Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 356.988
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Visak kaže...

Što bi ti netko prije 3000 godina mogao odgovoriti na pitanje 'što bi tebi bio dokaz da je munja prirodna pojava'? Ako čovjek nema predodžbu o nečemu, ne može postaviti uvjete za dokaze, ali kad se dokazi pojave, jasno je što dokazuju.

Dokaza za sada definitivno nema, a ako prikupite nešto što se čini dokazom, javite se, pa ćemo pogledati. No sama činjenica da kroz tisuće godina nije ništa konkretno izašlo na vidjelo, dok smo neke nevjerojatne stvari o prirodi u međuvremenu otktili, sugerira da vam je trud uzaludan. Tim više što prihologija i neuroznanost polako nude objašnjenja za religiozne doživljaje, pa se čini da će bog uskoro biti dokazan, ali isključivo kao misaoni proces. Njegovo postojanje je 'nužno', na isti način kao i postojanje brojeva, dapače dijele isti prostor, onaj u našem umu, bez ikakvog utjecaja na stvaran svijet, osim kroz djelovanje ljudi dok o njima razmišljaju.

Dakle ukratko, nisi pobio ništa kao što si rekao. Također, nisi govorio o dokazima već argumentima što nije isto. Nužnost transcenog Bića iz argumenta je jasna ko dan i odgovora na to pitanje nema (provjereno, svaki velikan bi se složio), a ako misliš da ima, probaj, napiši, neka nagrada ti ne gine. Možeš eventualno odbacit smislenost pitanja "zašto" u kontekstu postojanja svemira, a to te onda dovodi do slobodno odabrane ignorancije - suprotnost znanju. Bog ovdje nije "bog rupa" kako se često imputira pogrešno, već temelj i preduvjet svega kontingentnog jer sve što nije nužno opstoji na temelju ovisnosti o nekontingentnoj egzistenciji - ovo je logika 1on1 na temelju koje možemo ići, i mnogi filozofi velikani su išli, u odgonetavanje prirode nužnog bića.

Psihologija ne nudi objašnjenje za religiozne doživljaje, jer sama nema mogućnost promotriti preduvjet svih iskustava - svijest. Dok se svijest ne objasni redukcionistički, jedina opcija materijalizmu preostaje - odbaciti je, a to je onda, rekao bih, konačna predaja pred najvećim izazovom, ilitiga kukavičluk. Također, u svjetlu QM materijalizam je pase i završena priča - barem u svjetlu trenutnih intepretacija QM. Prije mjerenja, objekt nema definirano i poznato svojstvo ili lokaciju. klik   klik

MrBlc ili ako je sposobna misliti kroz indukciju i dedukciju koristeći zakone logike. No netko, nažalost, nema te mogućnosti, toga sam svjestan.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2017 14:25 (eywa33).
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Nužnost transcenog Bića iz argumenta je jasna ko dan i odgovora na to pitanje nema (provjereno, svaki velikan bi se složio), a ako misliš da ima, probaj, napiši, neka nagrada ti ne gine. Možeš eventualno odbacit smislenost pitanja "zašto" u kontekstu postojanja svemira, a to te onda dovodi do slobodno odabrane ignorancije - suprotnost znanju.

...

MrBlc ili ako je sposobna misliti kroz indukciju i dedukciju koristeći zakone logike.

Nije ti indikativno da do takvih zaključaka dolaze isključivo ljudi koji stvari gledaju kroz religijsku prizmu? Ne pada ti na pamet da to upućuje na razlike u polaznim premisama, a ne u logičkom nizu i zaključivanju?

eywa33 kaže...

No netko, nažalost, nema te mogućnosti, toga sam svjestan.

Daj stavi si to u potpis da se ne ponavljaš stalno 

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Nije ti indikativno da do takvih zaključaka dolaze isključivo ljudi koji stvari gledaju kroz religijsku prizmu? Ne pada ti na pamet da to upućuje na razlike u polaznim premisama, a ne u logičkom nizu i zaključivanju?

Meni je ovdje indikativno jedino to da onaj tko drži da navodi manjkavosti Leibniza, a ne razumije koncept nužnog bića koji je temelj samog argumenta - ne zna što govori. Ukratko, kako sam rekao na početku - prtljanje.

Rekao sam i ponavljam, jedini ti je izlaz B. Russell. No to po meni nije izlaz, već glava u pijesku.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
odjavljen

Razumijem koncept, ali ne nalazim opravdane argumente koju bi opravdali taj koncept. Oni argumenti koji pokušavaju opravdati taj koncept primjenjuju vremenska ograničenja na nešto što definiraju kao bezvremensko...

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Razumijem koncept, ali ne nalazim opravdane argumente koju bi opravdali taj koncept. Oni argumenti koji pokušavaju opravdati taj koncept primjenjuju vremenska ograničenja na nešto što definiraju kao bezvremensko...

Opet ti u špade. Vremensko i bezvremensko nema nikakvu izravnu vezu sa argumentom. Tek naše ograničene glavice pokušavaju nametnuti prostor-vrijeme tamo gdje ga nema, kao ti sada.

15 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Opet ti u špade. Vremensko i bezvremensko nema nikakvu izravnu vezu sa argumentom. Tek naše ograničene glavice pokušavaju nametnuti prostor-vrijeme tamo gdje ga nema, kao ti sada.

Pošto se ti nalaziš u prostor-vremenu, kako možeš znat što je izvan njega kad si ograničen njime?

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Leibnizov argument se temelji, između ostalog, i na premisi da sve što postoji mora imati objašnjenje, bilo u vidu nužnosti, bilo u vidu uzroka.

Uzrok je pojam koje je usko vezan uz tok vremena u našem Svemiru, odnosno u prostor-vremenu unutar našeg Svemira. Kad govorimo o nastanku Svemira, ne možemo ga promatrati u sustavu prostor-vrijeme koju postoje unutar Svemira jer oni van Svemira i "prije" Svemira ne postoje. Da li vrijeme van Svemira postoji i kakve su mu karakteristike možemo samo nagađati, pa se ta premisa temelji na nagađanju.

Druga premisa kaže da, ako je Svemir stvoren, stvorio ga je Bog. Boga se definira Boga kao vanvremenskog i vanprostornog (inače ne bi bio Bog). Ako drugu premisu prihvatimo kao ispravnu, time priznajemo mogućnost da nešto postoji van toka vremena. Ako nešto može postojati van toka vremena, onda nemamo vremenski slijed kod uzročno-posljedične veze, već su uzrok i posljedica "razbacani" van vremena. To znači da uzrok ne mora prethoditi posljedici (točnije, ne može jer je van vremena), odnosno, posljedica može sadržavati vlastiti uzrok (slično kao u misaonom eksperimentu s putovanjem kroz vrijeme).

Kako je Leibniz umro jedno 150 godina prije nego se Einstain rodio, za očekivati je da on nije imao dovoljno spoznaja o prirodi vremena i povezanosti vremena i prostora, pa isto nije mogao uzeti u obzir, te je iz njegovog stajališta argument bio sasvim logičan.

14 godina
protjeran
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Ako me nešto više začuđuje od nerazumnog držanja logički, ako već ne loših, onda svakako ne dovoljno čvrstih, stavova određenih ljudi u ovoj temi, onda je to da se ono što je u osnovi neempirijsko, dakle nelogičko (ne nelogično, nelogičko!) pokušava objasniti logikom. Ponavljam: sa stajališta čiste logike, odnosno, čisto empirijski, niti teaizam niti ateizam nemaju dovoljno kredibiliteta. Zato se od vjernika i traži da dođu u osoban dodir s Bogom, da nadiđu područje, kako vlastitoga, tako i iskustva općenito.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2017 22:22 (NiramX).
13 godina
odjavljen
footballer kaže...
eywa33 kaže...

Pošto se ti nalaziš u prostor-vremenu, kako možeš znat što je izvan njega kad si ograničen njime?

Čim sam pročitao svoj post nakon što sam ga postao, pomislio sam kako će se netko naći i prokomentirati moju malo nezgodnu formulaciju. Vrijeme-prostor nisu izravno dio argumenta, već samo neizravno, odn. tu su jer drugačije ne možemo, kako je Kant demonstrirao, i s time se slažem. Ovdje je riječ o konceptu koji nam JEST poznat, a to je nužnost i kontingencija gdje je sve što možemo zamisliti u svemiru očigledno i neumoljivo - kontingentno. A onda dolazimo do pitanja "zašto". Dakle, ako je sve kontingentno, zašto uopće jest?!?! To pitanje, ponavljam, nema odgovor ukoliko ne postuliramo nužno biće. Aristotel je to shvatio, a Leibniz samo preformulirao i dao nove kategorije. 

MrBlc kaže...

Leibnizov argument se temelji, između ostalog, i na premisi da sve što postoji mora imati objašnjenje, bilo u vidu nužnosti, bilo u vidu uzroka.

Uzrok je pojam koje je usko vezan uz tok vremena u našem Svemiru, odnosno u prostor-vremenu unutar našeg Svemira. Kad govorimo o nastanku Svemira, ne možemo ga promatrati u sustavu prostor-vrijeme koju postoje unutar Svemira jer oni van Svemira i "prije" Svemira ne postoje. Da li vrijeme van Svemira postoji i kakve su mu karakteristike možemo samo nagađati, pa se ta premisa temelji na nagađanju.

Druga premisa kaže da, ako je Svemir stvoren, stvorio ga je Bog. Boga se definira Boga kao vanvremenskog i vanprostornog (inače ne bi bio Bog). Ako drugu premisu prihvatimo kao ispravnu, time priznajemo mogućnost da nešto postoji van toka vremena. Ako nešto može postojati van toka vremena, onda nemamo vremenski slijed kod uzročno-posljedične veze, već su uzrok i posljedica "razbacani" van vremena. To znači da uzrok ne mora prethoditi posljedici (točnije, ne može jer je van vremena), odnosno, posljedica može sadržavati vlastiti uzrok (slično kao u misaonom eksperimentu s putovanjem kroz vrijeme).

Kako je Leibniz umro jedno 150 godina prije nego se Einstain rodio, za očekivati je da on nije imao dovoljno spoznaja o prirodi vremena i povezanosti vremena i prostora, pa isto nije mogao uzeti u obzir, te je iz njegovog stajališta argument bio sasvim logičan.

Opetovano i konstantno nespretno ne-rezoniraš. Uzročnost je naš datum izvan kojeg ne možemo misliti, stoga ti se nameće kao okvir razmišljanja i za ovaj argument, premda je višak za argument kako je prvotno zamišljen i dovodi te u opasnost da zađeš u čistu metafiziku o kojoj, sjetimo se Kanta - ne možemo ništa validno reći. Čisti dokaz prtljanja je ovo tvoje "razbacivanje uzroka i posljedice van vremena", i ostatak misaone niti koju provlačiš, a zapravo ništa točno ne govoriš, već nagađaš. Kako je ovo argument koji ima namjeru ukazati na metafizičko Biće, nemaš nikakav validan znanstven okvir za pobit logiku argumenta. Stoput sam ponovio da odgovor na pitanje ne postoji a da bi ga se moglo potvrdit empirički. Sam argument nameće nužnost nužnog bića, kao logički slijed. Ali ne, ti se nalaziš pametan da to opovrgneš. Baksina škola, već provaljena. Dakle, ako hoćeš pokazat da mu je argument manjkav, pokaži kako i zašto je svemir nužan.

NiramX kaže...

Ako me nešto više začuđuje od nerazumnog držanja logički, ako već ne loših, onda svakako ne dovoljno čvrstih, stavova određenih ljudi u ovoj temi, onda je to da se ono što je u osnovi neempirijsko, dakle nelogičko (ne nelogično, nelogičko!) pokušava objasniti logikom. Ponavljam: sa stajališta čiste logike, odnosno, čisto empirijski, niti teaizam niti ateizam nemaju dovoljno kredibiliteta. Zato se od vjernika i traži da dođu u osoban dodir s Bogom, da nadiđu područje, kako vlastitoga, tako i iskustva općenito.

S ovim se u jednom dijelu slažem. Jedino me bode ovo dovođenje "čiste logike" i a/teizma. Ovdje samo želim pokazati da se forumski gurui koji "šamaraju" teiste i "prokazuju nelogičnosti", opovrgavaju neopovrgljivo i rade sl. mentalne vratolomije, vrlo lako mogu dovest u istu, zapravo i goru, poziciju od one u koju žele dovesti teiste. Bog nije predmet dokazivanja, to je filozofija/metafizika 1on1. Toga je svjestan svatko tko ima minimum minimuma znanja kojeg je filozfija akumulirala do sada. Zapravo i prije nove ere, al eto. Osobni odnos sa Bogom je ono što pogotovo nije predmet znanstvene rasprave, kao i gotovo svako iskustvo koje nam predstavlja nešto važno, sveto.

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Opetovano i konstantno nespretno ne-rezoniraš. Uzročnost je naš datum izvan kojeg ne možemo misliti, stoga ti se nameće kao okvir razmišljanja i za ovaj argument, premda je višak za argument kako je prvotno zamišljen i dovodi te u opasnost da zađeš u čistu metafiziku o kojoj, sjetimo se Kanta - ne možemo ništa validno reći. Čisti dokaz prtljanja je ovo tvoje "razbacivanje uzroka i posljedice van vremena", i ostatak misaone niti koju provlačiš, a zapravo ništa točno ne govoriš, već nagađaš. Kako je ovo argument koji ima namjeru ukazati na metafizičko Biće, nemaš nikakav validan znanstven okvir za pobit logiku argumenta. Stoput sam ponovio da odgovor na pitanje ne postoji a da bi ga se moglo potvrdit empirički. Sam argument nameće nužnost nužnog bića, kao logički slijed. Ali ne, ti se nalaziš pametan da to opovrgneš.

Leibnizov argument izlazi izvan okvira fizike koju mi poznajemo, ali pretpostavlja da vrijede ista pravila koja su unutar okvira fizike uvjetovana prostor-vremenom. O tome što je van okvira naše fizike možemo samo nagađati i tu si u pravu. Međutim, očito ne uspijevaš istu opservaciju primjeniti na Leibnizov argument koji se također temelji na nagađanju.

eywa33 kaže...

Baksina škola, već provaljena.

Nije ovo Baksina škola, već tvoja, a to da je provaljena, to si itekako u pravu. Ponavljaš naučeno iz knjige, bez da razmišljaš o argumentima sugovornika i izbjegavaš se direktno i izravno izraziti.

eywa33 kaže...

Dakle, ako hoćeš pokazat da mu je argument manjkav, pokaži kako i zašto je svemir nužan.

Svemir nije nužan, međutim, Liebniz pretpostavlja da sve što nije nužno mora imati uzrok. Ta pretpostavka drži vodu unutar prostor-vremena, a kako je fizika pokazala da je prostro-vrijeme unutarnja karakteristika našeg Svemira, ta pretpostavka se ne može s dovoljnom sigurnošću primjeniti na sam Svemir da bismo mogli tvrditi da je premisa točna ili vjerojatna.

Otkrićem svojstava prostor-vremena premisa je prešla u čistu meta-fiziku i ne može se opravdati bez nagađanja.

13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Leibnizov argument izlazi izvan okvira fizike koju mi poznajemo, ali pretpostavlja da vrijede ista pravila koja su unutar okvira fizike uvjetovana prostor-vremenom. O tome što je van okvira naše fizike možemo samo nagađati i tu si u pravu. Međutim, očito ne uspijevaš istu opservaciju primjeniti na Leibnizov argument koji se također temelji na nagađanju.

Ne, ne temelji se na nagađanju već na logici. Po stoti put: ako je sve kontingentno, zašto jest? Ako ti um ne dozvoljava doći do zaključka da je odgovor: nužno biće, onda imaš problema sa logikom i tu ti doista ne mogu pomoć, a i nemam namjeru potencirat raspravu sa osobom kojom manjka logike. Al prije bih rekao da je egotrip posrijedi, nego manjak logike. Koji god slučaj bio, ne namjeravam sa takvima raspravljati. Ako nastavljaš trubit protiv argumenta, skiciraj, a ne izmišljaj. Citiraj autore, tako funkcionira znanost, tako funkcionira i filozofija. Peer review, a ne forumaško prtljanje.

MrBlc kaže... 

Nije ovo Baksina škola, već tvoja, a to da je provaljena, to si itekako u pravu. Ponavljaš naučeno iz knjige, bez da razmišljaš o argumentima sugovornika i izbjegavaš se direktno i izravno izraziti. 

O da, baksina škola. Naravno da ponavljam naučeno jer me nije sram priznat da uglavnom reproduciram znanje koje mi je preneseno. A ti, baksa i još poneki forumski birtijaši, vi ste u stanju stvrditi da su veliki umovi glupi, aristotel je glup jer je imao teoriju spontane generacije, leibniz jer nije znao TR (?=!=!=!=), Kant ima šuplje teorije i sl. Mislim, naravno da ću vas proglasit birtijašima i samoprozvanim intelektualcima.

Što se tiče direktnog izražavanja - što i gdje, nacrtaj gdje se ne izražavam!

MrBlc kaže... 

Svemir nije nužan...

To je sve što me zanimalo. Ovaj drugi dio je opet nespretno i neprecizno razmišljanje. Nije riječ o uzroku. To ti namećeš razmišljanje o uzroku iako je Leibniz IZRIČITO govorio o OBJAŠNJENJU. Objašnjenje je superordinaran pojmu "uzrok". Potonji je naš okvir kojeg KONSTANTNO i doista više glupavo spominješ, iako ti crtam da je pogrešno.

15 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Čim sam pročitao svoj post nakon što sam ga postao, pomislio sam kako će se netko naći i prokomentirati moju malo nezgodnu formulaciju. Vrijeme-prostor nisu izravno dio argumenta, već samo neizravno, odn. tu su jer drugačije ne možemo, kako je Kant demonstrirao, i s time se slažem. Ovdje je riječ o konceptu koji nam JEST poznat, a to je nužnost i kontingencija gdje je sve što možemo zamisliti u svemiru očigledno i neumoljivo - kontingentno. A onda dolazimo do pitanja "zašto". Dakle, ako je sve kontingentno, zašto uopće jest?!?! To pitanje, ponavljam, nema odgovor ukoliko ne postuliramo nužno biće. Aristotel je to shvatio, a Leibniz samo preformulirao i dao nove kategorije. 

Za potrebu mog pitanja, recimo da si u pravu. Zbog čega je jedino moguće "riješenje" bog/Bog?

13 godina
odjavljen
footballer kaže...
eywa33 kaže...

Za potrebu mog pitanja, recimo da si u pravu. Zbog čega je jedino moguće "riješenje" bog/Bog?

Čuj, valjalo bi malo pogledat teodicejsku filozofiju, pa bi shvatio što to točno možemo reći o nužnom biću. U suštini, nužno biće jest, i ne može ne biti; nije li to očito? Samo, molim te nemoj glumit neke forumske gurue i tražit definiciju nužnog bića. Ovo je ljudski konstrukt po principu logike i ontologije u svrhu odgovora na pitanje. Ako prihvatite premise argumenta, jasno je ko dan da je konkluzija logična. S tim se slaže većina ateista koji imaju iza sebe diplomu iz filozofije ili neke druge humanističke znanosti. Jedini izlaz je onaj kojeg je predložio Russell, a ponavljam, po meni to nije izlaz već glava u pijesak. Pitanje argumenta je logično i podudarno sa stvarnosti (kontingencija svemira), a konkluzija argumenta je također logična (nekontingencija - nužnost) ali neprovjerljiva u stvarnosti (metafizička). U konačnici, prihvati prve dvije premise, zaključak je neminovan. Drugi izbor je odbiti smislenost pitanja - jedini izbor, zapravo.

15 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Čuj, valjalo bi malo pogledat teodicejsku filozofiju, pa bi shvatio što to točno možemo reći o nužnom biću. U suštini, nužno biće jest, i ne može ne biti; nije li to očito? Samo, molim te nemoj glumit neke forumske gurue i tražit definiciju nužnog bića. Ovo je ljudski konstrukt po principu logike i ontologije u svrhu odgovora na pitanje. Ako prihvatite premise argumenta, jasno je ko dan da je konkluzija logična. S tim se slaže većina ateista koji imaju iza sebe diplomu iz filozofije ili neke druge humanističke znanosti. Jedini izlaz je onaj kojeg je predložio Russell, a ponavljam, po meni to nije izlaz već glava u pijesak. Pitanje argumenta je logično i podudarno sa stvarnosti (kontingencija svemira), a konkluzija argumenta je također logična (nekontingencija - nužnost) ali neprovjerljiva u stvarnosti (metafizička). U konačnici, prihvati prve dvije premise, zaključak je neminovan. Drugi izbor je odbiti smislenost pitanja - jedini izbor, zapravo.

Ne treba mi definicija nužnog bića, već ga sam u glavi mogu definirati. Problem je u tome da je to nužno biće produkt razmišljanja i filozofije, ne istraživanja i promatranja. Ne postoji ništa što bi nam ukazalo na postojanje nekog bića koje je stvorilo svemir i njegova svojstva te sve unutar njega. Ukoliko to biće postoji, pitanje je gdje i kad se ono nalazi (razumijem da bi se nalazilo van našeg prostor-vremena), razlozi za stvaranjem svemira te razlozi za stvaranjem života. 

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Ne, ne temelji se na nagađanju već na logici. Po stoti put: ako je sve kontingentno, zašto jest?

Sve u našem Svemiru je kontingentno, osim apstraktnih pojmova. Tu se slažemo je li tako? O stvarima van našeg Svemira možemo samo nagađati. Nadam se da se i tu slažemo. 

Kako onda sa sigurnošću možeš tvrditi da sve mora biti nužno ili kontingentno. Gdje je argument kojim se opravdava ta generalizacija izvan našeg Svemira?

eywa33 kaže...

To je sve što me zanimalo. Ovaj drugi dio je opet nespretno i neprecizno razmišljanje. Nije riječ o uzroku. To ti namećeš razmišljanje o uzroku iako je Leibniz IZRIČITO govorio o OBJAŠNJENJU. Objašnjenje je superordinaran pojmu "uzrok". Potonji je naš okvir kojeg KONSTANTNO i doista više glupavo spominješ, iako ti crtam da je pogrešno.

Ok, tu sam se malo nesreptno zaletio. Nastanak Svemira možda nikad nećemo moći objasniti, međutim, sva objašnjenja koja tvrde da nije mogao nastati sam od sebe se temelje na zakonima fizike UNUTAR našeg Svmira, koji su primjenjeni na prostor-vrijeme. Tvrdnja da je Bog jedino objašnjenje Svemira je argument iz neznanja.

eywa33 kaže...

O da, baksina škola. Naravno da ponavljam naučeno jer me nije sram priznat da uglavnom reproduciram znanje koje mi je preneseno. A ti, baksa i još poneki forumski birtijaši, vi ste u stanju stvrditi da su veliki umovi glupi, aristotel je glup jer je imao teoriju spontane generacije, leibniz jer nije znao TR (?=!=!=!=), Kant ima šuplje teorije i sl. Mislim, naravno da ću vas proglasit birtijašima i samoprozvanim intelektualcima

Opet nam stavljaš u usta nešto što nismo rekli. Pametan čovjek može donijeti pogrešan zaključak na osnovu pogrešnih informacija. Činjenica da je Leibniz rođen prije otkrića TR, činjenica da se u Aristotelovo vrijeme nije znalo ništa o tome kako se muhe reproduciraju ne govori ništa o njihovoj inteligenciji. Da im je tad netko to objasnio, pa su i dalje ostali pri svojim zaključcima, ignorirajući novo znanje, onda bi se trebali zapitati koliko su bili inteligentni, ovako ne.

To što ti ne razlikuješ pamet od znanja, to je tvoj problem.

13 godina
odjavljen

Nužno biće nije i ne može biti objekt promatranja i mjerenja, tako da ti je ostatak misli - non sequitur.

mrblc. nema smisla tupit dalje. Ja ne vidim logiku u tvojem "pobijanju" Leibniza, a ići dalje branit i ponavljati​ koherentnost argumenta mi je idiotično, s obzirom da možeš sam pročitati sve što te zanima u knjižnici ili na internetu.

ali jedna stvar me zanima... Kako kao ateist išta shvaćati osobno, kamoli ozbiljno kad je bottom line ateizma, između ostalog, to da je svijest i sve što proizlazi iz nje isprdak elektro kemijske juhe između ušiju?! Zapravo kako u tom slučaju išta što tvrdiš može imati ikakvog smisla i kako išta shvaćati ozbiljno, realno, važno.... Razmisli, najobičniji slučajni isprdak elektro kemijske juhe između ušiju, i to nadasve nije tvoj odabir, a tvoj "ja" ne postoji jer je on nusprodukt spomenutog ispdrka. why so serious then? pricat o ičemu i davati​ tomu važnost u takvoj paradigmi je vrhunac besmisla. Dakle, pitanje bi glasilo: što je smisao svega ovog "prdeža"? ako ga nema, zašto gubite vrijeme?

15 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Nužno biće nije i ne može biti objekt promatranja i mjerenja

Zbog čega onda vjeruješ u jedno od nužnih bića?

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Nužno biće nije i ne može biti objekt promatranja i mjerenja, tako da ti je ostatak misli - non sequitur.

Ali možeš biti siguran da postoji i da je nužno. Ah, ti ružićasti nosorozi.

eywa33 kaže...

ali jedna stvar me zanima... Kako kao ateist išta shvaćati osobno, kamoli ozbiljno kad je bottom line ateizma, između ostalog, to da je svijest i sve što proizlazi iz nje isprdak elektro kemijske juhe između ušiju?! Zapravo kako u tom slučaju išta što tvrdiš može imati ikakvog smisla i kako išta shvaćati ozbiljno, realno, važno.... Razmisli, najobičniji slučajni isprdak elektro kemijske juhe između ušiju, i to nadasve nije tvoj odabir, a tvoj "ja" ne postoji jer je on nusprodukt spomenutog ispdrka. why so serious then? pricat o ičemu i davati​ tomu važnost u takvoj paradigmi je vrhunac besmisla. Dakle, pitanje bi glasilo: što je smisao svega ovog "prdeža"? ako ga nema, zašto gubite vrijeme?

Ah, taj vjernički pesimizam, to je nešto što nikad neću shvatiti. Kako religija uspije toliko ubiti čovjeka u čovjeku da nije u stanju vidjeti ikakvu svrhu osim nekog višeg cilja....

17 godina
neaktivan
Ukratko, imamo materiju za koju znamo da postoji. Iz nekog razloga moramo tvrditi da materija ne može postojati oduvijek, ne može nastati ni iz čega i njeno postojanje nije nužno. Zatim izmislimo boga i pošto je potpuno izmišljen možemo ga modelirati kako nam paše (svatko različito, dakle on nema veze s objektivnom stvarnošću), pa mu bez problema dodijelimo iste te atribute koji nam kod stvarnih objekata rade misaone probleme.

I onda se pravimo da to nije god of gaps, i da nismo krenuli s predumišljajem da bog postoji, nego smo, eto, krenuvši otvorenog uma slučajno došli baš do tog zaključka.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina
odjavljen
Visak kaže...
Ukratko, imamo materiju za koju znamo da postoji. Iz nekog razloga moramo tvrditi da materija ne može postojati oduvijek, ne može nastati ni iz čega i njeno postojanje nije nužno. Zatim izmislimo boga i pošto je potpuno izmišljen možemo ga modelirati kako nam paše (svatko različito, dakle on nema veze s objektivnom stvarnošću), pa mu bez problema dodijelimo iste te atribute koji nam kod stvarnih objekata rade misaone probleme.

I onda se pravimo da to nije god of gaps, i da nismo krenuli s predumišljajem da bog postoji, nego smo, eto, krenuvši otvorenog uma slučajno došli baš do tog zaključka.

Otprilike si opisao svaku osobu koja je odgojena kao vjernik, cula argumente s druge strane, shvatila da je njena religija pogresna ali odbija ne vjerovati u boga pa kaze da se ne izjasnjava kao pripadnik ijedne religije ali vjeruje u boga, i da su sve religijske ustanove iskoristile boga u novcane svrhe

13 godina
odjavljen

Ne višče i mrblc nema to veze sa pesimizmom, so sa logičkim posljedicama prihvaćanja materijalističke paradigme. Dakle,  bolje je vjerovati da smo bića koja u biti imaju iluziju o svemu što misle, pišu i govore jer je sve to isprdak moždane juhe. Nije to pesimizam već sirova istina pred koju se stavljaju ateisti, dakle sami sebe tako pojme, ja samo konstatiram. Ako sam nešto krivo rekao, enlighten me.

17 godina
odjavljen

Oćeš reći da je za psihu bolje vjerovati nego nevjerovati?

13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Oćeš reći da je za psihu bolje vjerovati nego nevjerovati?

Pusti ti što je bolje za psihu, nego reci ti meni jel se smatraš moždanim isprdkom ili ne.

Edit. Ajd da ne bude ovako uvredljivo, iako kakve veze ima što jedan moždani isprdak prdi drugom nešto :)

Dakle, pristojnija formulacija - je li svijest produkt materije?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.6.2017 15:12 (eywa33).
18 godina

Molio bih da komentatori jedne druge oslovljavaju s minimumom pristojnosti, a koji se ne mogu dva posta zaredom suzdržati od etiketiranja sugovornika neka se ubuduće suzdrže od sudjelovanja jer ide trajni ban.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.6.2017 15:47 (Drago).
17 godina
neaktivan
Ma što si ga ubio, nije to neka uvreda, jer koliko smatram sebe isprdkom, toliko i njega :-)

Eywa, tvoje zgražanje nad materjalističkim redukcionizmom i pripadajuće etiketiranje jako liče na ono 'ako ste vi nastali od majmuna, ja nisam'.

Ti polaziš od nekakvih preferencija (mora postojati prvi pokretač, nije lijep osjećaj misliti da smo samo biokemijske mašine) i onda namještaš rezultate da tako i ispadne, a zažmiriš i začepiš uši kada ti netko na to ukaže. Ogromnu energiju ulažeš da sam sebe u nešto uvjeriš.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Dakle, pristojnija formulacija - je li svijest produkt materije?

Ne znam zašto uopće odgovaram nekom tko je pokazao da nije u stanju uvažiti argumente druge strane i čim rasprava krene van naučene staze krene s vrijeđanjem. Valjda mi je dosadno u životu ili mi moji elektrokemijski procesi ne ostavljaju drugog izbora.

Je li svijest produkt materije? Ne znam, da to znam dobio bih Nobelovu nagradu. Moje mišljenje, bazirano na spoznajama i opažanjima je da je vjerojatnije da jest nego da nije.

18 godina
moderator
MrBlc kaže...
Je li svijest produkt materije? Ne znam, da to znam dobio bih Nobelovu nagradu. Moje mišljenje, bazirano na spoznajama i opažanjima je da je vjerojatnije da jest nego da nije.

Teistima (ili barem religioznim teistima) svijest mora ne biti produkt materije, jer u suprotnom njihov svjetonazor pada u vodu. Zato se toliko opiru toj ideji. I/ili zbog toga jer nisu sposobni razumjeti kako bi to bilo moguće, kako bi to funkcioniralo pa zato što nisu sposobni to razumjeti, znači da nije tako.

Sve ukazuje na to je svijest jest produkt materije (zapravo mozga, ne bilo kakve materije) i ta hipoteza ne zahtijeva ništa nadnaravno. Zato ih toliko i škaklja. Stoga je teret dokazivanja na drugoj strani - druga strana treba dokazati da svijest nije produkt materije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.6.2017 1:31 (mbaksa).
15 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Ne višče i mrblc nema to veze sa pesimizmom, so sa logičkim posljedicama prihvaćanja materijalističke paradigme. Dakle,  bolje je vjerovati da smo bića koja u biti imaju iluziju o svemu što misle, pišu i govore jer je sve to isprdak moždane juhe. Nije to pesimizam već sirova istina pred koju se stavljaju ateisti, dakle sami sebe tako pojme, ja samo konstatiram. Ako sam nešto krivo rekao, enlighten me.

Zasto ti mislis da si toliko poseban da te stvorio bog? Zbog cega mislis da ti je veliki prasak, abiogeneza i evolucija ispod casti?

I nisi mi odgovorio na pitanje. Ako se nuzno bice ne moze promatrati i mjeriti, zasto vjerujes u nuzno bice? Ukoliko je nemjerljivo i ne moze promatrati, to znaci da nikad nije imalo "vidljivu" interakciju (vidljiv u smislu da to mi mozemo detektirati). Ukoliko mi tu interakciju ne mozemo detektirati, onda nitko ne zna dal postoji ili ne postoji, jer nitko nije imao kontakt s tim bicem. Sto znaci da, ako vjerujes u to bice, ne vjerujes da je netko imao direktan kontakt ili vidio "cuda", nego vjerujes produktu necijeg razmisljanja, bilo u svrhu iskoristavanja ili neznanja i pokusavanja shvacanja svemira.

17 godina
odjavljen

Evo jedan zanimljiv, ali, na žalost, poprilično kratak i ne pretjerano informativan članak o modelu cikličkog svemira - formuliran je kompletni fikzikalni model koji ukida potrebu za "početkom".

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/1vzk-hrvatski-fizicari-prikazali-novi-kozmoloski-model-svemira#/clanak/1vzk-hrvatski-fizicari-prikazali-novi-kozmoloski-model-svemira

Biti će zanimljivo pratiti razvoj situacije i peer review-ove.

14 godina
protjeran
MrBlc kaže...

Evo jedan zanimljiv, ali, na žalost, poprilično kratak i ne pretjerano informativan članak o modelu cikličkog svemira - formuliran je kompletni fikzikalni model koji ukida potrebu za "početkom".

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/1vzk-hrvatski-fizicari-prikazali-novi-kozmoloski-model-svemira#/clanak/1vzk-hrvatski-fizicari-prikazali-novi-kozmoloski-model-svemira

Biti će zanimljivo pratiti razvoj situacije i peer review-ove.

Da, šteta što je kratak, no i sam tekst kaže kako umanjuje mogućnost, ne uklanja. Zaboravljaš da religijski "početak" nije nužno vremenski "početak". 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice