prvima je svejedno, ove druge su u problemima kad nemaju svoj mir. Što bi tek bilo da ti je koja sestra hrkala? Također, privatnost? Nula bodova. Ali opet - tebi možda privatnost ništa ne znači. No to ne znači da drugi nemaju potrebe za tim.
Don't worry, drink Cappy !