Novi zakon o pušenju

poruka: 620
|
čitano: 145.153
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Novi zakon o pušenju
seneka kaže...
 ..i opet je sve krenulo zbog novca(točnije pohlepe američkih odvjetnika) koji su osjetili da tužbama protiv duhanske industrje mogu basnoslovno zaraditi,trend se promjenio..
Bolje da je krenulo radi novca nego da nije krenulo uopce! Sto je lose u tome da se cini ispravna stvar, pa makar i radi novca? Na koji se drugi nacin uopce boriti protiv duhanske industrije kad ih nista drugo ne boli osim toga? I oni su se novcem koristili da bi cigarete sto duze zadrzali unutar zakona - imas onaj francuski dokumentarni film (ne znam kako se zove, bio na TV-u pred izvjesno vrijeme - pola godine, godinu?) koji lijepo prikazuje na sto je sve spremna duhanska industrija.

Koliko sam skuzio, tebe muci opcenito politika i njezino ophodjenje s problemom - mozda bi se trebao vise usredotociti na to.

Glede "white trasha", taj pojam je meni nepoznat - prije bih rekao da se pusaci pokusavaju napraviti zrtvama politike i drzave. Jer, ponovno napominjem, nisu problem pusaci, nisu problem ljudi, problem je samo cigaretni dim tamo gdje ga ne bi trebalo biti. Zaista ne znam zasto bi pusaci bili "white trash". I tko to misli.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Bolje da je krenulo radi novca nego da nije krenulo uopce! Sto je lose u tome da se cini ispravna stvar, pa makar i radi novca? Na koji se drugi nacin uopce boriti protiv duhanske industrije kad ih nista drugo ne boli osim toga? I oni su se novcem koristili da bi cigarete sto duze zadrzali unutar zakona - imas onaj francuski dokumentarni film (ne znam kako se zove, bio na TV-u pred izvjesno vrijeme - pola godine, godinu?) koji lijepo prikazuje na sto je sve spremna duhanska industrija.

Koliko sam skuzio, tebe muci opcenito politika i njezino ophodjenje s problemom - mozda bi se trebao vise usredotociti na to.

Glede "white trasha", taj pojam je meni nepoznat - prije bih rekao da se pusaci pokusavaju napraviti zrtvama politike i drzave. Jer, ponovno napominjem, nisu problem pusaci, nisu problem ljudi, problem je samo cigaretni dim tamo gdje ga ne bi trebalo biti. Zaista ne znam zasto bi pusaci bili "white trash". I tko to misli.

ne pada mi na pamet da branim duhansku industriju,i u pravu si smeta mi ta demagogija oko zakona..trebalo ga je jednostavno donjeti i reći "nitko nema pravo ugrožavati druge svojom lošom navikom" a ne te silne foskule oko brige za zdarvlje i degutantno strašenje kojekakvm rengenskim snimcima upitne vjerodostojnosti i poticanjem histerije oko pušenja..ono je štetno i gotovo,slično se radi i s abortusom..razne brošure s neugodnim fotografijama,explicitne snimke stradalih u saobračajnim nesrećama i koješta drugo,a sve je legalno ali eto ubija..Ispada da te cijeli život straše..spuštaju vrijednosti kolesterola,triglicerida,sećera u krvi i inog a netko na tome masno zarađuje(u ovom sl farmaceutska industrija) eto riskiram i idem u offtopic..što se tiče white trasha-bijelog smeća-misli se na bijelce  s aluzijom na crnce(američka rasistička izvedenica)
17 godina
moderator
seneka kaže...
ne pada mi na pamet da branim duhansku industriju,i u pravu si smeta mi ta demagogija oko zakona..trebalo ga je jednostavno donjeti i reći "nitko nema pravo ugrožavati druge svojom lošom navikom"
Vec sam objasnio zasto je to nemoguce - ljudi su za postivanje tudjih prava dokle god ih tudja prava ne sprjecavaju da sami cine sve sto zele. Pusaci bi se tada bunili "a sto je s nacim pravima da pusimo gdje god zelimo i kad god zelimo?", iako ta prava nemaju. A drzava ne moze dovijeka biti taoc duhanske industrije, pogotovo jer sve vise istrazivanja pokazuje stetnost pusenja, kako aktivnog, tako i pasivnog.

seneka kaže...
a ne te silne foskule oko brige za zdarvlje i degutantno strašenje kojekakvm rengenskim snimcima upitne vjerodostojnosti i poticanjem histerije oko pušenja..ono je štetno i gotovo,slično se radi i s abortusom..razne brošure s neugodnim fotografijama,explicitne snimke stradalih u saobračajnim nesrećama i koješta drugo,a sve je legalno ali eto ubija..Ispada da te cijeli život straše..
Mozda bi trebao poceti proucavati sociologiju, "filozofiju drustva" - tada bi vidio da je zastrasivanje jedini nacin da natjeras ljude da ucine nesto (bilo to nesto dobro ili lose). Kriticnu masu mozes dobiti samo zastrasivanjem, masovnom histerijom. U slucaju pusenja, to je dobra stvar - ne samo dobra, nego i nuzna (vidi prvi odlomak mojeg odgovora).

U slucaju bolesti poput pticje ili svinjske gripe, to je losa stvar - stvara se panika samo kako bi se prodali lijekovi i cjepiva. Vise se skoro nitko ni ne sjeca pticje gripe, nedavno su poceli (bezrazlozno) dizati strasnu paniku oko svinjske gripe, koje se za koji tjedan vise nitko nece sjecati - glavno da su ljudi opeljesili apoteke i da smo narucili nove lijekove i cjepiva.

seneka kaže...
što se tiče white trasha-bijelog smeća-misli se na bijelce  s aluzijom na crnce(američka rasistička izvedenica)
Ne znam tko to misli i gdje se to misli. U SAD-u ili gdje? Kod nas ocito ne.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Vec sam objasnio zasto je to nemoguce - ljudi su za postivanje tudjih prava dokle god ih tudja prava ne sprjecavaju da sami cine sve sto zele. Pusaci bi se tada bunili "a sto je s nacim pravima da pusimo gdje god zelimo i kad god zelimo?", iako ta prava nemaju. A drzava ne moze dovijeka biti taoc duhanske industrije, pogotovo jer sve vise istrazivanja pokazuje stetnost pusenja, kako aktivnog, tako i pasivnog.
Mozda bi trebao poceti proucavati sociologiju, "filozofiju drustva" - tada bi vidio da je zastrasivanje jedini nacin da natjeras ljude da ucine nesto (bilo to nesto dobro ili lose). Kriticnu masu mozes dobiti samo zastrasivanjem, masovnom histerijom. U slucaju pusenja, to je dobra stvar - ne samo dobra, nego i nuzna (vidi prvi odlomak mojeg odgovora).

U slucaju bolesti poput pticje ili svinjske gripe, to je losa stvar - stvara se panika samo kako bi se prodali lijekovi i cjepiva. Vise se skoro nitko ni ne sjeca pticje gripe, nedavno su poceli (bezrazlozno) dizati strasnu paniku oko svinjske gripe, koje se za koji tjedan vise nitko nece sjecati - glavno da su ljudi opeljesili apoteke i da smo narucili nove lijekove i cjepiva.
Ne znam tko to misli i gdje se to misli. U SAD-u ili gdje? Kod nas ocito ne.
 zašto misliš da je država taoc duhanske industrje ,pa ta ista država daje poticaje za uzgoj duhana (kod nas) da bi mogla "sisati" novac od TDR-a kojeg je uspjela i zaštititi(raznim zakonskim vratolomijama) od strane konkurencije(opet licemjerje naentu)...što se tiče zastrašivanja ono je učinkovito ali zašto bi bilo nužno kad imaju sve druge instrumente represije?  A u vezi termina wt neće proći dugo i kod nas će se na pušače gledati s prijezirom kao što ameri gledaju s prijezirom na tamnopute sugrađane koji ne rade,tuku žene i još nedajbože puše..oni su to izjednačili zbog te kampanje protiv pušenja a i sam znaš kakav hipnotički utjecaj imaju mediji na masu(jedan beogradski psihijatar je rekao:"dajte mi vlast nad medijima i zaratiću s bilo kojim narodom "Dne bi tu ispalo da mrzm amere..dapače smatram ih zaslužnima za sve najbolje ciivlizacijske stečevine(osim stare grčke i rima)znači one novijeg datuma ali oko cigareta su gadno  pretjerali u ideološkom kontekstu...
17 godina
neaktivan
Sramota!!!

Meni je puna kapa automobila, cijeli zrak u gradovima smrdi, a da i ne govorimo o tome kako utječe na zdravlje.

Sramota je da na tisuće automobila, autobusa, kamiona i ostalih prijevoznih sredstava svakodnevno prolaze mojom ulicom, ispuštaju tone nezdravog smoga u zrak i buče po javnim površinama cijeli dan i noć.

Ali ja nemam izbora zar ne? I moram udisati smrdljivi ispuh koji ispuštaju i slušati tu konstantnu buku...

Onda, oni koji kažu da im je dosta da idu po bircevima i smrde na dim, tko kaže da moraju ići tamo? A ako meni toliko smeta ispuh iz automobila, ja ću se preseliti na planinu...izbora uvijek ima.

Ovaj zakon protiv pušenja i općenito čitava ta halabuka koja se digla oko toga, je još jedan dokaz tomu kako je ogromna većina ljudi lako povodljiva i nema pojma razmišljati svojom glavom. Ali nema veze, tu su drugi koji će razmišljati i odlučivati umjesto njih, koji će se brinuti o svom "stadu" i govoriti im što je za njih dobro, a što ne...

16 godina
neaktivan

Okomili ste se na zakon protiv pušenje a dosad nije bilo "zakona" za pušenje jer je bio nepisano pravilo puši gdje želiš...e sad su bar izgledi po zakonu 50 : 50
za i ne jer sad i pušači mogu birati kao i nepušaći koji su prije bili prisiljeni birati pa čak i trpiti dim...i ovdje miješate trovanje ili udisanje drugih štetnih tvari
s dimom cigarta što je sasvim druga tema jer generalizirate ....tad rasprava gubi smisao jer u biti su zakoni tu da se krše ili ne krše tj. poštuju ,svodi se na moralnost i etiku
građana neke zemlje o prihvačanju tih zakona ili ne,a korupcija,lcemjerje ili takvi slični grijesi nisu u sklopu zakona već osoba .Bivši sam pušač kako sam i rekao ali sam
za zakon ma kako on bio donešen i od koga jer nije me to briga ,druga strana je da lli će se provoditi ili ne.Svakako mi je žao što se neki nađoše uvrijeđeni zakonom kao
uskraćivanjem sloboda i slično ali zdravstvene posljedice od pušenja su ogromne.A što se tiče da se dižu cijene cigareta...i to podržavam kao i država jer državi veća zarada kao
i švercerima ali će biti i više onih koji će prestati pušiti po statistici.Opet napominjem da se ugostitelji trebaju osvrnuti na ponudu i snižavanje cijena aranžmana a ne trabunjati da će im
pušenje popušiti posao.Što veća cijena cigarerta veća dobit države,a provođenje zakona o korupciji i "mafiji" manje švercera..sve se svodi na funkcioniranje pravne države ali i
o vama samima da li vi u to vjerujete ili ne ,a sve u svemu imate izbore pa tamo odlučujte ili ne,glas je tu da se čuje ali na pravom mjestu.A lijepo neka firme i ugostitelji
ulažu u svoje kklubove i Sobe za pušenje ili neka postanu privatni klubovi uz jednu besplatnu kavu i stvar riješena.A globalni probelmi zagađenja ili katastofalne posljedice isparavanja mlaznih pogona i slično je uopće bezveze spominjati u kontekstu zakona o pušenju,a o osobnim slobodama ---imate izbore pa promjenite ono što vam smeta.

Private
17 godina
neaktivan
seneka kaže...
  ...Obdukcija se radi tisućama godina a da prije 30 god nisu znali o štetensti pušenja..
  Obdukcije se ne rade tisućama godina. Prvi zavod za patološku anatomiju osnovao je Rudolf Virchow u Beču 1865. godine. Obdukcije kakve se danas rade i kakve se mogu vidjeti na TV-u postale su uobičajene tek u 2. polovici 20. stoljeća.
Otvaranje i rezanje leševa dugo vremena je bilo zabranjeno, čak i na medicinskim fakultetima. Kada danas student prve godine medicine počne čitati stare udžbenike iz anatomije, može se dobro nasmijati, jer su mnoge stvari u njima pogrešno napisane. Razlog za to je što su obdukcije koje je radio Galen u 2. stoljeću, narednih skoro 1500 godina bile jedini izvor iz kojega su budući liječnici mogli nešto naučiti o građi ljudskog tijela. Da stvar bude gora, Galen je sekcije uglavnom radio na životinjama, a ne na ljudima. Onima kojima bi u Srednjem vijeku palo napamet rezati leševe moglo se vrlo lako dogoditi da završe na lomači ili vješalima. Tek u 16. stoljeću su ponovno započele anatomske sekcije koje su doprinjele uklanjanju mnogih zabluda o građi ljudskog tijela. Pri tome posebna zasluga pripada Andriji Vesalu, koji je predavao anatomiju u Padovi i koji je ispravio preko 200 pogrešaka u Galenovoj anatomiji. Između ostaloga otkrio je da muškarci imaju jednak broj rebara kao i žene - 12 (do tada: Adam - rebro = Eva). Međutim, ostale su još mnoge greške koje su ispravljee tek u narednim stoljećima.
Ne samo da je rezanje leševa bilo nešto što pošten liječnik ne radi, nego se i kirurgija dugo vremena smatrala nečasnom djelatnošću. U drevnom Egiptu kirurzi su bili jednako ugledni kao i kurve i lopovi. Slična stvar je bila i u Grčkoj, tako da u originalnoj Hipokratovoj zakletvi liječnik priseže da se neće baviti kirurgijom. Tek u 19. stoljeću kirurgija postaje prihvaćena od strane liječnika koji se bave "pravom" medicinom, a glavni razlog za to su bile potrebe vojske za ranarnicima i otkrivanje anestezije.
Osim toga, duhan u Europu dolazi tek nakon otkrića Amerike i dugo vremena je bio rezerviran za bogate ljude. Prije nekoliko godina sam razgovarao sa jednom starijom ženom koja je između 2 svjetska rata pohađala žensku srednju školu u Zagrebu. Imale su poseban predmet na kojem su učile kako se puše cigarete, jer se tada smatralo da svaka prava dama to mora znati. Do širenja cigareta među običan svijet dolazi tek nakon širenja industrijske proizvodnje cigareta - kod nas nakon 2. svjetskog rata, a u razvijenijim državama nešto ranije, uz naravno agresivnu reklamnu kmpanju. Ako uzmeš u obzir da nitko ne umre niti se razboli nakon jedne popušene cigarete, nego je za to potrebna dugogodišnja pušačka praksa, onda dođeš do razloga zašto je kapmanja za nepušenje kod nas počela tek nedavno, a u SAD-u prije četrdesetak godina.
Kada je sedamdesetih u SAD-u donešen zakon po kojem duhanska industrija za svaku sekndu emitiranja reklama za cigarete na televiziji mora emitirati i jednu sekundu reklama koje govore o štetnosti pušenja, duhanska industrija se prestala reklamirati na TV-u.
17 godina
neaktivan
RE: Sramota!!!
mr.green kaže...

Meni je puna kapa automobila, cijeli zrak u gradovima smrdi, a da i ne govorimo o tome kako utječe na zdravlje.

Sramota je da na tisuće automobila, autobusa, kamiona i ostalih prijevoznih sredstava svakodnevno prolaze mojom ulicom, ispuštaju tone nezdravog smoga u zrak i buče po javnim površinama cijeli dan i noć.

Ali ja nemam izbora zar ne? I moram udisati smrdljivi ispuh koji ispuštaju i slušati tu konstantnu buku...

Onda, oni koji kažu da im je dosta da idu po bircevima i smrde na dim, tko kaže da moraju ići tamo? A ako meni toliko smeta ispuh iz automobila, ja ću se preseliti na planinu...izbora uvijek ima.

Ovaj zakon protiv pušenja i općenito čitava ta halabuka koja se digla oko toga, je još jedan dokaz tomu kako je ogromna većina ljudi lako povodljiva i nema pojma razmišljati svojom glavom. Ali nema veze, tu su drugi koji će razmišljati i odlučivati umjesto njih, koji će se brinuti o svom "stadu" i govoriti im što je za njih dobro, a što ne...

Ne moraš se seliti na planinu. Jednako kao što se u EU promiče nepušenje tako je donesen i niz zakona kojima je cilj smanjiti zagađenje i buku koju proizvode automobili. Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4 standardi za automobilske motore - zvuči poznato? Od rujna 2009. godine svi novi automobili u EU moraju ispunjavati Euro 5 normu, a od 2014. na snagu stupa još stroža Euro 6 norma.
Ako ti je automobil preglasan u EU ti se vrlo lako dogodi da te policija isključi iz prometa. 
Osim toga automobili se miču iz centra gradova proglašavanjem pješačkih zona i naplatom prolaska kroz šire područje gradskih središta, forsiranjem javnog prijevoza, izgradnjom obilaznica i postavljanjem bukobrana na jako prometnim mjestima u blizini naselja.

Mnogi bi se rado automobilom provozali po Trgu bana Jelačića, ali je zabranjeno. A da ih po tvojoj logici u ime "slobodoumnog razmišljanja, liberalizma i ljudskih prava" ipak pustimo, pa neka ovi kojima smetaju automobili na Trgu onda tamo ne dolaze. A tek off road vožnja po Maksimiru ili Bundeku. Kome se ne sviđa neka šeta po svom stanu.

Promicanje nepušenja je samo jedan mali dio u borbi za pravo ljudi na zdravlje. 
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2009 19:04 (klimama).
17 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

A u čemu bi bio problem kada bi postojali kafići za pušače i kafići za nepušače te kafići za nepušače sa odjeljkom za pušače, zašto 36% (otprilike, bubam napamet, čuo negdje) pušača u hrvatskoj nema mogućnost pušiti u kafićima namjenjenim upravo i samo njima, ili čak mješoviti pušačko-nepušački u kojima bi sjedili i nepušači kojima "ne smeta" pasivno pušenje...

U svakom slučaju slažem se da bi trebalo postojati kafića u kojima je pušenje zabranjeno, (i to možda i po mogućnosti) toliki broj kafića koji bi bio u omjeru postotka nepušača u hrvatskoj

sorry, thread je dug pa nisam čitao sve postove, možda je već bilo rasprave o ovome...

osim toga ono što mbaksa misli kada kaže da je zakon napravljen radi - "Ne zele nista manje ni vise od toga da ih se ne truje cigaretnim dimom u javnim zatvorenim prostorima."- ne drži vodu... intencija zakonodav(a)ca je dublja a želi se u stvari postići ukidanje pušenja svugdje, prohibicija na mala vrata, dugoročno i zakonima koji slijede nakon ovoga...

mama ti je biljna uš
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2009 19:57 ((s)izgoreo).
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

Jedna od najvećih laži koju okorjeli pušaći i prodavači smrti na rate pokušavaju nametnuti jest da se radi o ''Zakonu protiv pušenja''. Naprotiv, riječ je o Zakonu o zaštiti od posljedica pušenja tj. od zaštite nepušača u javnim prostorima. Dakle pušenje nije zabranjeno već je dozvoljeno i dalje samo na mjestima gdje to ne  smeta nepušačima. Što se tiče ceha ugostitelja riječ je jadnicima koji ne kuže da trebaju poštovati zakone države u kojoj posluju, očito im treba još malo vremena. Toliko energije su potrošili na kuknjavu a mogli su osigurati prostore za pušače i sada bi svi bili sretni.

One - You lock the target Two - You bait the line Three- You slowly spread the net And four - You catch the man
17 godina
klimama kaže...
Mnogi bi se rado automobilom provozali po Trgu bana Jelačića, ali je zabranjeno. A da ih po tvojoj logici u ime "slobodoumnog razmišljanja, liberalizma i ljudskih prava" ipak pustimo, pa neka ovi kojima smetaju automobili na Trgu onda tamo ne dolaze. A tek off road vožnja po Maksimiru ili Bundeku. Kome se ne sviđa neka šeta po svom stanu.
Zapravo, promet na Trgu je bio sasvim normalna stvar, ja sam premlad da bi se sjećao, ali stariji znaju za 'Harmicu'.
U jednom trenutku se i to moralo promijeniti, sigurno je bilo ljudi koji su se bunili, ali je danas svima sasvim normalno da se tamo pješke prešetava s jednog kraja trga na drugi, bez da moraš paziti na automobile. Jednostavno, jedno kvalitetnije rješenje je postala normalna stvar i nikome ju više ne pada na pamet mijenjati.
Pazi, gledam te!
17 godina
moderator
seneka kaže...
zašto misliš da je država taoc duhanske industrje
Dosad je bila financijski taoc - nisu htjeli zabraniti jer to znaci puno manje slijevanja love u proracun u kojem ionako nikad nema dovoljno love. A bila je i politicki taoc - novi zakon o zabrani pusenja je najavljen godinu dana prije parlamentarnih izbora ako se ne varam, da bi potom netragom nestao jer je trenutna vlast smatrala da bi joj to nastetilo na parlamentarnim izborima. Mozda sam odabrao krivu rijec (taoc), ali mislim da shvacas o cemu govorim.

seneka kaže...
što se tiče zastrašivanja ono je učinkovito ali zašto bi bilo nužno kad imaju sve druge instrumente represije?
Kao sto su - sto? Policija? Kazne? Ako se ogroman broj ljudi smatra neopravdano zakinutim, dolazi do pobune. Sto, da dodje do gradjanskog rata radi cigareta?! Vlada je jednostavno morala naglasavati zdravstvene posljedice pusenja - prvo to, a onda sve ostalo. Bez toga ne bi islo. Vec iovako su se neki previse negodovali, a mediji su pokusavali sabotirati donosenje/provodjenje novog zakona te su u mnogim slucajevima izvjestavali jednostrano! Bas se sjecam jedne situacije s RTL-a kad su intervjuirali ljude na trajektu - tri pusaca koji su se jako zalili na taj novi zakon i jedan (ne sjecam se dal je bio pusac ili ne) kojem je bilo svejedno. Jel je to nekakav uzorak? Omjer nepusaca:pusaca u Hrvatskoj je 2:1. Slicne muljaze su radile i dnevne novine - svom silom su pokusavale novi zakon prikazati kao "krsenje prava pusaca". Uzmi sve to u obzir i trebalo bi ti biti jasno da bez zastrasivanja posljedicama pusenja stanje u ovoj zemlji ne bi bilo dobro kad bi se zakon poceo primjenjivati.

seneka kaže...
A u vezi termina wt neće proći dugo i kod nas će se na pušače gledati s prijezirom kao što ameri gledaju s prijezirom na tamnopute sugrađane koji ne rade,tuku žene i još nedajbože puše..oni su to izjednačili zbog te kampanje protiv pušenja a i sam znaš kakav hipnotički utjecaj imaju mediji na masu(jedan beogradski psihijatar je rekao:"dajte mi vlast nad medijima i zaratiću s bilo kojim narodom "Dne bi tu ispalo da mrzm amere..dapače smatram ih zaslužnima za sve najbolje ciivlizacijske stečevine(osim stare grčke i rima)znači one novijeg datuma ali oko cigareta su gadno  pretjerali u ideološkom kontekstu...
Nisam toliko pratio sto se dogadjalo preko bare pa ne bih to komentirao. Uzmi u obzir da kod nas ne postoji takva rasna netrpeljivost, da smo kao narod inertniji od Amera, da se stalno prijetimo, a nikad nista ne ucinimo, te da mediji nisu bas naklonjeni zabrani pusenja. Tako da mi se tvoja bojazan da ce kod nas pusaci postati "white trash" cini neopravdanom. Nisam cuo da bi se tako nesto dogadjalo u Irskoj, Italiji ili Sloveniji koje su zakon pocele provoditi prije nas.
17 godina
moderator
mr.green kaže...

Ako hoces pisati o smrdljivom ispuhu i konstantnoj buci motornih vozila - otvori temu koja ce se time baviti. Ova tema se bavi zakonom o "zabrani" pusenja. To sto automobili buce i imaju smrdljiv ispuh nije opravdanje ili razlog da se dozvoli trovanje ljudi cigaretnim dimom u javnim zatvorenim prostorima - jedno s drugim nema nikakve veze. Zapravo bi oboje trebalo rijesiti - i jos mnogo toga drugog. A od neceg treba poceti - najlakse je poceti od cigareta jer je to lako provodivo u praksi. I jer su totalno beskorisne, za razliku od motornih vozila.
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...

osim toga ono što mbaksa misli kada kaže da je zakon napravljen radi - "Ne zele nista manje ni vise od toga da ih se ne truje cigaretnim dimom u javnim zatvorenim prostorima."- ne drži vodu... intencija zakonodav(a)ca je dublja a želi se u stvari postići ukidanje pušenja svugdje, prohibicija na mala vrata, dugoročno i zakonima koji slijede nakon ovoga...

Uoci da nisam pricao o intenciji zakonodavca nego o "zeljama" (zapravo - pravima) nepusaca.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže..

seneka kaže...
što se tiče zastrašivanja ono je učinkovito ali zašto bi bilo nužno kad imaju sve druge instrumente represije?
Kao sto su - sto? Policija? Kazne? Ako se ogroman broj ljudi smatra neopravdano zakinutim, dolazi do pobune. Sto, da dodje do gradjanskog rata radi cigareta?! Vlada je jednostavno morala naglasavati zdravstvene posljedice pusenja - prvo to, a onda sve ostalo. Bez toga ne bi islo. Vec iovako su se neki previse negodovali, a mediji su pokusavali sabotirati donosenje/provodjenje novog zakona te su u mnogim slucajevima izvjestavali jednostrano! Bas se sjecam jedne situacije s RTL-a kad su intervjuirali ljude na trajektu - tri pusaca koji su se jako zalili na taj novi zakon i jedan (ne sjecam se dal je bio pusac ili ne) kojem je bilo svejedno. Jel je to nekakav uzorak? Omjer nepusaca:pusaca u Hrvatskoj je 2:1. Slicne muljaze su radile i dnevne novine - svom silom su pokusavale novi zakon prikazati kao "krsenje prava pusaca". Uzmi sve to u obzir i trebalo bi ti biti jasno da bez zastrasivanja posljedicama pusenja stanje u ovoj zemlji ne bi bilo dobro kad bi se zakon poceo primjenjivat
Nisam toliko pratio sto se dogadjalo preko bare pa ne bih to komentirao. Uzmi u obzir da kod nas ne postoji takva rasna netrpeljivost, da smo kao narod inertniji od Amera, da se stalno prijetimo, a nikad nista ne ucinimo, te da mediji nisu bas naklonjeni zabrani pusenja. Tako da mi se tvoja bojazan da ce kod nas pusaci postati "white trash" cini neopravdanom. Nisam cuo da bi se tako nesto dogadjalo u Irskoj, Italiji ili Sloveniji koje su zakon pocele provoditi prije nas.
 ..dobro s tim se moram složiti,moraju nečim poduprijeti donošenje tog rigidnog zakona a ne treba zaboraviti i pritisak europske unije  kojoj nije u intersu da na svojim granicama ima države s znatno nižim cijenama cigareta(opet financijski interes) i sigurno uvjetuje budućim novim članicama da dižu cijene cigareta(a to je opet udar na standard jer je  omjer plaća nesrazmjeran)da nebi europljani kupovali cigarete izvan EU-a(a kod nas će to potaknuti šverc cigareta )..dakle sve se vrti oko interesa inovca a najmanje brige za zdravlje,zamisli ako milion ljudi puši 2:1..koje je to tržište,a ne vjerujem da će se znatno smanjiti broj pušača zbog zakona i viših cijena već će se ljudi dovijati na razne načine da dođu do cigareta(plac,.bosna,srbija i sl)i manje love u proračun)možda se varam,vidjećemo..
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
(s)izgoreo kaže...

Uoci da nisam pricao o intenciji zakonodavca nego o "zeljama" (zapravo - pravima) nepusaca.
 U redu, međutim priča se o zakonu o pušenju i po mom mišljenju autističnom zakonu, 36% pušača u populaciji hrvatske nije zanemariv broj, kvalitetniji odnos prema toj populaciji je nešto što bi se valjda trebalo podrazumjevati, kvalitetnijih rješenja kojim bi se našao pravičniji odnos prema jednima i drugima ima ili kako sada stvari stoje treba nazvati zakon pravim imenom, "zakon o oduzimanju prava pušačima"
mama ti je biljna uš
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...
U redu, međutim priča se o zakonu o pušenju i po mom mišljenju autističnom zakonu
Nisi obrazlozio zasto ga smatras autisticnim.

(s)izgoreo kaže...
36% pušača u populaciji hrvatske nije zanemariv broj
Ne bi bio kad bismo u populaciji imali 36% pusaca. Odakle ti taj broj? Broj je oko 30% (zbog toga je i stari zakon predvidjao 70% prostora za nepusace, 30% za pusace). Prosle godine WHO je "procijenio" da u Hrvatskoj pusi 27,4% stanovnika starijih od 15 godina. Izvor

(s)izgoreo kaže...
kvalitetniji odnos prema toj populaciji je nešto što bi se valjda trebalo podrazumjevati, kvalitetnijih rješenja kojim bi se našao pravičniji odnos prema jednima i drugima ima ili kako sada stvari stoje treba nazvati zakon pravim imenom, "zakon o oduzimanju prava pušačima"
Oduzimanju prava na sto? Da truju nepusace i zaposlenike ugostiteljskih objekata? Pusenje kao takvo nije zabranjeno, cigarete kao takve nisu zabranjene - pusaci i dalje mogu dimiti, ali tamo gdje nece nikoga trovati i gdje nikome nece izazivati neugodu.
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
(s)izgoreo kaže...
U redu, međutim priča se o zakonu o pušenju i po mom mišljenju autističnom zakonu
Nisi obrazlozio zasto ga smatras autisticnim.

(s)izgoreo kaže...
36% pušača u populaciji hrvatske nije zanemariv broj
Ne bi bio kad bismo u populaciji imali 36% pusaca. Odakle ti taj broj? Broj je oko 30% (zbog toga je i stari zakon predvidjao 70% prostora za nepusace, 30% za pusace). Prosle godine WHO je "procijenio" da u Hrvatskoj pusi 27,4% stanovnika starijih od 15 godina. Izvor

(s)izgoreo kaže...
kvalitetniji odnos prema toj populaciji je nešto što bi se valjda trebalo podrazumjevati, kvalitetnijih rješenja kojim bi se našao pravičniji odnos prema jednima i drugima ima ili kako sada stvari stoje treba nazvati zakon pravim imenom, "zakon o oduzimanju prava pušačima"
Oduzimanju prava na sto? Da truju nepusace i zaposlenike ugostiteljskih objekata? Pusenje kao takvo nije zabranjeno, cigarete kao takve nisu zabranjene - pusaci i dalje mogu dimiti, ali tamo gdje nece nikoga trovati i gdje nikome nece izazivati neugodu.
 kako nisam, autističan je utoliko koliko zanemaruje postojanje pušača i njihovih potreba za socijalizacijom, u prošlom ili predprošlom svom postu izjavio sam da nisam siguran u broj/postotak pušača u hrvatskoj, međutim niti sa tvojom navedenom brojkom postotak je nezanemariv...

Ponovno, oduzimanje prava na pušenje i istodobno druženje na javnim zatvorenim mjestima... imam osjećaj da se ponašaš poput zakonodavca, zanemaruješ djelove mojih račenica i ponuđene alternative, zar je toliki problem osigurati prostore za pušače u skladu sa zdravim razumom i realnim uvjetima (stanju na terenu, hermetički odvojeni prostori i odvojeni sustavi za ventilaciju su nonsens)

Uostalom zašto ne okrenuti pilu naopako, ukoliko poslodavac nema osigurano mjesto za pušače ne može vršiti svoju djelatnost, 27% ljudi u hrvatskoj se ne tretira kako spada, duhan se prodaje sa sviješću da izaziva ovisnost, ukoliko je prodaja dozvoljena onda molim, osigurajte uvjete da se pušač sa svojom ovisnošću tretira kao čovjek, na radnom mjestu i na javnim mjestima...
mama ti je biljna uš
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 4:32 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
RE: Novi zakon o pusenju
Horagio kaže...

Nisam bio, niti neću biti pušač i mislim da je to bezveze, ali morate to pogledati iz druge perspektive. Teško je prestat pušit, ako ti je to navika 10 godina. Većina bi htjela prestati, ali ne može. Zato su ljudi izmislili riječ ovisnost. Nju u cigaretama izaziva nikotin. Ako naglo prestanu, dolazi do njihove krize, tj. loše se osjećaju, niej im dobro, zato treba polako, ne odmah nekim glupim zakonom kojeg proglase dok Sanader prdne. Ja sam protiv pušenja, ali čovjek ima svoja prava. Ako hoće pušiti, nek puši, baš me briga za njegovo zdravlje dok ne ugrožava moje. Znači, trebaju ili ići van (i prehladiti se), ili napraviti neku pušačku prostoriju. To im je kao da im hranu oduzimamo.

P.S. Nije niti buljenje u ekran zdravo, pa sad... Odreknite se računal u ime svojeg zdravlja. Istina da je to nemoguće za nekog komu kompjuter znači život, al nekom tko se stalno igra....

ne bih se složio s tobom...jer dok se liječenje svih bolesti koje pušač dobije, financira iz zajedničkog fonda hzz-a, nikako se ne mogu složit s tobom...dok će se lova potrošit tam na nekog pušača da ga liječe od nečega, čega ne bi bilo da nije pušio, dotle će se nekome uskratit participacija za skupi lijek, za bolest koju nije sam izabrao i nije kriv za nju...i možda će zbog neimaštine morat umrijet, dok se naša birokracija sjeti da bi mu trebalo pomoći, a takvih swlučajeva je u našoj bajnoj državi već bilo :(...po tome bi i pušačima trebalo podići cijenu zdravstvenog osiguranja, jer svjesno uništavaju svoje zdravlje...kad bude tako, onda nek svatko tko hoće, puši i popuši....btw. bil sam okorjeli pušač i ove godine slavim 15 godina nepušenja...ne da sam pušil-samo kaj ih nisam jel...i bilo je teško prestati...sve znam, ali i znam da se bez cigareta MOŽE :)
17 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

još samo ovo...kćer mi ide u 6 razred i većina dječaka u razredu puši...i u školi se to zna, ali nikom ništa...

16 godina
protjeran
Novi zakon o pušenju

Vjerovali ili ne ide ovako vozim se u autu idem nešto obavit kad me zaustavi policija.

kaže meni policajac dobar dan i ja to njemu isto muzika trešti ja pušim sve  u šesnajest

jel znate ako se vozite cestom da ne smijete pušiti u autu jer na javnim mjestima pušenje je zabranjeno

ja se pravim blesav da ne znam moje neznanje me je koštalo 500 kuna a moglo je bit i 1500 kuna tako kaže policajac

a meni je 500 kuna plafon kome nije eto toliko ima li ovakvih još ili samo sam ja naletioCool

16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

...koliko je meni poznato pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima...

najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
17 godina
neaktivan
pero35 kaže...

Vjerovali ili ne ide ovako vozim se u autu idem nešto obavit kad me zaustavi policija.

kaže meni policajac dobar dan i ja to njemu isto muzika trešti ja pušim sve  u šesnajest

jel znate ako se vozite cestom da ne smijete pušiti u autu jer na javnim mjestima pušenje je zabranjeno

ja se pravim blesav da ne znam moje neznanje me je koštalo 500 kuna a moglo je bit i 1500 kuna tako kaže policajac

a meni je 500 kuna plafon kome nije eto toliko ima li ovakvih još ili samo sam ja naletioCool

Ovo si izmislio. Ili su te nasamarili.
- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
16 godina
protjeran
macak kaže...
pero35 kaže...

Ovo si izmislio. Ili su te nasamarili.
 ne nisam izmislio ozbiljno vam govorim čak gledaju u pepeljare koliko vam god to bilo smiješno meni nije
bar ne sad kad mi je izbilo 500 kunaIznenađen
17 godina
Novi zakon o pušenju

Ljudi mislim da se ovdje počelo pretjerivati i to žestoko. Ne vidim zašto vam toliko smeta taj zakon, jer po meni to je jedan od najboljih zakona koji je ova polupropala država ikad donijela. Naravno pušaćima smeta, ugostiteljima smeta, ali sagledajte to sa strane prosječnog nepušaća koji će taj zakon sigurno pozdraviti.

U kafićima nije toliko pakleno vruće (možda će se netko smijati ali tako je), ne moram udisati svakakva gov** koja inače ne konzumiram, ne smrdim na dim kad izađem iz kafa. U svakom slučaju atmosfera je meni puno bolja vani sada, a i u ostalom ne vidim zašto je problem izići iz kafića i zapaliti pljugu na otvorenome, bar vidite malo svježeg zraka (ili nevidite pošto si ga idete zagadit). S obzirom da sad ljudi malo malo izlaze pljugati van, čak su se smanjile i gužve u kafovima i  mogu se okrenuti bez da nekoga maznem laktom (primjer Q-a u Osijeku di prije nisi mogao korak napravit bez da nekog gurneš, a trebalo ti pola sata da se popneš na kat).

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

ma dosta mi je toga "sagledavanja"...jasno je kome zakon smeta a kome ne...

zakon će definitivno naštetiti ugostiteljima a samim time i državnom proračunu,

to su činjenice iz svih zemalja koje su pristale na Amerikanizaciju kontinenta...

..."nemam ništa protiv Amerike" ali volim slušati Green Day i American Idiot...

najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 13:40 (Jurra).
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...
kako nisam, autističan je utoliko koliko zanemaruje postojanje pušača i njihovih potreba za socijalizacijom, u prošlom ili predprošlom svom postu izjavio sam da nisam siguran u broj/postotak pušača u hrvatskoj, međutim niti sa tvojom navedenom brojkom postotak je nezanemariv...
Pa nije cigareta uvjet za socijalizaciju! Mislim, kuzim da pusacima cesto jest, jer se bez cigarete osjecaju nesigurno, nervozno, nelagodno, ali eto - morat ce ponovno stjeci vjestine normalne socijalizacije i bez droge. Ipak, ne mozes reci da su uvjeti zanemareni - pusac moze otici van, popusiti cigaretu i vratiti se i nastaviti se druziti - zadovoljio je svoju potrebu za nikotinom, a nije nastetio nikome drugome. Ako je pusacu primarno druzenje s cigaretom, a ne s ljudima, vidis da to jako lako moze obaviti.

A moram primijetiti i licemjernost tvog stava - kladim se da te dosad nimalo nije smetalo to sto su sve ove godine nepusackoj vecini bile uskracivane njihove potrebe za socijalizacijom. Ne samo to nego su se konstantno krsila njihova prava na neudisanje otrovnog cigaretnog dima.

(s)izgoreo kaže...
Ponovno, oduzimanje prava na pušenje i istodobno druženje na javnim zatvorenim mjestima...
Nitko van nije oduzeo pravo da pusite - oduzeli su vam pravo (koje nikad zapravo niste ni smjeli imati) da trujete druge ljude cigaretnim dimom. Svi moraju imati jednaka prava. Ne moze netko tebi dati pravo da pusis i time trujes druge ljude, a pritom drugim ljudima oduzeti pravo da ih se ne truje cigaretnim dimom! Ako vama netko da pravo da trujete druge ljude cigaretnim dimom u javnim zatvorenim prostorima, zasto nepusaci ne dobe neko dodatno pravo koje ce vrijediti samo za njih? Recimo da ne moraju ici urinirat na WC nego da jednostavno uriniraju gdje god im padne na pamet (to je inace zakonom zabranjeno)? Na kraju krajeva, kad imas pun mjehur uriniranje izaziva olaksanje, i nije stetno za zdravlje. Samo sto urin smrdi. Al i cigaretni dim smrdi. Pa...

(s)izgoreo kaže...
imam osjećaj da se ponašaš poput zakonodavca, zanemaruješ djelove mojih račenica i ponuđene alternative, zar je toliki problem osigurati prostore za pušače u skladu sa zdravim razumom i realnim uvjetima (stanju na terenu, hermetički odvojeni prostori i odvojeni sustavi za ventilaciju su nonsens)
Treba zastititi nepusace i zaposlenike ugostiteljskih objekata. Treba zastititi mlade ljude i buduce generacije potencijalnih pusaca - treba poslati poruku da je pusenje drustveno nepozeljna navika/ovisnost. Treba sprijeciti dodatnu, nepotrebnu segregaciju drustva. Ako das prijedlog koji ce zadovoljiti ove uvjete, a da bude provediv u praksi, razmislit cu o svom stavu.

Osobno, mozda bih jos prihvatio i pusacke/nepusacke kafice, ali kad bolje razmislim o situaciji, to znaci da se necu moci normalno druziti s prijateljima pusacima jer oni ni u kom slucaju nece htjeti u nepusacke ugostiteljske objekte. Eventualno da se odredi da je maksimalno 30% ugostiteljskih objekata za pusace, da se objektima za nepusace smanji porez, objektima za pusace drasticno poveca, od cega bi se znacajan dio slijevao u blagajnu HZZO-a.

(s)izgoreo kaže...
Uostalom zašto ne okrenuti pilu naopako, ukoliko poslodavac nema osigurano mjesto za pušače ne može vršiti svoju djelatnost
A zasto? Zato da mu zaposlenici svakih 10 minuta idu na cik pauzu od pet minuta?

(s)izgoreo kaže...
27% ljudi u hrvatskoj se ne tretira kako spada
Tek sad se tretiraju kako spada - tretiraju se identicno kao i ostalih 73%! To znaci da svi imaju jednaka prava.

(s)izgoreo kaže...
duhan se prodaje sa sviješću da izaziva ovisnost, ukoliko je prodaja dozvoljena onda molim
To je jos razlog vise za ovakav zakon - pusenje cigareta treba uciniti nepozeljnom drustvenom pojavom radi mladih i djece! Pusi tamo gdje neces nikome smetati. A i pazi jednu stvar - kondomi se prodaju na svakom kiosku i na svakom ducanu - zar to sto su tako lako dostupni znaci da ljudi mogu opciti gdje god im padne na pamet? Na javnim (otvorenim i zatvorenim) mjestima? Sto se mene tice, bolje da se dozvoli seks na javnim mjestima nego pusenje - nije stetno za zdravlje drugih ljudi. Osim mozda onih sa srcanim problemima. Smijeh
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 14:04 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
nCh! kaže...

Ljudi mislim da se ovdje počelo pretjerivati i to žestoko. Ne vidim zašto vam toliko smeta taj zakon, jer po meni to je jedan od najboljih zakona koji je ova polupropala država ikad donijela. Naravno pušaćima smeta, ugostiteljima smeta, ali sagledajte to sa strane prosječnog nepušaća koji će taj zakon sigurno pozdraviti.

U kafićima nije toliko pakleno vruće (možda će se netko smijati ali tako je), ne moram udisati svakakva gov** koja inače ne konzumiram, ne smrdim na dim kad izađem iz kafa. U svakom slučaju atmosfera je meni puno bolja vani sada, a i u ostalom ne vidim zašto je problem izići iz kafića i zapaliti pljugu na otvorenome, bar vidite malo svježeg zraka (ili nevidite pošto si ga idete zagadit). S obzirom da sad ljudi malo malo izlaze pljugati van, čak su se smanjile i gužve u kafovima i  mogu se okrenuti bez da nekoga maznem laktom (primjer Q-a u Osijeku di prije nisi mogao korak napravit bez da nekog gurneš, a trebalo ti pola sata da se popneš na kat).

možda nisi pratio od početka ali nisu svi protiv zakona(makar je preoštar) nego protiv stigmatizacije pušača koja je proizašla iz te histerične antipušačke kampanje ..
17 godina
moderator
seneka kaže...
možda nisi pratio od početka ali nisu svi protiv zakona(makar je preoštar) nego protiv stigmatizacije pušača koja je proizašla iz te histerične antipušačke kampanje ..
Molim te objasni tocno po cemu su pusaci sad "stigmatizirani"! Pusaci se sami takvima rade, od sebe neopravdano rade zrtvu drzave.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
seneka kaže...
Molim te objasni tocno po cemu su pusaci sad "stigmatizirani"! Pusaci se sami takvima rade, od sebe neopravdano rade zrtvu drzave.
 stgmatizirani su tom kampanjom,makar se slažem da dio medija lobira protiv zakona kao što si rekao..Opet kažem tako je u SAD-u ali kako "uvozimo" kojekakve trendove od tamo tako će biti  i s pušenjem a imam osjećaj da su i sami nepušači jedva dočekali totalnu zabranu pa sad pridonose tome(to čak mogu i shvatiti),ide se u krajnosti,ko što kaže lazarus long u americi te mogu tužiti da im smeta dim iz tvog stana( i dobiti  slučaj) ...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice