Pa nije isti drek, ova od 3600MHz je Trident Z memorija sa RGB osvijetljenjem, a ova 3200 je FlareX obicna crna i manje kvalitetan modul. I nije bas isti drek zato jer mozda covjek nezna klokat RAM pa mu je jednostavnije samo kliknut na XMP nego se jebavat sa latencijama i testiranjem stabilnosti, easy game easy life ;)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
To su isti čipovi sa različitim xmp-om, nema smisla davati više. Moj 3200c14 kit uredno ide na 3600c16 - http://valid.x86.fr/i1z792
EDIT: aha, vidim vraćamo se na estetiku, kom je disco efekt bitan, nek uzme skuplji rgb, tko sam ja da sudim
Pa naravno da je bitno, nije svakom svejdno jel mu komp izgleda kao da je 20 godina stajao u Černobilu 
F4-3600C17D-16GTZR za 1300 kn i cekati da bios pocne podrzavati ovu brzinu
Samo pitanje, odgovor može i na pm, gdje ti imaš ako se može znati tu memoriju za 1300 kn?
Ja baš gledao, našao kod nas jedino u svijetu medija za 1800 kn.

Ajde nemoj pretjerivati sada, nisu svi kao ti, ti si sebi izabrao i sada pusti druge da isto biraju sebi.
Slažem se s tobom za nabavku memorije, ali ne iz razloga što je memorija RGB već zbog kvalitete.
Napisao je da uzima preko firme bez poreza 
Ja bih radije uzeo AC Liquid Freezer 240, ako imaš kućište u koje ga možeš staviti.
Ja bih radije uzeo AC Liquid Freezer 240, ako imaš kućište u koje ga možeš staviti.
ja sam prvo naručia i tek se onda sitia da možda neće stat u kučište, al srićom 1cm viška (rekla nikad ženska)
vjerovatnost da ti iscuri ti je na istoj razini kao i vjerovatnost da ce ti ta noctua od kilu i nesto iscupat socket i savit maticnu plocu 
dupli post...
Ima li netko info, hoće li Optane za keširanje biti podržan na AMd chipsetu?
https://www.kitguru.net/components/motherboard/matthew-wilson/msi-launches-optane-genie-to-support-intels-new-optane-memory-technology/
meni dodje iz njemacke u italiju za jedan dan, pa u Hrvatski Leskovac do sljedeceg podneva. Onda cekam tjedan dana da nasi mamlazi dva puta utovare u krivi kombi paket, treci dan ne stignu dostavit, onda je praznik i vikend pa kad dodje paket iz ratnog pohoda gledam kak frajer ogromni televizor dize s jednom rukom, nasutava manje pakete jer nemre nac moj, trkne kutiju i tropi tv na pod. Zato snimam raspakiravanje da nebi bilo... dobro kaj CU nametal papira unutra za ispisat knjigu.
Najavili su iz amda da će to bit popravljeno sa ovim novim biosima kad ubace novi agesa kod, do tad je workaround da uključiš HPET ili ne koristiš sleep.
meni dodje iz njemacke u italiju za jedan dan, pa u Hrvatski Leskovac do sljedeceg podneva. Onda cekam tjedan dana da nasi mamlazi dva puta utovare u krivi kombi paket, treci dan ne stignu dostavit, onda je praznik i vikend pa kad dodje paket iz ratnog pohoda gledam kak frajer ogromni televizor dize s jednom rukom, nasutava manje pakete jer nemre nac moj, trkne kutiju i tropi tv na pod. Zato snimam raspakiravanje da nebi bilo... dobro kaj CU nametal papira unutra za ispisat knjigu.
Cim je izašla R9 200 serija sam narucio 270. Donosi frajer, pod rukom kutija, vadi papire da potpišem i paf ode kutija dole na beton. Pukne se smijat i kaže "Ma nije joj ništa...".
To se sve uspjelo dogoditi u tih 20 sekundi što sam ja vidio, bog zna šta sve bude u svim tim pretovarima....
Rekordi se obaraju samo tako, a dok sam ja govorio da je sigurno neki bug onda je bilo pa kako bug kada cinebench kaze 2k score
To nema neke pretjerane logike, da je bug. Bug može prikazivati u Windowsima pogrešan takt (što radi i na Intelu kod overclocka), ali ne možeš bugom renderirati brže. Ako je brže, brže je. Nije bitno jel' brže zbog buga ili ne. Daš mu test i ako renderira sliku u 17s onda je to 17s.
Nije stvar overclocka, posto je pdv off sto uzeti, ima li smisla davati cca 50% vise novaca za max 10-15% bolje perfomanse u nekim specijanim situacijama
F4-3200C14D-16GFX za 1200 kn
F4-3600C17D-16GTZR za 1300 kn i cekati da bios pocne podrzavati ovu brzinu
f4-3200c16d-16gvk za 762 kn (dual rank) i cekati da se bios popravi
HX430C15PB3K2/16 za 950 kn (single rank hynix) i cekati da se bios popravi
Stvar je u tome sto u trgovini u kojoj mogu kupovati nema Samsung IC single rank memorije na 3000mhz koju bi uzeo bez razmisljanja.
Brzina ili latencija, pitanje je sad
http://www.crucial.com/usa/en/memory-performance-speed-latency
To nema neke pretjerane logike, da je bug. Bug može prikazivati u Windowsima pogrešan takt (što radi i na Intelu kod overclocka), ali ne možeš bugom renderirati brže. Ako je brže, brže je. Nije bitno jel' brže zbog buga ili ne. Daš mu test i ako renderira sliku u 17s onda je to 17s.
Osim ako krivo broj vrijeme zbog buga...
To ni meni nije jasno. Kažu bug koji pokazuje KRIVU frekvenciju u Windows i ostalim programima. Ali ako za CB treba stvarna veća frekvencija kako onda i CB pokazuje puno veće rezultate, pa ne može nešto čega nema (u ovom slučaju tih 700MHz više) utjecati na rezultat. Razumio bi da samo Windows pokazuje tu frekvenciju ali i svi ostali programi rade isto to i prema toj frekvenciji dobijemo rezultate bench-a. Ako netko ovdje može ponovit taj bug zamolio bi ga da odvrti par igrica da vidimo fps na tim "bugovitim frekvencijama".
Da ne bude nedoumlja, treba uzeti posebnu štopericu i izmjeriti vrijeme za koje izrenderira sliku ... ionako je to pravi smisao, za koliko makina može napraviti isti izračun, CB su samo virtualne jedinice za lakšu usporedbu, koje su se ionako vremenom mijenjale. Cinebench nije od jučer, postoji već 17 godina, od verzije 2000, 2003, R9.5 (prva 64-bit), R10, R11.5 i aktualna R15 ("R" iste kao Cinema4D).
Zanimalo me, pa da dopunim za Cinebench R9.5 (tadašnji CB, neusporedivi sa današnjim)
malo iz arhive, CPU, single/multi
- Intel E4300 @1.80GHz, 316 / 591
- A64 X2 3800+@2.6GHz, 429 / 809
- Intel E4300 @3.15GHz, 544 / 1010
- Intel Q6600 @2.40GHz, 423 / 1322
- Intel Q6600 @3.15GHz, 548 / 1702
danas:
- Intel 5820k @4.40GHz, 1043 / 5208 (toliko brzo napravi multi da ne stigne ni dobro skalirati HT :))
Zajednički nazivnik je ista test-scena, isti posao koji treba izračunati.
Lijepo se vidi da nije sve u taktu i broju jezgri, ima nešto i u napretku arhitekture, uvođenju novih instrukcija, više cachea, brži RAM ...
Osim ako krivo broj vrijeme zbog buga...
Misliš? Oo Pa izbrojiš ga sam. :D
Stvarno vrijeme je jednako, ali zbog buga windows nakon "buđenja vidi vrijeme usporeno" pa bench se odvrti za npr stvarnih 17sec, a win vidi da je prošlo recimo 10sec i na osnovu toga boduje. Slična situacija je sa starijim intelovim procevima na pojedinim windowsima (8 i 10) kad se podešava base clock, zato je na hwbotu bclk klokanje bilo zabranjeno na pojedinim kombinacijama komponenti i windowsa.
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Rezime? - Ooook:
TL;DR:
- izašao je Ryzen nakon 2084 AMD-ova tipična "samo što nije"
- razočarao je Intel fanboye i ljude koji su očekivali CPU iz 2038.
- naljutio je Intel jer sad više nitko nema razloga kupiti 6900K i 6950X
- razočarao je one koji su očekivali 1080p-gejming CPU, a dobili upola jeftiniji enthusiast-level 8-core
- rambox je i dalje jak, voli BenQ i AMD dok god mu plaćaju reklamu
- stjepanj je požurio nabaviti Ryzen 5 i clockati svoj golden primjerak na 4.17GHz, dok drugi imaju tek 4.1GHz max.
- volegradele ima Ryzena na 4.5GHz, al' je zaboravio fotošopirat napon s 0,6V
- ansha je obećao svoj treći PC vlasnicima Ryzena koji dobiju duplo više bodova od njegovog Xeon 12-CPU klastera na Cinebenchu
Nakon 20 stranica spama, nemogu vjerovat da nisi stazice spomenuo :P
http://wccftech.com/amd-ryzen-5-1400-cpu-oc-gaming-benchmarks-leak/
1600@2400 mema https://videocardz.com/67852/first-full-review-of-amd-ryzen-5-1600-is-here