Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.347.368
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Landser_33 kaže...

Ti si pretpostavljam katolik - nije uopće bitno prakticiraš li vjeru ili ne, ekipa iz KKK-a će te mrziti jer ne podnose rimokatolike (među vrlo dugim popisom nepoželjnih - nisam siguran jeli se ta lista skratila otkad je osnovan Treći Klan, ispravi me slobodno ako si s tim upoznat), često su to Irci ili Talijani koji su se ''usudili'' doseliti u južne države SAD-a. Takve stvari predstavljaju velike barijere, možda ne u forumaškom teoretiziranju, ali u praksi bile bi itekako vidljive. Još da ne spominjem srpski ogranak Stormfronta koji tek ''bode u oči'' iz razloga što su oni u najmanju ruku sumnjivog etniciteta zbog petstoljetne turske okupacije koja je učinila svoje htjeli oni to priznati ili ne (po etnicitetu ''pravi Srbi'' žive upravo na području bivše Vojne Krajine). Još je usto vrlo bitno spomenuti postupanje Heer-a (nije bio Waffen SS zanimljivo, uobičajeno dežurni krivac) u Drugom svjetskom ratu prema civilnom stanovištvu u Nedićevoj Srbiji (100 streljanih za svakog ubijenog Nijemca te 10 za svakog ranjenog - popelo se na preko 1000).

Kakav je onda "etnicitet" bosanskih Hrvata koji su bili pod tom istom okupacijom, pa i hrvatskih Hrvata, znamo li da je i dijelovi sadašnje Hrvatske bili pod turskom okupacijom? 

Inače ove rasne teorije koje mi prodaješ pod priču o "etnicitetu" spadaju pod forumsko pravilo o širenju netrpeljivosti ("Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj, političkoj i bilo kojoj drugoj osnovi koja je uvredljiva za pojedinca ili grupe ljudi.  "), pa znaj da ti je ban blizu.

netko,netkovic kaže...

Link je 100% legalan, kao i sam SF, na tom forumu su prema pravilima i cenzurirane riječi koje bi mogle začiti uvredu (tako npr nemožeš ni napisati puta (španjolski - k*rva), kao ni niger (crnac) - što još ne shvaćam jer to nije uvreda :/)

Link je legalan, ali Stormfront spada u kategoriju hate-webova, pa stavljanje linka na njega ide pod pravilo "Stavljanje linkova na druge forume, webove i ostali internetski sadržaj je uvjetno dozvoljeno. Moderatori imaju diskrecijsko pravo brisati takve linkove, čitave postove i davati opomene ukoliko ocjene da je sadržaj off-topic, reklamerski ili na drugi način neprimjeren ovom forumu."

http://www.bug.hr/forum/topic/sluzbene-obavijesti-pravila/pravila-ponasanja-forumu/96209.aspx

S obzirom da ti ovo nije prvi put, tebi ide ban. 

16 godina
mbaksa kaže...

Jesu li ljudi sposobni sposobni primijetiti da oporba pokušava igrati pošteno? I to cijeniti kao pozitivnu stvar?

A zašto bi nekoga razumnog uopće brinulo kako "igraju" svi ti propaliteti?

Sve te njihove igre ionako su rezervirane za one glasače koji ne prate politiku, one koji ju ne razumiju i za one upitnog intelekta...

Ono što razumne ljude eventualno može brinuti jest činjenica da takvi birači čine dobrih 50% biračkog tijela, kako kod nas, tako i u svijetu, a tu nema pomoći.

Što se spolnog, ili ti seksualnog odoja u školama tiče, osobno smatram da je to suvišno.

Klinci saznaju sve što žele saznati, a internet je više nego koristan po tom pitanju.

15 godina
neaktivan

Ma sve je to pocelo u 80- im godinama 20. st. .

Pojavilo se dosta bendova koji su u sebi imali

racističkih, nasilih i nedopstivih naslova/teksta.

Tako su se mladih ljudi poceli malo pravit vazni i radit

sve sto su njihovi idoli govorili i pjevali.....

I tako su sve vise ljudi naginjali negativnim stranama.

Pa evo vidite, u Londonu su ovi balavci otprilike od

14 - 25 godina zapalili kuce, pa i sami ste na vjestima vidjeli.

Terorizam se isto siri.. I to putem ratnih igrica...

Ratne igrice su dobra zabava, ali neki glupi ljudi se uzbudjuju pa rade

svakakve stvari...Pridruzuju se bandama itd..

I jos tu dolaze drustvene mreze..

neki teeneger vidi grupu huligana i svidi mu se stil i nacin zivota, a zapravo je to

samo maska, jer najcesce ti huligani rade takve svoje ekipe i onda kradu da imaju,

jer su se vecina njihovih roditelja odrekla svoje djece huligana...

Jos i politika tu dolazi...

Ma sve je to krivo...Bas me zanima kak cemo mi zivjet za nekih 50 godina...

AOM... (mmm)
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 13:43 (Games 4 life).
15 godina
protjeran

Moraš biti kvalitetan retard da mrziš ljudsko biće zbog boje kože, nacionalnosti, spolne orijentacije ili vjerske pripadnosti.

Sudit ljude možeš samo po djelovanju.

Vidim da postoje i ovdje ljudi tako kvalitetnog razmišljanja.

( ˘͡ -˘͡)
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Moraš biti kvalitetan retard da mrziš ljudsko biće zbog boje kože, nacionalnosti, spolne orijentacije ili vjerske pripadnosti.

Sudit ljude možeš samo po djelovanju.

Vidim da postoje i ovdje ljudi tako kvalitetnog razmišljanja.

Tocno to...

Ja mislim da je u II. svjetskom ratu bilo najvise racizma,

pa zatim, kao sto rekoh u 80- ima.. A sad...

Sad su djeca u skoli vec racisti..

Makar oni to jos ne razumiju... Ali boze moj, mora ih netko nauciti...

Ma ovaj svijet, ako tako nastavi, u bliskoj buducnosti ide k vragu...

I racizam je samo litra u more svega sto se desava..

AOM... (mmm)
15 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan
16 godina
neaktivan
Landser_33 kaže...

Smije li se uopće odgovoriti na ove ''plave'' postove?

EDIT: Ne vidim da sam u svojih par postova pokazao iti trunku mržnje već ukazao na pokretačku moć mržnje, razlika je i više nego očita.

...ali ti nemaš loš stav o mržnji...tako da si mi odmah u istoj ligi kao i Garfield, koji ne zna bi li ferovce optužio za neyebicu ili promiskuitet..druga liga istok
Raditi, raditi i samo raditi... ...dodatno osnažiti... ...vjetar u leđa... , 100 puta ponovljena laž postaje istina.
18 godina
moderator
eevek kaže...
Što se spolnog, ili ti seksualnog odoja u školama tiče, osobno smatram da je to suvišno.

Klinci saznaju sve što žele saznati, a internet je više nego koristan po tom pitanju.

Koliko sam čuo, ima dosta neželjenih trudnoća čak i kod osnovnoškolki. Tako da - možda (ali samo možda) je u srednjoj školi suvišan, ali trebalo bi ga uvesti u osnovnu školu. {#} Jer očito je da ili djeca ne znaju za zaštitu ili ne znaju da mogu zatrudniti ili, možda najgore, srame se kupiti kondome. Tako da - seksualni odgoj je nužnost. Tim više što djecu na vjeronauku uče da je seks prije braka grijeh, a vjerojatno i da kondomi ne štite od HIV-a i sl. stvari.

18 godina

u skladnoj obitelji koja zna razgovarat s djetetom i informira ga, tih problema nema.

osvrnite se...svako treci brak se raspada. tuca svak svakoga. dijete vise nezna tko mu je tata i koji je po redu ljubavnik kod "majke".

neka vam navedu razloge rastave ili sto kazu sucu na procesu mirenja... kazu mu u pricipu,da im je postalo dosadno.

ne treba klinki dumna(casna) u skoli govorit kako nezatrudnit, niti teta klincu treba na kisku prodat miselinku kao orbit...

treba im normalan,osvijesten,skladan, neindoktriniran roditelj koji ne loce zuju u kvartu sa listicem kladare u ruci.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 21:45 (torrente).
18 godina
neaktivan
~~~ Прво Хрват, тек онда човек! ~~~
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Tako da - seksualni odgoj je nužnost. Tim više što djecu na vjeronauku uče da je seks prije braka grijeh, a vjerojatno i da kondomi ne štite od HIV-a i sl. stvari.

Hmm. Slažem se stobom.. No odgoj? Sudeći prema današnjim zamislima naših resornih ministarstava za tu tematiku taj "odgoj" mi je katastrofa...

Koliko vidim to nije samo stvar kontracepcije i spolno prenosivih bolesti.. Odgoj je puno više od čisto informativno-statističkog iznošenja podataka populaciji (pre)tinejđera čije je shvaćanje tih podataka također veoma upitno.

No nisam siguran da je "odgoj" potreban. Da ne širim temu, no tu dolazimo do nekih pitanja na koje nisam siguran da svi znamo odgovor. Iako je sada to loše riješeno, i svi znamo da roditelji očito nemaju pretjeranu ulogu (doduše kako koji) u spolnom sazrijevanju dijeteta, tako da je nekakav oblik informiranja tih (pre)tinejđera potreban, ovakva ad hoc riješenja nisu najsretnija riješenja..

Npr. Koliku će ulogu upravo crkva igrati u kreiranju programa. I zašto? Hoće li se dijeca s time više ili manje odlučivati na spolni odnos, te kako će (odnosno hoće li) taj "odgoj" utjecati na sveukupnost njihove seksualne aktivnosti. Pa pitanje homoseksualnosti, biseksualnosti, transrodnosti itd.

Jer iako su mene od rođenja učili što je homoseksualnost jednako kao i što je heteroseksualnost, netko dan danas smatra da to nije normalno. Iako su neke učili da je sex grijeh, mene nisu..

E sad, svaki roditelj ima pravo na odgoj bez da mu se škola/država/crkva miješa u nj. makar bio i pogrešan.. Pa zato neznam koliko je "odogoj" riješenje.

edit* na post torrentea da odgovorim pošto je pogodio srž problema. Dakle umjesto odgoja (pre)tinejđera treba uvesti seksualni "odgoj" roditelja.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 22:04 (ivan dragi).
18 godina
neaktivan
Re: Ljudi su snaga - Idemo dalje!
Garfield-LŠ kaže...

ferovci, kozje bradice, seksualni zivot ferovaca, bla bla...

Jedino mogu reci {#} i nista vise.

tnakir kaže...

Dragi Garfield, po mojim prijateljima, poznanicima i slicno, prije bih rekao da su drustvenjaci vise lijevo/socijalno orijentirani. Npr ekipa sa filozofskog faksa.

Ferovci i ostali su jednostavno geekovi. Vecina njih ne vidi dalje od racunala i ne interesira ih politicka i drustvena scena. Njihov imidž karirane kosulje i kozjih bradica su cisto nedostatak ukusa i pokusaj nekakve "alternative" - odnosno, ne zele bit geekovi i onda se oblace kao "alternativci" :) Eto, pogledaj 1domagoj1, on je alternativac, mladi racunarac pretpostavljam. Duga kosa, karirane kosulje i slicno. Takav sam i ja bija :) A onda dodjes do tocke u zivotu gdje se malo osvjestis. 

Nego, tebi kao vjerskom covjeku - zar nije bezobrazno gledati covjeka kroz izgled, odjecu, frizuru ili bradicu? Pa i vlč. Sudac ima kozju bradicu? Razocarao si me.

Hm, a i tebi bi dao jedan {#}, ali ne budem, tebe volim procitati i pametan si covjek sudeci po raspravama, ali ovo si ga stvarno bubnuo i ostao ziv.

Prvo, zbilja se nadam da je to bila neka vrsta sarkazma ;), ako nije idemo na drugo.

Drugo, jel je ikad itko od vas ovdje zbilja i bio na spomenutom faksu (a ne prolazio Vukovarskom ili ga skicnuo iz Erste poslovnice preko puta) i zbilja i vidio da su to sve geekovi u kariranim kosuljama i/ili puloverima s kozjim bradicama i cvikama s dioptrijom +-12? Evo, ovom prilikom vas pozivam, koga god, dodite fino na faks, sva predavanja su otvorena, moze ih doci i slusati bilo tko, pocinju ujutro od 8 h (tocnije od akademske cetvrti, a to je 8.15) i traju navecer do 19 h uglavnom, ali ima nekih rijetkih predavanja i do 20.00. Mislim da cete se vrlo brzo razocarati u karirane kosulje i kozje bradice (zadnji covjek kojeg se sjecam da sam ga vidio s kozjom bradicom je bio moj profesor glazbenog u srednjoj, dakle prije 3 g.)... Sto se tice toga da ferovci nemaju cura i te slicne spike, hm, iz godine u godinu (a tek sam tri godine na faksu) mogu primjetiti sve veci broj brucosica, za koju godinu, ako vec i sad nije, bit nas 50/50 (M/Z). Ove stvari o "alternativcima" (ovo navedeno pod navodnicima), da ih ne interesira drustvena i politicka scena te da smo svi samo geekovi su obicna generaliziranja na temelju predrasuda. Cisto ako se ne zna (a izgleda da se ne zna), upravo je FER jedan od najaktivnijih glede politike sveucilista i zakona vezanih uz podrucje znanosti i visokog obrazovanja. Dok je pred kojih 5-6 mjeseci bio objavljen nacrt prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveucilistu upravo je moj faks sastavio dokument s primjedbama na te zakone i dostavio ih rektoru SUZ-a te MZOS-u, dok su neki (primjerice faks preko puta mog faksa, da sad ne imenujem i prozivam), hm, strajkali jer kako izgleda jedino to i znaju.

P.S. Dugu kosu sam imao od osmog razreda, osisao sam se pred nekih 5-6 mjeseci. Ne znam gdje je tu tocno pokusaj nekakve "alternative" i gdje bi se to tocno trebao osvjestiti? Mozda prestati slusati glazbu? Zasto? Nikad. Pobogu, pa tu postoji tema Glazbena teorija, gdje sam o istoj i pisao (doduse, odustao sam, ali mozda nastavim nekad opet), nista sto se ne moze nauciti u glazbenoj ili iz knjiga, ali je puno lakse kad ti to netko objasni. Glazba mi je bitna. Mozda neki dress code? Nemam problema s tim, kad treba obuci odijelo obucem ga, kad ne treba, nosim traperice i obicne majice, traper/koznu jaknu, zimsku jaknu. Doma sam obicno u trenirci. Nigdje se ne separiram, tipa "ovi su pankeri, ovi metalci, ovi rockeri, ovi ovo, ovi ono", najbolji frend mi nije "alternativac" kako ljudi vole nazivati nas koji se "tak oblacimo" (kako god to bilo i sto god to znacilo). Sto je uopce alternativa? Bezveze, jedan naziv kojeg nikad nisam volio i nikad mi se nije pretjerano svidao. I da, jeb*eno sam ponosan sto me ljudi dozivljavaju kao geeka. So what? Znam stvari koje ti isti ljudi vjerojatno nikad nece ni znati, a kamoli kuziti. Stvari za koje ti isti nikad nisu niti culi, a i da ih vide i shvate vjerojatno bi ih glava pocela boljeti.

Vise ne namjeravam nista govoriti o pitanju predrasuda u vezi ferovaca ili samog FER-a. Koji zele shvatiti, do sad su vec shvatili, koji ne zele nikad niti nece. Za sve suzdrzane/nesvrstane, slobodno dodite na FER, nitko vas nece potjerati (mozda samo cudno gledati, jer mozemo nanjusiti strah i grizemo tu i tamo xD).

Sve u svemu, pogodio si ovo za racunarca {#}. Jesam, mlad sam racunarac i ponosan na to i bas me briga sto sam "geek" i sto me ljudi tako dozivljavaju i/ili nazivaju.

Evo jedna prigodna, savjet jednog starijeg programera:

"Finally, I'll say that learning to create software changes you and makes you different. Not better or worse, just different. You may find that people treat you harshly because you can create software, maybe using words like "nerd". Maybe you'll find that because you can dissect their logic that they hate arguing with you. You may even find that simply knowing how a computer works makes you annoying and weird to them.

To this I have just one piece of advice: they can go to hell. The world needs more weird people who know how things work and who love to figure it all out. When they treat you like this, just remember that this is your journey, not theirs. Being different is not a crime, and people who tell you it is are just jealous that you've picked up a skill they never in their wildest dreams could acquire.

You can code. They cannot. That is pretty damn cool." {#}

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 22:28 (1domagoj1).
18 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

U potpunosti potpisujem i još bih nadodao tri riječi - KSET... ;)

~~~ Прво Хрват, тек онда човек! ~~~
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 22:37 (i_rambo_plache).
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
1domagoj1 kaže...

A preostale dvije su?{#}

18 godina
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
Tako da - seksualni odgoj je nužnost. Tim više što djecu na vjeronauku uče da je seks prije braka grijeh, a vjerojatno i da kondomi ne štite od HIV-a i sl. stvari.

Hmm. Slažem se stobom.. No odgoj? Sudeći prema današnjim zamislima naših resornih ministarstava za tu tematiku taj "odgoj" mi je katastrofa...

Koliko vidim to nije samo stvar kontracepcije i spolno prenosivih bolesti.. Odgoj je puno više od čisto informativno-statističkog iznošenja podataka populaciji (pre)tinejđera čije je shvaćanje tih podataka također veoma upitno.

1) No nisam siguran da je "odgoj" potreban. Da ne širim temu, no tu dolazimo do nekih pitanja na koje nisam siguran da svi znamo odgovor. Iako je sada to loše riješeno, i svi znamo da roditelji očito nemaju pretjeranu ulogu (doduše kako koji) u spolnom sazrijevanju dijeteta, tako da je nekakav oblik informiranja tih (pre)tinejđera potreban, ovakva ad hoc riješenja nisu najsretnija riješenja..

2) Npr. Koliku će ulogu upravo crkva igrati u kreiranju programa. I zašto? Hoće li se dijeca s time više ili manje odlučivati na spolni odnos, te kako će (odnosno hoće li) taj "odgoj" utjecati na sveukupnost njihove seksualne aktivnosti. Pa pitanje homoseksualnosti, biseksualnosti, transrodnosti itd.

Jer iako su mene od rođenja učili što je homoseksualnost jednako kao i što je heteroseksualnost, netko dan danas smatra da to nije normalno. Iako su neke učili da je sex grijeh, mene nisu..

E sad, svaki roditelj ima pravo na odgoj bez da mu se škola/država/crkva miješa u nj. makar bio i pogrešan.. Pa zato neznam koliko je "odogoj" riješenje.

3) edit* na post torrentea da odgovorim pošto je pogodio srž problema. Dakle umjesto odgoja (pre)tinejđera treba uvesti seksualni "odgoj" roditelja.

1) Prema svim pokazateljima, zemlje s kvalitetnim seksualnim odgojem imaju manji broj maloljetničkih trudnoća nego one s programima apstinencije. Da se ne radi o problemu koji izvire iz ekonomskih uvjeta, a ne odgoja, dokazuje primjer SAD gdje je broj maloljetničkih trudnoća jedan od najvećih na svijetu (93 na 1000 trudnoća i povećava se s integracijom vjerskih programa spolnog odgoja koji zagovaraju apstinenciju), a tradicionalno liberalna Nizozemska  s kvalitetnim spolnim odgojem maloljetnika ima samo 8 maloljetničkih trudnoća na 1000 - http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_education#Scientific_studies

Apstinencija ne šljaka ni za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, iako iz katoličke crkve neprestance navode Ugandu kao pozitivan primjer, ali je ispalo da lažu (kao i obično) - http://www.independent.co.uk/news/world/africa/public-health-and-religion-aids-america-abstinence-480593.html.

2) U ovoj konstelaciji snaga, crkva će imati zadnju riječ. Jedino se još nadam da će Pusićka imati muda i otfakofati ih, iako to neće biti njen sektor.

3) Današnji tinejdžeri su sutrašnji roditelji pa je odgoj tinejdžera odgoj roditelja. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2011 0:00 (Drago).
17 godina
neaktivan

Garfield će bit ponosan.

Nema keksa prije braka.

World Championships: 7, GP started: 282, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,493
18 godina
F1-IVO kaže...

Garfield će bit ponosan.

Nema keksa prije braka.

Čini mi se da je ovaj prilog malo tendenciozno i podrugljivo intoniran (prema apstinentima).

Tko će se seksati prije ili poslije braka je stvar osobnog izbora, ono što je bitno shvatiti je da se ne smije dozvoliti pritisak bilo koje interesne grupe na društvo u cjelini (u prijevodu - crkve) da ponašanje u čitavom društvu pokušavaju oblikovati prema svom svjetonazoru. Koji se, usput rečeno,  naslanja na kulturološku matricu iz bronzanog doba.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 23:48 (Drago).
17 godina
neaktivan

šta se zapravo trenutno dešava sa uvođenjem seksualne edukacije u škole? Znam da su se neke dvije struje, udruge, što li, pojavile sa svojim programima, di je to stalo? Prestao sam pratiti jer me naživciralo to outsourceanje izrade programa od strane ministarstva, ako sam tada dobro shvatio priču...

iddqd
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Čini mi se da je ovaj prilog malo tendenciozno i podrugljivo intoniran (prema apstinentima).

Vjerojatno je to i cilj ovog priloga tj. ismijavanje (trtebali su pustit kompletan prilog).

Društvo sprda sve koji nisu po nekakvoj šabloni. Nevalja ako si nizak jer onda si patuljak, ako si puniji onda si debela svinja. ako nosiš naočale onda si ćorav i tako.

Crkva se zalaže za apstinenciju, društvo curi koja ima 2 kile viška kaže da je debela pa ova počne bjesomučno vježbat i krkat nekakve tablete za super brzo skidanje kila pa završi u bolnici (kao jedna moja poznanica prije par godina).

Danas društvo nameće standarde koji nisu uvijek 100% ispravni. Te male razlike nas upravo čine posebnima.

Jbg od mene su ljudi bježali kad sam rekao da sam obolio od bakterije.

World Championships: 7, GP started: 282, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,493
17 godina
odjavljen

Seksulani odgoj u školama je čista glupost. Nas su bili (dok sam ja još išao u osnovnu) pitali želimo li SO, i možda uje 3-4 od 26 bilo za.

Jaco,moja mater te traži!
18 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...
i_rambo_plache kaže...
1domagoj1 kaže...

A preostale dvije su?{#}

Te tri rijeci su Klub studenata elektrotehnike aka KSET ;)

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2011 0:12 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Seksulani odgoj u školama je čista glupost. Nas su bili (dok sam ja još išao u osnovnu) pitali želimo li SO, i možda uje 3-4 od 26 bilo za.

da su vas pitali za matematiku, vjerojatno bi i manje glasalo za...

glas djece nije jedini kriterij

iddqd
18 godina
F1-IVO kaže...

Jbg od mene su ljudi bježali kad sam rekao da sam obolio od bakterije.

Pa lakše malo.... {#}

This space for rent!
17 godina
odjavljen
badmad kaže...

da su vas pitali za matematiku, vjerojatno bi i manje glasalo za...

glas djece nije jedini kriterij

Pa čuj-pošto smo svi bili premladi za sex, čemu uopće seksualni odgoj? Na biologiji smo učili obolježja spolova i spolne bolesti i načine njihove prevencije. Sasvim dovoljno.

Jaco,moja mater te traži!
17 godina
Drago kaže...
--

3) edit* na post torrentea da odgovorim pošto je pogodio srž problema. Dakle umjesto odgoja (pre)tinejđera treba uvesti seksualni "odgoj" roditelja.

1) Prema svim pokazaljima, zemlje s kvalitetnim seksualnim odgojem imaju manji broj maloljetničkih trudnoća nego one s programima apstinencije. Da se ne radi o problemu koji izvire iz ekonomskih uvjeta, a ne odgoja, dokazuje primjer SAD gdje je broj maloljetničkih trudnoća jedan od najvećih na svijetu (93 na 1000 trudnoća i povećava se s integracijom vjerskih programa spolnog odgoja koji zagovaraju apstinenciju), a tradicionalno liberalna Nizozemska  sa spolnim odgojem maloljetnika  ima samo 8 maloljetničkih trudnoća na 1000 - http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_education#Scientific_studies

Apstinencija ne šljaka ni za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, iako iz katoličke crkve neprestance navode Ugandu kao pozitivan primjer, ali je ispalo da lažu (kao i obično) - http://www.independent.co.uk/news/world/africa/public-health-and-religion-aids-america-abstinence-480593.html.

2) U ovoj konstelaciji snaga, crkva će imati zadnju riječ. Jedino se još nadam da će Pusićka imati muda i otfakofati ih, iako to neće biti njen sektor.

3) Današnji tinejdžeri su sutrašnji roditelji pa je odgoj tinejdžera odgoj roditelja. 

1) - e jesi našao stat. uzorak (USA, u USA ništa nije normalno, tamo statistika ne vriejdi... amerika je velika zemlja, dovoljno da ima više sirotinje od Etiopije, samo se u broju Hoolliwoodskih starleta to sve pomješa)

btw, trendovi se mijenjaju, rekao bi da su više pod utjecajem što je in nego nekih drugih objašnjena. Tako je nekad duhan bio ljekovit, možda otkrijemo da je sex u osnovnoj školi zapravo izvor sreće i blagostanja, vjećnog života... (jer to nam obećavaju popovi, koji obično pedofilaju s tom dječicom, a oni valjda znaju..)

i da, Slažem se, osim oko statističkog uzorka koji uspoređuje nešto s USA, to je ''ništavno'' :)

2) - ..

3) - Ivan dragi je dao bolji odgovor. Potrebno je educirati (možda bolje reči obučiti?) roditelje. .. kod nas, još važnije, omogućiti normalan život, roditeljima pa time i djeci (= društvu), tad se sve ostalo lakše riješava. Evolucija će se pobrinuti za ostalo, ne popovi, stranke, škola, pa čak ni roditelji (u mjeri kojoj bi htjeli), nego sami klinci kad im dođe vrijeme... i preživjet će.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2011 0:19 (F1-IVO).
18 godina
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ajmo reć da sam (iako stidljivo) upravo htio ukazati na taj "problem" s crkvom i njeno uplitanje u taj program, odnosno sexualni odgoj. Dakle po meni trenutni programi koje sam imao prilike vidjeti preko medija su loši (oba prijedloga). Dijelom i zbog crkve.

I naravno da se i privatno (dijelom i profesionalno) zalažem za uvođenje sex. ed. u škole. Dapače organizirao sam na desetke "informativno-kreativnih" programa/predavanja/radionica pod vodstvom nekoliko stručnjaka u vezi te tematike (dakle od bolesti do kontracepcije, trudnoće, abortusa, umjetne oplodnje, FAQ, itd itd.) u kojima čak nismo mogli primiti sve zainteresirane.

Sjećam se tamo 2004. godine kada smo pokušali predložiti idejni nacrt po uzoru na njemački, francuski, finski, 8ako se nevaram i belgijski program, te potkrijepljeni anketom od 3000 ispitanih srednjoškolaca ... (na jednom "saboru" udruga mladih održanom na Bjelolasici - tada je upravo Kosorka bila ministrica MOBMS-a) i naravno bili smo (izmeđuostalog i najžešće) popljuvani od strane mladeži HSP-a koji su tvrdili da je homoseksualnost bolest te su demonstrativno napustili radionicu.. I tada je to palo u vodu. Između ostalog u prijedlogu se nalazio i Youth servis (koji dan danas ne postoji u hrv..) gdje bi se također dolazilo da raznih informacija, ne samo vezano uz sex. ed. nego općenito (npr, prehrana i poremećaji -anoreksija...- zatim profesionalna orijentacija, pravne informacije..) da ne duljim sve što bi neku mladoj osobi moglo zanimati.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice