Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.522.457
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Nakon tjedana in stock, out of stock, čekanja slanja, pakiranja, povlačenja itd., napokon konkretna informacija kad mi stiže crosshair - 5.4. srijeda.

Dakle očekujte build i bar neke testove u četvrtak. God bless

18 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Evo usporedbe koju zanima 99% gamera.

G4560 ovdje nije na 100% jer koristi 2133 mhz memoriju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.3.2017 21:38 (XXX).
10 godina
protjeran
Re: AMD Ryzen CPU
XXX kaže...

Evo usporedbe koju zanima 99% gamera.

G4560 ovdje nije na 100% jer koristi 2133 mhz memoriju.

Ocekivano, jedan i5 radi dar mar od svega toga, al ajd uzet cemo i ovaj video sa dozom soli.

18 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Ma kakvi, dar mar radi G4560 jer košta dva/tri puta manje od svega ostalog. Uz memoriju na 2400 mhza ima u dlaku iste performanse kao i onaj skroz desno. Jednostavno no brainer...npr. drugi test Follout 4 Diomond City i bolji FPS nego na Ryzenu 4/8.470kn vs 1550 kn, hebiga a o ploči da ne pričam.

14 godina
AMD Ryzen CPU

To samo dokazuje koliko su igre jadno optimizirane.

18 godina
XXX kaže...

Ma kakvi, dar mar radi G4560 jer košta dva/tri puta manje od svega ostalog. Uz memoriju na 2400 mhza ima u dlaku iste performanse kao i onaj skroz desno. Jednostavno no brainer...npr. drugi test Follout 4 Diomond City i bolji FPS nego na Ryzenu 4/8.470kn vs 1550 kn, hebiga a o ploči da ne pričam.

A čuj, to samo znači da će vjerojatno i AMD jednako funkcionirati sa ryzenom R3 - 4 core procevima, jer kao što ivanzu dolje kaže, iako se ovdje najviše hajpa o igranju, to nije najbolji test za skuplje procesore. Vjerujem da će i matične za te ryzen 3 malce biti jednakog ranga kao i intelove za g4560 jer sumnjam da amd nije upoznat sa trenutnom ponudom i cijenama na tržištu.

ivanzu kaže...

Da, Evo kad se malo netko potrudi, kako performanse skaču daleko više od razlika brzina memorije ili stazica po pcie kanalu. http://wccftech.com/amd-ashes-of-the-singularity-optimized-ryzen-performance/
Konzolitis je dobrano ukiselio tržište, pa sad jedino što i dalje smanta gaming entuzijaste je kad im se uvaljuju 4K sistemi. Kad mainstream hardver uskoro stigne i to, uvaljivat će se 8K.
A igre u 90% slučajeva jednako nedovršene, traljave, prežvakanih tema i linearne. 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.3.2017 22:17 (overhaul).
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU
Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to d
14 godina
protjeran
ivanzu kaže...

To je istina, ali onda se tome treba prilagoditi jer nitko ne zna kad ce optimizacija za vise jezgara postati mainstream.

13 godina
odjavljen
war3_tft kaže...

To je istina, ali onda se tome treba prilagoditi jer nitko ne zna kad ce optimizacija za vise jezgara postati mainstream.

Pa ono, ajdmo krenuti od dx12 najprije, jel...

SkorvY
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.3.2017 22:22 (skorvy).
10 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Od toga smo krenuli jos 2014te, nikako da stigne vise  

17 godina

ima već par dana

16 godina

Hoće li ova moja ddr4 memorija biti kompatibilna sa tim novim proc i matičnim pl?

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
18 godina
odjavljen
ivanzu kaže...

Meni su dobro optimizirane 

13 godina
neaktivan
Lucidius kaže...

Od toga smo krenuli jos 2014te, nikako da stigne vise  

Do nividia-e je evo škota opet 

http://hwbot.org/signature/u135800.png
12 godina

Poanta je da mogu još puno bolje koristiti hardver. Zapravo jedna današnja top pa i netop grafa je hardverski dovoljna da brzo vrti sve živo bez CPUa, ali tehnologija ne ide u tom smjeru.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.3.2017 22:58 (The_Fichek).
16 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Fali još Drago da upadne u temu da upotpuni dozivljaj.

:D

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Au contraire Tonci, au contraire. Ja sam uzeo X99 bas zato sta je perf/$ 5820K bio daleko bolji od 4790K + Z97. Da ne kazem da mogu upgradeat jeftino na 18-22 core-a kad mi zatreba.

Svi ljudi koje znam da zive od 3d rendera imaju prilicno zastarijele masine, jedan od nasih najboljih jos uvijek radi svoje rendere na jednom 3770K, a to je photorealistic shit... Razlike u brzinama izmedju state of the art stroja i stare krame su samo 5-6x, kazem samo jer je to promjena par postavki u rendereru tj. ne mozes znanje nadoknadit snagom...

Nisi išao na najbolje što nudi platforma pa to ne možeš ni uspoređivati, a to s nadogradnjom je priča s kojom se ne slažem. Nisam nikad nadograđivao CPU na postojeću ploču niti upoznao nekoga tko jest. Obično već stigne i bitno bolja ploča.

Što se tiče renderinga, softverski direktno ovisi i broju jezgara, hw ubrzani na gpuima nije, pa je i 3770K ok. Što se tiče drugog dijela komentara, znanje nema nikakve veze s tim; brzina renderinga je isključivo funkcija sirove brzine hardvera i kompleksnosti scene.

Mladen kaže...

Da, 5820k je najbolji bang for bucks u zadnjih 5 godina ... još da su ploče bile malo jeftinije i da Intel nije toliko pretjerao sa cijenama za 8 ili 10-core, hypea oko Ryzena skoro ne bi ni bilo.

Za single CPU Xeon ne vidim baš nekog smisla, a moraš mijenjati i RAM ... ako se već ide na Xeona, onda dual-CPU.

Da preduhitrim Anshu :) ... jasno, ako se za godinu-dvije opet pojavi val jeftinih rabljenih 12, 14, 18-core Xeona onda ima smisla i taj upgrade. Mislio sam na redovne cijene.

Za entuzijaste, 5930K je puno bolja kupovina - veći bazni takt, više stazica. 

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
10 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Na tvoje postove se samo nasmijem, nisu za nista drugo 

Mos se smijat kolko 'oš al kupnja ddr4, z270ke i 7700k pokraj mogucnosti kupnje 4790k je pucanj u prazno.

1151 je završena priča. Ti si nekim postovima pokazao da imas smisla za odabir optimalnih komponenti pa me i je iznenadila ova kupnja, trebao si ostati pri onom odabiru Ryzena jer ono je imao smisla donekle.

Pare koje si ulupao da bi imao "naj novije" si mogao potrosit na jos jednu 1080ku ili dodat za 1080ti, 4790k na onoj ploci sa tvojim hladnjakom je isto sto i 7700k,

4790k + 1080ti ili 2x1080 je puno bolji materijal za kurchenje po forumu, prosipanje znanja i dokazivanje svima da si pun love nego 7700k + 1080ka

Cijenite više pitku vodu.
12 godina

7700K je u gamingu nešto bolji od Ryzena, a to kaj je uzeo prestiž matičnu i kaj je DDR4 preskup je druga priča. 

Čisto za gaming je ovo kaj veliš sa 2x1080 bolji potez, ali onda bi bivše komponente lošije prodao i opet bi kasnije više izgubio prodajom još jedne 1080. Jedna 1080tka mu je čist oke za taj monitor, sve da ima i 144Hz tako da je Lucidusov potez po meni skroz ok. Uostalom, ako ima za vodeno od hiljadu i pol, onda je odabir matične donekle razumljiv.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.3.2017 23:50 (The_Fichek).
10 godina
protjeran
Glavas_ZG kaže...
Lucidius kaže...

Na tvoje postove se samo nasmijem, nisu za nista drugo 

Mos se smijat kolko 'oš al kupnja ddr4, z270ke i 7700k pokraj mogucnosti kupnje 4790k je pucanj u prazno.

1151 je završena priča. Ti si nekim postovima pokazao da imas smisla za odabir optimalnih komponenti pa me i je iznenadila ova kupnja, trebao si ostati pri onom odabiru Ryzena jer ono je imao smisla donekle.

Pare koje si ulupao da bi imao "naj novije" si mogao potrosit na jos jednu 1080ku ili dodat za 1080ti, 4790k na onoj ploci sa tvojim hladnjakom je isto sto i 7700k,

4790k + 1080ti ili 2x1080 je puno bolji materijal za kurchenje po forumu, prosipanje znanja i dokazivanje svima da si pun love nego 7700k + 1080ka

Pa 7700k je bolji u igrama i to vidljivo, a kada se jos upari sa brzim ddr4 ramom u igrama jos dodatno nabijes prednost sta govore i najnoviji testovi oko benefita brzih ddr4 memorija u gamingu.

Ne kuzim kako je 1151 zavrsena prica kada je Kaby tek stigao, a prica se i o podrzavanju 8me generacije za z270 plocama...

Onaj i5 je zastario i bio je na rubu snaga i sa jednom gtx 1080 a kamoli dvije ili sa 1080ti. Niti meni treba veca graficka snaga trenutno jer mi 1080 taman odraduje sve u 60fps max settings na 1440p.

Inace ja sam ram platio 980kn, bila je jebena ponuda, cak sam stavio na temu o dobrim ponudama link.

Sada sam miran sa svime i imam novu garanciju i ultimativne performanse u gejmingu, i ram koji ce mi posluziti i za daljnje nadogradnje. Ulaganje u 4790k nike opcija jer ako bi mi otisla ploca morao bi nivu kupovati pa nebi bio nigdje, ovako sam odma odradio taj proces prebacivanja i mir.

Benifirao sam apsolutno na svim poljima sa novom platformom.

18 godina
Tonči kaže...

Što se tiče renderinga, softverski direktno ovisi i broju jezgara, hw ubrzani na gpuima nije, pa je i 3770K ok. Što se tiče drugog dijela komentara, znanje nema nikakve veze s tim; brzina renderinga je isključivo funkcija sirove brzine hardvera i kompleksnosti scene.

Da, ako se radi o unbiased render-engineu ... za biased (oni koji koriste razne aproksimacije kako bi ubrzali izračun) , znanje, odnosno iskustvo u podešavanju parametara konkretnog enginea može jako skratiti vrijeme renderinga za gotovo ideničan rezultat (neprimjetne razlike na finalnoj slici). Naravno, sirova brzina hardvera, odnosno broj jezgri su dobrodošli u oba slučaja.

Za 5930k, opet ovisi o namjeni ... gamerima da, za CPU render-engine stazice su nebitne a 5820k i 5930k su se slično oc-ali, tako da je 5820k bio no brainer.

17 godina
odjavljen
Mladen kaže...
Tonči kaže...

Da, ako se radi o unbiased render-engineu ... za biased (oni koji koriste razne aproksimacije kako bi ubrzali izračun) , znanje, odnosno iskustvo u podešavanju parametara konkretnog enginea može jako skratiti vrijeme renderinga za gotovo ideničan rezultat (neprimjetne razlike na finalnoj slici). Naravno, sirova brzina hardvera, odnosno broj jezgri su dobrodošli u oba slučaja.

Za 5930k, opet ovisi o namjeni ... gamerima da, za CPU render-engine stazice su nebitne a 5820k i 5930k su se slično oc-ali, tako da je 5820k bio no brainer.

Unbiased ili ne, razlike koje ćeš dobiti tu, dobit ćeš i na bržem hardveru pa brži hardver jednostavno nema alternativu. :) A biased renderi su de facto standard (ja živim dijelom od shadera i toolsa za large-scale production rendering). Unbiased renderingom se gotovo nitko ne bavi u produkciji, osim eventualno med sektora koji, opet, ni ne koristi klasični hardver i vrlo je konzervativan (ugrađujemo provjerene i patchane Xeone u strojeve koji će raditi 10 godina min.).

Stazice ti postanu bitne kad zatrebaš 7 GPU-a jer si to jutro skužio da su ti konačno istekle licence za soft. render i smiješ kupiti Redshift. 

18 godina
Tonči kaže...

Unbiased ili ne, razlike koje ćeš dobiti tu, dobit ćeš i na bržem hardveru pa brži hardver jednostavno nema alternativu. :) A biased renderi su de facto standard (ja živim dijelom od shadera i toolsa za large-scale production rendering). Unbiased renderingom se gotovo nitko ne bavi u produkciji, osim eventualno med sektora koji, opet, ni ne koristi klasični hardver i vrlo je konzervativan (ugrađujemo provjerene i patchane Xeone u strojeve koji će raditi 10 godina min.).

Stazice ti postanu bitne kad zatrebaš 7 GPU-a jer si to jutro skužio da su ti konačno istekle licence za soft. render i smiješ kupiti Redshift. 

Nadovezao sam se na ono što je Ansha komentirao i spomenuo znanje ... karikiram, dobar majstor će i sa 7700k napravit jednako dobar rezultat za jednako vrijeme kao i netko sa 6900K ali koji ne poznaje dovoljno render-engine pa samo opali neki od postojećih preseta. Vjerojatno si vidio render settingse od npr. V-Raya,  ima hrpu parametara koji daju par stotina kombinacija od kojih neke mogu drastično ubrzati/usporiti rendering za gotovo neprimjetne razlike u finalnoj slici.

Isprika ostalima na offtopicu ... da budem on, morat ću i ja idući tjedan ubost jednog Ryzena pa da direktno usporedim na istim projektima sa 5820k :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.4.2017 0:55 (Mladen).
17 godina
odjavljen

Ryzen je per-core možda lošiji (iako nije po taktu), ali zato traži puno manje love. Šteta što nema dual-socketa, ako već ne quad... zamisli - 330 dolara po procesoru s 8 jezgara. Za cijenu jednog 6950X 10(20) imaš 4x8(16) Ryzena i ploču. :)

18 godina
Tonči kaže...

Ryzen je per-core možda lošiji (iako nije po taktu), ali zato traži puno manje love. Šteta što nema dual-socketa, ako već ne quad... zamisli - 330 dolara po procesoru s 8 jezgara. Za cijenu jednog 6950X 10(20) imaš 4x8(16) Ryzena i ploču. :)

Pa ako je istina ovo za X399, ni dual-CPU 16/32 Ryzen nije daleko, makar se zvao ThreadRipper :)

Naples će isto biti dostupniji od Xeona ... svakako, bit će zanimljivo.

17 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Dok se tu natezete bez neke konkretne prave recenzije, moram reci da sam presao na Intel...
Maloprije kupio...

17 godina

mindfactory ne dostavlja u Hrvatsku, promjenili ovaj mjesec ili kaj?

Linux, Arch Linux.
18 godina
Nisu nikad ni dostavljali, caseking, computeruniverse ili alzashop ti ostaje. Mozda jos koji ali nisam siguran, vidi na amazonu, i tamo budu dobre cijene.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
neaktivan
Ante kaže...

mindfactory ne dostavlja u Hrvatsku, promjenili ovaj mjesec ili kaj?

Gastarbeiter sam

13 godina
neaktivan

Zašto b150 ploča sa k procesorom, bolje uzeti k cpu + z170 ili non k cpu + b150/h170. Čak i z170 sa non k procom bi bilo bolje.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice