Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.132.427
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
protjeran
RE: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
M_dipl. kaže...

Dobro (znam da ću požaliti što sam se u ovo upustio), je li Duchampov pisoar umjetnost, i ako nije, zašto?

Mogao sam misliti da će odnekud iskočiti Duchamp a ja sam ga namjerno izostavio. Nije, nego je Duchampovo prenemaganje i odraz modernog društva u kojem se tako nešto može smatrati umjetničkim djelom. Ako stavim srp i čekić u muzej, dal je to umjetnost? Naravno da nije, jer nisam Duchamp i umjetnik pa me to isključuje iz snobističkih krugova koji danas određuju umjetničke dosege i što je umjetnost a i da jesam, i dalje te alate nebi smatrao umjetničkim djelom.

Bauhaus je išao prema tom pravcu, estetike i funkcionalnosti, ali to ne znači da ću radi toga staviti Kinder jaje u muzej i pretvoriti u umjetnički eksponat. Daleko je Duchamp od Magrittove "Ovo nije lula" slike.

Većina djela moderne umjetnosti ili ono što u to spada nema nikakvu vrijednost, nego cilj provokacije i šokiranja promatraća. Umjetnost treba imati uzvišenu ulogu i nadahnuti čovjeka svojom pojavom a ne posezati za niskim strastima i nagonima. Ali to me ne čudi, degenerativno društvo proizvodi degenerativnu umjetnost.

Kada bi Michelangelov David bio uništen, ne samo on, nego djela Meštrovića, Augustinčića, Kljakovića to bi bio veliki gubitak za čovjećanstvo i evropsku kulturu jer je to vrhunac kiparskog umijeća i ljudske kreativnosti, dok Duchampov pisoar nije nikakav umjetnički doseg, i njegovim uništenjem nebi bili na nikakvom gubitku. Radnici koji u Inkeru izrađuje pisoare isto spadaju u umjetnike.

Postavi Duchamp kotač na stalak, oduševljen kao neki autist okretanjem kotača, i to je umjetnički eksponat. Idem u dućan sa biciklima, tamo ima puno umjetničkih djela.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2010 16:07 (the_tux).
18 godina
protjeran
wyks kaže...

Umjetnost danas može postati bilo što, glavo da postoji dovoljno velika budala koja će tu umjetnost platiti.

Kritika "velikog francuskog avatgardskog umjetnika Pierrea Brassaua":

"Brassau boji s a snažnim potezima ali s jasnom determinacijom. Njegovi potezi kista zavrću se s vatrenom brzinom. Pierre je umjwtnik koji nastupa s dekatnošću baletana"

90% današnje umjetnosti nema nikakve vrijednosti osim da se bogati rasipaju novcem po Sotheby's-u.

Evolucijom će potomci Pierrea za nekih otprilike milijun godina, slikati kao Raphael. A za sada, ovi crteži su u rangu Pollocka i Murtića.Smijeh

"Brassau boji s a snažnim potezima ali s jasnom determinacijom. Njegovi potezi kista zavrću se s vatrenom brzinom. Pierre je umjwtnik koji nastupa s dekatnošću baletana"

Jel to pisao Pofuk? Smijeh

17 godina
the_tux kaže...

Jel to pisao Pofuk? Smijeh

Liči i na Butkovićeve komentare hrane i vina.Smijeh

If i had a dollar for every brain you don't have, I'd have one dollar! Squidward Tentacles
18 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

U redu, kažeš da nije, i to je sasvim legitiman stav. Navedi ako možeš kriterije po kojima bi trebali suditi što je umjetnost.

Odmah te upozoravam, koje god navedeš (a da ne vode u totalni relativizam), mnogo ćeš umjetnosti "odbaciti". Jedino ako navedeš kriterije koji su takvi da iz njih u par koraka slijedi stav o potpunom relativizmu možeš "spasiti" sve što je nedvojbeno umjetnost, ali ćeš onda "propustiti" unutra i mnogo smeća.

Kako god okreneš, problem legitimacije umjetnosti je nerješiv.

Al' ajde, forum i za to služi, da malo raspravljamo. :)

Slažem se da je problem nerješiv, ali ipak neka djela umjetnika su vrhunac ljudske kreativnosti i ljepote i bezvremenski su, makar to bio samo moj subjektivni dojam.

Umjetnost je ili bi trebala biti idealizirani prikaz nečega, traženje i nastojanje prikaza savršenosti. Umjetnost koja se ne povlađuje publici pobuđivanjem niskih strasti i primitivizmom.

18 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

E, ali što je onda s realizmom, što je s umjetnošću koja propitkuje društvo, što je s umjetnošću koja istražuje mračnu stranu čovjeka i svijeta općenito. Što je sa satirom i groteskom? :D

Da, znam. Ali ne vidim ništa posebno u tom propitkivanju, pogotovo ovom današnjem u vidu perfomansa. Hieronymus Bosch i moderniji Otto Dix bi bili dobri primjeri za ovo što navodiš u vidu kritike društva koje ih okružuje, a svoj bijes nisu mogli drugačije izraziti nego slikanjem onoga sa čime se ne slažu.

Što je tako posebno ako se naslikaju deformirana tijela, ubijanja, hoće li ljudi možda početi drukčije razmišljati?

Zašto umjetnost nebi bila radi umjetnosti? Dakle unutarnji čovjekov poriv za prikazom ljepote i savršenosti, što ne znači da se živi u iluziji.

Svaka budala zna da svijet nije savršen i čemu onda to posebno naglašavati i u to uplitati umjetnost?

17 godina
M_dipl. kaže...
the_tux kaže...
Umjetnost je ili bi trebala biti idealizirani prikaz nečega, traženje i nastojanje prikaza savršenosti. Umjetnost koja se ne povlađuje publici pobuđivanjem niskih strasti i primitivizmom.

E, ali što je onda s realizmom, što je s umjetnošću koja propitkuje društvo, što je s umjetnošću koja istražuje mračnu stranu čovjeka i svijeta općenito. Što je sa satirom i groteskom? :D

Nešto što za mene predstavlja umjetnost: kreativnost, talent, unikat, nešto što ne mogu svi.

Drkađija u zgradi ili "performer u muzeju"?

Dječije maljanje prstima ili "avantgardski, moćni i fluidni potezi kista"?

Škrabanje na satu ili "modernizam nadahnut iskonskim nagonima čovjeka  i istraživanje same ljudske suštine"?

Isprobavanje novih funkcija printera u boji i photošopa ili "Pop i Op Art"?

Nakalemljeno smeće ili "Retro art koji daje snažnu opomenu čovječanstvu kao glavnom zagađivaču?"

Razlika je nikakva.

Ali ovaj elokventan i nadahnut opis će i to prodati.

If i had a dollar for every brain you don't have, I'd have one dollar! Squidward Tentacles
17 godina
neaktivan
Sta se dogadja s nasim drustvom ?
17 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

Možda ruganje vjeri ili je slika moralni podsjetnik.

Koja http://www.18plusnightclubs.com/homepage/bostonssexiestbartenders_1.jpg Warhammer 40k Colonel Miles Quaritch is my hero
17 godina
neaktivan

Da 'pisamo' po Isusu? Vjeri? Necemu 'dobrome'? Posto je Isus reprezentiran kao takvo nesto - dobro.

18 godina
protjeran

M_dipl. kaže...
je li Serranov "Piss Christ" umjetnost? Gdje je granica, tj. je li ovo uvredljivo?
Ovako nešto govori o njemu i nekulturi.Da napada svećenike mogao bi razumjeti, ali kada se napada povijesna osoba koja ni jednim svojim postupkom nije zavrijedila da je se napada na ovakav način onda se vidi da ima poteškoća sa rasuđivanjem. Vjerovatno je imao problematično djetinjstvo, pa komplekse liječi ovakvim ispucavanjem. Opet, još jedan dokaz raspada sustava vrijednosti zapadnog društva kada se omogućuje pljuvanje po temeljima evropske civilizacije.
Časna sestra Wendy Becket koristi krivu, obrnutu logiku za obranu ovog djela. Pišanje po nečemu je čin napada i poniženja a ne pokušaj "umjetnika" da tim činom pojasni nama idiotima kako se društvo odnosi prema vrijednostima koje je Isus Krist predstavljao.
Sinisa Labrović je u svojem perfomansu "U se" tako hrvatsku zastavu upotrijebio kao ubrus nakon žderanja janjetine.
Nevjerovatno, kako je svijet krcat idiotima koji misle da nešto postižu takvim glupostima i da nešto predstavljaju u umjetnosti ili bi željeli biti netko i nešto u umjetnosti a još netko i financira takve kretenizme.
Jedna od maksima našega društva: Nista nije sveto,sve je bruto i neto,sve je zabava.
Ajmo ovako, što bi bilo kada bi Obamu, predsjednika SAD-a prikazao na nekoj izložbi kao majmuna? Rasizam, vrijeđanje osobe? Zanimljiva su ta dvostruka mjerila zapadne demokracije. Ali kada se napada kršćanstvo,sve je dopušteno.
Što se tiče Orlan, jednako tako, ukoliko čovjeku stavimo proteze, i pretvorimo ga u kiborga, hoćemo li reči da je to "strogg art"? Kao da će njena studija ženskih venera služeći se svojim tijelom kao umjetničkim platnom nešto značiti za kulturološki doseg ljudi. Možemo preživjeti i bez "carnal arta". Drugi naziv za "carnal art" je estetska kirurgija a Orlan preporučam Frankensteina za sljedeće zahvate, ima iskustva u tome.
Što više promatram modernu umjetnost, ne vidim ništa posebno u njoj, nije inspirativna, jedino je analizirajuća. Taj bijeg od tradicije i klasike ne predstavlja ništa. Eksplozija umjetničkih pravaca koja se dogodila u 20.st je ništa, velika većina nije dosegnula vrhunce, nego idu prema dnu apsurda i to im je doseg, koliko duboko mogu uroniti u kanalizaciju.
Na kraju svega, priroda je najveći umjetnik.
Double standards, dvostruki standardi Double standards, dvostruki standardi
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2010 2:18 (the_tux).
18 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

Jesus Can('t) Save You

Peace and Love _ Frankenstein Build
18 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Nemojmo se sada uplesti u licemjerstvo zapada. Meni je Piss Christ savršeni primjer djela koje se može tumačiti i pozitivno i negativno i braniti s jedne i s druge strane jednako dobro.

Tjelesne izlučevine nisu po sebi negativna stvar, društvo ih je označilo kao negativnu stvar. Utoliko, nije nužno negativno da je Krist uronjen u urin, iako će tako ispasti većini ljudi.

Poanta koju pokušavam prenijeti ista je ona koju sam eksplicitno rekao u raspravi s Deusom, a to je da svo značenje leži u namjeri, u ovom slučaju intenciji samog umjetnika. Ako je on, kao što je u nekoliko navrata izjavio, htio istovremeno i iskritizirati današnje kršćanstvo (jer se udaljilo od izvornog učenja Krista) i dati do znanja da tjelesne tekućine nisu nešto što je negativno nego, kao sastavni dio nas, dobro za nas i prirodu (argumentirao je sa Kristovom krvi koju kršćani piju), onda je ovo djelo opravdano. Ako je pak, s druge strane, htio jednostavno skandalizirati i privući na sebe pažnju i izmislio cijelu tu pričicu samo da se opravda, onda djelo nije opravdano. U tome leži cijeli problem.

I sad (da napravimo puni krug), upravo zato u prijašnjoj raspravi glavnina odgovornosti pada na South Park, jer njihova je intencija bila provocirati, a ne umjetnički se (ili kako već, možda kritički) izraziti.

Btw. što se Orlan tiče, vidim da si klasičar što se umjetnosti tiče, i to je u redu, ali onda odbacuješ ne samo granične slučajeve (poput Orlan), nego i glavninu umjetnosti od moderne (u slikarstvu impresionizma) pa do danas, a to je mnogo toga. :)

Jasno mi je što zeliš reći i značenje o namjeri. U civiliziranom društvu, mokraća spada pod otpadni produkt tijela i otuda proizlaze negativne konotacije. Ako ti pljunem u lice, hoćeš li to protumačiti kao uvredu i napad ili ćeš mi se zahvaliti jer sam ti slinom dezifincirao lice? Ja ću reči, namjera mi je bila dezifincirati tvoje lice, ne? :)

Postoje i civiliziraniji načini da se iskritizira nešto u društvu. Zanimljivo je na što smo spali, da se nešto u današnjem modernom društvu zapazi, potrebno je šokirati. Kultura šoka, buke i nereda. Nisam impresioniran, Serrano, sjedi, jedan.

Michelangelu nije trebalo pišati po stropu Sisktinske kapele da se umjetnički izrazi.

Impresionizam je daleko od nekih djela moderne dekadencije i ima svojih kvaliteta.

Glazbenik kao temelje svojeg sviračkog umijeća studira klasiku, to je temelj, osnove, drugačije ne može naučiti svirati klavir, orgulje, gitaru... Isto kao što akademski slikar mora izučavati stare evropske majstore jer to je vrhunac sllikarskog umijeća a kasnije se neka iživljava na platnu svojom "apstrakcijom" ali nije otkrio ništa novoga koliko god varao sebe i društvo.

Crtanjem pravilnih geometrijskih oblika ne znači da sam njihovim crtanjem stvorio umjetničko djelo. Nije valjda zato Euklid umjetnik? Osim ako govorimo o "Novim tendencijama", Dobroviću, Kniferu i Richteru pa iz geometrije stvaramo umjetnost. Ali kao što sam rekao, nisu otkrili ništa novoga, priroda je največi umjetnik, matematika, geometrija to dokazuju.

Jozo Kljaković je bio u pravu, smatrao je avangardne umjetnike (uključujući Picassa i kubizam) "trojanskim konjem" koji novovjekim barbarima otvara vrata Evrope. Zatiranje tradicije i traženje inspiracijskih modela u drugim civilizacijskim kontekstima je Kljaković smatrao barbarskim činom.

17 godina

@ Verbatim

Zašto imaš tako (loše) kritičko mišljenje o vjeri, religiji i (isključivo) kršćanstvu, dok istodobno drugome zamjeraš opravdane negativne komentare o krajnje morbidom činu (onaj drkđija u muzeju) i govoriš mu da se okani "laprdanja" jer ga se to ne tiće u stilu (što osobno smatram krajnjim dosegom civilizacije /sarcasm) "ak te smeta skreni pogled"?

Meni je krajnje primitivno ismijavati tuđu religiju, način i kulturu života.

Pitao sam i u onoj temi o kreacionizmu: u čemu je tvoj život toliko bolji od života jednog nepismenog (po zapdnim standardima) plemenskog čovjeka u prašumi, koji se klanja bogu rijeke, da ti daje pravo da se ismijavaš i pametuješ?

Kažeš tuxu "Nek "umjetnici" onaniraju, a kome se gleda nek gleda.", a istodobno si nabacao 50-ak slika kojima "dokazuješ" svima da Bog ne postoji, vjernici su glupi i bez logike.

Svijetu je dovoljan i jedan Nietzsche.

Nastavljam općenito, ne obraćam se nikome specifično:

Konformizam, sebičnost, lijenost, isključivost i već navedeni stav "dok se mene tiče/zabavlja/manično zaokuplja misli, ću laprdati i do krajnjih granica ukusa ali za sve ostalo tu je ""Nek "umjetnici" onaniraju, a kome se gleda nek gleda.!"", su "Vrline" zbog kojih i postoji ovakva tema. (Među ostalim zlodjelima koji su poznati od početka civilizacije).

18 godina
neaktivan
wyks kaže...

@ Verbatim

Zašto imaš tako (loše) kritičko mišljenje o vjeri, religiji i (isključivo) kršćanstvu, dok istodobno drugome zamjeraš opravdane negativne komentare o krajnje morbidom činu (onaj drkđija u muzeju) i govoriš mu da se okani "laprdanja" jer ga se to ne tiće u stilu (što osobno smatram krajnjim dosegom civilizacije /sarcasm) "ak te smeta skreni pogled"?

Meni je krajnje primitivno ismijavati tuđu religiju, način i kulturu života.

Pitao sam i u onoj temi o kreacionizmu: u čemu je tvoj život toliko bolji od života jednog nepismenog (po zapdnim standardima) plemenskog čovjeka u prašumi, koji se klanja bogu rijeke, da ti daje pravo da se ismijavaš i pametuješ?

Kažeš tuxu "Nek "umjetnici" onaniraju, a kome se gleda nek gleda.", a istodobno si nabacao 50-ak slika kojima "dokazuješ" svima da Bog ne postoji, vjernici su glupi i bez logike.

Svijetu je dovoljan i jedan Nietzsche.

Skrušeno molim sve vjernike da prestanu onanirati o vrijeđanju vjerskih osjećaja i na takav perfidan način pravdati svoju netoleranciju i latentnu agresiju spram nevjernika. Nitko ti ne brani da vjeruješ u što poželiš (npr. Djeda Mraza - on je isto izmišljen), već da to, u što vjerujete ne namećete društvu kao "istinu" tj. kroz tzv. moralne vrijednosti koje bi svi kao trebali slijediti.
S obzirom da živimo u Hrvatistanu, nema problema.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2010 23:49 (Verbatim).
17 godina
neaktivan

Veliki ateisti su jednako glupi kao ortodoskni vjernici Cool

http://www.youtube.com/watch?v=IM9ezwvBOjo
16 godina
neaktivan

kakva svijest pojedinca, takvo društvo

kakvo društvo, takvo sve pa i umjetnost

meni to štima u računu

više me smetaju manipulacije masama

što vodi do prvog reda ovog posta odnosno svijesti pojedinca

dakle ukrug

Margot
17 godina
neaktivan
Ige kaže...

Kandidat za shit of the month na BOL-u.

17 godina
neaktivan
Loz kaže...
Ige kaže...

Kandidat za shit of the month na BOL-u.

Zašto?

17 godina
neaktivan

Šta znači veliki ateist?

Koliko si ti "velikih ateista" upoznao?

Da li su Nietzsche,Lenjin,Marx bili glupi?

Da li je Ajatolah Homeini glup?

17 godina
neaktivan

Veliki ateist je onaj tko pokušava uvjeriti druge u svoja vjerovanja. Poanta je da je ateizam postao religija, i zaslijepljeni ateisti propovijedaju i rade anti vjerske reklame.

Nabijem vas sve, i velike katolike muslimane i ateiste i agnostike ako mi propovijedate svoju vjeru.

17 godina
neaktivan
Ige kaže...

Veliki ateist je onaj tko pokušava uvjeriti druge u svoja vjerovanja. Poanta je da je ateizam postao religija, i zaslijepljeni ateisti propovijedaju i rade anti vjerske reklame.

Nabijem vas sve, i velike katolike muslimane i ateiste i agnostike ako mi propovijedate svoju vjeru.

Ateizam je odsustvo vjerovanja.Ateisti ne "vjeruju",glupost je reći za ateiste da "oni vjeruju da boga nema".

Kako je ateizam postao religija? Koji su elementi religije u ateizmu? Apsurdna i glupa izjava.

17 godina
neaktivan

Ateizam može imati najgori aspekt religije. Slijepo vjerovanje, i stalno isticanje toga. Nemam ništa protiv da se netko našali na račun Židova, kršćana ili muslimana, ali mi ide na živce kad ateisti toliko promoviraju ateizam da je to jednostavno nevjerojatno. Zašto ti mene imaš potrebu uvjeravat da Bog ne postoji. Zašto dosta ateista misle da su puno pametniji od vjernika? Najjače mi je kad netko psuje Boga zato što ne postoji, namjerno ide provocirat. Pa ako ne postoji, ne moraš ga psovat ;)

Jbt ko pederi ste, kako oni stalno imaju potrebu izražavat da su pederi, tako i vi sa ateizmom.

Ja sam daleko daleko od bilo kakvog vjernika, i smatram se tradicionalnim katolikom. Slavim Uskrs i Božić, u crkvu ne idem i ne živim po crkvenim pravilima.

16 godina
neaktivan

slažem se

fanatizam je fanatizam

pro  ili anti

Margot
18 godina
neaktivan
Ige kaže...

Ateizam može imati najgori aspekt religije. Slijepo vjerovanje, i stalno isticanje toga. Nemam ništa protiv da se netko našali na račun Židova, kršćana ili muslimana, ali mi ide na živce kad ateisti toliko promoviraju ateizam da je to jednostavno nevjerojatno. Zašto ti mene imaš potrebu uvjeravat da Bog ne postoji. Zašto dosta ateista misle da su puno pametniji od vjernika? Najjače mi je kad netko psuje Boga zato što ne postoji, namjerno ide provocirat. Pa ako ne postoji, ne moraš ga psovat ;)

Jbt ko pederi ste, kako oni stalno imaju potrebu izražavat da su pederi, tako i vi sa ateizmom.

Ja sam daleko daleko od bilo kakvog vjernika, i smatram se tradicionalnim katolikom. Slavim Uskrs i Božić, u crkvu ne idem i ne živim po crkvenim pravilima.

misliš kao ova premijerka

16 godina
neaktivan
Verbatim kaže...
Ige kaže...

misliš kao ova premijerka

društvo koje se zna očito nositi sa svim

neznam što te buni

Margot
18 godina
neaktivan
Margot kaže...

neznam što te buni

Ništa me ne buni, dapače, tko zna kad ćemo mi taj stupanj razvoja dostići?

Ima onih kojima to smeta kao. npr:

“Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih.“

Ali, svijetu je dovoljan i jedan Nietzsche.

16 godina
neaktivan

pa da

uvijek sve pokušavam shvatiti

i nije mi problem dokle god ne osjećam ništa negativno

društvo i civilizacija se mijenjaju

sve je ok dok nema gorčine samonastale

Margot
16 godina
neaktivan
Verbatim kaže...
Margot kaže...

neznam što te buni

Ništa me ne buni, dapače, tko zna kad ćemo mi taj stupanj razvoja dostići?

Ima onih kojima to smeta kao. npr:

“Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih.“

Ali, svijetu je dovoljan i jedan Nietzsche.

neki ljudi ne shvaćaju vrijednosti,a neki imaju poremećaje

18 godina

sto se dogadja sa nasim drustvom?

-turbulencije u refulima svakog desetljeca

-rodis se pod petokrakom, kasnije ,granatiraju te u najljepsoj mladosti i sam si clan cod real pucacine, zatim te uvjeravaju u slijed blagostanja,

a zatim ti tvrde da se trebas odricati u korist istog boljitka drustva.. od 90-2k10, zavlace ti ga na razne nacine

- u takvom drustvu nema prosperiteta ni moralne stagnacije,a kamoli moralnog napredka

- nije ti dobro ako izlazis iz zacrtanih okvira tradicije i ponasanja koje je zacrtala vecinska skupina stoke sitnog zuba

- trazis li postovanje reda i procedure  bilo gdje, cudno si promatran...ne das mito doturu-lud si,  ne ides na derneke od svatova sa 300 ljudi i podrzavas skromnost- lud si,  kupujes nekad softwer ili igru za konzolu - lud si,pa to ima za ukrast ili ako vec kradem 80%,debil sam sto placam onih 20%,

klinci su masovno na vjeronaucima i na etici- samo sto me ne tuku na putu dok me prolaze, dobar dan im je ostao u ucionici.  

imam 4 tv programa iz kojih curi shit za masovno zatupljivanje,vec zatupljene stoke sitnog zuba...

kuda idu ljudske snage,kamo bjeze guzice - ako si u krmenadli nisi za kobasice

ne dam nikom palac dolje, eventualno TU
17 godina
neaktivan

Malo čitam ove zadnje komentare, izgleda da ovdje ima dosta frustriranih ljudi. Mnogi na forumu skaču na sami pomen Boga, katolika, muslimana, religije, ateista i homoseksualaca.

Živite i pustite druge da žive, samo opušteno.

Btw, zašto je Torrente protjeran? Bio je zanimljiv lik...Neodlučan

Radio, ne radio, svira radio!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice