Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.347.788
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
ivan dragi kaže...

Mislite li da je moguće prosvijedima nešto "veće" postignuti. Tipa da se promijeni ovakav neo-liberalno-kapitalistički sustav. Tu piše da je oko 300-tinjak prosvijednika, no dojma sam da dok se ne sakupi 500k naviše ljudi da ništa od promjena..

mogu se mozda izvuci nekakvi ustupci, privremene mjere.. ali da se "onih 1%" odreknu onoga sto imaju i sustava koji im je to omogucio.... mislim da ne postoji nikakva sansa. oni ce radije pokrenuti nekakve "humanitarne" akcije, "donirati" kao sto veliki broj njih i danas radi, ali odreci se sustava - nikada.

"vise oporezujte nas koji imamo previse?" - zvuci poznato?

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
17 godina
neaktivan

Pitanje iz suprotne perspektive...apropos te podjele bogatstva.

Ja nalazim sebe kako uvijek razmisljam o bogatasima kao o nekim debelim ljudima sa toliko novaca da ne znaju gdje ce sa sobom, a sve ostale kao neke jadne ljude koji crnce od 9-5 i vise.

Ali znas sto?

Kad ja idem na posao, neki prosjak gleda mene tako (zbog pastelne kosulje :-D)

Kad pored mene propici neki tip u ganc-novom mat crnom bentleyu, ja njega gledam tako.

On tako gleda na npr. Donalda Trumpa ili Billa Gatesa.

Ja ne razumijem zasto bi jedni opako bogati likovi kao sto su Bill Gates i Donald Trump trebali raspodijeliti svoje bogatstvo? Pa ljudi su krenuli od nule, imali su dobre ideje i dobre poteze, i stekli su to posteno. Donald Trump navodno dan danas radi od jutra do mraka. Bill Gates se umirovio, ali sam siguran da dok su se njegovi kolege na collegeu prasili okolo sa curama iz sestrinstva i opijali, covjek je prckao po kompovima u labosu.

Ne vidim ama bas niti jedan razlog zasto taj covjek svoja odricanja, svoj rad, svoje rizike i svoju pamet duguje nekom drugom!

A sad, ako sam tu u pravu - onda ne treba raspodjeljivati svjetsko bogatstvo, vec treba kazniti kriminalce. I ja radim trenutno od jutra do mraka, i imam neke planove, i ako se ti planovi ostvare - ne vidim ni jedan razlog (osim moje sucuti) zasto bi ja morao svoj trenutni trud i odricanje podijeliti s nekime tko se cijeli zivot zahebava naokolo, kupuje nove mobitele, nove aute na kredit, a najglasniji je kad se treba nekome drugome nesto oduzimati.

To je lijenost, a ne postenje.

I am 99%? Svaka cast ljudima, i razumijem u kakvim su problemima, ali samo bocka s druge strane - ako nemas para za elitni fakultet, newsflash, NEMOJ ICI NA ELITNI FAKULTET! Zbog ovih natpisa, OCITO je da se ne isplati.

Sve mi se cini kao da nitko od njih nije ukljucio mozak. Idemo na fax jer svi idu na fax. Idemo se ozeniti jer se svi zene. Idemo ulagati u nekretnine, jer svi ulazu u nekretnine.

Svi smo napravili svoje izbore u zivotu! Zasto sad drzati druge ljude odgovornima za lose posljedice???

To je nedoraslo i nezrelo.

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
18 godina
Deus ex machina kaže...

...

Samo je problem sto porezni sustav i u USA i HR pogoduje bogatasima. I u jednoj i u drugoj zemlji lovasi placaju manji ili isti porez kao i siromasni. S obzirom da je broj bogatasa puno manji od broja normalnih/siromasnih, ispada da siromasni i normalni filaju drzavnu blagajnu a nebi trebalo biti tako. To je jedini problem koji ja imam sa bogatasima.

Dalje je problem sto siromasni nece sponzorirati kampanje, raditi velike donacije za udruge zena politicara, darivati ove na vlasti BMW-ima 7-cama i slicno. A u ostalom, nije da su ovi na vlasti siromasni. Osim svojih placa i penzija koje dobiju na racun fotelje, dosta cesto su i u nekakvim nadzornim odborima, pa pogoduju ovome, pa pogoduju onome i tako se nakupi.

I am creationist. I believe man created god.
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 15:51 (tnakir).
18 godina
Landser_33 kaže...

Za Obamin mandat ''nade'' i ''boljeg sutra'' glasalo je skoro 70 milijuna birača u Americi - 500k ljudi je doslovno elektron naspram Svemira, odokativan red veličina {#} Konzervativci su jedina prava oporba, ostali su totalno marginalizirani. Čak ni Engleska više ne prakticira tako izraženo dvostranačje jer su liberali napokon postali dio vladajuće koalicije.

Kakve veze ima broj izašlih na izbore s eventualnih pola milijuna prosvjednika?

Pa i 70 milijuna bilo čega je "elektron naspram svemira", ako uspoređujemo to s brojem muškaraca koji ne briju brkove u Kini. 

Ostatak teksta također s neba pa u rebra, ćutim Bugofila s još jednim multinickom...

This space for rent!
18 godina
Deus ex machina kaže...

Pitanje iz suprotne perspektive...apropos te podjele bogatstva.

Ja nalazim sebe kako uvijek razmisljam o bogatasima kao o nekim debelim ljudima sa toliko novaca da ne znaju gdje ce sa sobom, a sve ostale kao neke jadne ljude koji crnce od 9-5 i vise.

Ali znas sto?

Kad ja idem na posao, neki prosjak gleda mene tako (zbog pastelne kosulje :-D)

Kad pored mene propici neki tip u ganc-novom mat crnom bentleyu, ja njega gledam tako.

On tako gleda na npr. Donalda Trumpa ili Billa Gatesa.

Ja ne razumijem zasto bi jedni opako bogati likovi kao sto su Bill Gates i Donald Trump trebali raspodijeliti svoje bogatstvo? Pa ljudi su krenuli od nule, imali su dobre ideje i dobre poteze, i stekli su to posteno. Donald Trump navodno dan danas radi od jutra do mraka. Bill Gates se umirovio, ali sam siguran da dok su se njegovi kolege na collegeu prasili okolo sa curama iz sestrinstva i opijali, covjek je prckao po kompovima u labosu.

Ne vidim ama bas niti jedan razlog zasto taj covjek svoja odricanja, svoj rad, svoje rizike i svoju pamet duguje nekom drugom!

A sad, ako sam tu u pravu - onda ne treba raspodjeljivati svjetsko bogatstvo, vec treba kazniti kriminalce. I ja radim trenutno od jutra do mraka, i imam neke planove, i ako se ti planovi ostvare - ne vidim ni jedan razlog (osim moje sucuti) zasto bi ja morao svoj trenutni trud i odricanje podijeliti s nekime tko se cijeli zivot zahebava naokolo, kupuje nove mobitele, nove aute na kredit, a najglasniji je kad se treba nekome drugome nesto oduzimati.

To je lijenost, a ne postenje.

I am 99%? Svaka cast ljudima, i razumijem u kakvim su problemima, ali samo bocka s druge strane - ako nemas para za elitni fakultet, newsflash, NEMOJ ICI NA ELITNI FAKULTET! Zbog ovih natpisa, OCITO je da se ne isplati.

Sve mi se cini kao da nitko od njih nije ukljucio mozak. Idemo na fax jer svi idu na fax. Idemo se ozeniti jer se svi zene. Idemo ulagati u nekretnine, jer svi ulazu u nekretnine.

Svi smo napravili svoje izbore u zivotu! Zasto sad drzati druge ljude odgovornima za lose posljedice???

To je nedoraslo i nezrelo.

Problem je odakle nastaje to bogatstvo. S obzirom da se radi o novostvorenoj vrijednosti koju "bogataši", zapravo vlasnici sredstava za proizvodnju samo zarad vlasništva nad tim sredstvima uzimaju od onih koji stvaraju novu vrijednost (radnika), tvoj i Gatesov slučaj nije isti. 

Gates može biti izvrstan tip, dijeliti okolo milijarde kao da su stvarno njegove, a ne njegovih programera koji su ih zaradili za njega, ali ostaje činjenica da te milijarde nisu nastale na osnovu njegovog rada, već na osnovu pretička rada ljudi koji rade za njega (kao što ti radiš za svog gazdu), a on ti daje samo jedan dio novostvorene vrijednosti, a ostatak, tvoj i drugih zaposlenika, uzima sebi. 

Ovo je i odgovor Tnakiru - ne radi se o poreznom sustavu" (koji često jest nepravedan, ali ne nužno i ne u svim kapitalističkim zemljama) ali nije uzrok socijalne nejednakosti, već je ona ugrađena u temelje kapitalizma i postoji neovisno o poreznom sustavu.

EDIT: @M_Dipl - ne ohrabruj ih u pogrješci! Nepravda nije posljedica porezne potilike. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 16:47 (Drago).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Ja ne razumijem zasto bi jedni opako bogati likovi kao sto su Bill Gates i Donald Trump trebali raspodijeliti svoje bogatstvo?

A sad, ako sam tu u pravu - onda ne treba raspodjeljivati svjetsko bogatstvo, vec treba kazniti kriminalce.

Da, no prvo, rasprave radi, moram nešto pitati:

• što je bogatstvo? je li bogatstvo omjer između potrebne i poželjne količine dobara (novac, zlato, dijamanti, hrana, voda, ... sve što ima vrijednost), odnosno po definiciji - obilje tih "vrijednosti" u odnosu na neimaštinu, siromaštvo, nestašicu..
  • jesu li ljudi, kao civilizacija spremni da svi žive u obilju (dakle "bogatstvu") kada se cijela povijest i odnosi među ljudima temelje na imaštini/neimašti itd. ajmo reć "kad jedino ovako znamo"

Bez da ikoga uvrijedim, no nešto me kopka:

Da li bi uopće bilo pošteno da su svi jednaki? Evo recimo da smo u svijetu di svi imau jednako.. Znaći netko tko radi marljivo, predano... i donosi jako veliki doprinos zajednici (civilizaciji) (dakle čistači, vatrogasci, književnici, liječnici ... bilo što) bi trebao biti jednak čovijeku koji je alko-probisvijet, niš ne radi cijeli dan, šteti svojoj zajednici (npr. dakle samo troši a niš ne vraća zauzvrat).

Da se danas resetira svjetsko bogatstvo i da se svi probude sa jednakim novcem, mislim da bi do kraja dana izbio 3 sv. rat. (sudeći kakvi su ljudi danas..)

Kriminalci su jako širok pojam. Jer banka je po ustroju kriminalna organizacija koja unatoč tome funkcionira kao najjaća svijetska institucija. Kongres, sabor, EU parlament, sve su to kriminalne organizacije koje tobože provode volju građana a svi su svjesni da provode volju korporacija. (bez nekih teorija zavjera...)

Ono u čemu današnji korporativni svijet griješi jest to što je kapital glavni prioritet. To mijesto bi trebali pripadati ljudima. Dakle ja osnivam firmu ne kako bi osobno zgranuo 300 ziljuna dolara nego da produktivnost zaposlenika dovedem do maximuma uz poštivanje svakog čovijeka pojedinačno.

Neki od primjera: 6-satno radno vrijeme (+ pauze za rucak itd), tu bi se prije svega gledala produktivnost i kvaliteta obavljenog posla a ne vrijeme.. mislim da je ovo danas s 8 satnim smjenama zastarijeli pristup. sve nakon tih 6 sati bi bili prekovremeni sati..

5 slobodnih dana u mjesecu (bilo kojih) uz mogućnost porodiljnih dopusta, dopusta za brigu o starijima, dopust za selidbu... itd, i naravno plaća dostatna za kvalitetan život (nikako ne minimalac od 3000 kuna uz litru benzina od 9.95 kn i litru mlijeka od 7kn..)

Negdje sam pročitao da 80% zaposlenih (u hrv) na posao idu s grčom u želudcu.. A nesretan radnik nije radnik. i takav radnik te najskuplje košta. Šteti sebi (zdravlje, psiha..), poslu, firmi, okolini, obitelji, državi.. i tako nastaje današnje stanje u državi.. također mislim da kada bi čovijeku ponudio gore navedene uvijete da bi za tih 6 sati bez problema obavljao ono što inače napravi za 8 sati (izuzev poslovi koji zahtjevaju vrijeme kao mjernu jedinicu produktivnosti) te bi još uz to sve bio sretniji, opušteniji, imao 2 sata dnevno više za sebe... itd itd..

da ne duljim ovo su samo onak okvirno ideje... (edit) no poanta je da se osobu makne iz ropstva poslu, kako bi svoj um i vještine kvalitetnije i produktivnije iskoristila.. to bi bilo dovoljna promjena za početak..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 17:32 (ivan dragi).
18 godina
neaktivan
ihush kaže...

HSPa koji je prodana srtanka za 13 škuda (po fotelji), no bitno da su velikodomljubci... (zlo mi je) {#}

judinih škuda, judinih, ne zaboravi to u svom izričaju, tuđman plače kad to zaboraviš {#}

ča ni šesan mladić...
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Problem je odakle nastaje to bogatstvo. S obzirom da se radi o novostvorenoj vrijednosti koju "bogataši", zapravo vlasnici sredstava za proizvodnju samo zarad vlasništva nad tim sredstvima uzimaju od onih koji stvaraju novu vrijednost (radnika), tvoj i Gatesov slučaj nije isti. 

Gates može biti izvrstan tip, dijeliti okolo milijarde kao da su stvarno njegove, a ne njegovih programera koji su ih zaradili za njega, ali ostaje činjenica da te milijarde nisu nastale na osnovu njegovog rada, već na osnovu pretička rada ljudi koji rade za njega (kao što ti radiš za svog gazdu), a on ti daje samo jedan dio novostvorene vrijednosti, a ostatak, tvoj i drugih zaposlenika, uzima sebi. 

Ovo je i odgovor Tnakiru - ne radi se o poreznom sustavu" (koji često jest nepravedan, ali ne nužno i ne u svim kapitalističkim zemljama) ali nije uzrok socijalne nejednakosti, već je ona ugrađena u temelje kapitalizma i postoji neovisno o poreznom sustavu.

Primjer iz stvarnog zivota:

pored dnevnog posla, osoba X radi sastrane na jednom projektu, maltene ostajuci bez slobodnog vremena. Taj projekt je dio plana da se zapocne vlastiti studio za igre, o kojem se razmislja godinama. U jednom trenutku projekt doseze tocku gdje se vise isplati platiti strucnjaka da odradi dijelove posla (produkcijska grafika, website, etc), i na taj nacin osoba X (tj. ja) pise oglas:

"Trazim osobu za taj i taj posao. Placanje po djelu, credits, i naravno permission za portfolio. No royalties."

Dakle, javljaju se produkcijski artist i web designer. Prvom platim ukupno ~20 000$, sve na vrijeme i po obavljenom poslu, a drugom oko 5000$ na isti nacin.

Recimo da je projekt uspjesan, i ja zaradim oko 500 000$, minus 25 000$ to je 475 000$ profita.

Da li ja ista dugujem tim radnicima?

Sad skacem na primjer shefovanja:

shef nije osoba koja sjedi i ne radi nista. On u prvom redu ima zadacu pronaci kvalitetne ljude i zadrzati ih u teamu. Mora imati cistu viziju i definirane ciljeve. Mora odrzati tim na tracnicama prema tom cilju, i pritom imati puno povjerenje u svoje ljude. Mora biti sposoban slusati, razumjeti da ne moze biti najbolji, mora znati delegirati, mora vjerovati, mora odrzavati motivaciju i ako zeli dobar produkt - radnike zadovoljnima i sretnima na svojim radnim mjestima.

Pored toga, ako je shef privatnik, on ulaze svoj novac za redovne place svojim radnicima. On riskira da ne zaradi nista. Radnici ne riskiraju ama bas nista osim mogucnosti da bi morali poceti traziti novi posao.

Shef itekako ima posla, i to po mojem iskustvu 10x tezeg posla nego sjedenje za stolom i kodiranje. Jos uvijek nisam bio shef svoje firme gdje sam ulagao relativno velike vrijednosti, ali na putu sam prema tome.

I ako obecam nekome placu i tu placu isplatim za njegov posao, uopce mi nije jasno zbog cega tome nekome dugujem nesto vise.

Ako se nekome ne svidja raditi za drugu osobu, nek krene u svoj biznis. Svatko moze biti svoj gospodar. No suprotstavljeno tome, vecina ljudi ne zeli, jer im je puno jednostavnije biti na poslu od 9-5 i svakog prvog i 14tog u mjesecu ubirati redovnu placu, placeno medicinsko i mirovinsko.

Jedina dva problema koje ja vidim u modernom kapitalistickom svijetu su ova:

1) nasljedstvo!!!

2) prijelomna tocka u sistemu fiat novca, tj. tocka gdje imas dovoljno novaca da novac pocne stvarati sam sebe a udarce od rizika ne osjetis

nazalost, broj 1 vrlo brzo dovodi do broja 2, i to je tamo gdje vecina ljudi zeli raspodjelu. No pardoncek, ako sam ja do broj 2 dogurao ucenjem, odricanjem, RISKIRANJEM... onda ne dugujem nikom nista.

Kome se ne svidja raditi za druge, nek zapocne svoj posao i krene istim putem!

@Ivan_dragi

bravo, upravo na to ja ciljam. Nije svaki bogatas nasljednik/playboy. Ima ljudi koji bogatstvo steknu teskom mukom, i nema nikakvog razloga zasto bi taj svoj komad kolaca dijelili naokolo.

@M_Dipl.

ma naravno. Zivot je prokleti low-pass filter. Kad covjek uspije, onda je zajednica kriva, kad propadne, onda je zajednica kriva. Ma da ne bi.

Nek ljudi izvole poceti uzimati odgovornost za svoje postupke!!

Edit:
zaboravio sam dodati, u svakom kontekstu u kojem spominjem "sta mu dugujem", mislim iskljucivo na novac! Sve ostale ugode (pozitivno, kreativno radno mjesto i slicno) su naravno sasvim druga prica!!

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 17:49 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
Neki od primjera: 6-satno radno vrijeme (+ pauze za rucak itd), tu bi se prije svega gledala produktivnost i kvaliteta obavljenog posla a ne vrijeme.. mislim da je ovo danas s 8 satnim smjenama zastarijeli pristup. sve nakon tih 6 sati bi bili prekovremeni sati..

Doublepostam jer sam se htio posebno osvrnuti na ovo:

poznajem covjeka koji je radio u studiu gdje su isprobali 4-dnevni radni tjedan. Sve sto se dogodilo jest da je cetvrtak postao novi 'petak', ako me razumijes.

S druge strane, mislim da moja trenutna firma rijesava to na vrlo cudan, ali vrlo pozitivan nacin:

nemamo radno vrijeme.

Svaki radnik ima laptop, dolazimo na posao kad nas volja, odlazimo kad nas volja, a sto se tice managera ne moramo ni bit u uredu. Imamo ravno dvije odgovornosti:

1. sudjelovati na dnevnom scrum sastanku u 11:00

2. svaka tri tjedna ispuniti velocity ili imati objasnjenje zasto nije ispunjen

I to je to. Nitko nas ne prati kad i kako radimo, nikoga ne briga na koji nacin cemo negdje doci, ostavljeni smo doslovce da sami sebe manageiramo. Ja osobno mislim da je taj ekstrem too much jer programer nije niti obucen niti placen da bude manager, stoga smo neoficijelno dosli do toga 'vodim' team koliko mogu jer se ljudi izgube u 'istrazivanjima'. No bazicno, drzim ih oko centralne ideje/arhitekture i organiziram dogovore kad se treba raspraviti o necemu vecem.

Svi su stvarno zadovoljni s poslom i vidi se po commitima na repozitoriju da neki ljudi opale i po 10-11 sati posla dnevno iz cista mira.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 17:55 (Deus ex machina).
18 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Bill Gates se umirovio, ali sam siguran da dok su se njegovi kolege na collegeu prasili okolo sa curama iz sestrinstva i opijali, covjek je prckao po kompovima u labosu.

za pocetak... duguje prvim matematicarima ;)

nitko na planetu danas ne bio bio tu gdje jest bez ukupnih napora covjecanstva kroz povijest.

tako da zapravo vlasnici sredstava proizvodnje svojataju kompletno nasljedstvo ljudske vrste.

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
18 godina
ivan dragi kaže...
Da se danas resetira svjetsko bogatstvo i da se svi probude sa jednakim novcem, mislim da bi do kraja dana izbio 3 sv. rat. (sudeći kakvi su ljudi danas..)

Ja pak mislim kako bi se stvari vrlo brzo dovele u sadašnje stanje.

Deus ex machina kaže...
Drago kaže...

Primjer iz stvarnog zivota:

pored dnevnog posla, osoba X radi sastrane na jednom projektu, maltene ostajuci bez slobodnog vremena. Taj projekt je dio plana da se zapocne vlastiti studio za igre, o kojem se razmislja godinama. U jednom trenutku projekt doseze tocku gdje se vise isplati platiti strucnjaka da odradi dijelove posla (produkcijska grafika, website, etc), i na taj nacin osoba X (tj. ja) pise oglas:

"Trazim osobu za taj i taj posao. Placanje po djelu, credits, i naravno permission za portfolio. No royalties."

Dakle, javljaju se produkcijski artist i web designer. Prvom platim ukupno ~20 000$, sve na vrijeme i po obavljenom poslu, a drugom oko 5000$ na isti nacin.

Recimo da je projekt uspjesan, i ja zaradim oko 500 000$, minus 25 000$ to je 475 000$ profita.

Da li ja ista dugujem tim radnicima?

Edit:
zaboravio sam dodati, u svakom kontekstu u kojem spominjem "sta mu dugujem", mislim iskljucivo na novac! Sve ostale ugode (pozitivno, kreativno radno mjesto i slicno) su naravno sasvim druga prica!!

Nekako mi se čini da problem ne leži u dijelu 'što ja njima dugujem', nego u onom drugom - 'odakle nastaje to bogatstvo'.

Izvan kapitalizma nemaš šanse uloženih $ 25k oploditi u $ 500k. Zapravo, kad malo razmislim, ne znam postoji li situacija analogna toj - postoji li ijedno područje koje za neki malen ulog donosi veliku dobit (ne samo nužno vezano uz novac; bilo koji oblik rada i njegov rezultat nekoliko puta uvećan). Pitanje je koji je tvoj proizvod, koliko ga cijeniš i koliko on vrijedi na tržištu. Konkretno, vezano na primjer, trenutno možeš prodati igru i zaraditi novac, no ako karikiramo tvoj primjer, moglo bi ti se dogoditi da, napraviš li to u krivom trenutku, sav taj zarađeni novac neće vrijediti ama baš ništa. nešto kao ljudi koji su u vrijeme inflacije otplaćivali kredite ratama veličine jedne kave u centru grada...

To me i opet podsjeća na onu situaciju gdje po noći pumpaš vodu u toranj dok je cijena struje niska, a puštaš i proizvodiš struju dok je cijena visoka - realno si uvijek i samo na gubitku, nema tu nikakve zarade, uvijek samo trošiš energiju.

Poanta je u tome da je problem u kapitalizmu kao takvom - dodatna vrijednost koju društvo stvara baš i nije uvijek neka realna vrijednost, zar ne? Koliko bi novaca vrijedila igra u vrijeme 2. svjetskog rata? A koliko zlato? Misliš li da bi mogao zaposliti dvojicu rudara da ti kopaju zlato i zaraditi 19x ulog? Ali dobro, ja sam ionako (pre)osjetljiv na kompletno područje usluga, tako da je možda bolje da šutim...  :)

Gledam te!
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Deus ex machina kaže...
M_Dipl.

ma naravno. Zivot je prokleti low-pass filter. Kad covjek uspije, onda je zajednica kriva, kad propadne, onda je zajednica kriva. Ma da ne bi.

Nek ljudi izvole poceti uzimati odgovornost za svoje postupke!!

Ovo što ja govorim ne isključuje osobnu odgovornost. Ti si zapravo pravi neoliberalni kapitalist a da toga nisi ni svjestan. :) Tko god nešto učini učinio je u nekom kontekst, nekom društvu i kao dio neke zajednice. Tim stvarima duguje jednako kao i sebi, pa red je da onda to i porezima isplati. Proporcionalno dobitku!

Super, apsolutno se slazem. Znas li koji matematicki znak odredjuje proporciju? Frakcija.

Porez se vec racuna u postotku.

A ne akceleracija poreza!

Uostalom, da prosirim temu na ovo sto ti predlazes (progresivni porez) - to dovodi do ciste stagnacije!!! Jer, zasto bi se ITKO trudio goniti svoje ambicije i upogoniti ih da zaradi, ako je taj trud logaritamski isplativ? Pa ne bi mi palo na pamet, radije bi trosio vrijeme na gluposti i zaradjivao dovoljno za zivot, nego da se trudim ni za sto.

Apropos neoliberalnog kapitalizma - a bo. Valjda jesam. No ne zaboravi da svoje osobne moralne i eticke vrijednosti ja ne ukljucujem u ovo. Ovo je cisto iz perspektive nekakve "obaveze" ili "dugovanja". Dijeljenje svojeg bogatstva manje uspjesnima je na covjekovom osobnom odabiru, ili da bas bocnem, _savjesti_, jer mnogi daruju cisto da si 'kupe' onaj feeling "kako sam ja dobar"... a ne na nekakvoj svjetskoj obveznoj razini.

Nakon sto sam ukratko procitao o neoliberalizmu, zakljucio sam da nisi fer. Dovoljno me poznajes da znas da se ne mogu asocirati s tim idejama.

Ja mislim da ti ne razumijes koliko je velik posao biti nekome shef, i koliko rizika je ukljuceno u pokretanje neceg svojeg, i zbog toga naglasak vrijednosti stavljas na rad, a ne na startup nekog rada. Probaj shefovati, skupi nesto iskustva...

Ono o cemu ti pricas ja laicki nazivam doslovce lowpass filter - prigusi ekstreme koji titraju jako visoko i jako nisko, i sve ih uguraj u nekakvu sredinu. Tako nasa civilizacija funkcionira, i osobno mislim da to sucka big time, zasto?

Jer lijencinama omogucava da se voze na ledjima postenih ljudi koji rade i placaju porez, a ljudima koji imaju volje, znanja i ambicija uzima mogucnosti naustrb upravo tih lijencina.

Ja nisam ovdje tema, ali jedino sto ti dajem za pravo je ovo:

vjerujem da je sasvim moguce da ovaj moj stav, u rukama beskrupuloznog covjeka, postane divljacki kapitalizam. Ja svoje radnike cijenim, placam, tjeram ih doma, ne gledam im preko ramena, i iskreno jedino sto ocekujem od njih je da u granicama onoga sto su obecali na interviewu odrade. I to ne konstantno, pobogu, svi smo ljudi, svi imamo privatni zivot - ali posao je posao.

Ako se radi skupa u firmi, onda svi dijelimo i bonuse i penaltye.

Ali ako ja snosim sav rizik, placam ti redovitu placu, mirovinsko, zdravstveno, nadoskolovanja, dajem ti pristojno radno mjesto - pa cekaj malo, kakvog prava imas ti na ono sto _POTENCIJALNO_ ja kao pokretac firme zasluzim???? Sve ovo navedeno, je moj POSAO, a TVOJ posao je da radis ono za sto si se prijavio.

I ako smijem dodati - bezvezne statemente kao sto je "Jednostavno shvati da imas odgovornost" meni ne prolaze ni 1%. Ako me zelis necemu nauciti da promjenim misljenje, potrudi se malo bolje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 19:30 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Izvan kapitalizma nemaš šanse uloženih $ 25k oploditi u $ 500k. Zapravo, kad malo razmislim, ne znam postoji li situacija analogna toj - postoji li ijedno područje koje za neki malen ulog donosi veliku dobit (ne samo nužno vezano uz novac; bilo koji oblik rada i njegov rezultat nekoliko puta uvećan). Pitanje je koji je tvoj proizvod, koliko ga cijeniš i koliko on vrijedi na tržištu. Konkretno, vezano na primjer, trenutno možeš prodati igru i zaraditi novac, no ako karikiramo tvoj primjer, moglo bi ti se dogoditi da, napraviš li to u krivom trenutku, sav taj zarađeni novac neće vrijediti ama baš ništa. nešto kao ljudi koji su u vrijeme inflacije otplaćivali kredite ratama veličine jedne kave u centru grada..

Dakle, ipak sam MORAO spomenuti sve sto ja ulazem osim novca, jer ocito nije jasno, pa da probam jos jednom:

1. VRIJEME (i to u ogromnim kolicinama)

2. Svoj novac

3. Znanje (i sve sto tom znanju prethodi, ukljucujuci opet vrijeme i svoj novac)

4. Management, birokracija, papirologija (jer nekako treba te ljude i platiti, legalno gledajuci)

Ako sam ja programer i zelim zapoceti nesto svoje, pa ne mogu samo sjesti programirati i ocekivati da ce sve ostalo pasti s neba. Treba visiti po linkedinu i traziti ljude, treba osmisliti art style, treba osmisliti pricu, treba na kraju krajeva PROGRAMIRATI, pa treba objasniti viziju zaposlenom, pa treba raditi dnevni posao i zaraditi tako da platim zaposlenog....

Dakle, tih 25 000$ je samo u novcu, koliko zelis naplatiti sve ostale moje usluge i moje vrijeme, hmmm? I da, tih 500 000$ je dobit, ne profit, moja greska. Racunaj da ce cca 1/3 od te dobiti pojesti upravo M_Diplov porez, protiv kojeg nemam ama bas nista! Rado placam porez da bi bio zasticen pravnom drzavom, policijom, imao na raspolaganju bazicno zdravstvo i sve to.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 19:14 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...
Veliki Brat kaže...
Izvan kapitalizma nemaš šanse uloženih $ 25k oploditi u $ 500k. Zapravo, kad malo razmislim, ne znam postoji li situacija analogna toj - postoji li ijedno područje koje za neki malen ulog donosi veliku dobit (ne samo nužno vezano uz novac; bilo koji oblik rada i njegov rezultat nekoliko puta uvećan). Pitanje je koji je tvoj proizvod, koliko ga cijeniš i koliko on vrijedi na tržištu. Konkretno, vezano na primjer, trenutno možeš prodati igru i zaraditi novac, no ako karikiramo tvoj primjer, moglo bi ti se dogoditi da, napraviš li to u krivom trenutku, sav taj zarađeni novac neće vrijediti ama baš ništa. nešto kao ljudi koji su u vrijeme inflacije otplaćivali kredite ratama veličine jedne kave u centru grada..

Dakle, ipak sam MORAO spomenuti sve sto ja ulazem osim novca, jer ocito nije jasno, pa da probam jos jednom:

1. VRIJEME (i to u ogromnim kolicinama)

2. Svoj novac

3. Znanje (i sve sto tom znanju prethodi, ukljucujuci opet vrijeme i svoj novac)

4. Management, birokracija, papirologija (jer nekako treba te ljude i platiti, legalno gledajuci)

Ako sam ja programer i zelim zapoceti nesto svoje, pa ne mogu samo sjesti programirati i ocekivati da ce sve ostalo pasti s neba. Treba visiti po linkedinu i traziti ljude, treba osmisliti art style, treba osmisliti pricu, treba na kraju krajeva PROGRAMIRATI, pa treba objasniti viziju zaposlenom, pa treba raditi dnevni posao i zaraditi tako da platim zaposlenog....

Dakle, tih 25 000$ je samo u novcu, koliko zelis naplatiti sve ostale moje usluge i moje vrijeme, hmmm? I da, tih 500 000$ je dobit, ne profit, moja greska. Racunaj da ce cca 1/3 od te dobiti pojesti upravo M_Diplov porez, protiv kojeg nemam ama bas nista! Rado placam porez da bi bio zasticen pravnom drzavom, policijom, imao na raspolaganju bazicno zdravstvo i sve to.

Nebitno. I tvoj zaposlenik troši vrijeme i znanje, samo ga ti ne cijeniš toliko koliko svoje. U odnosima koje spominješ, da ti ostane i deset puta više nego njima, opet nije realan odnos. Jedine razlike su rizik koji si spomenuo i činjenica da je tvoja ideja (recimo da si ju mogao i otkupiti za neku cifru), ali opet ona nije tolika u konačnoj vrijednosti u novcu (ako je novac uopće više mjerilo za išta).

Pričaš o odnosima na koje si navknut, u kapitalističkom društvu, gdje tržište određuje cijenu - rada, znanja, rizika, ideja, stila, you name it... Samo rad i znanje su ovdje neka 'realna' vrijednost (iako, istini za volju, može se i raditi u prazno, kao i znati tonu bezvrijednih gluposti). U konačnici, cijenu tvog proizvoda određuje samo jedna stvar - koliko su ljudi spremni platiti za njega. Nema veze s uloženim svime onime iz pretprethodne rečenice.

A plaćena cijena uvijek mora odnekud doći - ako novac potrošiš na jedno, nemaš za drugo, odn. uspostavljaš odnos vrijednosti. U kapitalizmu je odnos vrijednosti jako narušen - jedan jako popularan mobilni telefon u HR košta više od prosječne plaće u državi s jako lošim omjerom zaposleni/umirovljeni. To ne znači da toliko i vrijedi, pogotovo kada uzmeš u obzir da s jednom prosječnom plaćom imaš što jesti mesec dana plus plaćati račune za taj isti mjesec...

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Nebitno. I tvoj zaposlenik troši vrijeme i znanje, samo ga ti ne cijeniš toliko koliko svoje. U odnosima koje spominješ, da ti ostane i deset puta više nego njima, opet nije realan odnos. Jedine razlike su rizik koji si spomenuo i činjenica da je tvoja ideja (recimo da si ju mogao i otkupiti za neku cifru), ali opet ona nije tolika u konačnoj vrijednosti u novcu (ako je novac uopće više mjerilo za išta).

Naravno da cjenim, i adekvatno ga placam. Ako on misli da moze bolje, sto ga kosta, akhem, POKRENUTI SVOJU FIRMU, ULOZITI SVE I RISKIRATI? Je li pokretanje biznisa ograniceno samo na odredjene ljude, nije, dakle???

Broj jedan - prihvati odgovornost za svoje izbore i posljedice tih izbora.

Veliki Brat kaže...

Pričaš o odnosima na koje si navknut, u kapitalističkom društvu, gdje tržište određuje cijenu - rada, znanja, rizika, ideja, stila, you name it... Samo rad i znanje su ovdje neka 'realna' vrijednost (iako, istini za volju, može se i raditi u prazno, kao i znati tonu bezvrijednih gluposti). U konačnici, cijenu tvog proizvoda određuje samo jedna stvar - koliko su ljudi spremni platiti za njega. Nema veze s uloženim svime onime iz pretprethodne rečenice.

Pa fino si to napisao i sam - cijenu proizvoda odredjuje krajnji konzument, vrlo jednostavnim izborom - "hocu" ili "Necu".

I gotovo! U cemu je tu problem, zaboga?

U suprotnom, znacilo bi da ja mogu potrositi 5 godina zivota izradjujuci avion od praznih pasteta, i ocekivati da me se nagradi za to. Kome treba avion od pasteta koji ne leti? Nikome. Koliko sam truda ulozio? Masu. Koliko moj trud vrijedi? Nula.

Zakljucak, glup sam izbor napravio, i sada snosim posljedice.

Broj dva - prihvati odgovornost za svoje izbore i snosi posljedice!

Veliki Brat kaže...

A plaćena cijena uvijek mora odnekud doći - ako novac potrošiš na jedno, nemaš za drugo, odn. uspostavljaš odnos vrijednosti. U kapitalizmu je odnos vrijednosti jako narušen - jedan jako popularan mobilni telefon u HR košta više od prosječne plaće u državi s jako lošim omjerom zaposleni/umirovljeni. To ne znači da toliko i vrijedi, pogotovo kada uzmeš u obzir da s jednom prosječnom plaćom imaš što jesti mesec dana plus plaćati račune za taj isti mjesec...

Pitanje - da li itko ikome drzi pistolj na glavi da moraju imati taj najnoviji telefon? Jel itko ikome drzi pistolj na glavi da uopce moraju imati telefon?

Ne.

I rest my case, i to ponovno na istoj izreci:

prezumi odgovornost za svoje postupke.

Zvuci mi kao da zelis opravdati jer se ljudi zale kako je iPhone preskup. Pa nemojte kupovati iPhone! Nokia 8110 nije atraktivna i nema najnovije mogucnosti, ali guess what, nitko nije umro krajem 90ih kad je bila u djiru!

@M_Dipl.

napisao si prije da nisam Dragin reply 'adekvatno popratio'. Sto sam to propustio da je moj odgovor bio neadekvatan? Objasnio sam koliko rizika, vremena i zivaca gazda ulaze i zbog cega zasluzuje to sto zasluzuje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 19:47 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...
Pa fino si to napisao i sam - cijenu proizvoda odredjuje krajnji konzument, vrlo jednostavnim izborom - "hocu" ili "Necu".

I gotovo! U cemu je tu problem, zaboga?

Pa ne znam, u čemu je problem da ljudi to ipak i dalje rade? Da kažu - pa nije bitno što Sony ne štiti moje podatke (što su po zakonu vjerujem i dužni), samo da ti prokleti Anonymousovci prestanu maltretirati jadni Sony, da ja mogu igrati svoje igre. Možeš sada zaključiti da je masa glupa i da zaslužuje da ju se muze, ali ja jednostavno nisam tog svjetonazora (iako bi se i to moglo promijeniti s vremenom - za sada sam samo uvjeren da je masa glupa :)

Osobno se vodim idejom da nema lake zarade. Ne zato jer se volim mučiti ili zato jer sam pesimist, već zato što sam tako naučio u životu. Ljudi koji su zaradili puno u kratkom vremenu su jednostavno iskoristili trenutak kada svi odnosi nisu bili dobro posloženi. Tako recimo danas možeš izdati softver i distribuirati ga uz licencne uvjete s tekstom 'ne garantiramo da će proizvod raditi'. WTF?! Ako u zakonu RH piše da svaki proizvod mora biti funkcionalan 6 mjeseci, otkud izdavačima softvera pravo izvlačiti se iz toga? No sad opet ja...

Ako bi baš morao, ovako laički bi kapitalizam opisao kao sustav u kojem novac ne iskazuje vrijednost proizvoda nego količinu interesa koji isti pobuđuje {#}

Pa ćeš tako za određenu količinu novca prodati zabavu (sjeti se Rimskog carstva) i onda s tim novcem kupiti pogled na vizuru New Yorka (ili Toronta). Iz šupljeg u prazno... Slažem se kako je sve čisto, samo ne mislim da je to u redu. Jednostavno ne znam kako da drugačije kažem da svi ti ulazni podaci iz tvog primjera su nebitni - i koliko je uloženo (bilo kojeg resursa, s bilo čije strane) i koliko je uprihođeno (glupe li riječi). Obzirom da novac određuje vrijednost vrijednosti, sve igra :)

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
.....

Dakle... zastititi ljude od njih samih... birati za njih jer su preglupi da biraju sami....

Pa zar ti, Veliki Brate??? Pardon the pun?

Gdje je sad ta silna edukacija i rehabilitacija? Kad odgovara, onda educirati i rehabilitirati, ali kad ne odgovara, onda preventirati na silu.

Ovaj svijet u napredak vode ekstremi, a ne prosjek. Ljudi koji se ne boje riskirati za svoje ideje, a ne ljudi koji zele laksu liniju otpora.

Kako i zasto su neki ljudi na liniji manjeg otpora, a neki nisu - to je druga tema (odgoj, civilizacija, etc). Ja osobno 100% vjerujem da ama bas svatko ima nesto... talent, sposobnost, mogucnost... sto god... samo sto su ljudi, iz nekog razloga, prelijeni da to iskoriste.

Mislim da i ti i M_Dipl. debelo podcjenjujete trud, rad, rizike i na kraju krajeva, 'sveukupnu vrijednost' koja je otisla u pokretanje uspjesnog posla. Mislim da previse precijenjujete 'robotski' rad, samo zato jer ga se moze izmjeriti uz pomoc stoperice.

Work smart, not hard - to je moje geslo.

Po volji, ja stajem ovdje jer sam siguran da uz pruzene argumente, necu promjeniti misljenje.

Tko ima ambicije, treba mu pruziti sve opcije. Tko ih nema, nek se zadovolji onime sto ostane.

Izbor i posljedice izbora.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 20:42 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

@Deus

Preporučam malo proučavanje odnosa radne teorije vrijednosti i subjektivne teorije vrijednosti.

Rad koji radnik ulaže a kojega kapitalist kupuje kao oruđe sastavni je dio krajnjeg proizvoda, i treba ga se uzeti u obzir. Kapitalist bi trebao omogućiti radniku da radi onoliko koliko mu treba da isplati svoje minuli vrijeme plus nekakav razuman višak koji će omogućiti njemu (kapitalistu) da nastavi posao, sve više od toga je eksploatacija i otuđeni rad. S ovim modelom nemamo Gatese, Jobse i svakakve "magične" poslodavce, imamo bolji i pošteniji svijet.

Je_eš ti te "rizike" i "ulaganja", na kraju priče, zbrajaš preko koliko si pleća prešao da bi nešto postigao.

Generaliziras, M_Dipl.

Preporucam da pocnes raditi, umjesto da studiras {#}

No u globalu se slazem... jos kad bi ti shvatio koliko omalovazavas posao jednog "gazde"... da mi je samo znati preko koliko pleca prelazi gazda koji je svima uredno isplacivao place, a na kraju ostao bez kuce i auta...

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 21:24 (Deus ex machina).
14 godina
15 godina
neaktivan

Crkva izmišljotina, a kaj se tiče slika: Ko da se nekaj posebno vidjelo, žemska ko žemska koga briga jel se slikaju... {#}

15 godina
neaktivan

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/sukob-navijaca-na-naplatnim-kucicama-dvojica-su-u-bolnici-236904

I kak se borit onda protiv njih?Moja metoda bila bi:10 godina zatvora uz prisilni teški fizički rad.Al ne naši zatvori sa restoranima i podnim grijanjem.Onakvi zatvori iz američkih filmova gdje te strah da ti sapun ne padne,da kad ti se sere pa vidiš wc školjku da ti dođe muka,gdje ti za jelo daju nekakvu bljuzgu nepoznatog podrijetla.Minimalni troškovi,maksimalna efikasnost.{#}

17 godina
neaktivan

Ja sam taman okrenuo na zabavni kanal :-D "Bez stabilnog HDZ-a nema stabilne Hrvatske" kaze glavni zabavljac...

http://www.24sata.hr/politika/kosor-za-htv-bez-stabilnog-hdz-a-nema-stabilne-hrvatske-236914

18 godina
neaktivan

Srednji vijek, nepostivanje privatnosti, bla bla. Okej, nek budu konzervativni koliko hoce, al ono, sad ces mi jos i privatne poruke, mail, fb ili sto vec kontrolirati? Da ne bi...

Druga je stvar da je to racunalo te skole i da eksplicitno pise na svakom monitoru, "Pregledavamo i nadziremo svaku radnju izvedenu na ovom racunalu. Koristite na vlastitu odgovornost." ili slicno, okej sve pet, ali ako nije receno da se nadzire, pregledava sto vec, to je povreda privatnosti, drugim rijecima spijuniranje, a to znaci da su te slike mogli i popovi uzeti i dr*kati na njih.

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 22:58 (1domagoj1).
14 godina

cuspajz kaže...

Crkva nije bila takva u početku. Znači da nije stvorena na tim temeljima koje si ti nabrojo. Papa se izpričao u ime crkve za križarske ratove, tako da danas crkva apsolutno ne propovjeda to što si ti nabrojo

Naravno da propovjeda, ovo što su srednjškolke učinile spada u grjeh bludnosti, i po tome si grešnik, odnosno skupina ljudi koji su u grjehu i koji će vječno goriti u paklu, vječno mjesto muka, jauka, vatre, i po tome si automatski svrstan u tu skupinu, kao i svi pripadnici druge vjere, i ateizam, agnosticizam također spadaju u to, čime smo svi sotonisti, zli, naopaki, i nanosimo zlo društvu jer nismo pripadnici te vjere. Dali smo da nas se zavede, ali bit će sve ok samo čim platim misu i "ispričam se".

I kako to da ja, koji se svrstava u agnosticizam po osobnom opredjeljenju loš, zao, zašto ću goriti u paklu, zašto?

I daj molim te kakve su ispirke za milijune pobijenih.

18 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

I daj molim te kakve su ispirke za milijune pobijenih.

A ono, "Joj oprostite kaj smo pobili milijune ukljucujuci djecu u tamo nekom pohodu, tj. vise njih, na Jeruzalem zbog tamo neke gluposti i tak to, necemo vise. Sorite. Sve pet? Opet smo si dobri? Kul. :)", otprilike tak ti je to...

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 22:44 (1domagoj1).
18 godina

biti ce jako uzbudljivo na konacnom nebeskom sudu...banirat ce se i suspendirat masu zemaljsko-uzvisenih.

ovo sirotinje moze dobit pokoji zuti i to je to.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
18 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

I kako to da ja, koji se svrstava u agnosticizam po osobnom opredjeljenju loš, zao, zašto ću goriti u paklu, zašto?

ne budi nezahvalan, papa(k) te cijeni više od nekih drugih {#}

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/150369/Agnostici-su-blizi-Kraljevstvu-Bozjem-od-rutinskih-vjernika.html

ča ni šesan mladić...
18 godina
Ranko Kukumar kaže...

i da je kojim slucajem tako (a,nije,to i vatikan tvrdi), kada se dodje pred nebeski birokratski salter,imas potpuno pravo kao mbaksa cjepidlacit i trazit argumente od bozijeg cinovnika koji dijeli suspenzije.

zasto birokracija....pa zar bog ima toliku propusnost sabirnice da obradjuje 7 milijardi kalkulacija u sekundi?  mislim da ima vojska nebeskih sluzbenika i namjestenika.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
14 godina
(s)izgoreo kaže...

"Večer prije, pred oko 40 tisuća mladih okupljenih na prostoru sajma u Freiburgu, Benedikt XVI. je kazao da 'najveće zlo za Crkvu ne dolazi od njezinih suparnika, već od mlakih kršćana'"

Umjesto da priča kao svetoj ustanovi (što je za njega), on kao da o njom priča o trgovini i konkurenciji, "najveće zlo", kakvo najveće zlo kada je crkva božije stvorenje i sotona ne želi dirati ono u čemu isus predvladava?

18 godina
neaktivan
torrente kaže...
i da je kojim slucajem tako (a,nije,to i vatikan tvrdi), kada se dodje pred nebeski birokratski salter,imas potpuno pravo kao mbaksa cjepidlacit i trazit argumente od bozijeg cinovnika koji dijeli suspenzije.

zasto birokracija....pa zar bog ima toliku propusnost sabirnice da obradjuje 7 milijardi kalkulacija u sekundi?  mislim da ima vojska nebeskih sluzbenika i namjestenika.

doh... lol @ sabirnica... {#}

Ranko Kukumar kaže...
 "Večer prije, pred oko 40 tisuća mladih okupljenih na prostoru sajma u Freiburgu, Benedikt XVI. je kazao da 'najveće zlo za Crkvu ne dolazi od njezinih suparnika, već od mlakih kršćana'"

Umjesto da priča kao svetoj ustanovi (što je za njega), on kao da o njom priča o trgovini i konkurenciji, "najveće zlo", kakvo najveće zlo kada je crkva božije stvorenje i sotona ne želi dirati ono u čemu isus predvladava?

hmm, isus i crkva, šta je on tamo?

Dostojevski u braći karamazov tvrdi da su isusa iz te crkve otjerali ko psa, jer im kvari zabavu

ča ni šesan mladić...
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 23:09 ((s)izgoreo).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice