Novi zakon o pušenju

poruka: 620
|
čitano: 145.227
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

...da država godišnje potroši toliko i toliko za liječenje zbog pušenja su podaci najčešće

isisani iz prsta za potrebe sanaderovih pik-zibnera...

najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2009 12:21 (Jurra).
16 godina
neaktivan
RE: Novi zakon o pušenju
klimama kaže...
Za liječenje posljedica pušenja u Hrvatskoj se godišnje potroši 3 milijarde kuna. 

Otkud tebi ta informacija, jesi možda pitao Milinovića?

klimama kaže...

Koliko se izdvoji za liječenje bolesti uzrokovanih pretilošću?
Budući da me zanima taj podatak, bilo bi mi drago da tu informaciju podijeliš s nama.
Nemam taj podatak, nažalost ne održavam blisku vezu s Milinovićem ili Šukerom..

Ali ti za tvoje shvaćanje problema mogu citirati ponešto pa da shvatiš da je taj problem velik barem koliko i pušenje..

Suvišni kilogrami štetno djeluje na srce i krvne žile, na psihu, jetru, pluća, kosti, probavni sustav. Ukratko, gotovo na sve organske sustave u tijelu. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost izravno sudjeluju u razvoju brojnih karcinoma, te srčanog i moždanog udara, koji danas predstavljaju najčešće uzroke smrti u zapadnom svijetu. Jasno je stoga da je borba protiv prekomjernih kilograma borba za duži i kvalitetniji život. (izvor pliva-zdravlje)

ili

Debljina nije samo estetski problem, već može doprinijeti razvoju dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka i mnogim drugim fizičkim i psihičkim problemima.(zivjetizdravo)

Pa sad ti zbrajaj sve te bolesti i koliki je to iznos, kad već barataš tim podacima..

klimama kaže...
I pušenje nije u potpunosti zabranjeno, nego samo na mjestima gdje pušači dimom siluju one koji ne žele pušiti. Kada sjediš u nekom restoranu, kako bi se osjećao da ti neka pretila osoba prisilno u usta trpa pola svoga masnog, visokokaloričnog obroka?

Još najbolje da zabrane i doma pušiti, to je tvoja vizija pravednosti?

I najviše volim ovakve infantilne stavove; ja sam nepušač pa sam protiv zakona..
I mene užasno smetaju cajke, pa ih izbjegavam. Siluju me svaki dan ispušnim plinovima, pa odem u prirodu.. Građevinsku dozvolu sam za kuću platio prije 15 godina. Kip i kzp i atomsko sklonište. Imam i uporabnu.. Pa vidi vraga još nemam vode, pa se trujem vodom upitne kakvoće ili je plaćam u boci kao suho zlato. I što bih sad trebao napraviti, tražiti da se zakonom i tebi ukine voda jer je ja nemam? Ili tražiti tebe da mi nadoknadiš ekonomski gubitak? A evidentno se trujem.
Baš se tako gradi tolerantno društvo, takvim isključivim stavovima.
Obzirom da je čovjek najliberalniji u mladosti, što je stariji sve je konzervativniji, bojim se da si jaaako star..
I obratno, ako je to stav mladih ljudi koje će tek početi svoju društvenu funkciju, sve me strah za budućnost..

16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

...ako se taj trend zabrana i represije nastavi u skoroj budučnosti možemo očekivati

video nadzor u svim domovima i da nam impotentni političari zabrane j...nje osim

uz potvrdu da je to za reproduktivne svrhe...

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 16:06 (Jurra).
17 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

Nepušim, ali ta zabrana je čisti bullshit. Više me truju automobili, zrakoplovi, raznorazni otpad nego cigara. Ako mogu cigare onda mogu i automobili dobiti zabranu - po hitnom postupku izglašavanje zakona o zabrani voženja automobila, zrakoplova i svih ostalih vozila štetnih po moje zdravlje. Dopustiti samo vozila koja neispuštaju štetne plinove.

Ah, onda bi se ovi mili nepušači pobunili - kako ću na posao? *ebe mi se, ali mene nećeš trovati sa svojim vozilom!

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
17 godina
moderator
seneka kaže...
gamer2400 kaže...

ako pogledate u 80-ima bilo je više pušaća od danas

to ti se čini,danas pušenje nije" politički korektno" a to znači da se npr ne smij pušiti na tv-u(u live programima)sramota je hvaliti se time javno i sl.,ali nikad nisam vidio da toliko tinejđera puši ito javno,bez srama..ne znam kako je vani
Istina. I upravo to je najveci problem.

Osim toga, gamer2400 zaboravlja da cigarete vise nisu sto su nekad bile - danas su one mnogo slozeniji i otrovniji proizvod - sadrzavaju vise nikotina i vise drugih stetnih tvari. Pa nedavno je bilo objavljeno da neke cigarete sadrzavaju radioaktivne tvari! Koje bi se mogle u velikoj mjeri ukloniti iz njih ispiranjem, no to duhansku industriju kosta, te nakon toga imaju losiji okus - tu se jasno vidi koliko duhanska industrija brine za zdravlje covjeka.
17 godina
protjeran
Novi zakon o pušenju

Zakon je glup isto kao i onaj koji je takav zakon donio. I dam si sad jaje odrezat ako ga neče mjenjat za par mjeseci isto kao i onu šemu sa alkoholom od 0 promila.

U stvari kod nas se mjenjaju zakoni kao i mišljenja tj. kako vjetar puše a večina ih sljedi i zato nam je takva država kakva je. Sami sebi skačemo u usta.

http://www.myspace.com/soundimpuls
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Osim toga, gamer2400 zaboravlja da cigarete vise nisu sto su nekad bile - danas su one mnogo slozeniji i otrovniji proizvod - sadrzavaju vise nikotina i vise drugih stetnih tvari. Pa nedavno je bilo objavljeno da neke cigarete sadrzavaju radioaktivne tvari! Koje bi se mogle u velikoj mjeri ukloniti iz njih ispiranjem, no to duhansku industriju kosta, te nakon toga imaju losiji okus - tu se jasno vidi koliko duhanska industrija brine za zdravlje covjeka.
 to je točno ,zato i plača odštetu na sudovima ali je ne ukidaju jer obilato puni "kasu"
17 godina
moderator
dovla kaže...

Zabrijali ste na tu cigaretu ko volovi. Prvo očistiš u svom dvorištu pa onda dalje. Treba znat da ima milju stvari gorih od cigareta. Svakodnevno svatko od nas sigurno pojede i udiše otrova toliko da je cigareta mala beba nasprem hrane kakvu unosimo.

Vidim da nisi citao moje postove. Kao prvo umanjujes stetnost pusenja (bilo aktivnog, bilo pasivnog). Kao drugo, ignoriras da nije problem samo to, nego da cigaretni dim ljudima izaziva neugodu (suzne oci, peckanje u grlu i nosu, smrdljiva koza, kosa, odjeca). Kao trece, kljucna stvar, zar ljudi puse (bilo aktivno, bilo pasivno) umjesto da se truju otrovima u okolisu ili uz to sto se truju otrovima u okolisu? Usporedjivanje sto je vise stetno je besmisleno kad mi ne biramo hocemo li se trovati cigaretnim dimom ili otrovima u okolisu nego se trujemo i s jednim i s drugim.
17 godina
Novi zakon o pušenju

Eto zakon je krenio i moram reći da se vani puno lakše diše. Žao mi je pušaća, ali bolje za nas koji ne pušimo. Konačno mogu doći kući bez da smrdim po dimu i hodati kroz kafić bez da rukama mičem zavjese dima ispred sebe. Dakako ima ljudi koji se usude zapaliti, ali brzo im se uzmu pljuge :)

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma
17 godina
neaktivan
bed kaže...
klimama kaže...
Za liječenje posljedica pušenja u Hrvatskoj se godišnje potroši 3 milijarde kuna. 

Otkud tebi ta informacija, jesi možda pitao Milinovića?

klimama kaže...

Koliko se izdvoji za liječenje bolesti uzrokovanih pretilošću?
Budući da me zanima taj podatak, bilo bi mi drago da tu informaciju podijeliš s nama.
Nemam taj podatak, nažalost ne održavam blisku vezu s Milinovićem ili Šukerom..

Ali ti za tvoje shvaćanje problema mogu citirati ponešto pa da shvatiš da je taj problem velik barem koliko i pušenje..

Suvišni kilogrami štetno djeluje na srce i krvne žile, na psihu, jetru, pluća, kosti, probavni sustav. Ukratko, gotovo na sve organske sustave u tijelu. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost izravno sudjeluju u razvoju brojnih karcinoma, te srčanog i moždanog udara, koji danas predstavljaju najčešće uzroke smrti u zapadnom svijetu. Jasno je stoga da je borba protiv prekomjernih kilograma borba za duži i kvalitetniji život. (izvor pliva-zdravlje)

ili

Debljina nije samo estetski problem, već može doprinijeti razvoju dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka i mnogim drugim fizičkim i psihičkim problemima.(zivjetizdravo)

Pa sad ti zbrajaj sve te bolesti i koliki je to iznos, kad već barataš tim podacima..

klimama kaže...
I pušenje nije u potpunosti zabranjeno, nego samo na mjestima gdje pušači dimom siluju one koji ne žele pušiti. Kada sjediš u nekom restoranu, kako bi se osjećao da ti neka pretila osoba prisilno u usta trpa pola svoga masnog, visokokaloričnog obroka?

Još najbolje da zabrane i doma pušiti, to je tvoja vizija pravednosti?

I najviše volim ovakve infantilne stavove; ja sam nepušač pa sam protiv zakona..
I mene užasno smetaju cajke, pa ih izbjegavam. Siluju me svaki dan ispušnim plinovima, pa odem u prirodu.. Građevinsku dozvolu sam za kuću platio prije 15 godina. Kip i kzp i atomsko sklonište. Imam i uporabnu.. Pa vidi vraga još nemam vode, pa se trujem vodom upitne kakvoće ili je plaćam u boci kao suho zlato. I što bih sad trebao napraviti, tražiti da se zakonom i tebi ukine voda jer je ja nemam? Ili tražiti tebe da mi nadoknadiš ekonomski gubitak? A evidentno se trujem.
Baš se tako gradi tolerantno društvo, takvim isključivim stavovima.
Obzirom da je čovjek najliberalniji u mladosti, što je stariji sve je konzervativniji, bojim se da si jaaako star..
I obratno, ako je to stav mladih ljudi koje će tek početi svoju društvenu funkciju, sve me strah za budućnost..

1. Nisam pitao Milinovića. Što se tiče ovakvih informacija, puno više volim pitati ljude sa ŠNZ-a.

2. Novije studije pokazuju da je stres puno veći rizični faktor i za dijabetes i za visoki tlak nego li je to pretilost. Kod pretilih osoba nije toliki problem sama težina nego fizička neaktivnost. Gore je za zdravlje biti mršav i fizički neaktivan, nego imati koji kilogram viška uz redovnu tjelovježbu (pod tim ne mislim na 50kg viška).

3.   S nečim se mora početi. Borba protiv pušenja na zapadu je počela odavno, a na red su došli i automobili i buka i ostale gadosti, pa će, vjerujem, i kod nas to uskoro doći na red. Jedno zlo ne može biti izgovor za toleriranje drugog zla.
Po ovome tvome shvaćanju bi EU i SAD spadale u jako konzervativne države jer zabranjuju pušenje, a recimo Rusija bi bila ultraliberalna? 
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 15:48 (klimama).
17 godina
moderator
Jurra kaže...

...ako se taj trend zabrana i represije nastavi u skoroj budučnosti možemo očekivati

video nadzor u svim domovima i da nam impotentni političari zabrane je..nje osim

Krivo gledas na stvari. "Zabrana pusenja" nije zabrana - upravo suprotno! Tko je tebi dao pravo da drugog samo radi vlastitog gusta i ovisnosti trujes druge osobe i stvaras im neugodu!? Pusenje u zatvorenim javnom prostorima nikad nije ni smjelo biti dozvoljeno.

Ne radi se ovdje o "zabrani pusenja" nego se radi o ukidanju dozvole pusenja. Ne moze ti netko zabraniti nesto na sto u prvom redu nemas ni pravo. Novi zakon ni u kom slucaju nije represivan, nego stiti prava vecine kako ih manjina ne bi maltretirala cigaretnim dimom.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Jurra kaže...

video nadzor u svim domovima i da nam impotentni političari zabrane je..nje osim

Krivo gledas na stvari. "Zabrana pusenja" nije zabrana - upravo suprotno! Tko je tebi dao pravo da drugog samo radi vlastitog gusta i ovisnosti trujes druge osobe i stvaras im neugodu!? Pusenje u zatvorenim javnom prostorima nikad nije ni smjelo biti dozvoljeno.

Ne radi se ovdje o "zabrani pusenja" nego se radi o ukidanju dozvole pusenja. Ne moze ti netko zabraniti nesto na sto u prvom redu nemas ni pravo. Novi zakon ni u kom slucaju nije represivan, nego stiti prava vecine kako ih manjina ne bi maltretirala cigaretnim dimom.

...nema krivog gledanja na stvari, svaki slobodouman čovjek se grozi od onih

koji nas uče što je ispravno i kako bi trebali misliti...
17 godina
moderator
bed kaže...
Zar si diosta nesposoban izvući paralelu između između par primjera?
Pazi ovaj scenarij; udeš na ulicu i netko ti (u zg npr. 50.000 vozila) gura u pluća gomilu otrovnih tvari, da li taj vozač ne truje ljude oko sebe? Ili truje samo pušače?
Odluci se prvo koju ces paralelu s cim vuci pa onda mozemo raspravljati. Kako si sad s Coca Cole skocio na gradski promet?

Takodjer, slobodno se obrati zakonodavcu da zabrani prometovanje motornim vozilima po gradu - ja osobno nemam nista protiv toga. Uoci da to nema veze s "ogranicavanjem uzivanja duhana i duhanskih proizvoda" - to ne mijenja cinjenicu da je cigaretni dim stetan za zdravlje, da izaziva neugodu nepusackoj vecini, a sve to iskljucivo radi gusta i ovisnosti pusaca. Pusenje je jako gadna ovisnost jer od nje ne stradava samo osoba-ovisnik, nego i ljudi oko nje.

bed kaže...
Naravno da ima veze; jedan od 'glavnih' argumenata donošenja zakona je bio osvrt na sredstva koja se troše na bolesti nastale pušenjem, ja sam jasno ukazao da je to jalov argument
Zar ti sve vjerujes politicarima? Rekli su to sto su morali reci. Zamisli samo da su rekli da je razlog "zastita prava nepusaca i zaposlenika u ugostiteljskim objektima na neudisanje cigaretnog dima"! Jel bi to imalo ikakvog utjecaja? Pa covjece, to bi diglo takvu buru kod pusaca - svi bi vikali "a sto je s nasim pravom da pusimo gdje god i kad god hocemo?". Pa nisu politicari ipak toliko glupi kakvim ih neki smatraju. Namigiva

bed kaže...
A obzirom da vidim da malo teže shvaćaš, ponoviti ću i po 3. puta, možda ti sjedne..
Zakoni nisu svrha sami sebi. Zakone donosimo mi putem zastupnika u saboru. Pa se zakoni mogu mijenjati ili ukidati ukoliko se pokaže da su neustavni. Pa tako i zakon o pušenju.
Bez obzira ako ti shvaćaš da je zakon o pušenju sveta krava i da se ne može niti pomisliti suprotno..
Konkretno zakon o pušenju do sada nije niti mogao biti proglašen neustavnim jer nije niti postojao.
Znaci i dalje ne dajes primjere. A ovaj zakon ima svrhu. I ne znam na temelju cega bi mogao biti proglasen neustavnim. Ne temelju "prava da se pusi"? Pa to pravo ti nitko ne uzima - pusenje nije zabranjeno kao takvo, cigarete nisu zabranjene. Na temelju cega onda? Ti hoces da ti se dozvoli da pusis u javnim zatvorenim prostorima? Time bi se krsila prava nepusacke vecine te prava zastite na radu. Donosenje takvog zakona bi bilo neustavno - a ne ovaj novi zakon!
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

mbaksa kaže: ne radi se ovdje o "zabrani pušenja"...

Članak 12.

Zabranjuje se pušenje duhanskih proizvoda prilikom javnih nastupa i prikazivanje osoba koje puše na televiziji.
Zabrana iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na filmski program i umjetnička djela.
Zabranjuje se objavljivanje u tisku fotografija ili crteža osoba koje puše u promidžbene svrhe.

Članak 13.

Zabranjuje se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima.
Zatvorenim javnim prostorom smatra se prostor koji ima krov i potpuno zatvoreno više od polovice površine pripadajućih stijena. Pušenje je zabranjeno i u prostorima koji se po ovom Zakonu ne smatraju zatvorenim javnim prostorom, a funkcionalni su dio prostora u kojima se obavlja djelatnost odgoja i/ili obrazovanja te zdravstvena djelatnost.

itd. Čitav niz zabrana a on bi da nas uči kako trebamo gledati na stvari...

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 16:42 (Jurra).
17 godina
moderator
Jurra kaže...

...nema krivog gledanja na stvari, svaki slobodouman čovjek se grozi od onih

koji nas uče što je ispravno i kako bi trebali misliti...
Slobodoumno znaci da sagledas situaciju sa svih strana. Stavi se u kozu nepusaca kojeg su dosad pusaci maltretirali cigaretnim dimom u javnim ugostiteljskim prostorima (ili ga nisu jer se upravo zbog dima ustrucavao odlaziti u takve prostore) pa ponovno promisli o svemu.
17 godina
mbaksa kaže...
...
Mislim da ovdje slobodno mogu biti ironičan i reći da zakon zapravo štiti prava manjine kako ih većina ne bi maltretirala cigaretnim dimom. ;)

Da, činjenica je da se zakoni donose i ukidaju, no to je zapravo normalno, nije li? Zakon o nula promila je odgojio zapravo jako puno ljudi da nije dobro piti i voziti. I umjesto da se plaća za reklame, novac od kazni se slijeva u državni proračun... Jednom kada se ljudi civiliziraju i shvate da osobna sloboda ide onoliko daleko koliko ne ugrožava tuđu slobodu i počnu se ponašati savjesno po tom pitanju, tada će se zasigurno ukinuti ovaj, ali i gomila drugih zakona.

Mislim da je prošlo ljeto bila afera s nekim inspektorom zaštite na radu koji je zabranio ženi da vodi ronilačku grupu (ili tečaj, što već), zato što je u zakonu još uvijek bila prisutna odredba kako žene ne smiju raditi pod zemljom i pod vodom. Iz današnje perspektive glup zakon, koji ženi sprečava da se bavi nečim što voli, ali u trenutku njegovog donošenja vjerujem da su postojali dobri razlozi da se nešto takvo napiše. Ne znam jesu li to izbacili (mislim da jesu), ali takvo je stanje - kada se ljudi nauče, kada neke stvari krenu uzimati zdravo za gotovo, tada će prestati potreba za zakonima.

Inicijalno sam bio protiv ovog zakona (nepušač sam), jer smatram da se represijom načelno ništa ne rješava. No, bio sam u krivu, a da toga nisam niti bio svjestan. Nadam se da ćemo za dvadeset godina od danas imati sličnu situaciju koja će ironizirati sadašnji zakon o zabrani pušenja, pa će se ljudi čudom čuditi kako je uopće nekome palo na pamet pisati takve gluposti i tko bi se uopće želio trovati, kada 'svi znaju da je pušenje štetno' i 'ljudi su tada živjeli tek 80-tak godina, a danas žive i po 150!'. Simpatično, jer se uvijek sjetim kako si u srednjem vijeku mogao biti sretan ako si doživio četrdesetu. Nije baš da je pušenje tada stiglo i napraviti neku šetu po dolasku iz Amerike, kada su posao već puno ranije obavljali ratovi, bezakonje i puno niža razina higijene. Jbg, čovjek uči dok je živ!
Pazi, gledam te!
17 godina
moderator
Jurra kaže...

mbaksa kaže: ne radi se ovdje o "zabrani pušenja"...

Članak 12.

Zabranjuje se pušenje duhanskih proizvoda prilikom javnih nastupa i prikazivanje osoba koje puše na televiziji.
Zabrana iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na filmski program i umjetnička djela.
Zabranjuje se objavljivanje u tisku fotografija ili crteža osoba koje puše u promidžbene svrhe.

Članak 13.

Zabranjuje se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima.
Zatvorenim javnim prostorom smatra se prostor koji ima krov i potpuno zatvoreno više od polovice površine pripadajućih stijena. Pušenje je zabranjeno i u prostorima koji se po ovom Zakonu ne smatraju zatvorenim javnim prostorom, a funkcionalni su dio prostora u kojima se obavlja djelatnost odgoja i/ili obrazovanja te zdravstvena djelatnost.

itd. Čitav niz zabrana a on bi da nas uči kako trebamo gledati na stvari...

Znas zasto je to tu? Znas zasto mora pisati "zabranjuje se"? Zato jer ljudi opcenito smatraju da je dozvoljeno sve sto nije zabranjeno. Tako po inerciji smatraju da je dozvoljeno cigaretnim dimom trovati druge ljude i izazivati im neugodu. Osobno ne razumijem zasto smatraju da je to OK. Mozda me ti prosvijetlis.
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

Ja samo govorim o tvome Prosvjetljavanju...o pokušaju da me naučiš ispravno mislit...

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 17:01 (Jurra).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Odluci se prvo koju ces paralelu s cim vuci pa onda mozemo raspravljati. Kako si sad s Coca Cole skocio na gradski promet?
 Aaaahhh,

Poanta je upravo u tome da primjera ima kol'ko ti srce želi i mogu ti ih naći barem 10...
mbaksa kaže...
 - to ne mijenja cinjenicu da je cigaretni dim stetan za zdravlje, da izaziva neugodu nepusackoj vecini, a sve to iskljucivo radi gusta i ovisnosti pusaca. Pusenje je jako gadna ovisnost jer od nje ne stradava samo osoba-ovisnik, nego i ljudi oko nje.
 Ja nikad nisam niti tvrdio da je dim zdrav, dapače potpuno se slažem s pravom nepušača na čist zrak..
Ono čime se ne slažem je način na koji to ovaj zakon čini..
mbaksa kaže...
Zar ti sve vjerujes politicarima? Rekli su to sto su morali reci. Zamisli samo da su rekli da je razlog "zastita prava nepusaca i zaposlenika u ugostiteljskim objektima na neudisanje cigaretnog dima"! Jel bi to imalo ikakvog utjecaja? Pa covjece, to bi diglo takvu buru kod pusaca - svi bi vikali "a sto je s nasim pravom da pusimo gdje god i kad god hocemo?". Pa nisu politicari ipak toliko glupi kakvim ih neki smatraju. Namigiva
 Ako ti je takav stav, ni od ovog zakona ništa.. Tresla se brda, rodio se miš. A političara ima i glupljih, sjećam se pokojeg ministra..
A sjećam se i da je npr. Sanader obećao smanjenje pdv-a, ili mi se to učinilo? Toliko o povjerenju..
To je upravo i moja poanta, prodaju nam muda pod bubrege..
mbaksa kaže...
Znaci i dalje ne dajes primjere. A ovaj zakon ima svrhu. I ne znam na temelju cega bi mogao biti proglasen neustavnim. Ne temelju "prava da se pusi"? Pa to pravo ti nitko ne uzima - pusenje nije zabranjeno kao takvo, cigarete nisu zabranjene. Na temelju cega onda? Ti hoces da ti se dozvoli da pusis u javnim zatvorenim prostorima? Time bi se krsila prava nepusacke vecine te prava zastite na radu. Donosenje takvog zakona bi bilo neustavno - a ne ovaj novi zakon!
 A za ovo više ne znam kako bih ti objasnio. Probati ću pitanjem; kako bi ti proglasio neustavnim zakon koji još ne postoji?
U pravnom svijetu postoji procedura, prvo mora zakon biti izglasan, da bi se tek onda mogla podnjeti tužba vrhovnom sudu za ocjenu ustavnosti.
I to ne ide od danas do sutra. Obzirom da je zakon donešen prije 6 mj., s pravom primjenom prije 2 dana, tek možemo očekivati eventualne tužbe.
A ja se nisam niti upuštao u ocjenjivanje ustavnosti, samo sam rekao da je to mogućnost, a odluku ionako donosi vrhovni sud, a ne ja ili ti..

Ono po čemu se razlikuju naša stajališta je to da ti gledaš problematiku iz svog kuta nepušača, a ja pokušavam sagledati realnu situaciju iz svih kuteva.
Evo, upravo slušam 101-cu i izvještaj koji kaže da je u ova 2 dana primjene zakona promet u restoranima i lokalima bez terase promet pao za 80% (ako ne vjeruješ, prebaci valjda će biti još koja info. emisija). I šta kad prođe ljeto, od čega će ti ljudi živjeti? Imati će radno mjesto smoke/salary free, odnosno narodski rečeno pušing rođo..

Potpuno se slažem za zabranu pušenja u svim javnim prostorijama, osim u ugostiteljskim objektima. Budimo realni, koja je svrha kafića, 1 mineralna voda na njih 10 i intelektualni razgovori od 4 sata? To je ono zašto svaki gazda otvara kafić..

Sve mi se čini da ćemo vidjeti u budućnosti neko triper rješenje, poput onog: te 0.5 pa 0.0 pa opet 0.5, pa se bojim da ćeš opet morati udisati dim na pojedinim mjestima..
A primjer s alkoholom (0.0) je dovoljno svjež da vidiš da se zakon može i promjeniti, čak ne treba niti ocjena neustavnosti..

klimama kaže...
1. Nisam pitao Milinovića. Što se tiče ovakvih informacija, puno više volim pitati ljude sa ŠNZ-a.

Nisi citirao, tražih po toj stranici i tražilicom po bilo kojoj ključnoj riječi i nisam našao ništa, pa ne shvaćam poantu..
klimama kaže...
2. Novije studije pokazuju da je stres puno veći rizični faktor i za dijabetes i za visoki tlak nego li je to pretilost. Kod pretilih osoba nije toliki problem sama težina nego fizička neaktivnost. Gore je za zdravlje biti mršav i fizički neaktivan, nego imati koji kilogram viška uz redovnu tjelovježbu (pod tim ne mislim na 50kg viška).
To je upravo i moj stav, ima x stvari nezdravih, nije to jedino pušenje..
klimama kaže...
3.   S nečim se mora početi. Borba protiv pušenja na zapadu je počela odavno, a na red su došli i automobili i buka i ostale gadosti, pa će, vjerujem, i kod nas to uskoro doći na red. Jedno zlo ne može biti izgovor za toleriranje drugog zla.
Po ovome tvome shvaćanju bi EU i SAD spadale u jako konzervativne države jer zabranjuju pušenje, a recimo Rusija bi bila ultraliberalna? 
 Naravno da se mora s nečim početi. A početi se može na razne načine, ovaj mi se uopće ne čini najbolji izbor..
A Amerika je daleko konzervativnija nego npr. Hrvatska i nedaj bože američkog sna.. Vjerovatno si popušio filmsku propagandu pa si uvjeren da u Engleskoj i Americi cvatu ruže..
A ljepo su nekoć pjevali; Engleska i Amerika bit će zemlja proleterska..
Jesi vidio kad curu u toplessu u Amerci (osim u filmu)?? Niti nećeš jer je to zakonom zabranjeno, eventualno u New Orleansu na 5 sec za ogrlicu cvijeća.. Da upoće ne idem u daljnje nabrajanje..

Mislim da smo na različitoj valnoj duljini, pa ne vidim baš previše svrhe ove govorancije..
Niti ću ja promjeniti svoje mišljenje, niti ću svojim postom promjeniti bilo čije mišljenje, pa ću završiti s postovima u ovoj temi - sve je već rečeno..

17 godina
moderator
bed kaže...
Ja nikad nisam niti tvrdio da je dim zdrav, dapače potpuno se slažem s pravom nepušača na čist zrak..
Ono čime se ne slažem je način na koji to ovaj zakon čini..
Zakonom moraju biti zasticeni svi - ukljucujuci zaposlenike ugostiteljskih objekata. Novi zakon to osigurava.

bed kaže...
A za ovo više ne znam kako bih ti objasnio. Probati ću pitanjem; kako bi ti proglasio neustavnim zakon koji još ne postoji?
Ako je zakon sad neustavan, onda je bio neustavan i kad je donesen (Ustav se u medjuvremenu nije mijenjao). Kakve veze ima kad se podnosi ustavna tuzba? Jesi li ti procitao Ustav Republike Hrvatske? Koji konkretno clanak ili clanke krsi novi zakon?
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

na ovoj temi je borba

pušaći vs nepušaći

znate li što nitko od vas neće pobjediti

16 godina
neaktivan
gamer2400 kaže...

na ovoj temi je borba

pušaći vs nepušaći

..pa nije baš tako gamer,ima i nepušača koji se ne slažu s tim zakonom..odnosno s licemjerjem koje stoji iza njega..
16 godina
neaktivan
seneka kaže...
gamer2400 kaže...

na ovoj temi je borba

pušaći vs nepušaći

..pa nije baš tako gamer,ima i nepušača koji se ne slažu s tim zakonom..odnosno s licemjerjem koje stoji iza njega..
 pa i ja sam nepušać koji se neslaže s tim zakonom ali što sam htio reći oni koji se slaže s tim zakonom su svi nepušaći kao ja, koji pušać bi se slagao s tim zakonom
16 godina
neaktivan
gamer2400 kaže...
 pa i ja sam nepušać koji se neslaže s tim zakonom ali što sam htio reći oni koji se slaže s tim zakonom su svi nepušaći kao ja, koji pušać bi se slagao s tim zakonom
 ima ih,kome je "ugodno" bilo sjediti u kafićima s lošom ventilacijom a  o pušenju u automobilu da ne govorim..nisu svi pučači bili bezobzirni..postoji i "kultura pušenja" makar se radikalni protivnici s tim neće složiti..
17 godina
moderator
seneka kaže...
gamer2400 kaže...
 ima ih,kome je "ugodno" bilo sjediti u kafićima s lošom ventilacijom a  o pušenju u automobilu da ne govorim..nisu svi pučači bili bezobzirni..postoji i "kultura pušenja" makar se radikalni protivnici s tim neće složiti..
Nepusacima ne smetaju pusaci - smeta ih cigaretni dim. Ne zanima ih kultura ili nekultura pusaca ili nepusaca. Ne zanima ih obzirnost ili bezobzirnost pusaca. Ne zele nista manje ni vise od toga da ih se ne truje cigaretnim dimom u javnim zatvorenim prostorima. I to je cijela mudrost.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Nepusacima ne smetaju pusaci - smeta ih cigaretni dim. Ne zanima ih kultura ili nekultura pusaca ili nepusaca. Ne zanima ih obzirnost ili bezobzirnost pusaca. Ne zele nista manje ni vise od toga da ih se ne truje cigaretnim dimom u javnim zatvorenim prostorima. I to je cijela mudrost.
 to je ovim zakonom i riješeno ali i prije njega je bilo pušača  koji su napuštali prostoriju ako je nekom smetalo(u kafićima doduše ne)nisu palili cigaretu u autu,u prisustvu djece ili bolesnih ljudi..to smatram kulturom pušenja
17 godina
moderator
seneka kaže...
mbaksa kaže...
to je ovim zakonom i riješeno ali i prije njega je bilo pušača  koji su napuštali prostoriju ako je nekom smetalo
Problem je sto uvijek ima onih (i to ih je vecina) koji ne napustaju prostoriju. Rekoh - nisu problem pusaci kao takvi, kakvi god oni bili, problem je cigaretni dim. Sto nepusacu znaci sto ce se naci pokoji pusac koji ce otici van pusit, kad ce u prostoriji i dalje biti dima zbog svih onih koji unutar puse? Ako unutra nitko ne pusi - nema problema za nikog, nitko se ne buni jer se ni nema za sto buniti.

Ne kuzim - ti bi da se pisu pohvalnice "kulturnim pusacima"?

seneka kaže...
(u kafićima doduše ne)
Pa zasto onda to uopce spominjes? Kad je u praksi zakon usmjeren primarno na kafice. I kad je to glavni problem.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Problem je sto uvijek ima onih (i to ih je vecina) koji ne napustaju prostoriju. Rekoh - nisu problem pusaci kao takvi, kakvi god oni bili, problem je cigaretni dim. Sto nepusacu znaci sto ce se naci pokoji pusac koji ce otici van pusit, kad ce u prostoriji i dalje biti dima zbog svih onih koji unutar puse? Ako unutra nitko ne pusi - nema problema za nikog, nitko se ne buni jer se ni nema za sto buniti.

Ne kuzim - ti bi da se pisu pohvalnice "kulturnim pusacima"?

seneka kaže...
(u kafićima doduše ne)
Pa zasto onda to uopce spominjes? Kad je u praksi zakon usmjeren primarno na kafice. I kad je to glavni problem.
 slažem se da većina nije poštivala ni jedan zakon..zahvalnice ?-ne..to je jednostavno stvar osobne kulture,kućnog odgoja i elementarne pristojnosti.Prije 30-tak godina pušilo se na televiziji ,kancelarijama,bolnicama(što nikako ne odobravam) i niko se nije bunio..marlboro ( i coca-cola)je bio jedan od većih sponzora holivudske produkcije i onda odjednom počinje nova "moda"-"cigareta smrdi" i kvaziriga za zdravlje ljudi(opet napominjem nisam apriori protiv zakona) potpomognuta tim istim holivudom..pušenje se proglašava" političlki nekorektnim",bijelci koji puše su white trash ieto nove ideologije..to me smeta
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2009 15:10 (seneka).
17 godina
moderator
seneka kaže...
Prije 30-tak godina pušilo se na televiziji ,kancelarijama,bolnicama(što nikako ne odobravam) i niko se nije bunio..marlboro ( i coca-cola)je bio jedan od većih sponzora holivudske produkcije i onda odjednom počinje nova "moda"
Zar prije nije bilo "moda" pusiti? John Wayne? Marlboro Man? To su bile muskarcine i pol. Svaki muskarac je htio biti poput njih. Duhanska industrija je preko njih (i drugih marketinskim metodama, of kors - pusenje cigareta je redovito bilo ubacivano u holivudske filmove) cigarete ucinila pozeljnima, ucinila je pusenje pozitivnom drustvenom pojavom. Bas sam pricao pred godinu dana s jednom gospodjom na pragu pedesetih koja mi je rekla da je njezin otac pusio i da je to u to vrijeme ne samo bilo normalno, nego se od muskarca ocekivalo da pusi - jer inace nije bio pravi, potpun muskarac. Ako to nije bila "moda", ne znam sto jest. Marketing je ucinio cigarete modom! Sve se vrtilo i jos uvijek se vrti oko marketinga.

I sad da vidimo - tebe smeta nova "moda", koja je potkrijepljena znanstvenim i medicinskim istrazivanjima o stetnosti cigaretnog dima (pritom ignoriras i cinjenicu da cigareta danas vise nije isti proizvod kao prije dvadeset, trideset, pedeset godina!), a stara te nije smetala. Ne kuzim - u cem je stvar? Po cemu je ovo danas "ideologija, moda", a ono prije nije bilo? Pa bar ovo danas nije ideologija kad je zasnovano na znanstvenim istrazivanjima. Ili te muci bas to - nestanak jedne ideologije po kojoj je bilo dovoljno pusiti da budes pravi muskarac, a sad se za takvu sliku o sebi treba potruditi na neke druge, konstruktivnije nacine?
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže

I sad da vidimo - tebe smeta nova "moda", koja je potkrijepljena znanstvenim i medicinskim istrazivanjima o stetnosti cigaretnog dima (pritom ignoriras i cinjenicu da cigareta danas vise nije isti proizvod kao prije dvadeset, trideset, pedeset godina!), a stara te nije smetala. Ne kuzim - u cem je stvar? Po cemu je ovo danas "ideologija, moda", a ono prije nije bilo? Pa bar ovo danas nije ideologija kad je zasnovano na znanstvenim istrazivanjima. Ili te muci bas to - nestanak jedne ideologije po kojoj je bilo dovoljno pusiti da budes pravi muskarac, a sad se za takvu sliku o sebi treba potruditi na neke druge, konstruktivnije nacine?
 ..i opet je sve krenulo zbog novca(točnije pohlepe američkih odvjetnika) koji su osjetili da tužbama protiv duhanske industrje mogu basnoslovno zaraditi,trend se promjenio..politika je morala raditi kompromise razapeta između punjenja proračuna i antipušačke kampanje i" lavina" se pokrenula..Obdukcija se radi tisućama godina a da prije 30 god nisu znali o štetensti pušenja..dovoljno je bilo vidjeti pluča pušača (ove slike su zadji stadij karcinoma pluća koje ne moraju nužno biti uzrokovana pušenjm)nakon obdukcije i nisu bila više potrebna nikakva istraživanja..što se tiče mode ..da u pravu si-od macho mana do white trasha
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice